KPN begint met aanbieden van eSIM voor particulieren en kleine ondernemers

KPN is woensdag begonnen met het aanbieden van eSIM voor particulieren en kleine ondernemers. Het was eerder al beschikbaar bij de provider voor klanten met een Grootzakelijk-abonnement.

Bestaande klanten van KPN kunnen in de loop van woensdag via de MijnKPN-omgeving kiezen voor een eSIM. Nieuwe klanten hebben die mogelijkheid nog niet; zij krijgen die optie over een paar weken. Klanten hoeven de eSIM alleen te activeren via de MijnKPN-app. Het overstappen op eSIM is gratis, zoals ook het geval is bij het wisselen van simkaart. Het is te gebruiken in combinatie met alle abonnementen, behalve data-only-abonnementen en prepaid.

De Apple-smartphones vanaf 2018, de iPhone XS, XS Max en XR, ondersteunen eSIM, waarbij minimaal iOS 12.1 nodig is. Verder kunnen de iPhone 11, iPhone SE uit 2020, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max ermee overweg, net als de Samsung Galaxy S20, S20 Plus en S20 Ultra, de Galaxy Note20 en Note20 Ultra en de Galaxy Fold. Overigens hebben de Google Pixel 2, 2 XL, 3, 3 XL, 3a, 3a XL, 4, 4 XL en de Motorola razr ook ondersteuning voor eSIM, maar de toestellen in dit rijtje worden niet door KPN verkocht. De digitale simkaart wordt ook nog niet ondersteund in combinatie met een smartwatch.

KPN had vorige maand al willen beginnen met het aanbieden van eSIM voor alle klanten, maar dat werd iets opgeschoven. De provider gaf aan dat het in de afgelopen weken nog tests heeft uitgevoerd met eSIM op basis waarvan volgens het bedrijf een aantal verbeteringen zijn doorgevoerd.

Vorig jaar augustus begon T-Mobile in Nederland als eerste provider met het aanbieden van eSIM. Bij Vodafone en Simyo is het sinds dit jaar al mogelijk. Tweakers schreef eerder een achtergrondartikel over eSIM waarin wordt uiteengezet wat deze digitale simkaart precies is en wat gebruikers eraan hebben.

e-sim
Een eSIM-chip van fabrikant Infineon

Door Joris Jansen

Redacteur

04-11-2020 • 14:39

112

Submitter: Napsju

Reacties (112)

112
110
72
8
0
31
Wijzig sortering
Onder ieder nieuwsbericht over eSIM komt de vraag wanneer Apple Watch ondersteund gaat worden. Waarschijnlijk komt er weer een storm aan klachten dat Apple vereist dat providers bepaalde servers/services moeten inrichten voor het activatieproces. Kan iemand die technisch weet wat er nodig is, eens uitleggen wat Apple precies vraagt? Wat moet er ingericht worden, kan er een schatting gemaakt worden wat dat kost (eenmalig en qua onderhoud)? In andere landen (Zweden, Oostenrijk, Polen, Zwitserland, Roemenië) wordt dit wel al aangeboden.

[Reactie gewijzigd door pBook op 24 juli 2024 00:28]

Ik ben zo iemand die die vraag oproept, maar laat ik wel helder zijn: Het is niet alleen Apple Watch natuurlijk. 'Wij' zijn misschien wel de grootste en meest uitgesproken groep, maar dit betekent net zo goed ondersteuning voor allerhande Android horloges met LTE.

Voor zover ik het issue begrijp: je moet als provider een 'provisioning' infrastructuur opzetten. Dat betekent wat servers en techniek om het sim-profiel op de horloges te laten landen. En ja, je zult als provider daar ook wat support/ondersteuning voor inrichten (dat je het online kunt aanvragen en dat de klantenservice je kan helpen), maar vervolgens is het domweg een kwestie van de juiste profielen gaan aanbieden op die infra.

De enige reden dat we het niet hebben is omdat de providers er niet aan willen om er nu in te investeren om het mogelijk te maken, niet omdat het fundamenteel onmogelijk is, technisch complex, of inherent onrendabel.
Dit klinkt inderdaad niet onredelijk. Met de huidige verstrekking van SIM-kaarten moet je ook een hele infrastraat optuigen, en die is waarschijnlijk een stuk complexer. Printen van fysieke kaartjes, de kaartjes van informatie voorzien, het aangetekend versturen, loggen van track en trace waarschijnlijk, etc, etc.

Rare keuze om niet te investeren in eSIM nu, want het is wel duidelijk dat de SIM-kaart op termijn gaat verdwijnen. Ook wel een tikkeltje ouderwets, dat je een fysiek iets ergens in moet drukken waar feitelijk alleen een soort 'username/password combo' op staat.
Als dat ouderwets is, dan is Yubikey ook ouderwets want daar staan ook alleen maar wachtwoorden op...

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 00:28]

Je haalt twee dingen door elkaar. Iets ouderwets noemen/vinden en een extra verificatie-stap/barrière als hardware-beveiliging/encryptie (iets wat je hebt veiligheidsprincipe).

Een hardwarematige sleutel als extra barrière is een extra beveiligingsstap net zoals een tweestapsverificatie met sms of code kan dat dus ook een fysiek iets zijn zoals bijvoorbeeld een Yubikey. Dat is niet ouderwets gezien bepaalde geheime instanties en/of veiligheidsdiensten of bedrijven die bepaalde staatsgeheimen en/of bedrijfsgeheimen extra willen beveiligen gebruiken dit al decennia.
Ik? De persoon waar ik op reageerde noemde een simkaart "ouderwets" omdat het een fysiek iets is om te authenticeren, niet ik...
De simkaart is ook iets ouderwets, omdat het niet nodig blijkt te zijn. Definitie van ouderwets: wat niet meer gebruikelijk is en/of een vervangend product of dienst beter is dan de voorgaande.

Daarom reageerde ik ook op je reactie. De simkaart is ouderwets, want er is iets beters, de e-sim wat het in de toekomst gemakkelijker zou moeten maken en beter voor het milieu zou moeten zijn. De Yubikey is volgens de bovenstaande definitie van ouderwets dus niet ouderwets, want er is geen vervangend product en/of dienst die beter is dan het voorgaande.
Dat is te simpel. Een Yubikey voegt de 'What you have' toe aan de andere factoren als 'What you know' en 'What you are'. Het is dus een extra beveiligingslaag in de vorm van een fysieke sleutel.

Dat is heel wat anders dan een SIM-kaart waarbij het eigenlijk een soort wachtwoord is (met wat instellingen) die een operator per post naar je toe stuurt en je dan fysiek invoert op je telefoon. Dat 'wachtwoord' kan ook prima via een QR-code (tbv eSIM activatie) gestuurd worden. Dan volsta je met een papiertje in plaats van een plastic kaartje met een hele rits electronica er in.
Zolang ik de sim maar zelf uit een mobiel met lege accu kan halen en in een andere mobiel kan stoppen.
Goh, hoe raden jullie het ? Daaorm stuur ik ook wekelijks/maandelijks een tweet dat ik sta te wachten om eSIM voor de Apple Watch. Klant is koning he, dus als je niet blijft door zeuren dan komen ze niet ermee.
Dit verklaart nog steeds niet waarom andere ons omringende (kleine) landen het wel voor elkaar hebben.
Daar hebben ze echt niet meer klanten of zijn de providers groter.
Ik trap dus niet in het excuus van Nederlandse providers. Ze kunnen het gewoon uitvoeren en de investering loont dus ook. Geen smoesjes meer graag.
Dit lijkt heel erg op de Blackberry servers vroeger
Zowel zakelijk Nederland als providers moesten toen dure licenties, software en hardware kopen om de Blackberry te ondersteunen.
Geen open protocol dus. Wat mij betreft nee dus, tenzij alleen de appelaars er extra voor gaan betalen.
Volgens mij werkt de Apple Watch esim connectie gewoon via een open protocol, dus volgens mij valt het wel mee
Ik zie inderdaad dat de meeste EU landen en veel providers de Watch SE ondersteunen. Er staat niet bij of het extra geld kost.
Behalve dus NL en BE.
Maar nog steeds heeft hier geen Tweaker kunnen vertellen of de Provider moet investeren in extra HW of SW. Of heb ik iets gemist.
Mee eens, ik lees alleen maar ontwijkende antwoorden.
Het lijkt inderdaad onwil van Nederlandse providers want technisch kan het gewoon werken.
Economisch kan het ook want er zijn meer dan genoeg mobiele abonnementen in ons land.
Ik denk dat investering of niet de providers meer dan genoeg verdienen om dit te implementeren. Ontzettend duur kan het niet zijn aangezien steeds meer EU landen het hebben.
iik ben er niet op tegen om tegen een kleine meerprijs mijn Apple Watch gebruik te kunnen laten maken van mijn Unlimited abo bij T-Mobile hoor.
Het probleem is niet Apple, het probleem is dat we technologisch zo idioot ver achterlopen dat het een wonder mag heten dat we überhaupt internet hébben in dit land. Die telefoonmaatschappijen zijn dermate lui, onderontwikkeld en overbetaald dat ze nog niet helemaal op de hoogte willen zijn wat eSim eigenlijk is. En we betalen met z’n allen met liefde de hoofdprijs voor dat amateurisme.
Weet je dat dat logisch is. Je moet 10 miljard betalen voor allerlei licenties voor infrastructuur. Die betalen uiteindelijk jij en ik. Maar dan wordt je huiverig voor veranderingen.
De infrastructuur is minstens zo duur, in verhouding, in andere landen die wél iets met technologie willen doen.... daar kan het óók.
https://en.wikipedia.org/...nternet_connection_speeds

Ik denk dat jij niet bij een mobiele provider werkt? We staan nummer 3 in de wereld qua snelheid van mobiel internet.
Mobiel internet hebben we in Nederland prima voor elkaar. Ik heb echt geen idee waar je het idee vandaan haalt dat we "idooit" ver achter zouden lopen. Laat me raden, slecht bereik in de buurt?

In ieder geval goed te horen dat je al je vooroordelen al paraat hebt, alle mobiele data bedrijven spannen natuurlijk samen om aan de ene kant achter te lopen en aan de andere kant voor te lopen.
Is het mogelijk voor buitenlandse bezoekers die naar Nederland reizen om wel gebruik te blijven maken van de in het buitenland opgezette LTE-verbinding op de Apple Watch?
nee, je kunt met een LTE Apple Watch niet roamen
Maar als ze dat aanbieden moet dat toch werken. Althans vanuit de provider.
Waarom niet? De enige belemmering in NL is het overzetten van de eSIM naar Apple Watch vanaf de iPhone .
Logisch dat deze vraag iedere keer opduikt want het zijn Nederlandse providers die niet opschieten.
Je noemde al wat landen maar bijvoorbeeld Noorwegen en Denemarken ondersteunen dit ook al.
Het is dus heel merkwaardig dat Nederland zo achter loopt op dit gebied, het heeft ook niets te maken met de grootte/inwoners/abonnees van het land.
Pffft zelfs al landen als Kroatië!
Pffft zelfs al landen als Kroatië!
Landen die voorheen achterliepen zoals voormalig Oostblok en/of hun volledige infra aan puin geschoten hebben zien worden zoals de Balkan, hebben doorgaans een enorme voorsprong kunnen maken omdat er geen heilige huisjes waren van bestaande infrastructuur. Daar is in een keer het nieuwste neergezet. (En vervolgens wordt het geknepen :-p).

Je ziet in veel van dat soort landen dat de infra best goed is, ook al wordt er nog niet altijd volledig gebruik van gemaakt.
Het heeft wel te maken met prioriteit van een mobiele provier. We hebben in Nederland an sich een prima mobiel netwerk qua dekking en snelheid. eSim is een investering die gepland moet worden.

Daarnaast ondersteunen de grote providers toch esims nu?

Zeuren is natuurlijk lekker makkelijk. Het lijkt wel politiek.
Moet zeker gepland worden maar esim is niet uit de lucht komen vallen dit hebben providers al jaren zien aankomen. Prioriteiten en planning hadden dus al lang geregeld kunnen zijn.
Dat is niet zeuren maar gewoon een feit.
De ene eSIM is de andere niet. Dat wil zeggen, dat de eSIM zelf gestandaardiseerd is, maar de manier waarop je die eSIM (de data dus) in je toestel krijgt en opslaat niet. Sommige apparaten worden aangeleverd in een provisioning modus zodat je hem zelf op een afstand kan coinfigureren, andere moet je aan een computer hangen en sommige hebben de data al ingebouwd en enige wat er moet gebeuren is dat er aan netwerk kant het apparaat wordt geaccepteerd.

Apple, Samsung en Huawei hebben allemaal hun eigen loaders met hun eigen API waardoor je elke fabrikant weer apart moet ondersteunen.

In het geval van de Apple watch heb je een speciale Apple provisioning server nodig met software van Apple om de horloge te configureren. Datr is op zich het probleem niet, voor de providers is het nog een servertje erbij die dan wel of niet virtueel draait.

Het probleem is de voorwaarden die Apple hieraan stelt, is ook de reden waarom veel providers zolang hebben gewacht met de eSIM.
Je kunt vervolgens een nieuwe, fysieke, simkaart aanvragen. Je kunt nog niet direct weer een e-sim aanvragen. Dit omdat er bij het activeren van de e-sim een sms ontvangen moet worden. Dat kan alleen als het toestel al een simkaart heeft.
Dankzij deze digitale opvolger van de traditionele simkaart is er geen plastic kaartje meer nodig. Minder gedoe en zeker ook minder plastic afval.
Leg eens uit KPN, hoe is het minder afval als een een e-SIM niet kan activeren zonder fysieke SIM? :?
Dit is tijdelijk, totdat ze ook nieuwe klanten kunnen uitrollen met een e-sim vanaf het begin van het abonnement.
Hoeveel afval heb je van het maken van zo’n esim?
Wat als de esim kapot gaat kan je die dan makkelijk vervangen of moet je een nieuwe telefoon kopen?
Kan een esim geblokkeerd worden waardoor een telefoon onbruikbaar wordt?
Ik zou wel eens willen weten of er echt minder afval is.
Als je je rekeningen niet betaald (wat voor reden dan ook) kunnen ze je e-sim dan (gedeeltelijk) blokkeren?
En kan je er dan nog een e-sim van een andere provider overheen gooien?
Kan, mits je geen registratie hebt bij Preventel.
dus een toestel duurder dan 250 euro op afbetaling?
Dan zeg jij dan kunnen ze het toestel onbruikbaar maken, of staat dat in de algemene voorwaarden?

[Reactie gewijzigd door Schurksel op 24 juli 2024 00:28]

Preventel is een organisatie die een blacklist bijhoudt van wanbetalers binnen de telecom branche, niet te verwarren met het BKR.

[Reactie gewijzigd door IMWhizzle op 24 juli 2024 00:28]

Wat als de esim kapot gaat kan je die dan makkelijk vervangen of moet je een nieuwe telefoon kopen?
Hier moet je niet van uit gaan. Het is gewoon een chip die op een pcb zit. Bij een traditionele simkaart zit er ook hardware op de pcb om hem uit te lezen. De kans dat zo'n chip die zit vastgesoldeerd op een moederbord, waar hij veilig in de behuizing is weggewerkt, het zal begeven is vele malen kleiner dan het stukje hardware waar de simkaart ingeschoven moet worden.
Dit is echt alleen in de tijdelijke fase dat het proces voor nieuwe klanten met eSim nog niet is ingericht.
Maar los daarvan, het milieu aspect is natuurlijk echt onzin. Een simkaart krijg je gemiddeld eens per enkele jaren. Dat staat toch in geen enkele verhouding met de volle kliko's die wekelijks langs de weg worden gezet? Natuurlijk, alles is meegenomen, maar hiermee ga je niet de wereld redden.
Dat was niet mijn punt. Ze verkopen het als minder gedoe en ook nog minder afval.

Vervolgens krijgen ze het bij launch niet eens voor elkaar om volledig uit te rollen. Het is niet alsof eSIM vorige week bedacht is en ze de allereerste ter wereld zijn, ze hebben tijd zat gehad om dit in 1x als een volwaardige dienst uit te rollen inclusief support voor smart watches.
Tja, als dat je punt is. Je kunt het van de negatieve kant bekijken. Je kunt ook zeggen, fijn dat ze het dan alvast uitrollen voor bestaande klanten, dan hoeven die niet te wachten totdat het aanvraagproces voor nieuwe klanten ook helemaal is doorgetest. Althans, ik ben er blij mee, gelijk aangevraagd, nu dual sim in mijn iPhone.
Kan dit ook voor virtuele aanbieders op KPN als Youfone
Simyo heeft de e-sim ook
Virtuele Provider Simyo heeft de eSim al weer een tijdje.
Als ik het goed begrijp wordt het op die manier mogelijk om bij moderne iPhones twee verbindingen met de provider te maken. Hoe werkt dit in de praktijk op iOS? Hoe geef je bv. aan dat je een bepaald telefoonnummer wilt bellen vanuit je zakelijk nummer dan wel via je privé-nummer?
Als ik het goed begrijp wordt het op die manier mogelijk om bij moderne iPhones twee verbindingen met de provider te maken. Hoe werkt dit in de praktijk op iOS? Hoe geef je bv. aan dat je een bepaald telefoonnummer wilt bellen vanuit je zakelijk nummer dan wel via je privé-nummer?
Je kan in het toestelmenu kiezen wat je primaire simkaart is voor internet en wat je primaire simkaart is voor uitgaande gesprekken. Daarnaast zie je als je gaat bellen en beide simkaarten aan hebt staan vanaf dan 2 beltoetsen. Uitgaand bellen via lijn 1 of via lijn 2 afhankelijk van de toets.

's-avonds en in het weekend kan je met een schuifschakelaar in het menu 1 van de 2 simkaarten uitzetten.

De lijnen kan je trouwens zelf een naam geven. Als je dan gebeld wordt zie je op welke lijn dat is.

Dualsim is door deze keuzevrijheid echt heel prettig.

NB. de meeste dualsim toestellen hebben geen dubbele hardware voor de netwerkverbindingen, maar "luisteren afwisselend of er iets binnen komt. Heb je 2 lijnen actief en bijvoorbeeld 4g op je voorkeurslijn voor internet, dan schakelt de andere lijn naar 2g of 3g ontvangst.

Een handjevol dualsim toestellen kan 2 netwerken tegelijk ontvangen en deze mogelijk zelfs beide op 5g of 4g houden.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 24 juli 2024 00:28]

Ik heb al sinds Juni ofzo, toen bij ons via Vodafone eSIM op het werk kwam, in mijn iPhone een fysieke SIM van KPN en een eSIM van Vodafone. Werkt prima. Je kunt:

- Bij de dialer, aangeven op je je busines number of prive nummer gebruikt.
- In je telefoonboek kan je ook opgeven via welke lijn je belt
- Data kan via een van de twee, of hij kan switchen afhankelijk van beste bereik.
- Als tijdens een gesprek een gesprek op de andere lijn binnenkomt, krijg je een melding.

Batterij gebruik is niet veel slechter vind ik.
Dus gewone duo sim voordelen?
Ik heb zelf een s20 met 2 fysieke simkaarten. Enige voordeel zou zijn om dan 1 simslot terug vrij te hebben voor een sd kaart.
Als je bij YouTube zoekt op “iphone dual sim” dan staan er mooie reviewes en demo’s.
Kan iemand uitleggen die dan twee sims in gebruik heeft op zijn iPhone, of Whatsapp dit ook ondersteunt (prive+zakelijk)? En of je een van beide sims op airplane mode kunt zetten buiten werktijd bijvoorbeeld?
- Whatsapp ondersteund geen dubbele nummers. Dat heb ik opgelost door voor mijn zakelijke nummer WA Business te installeren. Dat werkt vrijwel hetzelfde als normale Whatsapp, en dan werkt het wel, want dan heb je 2 aparte apps.
- Je kan één van beide sims tijdelijk de-activeren. Alleen niet automatisch op basis van tijd, en ook niet via een makkelijke snelkoppeling zoals vliegtuigmodus. Dat werkt niet lekker, want bepaalde instellingen (zoals welke databundel je gebruikt en welke je standaard uitgaande telefoonlijn is) worden dan handmatig aangepast naar de overgebleven lijn, en die worden niet teruggezet wanneer je de uitschakelde lijn weer inschakeld. Een andere optie heb ik niet gevonden.

Dit geldt voor een Iphone 11 Pro met iOS 14.1.
Dank voor de info! Even goed nadenken of het dan niet toch prettiger is een losse werktelefoon te hebben. Gek dat Apple daar geen aandacht aan besteedt als ze dualsim iPhones maken.
voor zover ik weet zul je dan gebruik moeten maken van de WhatsApp + WhatsApp Business apps.
Sommige Samsungs kennen app-paren voor messaging apps. Whatsapp, Signal, Messenger, Telegram. Deze kunnen als duo worden geïnstalleerd voor twee nummers. Helaas lost dat het probleem voor iPhones niet op...
Wel jammer dat je per se een app moet gebruiken om de e-sim te kunnen gebruiken. Ik heb zelf liever een telefoon waar geen google op staat, dus ik heb alleen custom roms. Als straks e-sim de universele keus is zit ik dus met de gebakken peren? Of is er nog een andere manier om e-sims te gebruiken zonder app?
Je hebt hoe dan ook iets nodig wat het profiel kan installeren, ik denk dat je daar dus de app voor nodig hebt. Je zou wel kunnen sideloaden.
De app maakt het alleen nóg makkelijker om te installeren, maar na installatie heeft de app geen rol meer daarin. Bij Voda kan het ook gewoon via een QR-code per post, mail, MijnVodafone etc. Dat zal bij KPN vast niet anders zijn.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 24 juli 2024 00:28]

Ok, dat is wel fijn om te horen.
Is het dan ook zo dat ik meerdere esims kan aanvragen? Zodat ik bijvoorbeeld een e-sim in mijn iPhone, iPad en auto kan doen - allemaal op hetzelfde abo?

Ik kan dat niet terugvinden en dat zou voor mij de enige use-case / voordeel zijn.
Ik zoek ook een beetje naar de voordelen, behalve als je regelmatig van toestel of abonnement zou wisselen inderdaad. Hardwarematig snap ik het, zo'n simkaarttray neemt nog steeds ruimte in die een toestelfabrikant liever anders zou besteden, hoe klein ook.
Ik heb op één abonnement 2 harde simkaarten (auto en laptopdongle) en één esim in iPhone. Dus meerdere esims zal dan ook wel geen probleem zijn.
Hier vier keer e-sim geactiveerd. Het ging gepaard met wat tegenslag, waarschijnlijk door drukte. Maar alles doet het.

Uit eigen interesse vraag ik mij nog een hoop af. Bij Vodafone en T-Mobile installeer je voor zover mij bekend je e-sim door een QR-code te scannen. Het voordeel dat ik daar in zie, is dat je bij verlies of diefstal van je telefoon, de e-sim op een ander toestel kunt installeren. Zolang je de ‘fysieke e-sim’ hebt, zit je goed. Je hoeft dan geen nieuwe simkaart te bemachtigen.

In eerste instantie is de aanpak van KPN nog moderner, door de e-sim rechtstreeks vanuit de app te installeren. Als ik het goed begrijp, is dat altijd een kwestie van de simkaart vervangen, waarvoor je een sms-code nodig hebt.

Voor zover ik het nu kan doorzien, is dat geen probleem als je een nieuw toestel in gebruik neemt terwijl je het oude, met je oude e-sim daarop, nog hebt. Je kunt dan de sms-code op het oude toestel ontvangen om de nieuwe e-sim op het nieuwe toestel te installeren.

Maar wat nou, als je je telefoon met e-sim niet meer hebt? Ik heb nu het idee dat je dan eerst een fysieke simkaart zult moeten bemachtigen, die je daarna weer kunt wisselen naar e-sim. Dat is voor die situatie geen nieuw probleem, maar vooralsnog ook geen vooruitgang.

En wat nou, als het nodig is je toestel opnieuw in te stellen? Dan verwijder je ook de e-sim en moet je die vervolgens vervangen via de app. Maar dat lukt niet, omdat je dan geen sms-code kunt ontvangen. Heb je dan ook eerst een nieuwe fysieke simkaart nodig? Dat is dan wel een nieuw probleem.

Verder vraag ik mij in algemene zin af hoe het precies zit met pincodes (en PUK) van e-sim. Is het zo dat de pincode van een e-sim meeverhuist als je die wijzigt? Dus als je een e-sim middels QR installeert, en je wijzigt de pincode, dat die van kracht blijft als je de e-sim op een ander toestel zet?

Bij KPN (en Simyo) staat de pincode standaard uit. In eerste instantie begrijp ik dat, want de simkaart kan niet fysiek gestolen worden. Aanzetten lijkt mij ook zinloos, want om de e-sim op een ander toestel te installeren moet je hem vervangen. Ik ga ervan uit dat je dan een nieuwe e-sim zonder pincode en nieuwe PUK krijgt, klopt dat?

Als ik dan nog een stapje verder denk, betekent dit volgens mij dat je aansluiting eigenlijk vrij matig beveiligd is. Iemand die je MijnKPN-wachtwoord kent en de sms-code kan aflezen, kan een nieuwe e-sim zonder pincode aanmaken en daarmee je abonnement overnemen. Daarna sta je zelf enigszins buitenspel omdat je geen sms-code kunt ontvangen om de e-sim opnieuw te vervangen.

Wellicht doe ik verkeerde aannames, ik leer graag hoe het zit met deze details.
Ik ben ook heel benieuwd naar hoe het werkt als je je telefoon zou moeten resetten oid. Als je dan geen sms-code meer kunt ontvangen, moet je dan eerst weer een fysieke sim aanvragen? Ik kan er zo snel niets over vinden op de KPN site.
Daarover staat o.a. dit op het KPN forum:

Wat gebeurt er als ik mijn toestel terugzet naar fabrieksinstellingen?
Dit zal ook je e-sim verwijderen. Als je dit dan ook wilt doen, activeer de e-sim dan eerst op een ander toestel. Als je dat niet doet, dan zul je eerst weer een fysieke simkaart moeten aanvragen.

Wat moet ik doen als mijn toestel met e-sim wordt gestolen/verloren is? Kan ik gelijk e-sim gebruiken op het nieuwe toestel?
Volg de reguliere stappen om via de MijnKPN of de klantenservice je simkaart te laten blokkeren. Je kunt vervolgens een nieuwe, fysieke, simkaart aanvragen. Je kunt nog niet direct weer een e-sim aanvragen. Dit omdat er bij het activeren van de e-sim een sms ontvangen moet worden. Dat kan alleen als het toestel al een simkaart heeft. Nadat je dan de nieuwe fysieke kaart binnen hebt kun je op het nieuwe toestel alsnog e-sim activeren.
Ah thanks! Ik zocht het op de klantenservice pagina's. Ik hoop wel dat dit op termijn verbeterd wordt, zodat je voor resets etc. niet alsnog afhankelijk bent van een fysieke sim.
Interessant, bedankt. Ik had er nog niet aan gedacht dat je de e-sim bij een reset van je toestel tijdelijk op een ander toestel kunt zetten. Dat is minder lastig dan het lijkt omdat ik inmiddels weet dat je meerdere e-sims kunt installeren (één tegelijk actief).

Ook duidelijk dat e-sim v.w.b. KPN nog geen meerwaarde kent bij verlies of diefstal. Zoals vanouds moet je dan een plastic simkaart bemachtigen. Maar dat verandert toekomstig ongetwijfeld.

Vraag ik mij alleen nog af, of de pincode van een e-sim meeverhuist of dat deze lokaal is. Voor KPN gaat die vraag (nog) niet op, want je moet steeds een nieuwe e-sim creëren.

Dáárover leeft bij mij nog de vraag, of je dan dus altijd een nieuwe e-sim zonder pincode en nieuwe PUK krijgt. Maar dat kan ik eigenlijk gewoon proberen door mijn e-sim te vervangen, zeker nu ik weet dat ik de oude niet eerst hoef te verwijderen.

Edit: geprobeerd. Pincode van de e-sim aangezet. Opvallend dat je daarvoor de standaard pincode van 0000 moet opgeven, dat moet je maar net weten. Daarna de pincode gewijzigd. Mijn telefoon vroeg erom na een herstart, werkt dus. Toen de e-sim vervangen en de pincode staat nu inderdaad weer uit en na enkele ogenblikken stond er ook een nieuwe PUK in MijnKPN.

[Reactie gewijzigd door Melvin.P op 24 juli 2024 00:28]

Ik kan bevestigen dat het aanvragen van een e-sim middels de KPN app niet helemaal zonder problemen verloopt maar uiteindelijk lukt het aanvragen wel.

Echter loop ik tegen andere problemen aan en dat is dat mijn toestel na een herstart de e-sim kaart niet direct actief heeft staan met als gevolg dat ik via omslachtige manieren mijn e-sim moet inschakelen en dat lijkt mij toch niet helemaal de bedoeling.

Dus ja ik denk dat er nog wel wat aanpassingen gaan komen vanuit de KPN zijde maar om te zeggen dat het 100% perfect werkt kan ik ook niet.
Bij mij ging het activeren ook moeizaam. Waarschijnlijk was de KPN-server voor het activeren aan het roken, want het ging langzaam en de handelingen moesten soms meermaals herhaald worden. Maar uiteindelijk lukte het mij wel. Gewoon de stappen volgen (voor mij op de iPhone) et voila. Alleen is Apple cq de iPhone dan wat vaag over primaire simkaarten en secundaire simkaarten. Dat kun je ook allemaal (en makkelijker) aanpassen onder "mobiel netwerk". Waarom de iPhone eerst gaat vragen wat je wilt (1 of 2 simkaarten en welke dan primair en secundair is), dat was en is mij een raadsel. Te meer, zoals gezegd, omdat je dat in het menu nog allemaal makkelijker en uitgebreider kunt instellen.
Ik meende dat die QRCode maar 1 keer geldig is, ik heb een collega die bij T-Mobile was over gegaan naar eSIM en op een gegeven moment zijn SIM hat verwijderd en hem niet con terug zetten middels die QRCode.
Lijkt er dus op dat het peer een medium is om de SIM te downloaden net zoals KPN daarvoor een APP gebruikt.
Helaas, bij mij is de aanvraag via de app nog niet mogelijk. Gewoon een particulier abonnement etc. (Note 20 ultra)

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 24 juli 2024 00:28]

Same here met een iPhone 12 Pro. Het lijkt mij toch dat je eerst de zaak on-line zet en dan pas een persbericht de deur uit doet... :/
Klanten hoeven de eSIM alleen te activeren via de MijnKPN-app
Daar gaat het al mis.

Iets basis als een SIM-kaart (electronisch of niet) moet gewoon altijd werken, ook zonder app. Want stel je hebt nog helemaal niets, wat dan? Hoe kom je aan internet om die app te installeren dan? Of wat als die app niet werkt door bijv het type telefoon waar die niet op draait (geen Android bijv) of doordat de Play store het laat afweten, of (zoals ik al zei) als je die eSIM juist nodig hebt om aan internet te komen om die app te installeren?

Daarbij, waarom specifiek een KPN app? Waarom niet iets algemeens? Wat is er zo specifiek "KPN" aan die eSIM?

En wat als je telefoon kapot gaat en wil je ff snel je eSIM in een ander toestel zetten? Kan dat? Moet je daar zeker ook die app eerst installeren... En dus, toch al geirriteerd, eerst helemaal je Google account recoveren om ingelogd te raken, en dan in de Play store die app zien te vinden, en dan zien dat je KPN ingelogd raakt, en dan gefrustreerd naar de KPN winkel stappen en eisen dat ze je als de sodemieter een nanoSIM geven, om vervolgens een (technisch best goed werkend) systeem als eSIM een dikke vinger te geven.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 24 juli 2024 00:28]

Geen zorgen. De app is maar een extra middel. Ik weet niet specifiek hoe KPN het doet, maar bij de andere providers kan het ook via een QR-code die je thuis bewaard waar je vroeger je pukcode moest bewaren. Je kan de QR ook online in je online-omgeving, per post of per mail krijgen.

Uiteraard is een vaste Sim zekerder. Maar op termijn zal het wel helemaal esim gaan worden.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 24 juli 2024 00:28]

Ah dus het is meer om die QR-code te kunnen scannen, omdat Android zelfs na 11 versies nog geen ingebouwde scanner heeft? Want ik mag aannemen dat een telefoon met eSIM support ook een ingebouwde voorziening heeft om een eSIM geinstalleerd te krijgen.
Dat durf ik niet te zeggen, bij Apple zit de QR-scanner gewoon in de camera-app.
Dan krijg je een fysieke sim en kun je opnieuw e-sim aanvragen via de app.
"Hoe kom je aan internet om die app te installeren dan?" Antwoord: WIFI. :)
Dan moet je die wel hebben. Hele volksstammen die enkel mobiel internet hebben (of nog niet dus). Of gewoon geen Wifi.

Het punt is dat je internet moet kunnen aanvragen zonder dat daar internet voor nodig is.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 24 juli 2024 00:28]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.