Eerste editie digitale Vlaamse centrale toetsen kampte met technische problemen

De eerste editie van de Vlaamse centrale toetsen werden verstoord door technische problemen. Het systeem waarmee de digitale toetsen worden afgenomen, was naar verluidt overbelast en zou hierdoor traag hebben gewerkt. Sommige leerlingen kregen hun toets hierdoor niet af.

Volgens de VRT zijn de problemen inmiddels grotendeels opgelost. De Vlaamse minister van Onderwijs Ben Weyts stelt dat er voor de scholen die hinder hebben ondervonden een inhaalmoment zal worden voorzien. Wanneer dat moment zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk. Het kabinet van de minister vertelde aan De Morgen dat ongeveer twee procent van alle leerlingen hun gestarte toetsen niet heeft kunnen voltooien.

De Vlaamse centrale toetsen zijn digitale toetsen over de vakken Nederlands en wiskunde. Deze toetsen zijn in het leven geroepen om de dalende onderwijskwaliteit in Vlaanderen tegen te gaan. Op 24 april vonden de eerste Vlaamse toetsen plaats in het vierde leerjaar lager onderwijs en in het tweede leerjaar secundair onderwijs.

Door Jay Stout

Redacteur

24-04-2024 • 14:37

27

Submitter: jordy-maes

Lees meer

Reacties (27)

27
27
25
0
0
2
Wijzig sortering
Heel stom dat dit gebeurt maar dit konden ze allang tackelen door oefenexamens aan te bieden toch? En naast de digitale examen nog een papieren bij de hand als redundantie voor als het mis gaat. Dat de leerlingen hier niet gedupeerd hadden mogen worden.
Die examens dienen om het kennis-niveau van het kind te peilen, om zo te zien hoe scholen tgo elkaar presteren. Ze tellen niet mee in het resultaat van het kind zelf. Als zo'n examen niet lukt is het dus niet de leerling die gedupeerd is lijkt me ;-)
Zo eenvoudig is het kinderbrein gelukkig niet.

Als een kind ergens weken voor leert en dat wordt verstoord door technische problemen denkt een kind niet gelukkig heb ik hier zelf geen last van. Dat kind baalt gewoon enorm en het zal ook toekomstige motivatie misschien beïnvloeden. Een kind denkt niet na over wie er gedupeerd is en wie er dan wel schuldig is, die denkt "Dit is echt stom, doe ik had nog wel zo goed geleerd.". Ook als het niet mee telt voor het kind. Pietje is trots want hij heeft een 8,5 en Jantje heeft geen cijfer door een storing.
Deze testen zijn onaangekondigd. De leerlingen hebben niet gestudeerd specifiek voor die toetsen.

Dat is gewoon op een (voor hun) random moment: we gaan de test doen.
De leerlingen krijgen in principe ook geen individuele resultaten te zien.

Dit dient om scholen/regio's/demografieën onderling te kunnen vergelijken.
Niet "Jan" is beter dan "Pietje". Nee: "in de scholen in regio x doen ze het beduidend slechter op Nederlands dan in regio Y, ze zijn wel beter in wiskunde".
Kinderen krijgen tijdens de toets ook op geen enkel moment te zien of hun antwoorden al dan niet correct waren. Er ging geen (leer)voorbereiding aan vooraf om juist de parate kennis in kaart te brengen van de leerlingen. Dus naar welbevinden verwacht ik geen dipje, motivatie eventueel wel omdat zij de 'zinloosheid' ervan ervaren hebben.
Daar ik begrepen heb mag de school zelf beslissen of ze mee tellen of niet.
Ik had dat ook zo begrepen op de radio, maar vond het niet meteen terug in het artikel van de VRT (heb wel vluchtig gelezen tbh)
Die examens dienen inderdaad niet om het kennisniveau van het kind zelf te bepalen maar wel van de school waar het schoolloopt.
Er was wel degelijk een oefenmoment (=kennismakingstoets) georganiseerd in maart. Dit gebeurde ook in een verspreide periode om het dataverkeer min of meer evenwichtig te verdelen.
Maar gezien dit vrijblijvend was en kennelijk sommige leerkrachten dit niet nodig vonden om hun kinderen & zichzelf vertrouwd te maken met de toetsomgeving, hadden ze misschien de effectieve (en verplichte) afname wat onderschat. Toetsassistenten/IT-ers zijn in realiteit trouwens meestal gewone klasleerkrachten die een mail doorgestuurd kregen met de links voor de benodigde info. Algemene IT-kennis is bij leraren vrij beperkt.

(Ik geef zelf les in de lagere school aan het vierde leerjaar, mijn klas heeft volgende week pas het afnamemoment. Hopelijk tegen dan alle ICT-problemen van de baan.)
Er waren ook al ICT issues tijdens de oefentoets. Mijn zoon had hier samen met enkele klasgenoten last van (niet iedereen in zij klas trouwens). Dus ik ben benieuwd of hij er vandaag ook last van had.
Dan is maar de vraag of er tijdens dat oefenmoment ook gemonitord werd en of ze daar daadwerkelijk iets mee gedaan hebben.
Vooral de scholen zijn gedupeerd, want zij mogen op een nieuwe datum alles weer gaan opzetten op een specifiek tijdstip met toezichten, "opgeleide" (lees ingelichte) toetsassistenten en IT'ers die standby staan voor als een leerling het wachtwoord vergeten is.
Loadtesten met realistische scenario's.
Alleen zo kan je je bottlenecks-at-scale te weten komen.
Loadtesten met realistische scenario's.
Alleen zo kan je je bottlenecks-at-scale te weten komen.
Je kan ook zwaar overdimensioneren, daarmee gaan meten hoeveel capaciteit werkelijk nodig is, en vervolgens afschalen. Niet efficiënt, maar het is een alternatief.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 14:26]

Dat is voor een eerste keer altijd slim. Daarna monitoren en voor de volgende keer realistisch schalen.
En kostelijk, dan kunnen we weer gaan klagen over verspilling van belastingsgeld.
Iets cynischer: als ze nu problemen hebben, gaan ze volgend jaar niet minder bezoekers hebben, want het is toch verplicht. Dus is het goedkoper om laag te beginnen.
Er zijn wel degelijk dry runs van die examens gebeurd. Ik kan niet inschatten hoe die juist opgezet waren: konden scholen zelf naar eigen goeddunken een test organiseren op een vrij te bepalen moment om het eigen netwerk te kunnen testen en bijsturen (genoeg capaciteit, geen problemen met firewalls die domeinen blokkeren...) of was dat op een afgesproken moment om ineens ook de capaciteit van de site zelf te testen.
Het systeem waarmee de digitale toetsen worden afgenomen, was naar verluidt overbelast en zou hierdoor traag hebben gewerkt.
Sorry, maar juist voor toetsingen weet je toch vrij precies hoeveel mensen het examen afnemen??? Dit is niet echt iets wat je kunt onderschatten of overschatten, en waar je dus heel goed representatieve load-testen voor kunt bedenken...
Jouw stelling is juist als 'het aantal deelnemers' de enige metric die van belang is voor de belasting van de servers.
Hoewel het zeker een belangrijke factor is, weten we niet of deze de enige factor is. Misschien is er wel gebleken dat het interne netwerk of de egress van sommige scholen ontoereikend was. Of misschien is gebleken dat de applicatie meerdere verbindingen opstart telkens er een korte onderbreking is, enz.
Dat zou je zeggen. Maar soms gedragen mensen zich in de praktijk heel anders dan verwacht was. Een voorbeeld: Misschien dat leerlingen heel veel terug- en weer vooruit bladeren door de vragen terwijl de verwachting was dat ze in 1 richting van begin tot eind door de vragen heen gingen. Dan kan de load opeens heel anders zijn dan verwacht was.
Dagelijks ben ik bezig met performance testen. Ik ben dan ook helaas niet heel verbaasd (ook al kennen we de oorzaak natuurlijk niet; kan ook prima getest zijn en dan toch nog een deployment probleem).

Andere tweakers ervaringen op dit onderwerp?
Tijdens de oefentoets waren er ook al issues. Blijkbaar nog niet helemaal kunnen oplossen vóór de echte toets.
Jep, er wordt anno 2024 nog altijd veel te weinig nagedacht over schaalbaarheid van architectuur en code. Sommige stukken code/fucnties runnen nu eenmaal single-core en daar wordt veel te weinig aandacht aan besteed. Maar we zijn allemaal wel (zelf-uitgeroepen) "experts" en senior na 3 jaar...
Negen kansen op de tien, is dit aanbesteed geweest aan een externe firma, die de provisionering van sommige subsystemen met hoge piekload, zoals de authenticatiemodule wanneer iedereen op hetzelfde moment probeert in te loggen, net iets te strak heeft ingesteld in een poging er nog wat aan te verdienen.

De overblijvende kans op tien, als er misschien een automatische grading is die onvoldoende getest was op elk mogelijk randgeval van antwoord, dat die het daardoor begaf of in oneindige loops terechtkwam - little Bobby Tables gonna try divide by 0.

Ik neem even aan dat de opstellers zelf verstandig genoeg zijn geweest om niet iedereen tegelijkertijd een HD filmpje te laten bekijken bij vraag 1...
Ben eens benieuwd of dit nog altijd op basis van het Columbus project is of dat ze voor een andere oplossing zijn gegaan.
Dat was op basis van Java micro-services, dus schalen zou mogelijk moeten zijn.
Ik heb even de oefentest bekeken (iedereen kan die doen op Oefentest) en het lijkt verdacht veel op AssessmentQ van Televic (wat ik zelf ook naar tevredenheid gebruik in het hoger onderwijs)
Tsja wat wil je ... elk overheidsproject moet hier in Java gemaakt zijn en dan op een eigen server draaien. En bij elk project hebben ze hetzelfde probleem ... ze kunnen de "initiële" capaciteit niet aan. Net hetzelfde als vele programma's die hun piek hebben tussen 8 en 10u als iedereen begint met werken. Dan is cloudscaling wel zeer interessant. Op piekmoment wat meer capaciteit en dan terug naar normale capaciteit. Als ik las van die toetsen wist ik al dat dit een flop ging worden

En met testen zullen ze hier ook wel een paar films ingestoken hebben, want dat is hip. En iedereen moet inloggen, want ook weer een sterkere belasting is. Zoals bij elk ander project dus ... externe firma, beknibbeld op de kosten. En ik heb voor meerdere overheidsdiensten gewerkt vroeger en dat is dus nog altijd geen haar anders. Ken genoeg mensen die er ook niet meer voor willen werken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.