Vlamingen hebben meer dan 1000 megawatt aan zonnepanelen geplaatst in 2023

Vlaamse gezinnen en bedrijven hebben in 2023 voor het eerst meer dan 1000 megawatt aan zonnepanelen geplaatst, blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Daarnaast kreeg Vlaanderen vorig jaar ruim 150.000 installaties met zonnepanelen erbij.

De cijfers kunnen nog oplopen doordat netbeheerder Fluvius nog niet alle aansluitingen van 2023 heeft geregistreerd, schrijft De Tijd. In vergelijking met 2022 werd er in Vlaanderen 60 procent meer zonnevermogen geplaatst. Bij het optellen van de installaties is rekening gehouden met installaties bij particulieren en bedrijven. Bij huishoudens werd een record van 716MW geplaatst. Dat is 31 procent meer dan het jaar ervoor. Van het geïnstalleerde vermogen in Vlaanderen ligt twee derde op de daken van gezinnen. Bij de grote zonneparken verdrievoudigde de installatie vergeleken met 2022.

Het is mogelijk dat meer gezinnen gebruik hebben gemaakt van de subsidie voor zonnepanelen, waarbij ze maximaal 750 euro konden krijgen. 2023 was het laatste jaar waarin dit kon. Ook de tijdelijke btw-verlaging van 21 naar 6 procent voor duurzame investeringen in woningen speelde waarschijnlijk een rol. Verder daalden de wereldwijde prijzen voor zonnepanelen met vijftig procent door een overaanbod.

De oorlog in Oekraïne heeft tevens een rol gespeeld, zegt de Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir. "Vlamingen kozen in onzekere tijden voor een extra bron van energievoorziening op hun dak. Zo’n investering drukt de kosten in hun elektriciteitsfactuur en de vraag op de markt." Twee derde van de grote installaties van boven de 250kW zijn uitgevoerd zonder de hulp van subsidies, zegt Demir. Volgens de minister is dat voldoende bewijs dat de overstap naar zonnepanelen zal blijven doorgaan, ondanks dat de overheid stopt met het uitgeven van subsidies.

"De keuze om de subsidiëring van zowel particuliere als bedrijfsinstallaties stop te zetten was juist. Terwijl in het verleden de markt voor zonnepanelen instortte nadat de soms riante overheidssteun voor gezinnen en bedrijven werd ingeperkt, is de prognose nu dat ook zonder subsidies de verkoop vlot zal lopen."

Door Loïs Franx

Redacteur

12-01-2024 • 17:52

125

Reacties (121)

121
115
39
4
0
47
Wijzig sortering
Om het te vergelijken met Nederland, daar werd ruim 4x zoveel geplaatst in 2022:
Het opgesteld vermogen voor en de productie van zonnestroom is in 2022 weer sterk toegenomen. Eind 2022 bedroeg het totale opgestelde vermogen van zonnestroominstallaties in Nederland 19 143 megawatt (MW), een toename van 4 232 MW opzichte van eind 2021.

De opwek van elektriciteit met zonnepanelen bedroeg in 2022 (voorlopige cijfers) 16 827 mln kWh, een toename van 46 procent ten opzichte van 2021 (Tabel 5.1.2). De bijdrage van zonnestroom aan het eindverbruik van hernieuwbare energie in Nederland is 22 procent.
Zie https://www.cbs.nl/nl-nl/...land-2022/5-zonne-energie

Een goede ontwikkeling in beide landen, en hopelijk neemt dit getal de komende jaren nog fors toe in zowel België, Nederland als in de overige landen binnen de EU.

Alleen zo kunnen we flinke meters maken in de energietransitie, weg van fossiel naar meer schoon opgewekte energie. Zonnestroom, windstroom, waterkracht (waar mogelijk uiteraard). Een goede mix van die verschillende bronnen lijkt me een goed idee
Kleine nuancering: er zijn ong. 6,5 miljoen Vlamingen, en ong. 17 miljoen Nederlanders. Per hoofd is het verschil dus meer richting de 200% dan 400%.
Volgens mij zijn Vlamingen en Walen ( thnx @retspan ) allebei Belgen, dan moet je kijken bij alleen bij het zuiden/noorden of per provincie in NL en dan p/hoofd.

@dasiro Ik antwoord op iemand die de vergelijking trekt met alle Nederlanders ;)

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 23 juli 2024 01:11]

Dat klopt maar na beleid en regelgeving zit er wel wat verschil tussen, ook is ons media landschap gesplitst omdat dit ook gewoon de realiteit hier weergeeft dus bij zulke berichtgevingen spreekt men vaker over de inwoners van een regio dan over alle inwoners van het land.

Het lijkt ook wel iets tastbaarder als men spreekt over Vlamingen dan over Belgen hier in de media.
Walen zijn geen Vlamingen en aangezien het hier om puur Vlaamse cijfers gaat, moet je die niet dus niet meetellen in een vergelijking.

@GameNympho weet ik, maar Nederland is een unitaire staat tegenover België een federale, waardoor in Nederland de cijfers op nationaal niveau niet uitgesplitst worden in gewesten zoals in België. De cijfers uit de andere 2 gewesten Wallonië en Brussel zijn niet vermeld (wegens niet Demir haar bevoegdheid) en zouden er nog bijgeteld moeten worden als je een nationale vergelijking wil hebben.

[Reactie gewijzigd door dasiro op 23 juli 2024 01:11]

België is op veel vlakken beleidsmatig opgesplitst, doch niet altijd "coherent".
Energiebeleid wat betreft zonnepanelen, windmolens, distributie, metering etc is opgesplitst, Vlaanderen en Wallonië hebben hun eigen beleid met zeer verschillende ontwikkelingen.
Kernenergiebeleid is wel Belgisch, doch er is al vraag geweest van Vlaanderen dat ook te splitsen.
De Vlaamse minister van energie (Zuhal Demir) heeft zelfs in een ogenblik van 'desperatie' voorgesteld dat Vlaanderen dan maar mee zou moeten investeren in de Nederlandse kerncentrales.

Als je specifiek spreekt over zonnepanelen heeft het geen zin over België te spreken. Je kan een gemiddelde maken, maar je kan daar geen conclusies uit trekken omdat het dekt over 2 substantieel verschillende beleidsopties.
P.S. Hetzelfde geldt voor veel andere domeinen, zoals wegennet, is gesplitst, en de slechte wegen liggen grotendeels in Wallonie. Het Vlaams wegennet is vergelijkbaar met Duitsland. De Nederlandse wegen zijn beter.
Fluvius is enkel actief in Vlaanderen, niet in Brussel en Wallonië, daar heb je Sibelga en Ores/Resa. Als Fluvius cijfers geeft dan gaat dit enkel over het Vlaams gedeelte, dus graey is correct.
Nee. Vlaanderen kan subsidies geven en Wallonië zit zonder geld ervoor.

Zodoende ga je enorme verschillen zien bij de groene energie adoptie...
ja want die premie tot 750eur maakt nu net het verschil om het wel of niet te doen.... 8)7

Ik denk dat het eerder veelal aan de gedachtengang ligt en het verschil in regio, wie er open voor staat heeft dit al lang gedaan of is er mee bezig (of financieel de mogeljkheid en laat daar nu net een van de problemen zitten....) ook in wallonie

trouwens in wallonie heb je garantie tot 2030 voor terugdraaiende teller dus als je dat zo even bekijkt is dat 5 jaar extra kassa en 100% terugbetaling van je investering op basis van je verbuik, veel beter dan een subsidie van 750eur en een veeeeel lager eigen verbuik rendement.
https://emaxsolar.be/nl/e...zonnepanelen-in-wallonie/

als de analoge meter hier in BE nog 5j extra was denk ik dat je nog een verdubbeling had van installaties, het is de digitale meter die een gigantische reductie geeft van ROI. Het prosumententarief en vaste capaciteits tarief zijn peanuts.

[Reactie gewijzigd door d3x op 23 juli 2024 01:11]

Je bedoelt een premie van 1500 € ? ( op dezelfde website: https://emaxsolar.be/nl/e...anderen-wallonie-brussel/ )

Met een minimum voor 10 kwc. Voor Wallonië heb je dan ook haalbaarheidsstudies nodig en etc.

Ter info. Volgens dat ik wist, zit Wallonië wel zo goed als zonder geld ( zie: IT systemen die niet upgedate worden, waar er mee moet mee gekoppeld worden vanwege "geen geld").

In Vlaanderen heb je bv. Magda, dat heb je in Wallonië niet.

[Reactie gewijzigd door NicoJuicy op 23 juli 2024 01:11]

W̶a̶a̶l̶`̶e̶r̶s̶ Walen
In 2022 hadden we per inwoner in Nederland bijna 100% meer panelen dan Belgen.

De regelingen waren hier volgens mij ook wel een stuk beter en de terugverdientijd dus ook, dus aantrekkelijker. Prima beleid dus als het doel duurzamere stroom opwekken is.
Nooit zo stil gestaan bij hoeveel Belgen de gemiddelde Nederlander in bezit zou hebben 🤔
Haha dat percentage ligt dan hopelijk (voor de Belgen) wel wat hoger :+
Misschien niet handig om per hoofd te rekenen met al die tweekoppige Vlamingen... }:O :Y)
Wij hebben koppen maar niet soort waar jullie uit drinken, dat zijn zjatten.
In Nederland zakt de markt voor zonnepanelen momenteel heel hard in.
Niet zo gek natuurlijk als de energiemaatschappijen het totaal oninteressant maken om zonnepanelen aan te schaffen.

De vergoedingen voor teruggeleverde stroom zijn veelal een lachertje en als je niet uitkijkt moet je nog betalen ook voor je teruglevering.
Daarentegen blijft de terugverdientijd voor zonnepanelen nog steeds korter dan tien jaar en zelfs met het afschaffen van de salderingsregeling verwacht milieucentraal een terugverdientijd van ongeveer zes jaar (zie: https://www.milieucentraa...geling-voor-zonnepanelen/).

Dat is een rendement van meer dan 10% per jaar en waarvan je nog maar moet zien of je dat door de jaren heen op de beurs haalt. Ik begrijp niet zo goed waarom iedereen maar blijft herhalen dat investeren in zonnepanelen tegenwoordig een slechte investering is. Je woning is ook meer waard met zonnepanelen dan zonder.
In de berekening zit de crux in de 30% direct verbruik. Je zou dan de prijs van een kilowatt stroom kunnen aftrekken van de investering.

Stroom kost nu gemiddeld 30 cent per kWh.
3.500 opwekking, 3.200 verbruik. 30% direct verbruik is 1.050 kWh.

Besparing 315 euro per jaar (1.050 x 30 eurocent).
Terugleververgoeding is gemiddeld 8 eurocent. 2.450 kWh x 0,08 = 196
Totaal 511.

Dit maal 6 is net even meer dan 3.000 euro. Ik zie vaker de rooskleurige berekeningen van milieucentraal en naar mijn idee klopt het niet. 10 jaar komt eerder in de buurt.
Daarbij komt nog de vraag wat de prijzen gaan doen. De verwachting is dat de energieprijzen verder zullen dalen. De terugleververgoeding zal dan zeker niet gaan stijgen, maar eerder dalen.
Verder houdt Milieucentraal geen rekening met de omvormer die gemiddeld 10-12 jaar meegaat. Dat zou betekenen dat je na het terugverdienen na 10 jaar weer honderden euro's moet investeren in een omvormer. Dat heb je dan in 1-1,5 jaar terugverdiend.
Met deze berekening zou je dus pas na 11,5 jaar geld gaan verdienen met je panelen.

Misschien mis ik iets, maar ik denk dat Milieucentraal er naast zit met hun berekening.
Klopt mijn omvormer is na 10 jaar en 9 maanden overleden. Mastervolt 3 .2kw. nooit te zwaar belast geweest.
Misschien in een warme omgeving opgehangen?

Hier staat de Goodwe in de berging aan de noordkant, bijna altijd koel. Ik hoop dat deze minstens 15 jaar meegaat.
Nee, thermostaat klok met ruimte afzuiging. Niet te warm. Mijn buurman die zamen met ons dezelfde installatie had geplaatst is de zelfde omvormer 5 weken later overleden. Dus 10-12 jaar
Ik wil best geloven dat milieucentraal misschien optimistisch is en dank voor je berekening! Het geeft wat meer inzicht :). Ook de volkskrant schreef echter een tijd terug dat het nog heel rendabel is:
https://www.volkskrant.nl...len-en-isolatie~b312d8b8/ en https://www.volkskrant.nl...jke-investering~b56a5919/.

Nog steeds is een terugverdientijd van iets meer dan tien jaar steady, laag-risico obligaties leveren je dat niet op https://www.veb.net/oblig...tief-rendement-uitgelegd/ (mijn inziens zijn zonnepanelen een laag risico-investering). Om de lagere hypotheekrente die de meeste banken voor energiezuiniger woningen en de waardestijging van de woning (waarmee ook weer een deel van de investering wordt terugverdiend) niet te vergeten.

Dat van die omvormer zou je ook kunnen scharen onder onderhoud aan de woning denk ik, een c.v.-ketel, het dak of de vloer van de woning gaat ook niet tot het einde der tijden mee.

[Reactie gewijzigd door jaimeeus op 23 juli 2024 01:11]

Dat van de omvormer kan ik bevestigen uit eigen ervaring / van anderen om me heen.

Wat waarschijnlijk meer invloed heeft, is dat de overheid de heffing op energie zo’n beetje elk jaar flink verhoogd, bijvoorbeeld met maar liefst € 0,11 per kuub per 1 januari 2024. Aangezien de milieudoelen of waaronder de elektrificatie / omslag van fossiel naar elektrisch nog heel wat miljarden aan investeringen kosten de komende decennia, ligt het niet voor de hand te liggen dat energie gemiddeld genomen goedkoper wordt. Tegen de tijd dat de nu nog 4x zo dure hybride warmtepomp + vaak ook een verbouwing naar betere isolatie en lagetemperaruur vloerverwarming is terugverdiend en iedereen en alles op elektriciteit werkt (en misschien deels op waterstof), zijn de subsidieregelingen zoals salderen uiteraard al lang afgebouwd en kun je er op wachten dat de accijns per kWh omhoog gaat.
@jaimeeus

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 23 juli 2024 01:11]

Die 30% direct verbruik klopt aardig bij mij. Volgens mijn Home Assistant energy dashboard zat ik vorig jaar pal op die 30%.
Normaal zou dat in mijn geval wel hoger komen, omdat vorig jaar mijn airco afgekoppeld was wegens isolatiewerken van de muur, en ik anders gedeeltelijk met de airco zou verwarmen ipv met mijn stookolie CV ketel.
Ik heb ook een overgedimensioneerde PV installatie, waarbij ik 5 maal meer injecteer dan wat ik afneem aan stroom, als ik een 'normale' PV installatie had zou het direct verbruik ook nog wel een stuk hoger liggen dan die 30%, omdat ik er op let om mijn verbruik zoveel te verschuiven naar perioden met goede zonne produktie.

Mijn SMA omvormer gaat ondertussen al 18 jaar mee, en mijn 2 Diehl omvormers al 12 jaar.
Na 18 jaar heeft het systeem met de SMA omvormer zich ondertussen al bijna dubbel terugbetaald,
en de systemen met de Diehl omvormers zullen zich volgend jaar dubbel terugbetaald hebben, als de omvormers dan nog niet stukgegaan zijn.
Het systeem met de SMA omvormer heeft een langere terugverdientijd, omdat dat ook een pak meer gekost heeft, wegens helemaal in het begin van de opkomst van zonnepanelen.
Ik heb een omvormer van Solaredge vorig jaar laten installeren waar standaard 12 jaar garantie op zit. Dus dit geeft me in ieder geval de komende 12 jaar zekerheid. De garantie verloopt pas op het moment dat de installatie ruim is terugverdiend.

[Reactie gewijzigd door Aalard99 op 23 juli 2024 01:11]

Voor oude omvormers met transfo's in is 10 a 15j het gemiddelde. Echter al enigte jaren is dit elektronisch, daarom dat de omvormers veel kleiner en veel lichter zijn dan vroeger. Die gaan veel langer mee. De omvormers dat ik verkoop aan mijn klanten hebben al 15j garantie, en bovendien kun je voor 200€ extra nog 5j bij kopen
Omdat je de reken je rijk methode gebruikt. de Vlaamse overheid doet dat ook. Heb een voorstel gekregen waar ik €50 meer bespaarde als mijn rekening, Zeer ongeloofwaardig als je weet dat je minstens €150 vaste kosten hebt waar je niet onderuit kan. Zeker als je verbruik omgekeerd is van de opbrengst van zonnepanelen. En geen saldering meer in Vlaanderen.
Omdat de meeste mensen extreem slecht zijn in lange termijn plannen.

Een investering doen waar je na 4 jaar de vruchten van plukt is voor de meesten al teveel.
Die 6 of 8k in iets zinvol beleggen brengt in die 10 jaar nog meer op.

Zonnepanelen zijn GEEN interessante investering, en zelfs na 10 jaar ga je nauwelijks erop verdienen.

Mensen zoals u kijken enkel naar theoretische berekeningen, en nooit naar realistische praktijkresultaten.
Toch gek. De panelen kosten mij 4K twee jaar geleden. Het eerste jaar al nul kosten voor stroom, dat bespaarde me al 750 euro. Dus met alleen bespaarde kosten heb ik ze er in 5 jaar uit, en daarna 750 euro winst per jaar. En daar bovenop nog tussen de 500 en 1000 euro per jaar voor het overschot.

Noem mij even een indexfonds wat het beter doet?
Heb je de afschrijving ook meegenomen? En onderhoud?
Dat mis ik altijd in die sommetjes.
Onderhoud? Wat voor onderhoud denk je dat er nodig is?

Qua afschrijving heb ik 20 jaar garantie op de omvormer en 25 op de panelen. Binnen die tijd zijn ze allang terugverdiend en winstgevend.

Ze liggen er nu 3 jaar en ze zijn al winstgevend. Vooral met de enorme TLV van na de inval van Oekraïne. Dat jaar bijna 1300 euro teruglevering, én geen stroomkosten die ik anders gehad had.
Ik mis meestal ook belasting over meerwaarde van huis (woz). En de niet echt lekker te recyclen panelen. Ik hoop niet dat we een toekomstige afvalberg in Azië of Afrika aan het creëren zijn met onze goede bedoelingen.

[Reactie gewijzigd door Azenomei op 23 juli 2024 01:11]

Nul kosten voor stroom zolang je een terugdraaiende teller hebt, reken maar eens met een digitale meter.
Die heb ik al sinds ik hier woon.
Hoe kom je dan aan stroom in de herfst en winter?
Hoe denk je? Prima salderingsregeling.
Ja eens, hoewel ik ook sterk het idee heb dat men ook het niet wil inzien/lijkt te willen inzien dat een veel lagere stroomrekening ook rendement is en in die zin bijdraagt aan terugverdientijd. De discussie eindigt vaak in dat het teruglevertarief zo laag is (zie ook een tweaker hieronder) en dat er daardoor weinig of niks wordt 'verdiend' terwijl er tijdens het produceren van stroom geen stroom van het stroomnet wordt afgenomen en daarmee geen kosten worden gemaakt. Bij vrienden van mij landt dit ook nooit. Om nog maar te zwijgen over de lagere hypotheekrente die de meeste banken tegenwoordig voor de financiering van energiezuinigere woningen bieden.
Toppie. Houden zo.

Geniet ik lekker hier in Nederland.
Een lachertje is een understatement
Ik word met 0,036 euro cent beloond voor mijn teruglevering
Waardoor het zogenaamde terug verdienen na 10,3 jaar stroom leveren nog steeds niet voldoende is om de het betaalde bedrag van maar liefst 15000 euro terug te verdienen die het spul mij gekost hebben.
En als ik dan kijk hoe vaak ik uitvallende optimizers meemaak van de 24 panelen en zelfs een dode omvormer heb meegemaakt, en de bijkomende kosten van het reinigen van die dingen.....
Dan zie ik het terug verdienen van mijn geld in de komende 20 jaar ook niet gaan gebeuren
Alleen al omdat er elk jaar wel 2 of 3 van die optimizers zijn gestorven.

Want mensen u word gouden bergen beloofd maar men zwijgt in alle talen over het feit dat u een bruto opbrengst bekijkt die niets met de werkelijke terug levering te maken heeft
Alle componenten in het systeem gebruiken ook stroom dus heel mooi die fake cijfertjes, als u echt denkt
dat deze panelen u echt veel opbrengen moet ik u teleurstellen.

Tenzij u barst van het geld en genoeg plek heeft om uw hele dak vol te proppen met de allerlaatste nieuwe panelen die inmiddels meer dan twee keer meer kunnen opwekken dan die ik heb.
Toch zal het heel moeilijk worden om het spul terug verdiend te krijgen, tenzij u het hele spul zelf op het dak kan rammen en het hele spul aansluit, let wel dan moet het wel gekeurd worden door een specialist ....

Maar ik betaal net als iedereen de hoofdprijs wanneer je moet afnemen
Tot dusver moet ik nog steeds elke maand betalen ondanks mijn lage stroom verbruik
Ik raad u aan om niet aan te nemen dat de FAKE opbrengst echt word wat men u beloofd, als u dat van mij aanneemt en gaat kijken bij anderen wat er werkelijk word terug geleverd.
Dus niet wat een fake overzichtje van de leverancier die de fraaie bruto getallen toont die je never noooit niet aan het net levert
Dan kan u zien dat het echt geen gouden bergen zijn en jawel in de winter en het voorjaar leveren de panelen heel erg weinig tot soms helemaal niets op.
Dan vreet de omvormer en de hele keten meer op dan het leveren kan, eind resultaat 0 kWh opbrengst
Heb overwogen om een dikke Tesla accu te kopen maar nadat ik zag wat het je gaat kosten en dat je er helemaal niets aan hebt in de donkere maanden en dat het ding moet vervangen worden in ongeveer 8 tot 10 jaar en je dan weer ruim 10k+++ kwijt bent.
Kunt u dit ook weer als een NO GO verlies post bekijken.
Tenzij u gewoon alweer bergen geld hebt en hier erg leuk mee kan pronken onder de vrinden en kennissen.
Ja het levert stroom terug en als de saldering regeling voorbij is bent u toch weer de .... met de korte achternaam want wat zijn dan die dingen op het dak waard.
Gaat u daar maar eens diep over nadenken, dan moet u toch echt de stroom zien op te slaan die u dan niet meer vergoed krijgt. Want u levert als de gas centrales en de kernenergie centrale leuk staan te stampen, terwijl er inmiddels ook al duizenden enorme wind molens lekker voor het noorse bedrijf staan te draaien om de amerikaanse data centers in dit land van stroom te voorzien.
Nee men levert helemaal niets aan de burgers die er voor betaald hebben en nog ellenlang voor moeten dokken, alweer zo een mooi dealtje gedaan door de inmiddels ex politica.
Die nu overal mooi baantjes hebben gescoord met een top inkomen.
Waarom heb je in hemelsnaam 15000 euro betaald voor 24 panelen? Ik was voor 12 panelen 3500 euro kwijt inclusief installatie. En ik heb in 3 jaar al ruim meer dan de helft terug verdiend. En geen enkele storing of kapot component.
Je hebt de helft van je investering terug, je hebt dus nog geen euro bespaard of winst gemaakt.

Basic economics zijn in deze zonnepaneel verhalen altijd ver te zoeken..
Ik praat geen chinees toch? Meer dan de helft terug verdienen is geen winst of besparing gemaakt, dus dat zeg ik ook helemaal niet. Maar aangezien de panelen 25 jaar mee gaan, zal ik over 3 jaar wel winst gaan maken. Dan is de investering terugverdiend. Dat is nog steeds basics economics. En dat heb je altijd met een investering.
Het geld dat je bespaart gedurende dag wanneer je zonnepanelen stroom produceren en het salderen in de avond van het overschot vergeet je voor het gemak van je verhaal maar even? Terugverdienen is meer dan aan bet eind van de maand geld terugkrijgen van de stroommaatschappij. Een lagere stroomrekening is net zo goed rendement.
Een probleem, als dat ding de fik in gaat heb je geen huis meer. Ik vind het brandgevaar te groot.
Mijn panelen hebben zich ondertussen wel al bijna dubbel terugbetaald hoor, en dat is niet gerekend met virtuele fake cijfertjes van verkopers van panelen, maar met echte meetgegevens en met de tarieven die in die periode van kracht waren en zijn, en alles netjes per maand in een rekenblad bijgehouden.

Oh ja, ik heb ze niet zelf op mijn dak gelegd, alles werd door een PV installatiebedrijf geinstalleerd en door een officiële instantie gekeurd.

Het is een prima investering geweest
Dan lever je toch niet terug? Dan doe je je was overdag, ten tijde dat de zonnepanelen het meeste opleveren, ipv tijdens de daltarieven van je energieboer. Koken doe je meestal ook overdag, net als klussen of thuiswerken.

En wat je niet verbruikt, zou je evt nog kunnen opslaan. Maar iets slimmer omgaan met de energie die je opwekt, kan ook al helpen.
Je bedoelt te zeggen dat ik maar 's nachts moet gaan werken zodat ik overdag thuis mijn opgewekte stroom kan consumeren of maar even een bak geld over de balk smijten, die je nooit meer gecompenseerd krijgt, om mijn opgewekte energie op te slaan.

Eigenlijk snap ik de reactie van @dreazz1nl dan wel een beetje.

[Reactie gewijzigd door Frappuccino op 23 juli 2024 01:11]

Ik zei helemaal niet dat je 's nachts moet gaan werken. Hoe kom je daarbij? Overdag juist. Een hele normale tijd om te werken (voor de meesten), maar ook een prima tijd om de droger/wasmachine/afwasser aan te zetten.

Als je overdag moet werken, dan zet je zo'n apparaat toch aan voordat je vertrekt? En anders heb je (hopelijk) je weekend nog. En in de zomer heb je de halve avond ook nog.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 juli 2024 01:11]

en waar is dan de gedachtegang van het groene en iedereen die overdag die groene energie kan gebruiken en s'avonds na werken lekker grijs kan koken en hun auto op gaat laden?

nou nou niet goed bezig he die nederlanders, enkel kijken naar eigen profeit :9
Dat is logisch als je ver voorloopt op de rest (van de EU). De makkelijke plekjes zijn al bezet en de twijfelaars hadden met de hoge prijzen vorig jaar waarschijnlijk al wat geregeld waardoor het nu misschien wat terugvalt op die piek.

We hebben in Nederland gemiddeld ruim 1kWp aan zonnepanelen:
https://www.statista.com/...hotovoltaics-capacity-eu/

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 01:11]

Gek he, we zijn Nederlanders we kopen alles als we maar subsidie of korting krijgen en dat gaat er dan af en dan stopt het ook weer.
Nu nog de wegenbelasting terug op alle auto's en dan loopt dat ook weer terug..toppie.
Dat was tijdelijk zo door de misinformatie van milieucentraal. Nu ze dat gecorrigeerd hebben trekt de markt weer redelijk aan.
Is dat niet omdat de subsidies afgeschaft zijn en de regering nu de opwekking van je eigen panelen wilt belasten? Belgie is ook zo'n markt waar het beeld sterk vertrokken is door subsidies en belastingen op regelmatige energie, maar nu is de regering ook aan het denken om slimme meters te zetten die niet meer terugdraaien en belastingen heffen omdat ze zoveel mislopen elders.
De markt voor zonnepanelen was nu de Russische inval zo overspannen dat prijzen omhoog schoten. Nu eindelijk zitten de prijzen weer in de richting van voor de oorlog, en natuurlijk zouden die zonder de oorlog gewoon gestaag door zijn gezakt, dus we hebben nog wat correctie te gaan.

@tw_gotcha, voor je zonnepanelen neemt kan het zeker geen kwaad eens een multimeter in het stopcontact te steken, of je buren met zonnepanelen te vragen of er problemen mee zijn. Maar hoewel natuurlijk er gebieden zijn met problemen, bij veruit de meeste mensen zullen panelen gewoon prima terugleveren.
Lokaal is er inmiddels wel genoeg aanbod als de zon flink schijnt komt er hier 248 volt uit de WCD.
ik denk ook door het nieuws van overbelast stroomnet misschien?
Of de energy bedrijven die drijgen met betalen voor terug leveren.
Het is absoluut iets om rekening mee te houden en niet in de alu hoedjes denkwijze van jou (en anderen). Ja absoluut heeft niet alleen het kabinet, de staten, de gemeenten, de beheerders en de Nederlanders zelf al decennia lang het kop in het zand gestoken. Daar gaan we absoluut de 'vruchten' van plukken, links om of rechtsom.

Je moet met zonnepanelen rekening houden dat het terugleveren aan het net straks geld gaat kosten voor jou en 1-op-1 compensatie per voor geleverde energie zal veel sneller verdwijnen. Het is daarom belangrijk dat je nu al gaat nadenken hoeveel energie je gaat verbruiken, wat je zelf produceert en hoe je dat eventueel kan opslaan zodat je het niet teruglevert aan het net maar later zelf kan gebruiken. Als je daarmee te lang wacht zal de vraag wanneer de regelingen ophouden de prijzen enorm doen opdrijven van al die mensen die te lang hebben gewacht en anders met panelen zitten die (bijna) niets opleveren.

@GameNympho En wie is de schuldige partij die er voor heeft gezorgd dat de VVD aan het bewind kwam? TIP: Ga eens de resultaten bekijken per kies gebied en die vergelijken met de resultaten van de jaren daarvoor. Gooi daarnaast een kaart met gebieden van primair koopwoningen en dan zie je dat heel veel mensen met een hypotheek juist voor de VVD hadden gekozen ivm. VVD beloftes qua hypotheekaftrek behoud. Je mag dus heel fijn je mede Nederlanders de schuld geven van de huidige huizen/infra situatie. Maar het issue met energie infra is al ouder dan het VVD bewind, ook Balkenende stak diens kop in het zand wat betreft energie infra.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 23 juli 2024 01:11]

Ik weet niet, ik vind dit echt een beetje een verbazingwekkende aanpak. Zowel opwekking als opslag moeten m.i. juist niét op individueel niveau geregeld. Het schaalt slecht naar beneden, en oplossingen die voor het ene individu toepasbaar zijn, zijn volledig nutteloos voor veel anderen.
Waar ga je opwekking en opslag plaatsen in een flat, en hoe ga je om met (sociale) huur?
Volgens mij hoort dit bij maatschappelijke infrastructuur, en moet je het dus ook zo oplossen. Leg inderdaad lekker de daken vol, maar regel opslag op wijk- of woonplaatsniveau. Laat netbeheerders het uitvoeren, subsidieer waar nodig en laat eventueel grootverbruikers kiezen voor een 'opslagabonnement', of reken het liever gewoon door in de piek- en dalprijzen. Op die manier maakt het niet uit of je een koophuis hebt of een huurappartement, dezelfde infrastructuur werkt voor iedereen, en je kan invloed uitoefenen op de prijzen door te plannen wanneer je meer en minder verbruikt.
Zonnepanelen schalen net heel goed naar kleine schaal.
Dat is niet zo voor windmolens en elektriciteitsopslag.

Dus lokaal iedereen zonnepanelen op zijn dak is goed.
Maar iedereen een thuisbatterij is veel minder efficiënt dan dit op grotere schaal (bvb provinciaal) te doen.
Panelen schalen wel redelijk terug, opslag minder, dat bedoelde ik inderdaad. En panelen schalen alleen genoeg terug zo lang je daadwerkelijk oppervlak hebt waar je panelen op kan leggen. Als je een dak deelt, of geen eigenaar bent, zit je nu tussen wal en schip.
In een koop flat regel je dat met je mede eigenaren, daar kan je over het algemeen ook niet zomaar zelf zonnepanelen plaatsen. Indien het huur is regelt de eigenaar van de flat het en dan zou je dat prima in een straat kunnen regelen.

Ik kijk naar bv. Amsterdam en daar is het issue juist dat de infra na decennia al niet voldoet, dus dat kan je echt vergeten op stads en ik verwacht ook dat op wijk niveau dat niet fatsoenlijk te regelen is (voorlopig). Een groot deel van het probleem is gewoon de netwerkbeheerders en een staat die het dergelijke ondernemingen lekker zelf laat uitzoeken.
De oplossing om het dan maar in elk huis te plaatsen, lijkt me daar niet de goede reactie op. Netbeheerders en staat voor het blok zetten tot de boel fatsoenlijk geregeld is wel. Anders zijn het druppels op gloeiende platen in plaats van een daadwerkelijke oplossing.
Je doet alsof nadat je ze voor het blok heb gezet direct een oplossing hebt, de afgelopen decennia laat zien dat dit absoluut niet het geval is. Ver nadat het kalf is verzopen wordt pas de put gedempt. Je kan ook gewoon het issue voor jezelf oplossen...
Dat kan dus lang niet iedereen. Ik doe niet alsof het dan is opgelost, maar zelfs als je individueel een tussenoplossing creëert blijft dit eigenlijk infrastructuur, en blijft de noodzaak het aan te kaarten. Dit behoort gewoon geen 'ieder voor zich'-onderwerp te zijn.
De eigenaar van een flat regelt het vaak juist niet. Ook in sociale huurwoningen is er vaak geen beginnen aan, tenzij de lokale sociale huurtoko toevallig net in jouw wijk met verduurzaming bezig gaat. Die dingen zijn wel wat in beweging, maar lijken echt onderaan de prioriteitenlijst van de verduurzamingsplannen te staan. Terwijl: als je die dingen eerst regelt, raak je behoorlijk wat huishoudens, verduurzaam je veel woningen, komt er meer vraag, en kan je de markt zo sturen richting grootschaligere productie en afname, wat prijzen voor de rest omlaag duwt. Maar er lijkt gekozen te zijn voor de omgekeerde route: zo lang het duur eerst, duurdere installaties per individu subsidieren, en hopen dat dat op termijn ook de prijs omlaag gaat duwen.
We focussen teveel op de opslag van elektriciteit. Het grootste aandeel van de opgewekte energie gaat toch naar warmte. Kies ervoor om voor de koude wintermaanden warmte op te slaan. Dat kan prima ondergronds - geen ruimtebeslag- en zonder brandgevaar.
Decentraal en gecentraliseerd mogelijk. Met meer naar warmte en minder naar elektriciteit wordt alles wat beter te behappen.
EV’s als buffer voor het net en we komen echt een heel eind richting energietransitie.
Het probleem is dat dit regie vraagt en actieve rol van de overheid of een grote marktpartij. Van allebei is het niet realistisch om dat te verwachten helaas.
"De bedrijven" hebben niet zo heel veel met het stroomnet te maken. Het bekt lekker populistisch maar de realiteit is dat er van overheidswege niet gestuurd is op toekomstige stabiliteit van het net.
Dat is zeker zo, maar een netwerkbeheerder heeft toch zelf ook geen bord voor de kop?
Nee, die heeft last van de ACM omdat-ie de bedragen niet omhoog mag gooien om te investeren.
nieuws: 'ACM bood onvoldoende ruimte voor investeringen in elektriciteitsnet'
Alleen zo kunnen we flinke meters maken in de energietransitie, weg van fossiel naar meer schoon opgewekte energie. Zonnestroom, windstroom, waterkracht (waar mogelijk uiteraard). Een goede mix van die verschillende bronnen lijkt me een goed idee
Het is inderdaad een mooie ontwikkeling, echter gaat zonne-energie (en wind ook niet) ons nooit helpen om weg te kunnen van fossiele brandstoffen natuurlijk. De zon schijnt simpelweg niet 24/7 en ook niet het hele jaar door. Nu is het bijvoorbeeld de afgelopen dagen best zonnig geweest, maar de stroom die je daarmee opwekt met zonnepanelen is eigenlijk nihil tegenover de zomer. Oftewel, al leggen we heel Nederland vol met zonnepanelen, in de avond/nacht en in de winter heb je dan nog steeds een andere bron van energie nodig.

Wind energie heeft dan weer zijn eigen beperkingen. Oude molenaars zullen het je kunnen vertellen: het waait niet altijd. Daar kun je dus ook niet op rekenen, je zult altijd een andere bron nodig hebben voor als het niet waait. En de backup is nu nog altijd fossiele brandstof.

Waterkracht zou een solide optie kunnen vormen. Stroming, getijden, het zijn allemaal bronnen van energie die veel betrouwbaarder zijn dan wind en zon. Het wordt altijd eb en vloed. Maar dit omzetten naar energie staat nog in de kinderschoenen.

En tot die tijd zullen we dus altijd fossiele brandstoffen nodig hebben. Al leg je iedere vierkante meter in Nederland vol met een paneel, het gaat je niet helpen om van ouderwetse energie centrales af te komen, tenzij we accepteren delen van de dag zonder stroom te zitten.

Waarmee ik wil zeggen: deze push voor zonnepanelen is erg mooi, maar het staat wellicht ook een beetje innovatie in andere velden in de weg. Zolang er met zonnepanelen veel geld is te verdienen gaat de industrie zich niet snel genoodzaakt voelen om te innoveren en te zoeken naar andere alternatieven.
Alleen jammer dat energie per eenheid zo duur wordt. Daardoor prijzen wij ons uit de markt. Over 5 jaar staan we op plek 50 van de rijke landen en stellen we weinig meer voor. In de tussentijd is verbruik kolen en olie all time high in de rest van de wereld.
om te vergelijken met nederland ....
jij haalt cijfers van 2022 boven en daarin wordt vergeleken met 2021

terwijl het artikel gaat over geplaatst capaciteit in 2023 gaat.
heb je daar ook een bron van?

Om de vergelijking te maken, ben ook benieuwd naar de wildgroei in zowel installaties als installateurs.
In belgie moet iedere installatie gekeurd en aangemeld worden,
volgens mij is dat in NL niet verplicht?

[Reactie gewijzigd door Black_Diamond768 op 23 juli 2024 01:11]

En toch vraag ik me af: Wat gaan we met de fossiele brandstoffen doen eens we elektrisch rijden? Immers hebben we voor bijna alles dat we gebruiken olie nodig en zijn brandstoffen de lichtste fracties bij het kraken van ruwe olie.
Niet teveel blind geloven in deze zogenaamde “energietransitie”.
Ik hd het hier een tijdje geleden over met een Nederlandse collega. In Nederland bestaat er nog een saladeringsregeling in de vorm.van de terugdraaiende teller. Deze is in België voor nieuwe installaties al even niet meer beschikbaar, waardoor de investering relatief gezien in Vlaanderen minder opbrengt dan in Nederland. Ik ben eigenlijk meer benieuwd naar de thuisbatterijen. Die worden in België behoorlijk vaak mee verkocht bij nieuwe installaties, ook al ligt daar het rendement heel laag. In Nederland lijkt me er dan absoluut geen echt nut te zijn als het net gratis als een grote batterij kan gebruiken.
China is een beetje groter dan Vlaanderen.
Wel grappig en sneu tegelijk naar waar de premies vloeien. Paar maand geleden offerte laten maken voor 3,32 kWp (8x415 Wp) panelen en zou me €4300 kosten(gemiddelde van 3 offertes). Premies zijn voorbij, offerte opnieuw laten maken vorige week door zelfde firma's(3 verschillende) en kost me nu nog €3700 en kan nu zeer snel geplaatst worden...

Premie was in 2023 €150/kWp, ik ging dus €498 premie krijgen. Ik kom nu dus zonder premies goedkoper uit en ik laat een ander niet opdraaien om die premies van mij te betalen. Was enkel de installateurs die er de laatste jaren rijk van werden.

Premies vanuit de overheid zijn altijd al teruggevloeid in de zakken van de verkopers.
Tja dat had ik zo ook wel kunnen raden :). Volgens mij betaal je nu ook minder omdat ze de prijs wel naar beneden moeten halen omdat ze minder verkopen zonder premies.
Is niet sneu, prijzen van zonnepanelen zijn enorm gedaald de laatste maanden.
omdat de vraag sterk is gezakt en iedereen nu met stock zit
Het verbaast me niet. Een installatie fotovoltaïsche zonnepanelen is de beste energetische investering voor huishoudens.
Ik heb hier mijn bachelorproef over gedaan (het ging over het rangschikken van de beste energetische ingrepen in de beste chronologische volgorde, de volgorde is bepalend voor hoeveel je bespaart) en ik heb hiervoor diepgaand onderzoek verricht tot in de kleinste details. Alles m.b.t. hernieuwbare energie heb ik altijd super interessant gevonden.

Ik werk in de bouw en wij raden al onze klanten aan hun dak vol te leggen met zonnepanelen. Wat je niet verbruikt kan je doorverkopen aan de energieleverancier, en ja je krijgt er minder voor terug dan wanneer je zelf stroom van het net moet halen maar de zonnepanelen zijn zo spotgoedkoop dat het de moeite waard is.
Volgens mij is het hier in Belgie ook zowat hetzelfde. Buiten dat het gewoon interessant is, zeker als ze tientallen jaren kunnen blijven liggen, haal je het nodige epeil eenvoudiger omdat het heel wat puntjes oplevert.
Aanvulling: de 6% btw op zonnepanelen blijft voor woningen ouder dan 10 jaar en ook voor warmtepompen bij woningen jonger dan 10 jaar (laatstgenoemde tot eind 2024).

Veel mensen hebben in 2023 nog vlug (bij)gelegd op hun dak omdat ze gelokt zijn door de premie. Het addertje onder het gras is natuurlijk de verplichte installatie van de digitale teller.

Ondertussen zijn er firma’s die beloven dat zij de premie gaan betalen voor mensen die net de boot gemist hebben, maar ze rekenen hem eerst door in hun offerte …

Wie een beetje slim is (en de onbetrouwbare Belgische regering kent) legt nu zijn zonnepanelen: de prijzen zijn prima, genoeg firma’s die vechten om een offerte te mogen geven en snel kunnen komen installeren.

De gemiste premie win je ruimschoots uit door nog een jaartje je ouwe trouwe mechanische teller te laten zitten. De Vlaamse regering zal trouwens laten onderzoeken als de snelle uitrol van de ‘slimme meter’ nog steeds verloopt zoals begroot want het is stilletjes aan duidelijk geworden dat er veel misloopt.

Los daarvan ben ik benieuwd wat de komende jaren brengen op het vlak van thuisbatterijen en EV gezien het stroomnet hopeloos achterloopt. Hier zal toch iets moeten gebeuren.
Uw info klopt niet.

Als je nu zonnepanelen legt (en je hebt nog een analoge meter), ben je verplicht over te schakelen naar een digitale meter. Je kan dat niet uitstellen.
U bent niet op de hoogte, je kan het wel degelijk uitstellen.

Na het plaatsen moet er nog een keuring volgen, en dan daarna een melding aan de netbeheerder. Pas na de melding kom je ook in de groep die aangeschreven zal worden ivm het plaatsen van een nieuwe teller. Je kan perfect in februari zonnepanelen plaatsen, en de keuring pas in november doen bijvoorbeeld. De melding en aanschrijven schuiven op die manier ook weer enkele maanden op. Tegen dat je een nieuwe teller hebt ben je makkelijk 1 jaar verder. Er is op dit een enorme achterstand: de firma is bij mij langsgeweest. Ze moeten er 6 plaatsen per dag, echter kunnen ze er vaak maar 2-3 plaatsen.

[Reactie gewijzigd door mrb85 op 23 juli 2024 01:11]

Dat is gewoon spelen met de uiterste datum. Tsja is dat uitstellen, ja, maar je zal er niet aan ontsnappen. Soit, u krijgt uw gelijk.
Dit is helaas niet correct en zelfs niet wettelijke in orde!

panelen geplaatst ?
mogen niet in dienst genomen worden tot keuring = dus letterlijk uitzetten.
voor de keuring mag deze aangezet worden , indien positief mag deze ook aanblijven.
zoniet moet deze terug uitgeschakeld worden.

na keuring moet je binnen 30 dagen aanmelden , anders boete


https://www.fluvius.be/nl...en/zonnepanelen-aanmelden
Stap 1: installeer je zonnepanelen
Stap 2: laat je installatie keuren
Voor je de eerste zonnestralen mag opvangen, moet je nagelnieuwe installatie gekeurd worden.
Stap 3: zonnepanelen aanmelden bij Fluvius
Stap 4: neem je panelen in gebruik

Belangrijk: Meld je panelen aan binnen de 30 dagen na de keuring. Wacht je langer, dan riskeer je administratieve kosten. Deze boete kan oplopen tot meer dan 1000 euro. En ook het achterstallige prosumententarief zal je moeten betalen, vanaf de datum van je keuringsverslag. Meld je de installatie helemaal niet aan, dan kan je aansluiting op het distributienet worden geschorst, zowel voor afname als injectie. Panelen niet aanmelden wordt immers beschouwd als energiefraude.
Je mag de installatie natuurlijk niet in dienst nemen zonder dat deze gekeurd en aangemeld is.
Ofwel ga je dit onrechtmatig toch doen, ofwel heb je veel geld uitgegeven voor dakversiering.
Lijkt me niet de bedoeling.

Technisch correct (the best kind) maar toch nutteloos uitstel zo.
Klopt, netbeheerder komt hem automatisch installeren als je de panelen aanmeldt, wat ook verplicht is.
Tussen zonnepanelen plaatsen en digitale teller laten installeren kun je makkelijk een interval van 1-2 jaar tijd ‘inplannen’.
Dat zou kunnen :), daar heb ik geen ervaring mee. Volgens mij moeten stond ergens in het papierwerk dat ze binnen de maand een afspraak regelen, maar of je daar zelf invloed op hebt weet ik niet :).

Ik heb in ieder geval zelf spontaan de meter al op voorhand aangevraagd, omdat ik anders mogelijk premies kon mislopen. Hing geloof ik af of de meter geplaatst werd en ik had geen zin in gezeur.
Maar dan krijg je ook geen compensatie voor hetgeen je terug het net opstuurt. En afhankelijk van je installatie kan dit op 1 - 2 jaar een aanzienlijk bedrag zijn.
Ja, maar zelfs als je omwille van de premie het proces zo snel mogelijk wil doorlopen duurt het al minimaal 6 maanden. Wij hadden panelen geplaatst begin juni 2022 en de dag van de keuring alles aangegeven bij fluvius om zo snel mogelijk de premie te mogen ontvangen, altijd alles zo kort mogelijk opgevolgd. Voorstel tot plaatsing digitale meter was eind januari 2023 en de premie werd betaald in april 2023.

Als je dat in het achterhoofd houdt en de keuring iets later inplant, je de panelen pas aangeeft op het laatste wettelijke moment (ik denk 3 maanden na de keuring), hier per ongeluk een foutje insteekt waardoor je 5 maand later een mailtje krijgt dat er nog iets ontbreekt, die mail vergeet tot je enkele weken later een reminder krijgt, dan een weekje later de fout corrigeert, weer enkele maanden wacht tot ze je dossier terug behandelt hebben. Dan het planningsvoorstel voor de plaatsing van de digitale meter nog 2 keer last minute weigert wegens een toch zo belangrijke vergadering op het werk ben je makkelijk anderhalf jaar verder...

Allez, alles gaat hier zo traag dat het niet eens zo moeilijk is...
Moet zeggen ik zelf totaal geen vertraging heb ondervonden. Aanvraag voor de meter ingediend, één dag later een voorstel voor plaatsing twee weken later. Ik had totaal iets anders verwacht, maar ging dus veel sneller dan gedacht :)

Premie afhandeling heeft idd wel even geduurd, maar daar lieten ze ook netjes van weten dat er erg veel aanvragen van waren.
In 2022 moest je nog betalen als je een digitale meter aanvroeg. Pas in 2023 werd dat gratis.

Ik hoorde wel dat mensen die dat deden (en dus daar voor betaalden) inderdaad de meter sneller geplaatst kregen en dus ook een 2 tal maanden eerder de premie uitbetaald konden krijgen. Als je echter de gratis standaard procedure volgde en wachtte tot ze jou contacteerde voor de meter te installeren, dan was dat meer dan 6 maanden na de aanmelding van de zonnepanelen.
max 30 dagen na keuring moeten ze aangemeld worden.

07/2023 op een zaterdag pv installatie opgeleverd , maandag gebeld naar fluvius, dinsdag digitale meter.
keuring ging pas eind van de week.
al bij al heeft 2 weken geduurd, G nummer, etc ...
premie heeft wel lang op zich laten wachten , maar dat was ook geweten.
Als ik kijk naar wat wij op de daken van 15 van
onze vestigingen opwekken vind ik dat eigenlijk
niet zo veel.

Of vergelijk ik appels met peren?
Begin eens met te vertellen wat die opwek bij die vestigingen dan zou zijn!

Nu vergelijken wij iig appels met niks omdat je geen enkele informatie geeft wat volgens jou die peren zijn, kunnen wij er toch niks over zeggen?
Ik heb het even opgezocht. Wij hadden juni vorig jaar in 1 maand 155 Megawatt.
offtopic maar ik bedoel het niet verkeerd. No offence;

Is er een mogelijkheid om Vlaams/Belgisch nieuws te filteren binnen Tweakers?

Regelmatig komen er berichten over providers uit ons buurland maar ook andere dingen die ik niet relevant vind. Ik snap DPG en de wil om meer publiek met een vergelijkbare taal te willen aanspreken, maar het meeste hoef ik daarvan niet te zien.
no offence taken maar dat zie je in de titel toch? ik vind electrische auto nieuws niks aan, lees het ook niet. Dus dan open ik het ook niet.
Je zou als idee naar een systeem kunnen gaan met zeg 10 categorien en dan kun je aanvinken waar je intresse in hebt, en die krijg je datn te zien. Je zou dat voor kunnen stellen
Dat is al vaker geopperd en het antwoord is "nee".
Persoonlijk zie ik het probleem ook niet wanneer het uit de titel al duidelijk is of het om Nederland(ers) gaat. Vaak wordt het expliciet benoemd wanneer dat niet zo is, zoals ook bij dit artikel.
Dus je verwacht dat een Belgisch bedrijf Belgisch nieuws gaat filteren ? |:(
Er zal enkel meer Belgisch nieuws te lezen vallen hier, en dat is een goede zaak.

[Reactie gewijzigd door yorkfield op 23 juli 2024 01:11]

No offence, maar waarom klik je een artikel open waarbij je van de titel al weet dat het over Belgie gaat? En waarom zou er dan specifiek een filter daarvoor moeten komen? En nieuws vanuit Vlaanderen staat al decennia op Tweakers.

En als ik eerlijk mag zijn vind ik het wel degelijk ergens racistisch dat jij specifiek vraagt om nieuws over Belgie/Vlaanderen te filteren en dat dat voor jouw de trigger is om een filter te vragen.
Sinds wanneer zijn Belgen of Vlamingen een ras? Het moet echt niet gekker worden...

Iemand van rascisme beschuldigen omdat ie het nieuws uit dat land weinig interessant vindt. Als je een term wil devalueren, dan moet je hem vooral zo ontzettend verkeerd gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Jeroenneman op 23 juli 2024 01:11]

Wat een gezeik, krijg geen zonnepanelen thuis.

Eerst volledig nieuw dak moeten plaatsen want is huis van 1952 (asbest).
Dan digitale meter die al 3 jaar op zich laat wachten want ze "hebben geen tijd, verloopt allemaal via subcontractors".
Zijn 2 keer komen kijken, de eerste had geen goesting en de 2de die 2 jaar later kwam had geen tijd meer die dag want "teviel werk mieneer".
Ze bedoelen 1000 MegaWatt piek
Ik heb sinds 2 jaar zonnepanelen 7.5Kw( 20 stuks) en een batterij van 10Kw (Belgie). Men lachte me 2 jaar geleden nog uit met mijn batterij omdat het net als batterij dient. Ik diende wel een digitale teller te hebben om de subsidie te krijgen dus ik kon het stroomnet niet meer als batterij gebruiken. Als ik het prosumenten tarief met een analoge teller zou moeten betalen, kost me dat per jaar meer dan 600€. Die batterij koste me 2j geleden (met subsidie af) ongeveer 4500 euro. En ik bekijk het ook anders, op alle stroom die in mijn batterij zit en er uit haal, betaal ik geen taxen. Alleen daarom wilde ik het al doen.
Natuurlijk is de opbrengst in de winter bijna niets en mag blij zijn dat er iets in de batterij komt (na het eigen verbruik van warmwaterboiler, wasmachine e.d.) en eerlijk gezegd kom je in de winter voor het dagelijkse verbruik ook niet toe. Die zogenaamde 'vaste kosten' die men aanrekent zijn nochtans ook niet mis, dit is bijna de helft van mijn eigenlijke verbruik van het net. Ik geef een voorbeeld: in mei 2023 had ik voor 3,15€ verbruik en de vaste kosten waren 21,84€. Naargelang de dagen minder lang licht hebben, betaal ik meer verbruik. Over het hele jaar kwamen de vaste kosten dus op ongeveer de helft. Ik bedoel maar, het is niet omdat je zonnepanelen en een batterij hebt, dat er geen kosten zijn.
Gegeven die vaste kosten vraag ik me af hoe rendabel het zou zijn een eigen brandstof-gestookte generator (bijv dieselaggregaat) te nemen en die netstroomvoorziening gewoon geheel af te sluiten.
Kortom, de burger financiert de transitie, maar dragen niet de echte voordelen ervan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.