Vlaamse jongeren gebruiken TikTok gemiddeld 80 minuten per dag

Vlaamse jongeren maken gemiddeld 80 minuten per dag gebruik van TikTok. Het is voor het eerst dat de doelgroep meer tijd op de Chinese app doorbrengt dan op alle apps van Meta bij elkaar, zo blijkt uit onderzoek van imec.

Volgens het jaarlijkse Digimeterraport 2023 van imec is TikTok zeer populair onder Vlaamse jongeren; 63 procent van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar maakt gebruik van het socialemediaplatform, gevolgd door 30 procent van de gebruikers tussen 25 en 34 jaar. Bij de leeftijdscategorieën 35 tot 44 en 45 tot 54 jaar gaat het om respectievelijk 12 en 14 procent.

Het onderzoek toont aan dat TikTok voor het eerst een groter aandeel van de dagelijkse schermtijd vertegenwoordigt dan alle apps van Meta samen: 21 procent tegenover 20 procent. Bij de TikTok-gebruikende jongeren is dat goed voor gemiddeld 80 minuten per dag. Imec observeert bovendien dat TikTok zich in tegenstelling tot het typische ‘snacken’ van andere platformen profileert door hele lange gebruiksperioden.

Het rapport behandelt ook de gemiddelde hoeveelheid apps per toestel en schermtijd per dag. Zo bevat een smartphone onder Vlamingen tegenwoordig gemiddeld 90 apps, ofwel 15 meer dan twee jaar geleden. De dagelijkse gemiddelde schermtijd is met 182 minuten dan weer gestabiliseerd. Dat is drie minuten minder ten opzichte van vorig jaar. Van deze tijd gaat 26 procent naar sociale media. Daarnaast gaat vijftien procent naar chat-apps en tien procent naar video-apps.

Hoewel de gemiddelde schermtijd grotendeels hetzelfde is gebleven, vinden steeds meer gebruikers dat ze te veel tijd op de smartphone spenderen. Met 44 procent vindt bijna de helft zichzelf smartphoneafhankelijk. Vooral bij de jongeren is een sterke stijging waarneembaar. Zo vindt 71 procent van de jongeren tussen 18 en 24 jaar zichzelf afhankelijk, 9 procent meer dan een jaar geleden. Bij de leeftijdscategorieën 25-34 en 35-44 jaar gaat het om respectievelijk 61 en 62 procent.

Schermtijd Vlamingen 2023

Door Idriz Velghe

Redacteur

05-03-2024 • 18:51

107

Reacties (107)

107
103
36
3
0
50
Wijzig sortering
Met name Snapchat is eigenlijk gewoon crimineel. Mijn dochter (en vele andere kinderen) zijn best wel verslaafd hieraan. Wij hanteren vrij strenge regels om met de telefoon om te gaan, met name zaken als niet mee naar boven en alleen 'savond na het journaal even mee op de bank.
Voor de rest blijft de smartphone in de keuken liggen.

Ik heb zelf laatst de app geïnstalleerd om eens te kijken wat het inhoud. Ik schrok hier best van.
Bijna elke verslaving die werkt bij kinderen is aanwezig. Punten/snap-score, avatars, lokatie van je vrienden, aanmoedigen voor abo en zelfs een ingebouwde tik-tok scroller zal ik het maar noemen.

Ze gebruiken allemaal deze app, want Whatsapp (of andere) zijn voor 'oude'-mensen...
Mijn vrouw denk ook dat het verbieden van Snapchat niet de oplossing is, daarom hebben we gekozen voor beperking en haar wijzen op de verslavende effecten. We zagen haar soms gewoon minuten lang reageren met snelle foto-reacties om maar die score te krijgen.

Je kan van een kind (14,5 jaar in ons geval) niet verwachten dat ze hier zelf verstandig mee opgaan, dat hadden wij zelf vroeger zonder sturing ook niet gered.
Het is best treurig dat de makers over de rug van kinderen zo hun geld willen verdienen.
Je kunt juist van een volwassen persoon niet verwachten er verantwoord mee om te gaan, om eerlijk te zijn. We zijn mentaal niet sterk genoeg om die overdaad aan signalen te blijven weren.

Probleem is dat die koters naar een wereld gaan waar het "normaal" is; ik ben er totaal niet blij mee, maar het is niet te voorkomen. Op jonge leeftijd zijn ze veel meer gebouwd om ermee om te kunnen leren gaan. Dat is het meest moeilijke van dit hele gedoe lijkt me; je eigen volwassen beperkingen niet een blokkade te gaan laten vormen voor de opvoeding van je kinderen.
Ik denk dat Erik Scherder het niet met je eens zal zijn. Remmend vermogen moet je aanleren met uitgestelde beloningen en hard werken zoals een instrument leren spelen. Er is zelfs een appart hersengebied voor.

Smartphones, socials en games met gokelementen zijn vooral gericht op directe verwachtingen en beloningen.

Volwassene of niet heeft er dus niet zoveel mee te maken.
Ja en nee. Ik begrijp de zorgen wel, maar ze moeten ook mee met de rest. Dit probleem is groter dan het individu.

Bij mij zit er via Family Link een limiet op per dag hoeveel ze er op mogen. Gaan ze hier overheen en willen ze langer, dan wil ik wel even weten waar ze dat voor nodig hebben.

Toen ik hun leeftijd had, zat ik ook hele dagen met computers te knutselen, toen was het een Commodore 64, later Packet Radio en zenders waar ik ook hele dagen mee kon vullen. Het is alleen allemaal makkelijker geworden en het consumeren van media is echt een ding geworden. Iets waar ik me zelf ook schuldig aan maak. Ik mag me ook graag door Youtube vanalles laten voorschotelen wat me interesseert.

Heb intussen zoveel filmpjes en tutorials gezien over het repareren van een auto dat ik mezelf intussen bijna auto monteur mag noemen O-) :D
Zeker zijn sommige filmpjes op YT ook leerzaam en als je er interesse in hebt steek je er ook het nodige van op. En kinderen hoeven niet altijd filmpjes te kijken om er iets van te leren. Het probleem zit in de tijd die kinderen doorbrengen achter een telefoon of een tab. De bedrijven zijn in staat om een verslaving in te bouwen. Waar de tabaksindustrie extra nicotine in de sigaretten stopt om mensen verslaafd te maken, zo doen de bedrijven zoals TikTok dit via hun algoritme. Dat in Vlaanderen (in Nederland zal dat niet anders zijn) de kinderen zelf ook zien dat ze verslaafd zijn, geeft te denken. Weten dat je niet zonder kan is volgens mij de ultieme verslaving.
een beperking stellen en er over praten met je kind is geen 'overprotective' reaktie. Ik zou zelfs willen stellen dat je je kind ernstig kan schaden door dit na te laten
Klopt, daar ben ik het mee eens.
Maar hoe Maarten69 zijn manier omschrijft klinkt het wel iets te streng.

Maar misschien komt dat omdat ik zelf 20 ben en ben opgegroeid zonder dat soort regels over het gebruik van apparaten, en in mijn tienerjaren social media.
En dat heeft alleen maar voordelen gehad, want daardoor begon ik al dag in dag uit met ICT gerelateerde dingen te ontdekken toen ik op een jaar of 6-7 mijn eerste PC kreeg, en daardoor ben ik nu op mijn 20ste IT beheerder en Interim CTO van een wereldwijd bedrijf.

En ja ik heb vroeger ook eindeloos gebruik gemaakt van social media als snapchat en instagram, uren per dag. En was ik verslaafd, nee. Had het een negatieve impact, nee. En tot de dag van vandaag doe ik het zelfs nogsteeds.

Het is prima om regels af te spreken maar maak ze niet te streng.
Het ene kind is het andere niet. Jij stelt dat je niet verslaafd was (bent) en ik geloof je, maar dit staat in het artikel: "Zo vindt 71 procent van de jongeren tussen 18 en 24 jaar zichzelf afhankelijk". Je moet toch toegeven dat dit een schrikbeeld is. En hoe je dit moet oplossen? Ik weet het niet, alleen dat al die ouders proberen om het op een juiste manier in banen te leiden.
Daar geef ik je gelijk inderdaad, goed punt.
71% is inderdaad erg hoog.
Wat is dit nu weer voor een achterdochtige reactie? Ik vind beide apps net zo slecht voor kinderen. Je kunt ze alleen niet alles onthouden. Als ouder moet je soms kiezen tussen 2 kwaden. Dit alles is voor ons ook een ontdekkingsreis hoor, het kan zijn dat onze mening met de tijd bijgesteld wordt.
80 verloren minuten... Beeld je eens in wat je dagelijks met 80 minuten kan? In plaats van doelloos naar hersendodende filmpjes en bagger te staren zou je bijvoorbeeld met die tijd een nieuwe taal kunnen leren, een instrument leren bespelen, een sport beoefenen, een gezelschapspel spelen, met je kind samen spelen, ...

Ik heb gelukkig geen (a)sociale media (meer) en ondanks de korte detox die ik ervoer, zijn de voordelen eindeloos!
je zit op een forum te praten dat is precies het zelfde als socialmedia
Een forum is toch interactie tussen verschillende mensen over een onderwerp?

Social Media is heel veel soorten content tot je nemen, soms op reageren en dan weer door?
Social Media is heel veel soorten content tot je nemen, soms op reageren en dan weer door?
Je beschrijft precies wat ik hier op Tweakers doe :P
haha, ja ok, dat is ook zo.
Maar op tweakers lees ik een paar artikelen die nieuw zijn en m'n interesse hebben en dan ben ik weer klaar met Tweakers.

SM is toch vooral constant content genereren/pompen om te zorgen dat je blijft doorscrollen.

Ik kijk een aantal keren per dag op Tweakers maar ben ik in 5 min ook weer klaar mee. Vind ik qua verslaving toch wel heel anders.
Ja facebook heeft groups(forums)
reddit heeft comments en subreddits(forums)
youtube heeft comments en je kan abboneren op je favoriete mensen.
etc

Het is allemaal social media

Het enige verschil is dat dit nieuws stukje van de site beheerd is door een redactie.
Een forum is gewoon per definitie een wat oudere vorm van social media. Er zijn genoeg forums waar alleen maar grappige filmpjes of blote tieten gedeeld worden, hoe zijn die nuttiger dan facebook, instagram of tiktok?
Dat is toch ook Tweakers?
Ik kan lezen, maar ik kan reageren en dan weer door.

Het is dus echt niet anders dan een ander platform.
> ..en zelfs een ingebouwde tik-tok scroller zal ik..

Ik vind m'n Tweaker avatar en de tweaker scoller nog wel erg ondermaats in termen van 'verslavendheid'. Mis trouwens hier ook nog de infinity scroll en natuurlijk filmpjes in portret-mode. Dat telefoondraaien de hele tijd is echt vermoeiend.
Onzin, een nieuwssite & tech "hub" is iets totaal anders. Nou heeft Tweakers wat eigenschappen van allerlei soorten web features en dingen als post-scores en "karma" en natuurlijk allerlei commerciele features omdat het een publicatie is maar sociale media zit heel anders in elkaar met sterke focus op verslaafdheid (wat ze "retention" noemen) en gebruikers een constante stroom van dopamine voeden via "likes" en notifications.

Als je ooit in twijfel bent over hoe zeer de twee verschillen, bedenk dan dat "social media" 100% afhankelijk is van user-generated content tegenover bijvoorbeeld een nieuwssite wat gewoon een digitale publicatie is (al dan niet met reactie/commentarensysteem, forum en VA en pricewatch in het geval van T.net).
Je reageert op mij, wat dus al per definitie het social medium aspect is.
Het nieuws wat ik hier zie, kan ik ook op facebook lezen.. net zoals ik hier ook prive berichten kan sturen.
En niet te vergeten natuurlijk het forum waar we topics kunnen openen.

Sorry maar het is echt hetzelfde, hoe hard je ook wil dat het niet zo is..
Anoniem: 2080528 @Boy5 maart 2024 19:46
Social Media is heel veel soorten content tot je nemen, soms op reageren en dan weer door?
Dan nog blijven het enen en nullen ;)
Nee hoor. Hét doel van (a)social media is reclame door je strot rammen. De rest is écht allemaal bijzaak, dat zouden we ondertussen toch allemaal moeten weten?
Ik zie hier op Tweakers geen reclame :)
Groot deel van de content ('nieuws') hier zijn al dan niet bewerkte persberichten en artikelen die hard- en softwareproducten onder de aandacht brengen, meestal met links naar fabrikant, leverancier en/of prijsvergelijker erbij.

Het is maar net hoe breed of smal je 'reclame' voor jezelf definieert.

[Reactie gewijzigd door epoman op 22 juli 2024 19:28]

Dus met gebruik van een adblocker is het ineens een social media platform, waarbij zonder adblocker het een asocial media platform is?

Volgens mij is de enige die asociaal is, degene die een adblocker gebruikt en daarmee het brood van een ander niet gunt.
Wat is het verschil tussen advertenties, en socialiseren rond een gezamenlijke hobby die vaak de aanschaf van duur spul impliceert?
Advertenties zijn gemaakt om te misleiden, om je te "verleiden" tot een aanschaf vooral door je het idee te geven dat je iets nodig hebt terwijl dit helemaal niet zo is. Dat maakt ze walgelijk.

Wat we op Tweakers zien is goede ouderwetse informatieverschaffing zonder alle smoke and mirrors.
Dan moet je toch eens de oogjes open doen. ;)
Een forum waar je kunt reageren of 80 minuten nutteloze filmpjes kijken zijn twee verschillende dingen.
Er is een verschil tussen hersendode 2 seconden filmpjes kijken en nieuws lezen en erop reageren 8)7

Ook zit ik niet 80 minuten op tweakers. Weet niet hoe dat is voor jullie?
Ik denk dat ik met GoT er bij wel 1,5 tot 2 uur per dag op Tweakers zit :Y)
Een forum is sociaal inderdaad, maar verder wel echt héél anders dan apps als TikTok en Snapchat. De naam 'social media' dekt naar mijn inzien ook niet goed wat die laatste apps doen, hoe ze het doen en hoe het verschilt met Web 1.0-type fora en IRC kanalen. De manier waarop ze content aanbieden, het tempo, de manier waarop je er reageert, hoe je als community op elkaar reageert en ook jouw rol als individu binnen dat ecosysteem is echt allemaal heel anders. Die hebben dan ook andere effecten op het menselijk wezen.

De verschillen vind ik vooral goed te zien met Reddit. De website is nog heel erg Web 1.0. De app daarentegen probeert heel hard zoveel mogelijk TikTok technieken toe te passen. Als je de officiële app op je GSM download en dat vergelijkt met de basic website dan is dat echt een wereld van verschil qua ervaring, ook al is het qua content (grotendeels) hetzelfde.
Ik zit echt geen 80 minuten per dag op Tweakers. Hoogstens 5-10 min.
Voor de 1 is voetbal ook verloren tijd omdat je naar een balletje kijkt. En moet je kijken wat een politiegeweld er elke keer bij komt kijken. Ik denk dat je dat niet zo zwart/wit moet bekijken als weggegooide tijd. Het is vermaak, ook ik zit wel eens op tiktok en vermaak mij prima. Mag je dan niks meer?
Het gaat hier om 80 minuten *per dag*. Dus iedere dag weer. Ik weet niet hoe vaak jij naar balgetrap zit te kijken, maar volgens mij is er niet iedere dag een interessante wedstrijd te zien toch?

Maar met je algemene point ben ik het niet oneens. Hoeveel mensen zitten ‘s avonds urenlang voor de TV? Een film of 2 afleveringen van een serie is al snel 90 minuten. Iedereen moet lekker doen wat ie zelf wil, zolang het niet ten koste gaat van z’n “normale” leven.
Zo werkt een samenleving niet. We hebben het sociale vangnet zodat je er juist niet helemaal alleen voor staat. Als mensen ervoor gaan kiezen om als een zombie aan een telefoon te hangen in plaats van naar buiten te gaan en gras aan te raken dan heeft dat verstrekkende gevolgen voor de gezondheid. Het is niet meer dan normaal dat dit niet onopgemerkt blijft door anderen.
Ikzelf gebruik youtube vooral om allerlei documentaires te bekijken om zo iets bij te leren. Daarnet nog geleerd hoe vissen veilig door een hydro dam geraken.

Al weet ik niet of dat type gebruik van youtube valt onder de noemer social media.

Ik heb wel geen yt of google account (yt werkt ook zonder), en net zoals jou geen enkele social media (behalve dan Signal).

Als ik het nieuws hierover een beetje volgt lijkt het alsof ik mijn leven veel veel beter dan de gemiddelde Vlaming aan het besteden ben. Want als ik zo eens over de schouder meekijk naar een Tikketok: dat is toch eigenlijk allemaal onbelangrijke nonsense wat daarop komt?
Als ik het nieuws hierover een beetje volgt lijkt het alsof ik mijn leven veel veel beter dan de gemiddelde Vlaming aan het besteden ben.
Omdat je weet hoe vissen veilig door een dam heen gaan? Als jij het leuk vind om je tijd zo te besteden, is dat prima. Net zo prima als dat iemand z'n tijd besteed door ander vermaak.
Ondertussen zitten we op Tweakers, waar ook mensen zitten die er anderhalf uur per dag op zitten.

Je argument is dus niet heel sterk.
Net of u veel talen spreekt :D u zit gewoon series the benchen en andere onzin :D
En de bagger comments hier te lezen. en vroeger zat je te gamen tijdens de les. en niet op te letten en met andere te praten. er is niks veranderd met toen en nu alleen de manier waar op.
Tik tok exploiteert op een griezelig efficiënte wijze het feilbare aspect van het menselijke chimpansee+2% brein. Het is als het ware digitale drugs. Ik blijf er ver van weg, helaas dringt het concept ook door op andere media. Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe iemand met psychische problemen er tot meer dan 6uur per dag in werd opgezogen. Veel mensen waaronder ik mezelf reken beschouwen zich in zekere mate afhankelijk van een smartphone. Het liefste zou ik het onding onder een trein gooien maar het is ondertussen een hoeksteen van het maatschappelijk weefsel.
Het liefste zou ik het onding onder een trein gooien maar het is ondertussen een hoeksteen van het maatschappelijk weefsel.
Dat hangt helemaal van jezelf af, en hoeverre je dat ding door laat dringen in je dagelijkse leven. Zelf kies ik er bewust voor om dat niet te doen. Ik gebruik m voornamelijk voor communicatie en om informatie op te zoeken. Ik doe geen asociale media, betalingen via mobiel, m’n huis er mee besturen (ik ken mensen die hun licht niet meer aan kunnen zetten zonder) of andere cruciale aspecten van m’n leven. Ik installeer ook bijna nooit apps, en al helemaal niet degene die anderen me willen opdringen (ik heb bv geen whatsapp).
En ik heb ook niet het idee dat ik iets mis. Sommige partijen proberen je apps door je strot te rammen (de school van m’n dochter bv, echt schandalig), maar alles werkt nog prima zonder. De echt belangrijke informatie komt ook wel via andere kanalen en zo wordt ik niet door allemaal nutteloze bs lastig gevallen.
Het is te gemakkelijk te zeggen dat het aan jezelf ligt. De bedrijven maken producten als sigaretten maar ook apps bewust zo verslavend mogelijk .

Het is vaak een frame van de industrie die regulering wil voorkomen door de eigen verantwoordelijkheid te benadrukken

Aan de ene kant hebben mensen een eigen verantwoordelijkheid, maar aan de andere kant spelen bedrijven en de maatschappij ook een grote rol:

- Sociale media bedrijven gebruiken bewust "hijacking techniques" om gebruikers verslaafd te maken en steeds terug te laten komen voor meer. Dit maakt het extra moeilijk voor individuen om te weerstaan.

- Onderzoek toont aan dat sociale media een negatieve invloed kunnen hebben op het zelfbeeld van jongeren. Kwetsbare groepen zijn extra vatbaar voor de nadelen.

- Mensen onderschatten vaak hoeveel tijd ze doorbrengen op sociale media. De verslaving sluipt er ongemerkt in, wat het lastig maakt om zelf de controle te houden.

- Net als bij sigaretten voeden zowel sociale als reguliere media de verslaving aan slecht nieuws. Er is een bredere maatschappelijke tendens die individuele keuzes beïnvloedt.

Wel zijn er handvatten om van sociale media af te kicken, zoals apps die schermtijd meten en bewust grenzen stellen.

Bedrijven en overheden moeten ook ethische keuzes maken. Realistisch optimisme en digitale weerbaarheid zijn nodig, maar regels voor eerlijk ontwerp van apps zijn minstens zo belangrijk.
Hij heeft gelijk hoor, het ligt aan jezelf, of wat je bereid bent op te geven. Waar ik momenteel het meest mee worstel is bankzaken. De rest daar kan ik wel mee leven denk ik.
Geen idee hoe oud je bent, maar dat ik in de jaren 90 nog een kleinere Fraaank was, keek ik naar telefoons en cartoons, wat gewoon verkapte reclames waren (Teenage Mutant Ninja Turtles, Thunderbirds, Power Rangers etc etc). Dat was niet griezelig?
Enerzijds ja, maar anderzijds: je wilt ook wel eens wat pulp zien. Niet voor niets zijn al die commerciële zenders er voor de niet tiktokkers. En die aaneenschakeling van hersenloze content gevuld met reclames lijkt ook sterk op… TikTok.
TikTok is geen sociale media te noemen, net zoals instagram dat niet meer is.
Het is de vervanger voor TV.
Waarom moet alles "nuttig" ingevuld worden. Mogen we niet meer gewoon ontspannen en eens lekker niks doen?
Ikzelf heb geen sociale media en snap ook niets van tiktok e.d., maar ik kijk ook wel eens een film of serie, en dat is ook geen "nuttig ingevulde tijd". Ik vermoed dat jij dat ook wel eens doet ;)
Hoelang per dag kijk jij TV? Of op je mobiel?

En die dingen die jij benoemd? Hoeveel procent van de dag besteed je daar werkelijk aan? Als je het optelt is het altijd minder dan je denkt.

Even anderhalf uur iets "doms" voor jezelf doen is helemaal niet zo gek. En als je de momenten tussendoor optelt, is het vaak meer dan je denkt.
Tja wat vd 1 verloren tijd is, vind de ander weer van niet.
Tis gewoon de vervanger vd tv.
Tja, wat had je in de tijd kunnen doen dat je WoW speelde?
Wat voor de een niet nuttig lijkt, kan voor de ander best nut hebben. De totale schermtijd is overigens wel verlaagd ten op zichtte van vorig jaar. Het artikel had ook dat als titel kunnen hebben.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 2022072 op 22 juli 2024 19:28]

Hola, een stalker. Je bent best akelig zo ...
Er is zeker ook wel (enigszins) educatieve inhoud te vinden. Maar ik vermoed inderdaad dat het grootste deel van de gebruikers gewoon hersenloos zit te staren. Dat is in ieder geval wel wat het systeem voor elkaar probeert te krijgen heb ik het idee.
Tja, ik vond het 30 jaar geleden ook geen enkel probleem om zaterdagochtend urenlang naar Cartoon Network en Telekids te kijken. En vandaag de dag zit ik ook regelmatig een uur lang Dumpert te kijken. Is dat dan heel erg anders? Naderhand vind ik dat ook altijd zonde van mijn tijd, maar het is gewoon verslavend.
Ik zat vroeger ook veel achter de computer, maar geen internet (begin jaren niet), dan ga je vanzelf dingen proberen uitzoeken, kapot maken fixen. Kinderen op vandaag met een PC weten alleen hoe ze Fortnite moeten opstarten...

[Reactie gewijzigd door JustFogMaxi op 22 juli 2024 19:28]

Klopt, maar is dat zo’n probleem? Ik weet ook niks van het repareren van auto’s. Ik ga er in zitten, start de motor en rij weg. Moet iedereen een monteur zijn om auto te mogen rijden? Computers zijn een tool, en voor de meesten geen doel op zich. De meeste mensen wisten in de jaren 80 ook niet hoe ze hun videorecorder moesten repareren als die het niet meer deed. Ik zie niet wat er nu anders is.
Dit zeiden we vroeger ook van de kijkdoos. Je weet wel, dat apparaat met dat scherm met die enorme toeter erachter. Het televisieapparaat.

Het is een vorm van ontspanning. In een maatschappij waarin we op de werkplek altijd weer efficiënter moeten werken, de targets ieder jaar hoger moeten liggen en we het werk met steeds minder mensen moeten doen, de prestaties steeds hoger moeten en je moet streven naar het continu verbeteren van jezelf vormt ontspanning de detox daarvan.

Dat er meerdere manieren zijn om dat te doen, zoals sporten, spelen met je kind, staat buiten kijf. Maar zullen we elkaar gewoon een beetje vrij laten om zelf te kiezen wat we willen zonder daar met een een oordeeltje over de ander aan te hangen?
Ik mocht als kind echt niet de hele dag voor de TV hangen hoor. Of op de game console. We hadden daar een beperkt aantal uurtjes per week voor, en daarna moesten we ons maar anders gaan vermaken. Met “echt” speelgoed, of buiten, of whatever. Dat is wel echt wezenlijk anders tegenwoordig, waar te veel ouders hun kind maar gewoon achter een scherm zetten om van hun gezeur af te komen. Kinderen zijn zich nog aan het ontwikkelen, en dat doen ze niet door hersenloze troep op een scherm te kijken.

Wat ze later doen als ze volwassen zijn mogen ze lekker zelf uitzoeken, maar een puber die 5 uur per dag verspilt aan social media (en dan nog die videotroep van tegenwoordig in het bijzonder) wordt gewoon verpest door z’n ouders, die beter zouden moeten weten, en daar limieten aan moeten stellen. Anders zijn ze bezig een zombie op te voeden.
Heb je toevallig ook een cursus doe ik kan kopen?

/s
Ik ben ook heel blij dat ik er in mijn hele leven nog geen minuut aan verspild heb, ik ga met die vrije tijd liever sporten of iets bouwen/repareren.
Volgens mij is het niet veel anders dan een film kijken. Het is maar net waar op dat moment in je leven je interesse ligt.
80 minuten is natuurlijk nog steeds veel tijd, maar het is minder dan ik had gedacht. Ben eigenlijk wel benieuwd wat de mediaan is, dat is denk ik een veel interessante statistiek in dit geval.

[Reactie gewijzigd door tjallo op 22 juli 2024 19:28]

tsja, énkel voor deze éne app. Tel daar instagram, facebook, X, ... bij en je komt zo aan enkele uren per dag die je weggooit.
Wat gooi je dan precies weg? Iemand die voetbalt gooit dan toch ook heel wat uren per keer weg?
Iemand die voetbalt heeft toch wel interactie met andere mensen, is in beweging, doet iets om z'n hersenen wss te trainen met voet/oog coordinatie, dat vind ik wel iets anders dan doelloos te kijken naar in scene gezette filmpjes en alle mogelijke truukjes om je ogen maar naar het scherm te houden en naar het volgende plaatje/filmpje te scrollen.

Dit is echt een gezwel in onze samenleving. Ik zie iedereen het om me heen doen. Ik krijg soms filmpjes door via Telegram en soms is het wel grappig, maar ik moet mezelf echt beschermen en dit soort apps weren van mijn telefoon.

Ze voegen niets toe, je krijgt er geen ontspanning door; je verveelt je en dat is goed voor je hersenen om echt eens niets te doen ipv zsm je telefoon pakken.

Ik ben zelf zeker niet heilig en kijk bijv wel naar LinkedIn, maar merk dat ik dat ook doe op momenten dat ik even niets doe. Ik probeer steeds vaker bewust echt dan niets te doen, zoals laatst in de trein, ik staarde naar buiten nadat ik wat Tweakers gecheckt had, legde de telefoon neer en dat voelde echt fijn.
Dan mag je dus ook niet voor de tv zitten film te kijken? Want wat is het nut daarvan? TikTok is best leerzaam en ontspannend. Het is dat de ouderen er niks voor voelen, maar dat zeiden ze ook over mobiele telefoons vroeger. Zelfde geldt voor gamen. Dat was vroeger ook gewelddadig en niet goed voor de ontwikkeling. En zie nu dat je er niemand meer over hoort. En dan is het nog altijd de verantwoordelijkheid voor de ouders hoeveel tijd ze overal aan mogen spenderen.
Een film doet niet zijn best om je uren lang vast te houden en door te sluizen naar de volgende film.
Het probleem is niet zozeer het "nutteloze" tijdsverdrijf, want dan kunnen we heel filosofisch gaan beredeneren dat we voor niets hier op aarde zijn en dat alle tijdverdrijf nutteloos is.
Het is meer de verslavingsgevoeligheid en de onethische kant, die aan TikTok en zo nog een aantal meer Social Media sites / apps hangen. Het allerergste is, die bedrijven hebben psychologen aangenomen, om te onderzoeken hoe ze mensen langer vast kunnen houden aan hun apps.

Mijn nichtje van 13 zat 5 uur per dag op TikTok, daarnaast ook nog op BeReal en Instagram. Haar moeder, mijn zus, wist niet wat ze hiermee moest en ik heb er nu een schermtijd op gezet van 2 uur per dag voor alle social media (zelf vind ik het nog te veel, maar het is niet mijn kind).

Persoonlijk vind ik de huidige social media totaal niet verantwoord, laat staan voor kinderen.
Ik heb zelf enkel YT en LinkedIN, die laatste is nodig om opdrachten te vinden en voor de rest log ik nooit in en staan alle e-mail notificaties (behalve berichten) uit.
Maar ik merk dat op YT nu ook zo'n gezwel is ontstaan, Shorts, verschrikkelijk. En ook ik trap erin, ik ben echt niet roomser dan de Paus. Maar dat geeft wel aan hoe ontzettend verslavingsgevoelig dat soort apps zijn.

Mensen die Tweakers vergelijken met Social Media zoals TikTok, snap ik niet, dit is een community waar mensen elkaar helpen met een ontzettend breed scala aan onderwerpen; dat heb ik van TikTok nog niet gehoord.
amen to that!

En ja, LinkedIn begint stilaan even erg te worden, net als de sportapp Strava. Waarom MOET elke app op de kar springen van "sociale' interactie?
Hmmm fysiek bezig zijn VS doelloos scrollen. Ik weet wel wat ik de jeugd liever zie doen.
meeste kinderen die overgewicht hebben laatste tijd zie je dat het komt vooral omdat ze niet veel meer bewegen. tiktok , youtube zijn zo slecht voor hun dat zelfs de ouders het niet door hebben.
en ja er zit vast wel educatief in die platformen maar meestal is het meer slecht dan goed.
Overgewicht heeft meer te maken met je eet gewoontes dit zeg ik als iemand die hele dag op ze luie reet zit en nog steeds een BMI van 20 heeft.
kan maar bij jou kan het ook aan je verbranding liggen.
ik heb collega die 2 keer wat ik eet eten maar toch meer sympathiek uitzien dan mij . :'(
Iemand die voetbalt is bezig met bewegen, is bezig met vrienden, is bezig met vaardigheden, is bezig met ... .
Ligt eraan, hoop mensen doen veel van die TikTok dansjes dus is ook beweging :+
Voetbal is wel even wat gezonder voor je dan Social Media dus dat is toch wel een betere hobby om te hebben.
Laten we het dan omdraaien, ik ga niet voetballen maar een uurtje tiktokken. De dag dat je dat als vervanger voor voetbal gaat zien heb je wel een probleem lijkt mij. Valt in mijn ogen totaal niet met elkaar te vergelijken.

Zat afgelopen week een uurtje op de tram, eerste keer in 15j. Als er daar één persoon buiten mij niet bezig was z'n telefoon dan zal het veel geweest zijn. Vind ik persoonlijk geen gezonde situatie.
Wat heb ik mij in mijn leven suf verveeld bij bushaltes of op perrons. Die tijd sla ik nu stuk met hearthstone spelen op een telefoon. en ja, voor mij is dat leuker dan kijken naar weer een trein. Deze is geel. Dus ja ik ben ook iemand die niet leuk met mensen communiceert maar zijn tijd op een telefoon doorbrengt. Het is wel geen tiktok maar ik hoor dus ook bij die schermzombies. Verwerpelijk kan ik het niet vinden.
Tijd, mooie, eindige, kostbare tijd.
Vroeger keken we uren tv per avond, dus zo schokkend is 80 minuten ook niet.

Ik maak me zelf meer zorgen over de vele notifications die je constant afleiden van wat je eigenlijk wilde doen.
Heb gewoon alles uit gezet wat onnodig was.
Scheelt gewoon drie kwart vd afleiding.
Geen knipperende ledjes of geluidjes meer, wat een rust.
Yep! Bij mij staan alle notificaties af, van alle apps, behalve van berichten/telefoontjes van partner, kinderen en ouders.
Bij mij staat alleen het hoognodige aan bij de notificaties maar ik altijd consequent de vraag met nee beantwoord als een app berichten wil sturen. Je kan dan beter achteraf zelf handmatig die notificaties instellen en dan puur en alleen voor de noodzakelijke apps. Bij mij staat alleen Whatsapp aan, de Ring deurbel en dan de app voor de wasmachine en droger.
Ik snap alleen nog steeds niet.. Youtube is 'video', maar tiktok is 'social media', hoe zit precies het verschil tussen deze 2? Discord is chat, maar facebook is social media. Flickr is fotosite, maar instagram is social media.

Edit, wat ik bedoel is het raport:
Al wordt YouTube stilaan bijgebeend door sociale media, waar 57% het als een platform beschouwt om actief video op te consumeren.

Ze zijn totaal niet consequent in termgebruik, of ze gebruiken overlappende (of groeperende) termen tegenover een platform wat juist onderdeel is van de overlap/groep.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 22 juli 2024 19:28]

YouTube is evenzeer een social media platform.
Volgens het rapport dus niet en denk dat @SinergyX daar een punt van maakte.
Youtube en discord zijn ook gewoon social media.
Die 80 minuten gemiddeld vind ik echt bizar. Die apps zijn gebouwd om snel je dopamine shot te krijgen en dat gaat maar door en door. Ik laat mijn mening over de inhoud even achterwege, want dat is meer een kwestie van smaak denk ik. Maar hier zou toch echt paal en perk aan gesteld moeten worden. We beseffen echt nog veel te weinig wat voor schade dit allemaal veroorzaakt.
Wat voor effect zou die app juist moeten geven? Want bij mij werkt het in ieder geval totaal niet :p. Je zou daar vrolijk ofzo van moeten worden? Reddit zit ik persoonlijk nog op omdat ik daar heel wat info haal van technische topics, dus ipv van artikels lezen tijdens reistijd is het soms eens een reddit topic met vraag en antwoord. Facebook en consoorten zijn eerder een ander een boterham met choco zien eten 8)7.
Het brengt je in een soort repetitief gedrag-hypnose.
Ik beluister veel muziek op mijn smartphone. Onder welke categorie zit dit?
Anoniem: 718943 @user5498905 maart 2024 20:04
Walkman.
Leg het fenomeen walkman maar eens uit aan de jeugd van nu... of moeten we er dan beter een tiktok over maken? :+
Dit ga ik aan mijn moeder laten zien met haar "je ziet de hele dag op dat ding"
Ik heb toch eens gekeken naar mijn schermtijd als twintiger. 40 minuten tot 1u 10m, :o dit is voornamelijk in het OV gok ik zo. Dan vind ik 3u toch best wel lang...
Ik ben van mening dat kinderen van tegenwoordig al op veel te jonge leeftijd zo'n elektronisch speeltje krijgen. Het begint al erme dat je vaak peuters met een tablet ziet zitten, tja, snap het wel, gemakkelijk om ze stil te houden. Bedoel ik niet verkeerd want ik zou misschien hetzelfde doen om even rust te krijgen.

Tja en 80 minuten gemiddeld per dag bezig zijn met 1 app, deels denk ik dan van het valt dan nog mee maar er zijn nog zovele andere apps. Tel je dan alles bij elkaar op dan denk ik dat je op een nog wel veel hoger gemiddeld zal komen. En tja, dan word naar ouders gewezen maar probeer een puber maar eens weg te houden van zijn smartphone.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.