Vlamingen kunnen via DAB+ voortaan ook op Franstalige zender RTBF Mix afstemmen

In Vlaanderen en Brussel kan via DAB+ nu ook worden geluisterd naar de uitzendingen van RTBF Mix. Dat is het nieuwe radiostation van de RTBF, de publieke omroep voor de Franstalige gemeenschap in België.

De RTBF heeft de uitzending van zijn radioprogramma RTBF Mix toevertrouwd aan netwerkbeheerder Norkring België, de eigenaar van het zenderpark in Vlaanderen en Brussel. Hierdoor is RTBF Mix sinds donderdagmiddag ook te beluisteren in het Nederlandstalige taalgebied van België, evenals in het Brusselse hoofdstedelijke gewest.

Sinds in Wallonië de laatste RTBF-zender van de middengolf verdween, eind 2018, was het in Vlaanderen niet langer mogelijk om via de ether naar RTBF-radio te luisteren. Met RTBF Mix op DAB+ komt daar verandering in. Mix biedt volgens de Franstalige omroep het beste van drie andere RTBF-zenders: La Première, Classic 21 en VivaCité, met actuele informatie, muziek en sport.

In Vlaanderen zijn de meeste publieke en commerciële radiostations inmiddels gratis te beluisteren via DAB+. Een greep uit het aanbod: VRT NWS, Studio Brussel, Radio 1, Radio 2 (Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant), VRBO, VRBO Evergreen, TOPradio, Roxx, Radio Maria, Qmusic, Qmusic Non Stop, Nostalgie, MNM, MNM Hits, Klara, Klara Continuo, Joe, Joe 70’s, Joe 80’s en Family Radio. De enige niet-Vlaamse zenders in het aanbod zijn BBC World Service en nieuwkomer RTBF Mix.

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

03-05-2019 • 10:02

63 Linkedin

Reacties (63)

Wijzig sortering
Tis toch eigenlijk zot dat je nationale uitzendingen niet overal kan open doen.
Of ben ik de enige die dat vreemd vind?
Hoe zouden de Nederlanders reageren als ze in Limburg en Groningen opeens radio-3 niet meer kunnen ontvangen?

Ik kan mijn favoriete zender Stubru tot op ongeveer 20 km vanwaar ik woon ontvangen :-)
Vanaf daar wordt het in de ether weggedrukt door BELRTL.

Waarschijnlijk omdat de vlaamse en waalse mensen in het gebouw aan de reyerslaan niet met elkaar willen overleggen over frequenties? Of is dat iets waar de politiek uit moet geraken?
Toch gebeurt dat daadwerkelijk in Nederlands Limburg. Gezien de geografische ligging dichtbij België en Duitsland zijn veel radiozenders die in de rest van Nederland gewoon op FM te ontvangen zijn, in Limburg niet beschikbaar en is het aanbod beperkt. Dit in tegenstelling tot DAB+, waar alles gewoon beschikbaar is. Helaas zijn veel mensen in Limburg hier nog niet van op de hoogte.

[Reactie gewijzigd door Gaston op 3 mei 2019 10:30]

Tuurlijk weten Limburgers dat. Vinden we dat erg?
Niet echt, de NPO zenders zijn gewoon via FM te ontvangen, het is anders met commerciële zenders, bv Q-Music.
...de gemiddelde Nederlander weet helemaal niets over DAB, dus je moet echt niet op je tenen getrapt zijn ;)
Frequenties lijken me bij DAB+ het probleem niet. De VRT wil gewoon geen geld uitgeven aan uitzendingen in Wallonië waar ze toch amper luisteraars hebben.
Vooruit, oudere bron maar er wonen toch behoorlijk wat Vlamingen over de taalgrens:

https://www.demorgen.be/n...ngen-thuis-zijn~baeaa9ca/

Andersom gebeurt ook, ik tref regelmatig Franstaligen in een wijk als de Luchtbal bij Antwerpen. Om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid Nederlanders in de grensstreek. De wereld is niet meer zo zwart/wit aan de grens tegenwoordig :)
nationale uitzendingen bestaan in België niet meer. Dit is namelijk cultuur en bijgevolg een bevoegdheid van de gemeenschappen. In praktijk zijn VRT en RTBF dan ook volledig apparte organisaties die in hun eigen gebouw een middengang met elkander delen, maar voor de rest niets met elkander te maken hebben.
Zelfde verhaal met DVB-T.
In vlaanderen kan je de vlaamse overheids zenders niet meer (gratis) meer ontvangen. (wordt via TV Vlaanderen aangeboden)
Terwijl in wallonie de waalse overheids zenders wel gratis te ontvangen zijn .

[Reactie gewijzigd door zanza006 op 3 mei 2019 11:45]

Dat heeft ook gewoon te maken met het feit dat Vlaanderen en Wallonië twee verschillende werelden zijn, wat dat betreft. Kabeldekking in Vlaanderen is gewoon goed, net als xDSL. Men kan dus erg vaak via de kabeltv, IPTV en anders nog via het internet kijken. In Wallonië is het andere koek; het is daar ook veel minder verstedelijkt. Voor de gemiddelde Vlaming is Wallonië net zo goed "buitenland" als voor de Nederlanders. Plus, als de overheid van de Waalse Gemeenschap besluit te blijven betalen voor DVB-T, dan zal dat in Wallonië ook wel blijven. De Vlaamse overheid (gemeenschap en gewest zijn daar samen 1 regering) ziet dat anders.
Ik vind het zeer vervelend dat als je de taalgrens oversteekt dat plots alle Vlaamse stations niet meer te beluisteren zijn, precies alsof je een ander land binnen bent gereden.
Enorm jammer dat dit met DAD+ niet eens is opgelost.
België hé. De meeste kinderen in Wallonië krijgen geen Nederlands taalonderwijs. Brussel tweetalig? Ja op papier misschien.
De kinderen in Wallonië krijgen nog wel degelijk Nederlandse taallessen, maar naarmate het onderwijs vordert kiezen ze al snel voor Engels of een ander vak en laten het Nederlands voor wat het is. Ik kan ze het echt niet kwalijk nemen.

Brussel is grotendeels Franstalig geworden ja, zulke evoluties vinden overal ter wereld plaats. Wat wou je daaraan doen? Een Vlaamse revolutie beginnen?

Overigens kunnen we nu wel ophouden met die door de media gevoede clichés: er wonen meer Vlamingen in Wallonië dan je denkt, en ook meer Walen in Vlaanderen dan je denkt. Het is echt niet zo zwart-wit allemaal.

Het wordt tijd dat de eeuwig klagende Vlaming zich gewoon eens neerlegt bij de realiteit en beseft dat steden en landen vaak anders evolueren dan wat Jan Modaal over het algemeen zou willen. Welkom in de wereld.
Nou ja het is natuurlijk idioot dat kinderen geen onderwijs krijgen in de officiële landstaal. Maar ik begrijp het wel hoor België bestaat niet en net doen alsof is niet erg pragmatisch.
Het verwondert me nog dat je het woord "pragmatisch" kent. De rest van je argumenten ("België bestaat niet", "het is idioot") getuigen niet echt van veel intelligentie.

Geeft niet hoor, ik kan de diversiteit wel appreciëren.
En wie gebruikt nu eigenlijk dagelijks DAB+ in de auto? Zowel onze standaard af fabriek voorziene auto's, als de auto's waar we een Kenwood radio met DAB+ hebben ingebouwd, werkt het bagger. Vaak herhaling van aantal woorden (Tesla's), woorden die wegvallen (Kenwood radio's), als minuten geen klank (Audi's).

In geen enkele auto werkt het goed, en de geluidskwalitiet kan ik zelfs niet onderscheiden (toegegeven, ben geen audiofiel), terwijl alle auto's voorzien zijn van goede speakers en versterkers.
Ik, in mijn Skoda Octavia werkt het prima. Soms een terugval naar FM maar dat hoor ik direct in kwaliteit, maar dat gaat wel naadloos.
Ik gebruik DAB+ dagelijks in de auto. Klinkt zoveel beter dan FM. En veel meer keus in zenders. En een volledige bereik ipv beperkt bereik op FM.
Voor thuis ook een DAB+ radio in gebruik (JBL Tuner).

Ik zie hierboven Q-Music. Die heeft een zeer lage kwaliteit webstream. Via DAB+ is de bitrate veel hoger:)
Ik gebruik al jaren dab+ zowel thuis als in de auto. Ben zeer tevreden overde geluidskwaliteit en het gevarieerde zenderaanbod. Slechts weinig blind spits tegengekomen. In NL alleen sommige stukken op de Veluwe, maar daar heeft mijn mobiel ook geen ontvangst. Ik hoef zonodig geen FM meer te ontvangen, ook geen last meer van piratenzenders op een irritante interferrerende frequentie.
Nu 3,5 jaar gebruikt in een Ford Transit Connect en heb bij de aanschaf van een nieuwe (gebruikte) auto er bewust op gezocht of er wel DAB+ op zat. Ik wil niet meer zonder, beter geluid, beter bereik en meer keus.
Als ik in de auto zit heb ik vaak radio aan staan, en in 99,9% van de gevallen is het dan DAB+ (Publieke omroep). Daarvan is de geluidskwaliteit acceptabel (genoeg bandbreedte). Overigens schakelt mijn autoradio eerst naar de FM zender en daarna naar DAB+, wat irritant is want er zit een tijdsvertraging op DAB+; je hoort dus een halve zin gewoon 2x. Zonder DAB+ op mijn radio had ik gewoon naar het FM signaal geluisterd en was daar net zo tevreden over als nu DAB+.

In het algemeen ben ik geen voorstander van DAB+; regelmatig kom ik stations tegen met een beroerde geluidskwaliteit vanwege een te lage bitrate en/of beroerde codecs die gebruikt worden (vaak in combinatie met de audioprocessing die artifacts nog eens versterkt). De techniek achter DAB+ was 20, 25 jaar geleden fantastisch, maar door de langzame adaptatie in Nederland volledig ingehaald door streaming radiostations en podcasts. Meer keuze, regelmatig betere kwaliteit en op dit moment ook meer dan prima bruikbaar.

DAB+ heeft alleen een behoorlijke penetratie in auto's heb ik het idee, en dan is het aantal mensen wat een auto bewust uitrust met een DAB+ radio niet echt groot. Thuis voldoet de FM ontvanger of je gebruikt de settopbox van de kabelaar, en in toenemende mate wordt daar streaming gebruikt. Blijft over de "mobiele" markt, en het aantal telefoons met DAB+ is echt bedroevend laag tot onvindbaar (ik kan me 1 LG model herinneren wat DAB+ aan boord had).

Al met al: mooie techniek, 20 jaar te laat. Move on.

[Reactie gewijzigd door Calypso op 3 mei 2019 14:41]

Bestaat dat zo lang al? Vreemd dat er dan nu in België zo reclame voor gemaakt wordt. Denk zelfs dat fm radiostations binnen enkele jaren volledig zullen weggaan in België.
Ik denk dat Calypso DAB met DAB+ verward.
Niet helemaal. Correct dat DAB+ geen 20 jaar oud is, maar de poging om tot een "opvolger van FM" te komen is al ruim 25 jaar oud: in 1993 werd DAB een standaard. Nederland was geen koploper in het implementeren ervan, dat deden ze bijv. in Duitsland veel eerder. Ervaringen die opgedaan zijn met DAB zijn verwerkt in DAB+, waarbij een DAB+ ontvanger ook DAB kan laten horen en DAB en DAB+ naast elkaar uitgezonden kunnen worden.

Het basisprincipe van DAB+ is dus eigenlijk al ruim 25 jaar oud, ontwikkeld in de jaren 80. In de jaren 90 en de vroege 00's was er volgens mij ook echt wel plaats en behoefte aan een "betere FM". In Nederland en veel andere landen wordt het echter pas de laatste jaren echt gepromoot en in gebruik genomen. En dan nog: lokale omroepen zijn niet op DAB+ te vinden nadat een proef daartoe na ongeveer een jaar begin 2018 gestopt is. En er is nog geen vervolg of definitieve vorm aan gegeven: pas onlangs zijn de plannen bekend gemaakt hoe het DAB+ netwerk opnieuw ingedeeld wordt, waarbij uiteindelijk mogelijk weer wat ruimte voor de lokale omroepen gaat ontstaan.

Dus dan zitten we ergens in 2022 ofzo? Het gaat gewoon allemaal veel te traag en is ingehaald door 3, 4 en straks mogelijk ook nog 5G. Iedereen heeft een smartphone en nieuwe auto's worden al allemaal (verplicht) met een (data) SIM kaart uitgeleverd, dus de stap naar "de wereld van audio ligt aan je voeten" is maar heel klein.

Als ik niet naar de standaardzender op m'n autoradio luister, dan zet ik m'n telefoon aan en gaat-ie op een streaming radiostation. En zo ken ik er best veel meer die dat doen.
Zoiets bedoelde ik ongeveer 😊
Ik, want Kink zend alleen uit op DAB+. Soms valt het wel eens weg, maar die keren kan ik op één hand tellen in een jaar tijd.
Dagelijks in de auto. Schakelt automatisch tussen DAB+ en FM.
Ik hoop dat in de toekomst ook een Vlaamse zender in Wallonië te ontvangen wordt via DAB+, er is immers ruimte zat in de DAB+-ether. Gewoon een 'gezellige' zender zoals Radio 2 waar elke leeftijd wel wat aan heeft. In het noordelijke deel van Wallonië zijn de meeste Vlaamse zenders nog te ontvangen op FM, maar wanneer je de Ardennen ingaat verandert de muziek in ruis :+

[Reactie gewijzigd door Mylan Piron op 3 mei 2019 11:58]

Ruis op DAB+? Dan doe je iets fout, dat spul gaat haperen en valt weg. FM geeft ruis ;)
Ja uiteraard op FM, heb het een beetje onduidelijk geformuleerd 8)7 Heb het aangepast.
Als je een goeie data connectie hebt, dan lijkt streamen mij een betere optie dan dab+: je hebt toegang tot duizenden stations over heel de wereld. Op http://www.radio-browser.info/gui/#!/ vind je een resem aan publieke streaming urls (waaronder de nationale zenders), waarbij je kan zoeken op naam, regio, tags,.... Voor android bestaat hiervoor de opensource app Radiodroid 2 ( https://play.google.com/s...ogrammierecke.radiodroid2 ).

[Reactie gewijzigd door schoene op 3 mei 2019 11:21]

Helaas zijn niet alleen de wegen slecht in Wallonië, maar ook het bereik. Afgelopen zomer vanuit de Zuidelijke Ardennen terug naar NL gereden en zelfs met de QMusic NL stream van 32kbit AAC was TuneIn nog bijzonder vaak aan het bufferen... Pas vanaf Brussel ging het weer goed, maar daar gewoon overgestapt op DAB+ met QMusic VL, Joe, MNM etc.
Hopelijk bieden ze classic 21 binnenkort ook gewoon aan. Dat is op dit moment één van de weinige alternatieve zenders in België. Tegenwoordig kan je kiezen uit pop, pop pop, meer pop en heel de tijd pop.
vergeet de politieke correcte pop niet.

ik luister op fm naar A-town 107.0 maar denk dat het alleen in het antwerpse te ontvangen is en spijtig genoeg binnen in huis al niet.

vraag me af hoelang dat nog in de lucht gaat blijven met de campange om alle niet politieke gesteunde muziek zender off line te halen.
ik luister op fm naar A-town 107.0 maar denk dat het alleen in het antwerpse te ontvangen is en spijtig genoeg binnen in huis al niet.
Je kan binnenshuis dat station toch streamen?
Je kan zowat alles streamen het gaat hier echter over DAB
Xeon_1 schrijft:
ik luister op fm naar...
Verder zijn FM en DAB niet echt relevant op plekken waar een internetverbinding zonder quota aanwezig is.
Welkom in belgie waar je mobiel abo,s hebt van belachelijk veel geld met zeer lage data caps

+ ik wil niet zitten kloten met carkits/bluetooth/... als ik aan het rijden ben
Xeon_1 schrijft:
ik luister op fm naar A-town 107.0 maar denk dat het alleen in het antwerpse te ontvangen is en spijtig genoeg binnen in huis al niet.
Mobiele abonnementen, carkits, bluetooth, ... zijn sowieso geen onderdeel van de discussie.
Verder zijn FM en DAB niet echt relevant op plekken waar een internetverbinding zonder quota aanwezig is.
Er is UW situatie en er is die van anderen. Die zijn meestal niet gelijk
Al een paar keer geprobeerdt lukte niet
Nog eens uitzoeken of het aan mijn firewall ligt of iets anders
Die zit toch al op DAB+ ?
(toch ook mijn autoradio)
Ik luister vrijwel altijd naar een combinatie van Classic 21 of Arrow Classic Rock maar dat gaat gewoon prima via Radioplayer.be en Tunein Radio.

Ik zie al die noodzaak niet voor DAB+. Ik heb ook een keer in een auto gereden die een DAB+ radio had en daar had ik nog constant storing en wegvallende zenders, nog erger dan met FM.

DAB+ is al jarenlang geflopt maar ze blijven het maar promoten.
Ik heb 2 auto's met DAB+ radio en heb in mijn 4-jaar ervaring met DAB+ zelden last van wegvallende zenders (af en toe in mijn parkeergarage).
Daarbij is het prettig dat ik veel additionele zenders (in NL dan) kan beluisteren welke niet direct via FM te ontvangen zijn.

[Reactie gewijzigd door ivo_s op 3 mei 2019 10:56]

Maar heb je geen bluetooth dan, ik verbindt m'n telefoon met m'n car bluetooth en heb dan alles wat ik wil, Spotify, TuneIn etc. Van mij mogen ze m'n autoradio eruit slopen en de antenne eraf halen ;)
En Carplay, maar soms is het gewoon handig/eenvoudiger om ouderwets radio te luisteren wanneer ik 's ochtends naar werk rijd.
Niet iedereen wil daar constant een telefoon voor gebruiken. Zeker in wat dunner bevolkte gebieden met slecht mobiel bereik is het fijn dat FM en DAB+ nog bestaan. Hier in Vlaanderen is juist de radio nog het enige gratis medium dat te ontvangen is sinds de VRT DVB-T de nek om heeft gedraaid. We betalen belastingen voor die omroep, het lijkt me niet meer dan normaal dat we dat ook kosteloos kunnen ontvangen.
DAB+ hier in Vlaanderen werkt gewoon goed in de auto hoor. Enkel tunnels zijn vaak minder, maar tegenwoordig zijn autoradio's zo modern genoeg automatisch en naadloos over te schakelen naar het equivalent op FM, het enige verschil wat je dan hoort is de FM-ruis. Ik ben blij dat ik toch DAB heb genomen.
Voldoet Radio 1 niet aan jouw wensen dan? Ik luister enkel Radio 1, en hoor toch meer dan pop hoor.
Weinig nieuws vandaag ;) ?
In bijv. de streek rondom de Elzas heb je echt niets aan DAB+ . Het signaal gaat niet over de bergen heen, en hebben ook geen goede infrastructuur om goed uit te zenden.
Tweakersgehalte van dit artikel ontgaat mij een beetje. Hier is geen technisch hoogstandje neergezet om ‘t tweakers waardig te noemen. Dit lijkt me meer een politiek getint verhaal.
Gebruiken tweakers niet gewoon overal tunein of iets dergelijks?
Helaas kan ik mijn lokale radiostation daar niet in terug vinden, en voegen ze er ook geen meer toe...
Weet iemand alternatieven die ook werken op google home?
Wat mij meer en meer stoort is dat ze ons in “bubbels houden”. Zorgen dat je geen nieuws van anderen hoort. Wat in de nieuwskanalen weggefilterd wordt is schandalig. Wat hoor je op VRT of VTM nog over Nederland, Duitsland of Wallonië? Moet allemaal plaats maken voor spektakelnieuws.

Ik ben ook grote fan van Classic 21. Ze zijn in Antwerpen te ontvangen op FM en geven zelfs verkeersinfo voor heel het land. De enige...

Juist mijn Lenco DAB+ keukenradio terug een scan laten doen. Inderdaad nu RTBF mix erbij maar ook Vlaamse Stadsradio en Tomorrowland... BBC worldservice hadden we gek genoeg al, maar dat is voor als den Duits terug binnenvalt ☺️
Classic21 hier nochtans ook via DAB+ (ook in 't Antwerpse)
Echt? Hier in Boechout niet. Alleen sinds vandaag dus aan het genieten van RTBF mix...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee