Vlaamse minister wil fm-radio over vijf jaar afschaffen

Minister van Media Sven Gatz uit de Vlaamse Regering heeft zijn toekomstvisie voor de Vlaamse radio bekendgemaakt. Daarin krijgen de landelijke radiozenders een nieuwe fm-vergunning, maar moeten zij wel investeren in de omschakeling naar dab+.

De minister hoopt dat de omschakeling naar dab+ in 2022 klaar is. De FM-band moet uiterlijk twee jaar nadat de helft van de luisteraars is overgeschakeld naar dab+ verdwijnen, schrijft De Standaard. Op dit moment maakt nog geen vier procent van de luisteraars gebruik van de digitale zendtechnologie.

In België zijn op de volgens de minister overvolle fm-band drie landelijke omroepen actief, vijf zenders van de VRT, Q-Music en Joe FM van Medialaan en Nostalgie van Corelio/Concentra. Van die omroepen zendt alleen de VRT landelijk uit via dab+. Via dab+ zou nog ruimte zijn voor een vierde omroep met landelijke dekking, waar SBS een kandidaat voor zou zijn. Veel regionale zenders gebruiken wel dab+ om uit te zenden.

De huidige vergunningen in België lopen volgend jaar af. Alle landelijke zenders krijgen nieuwe vergunningen, mits ze mee willen investeren in het succes van dab+. Voor zogenaamde 'netwerkradiozenders', commerciële zenders die het midden houden tussen landelijke en lokale stations, en lokale radiostations schrijft de minister volgens de krant een 'beauty contest' uit die eind 2017 plaats moet vinden voor hun plaatsje in het dab+frequentiegebied.

In Nederland zenden de publieke en regionale zenders en de meeste commerciële omroepen uit via dab+. De dab+-standaard biedt veel meer ruimte voor radiozenders in de ether. Daarnaast kunnen ook andere diensten gebruikt worden, zoals radiotext+ en tpeg voor verkeersinformatie. De overstap van fm naar dab+ gaat langzaam, omdat het aantal toestellen dat dab+ kan ontvangen nog steeds klein is.

Uit recent onderzoek van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat slechts 26 procent van de personen van twaalf jaar en ouder wel eens van dab+ gehoord heeft. Slechts zes procent van de ondervraagden had een dab+-apparaat in huis.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

13-05-2016 • 16:55

340

Submitter: makkie2002

Reacties (340)

340
333
181
25
1
100
Wijzig sortering
Ik vind het opvallend hoe Tweakers discussiëren over hoe ouderwets FM is en dat het alleen in de auto radio gebruikt word.

Ten eerste zijn er nog miljoenen mensen die naar FM luisteren. Leuk dat er hier Tweakers zijn die via een stickje luisteren of streamen via Spotify, maar de gemiddelde Henk en Ingrid zit daar niet op te wachten. Die willen de radio aanzetten en geluid horen en er verder niks voor te doen.

Dan nog het feit dat we het alleen over de autoradio hebben. Er zijn zo veel apparaten die nog op FM werken. Werkradio's, wekkerradio's, oudere muziekinstallaties, antieke buizenradio's. Het kan niet op! Er zijn genoeg andere apparaten die via FM werken, maar die moeten via deze minister dus maar de prullebak in? En daarnaast is DAB alleen actief in Europa en buiten Europa zijn er amper landen waar je het kan ontvangen. dus producenten staan niet echt te springen om speciaal voor Europa andere radio's te maken (Daarom zijn de ontvangers die je wel kan kopen ook zo duur) terwijl FM gewoon lekker standaard is waar je mee in alle landen terecht kan.

Daarnaast hebben we het over DAB+, Dat is op zichzelf al hopeloos verouderd in vergelijking met 4G. De toekomst is radio over 4G. Deze minister heeft echt geen idee waar hij het over heeft. In Denemarken is het pas goed geregeld, daar wordt FM pas uitgeschakeld als in 2018 het aandeel onder de 50% ligt.

Maar als laatste snap ik niet waarom overheden hier actief mee bezig zijn. Laat de mark zich gewoon ontwikkelen en zie wat er van komt. Korte en lange golf zijn toch ook vanzelf verdwenen en middengolf is tegenwoordig ook niks meer. Met heel veel pech kan het zelfs zijn dat radiostations naast DAB ook weer terug gaan naar middengolf.

Dus dit plan slaat nergens op. Stimuleer 4G gewoon en laat de natte DAB+ droom verrotten. Kijk wat de consument wil en wat de bedrijven doen. Het enige wat je creëert is een tijdelijke DAB droom die na 5/10 jaar opgaat naar 4G of misschien zelfs terug naar AM als je niet oppast.
de gemiddelde Henk en Ingrid zit daar niet op te wachten. Die willen de radio aanzetten en geluid horen en er verder niks voor te doen.
En dat kan nou net veel eenvoudiger via dab+ dan via FM.
Er zijn genoeg andere apparaten die via FM werken, maar die moeten via deze minister dus maar de prullebak in?
Lezen is ook een kunst; het gaat om de frequenties die gebruikt worden door radiostations, niet over de frequenties die andere FM apparaten gebruiken. Het gaat niet om de afschaffing van FM, maar om de zend-licenties in een beperkt deel van het spectrum.
De toekomst is radio over 4G.
Tja, 4G is een standaard voor tweeweg-verkeer, zenden en ontvangen. 'Radio' zoals hier bedoeld is dat niet. Uiteraard kan je 4G ook gebruiken om enkel te zenden, maar dan benut je 4G maar voor een heel beperkt deel, en 4G frequenties zullen net zo goed schaars zijn als andere frequenties. Hoe dan ook, of dab+ FM gaat vervangen, of 4G doet dat op termijn, het maakt voor de huidige aankondiging over het stopzetten van FM uitzendingen niet zo heel veel uit.
Maar als laatste snap ik niet waarom overheden hier actief mee bezig zijn. Laat de mark zich gewoon ontwikkelen en zie wat er van komt. Korte en lange golf zijn toch ook vanzelf verdwenen en middengolf is tegenwoordig ook niks meer.
Het is belangrijk om twee dingen in het achterhoofd te houden, namelijk dat de overheid het beleid voor AM en FM toch al in heel belangrijke mate stuurt, daar zijn allerlei redenen voor. Iemand moet het spectrum opdelen in stukken die gebruikt mogen worden voor radio, voor televisie, voor telefoons, voor vliegtuigen, voor boten, voor het leger, etc. etc. Dat is één van die welbekende problemen die de markt zelf niet op kan lossen. Als tweede kunnen er meer radiozenders via dab+ de ether in dan via FM; dit zal waarschijnlijk betekenen dat zend-ruimte goedkoper wordt, wat op de lange termijn juist goed is voor de markt. Het is gewoon een investering in nieuwe infrastructuur, zoals wegen en bruggen dat ook zijn. Maar niemand gaat een dab+ radio kopen als er nog maar weinig zenders op zitten, en om zo'n nieuw deel van de markt open te breken is soms ingrijpen nodig.
Dus dit plan slaat nergens op. Stimuleer 4G gewoon en laat de natte DAB+ droom verrotten.
Wat mij betreft ook prima, maar dat zal in de praktijk eenzelfde plan betekenen als er nu ligt, met het woord dab+ vervangen door 4G.

Moet ik persoonlijk wel zeggen dat ik 5 jaar een vrij korte termijn vind voor iedereen om z'n radio's te vervangen.
Anoniem: 423815 @Dorstlesser15 mei 2016 12:13
Kan je mij eens uitleggen waarom DAB+ veel eenvoudiger in gebruik is dan FM aub?
De ontvangst is beter, en makkelijker automatisch door het apparaat in te stellen. Je hoeft dus niet meer zelf door de frequenties te rommelen. Ik ga niet ontkennen dat AM en FM op dat punt een zekere charme hebben, maar qua gebruiksgemak heeft DAB+ een stapje voor. De dekking is in principe landelijk overal hetzelfde, dus frequenties die in de randstad gelden, gelden ook in Limburg; dit is in de auto wel makkelijk, omdat je niet opnieuw je zender hoeft te zoeken op het moment dat je van het ene zendgebied naar het andere rijdt.
Ontvangst is in het algemeen juist slechter!
Vooral in gebouwen. In een beetje moderne woning komt het DAB+ zelfs niet door het HR++ glas heen.

Kortom: het is niet voor niets dat je vooral DAB+ ziet in autoradio's maar dat er nauwelijks kamerontvangers zijn. 4G of een "vaste" internet verbinding is niet overal aanwezig waar je nu FM kan ontvangen dus het is ook niet algemeen geschikt als vervanger.
Dat is wel jammer dan, en inderdaad een goede reden om niet over te schakelen!
Tot nu toe ben ik niet enthousiast over DAB+. Heb zo'n radio geprobeerd maar het ontvangst was om te huilen.
Nederland heeft dezelfde beslissing gemaakt, vanaf 2017 gaat de FM hier uit.

Aangezien Henk en Ingrid geen DAB+ radio gaan kopen (wat is dat) omdat die veel te ingewikkeld is en veel te duur en de ontvangst niet eenduidig beter is, betekend dat dus dat vanaf 2017 radio effectief ophoud te bestaan. Slechts een enkeling luistert er nog naar, dus is het commercieel niet meer interessant en ook de publieke omroep gaat onvoldoende bereik hebben en moet overschakelen op webbased content.

Dat is dan ook waar de bovengenoemde 4G opduikt, webbased is on demand en gezien iedereen straks een smartphone heeft (dumbphones worden nauwelijks nog verkocht, zelfs niet meer aan ouderen) is dat straks het enige kanaal.
Te ingewikkeld en te duur en bladiebla. Tja, denkbeeldige personages kun je natuurlijk alles laten vinden en (niet) kunnen. Op den duur zal men wel gewoon overschakelen hoor en een DAB radio die het spectrum scant en de presets instelt lijkt me niet bijster moeilijk in te stellen: dat is te vergelijken met hoe een FM radio met digitale instelling ook werkt.

Echter niet op zo'n korte termijn, dus zal het wel uitgesteld worden.
Te ingewikkeld en te duur en bladiebla. Tja, denkbeeldige personages kun je natuurlijk alles laten vinden en (niet) kunnen. Op den duur zal men wel gewoon overschakelen hoor en een DAB radio die het spectrum scant en de presets instelt lijkt me niet bijster moeilijk in te stellen: dat is te vergelijken met hoe een FM radio met digitale instelling ook werkt.

Echter niet op zo'n korte termijn, dus zal het wel uitgesteld worden.
Het probleem is dat DAB ontvangers heel erg duur zijn om te maken aangezien er maar een vrij kleine markt voor is. Volgens dit kaartje heeft alleen Europa, China, Australië, Indonesie en Zuid Afrika DAB+ radio terwijl dit kaartje aangeeft hoe goed het ontvangst is. En zelfs die donkerblauwe gebieden is de ontvangst matig.

Aangezien er maar een relatief een kleine markt voor is er dus ook minder concurrentie waardoor de prijzen hoog zijn. Plus het feit dat fabrikanten ook niet gek zijn en weten dat DAB eigenlijk al is verouderd en radio over 4G al snel de markt kunnen overnemen.

Dus nee, DAB ontvangers zullen de komende 10 jaar niet goedkoper worden.
Hoe kom je bij dat jaartal van 2017?
Analoge FM omroep wordt in NL op zijn vroegst in 2023 uitgefaseerd.

http://radio.nl/784904/fm...it-mits-dab-aanslaat.html

De eerste landen die FM gaan uitfaseren zijn engeland en noorwegen (2017).
Anoniem: 112442 @BeosBeing14 mei 2016 20:48
Nederland heeft dezelfde beslissing gemaakt, vanaf 2017 gaat de FM hier uit.
Ik denk dat dit uitgesteld gaat worden. Het overgrote deel van de autoradio's is nog alleen maar FM zonder DAB+
Ik denk dat 2020 of zo een reëlere datum is.
Die oude apparatuur kun je gewoon blijven gebruiken. Het enige dat je nodig hebt is een bluetooth ontvager die een zwak RF signaal afgeeft. Aansluiten op je antenne en hij doet t weer. Het enige wat er veranderd is dat je de kanalen op je dab radio kiest die dus wel bluetoothfunctionaliteit moet hebben zoals je telefoon of je computer. Je buizenradio staat dan altijd op hetzelfde kanaal ingesteld.
Misschien ook leuk om te vermelden:

Een aantal landen in Europa hebben bepaald wanneer hun FM-netwerken worden afgeschakeld. O.a. Noorwegen in 2017, Zwitserland circa 2022, Duitsland en Engeland werken aan Digital Switch Over plannen, net als in Polen en Italië en in Denemarken staat dit gepland in 2019.

Bron: http://digitalradio.nl/faq/digital-radio-en-dab/
dus aan mijn autoradio heb ik strax niks meer aan
Gebruik je 'm serieus veel dan? 9 van de 10 keer dat ik de radio aanzet hoor ik reclame. Of het journaal is bezig, of de DJ zit weer 's slap te ouwehoeren. Je mag blij zijn als je 2 nummers zonder onderbrekingen kan horen. Het gros van de mensen heeft een zooi muziek op een stickje staan of streamt met Spotify of iets dergelijks. Er zal ooit eens een einde aan analoge radio via de ether komen, zoals dat ook met TV het geval is.
Als je ziet hoeveel luisteraars de grote zenders halen per dag dan mag je er toch wel van uit gaan dat een groot aantal mensen gewoon nog voor het gemak van de radio kiest.

http://www.vrt.be/sites/d...jfers_CIM_golf_3-2015.pdf

In België is een onbeperkt/groter data abbo duurder en zijn streaming diensten minder ingeburgerd. Radio opzetten is minder omslachtig dan muziek op een stick zetten... En al is ik even een bommetje mag gooien... 'radiomaken' in België kunnen ze hier net iets beter dan in Nederland. 15min NL radio en ik ben idd knettergek van het gezwets van de DJ en lange reclameblokken... In België stoor ik me enkel aan verkeersinfo (die file staat er iedere dag hoor...)
Laten we eerlijk zijn, heb je veel keuze dan? Ik weet niet hoe het in andere landen zit maar in Nederland vind ik de gemiddelde radiozender echt bedroevend slecht. Om de haverklap reclames, de hele dag dezelfde muziek, slap geouwehoer van 10 minuten er doorheen.

En ja, nu kijk ik inderdaad naar mijn eigen situatie en waarschijnlijk is het overgrote deel het niet met mij eens. Maar waarom zou er tussen de tientallen radiozenders in de ether bijvoorbeeld niet één zitten die metal of gewoon puur wat meer onbekende muziek draait.

Q music, 538, 3fm, en op zijn beurt 10gold, veronica en radio 2 draaien allemaal dezelfde top 40 bagger.

Als digitale radio betekend dat er ook meer keuze komt zoals op Shoutcast, Xialive en andere digitale radiovormen, dan liever gister als vandaag.
Ik luister in de auto al jaren naar AAC (m4a bestandjes) maar wel op 144 kbit ... ;)

de radio springt bij mij automatisch over als er verkeersberichten zijn (TP Info) en met het nieuws laat ik hem ook overspringen (NEWS), maar als ik wat lang in de auto zit en ik het nieuws al gehoord heb dan gaat dat natuurlijk met 1 druk terug af ..

neen, laat fm radio nog maar bestaan, het is superhandig; overal waar ik kom levert het mij de verkeersinfo op. Ik zet niet mijn gps aan als ik de weg weet, vind dat een beetje dom, en dan is het leuk om onderweg te horen of ik misschien beter toch ff de smartphone erbij neem om te kijken of ik niet een alternatieve route zou nemen waar er geen file staat (i love waze/google maps)
TP of TA? TA is traffic announcement. Heeft dit per fabrikant een andere naam?
TP staat voor "Traffic Programme"
het is zo dat op mijn radioscherm onderaan er in het klein TP brandt (ik heb zo een soort van 'statusbalk' waar allemaal logotjes enzo staan zoals bv ook BT voor bluetooth als die verbonden is, een logo voor random en/of replay (track/album/folder), Stereo (bij radio), etc etc...

nu is het wel zo dat wanneer mijn radio overgaat naar verkeersinfo er op het scherm wel "TRAFFIC ANNOUNCEMENT" komt te staan voor een paar seconden, en naast het TP logo staat dan ook tijdelijk een TA logo; en het is wel handig dat het zo is, want ik heb al gehad dat ik bv aan het bellen ben, intussen springt hij over naar traffic op de achtergrond, maar ze vergeten bij de radio wel eens om dat traffic signaal uit te zetten en dan hoor je na het telefoongesprek dus gewoon de radio spelen, net een leuk liedje ofzo, en dan merken ze dat die knop nog aan staat en baf; ineens valt jouw leuk liedje weer weg.
Bij mijn radio is TA dus de effectieve aankondiging zelf, TP is het instellen dat je die aankondigingen wil horen. (wat ik best een logische denkwijze vindt).
het nieuws dat ik elk uur te horen krijg is ook ingesteld; die zit onder de lijst "PTY" (en dat heb ik effe moeten opzoeken, maar dat betekent blijkbaar gewoon; Programme TYpe over RDS en RDS = Radio Data System; het teletekst van de radio, waarlangs oa ook de zendernaam wordt meegestuurd enzo). Ik denk wel dat de meeste moderne radios op een of andere manier via RDS kunnen zoeken, vooral als je op classic, pop of news zoekt zou je toch wel iets moeten vinden (classic = klassieke muziek, pop = de gemiddelde radiozender die alles draait, news = tijdens de nieuwsuitzending; zeker op een uurwisseling moet je hiermee iets kunnen vinden. er zijn echter veel rds-types die bij ons niets zullen opleveren zoals country, Folk, Travel, Religion (ow; in antwerpen hebben we een zender die hier wél resultaat zou opleveren radio heilige maria met heel de dag gebrijbbel) etc etc etc

ik vind het iig een domme beslissing dat ze FM op zo'n korte tijd willen uitfaseren; ze gaan hiermee enorm veel kwade reacties op hun nek halen. Enorm veel mensen die onderaan de economische ladder staan luisteren naar de radio, nu ga je hun verplichten om een dab+ te nemen; iets waarvoor ze géén geld hebben (en die dingen zijn niet goedkoop hé... een gewone radio heb je voor een paar eurotjes al, maar een dab kost 5x zoveel, en een dab+ kost nog eens het dubbele; minstens...
Bovendien, FM Radio heeft al bijna 70jaar zijn nut bewezen, en het bewijst dit nog altijd. DAB hebben we nog maar een paar jaar geleden ingevoerd en het is nu al obsoleten, en het werd ondanks 'superieur' amper gebruikt. Nu willen ze dat we de goeie oude vertrouwde Frequency Modulation techniek ook achter ons laten en overschakelen naar dab+... alleen vraag ik me nu af; hoeveel jaar? Hoeveel jaar voordat jullie K|_°°Tzakken dan weer afkomen dat dab+ niet meer mag en dat we weer moeten veranderen omdat dab-Quantipower minder verbruikt en meer diensten toelaat? Wanneer moet dab+ eraan geloven zodat we opnieuw peperdure spelers kunnen kopen die ook weer na 5 jaar obsolete worden verklaard?
En ondertussen, is iedereen gestopt met radio luisteren, want niemand wil om de 4-5 jaar een peperduur toestel kopen dat maar een paar jaar werkt en dan enkel nog dient als geimproviseerde stoel tijdens de zomerbarbeque
Wat je zegt over DAB is eigenlijk hetzelfde als AM/FM in het verleden. De eerst versie van een nieuwe technologie in de meeste gevallen, zal snel vervallen voor een betere ( welke dan wel een langere leven heeft ).
ik zie dit niet zo snel gebeuren auto radio's nog daar gelaten wat denk je van al de radio's op kantoor, of bij mensen thuis er zijn immers nog zat mensen die geen spotify luisteren maar gewoon naar de eigen radio. Ik zien die mensen niet even zo snel hun dure versterker met FM radio vervangen.
AM heeft nog heel lang bestaan naast FM. En bji DAB geldt: kennelijk is het voordeel niet groot genoeg, zodat de klanten er niet om vragen.
Ik vraag me ook af hoeveel licentiegelden er betaald moeten worden.
Bij sommige radios noemt dit inderdaad TP of Traffic Programme voor de fransen :)
Niet echt van deze tijd een radio voor verkeersinformatie. Die informatie zit er bij het uitzenden toch zovaak vele kilometers naast om nog maar niet te spreken van alle significante vertragingen die niet gemeldt worden. Aangezien inbouw navigatie ook nog steeds TMC niveau 1994 is, zit er voor mij weinig andera op dan de inbouwbrodit met TomTom HD Traffic.

Ongelofelijk dat in dit digitale tijdperk nog zoveel mensen in de spits op analoge inbouwtroep vertrouwen.

Heb het nieuwste en meest luxe inbouwmodel van Volkswagen voor de Android Auto/Apple Car, maar laatste kaart online: november 2015. Om te janken dus.
Je kunt ook even de navigatie starten en kijken of er files zijn op je route. Als je Google kalender gebruikt en daar een adres invult dan geeft deze zelfs aan wanneer het tijd wordt om te gaan rijden om op tijd op je afspraak te zijn. Ik snap niet goed waarom je traffic info wil als je Google maps hebt. Ik zet altijd de navigatie aan en draai op de achtergrond spotify. Ik heb mijn auto nu 5 jaar. Ik denk dat ik nog geen 10 min naar de radio heb geluisterd in die tijd. Het is inderdaad alleen maar reclame. En als ik ergens een hekel aan heb is het dat wel.
Anoniem: 669957 @sygys14 mei 2016 09:10
Omdat niet iedereen zit achter de telefoon tijdens het rijden. Om daarvoor te kijken dat is nog wel redelijk, maar wie zegt er dat er niet een ongeluk gebeurd ergens onderweg naar je afspraak, google maps vertelt niet altijd alles.
Google weet niet alles. maar is wel verdomd snel met de informatie. Sneller dan de radio i.i.g.
Anoniem: 669957 @sygys17 mei 2016 14:07
Ja maar als google niet alles weet heb je niks aan de snelheid. Ik ben vaak genoeg langs wegwerkzaamheden langs gereden waar ik geen melding van google kreeg.

Wat heb je liever ? Langzame acurate informatie ? Of snellere informatie wat toch verkeerd kan zijn en voor ongelukken kan zorgen ?
Ik was vorige week een paar uur op reis in de auto, toevallig ook een behoorlijk stuk door België, en ook daar had ik precies dezelfde ervaring als hier in Nederland. Precies wat Exirion zegt: veel 'gezwets' van de DJs en constant reclame, bijna geen muziek. En dat was de enige reden dat ik de radio aan had staan, behalve misschien 1 keer per uur het nieuws wil ik gewoon naar muziek luisteren. Nu is het niet vreemd dat de reclame blokken zou veel terugkeren: FM-frequenties kosten een kapitaal. Zie hier wat meer achtergrond informatie over hoe dit de afgelopen jaren in Nederland gegaan is.

Met DAB+ zenders heb ik juist weer een heel andere ervaring, met name Arrow Classic Rock, een zender die ik qua muziek wel fijn vind om af en toe te luisteren, heeft geen irritante DJs en veel minder reclames. En in de nacht zelfs helemaal geen reclame. Perfect! Maar dus niet (meer) op de FM omdat dit veel te duur was.

Afijn, volgende week een Bluetooth module in de auto inbouwen en dan weer lekker vanaf de mobiele telefoon luisteren naar Google Play Music / een radiozender die ik wél leuk vind. Ik vraag mij af hoeveel van die luisteraars die nu nog naar radio luisteren met name luisteren omdat er weinig ander aanbod is, de gemakfactor groot is en niet iedereen kan streamen in de auto.
Denk dat veel mensen die commentaar hebben op de inhoudelijke kwaliteit van FM radiozenders en dit als argument tegen snelle uitrol van Dab+ gebruiken, überhaupt weinig van Dab+ weten. Al dat DJ gezwets en reclame; dát is juist een van de voordelen van DAB+, dit bestaat namelijk voor 50+% uit nonstop, reclamevrije muziek zenders zoals Qmusic Nonstop, 3fm Alternative, 538nonstop, FunX slow jams, dance, NPO Soul&Jazz, Radio 4 Concerten etc.
Ik luister ook graag naar eigen streaming muziek (in de auto), maar DAB+ radio heeft ook wel iets makkelijks en lekkers. Wissel het dus wat af.
Als DAB de grote markt aanspreekt, zullen de zenders er ook aan willen verdienen. Dus reclame of betaalde abonnementen zullen niet ver weg zijn.
SLAMFM... meer muziek dan gelul.
Spotify.... nooit gelul
Anoniem: 669957 @sygys14 mei 2016 09:11
Behalve wanneer je niet premium bent
Skyradio ook. Oh wacht, daar heb je überhaupt geen gelul. Enkel reclame om t half uur gevolgd door het nieuws.
Dus ieder halfuur 5 minuten reclame, 5 minuten nieuws en een paar minuten weer/verkeer? Nog best wel wat gelul, op die ~20min die er nog over zijn
Het nieuws valt wel mee. Pak 538, die gaan elk item apart bespreken of grappen over maken, duurt t nieuws vaak een kwartier. Bij Sky slechts 2 min ofzo.
Dat is natuurlijk smaak gebonden. Sky vaak muziek die je wel zat bent, 538 teveel gelul en TE commercieel, 3FM heeft Giel Beelen, 'nuff said', q-music heeft zo'n slecht bereik dat de helft onverstaanbaar is (538 is 't sterkste qua bereik), SLAM heeft te vaak baggeren remixes en laten vaak amper nummers horen die nog origineel zijn qua opname. Weinig keuze zo.
Ik zit sinds een paar weken op kantoor. Staat iedere dag de hele dag dezelfde zender op. Lijkt wel alsof een lijstje van max 2 uur hebben die ze steeds opnieuw afspelen. Meeste liedjes zijn ook niet om over naar huis te schrijven.
Wilde net zeggen: Elke dag hoor je wel dezelfde liedjes voorbij komen.

Ikzelf luister wel naar Studio Brussel, ook daar zijn DJ's en sommige zijn beter dan andere maar echt storen doe ik me aan niemand. Maar zet ook geregeld m'n eigen muziek op.

Wat ze hier willen is dus kiezen voor iets van de twee stromingen wat zo ie zo niet goed gaat lukken.
Ik luister ook Studio Brussel maar daar kunnen ze ook de oren van je kop af ouwehoeren en redelijk wat reclame ook nog. In het weekend is ie wel beter. In Belgie heb je niet zulke goede zenders eigenlijk,

Nostalgie is dan soms nog wel aardig maar daar moet je ook niet te lang naar luisteren.
Ik luister vooral in de ochtend voor het nieuws, daarna gaat eigen muziek op. Op de zondag luister ik vooral voor 'Goed voor in den auto' Maar ook daar kunnen ze zwetsen, al is dat dan wel passend in het programma. Maar zelf heb ik veel spotify op of gewoon een cd/plaat voor 'het gevoel'. Dat is thuis dan. In de auto ipod aan een kabel.

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 23 juli 2024 10:11]

Goe vur in den otto haha ja dat is wel lachen nog. Op Arrow classic rock heb je High Voltage zelfde variant ongeveer alleen niet in de ether helaas.
Dank, dat wist ik niet van Arrow :) Echter heb ik een groto deel van die muziek ook zelf in de kast staan. Het is wel leuk als ze dat op de radio uitzenden ^^
Met een DAB+ radio haal je Arrow Classic Rock gewoon "uit de ether"
Anoniem: 366402 @mkools2415 mei 2016 00:33
Ik vind als Nederlander StuBru toch wel geweldig. Die belgen zijn minder met zichzelf bezig en meer met programma maken. Gelul vind ik niet erg, maar al die zelfverheerlijking wel.
Anoniem: 382732 @Mmore13 mei 2016 18:05
Als je veel reclame hoort luister je naar de verkeerde zenders. 3FM, Radio2, Studio Brussel hebben minimale reclametijd.
heb dat gevoel toch niet bij stubru, daar wordt toch redelijk gezwetst nog. zeker als je het vergelijkt met radio nostalgie :)
Klopt, er wordt redelijk wat gezwetst ook op stubru maar persoonlijk storen ze me niet. Ze hebben soms zelfs wel interessante dingen. Daarbij is de muziek ook heel breed die ze uitzenden.
Daarbij is de muziek ook heel breed die ze uitzenden.
Ik heb er nu een jaartje of 3 niet meer naar geluisterd, maar toen ik dat wel nog deed was het vooral altijd dezelfde platte commerciële bucht elk dag opnieuw. Ze mogen dan misschien iets wijder gaan in het spectrum van sommige genres, een aantal jaar langer geleden speelden ze veel meer voor 'alle' publieken. Nu enkel wat geld opbrengt.
Ik woon pas 3 jaar in Belgie dus van toen weet ik het niet. Ze spelen inderdaad ook wel wat commercieel. Maar pop/rock(soms metal)/rap etc Natuurlijk ook dat wat geld opbrengt. En als je statistieken ziet van welke genres veel geld ophalen zit rock/metal daar altijd bij omdat de fans trouwer zijn dan die van pop.
Ja hallo...
StuBru heeft elke 20 minuten een reclameblok.
Radio 1 elk half uur.
Dan nog klopt de stelling van meer reclame dan muziek niet.
Dit heeft niets te maken met duurdere data abonnementen... 4G is geen broadcast model (het bestaat in een LTE-B vorm, maar daar zijn evenmin toestellen voor) en dus totaal niet geschikt voor radio, moest morgen iedereen gaan streamen dan lag het 4G netwerk trouwens meteen plat.
Heb je er wel eens aan gedacht dat er ook mensen zijn die graag naar BNR of naar Radio 1 luisteren. Ik hoef niet altijd muziek te horen en vind nieuws ook fijn om te luisteren. Ook doe ik dat nog met voor jou "ouderwetse" analoge apparaten, zoals een autoradio.

Ik merk dat er veel in de discussies op Tweakers gekeken wordt naar een eigen situatie en dat die dan als "standaard" wordt geprojecteerd op de hele populatie.
Ik merk dat er veel in de discussies op Tweakers gekeken wordt naar een eigen situatie en dat die dan als "standaard" wordt geprojecteerd op de hele populatie.
Dat is jouw perceptie. Zo vind ik dan weer dat zelfs op Tweakers veel mensen vastgeroest zitten in oude gewoonten en achterhaald rakende technologie. Toen de CD kwam waren er ongetwijfeld mensen die klaagden dat ze op den duur niks meer aan hun platenspeler zouden hebben. De technologie gaat voort en tijden veranderen. Het heeft weinig zin om je daar tegen te verzetten. Toen ik het 10 jaar geleden had over mijn HTPC met bediening via een iPaq, snapten mensen niet wat je daarmee moest 'want je kan toch net zo goed een CD in je CD-speler stoppen, veel makkelijker'. Nu lopen al die mensen te streamen en zijn de CD-rekjes uit de huiskamers verbannen. Analoge radio zal ook een keer moeten verdwijnen om plaats te maken voor nieuwe dingen.
Een nieuwe dashboard met versterker en dab antenne voor mijn auto kost 800 euro om nog maar te zwijgen over de arbeidskosten. Dus eerlijk gezegd ben ik daar niet zo blij mee. Ik denk dat menig ander er ook niet op zit te wachten.
Analoge radio zal ook een keer moeten verdwijnen om plaats te maken voor nieuwe dingen.
Niets moet.

Als analoge radio moet verdwijnen dan kan dat pas als iedereen een goed alternatief heeft. Of dat DAB is dat zien we dan wel weer, voor hetzelfde heeft nl elke auto internet en luisteren we lekker internet streams tegen die tijd. Mobiel internet zit ook niet stil en een radio stream kost niet zoveel bandbreedte. Ze kunnen zich beter richten op de mobiele providers zodat die mobiel internet overal beschikbaar en betaalbaar maken.

Ik ben voor vooruitgang, maar dan niet ten koste van alles. DAB is een leuk alternatief, maar het kan best naast de FM zenders blijven bestaan. Die mensen met platenspelers kunnen tenslotte ook nog steeds platen kopen (ik ken er nog één) en ook CD rekjes zijn nog te vinden bij meerdere vrienden thuis. Eigenlijk bevestig je dus de aangehaalde quote van Rdam met deze uitspraken.
Kip - ei verhaal.
Zenders zenden amper of niets uit op DAB+ en er word niet geinvesteerd in het verbeteren van het bereik want zeer weinigen hebben een DAB+ ontvanger of DAB+ autoradio.
Autofabrikanten installeren geen DAB+ ontvangers in hun wagens, er komen amper DAB+ ontvangers in de winkels terecht en diegene die er zijn zijn abnormaal duur... want er is toch amper iets op DAB+ te ontvangen.

Dit besluit nemen is een belangrijke stap om die vicieuze cirkel te doorbreken en de beschikbaarheid van zowel apparatuur en content aan te zwengelen. Zenders hebben nu zicht op een deadline wanneer ze in orde moeten zijn met hun apparatuur. Fabrikanten weten dat consumenten zullen moeten overschakelen en kunnen volop geschikte ontvangers maken waardoor de prijzen zullen dalen.

FM 'moet' verdwijnen om plaats te maken in de ether. Je kan nu eenmaal niet blijven signalen bij steken. Als we moeten wachten op de vrije markt om FM buiten spel te zetten staan we over 20 jaar nog nergens.
Een DAB+ radio kan niet zomaar in je bestaande auto worden ingebouwd, omdat deze ook een actieve antenne nodig hebben. De ontvanger kost niet zoveel. Wel het inbouwen/vervangen van je huidige antenne. Ik zie in de toekomst daarom weinig mensen gaan upgraden in bestaande auto's als hier geen oplossing voor komt.

DAB+ zal het vooral moeten hebben van de inbouw in nieuwe auto's. Als dat breed werkt, dan maakt men in de auto kennis er mee. Mogelijk komt dan inzet of aankoop van een DAB+ ontvanger voor thuis weer in beeld.

In de meeste nieuwe auto's wordt sinds vorig jaar standaard een DAB+ variant van de autoradio ingebouwd, als je kiest voor 1 model radio/navigatie hoger op in de range dan het budget model. Dus kies je voor een optiepakket, dan zit DAB+ er doorgaans bij in in de pakket prijs.

Voor thuis of op de camping heb je inmiddels ook al goedkopere DAB+ ontvangers. Voor 50,- euro ben je een heel eind. Voor 100,- tot 200,- euro heb je een zeer uitgebreid model. Laatst heb ik hier nog een review van een Sangean DAB+ radio geplaatst met wat achtergrond informatie. productreview: Sangean WFR-27C Zwart review door ucsdcom

Op zich vind ik DAB+ wat aan de late kant. Duitsland en de UK hebben de oude DAB standaard zonder plusje al heel snel breed omarmd. Het is jammer dat Nederland een zeer beperkt DAB netwerk heeft gehad, waarbij de early adopters die het tegen de hoofdprijs hebben gekocht nu de dupe zijn van het uitzetten van DAB en het vervangen hiervan door DAB+.

Om het beter onder de aandacht te krijgen zou het verstandig zijn om de dekking nog eens flink te verdichten. Je kan DAB+ nu bijna overal ontvangen, maar soms nog wel zwak. Vooral binnen. En verder zijn de "Digital radio plus" spotjes op radio en TV vaak genoeg te horen, maar geen leek zal de link naar DAB+ hierbij maken. Alsof je de CD "digitale gramofoonplaat" en de DVD digitale videoband plus" gaat noemen. Kinderachtig naar je publek toe en weggegooid geld omdat de term DAB+ nog niet tussen de oren komt.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 23 juli 2024 10:11]

Het probleem zit hem precies in wat jij zegt. De zenders moeten vanalles doen, maar wanneer je FM had willen uit faseren, had je nieuwe autofabrikanten 10 jaar geleden moeten verplichten om de DAB+ antennes in te bouwen.

Dan had nu 50% of meer van de auto's DAB+ gehad en was het allemaal een veel minden groot probleem.
De nagel op de kop. Ik heb enkele maanden geleden een nieuwe wagen gekocht en ben met een FM radio erin nu ook de klos.
Ik zal niet speciaal binnen 4 a 6 jaar weeral een nieuwe kopen. Het is een wagen om 'op' te rijden
Dat wordt afdokken voor een nieuwe autoradio (ja ik luister nog naar de radio in de wagen).
Anoniem: 366402 @mutmong15 mei 2016 00:18
Ik heb laatst ook nog een nieuwe FM radio in mijn auto gezet. Wel serieus naar een DAB+ radio gekeken, maar ik had geen zin in die elende met de antenne. Ik was verder ook niet onder de indruk van de verhalen op het internet over after market antennes en plakantennes.

Het is wel goed om de overgang te stimuleren, maar ik vind 5 jaar wel wat aan de korte kant als het gaat om legacy.
Een DAB+ radio kan niet zomaar in je bestaande auto worden ingebouwd, omdat deze ook een actieve antenne nodig hebben. De ontvanger kost niet zoveel. Wel het inbouwen/vervangen van je huidige antenne.
Ik heb vorig jaar mijn autoradio vervangen voor een model met dab+
Antenne is gewoon tegen de voorruit te plakken en een kleine plakstrip achter de raamrand naar het metaal voor de massa.
Kwestie van een half uurtje werk.
DAB+ in een mobiele telefoon zal em ook wel niet worden dan ? Fijn, wat een vooruitgang... We leven tegenwoordig in een wereld waar verandering al als vooruitgang wordt gezien in plaats van dingen die daadwerkelijk iets toevoegen.
Als we moeten wachten op de vrije markt om FM buiten spel te zetten staan we over 20 jaar nog nergens.
Dat klopt, DAB is ook ontwikkeld in de 80s en beschikbaar sinds de 90s. Deze acties hadden dan ook in 1990 moeten worden gestart, nu is het een beetje laat.

https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_audio_broadcasting

En waarom moet FM buitenspel gezet worden? Dat is een gevolg, geen doel lijkt me. Plaatsmaken in de ether? Je kan het misschien ook gebruiken voor internet, dan heeft iedereen er wat aan, maar dat levert maar zo weinig op in vergelijking met 4g en nieuwere hoogfrequent technieken.

nieuws: Proximus wil 4g-tests doen om maximaal 1,1Gbit/s te halen
nieuws: Samenwerkingsverband TU/e gaat 30GHz-antennes ontwikkelen voor 5g-netwerken
En tegen de tijd dat DAB+ eindelijk begint in te burgeren is er weer en nieuwe technologie die 'beter' is en moeten we weer overschakelen. De LP ging 100 jaar mee, cassettebandje 30, CD en VHS 20 en DVD is na 10 jaar al achterhaald en Blue-ray wederom sneller, Idem met radiotechnieken, het gaat zo snel dat het geen zin meer heeft om er in te investeren.

Je koopt een apparaat voor een systeem (bv DAB) waarop nog geen uitzendingen zijn. Tegen de tijd dat er de eerste uitzendingen zijn (DAB+) is je apparaat achterhaald en tegen de tijd dat er voldoende uitzendingen zijn kun je geen apparaat meer kopen want de nieuwe techniek wordt uitgerold.
Laat me raden, je hebt zelf geen ervaring met DAB+ gezien je opmerkingen over zenders die amper of niets uitzenden en fabrikanten die geen DAB+ installeren?
Alle fabrikanten hebben al geruime tijd modellen waarin DAB+ standaard aanwezig is en ook aan zenders is er een ruime keuze (ik schat een stuk of dertig).
Maar je vergeet dat niet iedereen, net als wij/jij, geinteresseerd is in techniek. De meerderheid van de gebruikers is gewoon happy met zijn FM radio in de auto en stapt pas over als zijn nieuwe auto af fabriek met met een DAB radio wordt afgeleverd. En terecht. En dat duurt nog jaren.

NB: er zijn ook nog volksstammen die gewoon een cd'tje draaien. Ieder zijn ding.
De meerderheid was in het verleden ongetwijfeld ook tevreden met een antenne op het dak maar ook die zijn al geruime tijd verdwenen. Voor wat betreft het af fabriek leveren, steeds meer merken en modellen worden standaard met DAB+ geleverd. Wat dat betreft is het een kwestie van tijd en een deel van de mensen zal net als bij veel andere moderniseringen uiteindelijk pech hebben als ze alleen maar een FM radio in de auto (of thuis) hebben.
Dat weet ik ook wel maar dan moet er wel een fatsoenlijke en redelijke termijn zijn dat FM wordt uitgefaseerd. Ik ga in de auto van mijn vrouw, die 12 jaar oud is, echt geen dure DAB radio hangen of er een nieuwe auto voor kopen.
De termijn zoals genoemd in het artikel is vijf jaar, dan is de auto van je vrouw ondertussen zeventien jaar oud. Lijkt me gezien de leeftijd van de auto geen onredelijke termijn in jouw geval.
Anoniem: 366402 @ninjazx9r9815 mei 2016 00:24
Masr de autos die nu 7 jaar oud zijn (ook geen dab) zijn dan 12 jaar oud. Ik ben het er mee eens dat de termijn te kort is. Men moet rekening houden met de gemiddelde levensduur van een auto.
Jawel. Die rijdt 6000 km per jaar en kan nog jaaaaaaren mee en wij hoeven niet het nieuwste van het nieuwste te rijden. Goedkoper kan je niet rijden met zo'n €300,- afschrijving per jaar. Wij gaan voor nog eens 12 jaar, moet lukken. Maar laten we deze discussie maar stoppen.

Happy listening!
Cd's zijn een slecht voorbeeld. DAB is daadwerkelijk een kwaliteitsverbetering omdat de ruis zal wegvallen en de ontvangst beter. Ook mensen die niet in techniek geïnteresseerd zijn zullen dit horen (en prettig vinden) maar dan moeten ze er wel mee in aanraking komen en de optie betaalbaar zijn.

Bij CD's zijn er hele volksstammen die ze nog draaien en daar hoor ik bij.
Zolang de mogelijkheden om via het internet aan uncompressed geluid te komen erg beperkt zijn blijf ik wel gewoon cd'tjes kopen.
Ik denk dat iedereen die CD's luistert ook weleens een MP3tje heeft gehoord maar gewoon niet onder de indruk was en dus geen noodzaak voelde om de overstap te maken.
CD's? Ik stream al jaren in Flac (ook uncompressed). Nu het laatste jaar middels een Bluesound op een goede set vanaf een NAS. Hiervoor geen noodzaak, maar ik vind het toch wel fijn dat ik niet meer door een kast vol met cd's hoef te zoeken en tegelijkertijd gelijkwaardig geluid heb. Tevens kan ik met mijn Bluesound alle streamingsdiensten fatsoenlijk streamen (en daar zit ook uncompressed tussen, je loopt een beetje achter).

In een auto zal het mij worst wezen hoe mijn radio klinkt want die wordt toch altijd overstemt door auto- en omgevingsgeluid. Ik investeer daar geen € extra in. Dus dat blijft indien radio, gewoon simpel FM.
Ik zeg niet dat ik altijd daadwerkelijk cd'tjes in een cd speler stop, maar om legaal aan goede FLAC muziek te komen is er voor heel veel artiesten geen andere manier dan simpelweg de CD te kopen en FLAC te rippen. Het album online kopen is vaak geen optie in lossless en streamen is voor mij sowieso geen optie, ik wil de muziek graag gewoon in mijn eigendom hebben.

Ik luister veel Latino muziek waarvan ik in zeer veel gevallen nergens online (niet op legale maar ook niet op illegale kanalen) een lossless album kan vinden.

Ik weet niet wat voor auto met bijbehorende geluidsinstallatie jij bezit of hoeveel je rijdt maar ik kan (zeker op een lange rit) behoorlijk veel meerwaarde beleven aan goede muziek met diepe heldere klanken i.p.v. FM geluid.

Je hoeft het natuurlijk niet met mij eens te zijn maar om te stellen dat ik achterloop vind ik wat kort door de bocht.

Naast dat alles vind ik het soms gewoon ook erg leuk om een cd in een speler te doen :P .
In de auto boeit geluid me echt helemaal niets. Sterker nog. In die kleine ruimte klinkt niks echt goed en zodra ik met meerdere mensen in de auto zit, gaat radio uit. Chaos aan je kop. Maar dat bedoelde ik dus, ieder zijn ding en mensen die nu gedwongen worden naar DAB terwijl ze geen stuiver om geluid in de auto geven zullen daar niet blij mee zijn.

En met achterlopen bedoelde ik dat je stelde dat je via internet geen kwalitatieve streams kan vinden want die zijn er wel degelijk.
Dat is waar, voor de mensen die er niks om geven is het opdringen van DAB niet netjes.

Wat betreft de kwalitatieve streams zijn die er natuurlijk wel maar stelde ik dat ze nog erg beperkt zijn, in elk geval voor de artiesten die ik veel luister.
Anoniem: 366402 @nlvmark15 mei 2016 00:22
Ik moet zeggen dat ik in m'n afgelopen 3 auto's eigenlijk nooit last van ruis heb gehad. Misschien dat de combinatie renault-kenwood toevallig een magische combi is, maar ruis is echt niet aan de orde, tenzij ik uit het bereik begin te raken. Bv. StuBru ten hoogte van Rotterdam.
Dat zie ik anders. Althans, als je het over muziek in de auto hebt zoals Itcouldbeanyone aanhaalt.

In de auto luister ik 's morgens altijd naar BNR. Rit van meer dan een uur naar kantoor dus met mijn vroege ochtendhoofd heb ik geen zin in hysterisch lachende DJ's of reclames voor aambeienzalf.

Een eigen muziekcollectie (MP3/Spotify) gaat nooit de content (nieuws/actualiteit) van een zender als BNR overnemen zonder dat hiervoor interactie van mij vereist is. In dit geval is de huidige wijze van aanleveren van content prima.
Voor in de auto vind ik praat radio wel fijn. Jammer dat er op radio 1 vaak sport is. En BNR wel erg veel erg commerciële onderwerpen. Een paar praat zenders erbij met afwisselende interessante onderwerpen zou voor mij erg welkom zijn!
Anoniem: 60503 @borbit14 mei 2016 18:50
Mee eens. Voorheen was er meer variatie op Radio 2 en had je nog Radio 747 / Radio 5. Maar inmiddels is dit de Nederlandse publieke omroep:

Radio 1 - Nieuws, maar vooral veel aandacht voor sport
Radio 2 - Muziek
Radio 3 - Muziek
Radio 4 - Muziek
Radio 5 - Muziek
Radio 6 - Muziek
Ik hou vooral van de nachtelijke programma's op Radio 1. Beetje gepraat over random onderwerpen. Een gastspreker en af en toe een liedje.
Je hebt helemaal gelijk Rdam, de standaard wordt bij tweakers bepaald door het individu. Want als ik (0,00000001% van de bevolking) het zo ervaar dan is dat de absolute waarheid. Radio op de werkvloer bijvoorbeeld, en dan heb ik het niet over ICT kantoor, wordt nog dagelijks gebruikt. Dat er weer een tweaker vindt dat radio uitsterft raakt kant noch wal.
[...]Het gros van de mensen heeft een zooi muziek op een stickje staan of streamt met Spotify of iets dergelijks. [...]
En heb je daar dan ook cijfertjes van?
Want ik ken eerlijk gezegd maar heel weinig mensen die naar iets anders dan radio luisteren in de auto.
Ik heb Spotify en luister 75% van de tijd gewoon radio...
Anoniem: 366402 @Fire6915 mei 2016 00:42
De meeste mensen die ik ken hebben geen usb in de auto en streamen ook niet onderweg. Generatie denk ik.
Sky Radio? :+

Maar even serieus, ik luister eerlijk gezegd ook nog maar zelden naar radio zenders. En inderdaad, Spotify heeft die rol ingevuld.
Ik hoef geen spotify. Dan moet ik gaan betalen om muziek te kunnen luisteren terwijl het nu gratis in de ether zit. Zoveel heb ik nou ook weer niet met muziek om dat te rechtvaardigen. Plus, je data abbo moet maar groot genoeg zijn om te streamen. Dan heb je dat weer. Nee, dan liever gewoon een DAB+ t.z.t.
Anoniem: 55563 @nelizmastr13 mei 2016 20:19
Streamen is niet nodig want je kan met Spotify ook via wifi de gewenste muziek downloaden en deze later offline beluisteren. En aangezien dat in Vorbis format binnenkomt met een max bitrate van 320 kbps is het ook nog eens van veel betere kwaliteit dan DAB+. Verder kun je helemaal zelf bepalen waar je naar luistert, en je eens laten verrassen door nieuwe muziek, iets wat met radio doorgaans niet lukt. En dan verdienen die minder bekende artiesten ook eens wat geld.
Ik ga niet elke dag voordat ik naar mijn werk ga eerst eens uitzoeken wat ik klaar wil hebben staan om in de auto te luisteren. Streamen is leuk, maar niet voor onderweg.
Je kan hele afspeellijsten simpelweg op je mobiel zetten, deze hoef je niet eens zelf samen te stellen omdat je die van andere gebruikers etc. kan overnemen. Dus 1 keer eventjes zitten om wat lijsten op te zoeken en je bent klaar. Uiteraard zijn er zat mensen die geen mobiel hebben waar je Spotify op kan zetten en voor die ga je het probleem ook niet 1, 2, 3 oplossen omdat ze hoe dan ook kosten moeten maken.
Kost nog steeds te veel per maand voor mij persoonlijk. Ik heb er max een eurie per maand voor over. Ik luister niet uren en uren per dag naar muziek :P
Anoniem: 55563 @nelizmastr13 mei 2016 21:03
In dit deel van de wereld kost Spotify ook maar omgerekend €3,30 per maand. Dan is het voor mij geen afweging meer. De Nederlandse prijzen voor een premium account zou ik ook wel over na moeten denken. Maar radio heb ik echt een bloedhekel aan, zeker in NL. Ik had dus altijd mijn eigen mp3'tjes in de auto aan staan. TV idem. Ik download en/of stream alles. Reclame zie of hoor ik nog maar sporadisch. Dat is mij die paar euro per maand meer dan waard. Maar ieder zijn keuze. 👍
Radio zit niet gratis in de ether.
Vroeger betaalde je kijk- en luistergeld. Dat is weliswaar afgeschaft maar de inning hiervoor zit nu verpakt in SCHAAL 1 van de loonbelasting.....
Dan geef ik nelizmastr groot gelijk. Dan is het toch zonde om geen radio te luisteren? Je betaald er immers voor.
Als je alles moet gaan gebruiken waar je indirect voor betaald is het zeker lastig kiezen voor jou of je de regiotaxi, bus, pondje, autoweg, trein of toch fietspad naar je werk neemt. Dat terwijl je eigenlijk naar de huisarts wil, want die is ook afgekocht.
Neemt niet weg dat als je naar nelizmastr situatie kijkt ik hem gewoon gelijk geef. Laat ik nou ook in zon situatie zitten. Met TV is het bij mij omgedraaid dan heb ik inderdaad liever Netflix dan TV.
Het ligt er natuurlijk aan naar wat voor muziek je graag luistert. Ik luister persoonlijk veel naar classic rock en blues maar ook veel klassieke en jazz en dit is er gewoon niet op de radio. Daarnaast luister ik vaak gericht naar albums, artiesten of bepaalde nummers. Ook hier is radio nutteloos voor.
Heb nooit van radio gehouden en zal dit ook nooit doen.
Had voorheen een digitale collectie muziek maar heb dit toen allemaal verwijderd en een abonnement op Spotify genomen. Nooit spijt van gehad en gebruik het dagelijks.
Anoniem: 167912 @nelizmastr14 mei 2016 12:15
Dan moet ik gaan betalen om muziek te kunnen luisteren terwijl het nu gratis in de ether zit.
denk je dat echt?
in .be krijgt de vrt 460 miljoen budget per jaar, veruit het merendeel komt van belastingsgeld
In België gaat het ook de slechte kant uit, maar je krijgt er nog iets meer muziek te horen dan in NL.
En ja, ik luister ook nog vaak FM. Mijn HiFi in huis is 20 jaar oud maar werkt nog altijd perfect.
Onze auto is 3 jaar oud en heeft geen DAB.
En dat is dan ook een van de oorzaken waarom DAB+ maar niet fatsoenlijk van de grond komt. Bij de meeste auto's is het een optie.

Als ze nu eens zouden beginnen om standaard een DAB+ radio in nieuwe auto's te zetten dan heb je in 5 jaar een flink wagenpark.

Heb het laatst eens mogen horen bij een collega van me in zijn auto die wel een DAB+ radio heeft, ik vind het geweldig!
Mijn volgende auto wordt er sowieso een met dat nieuwe systeem er in.
Was het geweldig omdat het dab+ was of omdat hij een goede versterker en luidsprekers heeft?
Verschil tussen FM en Dab+ is niet groot in geluidskwaliteit. Twee auto's, vergelijkbaar model en vergelijkbare boxen ruimschoots kunnen vergelijken de afgelopen jaren. DAB+ rijkt vooral veel verder. Tot in de buurt van Winterberg/Dusseldorf pik je met geluk nog een wat ruisende Nederlandse zender uit de lucht. Ook kom je veel meer lokale radio's tegen als je door Nederland cruist, daar die ook verder komen. Helaas hebben de tradiotionele zenders nog steeds ruis op diverse plekken.
Kan in mijn auto switchen tussen FM en DAB+ op dezelfde radio en de laatste klinkt toch echt wel beter.
Het was geweldig door de keuze in stations, zonder reclame, geen gestoor.

Werkt gewoon prima.
mijn hifi is ondertussen al meer dan 30 jaar oud en kan er nog perfect alles mee doen, zolang ze de FM laten natuurlijk.
streamen doe ik zo ook al niet.

Elke dag in de wagen is het nog altijd FM, een DAB radio kost ook nog rete duur en je krijgt er niets voor in de plaats.
De wagen is nu niet de plaats om perfect geluid te moeten horen, dus ja heb me weer een wagen besteld zonder DAB.
Snap ook niet waarom er honderden euros gevraagd wordt voor een DAB radio, kan nooit zoveel kosten, en is iets dat volgens mij veel betere integratie zou kennen moest het gewoon aan kostprijs verkocht worden, maar 330€ 8)7
Ik verwacht dat de meeste mensen die in de wagen naar de radio luisteren dat nog altijd doen naar een FM zender. En ja, tijdens de spitsuren hoor je meer de DJs, daarbuiten hoor je meer muziek. Ook in huis word meestal nog gebruik gemaakt van FM ipv streaming. Niet iedereen gaat snel mee met de moderne tijd, zeker niet als hen dat geld kost.
In belgie zijn programma's die zich speciaal toeleggen op de avond en de ochtendspits (de drukte tussen 7u en 9.30u en 'savonds tussen 17u en 19u)... dan wordt er enorm luchtig gebabbeld en bewust geen neerslachtige muziek gedraaid... Er worden dan ook altijd mensen opgebeld die in die spits zitten enzo en er worden gekke toeren uitgehaald ... het zijn de meest populaire radiomomenten van de dag met de meeste luisteraars... die dj's die dan draaien zijn letterlijk bekende vlamingen bij ons; heck zelfs jullie Nederlanders kennen er...Iemand een Kurt Rogiers misschien (Costa), al is die onlangs wel gestopt na jarenlang de ochtendspits te draaien bij Q-Music
Het zijn de meest populaire radiomomenten van de dag, net omdat mensen dan in hun auto zitten. Mensen zetten echt niet bewust de radio aan om die "luchtige gesprekjes" te volgen.

Deze beslissing is gewoon het zoveelste voorbeeld van de korte termijn besparingspolitiek die momenteel overal gevoerd wordt (ben er vrij zeker van dat hetzelfde gebeurt in NL). "Volksvertegenwoordiger", HA!
Anoniem: 629583 @Exirion13 mei 2016 17:16
Ik luister ook vooral cd's of spotify in de auto, maar voor lange ritten zet ik nog regelmatig gewoon de radio op omdat ze daar regelmatig melding maken van files en flitscontroles e.d., wat ik dus ook heel gemakkelijk vind.
Ik luister juist veel via FM. En heb voor de files en flitsers Flitsmeister.
In Frankrijk maar misschien ook in andere landen heb je een speciale zender die bijna continu verkeersinfo uitgeeft. Best handig op reis.
Het is 2016, file informatie heb je of TomTom HD traffic of Google Maps voor (Flitsmeister, Waze etc, zijn slappere afgeleiden van....). De radio file informatie voelt aan alsdat teletext al het nieuws is wat je dagelijks tot je neemt, met dan nog paar pagina's eraf. File informatie op vakantie kost ook vrijwel niets meer.

Dat op tweakers de radio of inbouw navigatie wordt genoemd als serieuze bron voor file informatie is redelijk droevig.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 23 juli 2024 10:11]

Anoniem: 706671 @Malarky14 mei 2016 21:12
Als ik op reis ga heb ik geen buitenlandse bundel met mijn abbonement. Daarom luister ik zo en tijdens dat je rijd heb je ook geen wifi dus zijn er niet veel mogelijkheden meer over.
Anno 2017 zal ik daar een andere mening over hebben maar tot dan zal dat dit zijn. In 2017 wordt roaming afgeschaft dus is er geen probleem meer. En geloof me ik heb al veel dure rekeningen gehad met door even te roamen.
TomTom HD Traffic neemt zo weinig mb's voor zijn rekening dat het met de huidige roaming tarieven ongeveer 25-50cent zal kosten om Frankrijk helemaal te doorkruisen met file informatie.
File meldingen op de radio handig? Ik ben bij file 2 meestal de draad al kwijt. :p A4, A26, bij km x, in de richting van y, en zo een file per 4 seconden. Moet ik ook nog op het verkeer letten.. Gelukkig hebben we daar tegenwoordig routeplanners voor die je altijd de snelste route voorschotelen geheel afhankelijk van al die files. En nieuws is niets anders dan propaganda tegenwoordig. Radio, FM en DAB, kan mij gestolen worden. Ik draai mijn eigen muziek. "I sing my own song." :Y)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 55563 op 23 juli 2024 10:11]

File meldingen op de radio handig? Ik ben bij file 2 meestal de draad al kwijt. :p A4, A26, bij km x, in de richting van y, en zo een file per 4 seconden. Moet ik ook nog op het verkeer letten..
Als je zo snel afgeleid wordt of je niet kan concentreren, dan is autorijden best gevaarlijk ;)
Anoniem: 55563 @alt-9214 mei 2016 12:41
Afgeleid waarvan? Radio luisteren is niet de kernactiviteit van een automobilist dus jouw opmerking slaat nergens op. Hoe dan ook, zelfs als ik stilsta, ben ik bij melding 2 nog bezig om melding 1 te verwerken. Dat heeft helemaal niets te maken met rijvaardigheid.

Als jij denkt dat de verdeling van je aandacht over meerdere activiteiten tijdens het rijden niet ten koste gaat van je reactievermogen dan ben je gevaarlijker bezig dan ik. Ik rij sinds 1998 schadevrij. En jij?
Alles negeren wat niet op de route ligt. Je hoeft niet alle files te volgen.
Ik rij sinds 1998 schadevrij. En jij?
Sinds 2006.
Maar dat heeft meer te maken met het feit dat het nogal lastig is om met 100 per uur een paar rondspinnende auto's over meerdere rijstroken te vermijden terwijl ze aan het driebanden met de vangrail zijn. ;)

[Reactie gewijzigd door alt-92 op 23 juli 2024 10:11]

Maar jullie hebben BNR, daar kan ik als Belg alleen maar jaloers op zijn. Ik doe het met Radio 1. Ik wil helemaal geen muziek op de radio, dan stel ik wel een playlist samen. Ik wil gewoon up to date nieuws en gevatte journalistiek.
BNR is wel een stuk slechter sinds Humberto Tan daar weg is. Mijn voorkeur is meestal weer bij NPO 1.

Wel aandig aan BNR is dat er buiten de spits maar heel weinig reclame is. Maar hun jingles zijn tegenwoordig echt een wegzapmoment. Hoe lellijk en vals kunnen we het laten klinken.
Dat veranderd niks aan het statement dat hij dat wel prettig vind.

Radio tour tijdens de tour de France. Of een finale tijdens de OS onderweg naar huis.

Geen muziek maar wel spannend.
Dus jij zet de radio aan uitsluitend voor muziek. Dat geldt echt niet voor iedereen hoor, ja de muziek is leuk maar het journaal is ook nuttig en als echt niemand die DJ wou horen dan zouden we wel meer SKY achtige zenders hebben (ik vind het zelf, afhankelijk van de DJ uiteraard, vaak wel leuk als ik een lange rit maak).
Anoniem: 463321 @Exirion13 mei 2016 17:30
Er zijn genoeg mensen die naar nieuwszenders luisteren of naar zenders waar de presentator zich niet zo uitslooft. Praatprogramma's en klassieke zenders zijn weer andere groepen luisteraars.
Ik gebruik alleen maar radio in de auto en word juist blij van geouwehoer van de dj's. Of radio 1.
Ja. Ik luister Veronica met plezier, ondanks de reclame. De combinatie met kortdurig vermaak en leuke muziek spreekt me wel aan. Overigens luister ik ook vaak genoeg spotify als ik gewoon eigen muziek wil, maar radio is gewoon als ik even wat meer wil dan alleen muziek, zoals het nieuws enzo.
Ik wil soms ook net als bij TV iets voorgeschoteld krijgen en daar naar moeten luisteren. Soms weet ik het zelf niet en dan heb ik geen zin om te zoeken op Spotify of een stickje oid.

Bovendien luister ik veel naar BNR nieuwsradio ook prima te ontvangen in Antwerpen trouwens via FM :)
Anoniem: 310408 @Exirion13 mei 2016 20:43
Het gros van de mensen heeft een zooi muziek op een stickje staan of streamt met Spotify of iets dergelijks.
Heb geen cijfers van Belgie maar in Duitsland luisterd 65% van de mensen in de auto naar de radio. Dat is dus het gros van de mensen.

Ik snap best dat jij en je vrienden sticks en streams gebruiken maar vrij veel mensen willen graag het journaal horen om te weten hoe het met de wereld gaat.
Natuurlijk heb je de radio aan. Genoeg auto's die geen aux in poort, blue tooth of media toestand hebben. En liedjes op een CD gaan branden? Dacht het niet. Zelfs in mijn Toyota Prius ben ik helaas beperkt tot FM radio. Een aux in poort was anders geweldig geweest.

Maar zelfs als ik in een Tesla zou rijden zou ik af en toe voor het gemak wel gewoon FM(DAB+) willen luisteren. Zelfs met het gemak van spotify, blue tooth en wereld wijd internet radio(Tune in) Ik ben soms mijn eigen muziek ook wel even zat.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 23 juli 2024 10:11]

Niet elke zender heeft Giel Beelen op de zender, er zijn genoeg radiozenders die 90+ procent van de tijd muziek draaien.
Spotify is geen optie want internet+Spotify abo nodig. Usb stick krijg je in een auto van 10+ jaar geleden echt nergens geplaatst. Alle auto's die een vaste OEM radio hebben zijn dus gewoon de sjaak en moeten dan dus kiezen tussen geen radio of hun dashboard slopen. Genoeg auto's met een radio unit die er niet netjes uit kan.
Mijn auto is 18 jaar oud (Mazda 323 uit 1998), en ik kan gewoon mp3's via USB, SD-kaart of AUX ingang beluisteren, hoor... geen probleem, originele radio/cassette eruit, goedkope mp3 radio erin. Minder dan één uur werk, en het werkt erg goed!
Ik had het dan ook over originele radio's, als je aftermarket gaat kijken kun je ook zeggen dat ze verbrandingsmotoren mogen verbieden, want theoretisch kun je elke auto ombouwen naar elektrisch. Praktisch gezien is dit vaker toch iets lastiger.

En ja, als je al een aftermarket radio erin hebt is het alleen een kwestie van geld en een paar minuten prutsen, maar heb je een auto waar alles geïntegreerd zit gaat dat niet lukken.
Anoniem: 366402 @Micio Nero15 mei 2016 00:46
Jammer alleen dat bij een hoop auto's niet zo gemakkelijk de radio kunt vervangen, omdat deze in de console zit verwerkt. Ik kon bij mij de fabrieksradio er wel uit trekken, maar dan moet ik 2 DIN terugplaatsen, en zit ik met een LCD scherm dat nergens meer input van krijgt.
Ik denk dat radio vooral op de werkvloer erg hard is ingeburgerd in België.
Ja. En eerlijk gezegd ik heb geen zin om binnen 5 jaar 3-4 nieuwe radio's te kopen. We hebben er net 2 vervangen.
BNR nieuwsradio is een goeie zender. Ook is verkeersinformatie nog steeds handig (ga niet mijn mobiel gebruiken tijdens het rijden).
Antwoord: inbouwbrodit: geen snoertjes, geen oerlelijke instabiele raamplakker met waslijn eraan.

Kun je gewoon file tot je nemen zoals het is. De reden dat mensen die bijvoorbeeld puur op HD traffic leunen soms op belachelijk eenvoudige manieren files kunnen omzeilen met tientallen minuten tijdwinst is dat denk ik 95% vertrouwd op radio, inbouwnavigatie of een zeer beperkt lijstje vertragingen op Flitsmeister (bij een lange rij voor stoplicht kun je ook 10min verliezen FM gebruikers!)

Daardoor heeft 5% op de weg zoveel betere en unieke informatie, dat zich dat snel terug verdiend.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 23 juli 2024 10:11]

is allemaal wel veel ingewikkelder als gewoon de radio op te zetten
Uhh.. achter een TomTom aanrijden die vrijwel perfecte vertragingsinformatie heeft over vrijwel elke weg (weggetje) in Europa en daarbuiten en aan de hand daarvan realtime en automatisch je route aanpast naar de snelste van dat moment is stukken eenvoudiger dan luisteren naar verkeersinformatie (wat een stuk minder leuk is dan muziek luisteren), aan de hand van die informatie afweging maken over welke weg te kiezen, terwijl je weet dat de informatie op de radio grotendeels onzin is en ernaast zit, door een gebrek aan informatie over 90% van de Nederlandse wegen en doordat het zo achterloopt op de werkelijke situatie.
Begin inderdaad een hekel er aan te krijgen, er is tegenwoordig wel heel veel reclame. En als je dan naar een andere zender gaat in de hoop daar wat te luisteren zit je vaak ook weer met reclame.
Anoniem: 650454 @Exirion14 mei 2016 08:50
Een ouwehoerende dj is ook deel van de charme van de radio. En inderdaad, veel mensen luisteren naar de radio, waaronder ikzelf. Iets forceren waar mensen niet op zitten te wachten kan ik niet echt waarderen.
Ik heb soms liever dat iemand voor mij muziek opzet en dat ik niet steeds mijn bibliotheek bij hoef te houden. Verder is streaming een heel inefficiënte en relatief dure manier om radio te luisteren.
Anoniem: 366402 @RoelRoel15 mei 2016 00:48
En als iedereen dat gaat doen zijn de masten bij wegen helemaal verzadigd. Voordeel van radio is dat het broadcast is, dus geen communicatie terug.
Ik luister altijd naar de radio in de auto en vrijwel alleen naar BNR. Maar van mij mag de FM wel dicht en over naar DAB+ heb ik tenminste rond Apeldoorn ook ontvangst met BNR. :)

[Reactie gewijzigd door Flagg op 23 juli 2024 10:11]

Appels en peren. Dj's en reclame veranderen niet door FM te vervangen door DAB+.
misschien op de Nederlandse Radio, maar hier in België zijn zenders als studio Brussel nog zeer populair. En zoveel reclame is er niet, aangezien het een overheids zender is
Groter probleem, de radio op het werk. 99.9999% daarvan kan geen dab+ aan, maar ik wil tijdens mijn werk wel gewoon achtergrondmuziek hebben.

Mijn ogen maar eens openhouden voor een nieuw beestje voor een nette prijs, en dan hopen dat de collega's mee willen doen.
Je kan vrijwel alle Nederlandse radiozenders ook online beluisteren. Dat lijkt me sowieso handiger voor op het werk vanwege de betere kwaliteit.
Anoniem: 126717 @lonaowna13 mei 2016 18:49
Grappenmaker! :)
Ten eerste werkt dat bij ons op het werk al helemaal niet, dat is afgesloten, ten tweede lijkt het me niet echt handig dat je met koffiemokken moet gooien als je ziet dat een collega zijn telefoon niet hoort.
Nog afgezien van het feit dat we geen speakers kunnen/mogen aansluiten op de werkmachines.
(Zelfs mijn 5.1 set staat al weer een paar jaar thuis. :( )

@lonaowna: Dat heet beveiliging.
Wat mkools24 bijvoorbeeld voorstelt is gewoon gevaarlijk, een manier om op je netwerk te komen. (En in de praktijk ook niet mogelijk bij ons.)
Radios zitten niet op een netwerk, dus kunnen gebruikt worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 126717 op 23 juli 2024 10:11]

Je kan het toch net zo hard zetten als je radio nu staat? Ik snap niet wat dat er mee te maken heeft.

Rare regeltjes trouwens dat je wel luidsprekers op een radio mag aansluiten maar niet op je computer.
Dat is toch super eenvoudig te omzeilen. Ik tunnel alles via Putty en omzeil zo al die blokkades.
Kost je bij ons (zeer terecht) simpelweg je baan als je dergelijke blokkades bewust omzeilt.
De it beheerder is dan ook niet niet voor niets vaak de zwakste schakel. Ernstige zelfoverschatting en "ik mag alles" God syndroom. :P

[Reactie gewijzigd door Flagg op 23 juli 2024 10:11]

Haha ok dat moet ik wel een beetje toegeven :)
en dan klagen ze hier over traag netwerk maar er zit wel 500 man met hun oortjes in de radio te streamen, meestal nog via een flash website.
"Maar de verbruik toch niet veel ???" nee 500 keer niet veel wordt al snel heel veel.
Hij had het toch over muziek "hard op"/via luidsprekers afspelen? (aangezien hij een radio deelt met zijn collega's) Verder is het bijzonder karig als er geen 1 Mbit/s per werkplek beschikbaar is...
Anoniem: 366402 @lonaowna15 mei 2016 00:54
Bij ons zijn het virtuele werplekken waarvoor je dus remote op een desktop zit te werken, vanuit fysiek een ander netwerk, internet zit ertussen. Niet alleen is de geluidskwaliteit door compressie erbarmelijk, het is ook tegen beleid geluid/video te streamen.
Verder is het bijzonder karig als er geen 1 Mbit/s per werkplek beschikbaar is...
dat is net de fout die de meeste maken 1Mbit/s x 500 is al 500Mbit/s en dat enkel voor wat muziek. Zonder werk. daar wij voor honderden klanten werken is dit meestal ook remote en dat moet ook nog eens door die connectie.
komt daarbij dat dit over Wifi gaat. nee super wordt het niet.
Radiozenders streamen meestal best wel een slechte kwaliteit geluid.. Als ik bijvoorbeeld wel eens Qmusic luister op mijn computer met simpele speakers, erger ik me er echt aan. Ik weet zeker dat analoge radio beter KAN zijn. Uiteraard is FM makkelijker te verstoren, en ligt het ook aan de kwaliteit van de ontvanger, maar waar ik werkte hadden was gewoon goed bereik met een goede ontvanger en dat klinkt toch echt veel beter.
Ligt eraan waar je werkt lieve schat ;)

Voor bouwvakkers blijft het een No Go tot er even een stapel goeie DAB+ radio's op de markt komen.
En de firewall blokkeert dit niet ? Bij ons op het werk wel.
De kwaliteit van die streams is net lager dan die van FM.
Wat kost een DAB+ radio nou helemaal? Je hebt nog een paar jaar om daarvoor te sparen. Grote kans dat je huidige radio dat misschien helemaal niet overleeft.... (of dat je tegen die tijd heel ander werk doet)
Eerst maar eens zien of DAB+ over een tijd nog bestaat. DAB Radio aanschaffen was ook weggegooid geld.

DAB+ Schijnt flink meer stroom te gebruiken dan een FM radio, misschien dat je daarom geen 'walkmans' met DAB+ ziet?

Als ik kijk naar de losse draagbare radio's zie ik geen cd speler of USB aansluiting op het apparaat, dus het is puur een radio.

Kortom ik zie de voordelen nog niet echt.
Misschien beter kijken als je geen "walkmans" met DAB+ ziet?
Willekeurig voorbeeld: https://www.bol.com/nl/p/...w-grijs/9200000021246935/
Die kende ik niet, maar alleen een radio, dus geen eigen muziek meenemen of even als USB stick gebruiken. Slecht ontvangst, geen ingebouwde antenne, korte accuduur en alleen tweedehands te koop. Loop er niet warm voor.
Klopt. Ofwel de unit vervangen, indien niet mogelijk bestaan er wel DAB naar FM omzetters.
Veel automerken hebben Custom made panels die in het dashboard integreren.

Dat wordt dus een grote rommel.

Meeste auto's die je vandaag koopt hebben een normale FM radio en niets meer.
elke auto die je koopt kan zonder die custom made brol kopen (en daar bespaar je meteen énorm veel geld mee, reken maar rond de DUIZEND EURO of meer)
en daar prak je dan je leuke autoradio in, in die standaard DIN slots die dan overblijven... (meestal 2 din slots ruimte tegenwoordig)

zo kocht ik indertijd mijn Citroen, samen met mijn vader die ook dezelfde auto kocht, allen ik kocht hem zonder geintegreerd audio systeem want ik wou mijn eigen radio erin, hij kocht hem mét fabrieksradio....
allemaal leuk en wel, hij kreeg dus een radio met cd speler en dat werd nettejs weggewerkt in beide dinslots, een groot schermpje (oranje) vulde het tweede dinslot...

ik kocht een Kenwood autoradio met usb, mp3, bluetooth, alles erop en eraan; kostprijs; 200€ in de mediamarkt (was 50€ korting). mijn autoradio neemt 1 din slot weg, het andere dinslot zit nu nog steeds een plastic opbergvakje dat ik gebruik voor sigaretten, aanstekers, etc etc. Bovendien kan ik met mijn autoradio dus usb sticks afspelen, mp3/M4A/WMA, etc etc, heb ik er een microfoontje blij (met 5 meter draad om weg te werken langs de achterkant van het dashboard) en kan ik dus volledig draadloos bellen (smartphone koppelt automatisch met de radio via bluetooth als ik in de auto stap, moet er niets voor doen, gaat automatisch op handenvrij). allemaal dingen die niet gaan met die ingebouwde radio van m'n pa...

Ik heb dus duidelijk een hoop voordelen door m'n eigen radio te nemen, bovendien kan ik ook heel snel en gemakkelijk upgraden naar een ander model als ik dat wil (gewoon autoradio eruit, dinstekker afkoppelen, microfoontje eruit en hoppa, andere aankoppelen en insteken en klaar is kees.. da's tegenwoordig zo he, met al die gestandaardiseerde maten (DIN = gestandaardiseerd)

Nu, mijn pa kreeg die ingebouwde radio 'gratis', ik had die ook kunnen krijgen 'gratis', maar omdat ik hem niet wou kreeg ik een extra korting van 1100 euro... trek daar nog eens 200€ af voor de kenwood, en ik heb een betere radio, ben legaal in orde met mobiel telefoneren in de auto (hij niet), kan rechtstreeks een ipod, mp3speler, harddisk (yup die ook als in fat32 is) of een usb stick aansluiten en de muziek er op afspelen. Dat ik geen supergroot scherm heb zoals hem, dat kan me gestolen worden; ik heb er tenminste een extra opbergvak voor in de plaats en m'n scherm van de radio is niet van dat oranje-amber maar een full color lcd.

dus, als je een auto nieuw koopt, ga eens eerst naar de mediamarkt ofzo, kijk daar eens naar wat autoradio's; zie of er iets tussenstaat wat je eventueel wel aan staat...
De speakers van de auto worden in de fabriek al in gebouwd, die dus heb je altijd al, ongeacht of ze de radio inbouwen of niet!!!
maar kijk zeker eens naar de prijs van die radio's, en ga dan pas naar de autogarage en vraag welke korting je kan krijgen als je die ingebouwde radio weglaat... je zal verstelt staan .. en achteraf vooral tevreden zijn want die ingebouwde radio's hebben meestal niet zo'n mooi warm geluid als de radio's van de echte merken zoals een kenwood. Bovendien is het zo dat als je bv stuur-controle hebt voor de autoradio, dat dit vaak ook gewoon zal werken voor de custom radio, die hebben daar even goed support voor, maar je moet dan wel effe kijken naar het model; het staat normaal wel op de doos (of vraag het aan de verkoper, bij mijn radio zat er iig een kabeltje aan om te verbinden met de controller van de auto zelf, maar mijn auto heeft zo geen extra stuurcontroller)
Ja, de goede oude tijd waar je de autoradio gewoon kon vervangen. Mijn auto van pakweg 1,5 jaar oud heeft gewoon een min of meer 2 din console waarmee je zowel de radio bedient, handsfree telefoneert, het verbruik en de kilometers die je nog kan rijden met de wagen mee controleert, enkele opties kan instellen (lichten overdag aan bvb). Dat vervang je niet zomaar door een gewone autoradio.
bij aankoop kan je echter kiezen om dat niet te hebben...
normaal heeft je boordcomputer ook een ander schermpje waar je die waarden op kan uitlezen (in je dashboard of op het klokje in het midden van je voorruit ergens ofzo).

Waarom denk je dat net die ingebouwde toestellen zo vaak gestolen worden bij de duurdere merken? omdat ze in het oosblok die auto's vaak kopen zonder die 'fabrieksradio' of gps ... en die hebben net zo goed toegang tot de gegevens van verbruik/onderhoud...
ze laten dan achteraf een gestolen gps inbouwen die uit een bmw of mercedes van hier komt aan een prikje in vgl met de originele prijs (500€ ipv 2500€ of meer)
Jezus wat een lang verhaal. Zelf een autoradio in je auto bouwen is een typisch Belgisch fenomeen - aan je schrijfstijl te zien ben jij dat ook. In Nederland gebeurt dat niet zoveel omdat het vaak heel erg lelijk is, uitzonderingen daargelaten. Het ziet er gewoon bijna nooit zo fatsoenlijk uit als origineel. Bovendien schrikt het mogelijk kopers af omdat ze denken dat het er zomaar in is geknutseld. En dan hebben we het nog niet over navigatie gehad; om dat zo goed als origineel te krijgen is echt een bitch met antenne, bediening, stuurknoppen, display tussen de tellers in. Het kan allemaal wel werken, maar niet met die meuk uit se Mediamarkt.
Volgens mij zitten we hier op Tweakers toch? :P

Ik heb toendertijd ook nog eens een wedje gehad met de werkplaatschef van Mitsubishi: die zei dat ik never een 2DIN Pioneer headunit goed passend in mijn auto ging krijgen.

Mooi wel dus, inclusief fraai kabeltje van de achterkant van de headunit naar het handschoenkastje, voor USB-drives. :)

[Reactie gewijzigd door TimMer op 23 juli 2024 10:11]

Meeste auto's die je vandaag koopt hebben een normale FM radio en niets meer.
Bij de absolute basismodellen heb je misschien gelijk, maar de 2-DIN met navigatie en multimedia is zelfs in veel kleine auto's al redelijk standaard aan het worden. Dus 'de meeste' gaat echt niet meer op.
Helaas, als je wat rond gekeken had op de websites van autoimporteurs hier in Nederland, had je kunnen lezen, dat DAB+ nog altijd een optie is, waar extra voor neer geteld moet worden.

Aangezien in heel Europa, FM nog gewoon in gebruik is, en nog steeds heel veel auto's met alleen FM rondrijden en ook van verkeersinformatie voorzien moeten worden, denk ik dat België hier nog wel een keer door de EU op de vingers getikt zal worden.

Nederland was ook eerst in 2017 (LINK), maar nu gaan er al stemmen over om het tot 2023 uit te stellen (LINK)
Helaas, als je wat rond gekeken had op de websites van autoimporteurs hier in Nederland, had je kunnen lezen, dat DAB+ nog altijd een optie is, waar extra voor neer geteld moet worden.
Ok, spraakverwarring. Ik dacht dat je bedoelde dat het gros van de auto's een radio met alleen FM-ontvangst en geen andere functionaliteit had :)
Klopt ik heb een splinternieuwe leasebak alles geintergreerd maar nog steeds alleen FM. In Belgie ook nog, 2022 lijkt mij onrealistisch, leuk streven maar zo snel zijn ze hier niet }>
Ik maak me ook meer zorgen over het wegvallen van verkeersinfo dan over het wegvallen van muziek. Ondanks dat het niet altijd even vlot binnenkomt als bij een systeem over internet zou ik verkeersinfo nog het meeste missen
ja, dat was ook standaard bij mijn auto, echter wou ik dat niet, en daarom kreeg ik extra korting...
lees: je betaalt gewoon voor wat 'standaard" en 'gratis' is ... wil je die "gratis" dingen niet dan krijg je ineens "extra korting" die aardig kan oplopen...

het is dus gewoon verkapte koppelverkoop... ze doen lijken alsof het 1 geheel is, terwijl dit niet zo is... het een kan perfect zonder het ander..
je betaalt zelfs minder als je het niet moet hebben, dat zegt toch genoeg?
inderdaad,
Een hoop OEM radio's van autofabrikanten (BMW/Merceded/Renault) ondersteunen nog geen DAB+ in België. Dat zou willen zeggen dat auto's die vandaag verkocht worden dan geen radio meer kunnen ontvangen.
In Groot-Britannië is DAB al meer dan 10 jaar ingeburgerd. Het is daar moeilijk om autoradio's ZONDER DAB te krijgen.

Zodra de zenders er zijn, komen de autoradio's vanzelf.
Leuk DAB, maar dat is inmiddels verouderd. Alles wordt DAB+.
Beetje kip/ei verhaal, zolang de radio's het niet ondersteunen is het niet rendabel om de zenders op te zetten.
Welke kip/ei verhaal? Ik kan zo de auto instappen en uit een stuk of 30 DAB zenders kiezen, hoezo niet rendabel om een zender op te zetten?
Ja in Nederland? Ik heb het over Belgie daar gaat dit artikel toch over.
Ook daar zijn zenders als ik de informatie die ik met Google kan vinden mag geloven.
Waar maak je je druk over? Over 5 jaar is alles IP, dus ook DAB+ is eigenlijk al een achterhaalde en dus onzinnige investering. Ik begrijp de overheid wel, alles draait om geld en aangezien DAB+ overall goedkoper is dan FM is de keuze snel gemaakt. Maar wel de verkeerde, de overheid kan beter investeren in IP. Hier bedoel ik mee online radio (of streamingdienst) via supersnel-internet. Hier kan je de voor- en nadelen van DAB+ lezen en waarom het goedkoper is dan FM.
Het feit is meer dan fm er al zeer vroeg uit gaat.
Dat kost minstens een jaar of 15
2022 is overigens over zes jaar en het zal te zijner tijd wel gefaseerd gaan. Neemt niet weg dat IP de toekomst is en niet FM of DAB+.
Anoniem: 366402 @unique-R15 mei 2016 01:00
IP brengt allerlei problemen met zich mee omdat het dan bidirectionele communicatie is, ipv van de broadcast nu. De infrastructuur is er nog lang niet dat iedereen tegelijkertijd (spits) audio gaat zitten streamen.
Binnen vijf jaar niet née, het heeft me altijd verbaasd dat dit niet standaard in autoradio's steekt. Volgens het interview met de minister gisteren oo de radio, moeten mensen nu vaak tot 500€ meer betalen voor deze functie. De overheden zijn nu in gesprek met autoconstructeurs. Ze hadden al lang moeten verplichten dat als je een fm radio wou verkopen dat die dab+ moet ondersteunen. Ja dit maakt de radio's duurder, maar eigenlijk is dat zeer beperkt.
Volgens mij is het niet de bedoeling om FM helemaal af te schaffen. Maar meer om de omroepen te verplichten te investeren in de nieuwe techniek.

In de praktijk zenden volgens mij de omroepen helemaal niets zelf uit, dat besteden ze uit aan de operators van zendmasten (uiteindelijk wel in opdracht van de omroepen).

Eerlijk gezegd zie ik DAB+ een beetje als Digitenne en C2000. Bereik is vrij hopeloos, dekking matig, en veel dure apparatuur nodig, niet backwards compatible. Aan alle kanten een verlies, behalve voor de fabrikanten en overheid die weer een licentie kan verkopen.

Waarom niet investeren in een betere 4G-infrastructuur en gewoon via dit netwerk muziek luisteren? Dat moet geen enkel probleem zijn in een auto, zeker niet met de paar kbit dat radio nodig heeft. Dan heb je meteen toegang tot alle radio-zenders wereldwijd. Stand alone radio's zijn toch wel aan het verdwijnen lijkt mij. Het is een beetje hetzeflde als TV via the ether, dat is ook niet meer.

Ik ben eerlijk gezegd de reclames op de radio helemaal beu. Het valt niet meer te luisteren. Als je even in de radio zit is het gemiddeld om het nummer muziek of een man die aan het tetteren is dat een andere radiozender geen reclame maakt op het moment dat hij praat. Radio via FM is voorbij, alleen de piraten hebben we nog wat aan maar die worden de kop in gedrukt.

Onee wacht even, overgaan op 4G? Dan kan de overheid natuurlijk geen miljarden meer vangen voor de veel te dure licenties voor FM/DAB+ |:( .

[Reactie gewijzigd door LauPro op 23 juli 2024 10:11]

Waarom niet investeren in een betere 4G-infrastructuur en gewoon via dit netwerk muziek luisteren?
Als er dagelijks 4 miljoen auto's naar internetradio gaan luisteren, ontstaan er grote files in de ether.
Sterker nog er kan gewoon (media) gebroadcast worden over 3/4g.

Maar goed wij gaan hier voor het DAB alternatief voor de radio.... vraag me echt af waarom. 3/4g bereik hebben we in 99% van het land tot in kelders aan toe. Terwijl als er een vogel door je DAB signaal vliegt je storing krijgt.

Ik zie een gat in de markt waar KPN of T-mobile op in kunnen springen.

[Reactie gewijzigd door batjes op 23 juli 2024 10:11]

3/4G? Waar heb je het over... ik ken het wel, maar wat ik hiermee zeggen wil, je moet dus Wel zo'n verbinding hebben. Op zijn minst een redelijke verbinding.!
En laat dat laatste hier nu totaal waardeloos zijn.! Geen 4G en amper een 3G verbinding.! We hebben hier veel meer Geen 3G verbinding of zelfs amper een 2G/GSM verbinding.!
DAB of DAB+... geen idee hoe die ontvangst hier is. Maar als de 3/4G verbindingen al zo en nog steeds zo waardeloos zijn, dan verwacht ik ook gewoon een slecht ontvangst van dab(+).

IMHO moeten ze eerst maar eens zorgen dat OVERAL op zijn minst een goede stabiele dekking is voor zowel 3/4G en dab(+) voordat ze mensen willen gaan verplichten andere en duurdere apparatuur te gaan kopen. :(
3/4g kunnen broadcasten net als Radio/KabelTV. (Amber Alert bv)

En het 3/4g bereik in NL licht volgens mij een heel stuk hoger als DAB(+) en de penetratie door gebouwen heen is zviw hoger. Naast dat dit via dezelfde zendmasten kan van de telefoon providers terwijl we voor DAB een apart netwerk moeten aanleggen.
Voor elke auto een Unicast TCP stream is echt totale onzin en heel, heel duur.

LTE kent wel Broadcast voor Audio en Video, daar had ik meer van verwacht.

DAB heeft gewoon nog wat extra zenders nodig. Ik heb in mijn schuur nu al 4 jaar een DAB+ radio en werkt perfect.

Een FM zender is snel 40kW en DAB maar 2kW. Dat maakt per jaar een flink verschil.
Is dit een totaal ander signaal? ik neem aan van wel, ben benieuwd of het nadelig is voor volksgezondheid. Tijd om even uit te zoeken wat dab+ precies is, jammer dat tweakers niet een kleine alinea kon toevoegen en in een aantal zinnen uitleggen wat exact het verschil is. :)
Misschien een domme vraag, maar kan het niet gewoon naast elkaar blijven bestaan, zoals digitale en analoge tv dat doen? Of is de infrastructuur voor fm radio zo'n enorme kostenpost?
Anoniem: 535502 @jamsi13 mei 2016 17:41
Het gekke is dat DAB veel meer kost aan investeringen en onderhoud dan een klassieke FM zender.
Dat klopt niet, DAB is juist aanzienlijk goedkoper. Er zijn hier in Engeland bijvoorbeeld legio radiostations die veel te klein zijn om de dure FM te kunnen betalen maar die dankzij DAB toch landelijk uit de lucht te plukken zijn. Of kijk hoe in Nederland kleinere stations zoals Arrow Classic Rock of Efteling Radio wel op DAB+ zitten en niet op FM. Tegelijkertijd heeft het zogeheten landelijke A7 kavel jarenlang leeg gestaan omdat niemand het kon betalen.

Het is ook niet zo vreemd dat DAB goedkoper is dan FM. Ten eerste is DAB veel efficiënter omdat je tot zo'n 20 radiostations op dezelfde frequentie kunt stoppen. Je kunt dan de kosten van het netwerk van masten, zenders en het stroomverbruik ook over alle 20 stations verdelen. Ten tweede verbruiken DAB zenders aanzienlijk minder stroom o.a. omdat de vermogens flink lager kunnen zijn. En stroomkosten zijn een flinke kostenpost bij radiomaken. Toen Radio 5 twee jaar eerder van de AM ging dan aanvankelijk gepland kond er in in één keer in 14(!) DAB masten worden geïnvesteerd omdat de jaarlijkse stroomrekeningen in de miljoenen euro's liep.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 10:11]

Kun je dat onderbouwen? Volgens mij is dat enkel nog zo omdat er relatief weinig dab+ luisteraars zijn.
Heb je een FM netwerk dat 3 miljoen luisteraars per dag heeft, en een dab+ netwerk waar er 100000 per dag gebruik van maken, dan is het dab+ netwerk uiteraard veel duurder.
Is het zo dat er 90% van dab+ gebruik maakt, dan hoeft een minister niet eens de stekker uit FM te trekken, want dan doen de radiostations dat zelf wel, aangezien de hoge kosten en het op dat moment lage bereik. Momenteel is dat nog andersom en wordt er dus niet zo snel in dab+ geinvesteerd. Beetje kip en ei verhaal.

[Reactie gewijzigd door Mathijs op 23 juli 2024 10:11]

Ik zou ook wel graag de onderbouwing kennen, maar voor de rest klopt het niet wat je zegt.
Het aantal luisteraars heeft niets te maken met je de kost.
Het rendement wel, maar dat wil hij net laten over hellen naar DAB.
zowel FM als DAB installatie moet geschikt zijn om Miljoenen mensen naar te laten luisteren.
Maar als je voor DAB 3 zendmasten nodig hebt per 1 FM mast, of als je DAB met 15 W moet uitzenden tov maar 5W voor FM. dan is DAB gewoon weg duurder.
Het aantal zenders is ook een super drog reden. Ook op de FM band is er nog plaats over, echter wil iedereen rond de 100 zitten en de uiterste kanalen worden nauwelijks gebruikt.
FM en DAB kunnen gewoon naast elkaar bestaan, omdat de frequentiebanden niet overlappen: Ze bijten elkaar niet, net als dat AM en FM elkaar niet bijten. Ik snap de haast dan ook niet die sommige politici hebben met het uitschakelen van FM. Digitale radio promoten is prima, maar zet de FM pas uit als er niet meer naar geluisterd wordt. En de juiste manier om digitale radio te promoten is te verplichten dat iedere verkochte radio DAB+ ondersteunt, niet door uit de lucht gegrepen en onrealistische jaartallen te noemen waarop FM uit zou moeten.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 23 juli 2024 10:11]

De FM-band moet uiterlijk twee jaar nadat de helft van de luisteraars is overgeschakeld naar dab+ verdwijnen.
En dat terwijl in Nederland analoge televisie nog slechts 5% is. Ben op basis van deze actie benieuwd wanneer het analoge televisie signaal uitgeschakeld wordt.
Huh? Analoge televisie is in Nederland in december 2006 uitgeschakeld.
Anoniem: 390704 @hcQd13 mei 2016 17:45
Analoge TV in de lucht is uitgeschakeld. Alleen nog maar digitaal (Digitenne).

Maar analoge TV op de kabel is meestal nog aanwezig. Behalve bij kerngebied van Caiway; daar heeft Caiway op 10-10-10 het analoge signaal weggehaald => meer ruimte voor digitale diensten.
tuurlijk niet, ziggo (grootste kabelaar in Nederland) stuurt nog gewoon een analoog signaal mee. Wel maar een beperkt aantal zenders, maar toch.

Ik denk dat je in de war bent met een ether tv-signaal.

[Reactie gewijzigd door Yucko op 23 juli 2024 10:11]

Het gaat hier toch ook over ether-signaal en niet over een frequentie op een kabel van een privaat bedrijf?

Ik denk dat die minister teleurgesteld gaat worden, plak er nog maar een vergunningtermijn aan vast voordat dit gaat lukken. Als meer dan 50% van de bevolking over is, kun je het nog steeds niet maken de overige miljoenen mensen zonder te zetten.
5% Dan vergeet je die miljoenen tweede en derde TV's op de slaap- en kinder-kamers. Bij mij komt er geen digitale TV in zolang daar een decoder op zit. Ik kijk nauwelijks TV en betaal voor het huidige kabelabonnement met analoge TV (en internet) al meer dan genoeg.
oke en wat nou als ik over 5 jaar een auto heb uit 2002 of iets in die tijd dan kan ik dus niks meer met me fm-radio
In mijn 2002 automobiel zat een oude Philips radio met cassetes, voor een paar tientjes heb ik die vervangen voor iets met SD/USB. Als het zo ver is met DAB+ dan kosten die receivers ook nog maar een paar tientjes.
Wishful thinking. Waarom zou je de prijs droppen van een product dat mensen moeten kopen als ze nog muziek willen luisteren in hun auto?
Concurrentie :) Natuurlijk dropt de prijs flink als er straks meer van verkocht gaan worden.
Hierbovenm meldt iemand dat je ook een andere antenne nodig hebt en dat die niet zo makkelijk vervangen kan worden, kost straks meer als de auto nog waard is dus.
Als je in een sloopauto zit misschien. Er zijn legio oplossingen voor onder de €100

http://www.ebay.co.uk/itm...-AUX-IN-OUT-/310975996884
Dat ding Kent alleen DAB, geen DAB+ en dus heb Je er in NL niets aan.
Nu zal er ook wel een dergelijk apparaat zijn voor DAB+, maar bij mij is de 12-voltaansluiting nu al in gebruik voor mijn telefoon, navigatie en koelbox en ik mag slechts 120 Watt daaruit trekken van de fabrikant (zekering).

Bovendien werken die FM-transmitters vaak niet goed en heeft deze ook geen antenne voor de DAB+-ontvangst, wat nu net de reden was dat het simpelweg inbouwen van een autoradio met DAB+-ondersteuning onvoldoende is. Het laten inbouwen van een antenne is vaak niet mogelijk en als het wel kan kost het te veel.

Kortom, het zal onvoldoende werkbaar zijn.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 23 juli 2024 10:11]

Yep - helemaal juist en daarom verbaasd het mij dan ook uitermate dat de EU met alle regels die ze ten overvloede bedenken niet hebben bedacht / vastgelegd dat elke radio vanaf zeg 2010 dus al DAB+ geschikt moest zijn... nu worden er dus gewoon nog volop autoradio's en stereo's verkocht die enkel FM/AM zijn en dus ofwel straks allemaal vervangen moeten gaan worden danwel allemaal een DAB+ naar audio in adapter nodig gaan hebben (tot op heden alleen nog maar spuuglelijke gevonden)...
Moeten we nu allemaal rekening gaan houden met jouw ouwe bakkie? :-P
Nahja als de radio zenders willen dat veel mensen nog naar hun zenders kunnen luisteren zouden ze er wel rekening mee moeten houden. ;p
Zelfs met de auto's van na 2010 kan dit problemen geven, zelfs nog grotere want deze hebben namelijk veelal zo'n ingebouwde radio met scherm en toestanden van de autofabrikant! Deze vervang je niet zomaar hoor.

PS 2002 een oud bakkie? Kan gewoon voldoen als je niet veel km's maakt. Jij bent zeker een verwend leaserijdertje?
Indien je een auto goed onderhoudt (en van een degelijk merk is) kan hij gewoon lang mee gaan. Wij hebben een auto die er op enkele puntjes na er bijna als nieuw uitziet als je weet dat hij al 26 jaar is.

[Reactie gewijzigd door Mylan Piron op 23 juli 2024 10:11]

ik denk dat hij helemaal niet in de auto zit. hooguit bij zijn pappie.

laat ik het zo zeggen supernovea123 er rijden zat auto's rond waarvan het vervangen van de radio meer kost dan de dagwaarde van de auto.
sommige mensen moeten gewoon duizenden euro's neertikken omdat onze overhead het nodig vindt om FM goodby te zeggen. terwijl hier geen enkele belang naar is.
leuk is dat als je een auto zonder heb die nog lang niet aan vervanging toe is...
Je kan een radio toch gewoon vervangen door een model dat wel de zenders kan blijven ontvangen? Je hoeft niet meteen een auto te kopen ofzo ;)
Niet elke radio is vervangbaar, soms zitten ze echt geïntegreerd in het dashboard of bevatten ze veel meer functionaliteit (bijv. een touchscreen met GPS en achteruitrijcamera). In die gevallen zijn er nog wel oplossingen te bedenken zoals een DAB->FM omzetter, maar het neemt toch altijd een beetje van het gebruiksgemak weg.
plus het feit dat je in iets anders moet inversteren omdat de overhead fm eruit wilt hebben.
voor de rest is er total green vraag naar DAB. of mensen het kennen maakt niet uit.
FM werkt, dus er is geen vraag naar een alternatief.
ik heb een octavia en dan moet ik de hele unit vervangen radio en navigatie zijn 1.
dat gaat wel wat kosten.

maar voorlopig gebeurt het nog niet in NL dus heb geen probleem maar kan het wel worden omdat ik 95 % van de tijd de radio aan heb 4 % eigen muziek en 1 % niks luister
zo is de verdeling bij mij ongeveer ook, als je lang in het verkeer zit, heb je wel behoefte aan gewoon radio
en hoe doe je dat in, bijvoorbeeld, een oudere Prius?
Nou reden genoeg om een nieuwe auto te kopen.
Flauw...
Anoniem: 351596 @wildhagen13 mei 2016 17:10
Nee. In mijn auto zit de radio geïntegreerd in de boordcomputer, die is niet te vervangen en was toen ik hem vorig jaar kocht niet te krijgen met DAB+ ontvanger.
Behalve als deze is geïntegreerd...
Plus dat een FM radio zo'n 50 euro hoeft te kosten, waar voor een DAB+ al snel de 120 wordt bereikt (zie pricewatch) en een bestaande radio niet snel vervangen wordt omdat-ie het nog prima doet... die dingen lijken soms onverwoestbaar.
In mijn 17 jaar oude bak zou ik de gok wel nemen om de toch al niet originele radio te vervangen tzt, maar mijn maat heeft een serieus probleem in zijn 6 volt kevertje.
En wat met leasebakken ? Daar mag je niet zomaar in zitten sleutelen.
Leaseauto's gaan hooguit 5 jaar mee bij de 1e berijder dus dat is geen probleem.
Wat wél een probleem is, is dat DAB niet op iedere auto te krijgen is. Op mijn Mercedes C klasse bijvoorbeeld.

Gek genoeg op iedere C-klasse is het te krijgen, behalve op de hybride uitvoering :/
Zelfs als hij te vervangen is, zit je ook met de knoppen op het stuur die niet meer werken, aangesloten kunnen worden op de vervangende radio, daar is wel een oplossing voor te bedenken, maar die kost in de meeste gevallen nog weer rond de 100 Euro extra.
Behalve dat in veel auto's die nog niet zo oud zijn (zoals de mijne uit 2007) dan dus ook direct de volledige middenconsole vervangen moet worden. Anders werkt ie gewoon niet fatsoenlijk meer.. Nee dank je. Ik rijd voortaan wel in stilte..
plus stereoketen vervangen, radiootje in de keuken, radiootje in de garage, 3 wekker radios,...

Ik ben vast niet de enige die een stuk of 5 radios bezit?
Alle landelijke zenders krijgen nieuwe vergunningen, mits ze mee willen investeren in het succes van dab+.
Mooie chantage dat zeg! Het lijkt me nuttiger te kijken waarom dab+ zo slecht omarmt wordt in Belgie ten opzichte van bijvoorbeeld Nederland. De lage aantallen dab+ geschikte radio's lijkt me in beide landen wel ongeveer gelijk namelijk.
Omdat maar zeer weinig mensen DAB+ kennen lijkt mij. Vraag eens rond bij niet tech mensen en de kans is klein dat zij het kennen. Radio's in huis gaan decennia mee en hebben vaak alleen nog een FM ontvanbger, ook nieuwe radio's die je vandaag in de winkel koopt hebben slechts zelden DAB. Hetzelfde met de wagen, DAB ontvangers zijn daar nog altijd een uitzondering.

Het is een beetje een kip/ei probleem. Mensen kennen het niet, er is geen vraag, er zijn geen ontvangers dus mensen kennen het niet. Men hoopt nu dat de zenders zelf campagne gaan voeren voor de omschakeling (vooral omdat ze toch in de apparatuur moeten investeren). Zal FM echt verdwijnen tegen 2022? Ik acht de kans klein. Zoals aangehaald in het artikel zal toch echt een meerderheid van de mensen over moeten zijn naar de nieuwe standaard.
Zie groot probleem met autoradio's die dab+ niet ondersteunen. In moderne auto's is een radio onderdeel van een heel systeem en dus vaak niet te updaten nog te vervangen door een systeem dat dab+ wel ondersteund.

Op zich niet verkeerd een nieuwe standaard maar beide zul je nog lang naast elkaar moeten hebben.

De achterliggende gedacht zal wel zijn dab+ neemt minder ruimte in beslag, de rest van de frequenties kan men in de toekomst dan leuk door gaan verkopen tegen veel geld voor andere diensten. Ik gok er op dat geld en waarde van de frequenties de grootste drijfveer is.
en FM voldoet ook volledig voor hetgeen de consument wil, dus waarom zou je naar een beter systeem overstappen als je er geen voordeel in ziet ?

probleem met die uitspraak van de helft van de bevolking luistert naar ...
Hoe ga je dat ooit deftig meten ?

nee dat zal wel zijn zoals " MSFT zegt dat er veel W10 gebruikers zijn."
Laten ze DAB in de winkelstraten horen , dus luister iedereen er wel eens naar.
Anoniem: 366402 @Blokker_199915 mei 2016 01:09
Moeten mensen een zendtechniek kennen om het gebruikt te laten worden? Kennelijk vult dab+ een niet bestaand gat, want ik ken eigenlijk niemand die op zoek gaat naar andere zendtechnieken omdat FM niet zou voldoen.
DAB is meestal een extra op de toch al veel te dure autoradio en de technieken lopen jaren achter. Model 2011 kwam pas met USB ingang als standaard terwijl een 80 euro Aldi ding uit het begin van de eeuw dat al had. DAB was toen niet eens een optie.

Niet dat ik veel radio luister in de auto maar soms voor de file informatie ofzo.

[Reactie gewijzigd door bouwfraude op 23 juli 2024 10:11]

Model 2011 waarvan? De autoradio is helemaal niet duur want zit in iedere nieuwe auto zo'n beetje standaard. Als je voor een optionele betere radio gaat kan het serieus geld kosten ja, maar dat is met alle opties op een auto.
Anoniem: 366402 @Leolinedance15 mei 2016 01:11
De messte mensen in nederland kopen de auto tweedehands, dan heb je geen opties.
Je hebt alle vrijheid om eem auto te kopen die voor jou de juiste opties bevat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.