@Maurits van BaerleHet enige waar ontvangst binnenshuis nog een tijdje lastig zou kunnen blijven zijn delen van Drenthe, Zeeland en Friesland.
@harmentiemDat is hier altijd al
Zo geweest. Ook met digitenne. Nu nog steeds zelfs
Hier idem, via digitenne zijn hier alleen de commerciële-en-dus-versleutelde TV-stations te ontvangen (leuk als er in je ontvanger geen smartcard kan). Het analoge TV-signaal was destijds overigens ook alleen te ontvangen door de buitenantenne voor iedere zender bij te draaien.
Zelfde geld voor GSM: KPN heeft geen signaal in de skihal aan de rand van de stad, noch in de kassen (maar de Belgen wel). Vodafone geeft op haar eigen kaartjes een gebied aan van 20×20km zonder dekking en T-mobile is nog slechter, heeft zelfs in de stad geen 2G.
Misschien over een jaar of 10, of waarschijnlijker zelfs pas over >30 jaar, als men ten gevolge van de vergrijzing besluit om de flatgebouwen op de zeedijk af te breken, maar tegen die tijd heeft men waarschijnlijk al eerder besloten de hele regio terug te geven aan het zeewater om hoge waterstanden in de rest van het delta-gebied op te vangen.
Zelf begin jaren '90 al van DAB gehoord, was toen in DE al beschikbaar, er destijds zelfs nog over gedacht om bij Conrad een DAB-tuner (zonder afstandsbediening) en HIFI-versterker
(merk voeren ze nu niet meer) te kopen maar kwam er toen achter dat er in NL nog niet werd uitgezonden en er ook geen plannen waren. Verder sindsdien in NL nooit aanbod van DAB-radio's gezien.
Er zijn een aantal reageerders hier die aanbod-links tonen maar dat zijn allemaal buitelandse sites. Het door jouw hieronder aangehaalde
http://www.digicomparison.com/ verkoopt zelf niet maar verwijst alleen door en is ook nog eens onoverzichtelijk. Ook Conrad.DE levert dus niet in NL
(althans de laatste keer dat ik probeerde, geld trouwens ook voor conrad.be) maar verwijst je doodleuk door naar de NL-site.
Inmiddels is het er wel via bepaalde websites (bv Conrad.nl en Bol.com) maar voor iets kwalitatief fatsoenlijks behoorlijk duur, en zelfs de simpele dingen zijn verhoudingsgewijs duur zeker in vergelijking tot een simpele FM-ontvanger waarvoor je destijds leuke leer elektronica zelfbouw-setjes kon kopen voor basisschoolleerlingen.
De lokale elektronica-winkels hebben het in ieder geval niet en dat duurt zeker nog wel een jaar of 5. Tot die tijd zal de aandacht toch voornamelijk uit gaan naar HD-TV en dergelijke, uiteraard via de kabel. Daar heeft de gemiddelde consument belangstelling voor, dus dat verkoopt. Na die 5 jaar wordt 4K-TV misschien betaalbaar dus dan stapt men over naar de volgende hype. Radio is tegenwoordig slecht achtergrond-opvulling, om de stilte weg te duwen waar we tegenwoordig 'last' van hebben. De tijd dat radio echt hot was zijn voorbij, dat was tussen 1930 en 1990.
Gezien de geluidskwaliteit niet gaat verbeteren, immers immers zelf schrijf je
Maurits van Baerle zelf
Bovendien moeten stations sowieso rekening houden met dat veel mensen radio luisteren met ander achtergrondgeluid of op mini transistorradiootjes met speakertjes van drie centimeter.
en
eymeyStations willen graag hun herkenbare 'sound' houden, ook via andere kanalen dan FM.
Daarom moet de winst komen van nieuwe zenders, maar als die tussen het geweld van populaire zenders
(zoals 538, Slam!FM, Scary Joe, 100%NL en Radio 10 Gold) als niche-zender onvoldoende inkomsten kunnen genereren om te blijven bestaan (zie bv het faïllisement van Arrow Classic Rock of het niet-bestaan van bv een country-zender) dan heb ik weinig hoop, zeker voor degenen met een iets andere smaak als mainstream (wat mij betreft zenden genoemde stations allemaal dezelfde bagger uit).
Kortom, wat mij betreft komt die DAB(+) radio er pas op zijn vroegst als FM er helemaal uit gaat en dan nog zie ik meer in Digital Radio Mondiale + of iets soortgelijks op de kortegolf. (NL nieuws luisteren in ZO-Azië al is tegen die tijd er ook daar waarschijnlijk internet beschikbaar en is kun je daarmee het nieuws zien.) Het viel me trouwens op dat er daar ook een blinde driehoek is ingepland voor de interessante gebieden van de Eu (Zuid Duitsland, Oostenrijk, Griekenland, ...) en Turkije.