KPN en NPO gaan door met uitrol t-dab-netwerk

KPN en de Nederlandse Publieke Omroep hebben een overeenkomst gesloten voor de landelijke uitrol van digitale radio volgens de t-dab-standaard. De partijen streven ernaar om in september 2015 landelijke dekking te kunnen aanbieden.

De digitalisering van het radionetwerk moet meer zenders mogelijk maken. Om t-dab-uitzendingen te kunnen ontvangen is echter wel een dab-radio nodig. Momenteel zijn digitale radio-uitzendingen slechts in een beperkt deel van Nederland te ontvangen, maar de nieuwe samenwerking tussen KPN en de NPO moet de uitrol gaan versnellen.

Volgens de nieuwe plannen zal het huidige t-dab-netwerk in december 2012 zijn vervangen door nieuwe hardware. Deze moet de ontvangst verder verbeteren. Daarna zal de NPO 'afhankelijk van het succes van t-dab' per september 2015 het netwerk met nog 14 zendlocaties uitbreiden. Hierdoor moet het netwerk landelijke dekking gaan bieden. In september 2017 moeten nog 24 steunzenders geactiveerd worden, waardoor ook een goede ontvangst binnenshuis mogelijk wordt.

De NPO laat aan Tweakers.net weten bij het bepalen van het succes van t-dab onder andere te kijken of er een groeiende lijn zit in het aantal verkochte dab-ontvangers en of het gebruik van dab groeit. Daarbij zou de NPO ook naar ervaringen en ontwikkelingen in de buurlanden kijken. Verder wordt op termijn bekeken of ook de t-dab+-standaard zal worden aangeboden. Deze biedt in plaats van mpeg2-compressie en een bitrate van 128kbps de kwalitatief betere aac+-codec, waardoor meer radiostations aangeboden kunnen worden.

Over de toekomst van de analoge fm-band wordt pas in 2017 een besluit van de overheid verwacht. Daarbij wordt onder andere gekeken naar het aantal huishoudens dat dab-uitzendingen kan ontvangen. Fm-radio wordt op zijn vroegst in 2023 uitgeschakeld.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

08-06-2012 • 13:14

78

Reacties (78)

78
78
23
4
0
53
Wijzig sortering
Het voelt aan alsof dit project nu gewoon 10 jaar te laat is.

Over 11 jaar (2023) heeft iedereen Internet via de opvolgers van 3G en 4G overal en altijd en is een digitaal radionetwerk voor specifieke radio-omroepen overbodig. Er zijn nu al mensen die via hun apparatuur in de auto (zoals bv. een iphone-dock) Internet-radio luisteren. Dit zal de komende jaren alleen maar toenemen.
Als iedereen via internet naar de radio luistert, dan kost dat je (aantal luisteraars) x de bandbreedte.

Als het "broadcast" is, dan maakt het niet uit hoeveel luisteraars er zijn: er is altijd genoeg capaciteit.
Wat denk je dat een paar glasvezels meer kosten ten opzichte van een landelijk dekkend netwerk aan DAB-zenders? Die kosten staan in geen vergelijking.

Ik moet zeggen dat ik dit gewoon vreselijke verkwisting van belastinggeld vindt.

Daar komt nog eens bij dat ik nog steeds kwaad ben dat de KPN via de achterkamertjes van ambtenaren miljoenen heeft gekregen om het DVB-T netwerk aan te leggen. Dat is dus ook toen voor rekening gekomen van de belastingbetaler. Aangezien hier nooit een aanbesteding van is geweest komt dat neer op verkapte staatssteun.

En nu dit weer...

Het is tijd voor een parlementaire enquete over deze dingen waar meer dan een beetje de geur van corruptie omheen hangt.
Ligt eraan hoe ze uitzenden, als dit echt groot wordt kunnen ze natuurlijk ook met multicast gaan werken, maar dan moet je dit wel van begin tot eind regelen en afspraken over maken.
Anoniem: 456254 @Neut728 juni 2012 13:41
Ik sluit me hierbij aan, enige kanttekening die ik hierbij zet is dat radio wel gratis moet blijven en eigenlijk is, en als je via je mobiel gaatluisteren is dat maar de vraag.
Ik luister ook al een vrij lange tijd spotify (via BT of kabeltje) over de autoradio. Sinds kort zelfs op 320k. Doet het prima en de kwaliteit is erg goed. Uiteraard heb ik wel eens een hapering waar de dekking slecht is en tunnels zijn ook niet altijd mijn beste vrienden.

Daarom ben ook ik van mening dat ze hier veel te laat mee komen. Al is het alleen maar de kwaliteit die tegen de tijd dat het 'normaal' zou moeten zijn echt niet mee kan met de toekomst.
Streaming via internet is niet schaalbaar, tenzij je UDP broadcasts doet. En dan is een broadcast-optimized standaard als DVB/DAB een stuk efficienter met bandbreedte dan UMTS/LTE.
Waarom gewoon geen DVB-T radio's. Overal in het land is DVB-T ontvangbaar. Nee, gewoon geld blijven pompen in een dood systeem. Oh nee, de commerciële zenders zijn gecodeerd omdat de KPN/Digitenne daar belang bij hebben.
DVB en DAB lijken vrij veel op elkaar. Maar DVB-T is nooit bedoeld om ontvangen te worden in snel bewegende voertuigen, de standaard heeft geen time interleaving. Aangezien radio vrij veel in de auto wordt gebruikt is DAB dus een logischer keuze. DAB degradeert ook 'gracieuzer' in omstandigheden met slechte ontvangstkwaliteit, en heeft (iets) minder zendvermogen nodig.

Technische redenen genoeg om voor DAB te gaan, maar in principe is het ook mogelijk om alles met DVB-T tedoen. Probleem is dat de meeste DVB-T apparatuur die er nu is helemaal niet kan afstemmen op de FM-band, je zal hoe dan ook nieuwe hardware nodig hebben.

Als je meer over DVB-vs-DAB wilt lezen, hier een paper

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 02:25]

Anoniem: 19898 @Dreamvoid8 juni 2012 22:30
DVB-T kan je toch gewoon hiearisch moduleren met een signaal dat wel interleaving heeft? kan gewoon meeliften hoor.
Ik meende eens gelezen te hebben dat ze dit inderdaad van plan waren. Je hebt dan immers maar 1 netwerk nodig. Maar wat Dreamvoid zegt klinkt als een logische verklaring om het niet te doen.
Kun je een bestaande auto ook aanpassen om t-dab te ontvangen? En daarnaast is de huidige 128Kbit mpeg2 codering natuurlijk van veel mindere kwaliteit dan een goede FM ontvangst, dus ik zie Nederland nog niet zo snel overstappen. Ik denk dat internetradio (minimaal 256Kbit AAC) wel een toekomst heeft, omdat de geluidskwaliteit ook goed is.
Edit: zou deze techniek ook het stroomverbruik van radio terugdringen? De zenders in Lopik en Smilde zijn (waren }> ) beide 100MW, dus dat is behoorlijk. Dan zou het namelijk ook op een andere manier interessant zijn om over te stappen.

[Reactie gewijzigd door Steyn_E op 23 juli 2024 02:25]

En daarnaast is de huidige 128Kbit mpeg2 codering natuurlijk van veel mindere kwaliteit dan een goede FM ontvangst
Waar haal je dat nou weer vandaan? FM zit, ook met goede ontvangst, vol ruis omdat 't een analoog signaal is en blijft. T-DAB+ met AAC is allicht beter dan de variant die nu gebruikt wordt (en waarom ze niet meteen daarop overschakelen is mij een raadsel) maar zelfs T-DAB is al een vooruitgang boven FM.
Ik kan je uit ervaring vertellen dat een mp2 onder de 192kbps duidelijk "blikkerig" klinkt (vooral bij drums), en dit heb ik niet bij FM radio (in de auto, of thuis via de kabel). Nadeel van FM is wel dat alles boven de 15kHz gewoon wegvalt. Het is meer afhankelijk van hoe je ontvangst is, FM radio via de kabel klinkt dan ook beter dan een 128kbps internetstream die ik vanaf m'n computer afspeel, over dezelfde installatie met dezelfde zender.
DAB is sterk verouderd. MPEG2-audio kan nu gewoon niet meer vind ik. De enige reden om deze techniek te gebruiken is dat er meer radio's voor zijn en dat je op digitaal meer radiozenders in de ether kunt slingeren.

Voordelen:
- zendmasten kunnen 'samenwerken': minder storing
- meer zenders tegelijkertijd in de ether

Nadelen:
- storing is veel beter te horen (gekraak, gepiep, spontane stiltes)
- geluidskwaliteit is slechter (tenzij bitrate hoger is wat capaciteit nogal beïnvloedt)
- sommige zenders (net als bij Digitenne) wellicht alleen tegen betaling beschikbaar :{

FM introduceert inderdaad wat vervorming en kan niet hoger dan 15 kHz. Om die reden klinkt het digitale 3FM-signaal veel scheller vermoed ik (compressie/equalizing die het FM-verlies wat poogt te compenseren?)

Wat info over DAB in het Verenigd Koninkrijk, waar er nogal wat kritiek op is:
http://en.wikipedia.org/w...iticisms_of_DAB_in_the_UK
DAB is sterk verouderd. MPEG2-audio kan nu gewoon niet meer vind ik.
Daarom wordt DAB dus uitgefaseerd in Nederland. De Publieke Omroep gaat van DAB naar DAB+ (met AAC+ als codec in plaats van MPEG1, Layer2) en de commerciëlen slaan DAB zelfs helemaal over en komen volgend jaar met DAB+ in de lucht.
Verder wordt op termijn bekeken of ook de t-dab+-standaard zal worden aangeboden
Dus er is helemaal niet bekend of de publieke omroep(NPO) over gaat op t-dab+
Jawel hoor, dat is vorig jaar al bekend gemaakt, het staat alleen niet in dit artikel. Het was ook één van de voorwaarden in de aanbesteding waar KPN en Broadcast Partners op hebben ingeschreven. KPN heeft de DAB+ apparatuur vorig jaar ook al besteld.
MPEG2 audio is wel BETER dan mp3 hoor ....

want mp3 is weliswaar MPEG1 audio ...

(MPEG1-Layer3; daar staat het voor; en niet voor, wat velen denken; mpeg3... want dat is iets heel anders...)

ik ben al jaren bezig met AAC (mpeg4) voor mijn audio, velen noemen mij gek dat ik niet gewoon mp3 gebruik '"zoals de rest"... maar ik heb daar wel al die tijd gewoon m'n redenen voor gehad. Er past nu eenmaal meer muziek in een 256kbit M4A'tje dan in een 256kbit MP3'tje (zelfs meer in een 160kbit M4A dan een 320 kbit MP3).
En voor de compatibileit moet je het niet laten; de meeste mp3 spelers spelen zonder morren ook MP4-audio af; mijn 6 jaar oude kenwood autoradio doet dat bv zonder problemen zolang het LC is (low complexity); de 'normale' aac, en niet de AAC+ dus.
FM zit, ook met goede ontvangst, vol ruis omdat 't een analoog signaal is en blijft.
De kracht van FM t.o.v. AM is juist dat je weinig last hebt van interferentie en ruis!

Echter als ik onderweg ben in de auto valt het me op dat het signaal op veel plaatsen in Nederland te zwak is of zelfs helemaal wegvalt, daar is helaas geen enkele modulatie techniek tegen opgewassen en t-dab lost dat probleem ook niet op.

Afgelopen zomer was ik in de US en de huurauto had standaard SiriusXM (satelliet radio) aan boord, en dat is werkelijk een verademing vergeleken met de FM ontvangst in Nederland.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 23 juli 2024 02:25]

Zolang de draaggolf van het signaal sterker is dan ruissignaaltjes, kan je de frequentie ervan exact vinden:


.........................|.........................
.........................|.........................
.........................|.........................
.........................|.........................
.........................|.........................
.........................|.........................
.........................|.........................
..........|....|.........|.................|.......
..........|..|.|...|..|..|.....|....|......|...|...
L----------------------------------------------H


Omdat de frequentie varieert en die exact gevolgd kan worden is met FM stoorvrije ontvangst mogelijk. Er ontstaat pas ruis op het moment dat de stoorsignaaltjes sterker zijn dan de draaggolf. Met de ruis van een wegvallende FM-zender zijn we allen bekend.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 23 juli 2024 02:25]

Zolang de draaggolf van het signaal sterker is dan ruissignaaltjes, kan je de frequentie ervan exact vinden:
Bij ons zitten de Nederlandse zenders vaak op nagenoeg of precies dezelfde frequenties als de Belgische zenders. Dan krijg je dus zoiets als:


.........................|...|.....................
.........................|...|....................
.........................|...|......................
.........................|...|......................
.........................|...|......................
.........................|...|......................
.........................|...|.....................
..........|....|...|.....||...|.....|.........|.......
..........|..|.|...|..|..|..|..|..|...|.|...||...|...
L----------------------------------------------H

En dus als je op één zender hebt afgestemd dat je de ander er doorheen hoort of dat hij opeens het geluid van de ander pakt, tot die even wat minder doorkomt, dan komt het geluid van de 'goede' zender weer terug. Echt ruis heb je dan eigenlijk nauwelijks last van.
Omdat de frequentie varieert en die exact gevolgd kan worden is met FM stoorvrije ontvangst mogelijk. Er ontstaat pas ruis op het moment dat de stoorsignaaltjes sterker zijn dan de draaggolf. Met de ruis van een wegvallende FM-zender zijn we allen bekend.
Wegvallen gebeurt niet hoor, de Belgische zenders zijn sterker als de Nederlandse dus die overstemmen gewoon het Nederlandse signaal. Als je naar een Belgische zender wilt luisteren (bv VRT 2 Antwerpen of VRT 2 West-Vlaanderen) dan hangt het af van het weer of het goed gaat, daar hoor je inderdaad op sommige tijdstippen ruis maar op andere is de ontvangst perfect.
Omdat als ze meteen overschakelen veel bestaande dab ontvangers meteen weggegooid kunnen worden ?
Omdat als ze meteen overschakelen veel bestaande dab ontvangers meteen weggegooid kunnen worden ?
Und? Zoveel zijn er daar nou ook weer niet van in omloop. En dan beter nu, als het er nog weinig zijn, dan over een paar jaar als iedereen naar T-DAB luistert.
Sorry, maar dan vraag ik me af naar wat voor zenders jij luistert.

Met een goede antenne ontvang ik FM met 0,0 ruis. Natuurlijk wel nog steeds met beperkte frequentierespons en kanaalscheiding (inherent aan FM) maar ik hoor 100x liever een goed of zelfs redelijk FM signaal dan dat brakke mpeg2 op 128 kbps.

Via DVB-T worden op dit moment ook al radiozenders doorgegeven op die bitrate en dat is niet om aan te horen. Wat een compressie artefacten! Dan liever gewoon lekker FM.
ik hoor 100x liever een goed of zelfs redelijk FM signaal dan dat brakke mpeg2 op 128 kbps.
Dat zijn veel mensen met je eens. Daarom wordt er dus ook in Nederland afgestapt van MPEG1, Layer 2 (MP2) en overgestapt op DAB+ dat gebruikt maakt van het veel modernere AAC+. De Publieke Omroep schakelt straks over van DAB naar DAB+ en de commerciëlen gaan direct naar DAB+
Als dat zo is, dan wordt het misschien nog wat.

Maar uit het artikel maak ik juist op dat dit nog toekomstmuziek is...
Anoniem: 382732 @CyBeR11 juni 2012 08:59
Als een FM zender veel ruis bevat heb je of een slecht signaal of een waardeloze radio. Bij fatsoenlijk ontworpen analoge apparaten ligt de ruis op een dusdanig laag niveau dat het bij normaal gebruik niet is waar te nemen. Mensen die menen last te hebben van "analoge ruis" zijn toch teveel beinvloedt door de marketingkreten.
Op mijn cowon d2+ klinkt dab stuk beter dan fm. (mogelijk door slechtere tuner voor fm?)

Internetradio zal voorlopig niet zo snel groeien door de lage limieten van alle mobiele provider.
Tegen die tijd komen er vast accessoires op de markt waarin een T-DAB ontvanger zit die dit weer analoog uitzenden naar een FM frequentie. Ideaal voor alle mensen die nog een "ouderwetse" FM radio met cassettespeler hebben.
Die worden onderandere in de UK nu al veel gebruikt om oude autoradio's DAB compatible te maken. Pure is een van de merken die dit soort devices al in het assortiment heeft zitten.
De uitrol van T-DAB zal natuurlijk niet betekenen dat het analoge signaal meteen verdwijnt hoor. Uiteindelijk zal dat wel verdwijnen maar er zal zeker een aantal jaren overlap zijn.

Tenzij die "ouderwetse" FM radio met cassettespeler in een oldtimer zit, zou ik trouwens niet weten waarom je dat ding niet zo vervangen door een apparaat dat gewoon native T-DAB kan ontvangen. Zo'n accessoire zal je ook ergens moeten monteren (en van stroom voorzien), en knapper gaat dat er ook niet uitzien - in de kofferbak is namelijk niet echt een geweldige optie als je onderweg nog van zender wilt kunnen wisselen. Bovendien is een ding zoals jij het omschrijft niet in alle landen legaal omdat er een FM zender in zit.
Omdat als je een 'fabrieksradio' in een oldtimer hebt zitten, deze in je oldtimer wilt laten zitten voor de originaliteit. Zeker voor de liefhebbers van de auto.

Er is achter het dashboard meestal wel ergens ruimte om zo'n accessoire te plaatsen.
In een T-Ford zit helemaal geen radio en ze rijden ook niet goed op loodvrije benzine.
Waarom zou de rest van het land zich daardoor moeten laten remmen?
Omdat als je een 'fabrieksradio' in een oldtimer hebt zitten, deze in je oldtimer wilt laten zitten voor de originaliteit. Zeker voor de liefhebbers van de auto.
...en lees mijn reactie nou eens goed?
Er is achter het dashboard meestal wel ergens ruimte om zo'n accessoire te plaatsen.
Meestal, niet altijd. En bovendien moet je dan nog steeds ergens iets op je dashboard plakken of schroeven om de DAB te bedienen (tenzij je de rest van je leven naar dezelfde zender wilt luisteren). Iets zegt me dat de gemiddelde oldtimer-eigenaar daar ook niet op zit te wachten.
Als je gewoon een autoradio bij het kruidvat kunt kopen voor ene paar tientjes...

Maar koop je een Mercedes, dan kan dat niet en ben je op Mercedes aangewezen voor je autoradio. En zo gebeurt het dat ik in mijn mitsubishi een kruitvat-radio heb zitten met bluetooth hands-fee-kit, die MP3's kan spelen vanaf SD-kaart, CD en USB-stick (en waarbij mijn telefoon de speakers van de auto kan gebruik -bv voor gesproken navigatie- en de radio via bluetooth en USB bij de MP3's op mijn telefoon kan) terwijl mijn pa in zijn dikke Mercedes vastzit aan een Mercedes-radio die welliswaar (verouderde) navigatie geïntegreerd heeft, maar verder alleen radio en audio-CD kan spelen.

De autoradio vervangen is bij veel auto's gewoon geen optie.
De meeste van dat soort systemen zijn gewoon dubbel-din en kunnen vrij simpel vervangen worden door een 'gewone' radio. Met geluk zijn er mooie frames waardoor de boel ook nog netjes netjes aansluit op het dashboard.
ik kan je vertellen dat bij veel nieuwe auto's (ook premium segment) nog niet eens de keuze gemaakt kan worden uit een dab enabled radio... maar enkel een standaard FM
In Nederland nog niet nee omdat DAB er nog experimenteel is. Pas volgend jaar als het officieel gelanceerd wordt met zowel de Publieke Omroep als de commerciëlen op DAB+ wordt het voor importeurs interessant DAB+ radio's in het optiepakket op te nemen.

In andere landen hebben veel automerken ze al als optie of standaard aan boord. Hier in de UK heeft nu bijna 25% van alle nieuw verkochte auto's DAB aan boord.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 02:25]

Mijn Seat Leon van vorig jaar heeft standaard DAB aan boord (RNS315). Nu zit er ook gelijk een SD-kaart lezer in, dus ik luister zelden radio, maar van mij mogen ze zo snel mogelijk overgaan...
En daarnaast is de huidige 128Kbit mpeg2 codering natuurlijk van veel mindere kwaliteit dan een goede FM ontvangst
FM is kwalitatief niet best, vooral dynamiek is vrijwel onmogelijk te realiseren door de hoge ruisvloer. Muziek moet enorm aggressief voorbewerkt worden (oa dynamic range compression en equalization) om een beetje acceptabel te klinken, dat probleem heb je met digitale audio niet. Je krijgt er wel weer een ander probleem voor terug (artefacts zoals pre-echo, smearing, etc), maar dat is een stuk minder storend.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 02:25]

Dynamiek is heel makkelijk te realiseren. FM is in tegenstelling tot AM vrij ongevoelig voor ruis. Luister maar eens radio 4, daar zit echt wel dynamiek in. Probleem is dat het grootste gedeelte van de radio luisteraars in de auto zit. Radio zenders willen niet zachter zijn dan de andere zenders en gaan dus heel veel compressie toepassen op spraak, maar ook op de muziek.
Wat je dan krijgt is dat de van origine vrij platgedrukte muziek nog meer wordt platgedrukt. Bij TV is dit overigens nog erger, daar wordt uitgegaan van maximaal 10dB verschil. Op de radio en CD's maimaal 20dB en bij concerten wordt er veel minder gecompresst.
Inderdaad.

Los van dat ik het format en de stijl van zenders als 538 en Slam!FM niks vind, heb ik nog een net zo belangrijke reden om er niet naar te luisteren: Ik krijg er hoofdpijn van!

Dynamiek ontzettend plat gedrukt en alles 'overstuurd' (zeker als dat bij de producent van de muziek ook al een keer is gebeurd).

Het is bv. duidelijk te horen bij dance muziek. Daar zit vaak een bruggetje zonder beat in.... als vervolgens de beat er weer in komt is de eerste slag meer een natte drol :')

Helaas wordt bij 3fm de Optimod ook al steeds strakker ingesteld :{
Ik probeer een autoradio te vinden die DAB functionaliteit aan boord heeft, allen vind ik er geen. Iemand een idee of je een doorsnee radio met Bluetooth en DAB kan krijgen? Lijkt me namelijk wel cruciaal om dit te laten slagen...
ja hoor mijn jvc nx7000 is een addon aanwezig voor dab
De standaard inbouwradio van de vw groep doet ook DAB
Dat is de RNS315, en alleen optioneel. Helaas bij Skoda (als Amundsen+) niet in Nederland met DAB verkrijgbaar, alleen in Scandinavië.

Wat is overigens het verschil tussen T-DAB en DAB? Oftewel, wat betekent die "T-" ervoor? Kan hier in Wikipedia niet over vinden.
Dat is de RNS315, en alleen optioneel. Helaas bij Skoda (als Amundsen+) niet in Nederland met DAB verkrijgbaar, alleen in Scandinavië.

Wat is overigens het verschil tussen T-DAB en DAB? Oftewel, wat betekent die "T-" ervoor? Kan hier in Wikipedia niet over vinden.
Die staat voor Terrestrial. Net als de T in DVB-T. Waarom ze de positie omdraaien, geen idee.

D'r is geen andere DAB overigens, daarom wordt 'ie vaak weggelaten. Maar bij DVB heb je ook nog -C (kabel), -H (mobiel) en -S (satelliet.)
Is lastig zoeken inderdaad, omdat de bekende prijsvergelijkers (Pricewatch incluis) nog geen filter hebben voor T-DAB. En dat heeft dan weer te maken met de beperkte beschikbaarheid (geen landelijke dekking) en dus beperkte vraag naar dergelijke produkten.

Maar dat wil niet zeggen dat er geen is...

Met wat zoeken vond ik de Kenwood KDC-DAB41U (o.a. bij BOL.com verkrijgbaar)

Edit: maar die heeft weer geen bluetooth...

[Reactie gewijzigd door B64 op 23 juli 2024 02:25]

bij het bepalen van het succes van t-dab onder andere te kijken of er een groeiende lijn zit in het aantal verkochte dab-ontvangers en of het gebruik van dab groeit
Het is eenrichtingsverkeer dus hoe willen ze gaan kijken of het gebruik groeit ?
(Ik heb zelf een dab ontvanger in mijn cowon d2+ zitten en helaas op veel plekken nu nog slechter ontvangst dan fm radio.)
Op dezelfde manier als dat ze nu uitrekenen hoeveel mensen er naar een uitzending kijken: middels een referentiegroep.
En die referentiegroep is totaal niet representatief.
nog een handige link: http://radio-tv-nederland.nl/dab/dab.html
Ik vraag me af of de radio-signalen van digitenne niet handiger zijn aangezien dit redelijk dekkend is, toch?

Over DAB+ (of wel DMB: Dig.MultiMedia broadcast) in NL, kan je hier meer vinden: http://radio-tv-nederland.nl/dab/dmb.html

[Reactie gewijzigd door tinus73 op 23 juli 2024 02:25]

nog een handige link: http://radio-tv-nederland.nl/dab/dab.html
Ik vraag me af of de radio-signalen van digitenne niet handiger zijn aangezien dit redelijk dekkend is, toch?
DVB-T is niet gemaakt om gebruikt te worden in bewegende voertuigen. Ik heb 't wel eens geprobeerd, met een DVB-T stick in de trein. Schoot niet op: perfecte ontvangst bij stilstand, viel weg bij meer dan ~40km/h. En dat niet ergens in de achterhoek waar geen DVB-T ontvangst is, maar tussen Amsterdam en Haarlem, waar langs de route de DVB-T antennes van KPN zichtbaar zijn.
Anoniem: 19339 8 juni 2012 13:40
De digitalisering van het radionetwerk moet meer zenders mogelijk maken.
Maar goed dan dat ze net hebben lopen snijden in het aantal themakanalen op internet. :(

Snap ik echt niet... Ik vond het prima zenders, en kan me niet voorstellen dat het een significante besparing opleverde om de stekker eruit te trekken. Paar streams kost ze ook de kop niet, het waren gewoon geautomatiseerde jukebox-zenders dus er komt geen presentator aan te pas, en qua bandbreedte maakt het ook niet uit als het aantal luisteraars gelijk blijft.
Versnellen??? :X

Volgens mij ligt de groei in het bereik al jaren stil. Lijkt me typisch geval van kip en ei politiek.
Ik snap eigenlijk niet waarom het zo lang heeft geduurd, waar zitten de kosten? Misschien is er zelf in de operationele kosten een besparing omdat je niet meer voor elke zender een aparte antenne en versterker nodig hebt. Waarom wordt er in Smilde niet meteen DAB meegenomen?
Die groei ligt al jaren stil omdat het tot nu toe een experiment was. Een experiment wat op een laag pitje is gezet toen duidelijk werd dat de opvolger van DAB, DAB+ er aan zat te komen. In Nederland heeft men expres besloten het DAB experiment kleinschalig te houden (beperkte dekking, alleen de Publieke Omroep, geen grote campagnes) en te wachten met investeren totdat DAB+ klaar was.

Dat moment is er nu, de uitrol in Duitsland die vorig jaar plaatsvond is erg succesvol gebleken. De eerste multiplex zit daar nu al vol en een tweede wordt nu gepland. De verkoop van DAB+ radio's is veel groter dan verwacht, men verwacht meer dan een miljoen toestellen binnen een jaar.

Nu de Publieke Omroep overstapt op DAB+ en de commerciëlen direct op DAB+ instappen zal er pas weer publiciteit aan gegeven worden, zullen importeurs digitale radio's ook naar Nederland halen en wordt er landelijke dekking gepland.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 02:25]

Als je pas in 2017 goed binnenshuis radio kan ontvangen vraag ik me af of het wel zo'n succes gaat worden.
Een gewone radio is nu eigenlijk al zo goed als obsolete, laat staan over 5 jaar.
Alleen in de auto is het nu nog wel handig, maar binnenshuis?
Voor binnenshuis hebben ze internet radio uitgevonden.
Of kabel radio.
Anoniem: 428562 8 juni 2012 13:49
[...]

Volgens de nieuwe plannen zal het huidige t-dab-netwerk in december 2012 zijn vervangen door nieuwe hardware.
Toe maar een eerder netwerk wat bijna niemand gebruikt wordt vervangen, nu gaan we voor de tweede keer veel geld uitgeven aan een netwerk waar niemand op zit te wachten.

KPN ziet natuurlijk de mogelijkheid om geld te verdienen maar waarom de NPO hier aan meedoet begrijp ik niet.

Lijkt me goed om dit project weg te bezuinigen met de crisis kan het geld aan zinvoller dingen besteed worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 428562 op 23 juli 2024 02:25]

FM apparatuur heeft ook niet het eeuwige leven, je zal altijd je netwerk moeten blijven vervangen.

En vergeet niet, dit is geen uitgave, het is een investering. De zenders betalen voor het gebruik van het DAB netwerk. Er zit meer capaciteit op DAB dan op FM, dus kunnen er meer commerciele partijen meebetalen, en kan de NPO als mede-investeerder in het netwerk een aardig centje kunnen opleveren, meer dan ze uit het huidige FM netwerk trekken.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 02:25]

Anoniem: 428562 @Dreamvoid8 juni 2012 15:01
Op dit moment zijn er geen commerciële stations die uitzenden met DAB.

Politiek en ambtenarij wil de commerciële zenders verplichten om DAB uitzendingen te verzorgen, geen DAB uitzending is geen FM frequentie.

Het aantal luisteraars is vrij constant, meer zenders is minder luisteraars per zender is minder inkomsten voor de huidige commerciële zenders...

Een nieuw netwerk ga je zo nooit terugverdienen.

Stoppen met dit onzin project waar niemand op zit te wachten
Met meer zenders kan je meer niche en thema zenders opzetten die een nieuw publiek trekken, de mensen die nu met (qua infrastructuur inefficiente) webradio luisteren. Aan de veilingen van de FM banden is te zien dat er vanuit de commerciele zenders meer vraag is dan dat de FM band kan bieden. En als je ooit in de VS bent geweest: Sirius XM's (100% commerciele!) satelliet radio netwerk met zijn tientallen zenders is razend populair. Ik zie niet waarom daar in Europa (met meer diversiteit qua cultuur/talen ook nog) geen vraag naar is, of commercieel niet zou kunnen werken. Hier in Europa met ons gezellige poldermodel wordt het in een public-private-parnership gegoten, maar de business case is hetzelfde: meer zenders = meer waarde.

Dat "FM is goed genoeg, wie heeft ooit meer nodig?" klinkt me teveel als "640kb should be enough for everybody". :)

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 02:25]

Anoniem: 14842 @Dreamvoid8 juni 2012 17:38
En als je ooit in de VS bent geweest: Sirius XM's (100% commerciele!) satelliet radio netwerk met zijn tientallen zenders is razend populair. Ik zie niet waarom daar in Europa (met meer diversiteit qua cultuur/talen ook nog) geen vraag naar is, of commercieel niet zou kunnen werken. Hier in Europa met ons gezellige poldermodel wordt het in een public-private-parnership gegoten, maar de business case is hetzelfde: meer zenders = meer waarde.
Appels/peren...

In de VS is geen landelijke dekking van FM. Ook is er geen landelijke dekking van 3G. AM is natuurlijk ruk qua kwaliteit. Vandaar dat daar een satelliet radio kans van slagen heeft. Betere kwaliteit, overal bereik, etc.

In Nederland biedt DAB geen merkbare kwaliteitsverbetering t.o.v. een FM zender. In theorie wel, maar in praktijk ga je het niet horen als je met 140 voortraast. (2 man in een 7 serie daargelaten).

Dan is in NL de FM radio ook nog eens prima dekkend (alhoewel ze het wel voor elkaar hebben gekregen dat de laatste jaren te verslechteren).

Én in Nederland hebben we een prima 3G netwerk waardoor iedereen die persé thema zenders of betere kwaliteit wil hebben dat gewoon kan streamen. Het zij via BT, het zij via een kabeltje, soms zelfs via de radio zelf.

Ofwel: zinloze investering die alleen KPN weer verschrikkelijk veel belastinggeld gaat opleveren. KPN kennende gaan ze ook nog een codering over de PUBLIEKE zenders doen zodat die alleen "gratis" is te ontvangen als je een KPN certified DAB+ ontvanger hebt.

Sorrie, maar ik weet 100% zeker dat dit gewoon een sponsor actie t.b.v. KPN en de NPO is. Laat ze liever geld steken in iets écht innovatiefs.
In de VS is geen landelijke dekking van FM. Ook is er geen landelijke dekking van 3G. AM is natuurlijk ruk qua kwaliteit. Vandaar dat daar een satelliet radio kans van slagen heeft. Betere kwaliteit, overal bereik, etc.
Klopt, in de VS is sateliet de enige manier om landelijke dekking te krijgen. Overigens moet je je van sateliet niet al teveel voorstellen. In alle grote agglomeraties worden gewoon grondzenders gebruikt omdat de satelietontvangst er te slecht is wegens gebouwen en dergelijke.

Bovendien is het ook weer niet zo succesvol, één van de twee bedrijven die satelietradio aanboodt (XM) heeft het hoofd niet boven water kunnen houden en is gekocht door Sirius. De bedrijven zijn nu gefuseerd en dus is er nog maar één over, Sirius XM.
De geluidskwaliteit van Sirius XM is trouwens hetzelfde als DAB+ aangezien ze beide AAC+ gebruiken.

In Europa wordt satelietradio over het algemeen niet haalbaar geacht. Door de hoge kosten moet er en heel groot aantal luisteraars bereikt worden om het haalbaar te maken. Echter, een satelietradiodienst voor heel Europa zou betekenen dat er misschien twee kanalen voor Nederland overblijven. Aangezien betalen voor radio (Sirius XM is alleen beschikbaar voor betalende abonnees) in Europa al niet gebruikelijk is lijkt het niet voor de hand liggend dat Nederlanders ruim een tientje per maand willen betalen voor twee zenders.
Ofwel: zinloze investering die alleen KPN weer verschrikkelijk veel belastinggeld gaat opleveren. KPN kennende gaan ze ook nog een codering over de PUBLIEKE zenders doen zodat die alleen "gratis" is te ontvangen als je een KPN certified DAB+ ontvanger hebt.
Incorrect. KPN heeft de aanbesteding gewonnen die is uitgeschreven door de Publieke Omroep. Als KPN het zou gaan coderen zodat het niet door standaard ontvangers te ontvangen zijn houden ze zich niet aan het contract en mogen ze de Publieke Omroep een forse schadevergoeding betalen.
Sorrie, maar ik weet 100% zeker dat dit gewoon een sponsor actie t.b.v. KPN en de NPO is. Laat ze liever geld steken in iets écht innovatiefs.
Incorrect. Dit is een openbare aanbesteding geweest door de Publieke Omroep waar iedere partij zich voor had kunnen inschrijven. Hun grote concurrent Broadcast Partners was ook in de race maar die hebben dit contract niet gewonnen. Broadcast Partners is op dit moment verantwoordelijk voor onder meer het FM netwerk van de Publieke Omroep.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 02:25]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.