Dus belasting heffen op een rendement dat je niet hebt gemaakt is heel anders dan belasting heffen over een kilometer asfalt die je niet hebt bereden?
-
Jij hebt een vreemde kronkel in je hoofd als je zegt;
Dat jij rijdt in het buitenland is niet het probleem van de Nederlandse regering. Er is niemand die tegen jouw zegt...ga op vakantie met de auto.
Dat het voor de overheid lastiger is om kilometerheffing te heffen na aftrek van buitenlandkilometers is juist niet mijn probleem (en dat van miljoenen Nederlanders met mij) maar hún probleem
Als jij je spaargeld in het buitenland op een bankrekening zet dan zal je over dat rendement ook in Nederland belasting moeten betalen, maar dat is dus volgens jou oneerlijk?
Weer een vreemde kronkel. Maar als ik over dat rendement geen belasting betaal in dat andere land is het prima (en zo geregeld) dat ik daarover hier een rendementsheffing betaal.
Nee, dat heet Inkomstenbelasting. BTW betaal je over producten en diensten die je koopt, maar de "B" staat ook gewoon voor belasting.
Precies! dan zijn we er uit. Dus als ik geld mag aanhouden en dat over de grens mag consumeren zónder dat ik daarover in Nederland BTW hoef af te tikken mag ik dus ook een auto aanhouden en daarmee over de grens consumeren zónder dat ik daarover in Nederland een kilometerheffing hoef te betalen. Want anders (en daar draai je nog omheen) kunnen we er net zo goed van uitgaan dat iedere euro inkomen uiteindelijk geconsumeerd zal worden en dus kunnen we beter daar meteen de BTW van afhalen. Dat is véél gemakkelijker voor "de Nederlandse regering" en "mijn probleem" want ik kan er immers gewoon voor kiezen niet over de grens aankopen te doen.
Lekker kort door de bocht. Inkomstenbelasting betaal je voor allerlei andere zaken, zoals je pensioen. Nu is dat een heel andere discussie, en het belastingstelsel in Nederland is behoorlijk ingewikkeld, maar dat jij een vergelijking trekt met je privacy als het aankomt op inkomsten uit arbeid of heel Nederland volhangen met tracking cameras of verplichte uitlezing (en installatie) van GPS tracking in ieder voertuig getuigd wel van een enorme kortzichtigheid.
Eens te meer geeft het aan dat je er werkelijk niets van snapt. Inkomstenbelasting gaat voor 0,0000000000% naar pensioenen. Waar haal je het toch vandaan?! Dat jij privacy betrekt bij het probleem van kilometerheffing is ook niet zuiver. Die camera's die kentekens registreren hangen er overigens al jáááren. En er komt bij dat er nog vele honderdduizenden oudere auto's rondrijden waarvan de kilometerstand eenvoudig te manipuleren valt. Hell, er zijn zelfs auto's die geen kilometerstand (meer) kunnen registreren. Die zijn dus technisch ongeschikt voor de brainfart die nu de pers ingeslingerd is. Daar zullen ze dus minstens een alternatief systeem naast moeten zetten.
Denk je dat mensen met verstand van zaken zich hier niet al mee bezig hebben gehouden?
Vast wel, maar men komt er niet uit, al jaren niet, terwijl de tijd maar blijft tikken. Jij hebt jezelf -na het lezen van het persbericht- ervan overtuigd dat de kilometerheffing de wegenbelasting gaat vervangen. Maar je moet wel je ogen op de bal houden. De bal is namelijk in mindere mate de BPM, maar vooral de accijnzen op motorbrandstoffen. De inkomstne uit die accijnzen loopt de overheid in sterk toenemende mate mis naargelang er meer kilometers elektrisch afgelegd zullen worden. Men kán die accijnzen niet gaan heffen over de elektriciteit, want die kan worden omzeild via PV-systemen maar belangrijker; je kan geen onderscheid maken tussen de stroom die de koelkast en wasmachine verbruiken en die de auto verbruikt. Dus ja, mensen met enig verstand houden zich hier al jaren mee bezig, en diezelfde mensen proberen nu uit hoe het volk reageert op dit verkeerde plan en men presenteert dat plan onder valse voorwendselen.
Waarom kom je zelf niet met een suggestie van hoe het dan wel zou moeten?
Ik ben er niet om het probleem op te lossen, maar ik zou het lekker laten zoals het is. De brandstofauto is uitstervend. Het probleem lost zichzelf op, gewoon beginnen met steeds een beetje meer bpm en wegenbelasting op EV's. Tegelijkertijd via diezelfde systemen de brandstofauto's uit het systeem pesten.
Je weet nog helemaal niet wat de details zijn, hoeveel het gaat kosten, of je misschien kilometers af mag trekken als je aan kan tonen dat je in het buitenland hebt gereden, of misschien komt er wel een vrijstelling van 2000KM. Het is gemakkelijk om dingen te roepen, maar kijk nu eerst eens hoe het wordt uitgewerkt. Het lijkt er op dat dit voor mensen die weinig rijden goedkoper uitpakt en voor diegene die voor elk wissewasje de auto pakt duurder.
Dat maakt allemaal geen verschil, vrijstelling of niet maakt niet dat je opeens in het buitenland niet alsnog dubbele belasting betaalt waarbij de Nederlandse overheid helemaal geen claim heeft. Het zal best dat het goedkoper wordt voor grote groepen weggebruikers en ik rijd zelf ook niet veel, maar dat is helemaal niet van belang. Het gaat er om of het rechtvaardig en toegestaan is. Dat is het niet. Daarbij, als dit systeem alléén de wegenbelasting zou gaan vervangen konden we er nog over praten, maar geloof mij het gaat (uiteindelijk) óók over accijnzen op motorbrandstoffen en de BPM. Als je een dinosaurus wordt zoals ik weet je inmiddels hoe onbetrouwbaar de overheid kan zijn.
Trouwens...als je terugkomt van vakantie ga je dan in Nederland BTW betalen over de producten die je in het buitenland hebt gekocht en mee neemt naar Nederland? ...want als je zo principieel bent dan zou je dat ook moeten doen...en hoe doe je dat met de wegenbelasting die je nu betaald voor die twee weken dat je op vakantie bent? Vraag je die ook terug? Dat is natuurlijk ook vreselijk oneerlijk...toch?
Ha! wéér zijn we eruit! mooi zeg. Neen, over een pot pindakaas die je in Frankrijk koopt betaal je in Frankrijk belasting. Als je die dan meeneemt naar Nederland hoef je daarover niet nog eens in Nederland belasting te betalen. Nogmaals, en we zitten in een kringetje.
De wegenbelasting betaal je per tijdsperiode. Het is niet oneerlijk als je dat ook betaalt als je over de grens bent, want je betaalt ook als je geparkeerd staat. Je betaalt elke dag 1/365e deel van die belasting, ongeacht wat je doet. Echter gaat rekeningrijden ook de BPM en de brandstofaccijnzen vervangen.
Dus nu betaal je terwijl je twee weken in het buitenland bent 2/52e deel (3,85%) van de tijdsgebonden belasting -> niet onrechtvaardig want er is geen relatie met waar je bent of wat je doet. We hebben het hier bovendien over een verwaarloosbaar bedrag van ongeveer € 30,- over deze tijdsperiode voor een doorsnee benzineauto.
Straks betaal je bijvoorbeeld (bij 4.000 km buitenland en 12.000 km binnenland) 1/4e deel (25%) van de wegenbelasting per jaar (een kwartaal) én 25% van de brandstofaccijnzen én 25% van je "jaar-BPM" ómdat je in het buitenland reed -> totaal onrechtvaardig want er is een directe relatie met de afstand die je daar reed terwijl de NL overheid daar helemaal geen claim over heeft. Zolang het plan nog niet in finale vorm is uitgewerkt is het een béétje speculeren, maar men heeft al aangegeven dat "de burger niet duurder uit zal zijn" (LOL!) en "dat de inkomsten voor de overheid gelijk zullen blijven"
hier heb je op basis van gemiddelden misschien een richting. Aangezien ongeveer 14.000km/jaar heel gemiddeld is kun je dus al aanvoelen dat het tarief gemiddeld makkelijk 15 cent per kilometer gaat worden. Het bedrag zal dus ook totaal onvergelijkbaar zijn, immers kun je voor bovenstaande 30 euro slechts 200km rijden. De gereden 4.000 km kost je dan dus €600,- (het
twintigvoudige van de huidige tijdsgebonden kosten) voor iets waar de NL staat
geen enkele claim over heeft.
Daarbovenop betaal je in deze brainfart in het buitenland tolgelden, vignetten en/of accijnzen én BTW over de motorbrandstoffen. Dát is onrechtvaardig én juridisch onhaalbaar.
[Reactie gewijzigd door Badderbeest op 23 juli 2024 05:52]