Asus kondigt vertrek directeur en nieuwe smartphonestrategie aan

Asus-directeur Jerry Shen vertrekt per 1 januari 2019 bij het bedrijf. Tegelijk met die aankondiging maakt Asus bekend zijn strategie voor smartphones om te gooien: het bedrijf gaat zich op gamers en power users richten.

Shen werkte al 25 jaar bij Asus en was 11 jaar ceo van het Taiwanese bedrijf. Onder zijn leiding bracht Asus onder andere de PadFone-, Transformer-, ZenBook-, ZenFone- en EeePC-series uit. Tegenover Engadget maakt hij bekend bij het iFast aan de slag te gaan als voorzitter en directeur. Dat is een bedrijf dat zich bezighoudt met internet-of-things en kunstmatige intelligentie. Asus heeft een belang van 30 procent in iFast. Twee personen nemen de rol van ceo vanaf 1 januari op zich: de topman van de pc-divisie S.Y. Hsu en de leider van de klantenservice Samson Hu.

Het vertrek van de topman valt samen met een ommezwaai binnen het bedrijf, waaronder een nieuwe mobiele strategie. Asus gaat zich daarbij meer op gamers en power users richten, waarmee het onduidelijk is hoe de ZenFones van het bedrijf daar binnen passen. Asus bracht recent wel de op gamers gerichte ROG Phone uit.

Zoals meerdere fabrikanten heeft Asus' mobiele divisie moeite om aansluiting te vinden bij de grote smartphonefabrikanten en door gebruik te maken van zijn imago als bedrijf van gameproducten probeert Asus waarschijnlijk marktaandeel in een niche te winnen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-12-2018 • 20:51

43 Linkedin

Reacties (43)

Wijzig sortering
Dat op gamers richten klinkt leuk, maar is een niche markt. Hetzelfde met de ROG laptops. Het ziet er mooi uit, maar is relatief duur, dus de doorsnee consument zal op deze manier nooit voor een Asus smartphone kiezen.
Het is wel een zeer grote niche met zeer hoge marges. Met het oog op de toekomst lijkt het me geen gek idee om de Chinese telefoonfabrikanten zoveel mogelijk te vermijden als niet Chinese fabrikant.
Kun je dat onderbouwen met cijfers? Een fabrikant als Apple pakt grote marges maar Asus absoluut niet.
Hun ontwikkelkosten zijn veel te hoog met zulke lage aantallen smartphones. Het is echt een niche hoor.
Als de niche markt niet verzadigd is en op de mainstreammarkt zit iedereen elkaar's marge kapot te concurreren dan lijkt me dat geen onlogische stap. Je kan soms beter 40% van een kleine taart hebben dan 2% van een grote.

Verder lijkt het erop dat de niche markt ook de enige overgebleven PC markt zal worden. High performance gamers zullen immers nog wel desktops blijven kopen terwijl de gewone consument echt niet meer zo'n kast in huis wil halen tegenwoordig.
Tja, datzelfde geldt voor power users. Wie van de mensen die je kent, heeft er nu echt een Samsung Galaxy S9+ nodig? Ik ken kinderen van 12 en 14 met zo'n ding. Wat doen ze ermee? YouTube, Netflix, Whatsapp/Insta/Snap en een beetje gamen. Dat hoeft natuurlijk niet met een telefoon van € 1000. Toch willen ontzettend veel mensen een iPhone X of een S9+. De markt voor dure, luxe producten zit kennelijk toch niet zo simpel in elkaar als jij denkt.
Apple/iOS is ook een niche market met extreem hoge prijzen.
Toch verdient Apple meer dan voortreffelijk in die markt.

Niche market heeft vaak een negatieve klank maar dat is vaak onjuist.
Wat is beter 100 miljoen consumenten delen met 100 concurrenten in een mainstream markt; of 2 miljoen nichemarket consumenten voor jezelf?
Apple is net als VW, het wordt gezien als zijnde premium, maar Jan met de pet rijdt ook in een Golf.
En Lieke van 16 heeft ook een dure iPhone X. Dus nee, Apple is allang mainstream fabrikant geworden.
Dit in tegenstelling tot Asus (op gebied van smartphones dan).
VW premium? Die mening deel ik toch echt niet... Het heet niet voor niets Volkswagen.
Mercedes, BMW, dat is richting premium consumer spul, maar bij premium denk ik toch eerder aan een Porsche, Ferrari, Jaguar etc.
Toch bijzonder dat ze niet echt uitblinken in smartphone-land.

Heb zelf veel verschillende producten van asus (desktop-onderdelen, router, monitor, laptop) waar ik toch allemaal erg tevreden over be.

Vind het stiekem wel geinig om een echte Asus-man te worden maar dan ontbreekt dus een puike telefoon in hun line-up
Asus doet vaak toffe dingen die de tweaker wel aanspreken. Bij mij valt het in de praktijk echter vaak tegen en heb ik altijd wel wat te klagen:
-videokaart (groen beeld zonder asus specifieke driver)
-moederbord (problemen ram timings)
-tablet (bizar traag na 1 jaar)
-laptop (spontaan barst in scherm na gebruiken audio uitgang)
-telefoon (meerdere keren 1.5 uur updaten)

Tot heden nog een Asus product gehad waar ik echt tevreden over ben. Een Asus wifirouter heb ik nog niet geprobeerd. Dat zou dan het eerste product worden die doet wat het moet doen (of niet)

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 13 december 2018 23:07]

Dit kun je over elk merk zeggen hoor, MSI, Asrock Gigabyte noem maar op.
Asrock is het B-merk van Asus toch?
Van oorsprong. Tegenwoordig niet meer zo te zien.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/ASRock
Vroeger was het troep met slechte condensatoren erop enzo, maar zoals JeroenED al heeft gepost is er het nodige veranderd. Nu kan ASrock prima meekomen met Asus, MSI en Gigabyte. Ook in het gamesegment met hun Fatal1ty borden. Zelf zou ik voor een volgende PC eerder voor ASrock kiezen dan voor Asus.
Jup, helemaal af is het niet altijd bij hun. Vorige week nog een nieuw ITX c242 bordje gekocht waar een verkeerd IPMI image op geflashed stond. Dus gewoon geen BMC....
Volgens mij wordt bij dit mobootje de ASMB chip apart geleverd en hoor je die zelf te flashen naar het model wat je hebt.

Hier linkje naar BMC flash.
Ja, dat dacht ik ook, maar die tool is voor aspeed 2400, en het image ook, terwijl er aspeed 2500 op zit. Ziet de P11 serie ook niet tussen de support staan.

[Reactie gewijzigd door Flaat op 14 december 2018 11:10]

De Z11 is toch geen C242 chipset? Ik zie de ASMB firmware er trouwens gewoon tussen staan. Je moet wel die van exact jouw modelnaam hebben trouwens.

jeumig, lekker bordje heb je dan... 2TB geheugen 8)7
Sorry P-11C, binnenkort tot 128gb via bios update dus ook niet slecht hoor ;)
Ook niet verkeerd! hier de BMC firmware voor alle modellen, gewoon je model ertussen uit zoeken en flashen. Heb altijd veel met de BMC gewerkt, ik vind het wel een vernuftig tooltje en zeker de moeite waard om te installeren.
Het is onmisbaar, maar heel vaag dat ze het er niet gewoon zelf op zetten. Zal even kijken of het zo wel werkt. Thnx voor de hulp!
Met mijn Z270 IX HERO had ik problemen met het booten van het RAM. Eerst wou hij niet booten in dual channel en daarna werkte opeens alleen nog maar 1 stick. Toen heb ik lopen kloten in de bios en ben daarna maar met 1 stick Windows gaan installeren. Een dag later probeerde ik opnieuw de andere stick in dual channel te stoppen en alles heeft sindsdien gewerkt.

ASUS heeft altijd wel van deze rare problemen in hun hardware. Zo had mijn moeder een Z97 RANGER en werkte de netwerkkaart hardware-matig na een dag het niet meer. We hadden CMOS resetten geprobeerd, maar uiteindelijk was het probleem dat de kabel detectie "stuck" was. Een power surge had het probleem opgelost(PC uit, PSU uitzetten en dan de PC proberen aan te zetten, dit gooit alle capacitors en reststroom leeg). Daana na een aantal maanden had de interne USB-controller zich uit het niets begeven. Hebben we een USB kaart moeten kopen. Wat blijkt: na 2 weken deed hij het opeens wel weer.

Bij MSI moederborden heb ik werkelijk waar nog nooit problemen gehad.

Ik had ook een ASUS 280X videokaart waarbij de VRAM chips telkens oververhit raakten bij zwaar gebruik(gamen), waardoor er telkens VRAM corruptie optrad. Niet leuk als je opeens checkerboard patterns in je scherm ziet.
Had hem omgeruild en dit helpte dus ook niet, dus het probleem zat hem in de heatsink design. Toen maar omgeruild voor een MSI variant voor 20 euro meer.


Ik snap gewoon echt niet hoe ik dit altijd alleen bij Asus gezien heb en de issues altijd zo vaag zijn.

Edit:typos

[Reactie gewijzigd door MrFax op 14 december 2018 08:45]

Asus is niet sterk in mainstream marketing.
Gewoon onzin. Asus is altijd gegaan voor kwaliteit en was daarom altijd duurder. Daarom kochten mensen het niet.
Kijk naar een Asus Zenfone 5 (400 euro) en Asus Zenfone 5Z (500 euro). Qua specs vs prijs heel interessant. 5Z en OnePlus 6 werden rond dezelfde tijd gelanceerd met vergelijkbare specs. 5Z tegen een lagere prijs en met een betere camera. Echter OnePlus heeft meer sales dankzij marketing.
Ik heb de Asus Zenfone 5Z en ben er helemaal weg van. Voor mij beter dan de Oneplus en de xiaomi Pocophone. Maar oneplus en Xiaomi hebben een veel betere marketing waardoor iedereen over deze merken schrijft en men Asus volledig links laat liggen. Spijtig want ze doen veel goed en leveren ook nog regelmatig updates.
Dat heeft dan ook een reden. OnePlus heeft in het begin veel met de community gedaan en heeft een "developer" programma om "custom roms" zoals OmniROM en Lineage to ontwikkelen. Dat heeft ze in het verleden veel credit opgeleverd.

Ik heb zelf (na een OnePlus 3T) een Zenfone 5z gekocht, maar ik moet helaas constateren dat wat Asus gedaan heeft met de kernel en Android het op dit moment erg lastig maakt om een custom ROM te ontwikkelen. Asus publiceert wel netjes de kernel source code, echter als je ziet wat ze ermee gedaan hebben, wordt je niet echt blij.
Asus maakt altijd mooie producten, van goede kwaliteit, ben erg tevreden over. Meerdere laptops gehad, moederborden en zijn allemaal zeer oud geworden zonder gebreken zelfs na excessief gebruik. Alhoewel de laatste laptop wel iets anders is, toets gebroken en niet na te bestellen (wel een heel keyboard maar dat werkt nog goed, dus wil ik niet vervangen). Asus maakte het ook altijd zo dat het gemakkelijk uit elkaar te halen is, bijvoorbeeld om de fan schoon te maken, dat is echter bij dit model niet het geval, da's wel jammer.

Wat ik echt een heel mooi systeem vind is de PadFone, hoop dat ze daarmee door zullen blijven gaan. Heb er nooit één in levende lijve mogen aanschouwen. Heb ook een zenbook en dat bewijst dat het allemaal best wel klein en krachtig kan en dat zonder fan. De ultieme natte droom is een volwaardige PC in je broekzak (als telefoon met scherm dus niet als stick) dat in meerdere docks kan worden gebruikt, tablet, pc monitor of tv, of in een keyboard. Ben benieuwd of dat ooit nog werkelijkheid gaat worden.
De PadFone is vijf jaar geleden vrijwel direct volledig geflopt en gestopt, hun succesproduken zijn de (inmiddels 5 generaties) Zenfones.
Dat betekent dus high-end smartphones met groot scherm en flinke accu? Of gaat het alleen op voor laptops en desktops?
Als de routers maar blijven wat ze zijn... erg tevreden over
Asus maakt smartphones? :/ Voor normals in Europa en Amerika is er alleen Samsung en Apple. De rest mag vechten om wat er over blijft.
De zenfone is een goed toestel.
Ik heb de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar Asus smartphones, vooral toen ze nog de intel chipsets hadden. Ze deden me juist denken aan een mix van nokia en huawei. Verfijnd maar toch met wat extra's. Ik vind het jammer om dit te horen. Vooral de telefoon die we op de afbeelding zien was een leuke innovatie.

https://tweakers.net/vide...oor-de-compactcamera.html

Hopelijk blijft er nog hoop dat Asus nog gaat werken aan dit soort telefoons of aan high end telefoons met een lekker lage prijs (snapdragon 845 voor €399)
https://androidworld.nl/nieuws/asus-zenfone-5z-aanbieding/
Of dat ze komen met telefoons met bizar grote accu's voor de Chineze markt.

Ik blijf in iedergeval nog hopen. ;(
:) Ik ben benieuwd hun ROG phone voegde echt iets nieuws toe. Nu maar hopen dat ze de prijzen onder controle houden..
ROG Phone is echt een heerlijk toestel. hij rechtvaardigd de 900 euro wel in my opinion. hopelijk vind ik dat over een half jaar nog steeds. Heb hem pas een paar weken.
Tja ik vind 900+ voor een telefoon echt veelste veel. ;) Helemaal omdat hun android versie zoveel is aangepast waardoor updates mogelijk heel lang gaan duren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee