Nederlands bedrijf ontwikkelt grote 3d-printer voor scheepsbouw

Het Nederlandse bedrijf CEAD heeft een nieuw type 3d-printer ontwikkeld met een groot volume waarmee grootschalige producten kunnen worden geprint, zoals onderdelen voor de infrastructuur of de scheepsbouw.

De printer heeft een volume van 4 x 2 x 1,5m en is bedoeld voor gebruik in de maritieme sector en voor infrastructurele projecten, zo meldt de website 3ders.org. Het apparaat maakt gebruik van een proces dat continuous fibre additive manufacturing wordt genoemd. Bij deze printtechnologie worden continu glas- en koolstofvezels toegevoegd aan geprinte onderdelen voor extra versteviging.

Volgens het bedrijf is de nieuwe printer halverwege 2018 klaar voor ingebruikname. Het Nederlandse bedrijf Poly Products is de eerste afnemer van de grote 3d-printer. Het bedrijf gaat het apparaat inzetten voor grootschalige producten. Een tweede klant is het maritieme bedrijf Royal Roos, dat de printer gaat gebruiken voor het maken van lichtere vaartuigen. In 2018 zal CEAD nog drie andere printers van dit type afleveren.

CEAD is in 2014 opgericht door twee van de vier medeoprichters van het in 2012 opgerichte, Nederlandse 3d-printerbedrijf Leapfrog. De beide oprichters van CEAD, Maarten Logtenberg en Lucas Janssen, besloten zich in 2014 te richten op het maken van 3d-printers voor de scheepsbouw en infrastructuur. Leapfrog maakt onder meer consumentenprinters, zoals de Bolt, en industriële printers, zoals de Bolt Pro en de XceL.

CEAD printer

Door Joris Jansen

Redacteur

09-01-2018 • 12:45

43

Reacties (43)

43
43
19
2
0
14
Wijzig sortering
zou ik hiermee in de nabije toekomst ook een soort body kunnen creeren op basis van een lotus super 7?
ooit, ja. Betaalbaar binnen komende 100 jaar, nee.
Want?

Deze heeft een output van 15 kg/h, ze zouden kunnen opschalen naar 25 kg/h.

Mijn vraag is eerder in hoeverre dit spul sterk genoeg is. Is zie namelijk genoeg mogelijkheden en bij een output van 25kg zie ik een kleine wagen in het verschiet, of in ieder geval grote delen van het chassis. Dat weegt relatief weinig.
Je hoeft met een printer praktisch geen rekening met de tekortkomingen van metaalproductie waarbij je soms consequenties moet, maar je print nu optimaal uit.

Een monocoque van een normale wagen weegt ongeveer 150 kg, daar worden vervolgens alle onderdelen aan bevestigd.


Vraag is in hoeverre dit materiaal zich kan houden onder normale omstandigheden waarbij sommige eigenschappen van een normaal metaal juist welkom zijn. Staal is tot een zekere hoogte flexibel en niet star vb.
Ik heb deze zin nu 5 keer gelezen, maar ik begrijp niet echt wat je hier probeert te zeggen:

"Je hoeft met een printer praktisch geen rekening met de tekortkomingen van metaalproductie waarbij je soms consequenties moet, maar je print nu optimaal uit."

Bedoel je misschien:
"Je hoeft met een printer praktisch geen rekening te houden met de tekortkomingen van metaalproductie waarbij je soms concessies moet doen, maar je print nu optimaal."?
Klopt,
ik had er de samenvatting van neergezet 😶
Oh, ik begin dat soort zinnen nu al zo'n beetje normaal te vinden... dacht al, ik zal wel de enige zijn die zich hierover verbaast??
Niet iedereen is even goed in taal en met overal de grammar nazi uithangen maak je jezelf niet populair natuurlijk. Maar als ik na 5 keer lezen nog niet snap wat er staat ga ik wel vragen stellen ja...
Het was ook niet bedoeld om Iblies te beledigen.
Taalgebruik wordt echter steeds slordiger, wat gewoon jammer is.

Verder spaar ik noch bij de Spar, noch bij Tweakers punten totdat ik de kaart vol heb.. ;-)
Ik ben alleen bang dat dit geprint materiaal factoren slapper is dan normaal geproduceerde vezelversterkte kunststof.
Waarom? Geprint metalen onderdelen zijn vaak juist sterker dan gegoten exemplaren.
100 Jaar? Dat is wel een heel lange tijd om zulke veronderstellingen te maken (in 1990 was een GB aan opslag al "onbetaalbaar" en nu is het een peulschil)
Haal er een 0 van af en dan zou het best kunnen. 3d techniek wordt ook steeds goedkoper, er wordt meer ontwikkeling naar gedaan.
Keek laatst bijv wat ze omgerekend vragen voor kg PP, ABS of ander plastic voor zo een kleine printer. Daar gaat het materiaal 10x over de kop of meer. Als die prijzen lager worden wat ze zullen gaan doen, de machines sneller en goedkoper betekend dat dat het omslagpunt ook steeds lager wordt om kleinere series te printen.
Hoezo niet betaalbaar? Juist deze fabricage techniek is erg goedkoop in vergelijking met traditionele productie met mallen/gieten/persen.
Dit is gewoon een schaalvergroting van de 3D printers die je al voor een paar 100 euro beschikbaar zijn.
De mallen zijn misschien wel duur maar bij echte bulk productie is er niks wat daar tegenop kan.
Over 30 jaar staan we te lachen om een 3D printer dan is de techniek al zover gevorderd dat we zelfs vliegtuigen printen binnen een dag.
de local motors ziet er niet uit }> maar bedankt om ze te laten zien.
De resolutie van 3D printen is zo'n beetje omgekeerd evenredig met de printtijd.
Als je de laagdikte met 50% verkleint, zal de printtijd verdubbelen.
Bij deze auto is duidelijk voor een grote laagdikte gekozen en is deze achteraf niet afgewerkt. Je zou er voor kunnen kiezen om na het printen een oppervlakte behandeling kunnen toepassen (bijvoorbeeld afsmeren met een gladde laag)
Waarschijnlijk bewust zo gedaan zodat je ziet dat het een 3d print is, ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat ze die dingen zo gaan verkopen, daar gaat nog wel even een schuurpapiertje/laagje aceton overheen om het mooi glad te maken.
En rdw goedkeuring...
De grap van een 3D-printed auto is natuurlijk dat je het design zonder verdere investeringen (behalve de ontwerpkosten zelf) kunt aanpassen zoals je wilt.
Als demo is het zeker leuk. De vraag is of het in de praktijk echt een serieuze optie is. Grote onderdelen printen met hoge resolutie kost toch aanzienlijk veel tijd. De vraag is dan of het ook veel goedkoper is. Voor prototype en hele kleine oplage kan het goedkoper zijn. Voor grotere oplage heb je altijd een punt waarbij het duurder is.
Ik neem aan dat je niet het chassis bedoeld, de body is geen enkel probleem denk ik. Gewoon een paar plaatwerkdelen moet kunnen.
Deze printer legt koolstofvezel tussen het plastic. Je wil denk juist chassis en carrosserie in 1 printen zodat alles bijdraagt aan de sterkte en stijfheid.
De stijfheid zit juist in het gelaste buizenchassis, het plaatwerk is eigenlijk alleen maar om uit de wind te zitten. De vorm van deze specifieke auto is het gevolg van technische evolutie, een zelfdragende carosserie printen is niet de bedoeling.
Een chassis kan natuurlijk ook geheel uit koolstofvezel gemaakt worden. Verschil is dat die echt gebakken worden en ik weet niet of printen van plastic met koolstof dezelfde eigenschappen qua stijfheid geeft.

Daarnaast heeft de resolutie natuurlijk ook alles te maken met de snelheid. Wil je een body printen zal die heel mooi glas moeten zijn dus de resolutie van je printer zal heel hoog, lees fijn moeten zijn. Dat betekend dan weer dat de snelheid ook veel lager zal zijn. Voor een chassis maakt het weer iets minder uit en zou de minder fijn, lees sneller kunnen printen.

Alternatief is dan weer minder fijn printen en daarna met robot schuurmachine helemaal vlak laten schuren.
Hoewel het klopt dat de richting van de vezel sterk bijdraagt in de stijfheid van een constructie werkt deze printer nog steeds in lagen en zullen vezels dus ook in de print richting (per laag) worden neergelegd.
Dan kan je nog steeds ervoor kiezen om per laag een andere richting te printen (neem ik aan in ieder geval).

Bij mijn weten kan de MarkForged dat ook (deze kan ook vezelversterkt materiaal printen https://markforged.com/)
Ook markforged werkt door het neerleggen van de laagjes (FDM printen) in de richting van de Z-as ;)

Inhakend op @dwwolf het metaal printen dmv FDM is vaak ook een fillament dat het metaal bevat.
Andere technieken zoals SLS (waarbij het materiaal word gesinterd) of SLM waarbij er daadwerkelijk een smeltbad ontstaat zijn wel zeer geschikt om laag poreuse metalen onderdelen te printen. :)
Als het gaat om technische haalbaarheid.. zou absoluut mogelijk moeten zijn.
Als het gaat om of het bereikbaar wordt... tja afhankelijk van je bankrekening-saldo denk ik eerder niet!
Waarschijnlijk is het met de normale methoden maken van een shell goedkoper momenteel. Plus dat dit ook minder sterk zal zijn dan een normaal koolstoflaminaat.
ja zo zie je maar weer dat er veel meer banen verdwijnen , hoe zou dat toch komen?
maar het ziet er wel goed uit, ze kunnen nu dus grotere dingen maken en onderdelen wat zo een schip nodig heeft.voordat hij in bedrijf gaat zal ie eerst gekalibreerd moeten worden.
ik vind het een mooie ontwikkeling dat zodoende materialen gemaakt kunnen worden voor de scheepsbouw.enne plasic vergaat niet en kan niet roesten.
Deze heeft Damen toch staan? of is dat weer een andere?
http://www.damen.com/en/n...step_closer_to_completion

[Reactie gewijzigd door verbraakje op 26 juli 2024 23:54]

Bij Damen staat een printer van RAMLAB. http://www.ramlab.com/
Het meest interessante van deze printer is de CAM integratie. Laat tweakers dat nou net niet vermelden. Voor de rest is het opschalen van dit soort machines lang niet zo makkelijk als sommige tweakers hier doen voorkomen.
Te klein om mijn toekomstige boot in 1 stuk te laten printen. :+
In theorie wordt een 3d printer enkel beperkt door de grote van zijn assen (als het op grote aankomt) dus weet niet hoe groot jouw toekomstige boot moet worden maar koop een loods, plaats daarin enorme x-y-z assen en gaan met die banaan maar als je slimmer bent maak je de loods zo dat er meer dan 1 printer aan hetzelfde object kan printen. Het unicum in deze vind ik vooral dat ze andere materialen er doorheen kunnen mengen waardoor je ook glas of koolstofvezels voor de stevigheid kan toevoegen :)

Hier staan ook al veel grotere 3d printers met b.v. ander materiaal maar nog steeds hetzelfde concept https://all3dp.com/1/bigg...ter-world-most-expensive/

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 26 juli 2024 23:54]

boten worden meestal in segmenten gebouwd , van staal wat tot nu toe nog altijd sterker is en goed te verspanen en goed lasbaar is (licht eraan wat voor een staal soort).
@ultimasnake Ik denk aan een sloep-romp van 7 x 2,5 en ik heb maar 1 exemplaar nodig dus daar schaf ikzelf geen eigen printer voor aan.
Die romp wil ik wel uit 1 geheel hebben i.v.m. de stevigheid.
(De opbouw mag wel als apart deel geprint worden. Dat krijg ik wel waterdicht.)

@rjmno1 Volgens mij hebben ze het hier over kunststoffen en niet staal.
Glasvezels aan staal toevoegen? Daar heb ik nog nooit van gehoord. Andersom wel
Ik hoop dat het een vervolg is op dit. En dat was al in 2014....

Had wel wat meer en spectaculair verwacht in die tussen tijd.
Hetgeen waar ik zeer in geïnteresseerd ben is de kwaliteit van de geprinte vezelversterkte kunststof. Industriële methoden voor dit soort materialen hebben meestal post-processing methoden die ervoor zorgen dat de composiet goed luchtvrij word gemaakt (en zijn ook verschrikkelijk grootte machines, zoek maar eens op Automated Tape Laying).

Tevens twijfel ik of de auteur niet een vertaalfoutje heeft gemaakt (of in ieder geval hij impliceert twee varianten), namelijk;

"Bij deze printtechnologie worden continu glas- en koolstofvezels toegevoegd aan geprinte onderdelen voor extra versteviging."

Deze zin klopt net wel en net niet. Er zijn namelijk twee hoofdsoorten vezels, namelijk;
- Continuous: één lange draad
- Chopped: kleine stukjes vezel
Waarvan waarschijnlijk de eerste word bedoeld in dit artikel gezien de naamgeving. Al kan de zin ook impliceren dat er chopped fibers in worden gegooid.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.