Of het nut heeft om als consument een 3d-printer aan te schaffen kunnen we moeilijk zeggen. De een zal voldoende projectjes weten te bedenken terwijl een anders niet verder komt dan voorbeeldjes van Thingiverse printen. Mocht je echter overtuigd zijn dat je voor weinig geld een 3d-printer aan wilt schaffen, dan ligt de ondergrens voor plug-and-play printers rond 300 euro.
Voor dat bedrag liggen zowel de Renkforce RF100 als de PrimaCreator P120 in de winkel. Beide zijn makkelijk te bedienen en leveren strak en gedetailleerd printwerk af. Toch zijn er grote verschillen. De PrimaCreator heeft een verwarmd printbed en een extra fan die op de spuitmond gericht staat. Vooral die laatste optie wordt bij de printer van Renkforce gemist, want het maakt dat de RF100 prima prints aflevert als hij solide voorwerpen te printen krijgt, maar erg veel draden trekt als de kop de oversteek moet maken naar verschillende delen van het object. Het vergt veel experimenteren met de instellingen om dat te verhelpen. Bij de P120 is dat niet het geval en de printer van PrimaCreator is daarmee veel gebruiksvriendelijker.
De kleine Micro+ van M3D is wat duurder dan de rest en maakt die meerprijs helaas niet waar. In theorie zou de printer het fijnste printwerk af moeten leveren, maar het tegendeel is het geval. Het valt niet mee om gedetailleerd resultaat te behalen. De printer is vooral geschikt voor prototypes van lage resolutie en mocht je voor dat doel een printer zoeken, dan functioneert de goedkopere PrimaCreator P120 ook prima. Ook die is lekker klein en print een stuk beter.
Wie echt goedkoop wilt, haalt de Anet A3 uit China. Een prima printer waar na wat spelen met de instellingen zeer goed resultaat mee te behalen valt. Hij is nog sneller dan de concurrenten ook, al verbruikt hij ook meer stroom. Hij heeft bovendien het grootste printvolume. Ondanks prijs en kwaliteit raden we de A3 echter niet aan en dat komt doordat de printer geen CE-markering draagt en die ook nooit zal krijgen. De constructie van de printer laat veel te wensen over en het gebruik van de printer is niet zonder veiligheidsrisico. Dat weegt zwaar mee in ons eindoordeel. Wie voor weinig geld een goed presterende en gebruiksvriendelijke 3d-printer zoekt, kan de Anet A3 beter links laten liggen en voor iets meer geld de veilige PrimaCreator P120 kopen.
Tot slot: de vraag is of de printers uit deze test zich kunnen meten met duurdere modellen, bijvoorbeeld de printers uit onze vorige test, waarin we printers tot 1000 euro naast elkaar legden. Voor de beste modellen uit deze test geldt dat zeker. De kwaliteit van de PrimaCreator P120 doet niet onder voor duurdere modellen en ook de Anet A3 kan goed meekomen met de duurdere exemplaren die we eerder testten. Het prijsverschil komt niet zozeer tot uiting in de kwaliteit, maar vooral in de omvang. Duurdere printers hebben doorgaans een groter printbed en daarmee een groter printvolume, wat een belangrijk aankoopargument kan zijn.