Door Willem de Moor en Paul Hulsebosch

Vijf 3d-printers onder de 1000 euro

Welke kwaliteit bieden 'goedkope' modellen?

26-03-2017 • 06:00

165

Singlepage-opmaak

Wanhao Duplicator I3 Plus

De Duplicator i3 Plus van het Chinese Wanhao is letterlijk en figuurlijk de meest open printer. Het apparaat kost in Nederland 560 euro, waarmee de prijs netjes in het midden van ons testveld zit. Wie op Chinese sites als Aliexpress zoekt, kan deze printer echter ook voor minder krijgen, maar uiteraard met wat meer risico, langere wachttijden en geen Nederlandse ondersteuning. Daarom houden we voor deze review de prijs die je in Nederlandse winkels betaalt aan, maar het is iets om in je achterhoofd te houden.

Voor deze prijs krijg je een van de meest veelzijdige printers in huis. Je kunt namelijk in deze prijsklasse niet alleen pla printen, maar dankzij het verwarmde printbed ook abs en andere plastics. Je kunt bijna alles aan de printer aanpassen en via de software Cura heb je controle over alle aspecten van de printer. Daarmee is de printer technisch zeer open, temeer omdat je niet gebonden bent aan filament van een specifieke leverancier: je kunt gebruiken wat je wilt.

Ook het ontwerp is open: de printer heeft namelijk niet echt een behuizing, maar heeft een bodemplaat waarin de voeding en de motoren voor het printbed zitten. Om de printer aan het werk te zetten moet je eerst het u-vormig frame met daarin de motoren voor de printkop en natuurlijk de printkop zelf, aan de bodem monteren. Bovenop het u-frame zet je de rol filament op zijn houder. De printer is te bedienen via een touchpanel onderin en met printbestanden op een sd-kaartje, maar desgewenst kun je ook via Cura of andere compatibele software via de pc bestanden naar de printer sturen. Dit is echter niet de standaardmethode.

Wanhao Duplicator i3 PlusWanhao Duplicator i3 Plus

Flink bikken

Het printen van pla met de Duplicator is vrij eenvoudig. Je moet de printer wel even kalibreren door het printbed op de juiste hoogte in te stellen. Dat gebeurt met vier stelschroeven onder het printbed en een level-routine die je via het touchscreen aanzet en de printkop stapsgewijs naar de vier hoeken van het printbed positioneert. Aan jou dan de taak de ruimte tussen printkop en printbed goed af te stellen, door er een papiertje tussen te stoppen en te zorgen dat deze net niet vastgeklemd wordt. Het nadeel van de kalibratie is dat je dat regelmatig opnieuw moet doen. Het printbed zit namelijk vast en het verwijderen van je printjes kan je kalibratie verstoren.

Wanhao Duplicator i3 PlusWanhao Duplicator i3 Plus

Veel eigenaren modificeren het printbed van de Duplicator overigens door deze van een al dan niet gehard glazen toplaag te voorzien, in plaats van het standaard meegeleverde kunststof. Dat levert gladdere onderkantjes van je prints op en vooral voor abs printen zou dat betere resultaten opleveren. Bijkomend voordeel is dat je het glas eraf kunt halen en zonder je kalibratie te verpesten je prints kunt losmaken.

Wanhao Duplicator i3 Plus - test in plaWanhao Duplicator i3 Plus - test in pla

De i3 Plus heeft moeite met abs, zie de gele voorwerrpen

Conclusie

Met de Duplicator zijn uitstekende resultaten te behalen, al is het wel de meest bewerkelijke printer. Waar de andere printers out of the box opvallend goed presteren, is het bij de Duplicator even zoeken naar de juiste instellingen. Het kan geen kwaad om op zoek te gaan naar ervaringen van anderen en een profile te downloaden met instellingen als temperatuur en laagdikte. Het is tegelijkertijd de printer waarmee je de meeste vrijheid hebt om zelf met dergelijke instellingen te experimenteren. De Duplicator is echter wel de minst nauwkeurige printer uit de test en de grootste energieslurper. Daar staat tegenover dat hij goedkoop en veelzijdig is, een lekker groot printvolume heeft en er bovendien goedkoop filament gebruikt kan worden.

Voor het printen van pla is de Duplicator prima. Met abs heeft hij echter beduidend meer moeite; dan wreekt zich het gebrek aan een gesloten behuizing. Het abs koelt te veel af, waardoor prints vervormen en het filament niet goed meer hecht. Er zijn veel eigenaren die zelf een gesloten behuizing voor hun Duplicator gemaakt hebben en dan wel goede resultaten behalen bij het printen van abs. Zonder een dergelijke zelfbouw-omhulsel is dat erg lastig.

Model Wanhao Duplicator i3 Plus
Prijs € 560,-
Materiaal pla, abs, e.a.
Verwarmd bed ja
Bouwvolume 20x 20x18cm
Filamentdiameter 1,75mm
Laagdikte minimaal 0,1mm
Eigen filament vereist nee
Nozzlediameter 0,4mm
Gewicht 10kg
Bestandstype gcode
Invoer sd-kaart, usb-kabel
Software Cura e.a.

De Wanhao Duplicator i3 Plus is beschikbaar gesteld door 3D Ninja.

Lees meer