Nu is het nog een slome printer sloom was met alles zo in the early days. Bijvoorbeeld, deze video uit 2015 laat zien wat er nu al mogelijk is op keukengebied:
https://www.youtube.com/watch?v=mKCVol2iWcc Deze 'keukenheer' wordt niet moe, werkt perfect, zeurt niet en heeft geen salaris en vakantie nodig. Miscchien af en toe een monteur maar dat is het dan ook.
Bekijk deze video even, het geeft goed zicht wat er aan de hand is, het probleem is van alles tot in detail te willen automatiseren, de perfectie. Economisch interessant, qua verdiensten, meer doen met minder heeft ook een prijs, zeker als het in zo'n rap tempo gaat en er meer banen verdwijnen dan erbij komen (mevrouw Bussemaker, kijkt u even mee?).
https://www.youtube.com/watch?v=WSKi8HfcxEk
Als er banen bijkomen, zijn ze specialistisch. Als er dan in 2050 9,8 miljard mensen zijn en een groot deel leeft in armoede omdat er geen werk is, wie gaan dan al die producten kopen? Het mes snijdt uiteindelijk aan twee kanten. Alsmaar efficiënter maken heeft een prijs, een hele grote, als er geen oplossing is voor het verdwijnen van betaald werk en een groeiende populatie. Daar sta jij (gezien je antwoord) en vele anderen niet bij stil. Mijn beroep, als software ontwikkelaar, kan op een gegeven moment worden vervangen door iets geautomatiseerd. Kan zelfs daaraan bijgedragen hebben om mijn baan obsolete te maken.
Het probleem van automatiseren is niet zozeer het automatiseren maar de gevolgen ervan, dat wat beide video's goed laat zien. De printer lijkt nu nog wat knullig, dat dachten we van 3D printen zelf ook, moet je kijken wat je nu al kan doen. Het lijkt misschien dat deze keukenprinter niet mainstream zal worden maar wie zal het zeggen? Vele dingen ontwikkeld voor de ruimtevaart etc hebben tevens hun weg gevonden naar de mainstream markt, het wil helemaal niet zeggen dat innovatie op oorspronkelijke plek zal blijven.
[Reactie gewijzigd door codebeat op 24 juli 2024 00:01]