Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Van plastic fantastic naar haute cuisine - Een blik in de keuken van 3d-voedselprinting

18-07-2017 • 06:00

124

Helemaal nieuw is het niet, maar het 3d-printen van voedsel zit de laatste jaren wel in de lift. Zo was er vorig jaar de doorbraak met vlees uit de printer en opende er her en der pop-up stores waar 3d-geprint eten werd geserveerd. Tijd voor ons om letterlijk een kijkje in de keuken te nemen in de wereld van 3d-voedselprinting.

In deze video zijn we op bezoek bij een conferentie die geheel in het teken staat van de print-trend. Onderdeel van de conferentie is een nagebouwd restaurant waar een chef-kok een menu serveert met voedsel uit de printer, die in Nederland is ontworpen. Met het bedrijf achter deze printer, de chef-kok en een onderzoeker van TNO bespreken we onder andere waarom je voedsel zou willen printen, wat er momenteel mogelijk is, en hoe het zit met hygiene.

Reacties (124)

124
121
45
12
1
64
Wijzig sortering
Euhm Wout, het kan aan mij liggen hoor, maar volgens mij bereid je met zo'n printer geen voedsel, maar kun je er met zo'n printer een mooie vorm aan geven, waarna je het zelf nog dient te bereiden.
(Je kunt er dus de voorbereiding mee doen laten we maar even simpel zeggen)
Eenzelfde principe geld ook voor een magnetron (op het kunnen printen na dan), aangezien daarvan het eten vaak al bereid is, maar het vervolgens met een magnetron weer opgewarmd kan worden.
Al zijn de mogelijkheden van magnetron toch nog net iets uitgebreider dan alleen dat (het opnieuw kunnen verwarmen van voedsel), maar goed.
Hoe dan ook, ik snap prima wat er in de video mee bedoeld wordt.
Maar begon er vervolgens eens wat verder over na te denken, en moest plots aan bovengenoemde denken.
Dus dacht meld het toch even.
Mocht ik er overigens naast zitten, dan hoor ik dat graag.
:)

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 24 juli 2024 00:01]

volgende stap is een combo van oven/magnetron met ingebouwde 3d printer.

kan je catridges met voedsel kopen in de supermarkt (of ze worden automatisch geleverd als je carttridge bijna leeg is) en aan je digitale voice assistent vragen om even recept x te maken.
Eet je dus eigenlijk alleen nog maar pap of geperst vlees (weet je helemaal niet meer wat je eet, soylent green!!), want solide voedsel komt er niet echt uit.
Voor bepaalde gerechten wel ja. Maar vooral deserts hoeven geen tot weinig bereiding meer te hebben na het printen lijkt me.

Neemt niet weg dat het voor nu simpelweg een manier lijkt om een nieuwe vorm te geven aan voedsel inderdaad. Het desert met mascarpone zag er wel erg interessant uit. Deze vorm maak je toch niet heel snel na met de hand. Het hele principe zal nog wel in de kinderschoenen staan, maar vooruitdenkend lijkt me dit wel een leuke, extra toepassing in de keuken.
"Het hele principe zal nog wel in de kinderschoenen staan, maar vooruitdenkend lijkt me dit wel een leuke, extra toepassing in de keuken."

En zo is het maar net, het staat immers zoals je zelf ook al aangeeft nog in de kinderschoenen.
Dus wie weet als we een paar jaartjes verder zijn, dat er misschien al wel van dit soort 3D printers zijn te krijgen waaruit je het al gebakken of gekookt en al uit gaat kunnen krijgen.
Al is dat nog afwachten natuurlijk.
:)
Misschien een laser gebruiken om het te 'bakken'? Je kunt ook solderen met een laser, soldeerpasta of voedsel lijkt dicht bij elkaar te liggen zo te zien. Alleen zien te voorkomen dat het alles zwart blakert. Nori graveren kan iig: https://www.psfk.com/2015...d-aluminum-glowforge.html. Bedacht me verder nog dat stoomspuitje misschien ook wel eens wat zou kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door jopiek op 24 juli 2024 00:01]

Of het mogelijk maken om een pan te kunnen plaatsen op de plaat waar een 3D printer normaal op print (al kun je dit nu ook al doen, alleen zijn deze printers daar nu nog niet op berekend).
Waarna je na het printen van je kunstwerk deze gelijk kunt afbakken met behulp van deze plaat, door deze bijvoorbeeld van een inductie, of op stroom kookplaat systeem te voorzien.
Hij heeft je kunstwerk dan immers toch al in een pan geprint.

Edit: Zeer ernstige typo

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 24 juli 2024 00:01]

Beetje idee van die panne(n)koekprinters ja, er is genoeg te verzinnen iig :)
Kleine toevoeging op je puntje magnetron: http://allrecipes.nl/recepten/magnetron-recepten.aspx

hier staan 201 gerechten waarbij de magentron de "kooktechniek" is.
Er wordt dus steeds meer gekeken naar functies behalve het reeds bereidde eten opnieuw te verwarmen.
Zoals hieronder wordt gezegd, is een combinatie van print/magnetron niet eens zo heel gek bedacht.
Met bepaalde bakjes kan je ook je eten stomen bijvoorbeeld in de magnetron.

OT: het eten ziet er buitengewoon onsmakelijk uit. Ik zie hier geen toepassing voor. In de medische wereld kan ik me niet voorstellen dat we verpleegkundigen gaan opzadelen met het bereiden van voedsel met dergelijke ingewikkelde apparaten - laat staan dat ze de tijd hebben (door alle bezuinigingen) dat ze wortels gaan printen van wortelpuree. Een ziekenhuis is geen hotel, daar zijn ze zelf altijd donders duidelijk over.
hoeft niet persee in t ziekenhuis geprint te worden natuurlijk, kan ook elders zijn, dan is t enkel opwarmen.
Op Tech Open Air zag ik er van de week een die eetbare printsels maakt. Heb het niet geproefd, dat geef ik eerlijk toe.
Tja, wat moet je hier nu van vinden? Vind het niets eigenlijk, voor medische toepassingen zoals aangeven in de video dan lijkt het wel bruikbaar. Ziet er zeer plastic uit, zou mij niet trekken. Maar dagelijks gebruik..... gaat er nu weer een ambacht verloren door automatisering? De kok hoeft geen vaste hand meer te hebben en hoeft niet zo handig en creatief te zijn, ofwel hoeft zijn creatieve talent niet te beproeven. Dat is jammer want het is erg kunstig om iemand bezig te zien.

Voedsel lijkt steeds meer onnatuurlijk perfect, als er een vlekje op zit, scheef of ander 'gebrek' dan gaat het al de prullenbak in. Er wordt gigantisch veel weggegooid om die reden, dat zien wij niet eens want de suup vind dat wij als consument dat niet willen. Tevens, voedselproducten worden steeds meer gemaskeerd waar het vandaan komt. We komen steeds verder van de natuur af te staan met onze drang naar perfectie. Er zijn zelfs kinderen/volwassen die al niet eens meer weten hoe spinazie er onbewerkt uitziet of waar het vandaan komt behalve een potje of uit het vriesvak, in blokjes.

Dit is fabrieksvoedsel, te gaaf, te gelikt, te onnatuurlijk.
Misvormde groenten weggooien is inderdaad onbegrijpelijk.
Al zullen die ook wel opgesneden worden tot diepvriesgroenten.

In verdediging van automatisering, we zijn natuurlijk wel genoodzaakt om alle productieprocessen alsmaar efficienter te maken. 9.8 miljard mensen in 2050 is niet niks op ons eindige planeetje..
Al is het de vraag welke rol de slome 3D printer in massaproductie kan spelen..

Voor verspilling is in ieder geval steeds minder plaats, daar kunnen 'onnatuurlijke', maar veel gezondere veredelde planten ook bij helpen!
Nu is het nog een slome printer sloom was met alles zo in the early days. Bijvoorbeeld, deze video uit 2015 laat zien wat er nu al mogelijk is op keukengebied: https://www.youtube.com/watch?v=mKCVol2iWcc Deze 'keukenheer' wordt niet moe, werkt perfect, zeurt niet en heeft geen salaris en vakantie nodig. Miscchien af en toe een monteur maar dat is het dan ook.

Bekijk deze video even, het geeft goed zicht wat er aan de hand is, het probleem is van alles tot in detail te willen automatiseren, de perfectie. Economisch interessant, qua verdiensten, meer doen met minder heeft ook een prijs, zeker als het in zo'n rap tempo gaat en er meer banen verdwijnen dan erbij komen (mevrouw Bussemaker, kijkt u even mee?).
https://www.youtube.com/watch?v=WSKi8HfcxEk
Als er banen bijkomen, zijn ze specialistisch. Als er dan in 2050 9,8 miljard mensen zijn en een groot deel leeft in armoede omdat er geen werk is, wie gaan dan al die producten kopen? Het mes snijdt uiteindelijk aan twee kanten. Alsmaar efficiënter maken heeft een prijs, een hele grote, als er geen oplossing is voor het verdwijnen van betaald werk en een groeiende populatie. Daar sta jij (gezien je antwoord) en vele anderen niet bij stil. Mijn beroep, als software ontwikkelaar, kan op een gegeven moment worden vervangen door iets geautomatiseerd. Kan zelfs daaraan bijgedragen hebben om mijn baan obsolete te maken.

Het probleem van automatiseren is niet zozeer het automatiseren maar de gevolgen ervan, dat wat beide video's goed laat zien. De printer lijkt nu nog wat knullig, dat dachten we van 3D printen zelf ook, moet je kijken wat je nu al kan doen. Het lijkt misschien dat deze keukenprinter niet mainstream zal worden maar wie zal het zeggen? Vele dingen ontwikkeld voor de ruimtevaart etc hebben tevens hun weg gevonden naar de mainstream markt, het wil helemaal niet zeggen dat innovatie op oorspronkelijke plek zal blijven.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 24 juli 2024 00:01]

Thanks voor de interessante links!
Alsmaar efficiënter maken heeft een prijs, een hele grote, als er geen oplossing is voor het verdwijnen van betaald werk en een groeiende populatie. Daar sta jij (gezien je antwoord) en vele anderen niet bij stil. Mijn beroep, als software ontwikkelaar, kan op een gegeven moment worden vervangen door iets geautomatiseerd. Kan zelfs daaraan bijgedragen hebben om mijn baan obsolete te maken.
Je hebt gelijk en bijna ieders beroep kan inderdaad op ieder moment vervangen worden.
Onze technologisch exponentieel ontwikkelende samenleving vraagt om snel aanpassingsvermogen. Misschien is de culturele, creatieve hoek nog het meest veilig..
Gelukkig moet software altijd nog onderhouden worden, maar zoals in je video aangegeven zijn er wel steeds minder mensen daarvoor nodig. En word de bevolkingsgroei niet bijgehouden. Leuke video terug: https://www.youtube.com/watch?v=lpj0E0a0mlU
Nog maar 8604 jaar te gaan dan is het universum op, we moeten nu toch echt wat minder kinderen gaan krijgen met z'n allen of de consequenties gaan accepteren! :+

Edit:
Even uitgerekend, met de huidige populatie groei van 1.11% per jaar, hebben we nog maar 2995 jaar als optimistische schatting, voordat alle deeltjes van de aarde zijn opgebruikt in de vorm van mensen. :+

[Reactie gewijzigd door Wilglide op 22 juli 2024 19:34]

Wat een onzin. Wat hier getoond wordt is het gebruik v/d 3dprinter in de "haute cuisine". Daar gaan mensen naartoe die dit kunnen betalen en die voor dat geld perfectie (mogen) verwachten. Ambacht gaat er niet door verloren, want die 3d printer gaat echt niet zelfstandig de keuken runnen. Het biedt alleen nieuwe creatieve mogelijkheden en dat is belangrijk in die sector. Met nieuwe gerechten kun je je onderscheiden van de concurrentie en klanten trekken. Het bespaart een beetje werk, maar kost ook weer veel tijd bij het ontwerpen van gerechten.

Met onnatuurlijk heeft dit niks te maken en qua verspilling lijkt me niet dat er veel verschil is met een "gewoon" restaurant. Denk dat er bij buffetrestaurants zelfs nog wel meer weggegooid wordt.
Zie mijn reactie op @Wilglide hierboven.
Sterker nog, de ambacht word hierdoor juist uitgebreid. De gewone chef welke op een gegeven moment genekt word door wat er met een vaste hand mogelijk is, krijgt nu nieuwe mogelijkheden om zijn "kunst" weer tot nieuwe hoogten te tillen.
"Ambacht verloren" lijkt me een wat overdreven opvatting, omdat dit de komende jareneker geen gemeengoed gaat zijn, laat staan dat het de traditionele kok de markt uit drukt.

Innovatie en experimentatie is altijd goed in mijn ogen. Al is het momenteel nog voor het estetische aspect (waarbij je toch wel een beetje creatief moet zijn).

Wellicht niet goed voor de beeldvorming, maar de kok en/of producent van eventuele cartidges n de toekomst kunnen hier toch perfect 'lelijke' groenten in stoppen? Dat lost weliswaar het punt dat je maakt niet op, maar ik meen ergens eens gelezen te hebben dat 'lelijke groenten' juist veel minder wordt weggegooid dan men aanneemt: dat verdwijnt juist in kant-en-klare maaltijden etc.

Ben het wel met je eens hoor, dat we steeds minder doorhebben wat we eten, waar het vandaan komt en hoe het er uit ziet. Maar dat is ook een stukje eigen verantwoordelijkheid en opvoeding.
En te soylent green :+
Wat zegt ze nou op 2:27? Stiek tartar? Bedoelt ze:
http://www.macmillandicti...ion/british/steak-tartare
Zal de zenuwen zijn denk ik? Kan me niet voorstellen dat iemand 20+ jaar kan leven zonder het woord Steak uitgesproken te horen.
Hoewel ik er hetzelfde over denk moet ik wel zeggen dat Engels een van de talen is met de meest onsamenhangende manieren van uitspreken... The Chaos op WikiSource :)
Ik ken de voorbeelden. Deens kan er ook wat van, maar voor beide talen geldt dit alleen wanneer je het leest, niet uitgesproken hoort, en dan zelf probeert uit te spreken met de logica van woorden die je zowel kunt schrijven als spreken.
Ik neem aan dat mevrouw Steak het woord vaker in dezelfde context zowel geschreven heeft zien staan als uitgesproken heeft horen worden ; )
Leuk item, goed om weer eens wat van TNO te zien - en By Flow natuurlijk.
Ik werk zelf voor een 3D print bedrijf; wij doen ook e.e.a. met voedsel, al is het een andere techniek: powder-based (bv. poedersuiker, gevriesdroogde framboos of shiitake) met binder-jetting (bv. water of siroop meen ik, al dan niet met kleurstoffen).

Hier een filmpje: https://vimeo.com/129606650

Ik denk dat voor ons als voor By Flow en TNO geldt dat dit interessant is voor bepaalde niche-markten zoals de medische voeding of high-end restaurants, maar voor de thuismarkt zie ik het niet snel gebeuren op significante schaal. Maar ik zie ze graag het tegendeel bewijzen :).
Vlees uit de printer? Lijkt me eigenlijk niets anders dan fancy en duur gehakt. En hoe lang zal je wel niet moeten wachten voordat je bestelde en verse (3D gemaakte) dessert voor je neus staat? 3D voedsel ij mijns inziens niets anders dan gepureerd voedsel verwerkt via een dure spuit. Prachtige shapes, dat dan weer wel.

"We zijn nog maar net begonnen." Nou, het hele filmpje aangehoord hebbende zou ik zeggen dat het dan wellicht nog niet te laat is om te stoppen, want ik krijg niet bepaald trek van dit gepureerde eten. Is gelukkig ook beter voor mijn portemonnee. Mijn mening natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door retroguy op 24 juli 2024 00:01]

Weleens in de keuken van een restaurant gewerkt?

Daar is men 's morgens al bezig met het eten wat de gasten 's avonds op hun bord krijgen. Het enige wat men 's avonds doet is het afbakken en opwarmen van het voedsel.

Ik zie zeker toegevoegde waarde voor zo'n machine. Ik weet dat 3D nu pas mainstream aan het worden is, maar aan de andere kant verbaasd het me niets dat de voedselindustrie hiermee aan de slag gaat. Brood, vlaai(bodems) en pasteivormen worden toch ook gewoon machinaal gemaakt?

Dit is 'alleen maar' een precisieslag.
's Avonds alleen afbakken en opwarmen van voedsel? Een aantal zaken die goed voorbereid kunnen worden zijn natuurlijk afbak klaar of hoeven alleen samengevoegd te worden. Ook portionering van bijvoorbeeld vlees en vis kan natuurlijk netjes tijdens de mise-en-place gedaan worden. Het meeste moet echter gewoon 's avonds worden bereid, één van de reden waarom er zo keihard gewerkt moet worden in een keuken om alles enigszins op tijd op je bord te krijgen. Uiteraard verschilt dit per restaurant en leent de ene keuken zich beter voor opwarmen en afbakken dan de andere.

Brood en banket kan natuurlijk machinaal worden gemaakt. Maar brood heeft vezels, granen, pitten en andere structuren die niet door de printkop heen kunnen, dat is best een groot nadeel van voedselprinten.

Vooralsnog is naar mijn mening 3d printen met name geschikt voor nagerechten. Deze bevatten in de regel zachtere, soepelere structuren die zich beter lenen voor 3d printen. Ook kunnen nagerechten vaak goed worden voorbereid en dan in de koelkast, vriezer worden geplaatst, wachtend of afmaken en serveren.
Deels heb je gelijk. Enige nadeel van 3d is dat je iets vloeibaars moet hebben waardoor de structuur van het ingrediënt verloren gaat. De bite van een vers boontje heb je niet.
Verdiep je maar eens een voedsel en hoe de mens dit ervaart. Het gaat om een combinatie kleur, geur, structuur.
Deels zul je dat met vloeibaar en bakken weer kunnen herstellen, deels ook niet. Deel met chemie en dan is het weer de vraag willen we te veel chemie. Zal dus een mooie uitdaging zijn.
De 'bite' van een boontje ga je inderdaad niet zomaar terugkrijgen. Maar misschien kan je wel een nieuw soort bite creëren en die helemaal finetunen door andere bindmiddelen en geprinte structuren te gebruiken.

Deze methodes worden niet per se ontwikkeld om te kijken of er kunstmatig een boontje na gemaakt kan worden.
Je vergeet smaak, is toch ook van belang.
Kijk in de video naar het product van knolselderij. Later zie je dat in de vakjes diverse 'gewone' ingredienten zitten welke -naar ik aanneem- goed combineren met knolserderij. Dat is een spannende ervaring.

Ik denk dat we dit moeten zien als toevoeging; niet als vervanging.

Tenslotte zie je ook hoe het gehakt wordt gebakken. Via oven en koekenpan kun je dingen echt wel knapperig maken. Ook 3D printed. Maar dan moet het niet zo'n losse stellage zijn.
Ik denk dat ik in andere restaurants kom. ;) Maar zelfs in een pizzeria zie ik ze toch echt a la minute de pizza voorbereiden.
Volgens mij is dit onderdeel van het recept:

"BEREIDING
Doe alle ingrediënten in een kom en mix het in 10-15 minuten tot een mooi soepel deeg. Laat zo’n 30-45 minuten rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is."

Lijkt me stug dat jij 60 minuten gaat zitten wachten totdat de bodem klaar is.

Een groot deel wordt vooraf bereid. Ik weet een restaurant waar ze 's morgen om 10:00 al bezig zijn om de nasi te koken die 's avonds geserveerd wordt.

Ik zeg niet dat een restaurant 's avonds geen kok meer nodig heeft maar wel dat de meeste koks al ruim voor opening van het bedrijf druk bezig zijn met hun werk. En dat is zeker niet alleen om even de piepers te schillen.
ACM Software Architect @retroguy18 juli 2017 08:09
Het zal inderdaad best lang duren. Het voordeel van specifiek een dessert is natuurlijk wel dat ze al kunnen beginnen met printen terwijl je nog aan je hoofdgerecht bezig bent. En als ze alleen 'standaard' dingen serveren, dan kan het natuurlijk de hele dag door en in een koeling opbergen, net als in het filmpje.

Maar ik zie het ook niet snel van de grond komen, de toepassingen die TNO noemt mbt de medische wereld zijn dan weer wel interessant. Daar is de vorm tenslotte wel heel belangrijk en dit soort priegelwerk is met de hand erg lastig uit te werken.
Ze zullen toch een hele batterij van die printers moeten hebben staan dan.
En die moeten ook weer gevuld worden met 'inkt', het printje moet weggezet worden etc. Lijkt me een vrij prijzige aangelegenheid.

Verder is de stroom ingrediënten beperkt.

Ik gok dat de 3D-printer qua voedsel alleen te vinden gaat zijn in sterrenrestaurants (tot de hype over is).
Verder ben ik het eens met wat Het.Draakje zegt, het is niet meer dan nét iets preciezer je ingrediënten neerleggen dan een robot.
Misschien dat er en masse 3D-geprint voedsel komt, in de vorm van complexe structuren die je dan in een restaurant afmaakt, of thuis (tijdens een kerstdiner) opwarmt/versiert en opdient.
Anoniem: 627590 18 juli 2017 07:13
Lijkt me het toppunt van bewerkt voedsel. Is dit nog gezond?
Dat ligt aan de ingrediënten natuurlijk, niet aan de printer zelf. Je kunt hele gezonde etenswaren pureren en vervolgens printen in een bepaalde vorm. Het printen zelf zal geen effect hebben op de voedingswaarde.
Zeker wel. Een glas vers geperst sinaasappelsap bevat niet hetzelfde als wanneer je die sinaasappels zou eten.
Voornamelijk het vezelgehalte heeft hieronder te lijden bij het sinaasappelvoorbeeld, precies waar wij Westerlingen vaak te weinig van binnen krijgen.
Pureren is echter iets anders dan wat er gebeurt met sinaasappelsap. Een sinaasappel is net zo goed compleet uit te scheppen, te blenden (ook wel pureren), en vervolgens te drinken waardoor je net zoveel vezels binnen krijgt. Anders zouden wij ook al door het kauwen dit soort stoffen verliezen, alhoewel je met kauwen natuurlijk niet zoveel pureert als met een keukenmachine.

Wat jij zegt blijft waar, maar dit komt omdat doorgaans sinaasappelsap vrij veel gefilterd wordt, omdat mensen de 'stukjes' niet willen. In een puree hoeft dit niet perse (afhangend wat de spuitkop aan kan). Michali heeft dus gelijk, maar ook ongelijk. Het ligt wel énigszins aan de printer zelf, maar enkel wanneer de spuitkop bepaalde diktes o.i.d. niet aankan en de puree wellicht gefilterd moet worden waardoor voedingstoffen inderdaad verloren kunnen gaan.
Wat is de voedingswaarde van vezels?
Vezels vormen de voedingsbodem voor nuttige bacteriën.
(Achtergrond, lees: "While probiotics receive more attention, key fibers remain the workhorses in maintaining a healthy gut microbiome" - Scientific American (populariserend wetenschappelijk medium)

Die bacteriën zijn zoals ook in de bron hierboven te lezen erg belangrijk om het menselijk lichaam te verdedigen tegen ziektes als obesity en kanker.

Mocht je (na de middelbare school waar men je hygiëne én context had moeten leren) nog van mening zijn dat mensen best zonder al die vieze bacteriën kunnen: Één menselijk lichaam, jij hopelijk ook, bevat tien maal meer bacteriën dan lichaamseigen 'mensen'-cellen (Science daily, idem) - Dat is niet voor niks zo gekomen, en de boel opblazen met ongerichte techniek als bijvoorbeeld anti-biotica (letterlijk: anti-leven) is -naast soms ook een laatste redmiddel- een ingreep die ernstige en, soms meerdere verschillende, langdurende consequenties heeft. Omdat het bijvoorbeeld ook obesity kan veroorzaken heeft een verstoord humaan microbioom (ecologische term voor de samenstelling van de ondersteunende levensvormen in menselijke lichamen) ook effect op het navolgend gedrag van mensen.

Kortom, het niet correct voeden van de ondersteunende bacteriën (met vezels -dus gezonde voeding-, en zonder paardenmiddelen als antibiotica) in je lichaam kan ernstige en vaak blijvende gevolgen hebben.

Persoonlijke noot: Hoog tijd voor een gepaste verpakking van fast-food; roken is niet het enige waar een mens langzaam sluipend aan kapot gaat.

(PS: Volgens sommigen is de verhouding lichaamseigen cellen - bacteriën anders (40 biljoen op 30 biljoen ipv 10-op-1), maar met voedingswetenschap van tegenwoordig zegt dat ook niet alles. Er wordt immers ernstig veel gelobbyd (opensecrets.org/lobby). Hoe dan ook; you get the point.)
Dus je stelde een vraag waarop je het antwoord -naar je eigen mening- al wist. Om precies deze schat aan wetenschap van wijzeren te kunnen negeren, zelfs gemaakt in het hemd mogen trachten te zetten? Op een podium wat ik voor je heb neergezet uit mijn goedertierenheid? Het betrof geen verhaal maar een onderbouwd antwoord @Anoniem: 209146, jou gegeven uit edelmoedige betaling van mijn tijd. Dus no way, de wind van voren kun je krijgen.

Bewustzijnsvernauwende koppigheid is dodelijk als het je ervan weerhoudt om zaken op waarde te schatten. Dus als je bedoeling is via Tweakers de boodschap te verspreiden dat mensen maar liever een hapje bomvol waarde(-n)loze voedingswaarde naar binnen moeten schrokken.. Eet liever zèlf nog zo'n prutje. Over de kling met dat soort commerciële ideologie! Op basis van dergelijke rhetoriek mag de volgende generatie bejaarden namelijk straks extra lappen aan nóg meer medicijnen tegen de nieuwste -onnodige- welvaartsziekten.

Want de zieken- en verzorgingstehuizen staan nu -vandaag de dag- in de rij om het eerste gecertificeerde cheaper-dan-cheap elementair-voeding uit een printspuitje. Een hapje multi-van-alles waar je ontegenzeggelijk aan dood gaat omdat het de 40 biljoen kleine helpertjes in je lichaam langzaamaan naar de klote helpt.

Voedingswaarde is de waarde van voeding. Volgens de Van Dale is voeding voedsel, en is voedsel "alles wat kan worden gegeten" Schat dat nu eens op waarde, met een beetje vriendelijk verstand mijn beste.

Alle vitaminen (synthetisch, of toegevoegd extract, of natuurlijk vervat) en koolhydraten bij elkaar gaan een mens niet helpen als hij of zij zichzelf doodmaakt door actief het eigen microbioom af te breken.
kort gezegd in je darmen heb je bacteriën, deze bacteriën eten vezels, als deze bacteriën geen vezels krijgen voorgeschoteld, kunnen ze beginnen aan de slijmwant van je darmen. Dat is een reden waarom vezelrijk voedsel gezond is.
Volgens mij klopt dat niet.
Het is eerder huisvesting voor de bacterien, een moelijk verteerbaar oppervlak, ook voor bacterien.
Anders zou er immers nog voedingswaarde aan zitten.
Hier hoeven ze ook niet zo hevig te concurreren met andere soorten bacterien waardoor de biodiversiteit van je microbiota in stand blijft.

Hoe groter het oppervlak waar de bacterien op kunnen zitten,
hoe efficienter en gezonder je darmen kunnen werken.

Zo heb ik het in ieder geval begrepen.
ziet er naar uit dat je gelijk hebt. ik had eerder een artikel gelezen die wat ik zei vermelden.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Voedingsvezels
volgens mij worden er zeer veel bewaarmiddelen gebruikt die het voedsel na het printen er alsnog "lekker" laten uitzien, die dunne laagjes zorgen er volgens mij voor dat het sneller bederft en verkleurt, bewaarmiddelen en toevoegingen verhelpen dit. dus of het nog gezond en lekker is.......?
Je doet aannames die op niets gebaseerd zijn. Het gaat hier over haute cuisine, daar wordt alles direct bereid en moet niet bewaard worden.
Ik kan niet wachten tot biefstukken niet meer van vee komen maar op basis van kunstmatig geproduceerde middelen uit de 3D-printer komen rollen. Beter voor het milieu, beter voor het dierenwelzijn en iedere biefstuk is altijd van de beste kwaliteit. En dat is nog kortzichtig gedacht: als we eenmaal voedsel kunnen printen, welke etenswaren zouden we dan kunnen bedenken die nu nog helemaal niet bestaan, simpelweg omdat er geen plant of dier bestaat dat ze kan produceren? Het wordt een mooie, bijzondere toekomst.
Spierweefsel kweken in een laboratorium kan al, al is het nog veel te duur en een biefstuk printen zal niet snel gebeuren want een biefstuk is één stuk vlees. Een gehaktbal printen OK, maar biefstuk…

Ik heb geen verstand van spierweefsel kweken in een lab maar je zal een flinke petrischaal nodig hebben ;) Het zou zomaar kunnen dat dat om praktische redenen (er lopen geen bloedvaten door, dus om zuurstof en voedsel bij alle cellen te krijgen / afval af te voeren moeten het kleine stukjes blijven) nooit een biefstuk gaat worden maar alleen micro-biefstukjes.
Het is maar net hoe ver je kunt gaan met printen.

Een stuk spierweefsel is ook opgebouwd uit cellen, dat wij nu zo nodig deze cellen willen groeien is leuk maar als je op nano structuur kunt printen met elk type materiaal, dan kan je ook een cell printen.

Dit is nog wel hele verre toekomst en ik denk ook zeker niet dat ik het ooit ga mee maken, maar in theorie moet je spierweefsel ook gewoon kunnen printen. En het biefstukje is niet het gene wat daar de meeste baad bij heeft. Denk aan het printen van echte menselijke organen met je eigen (geprint) DNA, etc. Niet uit stamcellen, maar gewoon alles printen.

Ik denk dan wel trouwens dat we op een eerder niveau zullen printen door gebruik van stamcellen en die dan aan elkaar plakken met de juiste instructies. Dat zal al een mooie tussenstap zijn.

Maar ik denk dat het gaat lukken, maar het gaat wel even een tijdje duren voor we zover zijn (minimaal tientalen jaren, al dan niet een jaar of honderd+).

Edit:
Ik zie net dat het printen met stamcellen sneller een realiteit wordt:
https://cosmosmagazine.co...ting-to-produce-cartilage

[Reactie gewijzigd door Da_Teach op 24 juli 2024 00:01]

Die stamcellen worden gemixt met cellulose geprint en daarna begint een groeiproces. Evengoed blijft dan het probleem, dat je maar een dun laagje kunt printen zonder dat je te maken krijgt met zuurstof-tekort etc. Voor een onderzoek maakt dat niet uit en misschien ook niet voor de uiteindelijke toepassing. Misschien printen ze er wel kanaaltjes in.. krijg je dus spons-achtige biefstuk :+

Printen op nanoniveau.. Zelfs als het ooit kan, is het de vraag of het niet belachelijk omslachtig is in vergelijking met cellen zich gewoon laten delen. Als ik een vergelijking mag maken: Eeuwenlang probeerden men van goedkope metalen zoals lood goud te maken. Voor de moderne mens met een beetje natuurkunde op de middelbare school een redelijk absurd idee. Toch is het nu mogelijk van (een zeldzame isotoop van kwik) goud te maken met behulp van straling. Alleen is dit zo omslachtig dat je met een kerncentrale maar een paar kilo per jaar zou kunnen maken. Kortom het kan, maar elke andere methode, van goud delven tot uit zeewater halen – wat ook niet echt opschiet – tot uit meteorieten halen is een stuk makkelijker / goedkoper. Ik vrees dat hetzelfde zal gelden voor het printen van een biefstuk op nanoniveau.
Professor Robbert Dijkgraaf en professor Hans Clevers hebben het er ook over gehad in The Mind of The Universe, aflevering De Schepper (op ~25:00).

Ze kunnen nu al een stukje lever groeien, de kunst is om een goed frame / scaffold aan te bieden aan de cellen.
Kunstmatig vlees kan prima.

Kip nuggets worden bij voorbeeld gemaakt van gepureerde slachtrestanten, zo gespoten dat er een vezelachtige structuur ontstaat. Echt overtuigen doet die structuur meestal niet, het zijn geen echte vezels maar sliertjes gekookte prut, en zo voelt het ook in je mond. Maar kip nuggets zijn een spotgoedkoop bulk product, met wat meer zorg en geld kan het stukken beter. De vegetarische slager doet dat al veel beter, bij blind proeven zat ik er een aantal keren naast.
Daarom zie ik ook niet zo veel in kweekvlees. Als je toch een puur industrieel product maakt dan volstaat het dat het qua voedingswaarde, smaak en structuur niet van echt te onderscheiden is. Het idee dat er 'echt nepvlees' aan te pas is gekomen voegt niet veel toe.
Kipnuggets zijn leuk en aardig maar HooksForFeet had het over (echte / gekweekte) biefstuk. Ook als je het namaakt blijkt dat erg lastig na te maken qua structuur / mondgevoel / smaak / hoe je het wil noemen.

Ik ben een groot voorstander en liefhebber :) van 'vega vlees' en inderdaad zijn er producten die bijna niet van echt te onderscheiden zijn, maar met name B12 zit alleen in 'echt' vlees. Dus er is wel wat te zeggen voor lab-vlees kweken zolang we B12 op één of andere manier moeten binnenkrijgen.

Quote van het Voedingscentrum: Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Veganisten doen er daarom goed aan vitamine B12-tabletten te slikken.
Ben het met je eens. Zou het mogelijk zijn mammoetvlees te kweken op basis van gevonden DNA? Dat zou een enorme PR stunt zijn! en ik denk, met jou, dat een gekweekte vorm van vlees een goed alternatief zou zijn voor vlees. Ik eet met liefde vegetarische slager en als ik voor hetzelfde geld, dezelfde smaak maar beter voor het milieu mijn eetgewoontes niet hoef aan te passen dan ben ik om.
Maar als iedereen synthetisch vlees eet, gaan er ook weer veel soorten vee uitsterven. Dat er verbeteringen in dierenwelzijn moeten komen ben ik het helemaal mee eens (mits dat niet zorgt voor meer honger onder mensen in de wereld de wereld, zoals door veel 'biologisch' voedsel gebeurd), maar liever een goed leven dat eindigt in het slachthuis dan nooit geleeft te hebben.
Ik heb vaker in een sterrenrestaurants gegeten maar ik snap nog niet zo goed wat gekke vormen toevoegen voor de gewone 'man'. Het maakt het voor de chefs natuurlijk wel makkelijk om iets complex maar wel reproduceerbaar te maken zonder dat je daar 10 chefs voor moet hebben.

Het toevoegen van bepaalde extra's aan voedsel om zo aan een specialistisch dieet te voldoen lijkt me wel een hele goede toepassing, maar dat heeft toch weinig met 3D printing te maken.
als je geen smaak (lees neus en tong(denk aan b.v. kankerpatienten )) meer hebt is juist mondgevoel zeer belangrijk.
Opgespoten puree gaat je geen geweldig mondgevoel opleveren, vrees ik.
Dat is jouw persoonlijke observatie. Niet erg objectief.
ik kan je verschillende verdikkers geven die allemaal een ander mondgevoel van het zelfde product leveren.
Niet eens een observatie, niet meer dan een veronderstelling.
Maar als ik me herinner hoeveel lekkerder een goede bavette smaakt en voelt vergeleken met een goede kogelbiefstuk, of hoe anders een low-and-slow kalfswangetje, dan kan ik me gewoon niet voorstellen dat je dat allemaal kan doen met een slim spuitmondje of verdikkingsmiddel.
Als iemand kan bewijzen dat het wel kan: cool. Ik kom wel proeven.
Proeven kan. Wij geven hiervoor workshops.
Juist in de betere keuken vind ik organische vormen mooi. Naarmate de vorm meer gekunsteld overkomt, naarmate ik het minder associeer met natuurlijke producten die ambachtelijk zijn bereid.

Vooral interessant voor zoetigheden zoals chocolade naar mijn mening. Chocolade moet je immers wel in een bepaalde vorm laten stollen. Hiermee worden de mogelijkheden oneindig. Voor aardappelpuree zie ik liever dat er niet mee 'geklooid' is. Gewoon een schepje uit de pan, dat komt het meest smakelijk over.
Voor degenen die dit zelf willen proberen: Chocolade 3D printer

Ik heb na het maken van deze printer een aantal malen contact met ze gehad. En het is goed om de byFlow printer aan het werk te zien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.