Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Vier 3d-printers van ongeveer 300 euro

Hoe goed zijn de allergoedkoopste printers?

04-08-2017 • 14:00

195

Singlepage-opmaak

Anet A3

Voor deze test hebben we vooral gekeken naar printers die in Nederland en België goed verkrijgbaar zijn. We zijn echter niet blind voor de praktijk en beseffen dat veel elektronische apparatuur tegenwoordig bij webshops in China besteld wordt. Vandaar dat we ook een 3d-printer uit het Chinese aanbod getest hebben: de A3 van Anet. Net als veel andere Chinese fabrikanten maakt Anet voornamelijk printers die je zelf in elkaar moet zetten. Ze leveren echter ook de A3, een printer die kant en klaar geleverd wordt en waarvan de prijs vergelijkbaar is met de andere printers uit de test.

We hadden wat pech met de printer. De A3 die Gearbest ons leverde arriveerde beschadigd. De printer had ergens onderweg een flinke klap opgelopen zodat niet alleen de behuizing van de printer maar ook de elektronica flink beschadigd was. Een tweede exemplaar arriveerde gelukkig onbeschadigd. Bij het opstellen van de printer viel ons echter het een en ander op.

Geen goedkeuring

Zo ontbreekt op de kast de sticker van een CE-markering en wie de printer nader bekijkt snapt waarom. Net als bij de meeste printers zit vrijwel alle elektronica bij de A3 in het onderste deel van de behuizing verwerkt, in het deel onder het printbed. Zo ook de ingebouwde voeding. Die heeft keurig een standaard IEC 60320 C14-aansluiting. Alleen ontbeert bij de kast van de A3 een onderkant. Dat wil zeggen dat de soldeerpunten van de stroomaansluiting open en bloot liggen zodra je de A3 op z'n kop of zij legt. Je prikt je vingers zo tegen de 230V aansluitingen aan. Uiteraard hoor je een 3d-printer helemaal niet op z'n zij te leggen, maar toch: veiligheidsvoorschriften als in de CE-markering zijn er niet voor niets.

Anet A3Anet A3

Met een bodemplaat om de onderkant van de A3 af te dichten had het risico voorkomen kunnen worden. Voor alle duidelijkheid: we hebben de printer zelf in China besteld, wat maakt dat de printer geen CE-keurmerk hoeft te hebben. Anet maakt met de A3 echter duidelijk wat het risico is van bestellen bij dergelijke ongecontroleerde partijen. Er is bovendien nog meer mis met de voeding van de A3. We hebben het vermogen opgemeten dat de printers verbruiken en merkwaardig genoeg blijft de A3 stroom verbruiken als de aan-uitschakelaar uitgezet is, zo'n 9W. Heel slordig.

Net als de Renkforce RF100 en de PrimaCreator P120 heeft de A3 één knop waarmee je de printer bedient. Het is een knop die je kunt draaien om menuopties te selecteren en in kunt drukken om je keuze te bevestigen. Niet de handigste oplossing en bij de A3 werkt hij ook nog eens niet goed. Beide exemplaren hadden namelijk hetzelfde euvel: de ronde knop is gedeeltelijk verzonken in de behuizing. Helaas zit de knop niet geheel recht waardoor hij de behuizing raakt. Het maakt dat de knop niet goed functioneert en vooral het indrukken niet goed registreert. De oplossing is gelukkig heel eenvoudig: de knop eraf trekken zodat alleen het asje overblijft. Het feit dat beide exemplaren last hadden van het euvel maakt echter wel duidelijk dat de kwaliteitscontrole van Anet te wensen overlaat.

Anet A3Anet A3

Er was nog meer mis met ons exemplaar. Het printbed van de A3 heeft vier schroeven om de hoeken van het bed te kalibreren, zoals bij veel fdm-printers het geval is. Bij ons exemplaar zat tussen een van de schroeven echter een stuk papier. Daardoor was de schroef niet geheel in het bed verzonken, maar bleef hij er bovenuit steken. Mocht je dat niet zien en een printopdracht geven, kan de printkop tegen de schroef botsen en zwaar beschadigd raken. Het euvel is vast een exemplarisch, maar toch.

Moeilijk bereikbaar

Niet zozeer een euvel, als meer een onhandige ontwerpkeuze: bij de A3 kun je kiezen of je de printer vanaf een pc aan wilt sturen of dat je de te printen bestanden op een micro-sd-kaart zet. Voor die micro-sd-kaart zit een slot aan de zijkant van de printer. Het plaatsen van een kaart is echter lastig want het slot zit eigenlijk te diep in de behuizing verzonken, zodat het behoorlijk pielen is om de kaart er in of uit te krijgen. De ontwerpers van Anet laten het ook op een ander punt afweten; de resetknop heeft een hele lichte actie. Bij de minste aanraking doet hij zijn werk en wordt de printer gereset. Door de plaatsing van de knop gebeurt dat helaas ook wanneer je dat niet wilt, als je iets te onhandig aan de draaiknop zit. De knoppen hadden wel wat verder uit elkaar geplaatst mogen worden.

Samen met de PrimaCreator P120 is hij de enige uit deze test die een verwarmd printbed heeft en dat is natuurlijk prettig. Het wil zeggen dat je in theorie naast pla ook met abs zou kunnen printen, al kan een verwarmd bed ook bij printen van pla prettig zijn. Anet levert de printer met een aluminium printbed waarover tape geplakt is, een soort afplaktape dat ook bij verven gebruikt wordt. Het is een oplossing die meer fabrikanten kiezen. Ook de P120 van PrimaCreator wordt met tape geleverd. In beide gevallen hebben we dat vervangen door een polyetherimide sticker.

Tot slot is er de printkop. Ook daarbij is gebruiksvriendelijkheid niet het voornaamste kenmerk. Het inbrengen van het filament levert wat problemen op. Boven de kop steekt een schroef uit waarop je moet drukken om het filament door te voeren. Die schroef is niet heel praktisch. Bovendien weet de kop het filament niet altijd te grijpen, zodat het niet naar binnen wordt gezogen. Om filament te kunnen vervangen hebben we de kop een aantal keer open moeten schroeven. Gelukkig kan dat door de open constructie van de A3 vrij eenvoudig, maar helemaal praktisch is het niet.

Daarmee hebben we een hele waslijst nadelen en gebreken van de A3 de revue laten passeren. Gelukkig zijn er ook voordelen. Hij is beduidend goedkoper dan de andere printers in de test, maar misschien belangrijker, hij heeft een groter printbed. Met 3,4 liter is het bouwvolume zelfs twee keer zo groot als van de andere printers. En dan heeft hij ook nog een verwarmd printbed. Bovendien wordt hij veel verkocht, wat wil zeggen dat er op Thingiverse veel ontwerpen te vinden zijn waarmee de printer verbeterd kan worden. Een spoelhouder om te beginnen, want wat Anet meelevert verdient geen schoonheidsprijs.

Anet A3Anet A3

Zoeken helpt

Misschien het allerbelangrijkst: wie de tijd neemt om te zoeken naar de juiste instellingen, kan met de A3 behoorlijk goede resultaten boeken. De printer heeft de neiging tot warpen, wat wil zeggen dat de onderkant van de print vervormt. Bovendien treedt vrij gemakkelijk oozing op, waarbij ongewenste draden getrokken worden tussen diverse delen van het object. Beide zijn met wat sleutelen aan temperatuur en snelheid echter goeddeels te voorkomen. Ook bij het printen van een raft, een laag filament die als basis onder het object geprint wordt, is het even zoeken. Maar ook daar is behoorlijk goed resultaat mee te behalen. Sterker nog: met onze beruchte test-octagon kon de A3 uiteindelijk zeer goed overweg. De print kwam er behoorlijk schoon en vooral scherp uit, waarbij zaken als overhang positief opvielen. Bovendien print alleen de Renkforce RF100 nauwkeuriger dan de A3. Hij blijkt ook nog de snelste van de hier geteste printers.

De A3 is echter wel wat lawaaiig, zeker in vergelijking met de concurrentie. Hij heeft bovendien stevige motoren, die beduidend meer stroom verbruiken dan de andere printers. De motoren maken dat de printer behoorlijk kan staan schudden. We hebben hem tijdens het testen op een aparte tafel moeten zetten, om de andere printers niet te verstoren. Het schokken en schudden heeft op de A3 zelf echter geen invloed.

Conclusie

De Anet A3 is een printer die erg goed kan presteren, maar ook erg veel nadelen heeft. Het vinden van de juiste instellingen is lastig, al is er online veel informatie over te vinden die daarbij kan helpen. Als de printer eenmaal goed is afgesteld, is hij snel en nauwkeurig, al vreet hij wel verreweg het meeste stroom, vreemd genoeg zelfs als hij uitstaat. In theorie kun je er ook abs mee printen, maar dat raden we alleen gevorderde gebruikers aan. Met pla functioneert de printer echter prima, mede door het verwarmde printbed.

De afwerking van de kast laat sterk te wensen over, wat bij ons exemplaar betekende dat de knop waarmee je het menu bedient niet goed werkte. Belangrijker is dat de printer geen CE-markering heeft en die gezien de constructie van de voeding waarschijnlijk ook nooit zal krijgen. Er schuilt een serieus veiligheidsrisico in het gebruik van de A3. Dat dient iedere potentiële gebruiker zich goed te realiseren. Wie dat risico durft te nemen, heeft aan de A3 een prima en vooral goedkope printer, met behoorlijk bouwvolume.

De Anet A3 is beschikbaar gesteld door GearBest.

Model Anet A3
Prijs € 225,-
Materiaal pla, abs, e.a.
Verwarmd bed ja
Bouwvolume (LxBxH) 15x15x15cm
Filamentdiameter 1,75mm
Laagdikte minimaal 0,1mm
Eigen filament vereist nee
Nozzlediameter 0,4mm
Afmeting printer (LxBxH) 33x31,5x37cm
Gewicht 11,4kg
Bestandstype stl, obj, gcode
Invoer microsd-kaart, usb-kabel
Software Cura e.a.
Anet A3Anet A3Anet A3Anet A3Anet A3Anet A3