Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 141 reacties
Submitter: stijn014

De Belgische Privacycommissie heeft gereageerd op de bekendmaking van de plannen van Telenet, waarbij de provider klanten gepersonaliseerde reclame wil tonen op basis van kijkgedrag. De commissie stelt dat hiervoor een opt-in is vereist voor bestaande klanten.

De Privacycommissie schrijft dat er momenteel onderhandelingen met de provider aan de gang zijn en dat het daarom 'verbazend' is dat Telenet zijn plannen dinsdag heeft aangekondigd. Ook zou het nu al duidelijk zijn dat de waakhond niet akkoord kan gaan met de opt-out, die de provider hanteert. Op basis daarvan moeten personen zelf aangeven dat ze geen gepersonaliseerde reclame willen zien. Volgens de privacycommissie zou dat een opt-in moeten zijn, waarbij de standaardinstelling is dat klanten dergelijke reclame niet te zien krijgen.

De opt-in-mogelijkheid moet in ieder geval voor bestaande klanten gelden, waarmee zij de kans krijgen om toestemming te geven voor de verwerking van hun gegevens. Voor nieuwe klanten kan Telenet volgens de wetgeving ook een opt-out hanteren, aldus de toezichthouder. In beide gevallen zou vooropstaan dat klanten op een duidelijke manier geïnformeerd moeten worden. De Privacycommissie zegt de zaak verder te onderzoeken. In een reactie aan De Morgen laat Telenet weten dat er eerder al contact is geweest met de toezichthouder en dat de provider van mening is dat de actie volgens de wet is toegestaan. Uit onderzoek zou blijken dat klanten bereid zijn om gegevens met Telenet te delen.

De provider kondigde dinsdag aan dat er vanaf november een pilot plaatsvindt waarbij klanten gepersonaliseerde tv-reclame te zien krijgen. Telenet hanteert vier niveaus, die variëren van ‘algemeen’, via ‘gericht’ en ‘persoonlijk’ tot ‘uniek’. Bij het eerste niveau wordt er geen gerichte reclame getoond en bij het tweede niveau krijgt de kijker alleen kijktips voorgeschoteld. Bij het derde niveau, dat door Telenet als standaard wordt gehanteerd, toont de provider gepersonaliseerde reclames op basis van een kijkprofiel. Bij het laatste niveau, 'uniek', wordt ook het internetgedrag van klanten meegenomen in het profiel.

In 2013 tikte de Nederlandse toezichthouder al eens TP Vision op de vingers, omdat het bedrijf klanten onvoldoende informeerde over het verzamelen van gegevens over kijkgedrag. Ook Ziggo, KPN en Xs4all werden door de privacywaakhond berispt.

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (141)

Uit onderzoek zou blijken dat klanten bereid zijn om gegevens met Telenet te delen.
Dat hangt vooral af van hoe je die vraag stelt... Heel dat keuze scherm is gewoon een schoolvoorbeeld van diverse dark design patterns.

Neem nu bijvoorbeeld de meest "gekozen" keuze. Veel mensen wijken niet af van de default settings (cognitieve lectuur genoeg over geschreven) en met dat in het achterhoofd is het op zich niet raar dat de default het meest "gekozen" is. Daarentegen is heel die beschrijving bij die blokken eenzijdig opgesteld.

Ik blijf het zeggen het cynische is van heel dat verhaal is dat Telenet er in eerste plaats is gekomen als antwoord tegen het misbruik van een Belgacom. Ik heb het gevoel dat we nu gewoon een Vlaamse variant hebben gecreŽerd die gewoon op sommige vlakken een stuk erger is. En dan willen Vlaams nationalisten een Vlaams energiebedrijf stichten naar voorbeeld van Telenet, wel neen bedankt kunnen we langs die kant dan nog meer van onze privacy verliezen.
Ze geven het ook zo misleidend aan: http://oi68.tinypic.com/2cny0zl.jpg
Meest gekozen terwijl niemand initieel gekozen heeft.
"Uit onderzoek zou blijken dat klanten bereid zijn om gegevens met Telenet te delen."

Daar hoor ik dan toch niet bij. Zelf heb ik de privacy instelling meteen veranderd naar "Algemeen".

Ik kijk overigens nooit live naar Vier of Vijf vanwege de veel te lange en frequente reclame onderbrekingen. Ik snap niet goed dat er nog steeds zoveel mensen zijn die dat wel doen.
Dat is inderdaad een veel gehoord probleem argument.

Je hebt een recht op privacy, daarbij is het COMPLEET irrelevant wat voor redenen anderen hebben dat recht op te geven. Een recht heb je en daarbij hoort dat ALLEEN jij of een rechter het recht heeft dat recht op te heffen.

Zelfde geld voor het standaard "Ik heb niks te verbergen" argument.
Het is prima als je met die rede je privacy in wilt leveren en ik ben de eerste om ook DAT recht te verdedigen... Maar niemand maar dan ook niemand kan dat als rede gebruiken om anderen hun recht op privacy af te nemen!

Zelfde kritiek geld wel vaker voor parlementen en volksvertegenwoordiging...

Dat je het volk vertegenwoordig, maakt nog niet dat je mening als parlement superieur genoeg is om mensenrechten te overrulen. Ook als groepje mensen genaamd parlement, is het nog altijd jouw mening dat je veiligheid belangrijker vind dan je eigen privacy... al zeg je dat met 150 man!
Waar kan ik die optie eigenlijk terug vinden van Privacy?
Inloggen op mijn.telenet.be, en dan is "privacy" de tweede optie in het keuzemenu links dacht ik.
Thx! Gevonden en aangepast naar Algemeen :) :P
Als ze een onderzoek uitvoeren onder 10.000 klanten en ze vinden er 2 die meewerken dan kunnen ze al schrijven "Uit onderzoek zou blijken dat klanten bereid zijn om gegevens met Telenet te delen."
De uitspraak over het onderzoek is gewoon een wassen neus.
Zo'n onderzoek zou dan ook opvraagbaar moeten zijn om de conclusie te kunnen controleren.
Dan doe je toch gewoon een x aantal onderzoeken tot de juiste dataset gegenereerd/gecreŽerd/bij elkaar is/hebt? Die overige gooi je weg en gebruikt alleen degene die relevant is voor jouw claim. Dit komt helaas nog te vaak voor dat dit ook echt gedaan word in het bedrijfsleven (farmaceutisch/medisch/voeding).
Helaas niet alleen in het bedrijfsleven. Ook in de wetenschap en politiek is het gemeengoed.
in de wetenschap is dat per definitie niet gemeengoed. Als het gebeurt valt het niet meer onder de noemer wetenschap.
Uit ervaring: het gebeurt wel, en helaas veel ook. P hacking is in wezen hetzelfde. Analyseren tot je een significant verschillende variabel hebt gevonden. Het zou absoluut niet mogen gebeuren en er worden op het moment ook stappen ondernomen. Het opzetten van journals voor negatieve resultaten en peer review studies is op het moment de eerste stap. Maar ook een verschuiving weg van de obsessieve focus op significantie en meer richting de substantiŽle verschillen zou wonderen verrichten. Ik heb zovaak significante verschillen in experimenten, maar ze zijn even zovaak niet substantieel of Łberhaupt noemenswaardig.

Maar inderdaad, dat soort fratsen mag wat mij betreft niet onder de noemer wetenschap vallen.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 14 september 2016 11:53]

Precies, dit is ook mijn ervaring.

En wat mij betreft is het ook geen wetenschap, maar zo wordt het wel genoemd ('wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het trimmen van neusharen de kans op een verkeersongeval vergroot'), dus ik gebruik het woord alleen om dat soort onderzoeken aan te duiden. ;) Het is, uiteraard, niet dat ik dat goedkeur maar het gebeurt wel.
Zelf dan, wat is een odnerzoek waard als je spreekt over de rechten van een mens...

Soms moeten ook zelf de mensen tegen zichzelf beschermd worden omdat ze niet eens weten hoe erg het misbruik kan worden.

Ik persoonlijk ik kan niet begrijpen waarom iemand akkoord zou zijn om hiermee akkoord te zijn, tenzij je er iets voor terug krijgt (abbonement korting)

Het ambetante is dat in belgie er een duopolie is.
Stel dat telenet en belgacom in hun Algemene voorwaarden schrijven dat je dat recht geeft. En jij wilt niet...Dan kan je geen internet abbonnement nemen in Belgie ofzo?

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 14 september 2016 11:50]

Zelfs indien er een abbonementkorting is, dan nog en precies dan moet je mensen tegen zichzelf beschermen.

Mensen denken ook dat daardoor het leven goedkoper wordt. Maar dat is helemaal niet zo. Zo werkt economie niet. De prijs gaat in het begin een paar maanden omlaag voor ťťn speler. Dat misschien wel. Maar de markt zal overal efficiŽnter worden (in het misbruiken van privacy).

Als het efficiŽnter is om geld, d.m.v. privacy te schenden, af te troggelen van mensen (doordat het onrechtstreeks is en mensen denken dat ze er goedkoper mee wegkomen - wat niet is), dan zal dat precies zijn wat de markt zal doen: steeds maar efficiŽnter de privacy van mensen gaan schenden.

Het zal ook niet ophouden. Dat zal absoluut erger en erger worden. Het leven zal daarbij niet goekoper worden. het schenden van privacy zal eerder totaal en absoluut de norm worden. Daarna zal voor alles in totaal nog steeds evenveel als vroeger betaald moeten worden. Alleen nu zal men bovendien continu en voor alles en bij iedereen de privacy schenden.

Dus dan vinden we het volgende waarmee we de burgers willen lastig vallen. En dan gaan we dat ultra efficiŽnt maken. Dat kan dus ook mensen mishandelen worden. Bv. als je jezelf sexueel laat mishandelen door de CEO van een bedrijf, krijg je korting. Wel nu. Als we bedrijven zomaar alles laten doen in naam van het super belangrijke kapitalisme, dan zal ook dat super efficiŽnt gaan gebeuren. En ook dat zal alleen maar erger worden.

Dus ja. Binnenkort camera's in uw gat om efficiŽnt te zien of jij ťťn of ander niet werkend middeltje van Omega Pharma moet kopen. Want het is toch belangrijk dat er iemand rijk wordt, he?
Klinkt leuk maar het antwoord weet ik al het zijn suggestieve vragen.

Maar voor wie het niet weet telenet gaat veel verder. Ik heb hierover ooit een klacht in gewdiend bij de ombudsman telecom en helaas verloren.

Stel je neemt een telenet abbo. Dan staat er duidelijk in hun voorwaarden dat je die op 4 boxen kan bekijken.
Maar telenet naait je door verplicht te stellen dat je de box dan ook interactief moet maken. Doe je dat niet dan kun je nog maar op 1 box de extra zenders waar je voor betaald bekijken. Wil je ze op de andere boxen bekijken moet je per box abonneekosten voor de extra zenders betalen.
Maak je ze interactief en laat je telenet dus meekijken dan is het 1 abbo voor alle 4 de boxen.

Telenet kwam bij de ombudsman met het argument aan dat boxen interactief gemaakt moeten worden om misbruik te voorkomen. Het zou anders zou kunnen zijn dat jij een kaart of box in je abbo hebt die vrijgeschakeld is en deze dan bij je buurman ze zodat die de extra zenders ook kan bekijken en je maar 1 keer extra hoeft te betalen.

Telenet gaat er dus van uit dat je fraude pleegt als je ze niet interactief maakt en beperkt daarom de extra zenders waar je voor betaald tot 1 box.

Ik wil,niet interactief om de reden dat telenet dan mee kan kijken wat jij kijkt en zou jou kijkgedrag tot op de seconde kan bijhouden. Een opt out klinkt leuk maar als je box interactief ik kan telenet altijd zien wat jij doet en kan ik nooit controleren dat telenet niets met mijn kijkgedrag doet.
Laten we dan ook nog eens bedenken op welke manier ze hun vragen dubieus opstellen, zodat mensen een bolletje selecteren omdat de andere keuzes eventueel slechter zijn.
Inderdaad of er worden suggestieve vragen gesteld zoals: Ben u bereid om voor korting reclame te kijken die u interesse heeft? Mensen horen korting en vinden daarna alles goed.
Ja, dat klopt denk ik wel. Net zo'n idee heb ik ook als er op een verpakking staat: 'dermatologisch getest'. Ja, wat was dan de uitslag? Of kregen de testers uitslag...
of " Nu NOG lekkerder" .... dat bepaal ik $%$# zelf wel :-)
Dingen zijn al zo vaak lekkerder gemaakt en van een 'betere formule' voorzien, dat elk voedingsmiddel een hallucinogene drug zou moeten zijn en elk wasmiddel je kleding 100 jaar zou moeten doen meegaan.
De wijze van vraagstelling is ook erg belangrijk.

Indien je de opt-in vraag bruut en eerlijk vraagd: "Wilt u dat wij in detail volgen wat u kijkt, dit op slaan, verwerken en in ons persoonlijke voordeel laten werken"...dan is het onvoorstelbaar dat veel mensen daarop JA zeggen.

Maar het bedrijfsleven kennende zal de vraag eerder zijn: "Wilt u dat wij automatisch uw productervaring verbeteren en op maat maken?"
Ik kijk inderdaad eigenlijk ook nauwelijks nog commerciele zenders vanwege dit. Veel te veel en lange reclames, ze hebben het zooo ver opgevoerd dat ik gewoon weg ben.

Ik kijk Netflix en Nederland NPO1/2/3 hoofdzakelijk nog momenteel...misschien dat ik de kabel zelfs binnen niet al te lange termijn op ga zeggen. Wil ik een programma zien, dan doe ik wel via een 'gemist' website
Je kan ook voor nlziet kiezen 7.99 en de meeste programma's zijn reclame vrij te kijken.
ook eens over nagedacht...dat wordt steeds interessanter...binnen een uur staat de uitzending online, dat is wel mooi...

en je hebt gelijk RTLXL erbij en zo zie ik...

Netflix + NLZiet..kan een mooie combi worden...
Maar rtlxl is het enkele minuten.(sommige programma's zelfs eerder.)
Mooi zeg!

RTLXL ben ik ook wel eens bij in het centrum geweest waar ze dit regelen, daar werken ze ook hard aan dit goed mogelijk te maken

Zoals @Bbob1970 hieronder zegt, kan je ook natuurlijk op pauze zetten en half uur later gaan kijken...
maar als ik dingen volgende dag kijk, vind ik NLZiet wel interessant

[Reactie gewijzigd door Boy op 14 september 2016 12:56]

Bij telenet neem je gewoon op, begint 30 minuten later te kijken en spoelt lekker door bij de reclame.
Helaas pindakaas. Wat is de volgende stap denk je? Hij zal er sneller komen dan je denkt...
Moet je slimmer doen..... Als je bv thuis en familie kijkt (Ongeveer zelfde uur start dat, is maar een voorbeeld) dan kijk je live Thuis (zonder reclame) en neem je familie op en kun je de reclame van familie doorspoelen. Als je zo een aantal programma's hebt kun je de hele avond blijven overlappen. Het volgende programma is dan alweer aan het opnemen nl :)
wees gerust, ook Netflix is bezig een profiel van uw kijkgedrag samen te stellen.
Kan ook niet bedenken wanneer ik nog eens live naar Vier gekeken heb. Reclame is dan wel nodig om als commerciŽle omroep te kunnen bestaan maar ze overdrijven echt wel. Het is dan natuurlijk gemakkelijk om tijdens de opnames de reclame door te spoelen.
Vraag me beetje af hoe lang dat nog gaat kunnen
Ik heb mijn setting ook veranderd, helaas zal dat hen waarschijnlijk niet tegen houden om toch over mij, betalende klant, data te verzamelen. En dat bij ťťn van de duurste providers op de planeet... Ik heb meteen ook enkele opties opgezegd bij wijze van protest.
Ik ook niet. Maar de mail was ook zo opgesteld dat de focus lag op de gepersonaliseerde reclame (niks mis mee) en niet op het feit dat Telenet dan erg veel persoonlijke informatie bewaard en verwerkt (o.a. je kijkgedrag). En wie weet wat daar verder nog mee gaat gebeuren want deze data is niet anoniem (ze hebben vaak je gezinssamenstelling, types apparaten in gebruik, mailadressen, fysiek adres, etc). Wat houdt ze tegen om deze data aan " partners" te verkopen.

Bij android deel je ook gegevens in ruil voor de gratis diensten. Bij Telenet betaal ik voor mijn diensten en wil ik mijn data dan ook niet gratis aan Telenet weggeven. Uiteraard gaan telkens meer bedrijven hiermee experimenteren (op kantje van de wetgeving) en is het nu belangrijk dat we aandacht hebben voor mogelijk misbruik.
Er is daar 1 oplossing voor bij telenet, je boxen niet interactief maken, dan kan telenet helemaal niets zien.

Probleem is alleen dat als je betaald voor extra zenders je deze maar op 1 box kan blijven kijken en per box voor de extra zenders moet gaan bijbetalen.
Dat is zelfs geen oplossing meer. Niet interactief maken heeft tot gevolg dat je bepaalde functionaliteit niet kunt krijgen (bv slechts 2 weken tv gids zonder interactiviteit). En je kunt er zeker van zijn, dat als telenet dit doorzet, ze je op die manier toch forceren om bepaalde acties te ondernemen. Behalve als de grote meerderheid van klanten dit niet wil. Alleen zijn de meeste klanten volgers en heb je een overheid of consumentenorganisatie nodig om die klanten ook goed te informeren over de nadelen (en ook weer te beÔnvloeden om hier niet blind in mee te gaan).

Ik vind trouwens het technische aspect van gepersonaliseerde reclame niet verkeerd. Alleen wil ik niet dat mijn persoonlijke gegevens gebruikt en later misbruikt worden. En ik vraag me ook de effectiviteit hiervan af. Wanneer ik online een haardroger voor de verjaardag van mijn vrouw zoek en bestel, ziet de hele familie (waaronder mijn vrouw) reclames over haardrogers (incl de bestelde haardroger) aan de rand van tal van websites. DAT wil je dan natuurlijk net niet :).
Omdat het in veel gevallen de enige 'gratis' legale manier is om een hoop programma's te kunnen kijken.. En veel mensen vinden het dus wel fijn dat iets op een bepaalde tijd begint en eindigt, dat geeft regelmaat.. Zelf kijk ik al jaren geen tv meer (behalve als ik 1 keer in de 3 weken bij mijn ouders ben, want dan moet ik meekijken), maar ik heb dan ook wel de beschikking over een gigantische dvd/bluray collectie.. Mocht ik dat niet hebben, dan zou ik dus Netflix hebben..
Bij mij stond het uit zichzelf al op 'algemeen' wat wel vreemd is aangezien in het artikel staat dat het derde niveau standaard zou aan staan. Wel grappig dat Telenet dan zo bij optie 3 'persoonlijk' een 'meeste gekozen' labeltje zet. Logisch wanneer je het standaard opdringt.
Inderdaad, daar heb ik ook eens goed om gelachen ^^
HAHA! Op je neus Telenet. Gelukkig wordt nu de goede manier afgedwongen door de privacycommissie :Y). 'T is toch van de zotte hoe ze het wouden aanpakken. 8)7
HAHA! Op je neus Telenet.
...
Uit de tekst;
De Privacycommissie schrijft dat er momenteel onderhandelingen met de provider aan de gang zijn en dat het daarom 'verbazend' is
Noem me gekke Henkie, maar ik ben eerder verbaast dat er sprake is van onderhandelingen.
Als burger moet ik er van uit kunnen gaan dat de kaders redelijk vast liggen. Dat een instituut/instelling een vraag komt stellen over de invulling is iets anders dan onderhandelen.

Onderhandelen is geven en nemen en het zal toch niet zijn dat bedrijven individuele afspraken kunnen gaan maken bij de privacycommissie, moet de politiek over gaan.
Er zijn onderhandelingen omdat de volgens de Belgische wetgeving er niets verkeerds gebeurd. Maar wel als je de Europese wetgeving bekijkt. Die moet echter nog in de Belgische wetgeving omgezet worden dus vandaar de onderhandelingen.
Niet helemaal correct. De aankomende Europese wetgeving (GDPR) is een regulering en moet niet meer omgezet worden in 'lokale' wetgevingen. Deze is echter pas vanaf 25/05/2018 van toepassing, vandaar deze onderhandelingen.

Ik ben ervan overtuigd dat Telenet 100% op de hoogte is van de regulering, dus ook van de verplichting om 'opt-in' te gebruiken.
Volgens mij word er nog helemaal niets afgedwongen en zegt de commissie alleen wat ze moeten doen. Telenet geeft direct weerwoord waarbij ze zeggen niets te doen dat volgens de wet niet is toegestaan.
Dit geeft dus aan dat Telenet nog niet van plan is dit te gaan veranderen. Vooral omdat ze ook met een "onderzoek" lopen te zwaaien waaruit zou blijken dat klanten het allemaal niet zo erg vinden.

Ik denk dat er nog wat heen en weer geroepen word en misschien dat dit in de rechtzaal word uitgevochten. Voor Telenet staan er natuurlijk wel wat Eurootjes op het spel.
Ach telenet heeft een amerikaanse eigenaar. die nemen het niet zo nauw met de wet. Die gaan er overheen, dan praten, praten, voorstel doen en pas er met boetes gedreigd wordt zullen ze echt pas iets doen.
Vooral omdat ze ook met een "onderzoek" lopen te zwaaien waaruit zou blijken dat klanten het allemaal niet zo erg vinden.
Maar dat onderzoek maakt voor de wet geen bal uit. Als de wet zegt dat het zo moet, dan moet het zo, ongeacht of het onderzoek uitwijst dat de klanten het wel prima vinden. Telenet kan dus lekker met dat onderzoek gaan lopen zwaaien, maar de privacy commissie kan dat gewoon naast zich neerleggen vanwege eerdergenoemd punt.
Klacht indienen bij de EU commissie. Indien er daar genoeg klachten binnen komen gaat men actie ondernemen wat kan resulteren in een boete ten belope van 4% van de bedrijfsomzet.
Nieuw voor Telenet:

Dark Telenetter
Bent u onlangs ook zo geschrokken van het nieuwe initiatief van Telenet om uw kijk- en surfgedrag te analyseren opdat ze u dan gepersonaliseerde reclame kunnen voorschotelen? Vreest u voor uw privacy omdat uw Telenet nu precies weet naar welke websites u kijkt en dit ergens in een database wordt bijgehouden die vast ooit weer gehacked wordt? Dan is dit de oplossing: Dark Telenetter.

Met deze applicatie wordt uw internetverkeer voortaan versleuteld gerouteerd via het Darknet en weet Telenet niet meer naar welke websites u kijkt. Uw vrouw wordt na een dag hard werken niet meer tijdens haar favoriete soapserie getrakteerd op reclame met Aziatische vrouwen die lichaamsappen uitwisselen. Uw kinderen blijven voortaan verstoken van reclames over adoptiebureau's als ze naar Tik Tak kijken en uw schoonouders zullen nimmer geconfronteerd worden met reclame's over Viagra en Kamagra als ze bij u televisie kijken.

Met Dark Telenetter maakt u gebruik van een zeer secuur netwerk waar al duizenden illegale content verspreiders zoals pedofielen, maffiosi en fraudeurs al jaren dankbaar gebruik van maken. Denk aan uw privacy en roep een halt toe aan de datamining van Telenet.

Dark Telenetter - slechts E3,95 extra per maand bovenop uw Telenet abonnement. Onze mannen in het zwart komen de software gratis op locatie installeren. Betaling uitsluitend per creditcard. Kopie voor en achterzijde van de pas en uw paspoort vereist.
Bijbetalen voor privacy, dat willen autoverzekeraars ook als je geen zwarte doos in je auto wil.
Leuk bedacht maar ik denk serieus dat er wel een markt voor iets dergelijks gaat komen, als de handel in persoonsgegevens zo blijft doorgaan.
Dat is dan ook de insteek hierachter zei het met een flinke knipoog. Mensen worden uiteindelijk gedwongen om hun surfgedrag te gaan maskeren met alle gevolgen van dien. Rare apps / rare vpn's / darknet etc. etc. Nu eens een keer niet omdat ze illegaal een tv serie willen downloaden, maar gewoon om hun surfgedrag prive te houden en dat is een zeer slechte ontwikkeling. Dat mensen met illegale content naar zulke dingen moeten grijpen moeten ze immers zelf weten, maar het is van de gekke dat de brave gebruikers ook dit donkere pad worden opgestuurd. Tja en waar je mee omgaat raak je mee besmet. Vandaar ook die laatste regels: "voor- en achterzijde en kopie paspoort vereist" - want er zullen vast wel een hoop mensen prooi gaan vallen aan virussen / ccard fraude etc. als ze zich eenmaal in die krochten moeten wringen.
Gelukkig kan je vooralsnog gratis Tor gebruiken....
De commissie is waarschijnlijk niets meer dan een adviserend orgaan en heeft waarschijnlijk helemaal geen macht om het ook af te dwingen..
Sowieso vind ik het vreemd dat er directe tv-reclame getoond kan worden, want ik begrijp niet hoe dat in zijn werk zou gaan, immers zijn het de commercieele zenders die de reclames uitzenden, en als telenet gaat beslissen wat wordt voorgeschoteld, lijkt het er op dat telenet degene is die het reclamegeld ontvangt..
Lijkt me ook niet meer dan terecht dat iets al dit een opt-in wordt. Telenet verdient al aan haar klanten, omdat zij er zelf ook al voor betalen. Telenet wil graag (want waarom niet, als bedrijf en zo...) extra verdienen over de rug van diezelfde klant, dan lijkt het me niets anders dan normaal (omdat je als Telenet al afhankelijk bent van de klandizie) dat dit via een opt-in constructie gaat. Ik vind het dan ook erg jammer, dat Telenet standaard wil kiezen voor niveau 3 van de 4.
Dat is dus wat ik me afvraag, want de zenders zijn niet van telenet, en de reclames zijn dus door de commercieele zenders ingelast, en die worden nu dus blijkbaar vervangen door 'directere' reclames.. Maar ik begrijp het dus sowieso niet helemaal hoe het nu zit..
De zenders waarop geprsonaliseerde reclame zou komen zijn Vier en Vijf die onlangs mede-eigendom zijn van Telenet. Dus het is op "eigen" zenders.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20150224_01546004

Concurrent Proximus zou samenwerken met de VMM groep voor de andere commerciŽle zenders VTM, Q2, Vitaya en CAZ. De andere zenders van RTL groep, VRT en RTBF zitten er ook bij. Reclame op de Vlaamse reclame-arme staatszenders zal waarschijnlijk ook veel kabaal maken.

http://www.zdnet.be/nieuw...-tv-reclame-introduceren/
Waarschijnlijk zullen commerciele zenders deze dienst bij Telenet kunnen afnemen, om op hun beurt adverteerders aan te trekken met de optie van persoonlijke reclame. Telenet zal hier (meer) dan waarschijnlijk een commissie op verdienen.
Speciaal hiervoor een account aangemaakt bij Tweakers. Hier gaat mijn haar echt van rechtop staan.

Ik raad iedere Telenet klant aan om klacht in te dienen bij de privacycommissie via deze link:
https://www.privacycommis...mulieren/contactformulier

Ik heb nog geen mail ontvangen en het stond al op persoonlijk. De algemene instelling deelt nog steeds info met derden.

Klacht indienen dus.
Wat is er mis met persoonlijke reclame? Op die manier worden ze misschien minder irritant, reclame over maandverband of zwijg me stil trivago komt me mijn strot uit, dan liever iets wat ik kan appreciŽren.
Op zich niets mis met persoonlijke reclame.

Ik heb er wel een probleem mee, als mijn internetprovider ongevraagd info deelt met derden (voor de gerichte reclame).
Dit is er mis:

https://en.wikipedia.org/wiki/Filter_bubble
Pariser warns that a potential downside to filtered searching is that it "closes us off to new ideas, subjects, and important information" and "creates the impression that our narrow self-interest is all that exists".
Dit geldt voor zowel resultaten in zoekopdrachten als gerichte reclame.
Waar lees je dat?
De algemene instelling deelt nog steeds info met derden.
Verantwoord
Of het nu gaat over je persoonlijke gegevens of je kijkgedrag, al je gegevens zijn veilig bij ons. We verkopen of verhuren persoonlijke en individuele informatie nooit aan derden.
edit:
Hier is de link https://www2.telenet.be/nl/databelofte/

[Reactie gewijzigd door !nFerNo op 14 september 2016 15:13]

Voor mij persoonlijk zijn tv-zenders Vier & 5 derden ook al vallen ze onder de Telenet-groep:https://www.standaard.be/cnt/dmf20150224_01546004

En dus zoals vermeld onder Privacy, algemene instellingen:
=> persoonlijke communicatie van de Telenet-groep

Ik vraag me ook af of ze alles verzamelen om ooit te gebruiken of ze nieuwe anonieme (?) profielen opmaken vanaf dat de setting veranderd worden.
Wanneer gaan providers nu eindelijk eens accepteren dat ze niet meer zijn dan een data-pijp ?
Wanneer gaan mensen beseffen dat providers veel meer zijn of kunnen zijn dan enkel een data-pijp?

Mogelijk ben jij op zoek naar puur een internet verbinding en heb je genoeg aan je data-pijp. De meeste klanten willen veel meer zonder dat ze dat zelf moeten gaan zoeken en regelen. Ze willen in 1 pakket, on top of die " data-pijp" diensten zoals:
- TV kijken
- vast bellen met eventueel extra diensten als voicemail, CLIP, etc
- mobiel kunnen bellen en gebeld worden
- 1 servicecenter, 1 factuur, etc
- enz enz

Jij als techneut kan bovenstaande dingen ook wel voor elkaar krijgen met enkel een " data-pijp" , waarbij je die " diensten" dan weer elders afneemt. Maar de meeste mensen kunnen dit niet, willen dit niet (gemak), of vinden de zekerheid die ze dan hebben niet voldoende.


Het is een commentaar die vaak gegeven wordt, maar in tegenstelling tot bv een energieleverancier is een provider niet " enkel" een leverancier van een data-pijp.
Ze zijn zich er wel van bewust dat ze dat kunnen worden als ze niet handelen. En als je een serieus bedrijf wil zijn, " accepteer" je niks maar acteer je op de markt. Dat is in ieder geval wat ik van Telenet zou verwachten als ik aandeelhouder zou zijn.

Dus hoewel ik niet van deze actie hou, begrijp ik wel dat ze alle mogelijkheden benutten. Het is aan de klant en overheid om daar op te reageren en regels van te leggen om dit meteen ook voor andere bedrijven af te kaderen.
Alles wat je noemt is gewoon data-pijp, het doorgeven van een signaal.
- TV kijken
- vast bellen met eventueel extra diensten als voicemail, CLIP, etc
- mobiel kunnen bellen en gebeld worden
- 1 servicecenter, 1 factuur, etc
Dat valt allemaal onder 'datapijp' , alleen data doorgeven (of het nu IP is of TV signaal of een telefoongesprek) en meer niet. Maar providers willen een end-to-end product leveren omdat ze bang zijn dat ze niet onderscheidend zijn. Dit zie je aan ellende als de Horizon-box, branded telefoons waar niemand op zit te wachten, diensten als 'Ziggo sport', etc.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 14 september 2016 12:21]

Je ziet het weer fout, je ziet jezelf weer als 'doorsnee' gebruiker, maar dat ben je helemaal niet.. De gemiddelde gebruiker wil juist wel die onzin, die wil helemaal niet allemaal dingen zelf moeten gaan uitzoeken zoals een tweaker dat wel doet..
Welke doorsnee gebruiker zit te wachten op een kreupel gemaakte telefoon met overal het logo van je operator erop ? Niemand toch.
Het is maar wat je kreupel noemt, als je er alles mee kunt doen wat jij wilt als doorsnee gebruiker, wat is er dan het probleem... (zelf zou ik het niet snel doen, koop liever gewoon los mijn telefoon en een losse sim)..
Als tweaker moet je echt afstand zien te doen van de gedachte dat jij een doorsnee gebruiker bent, 'wij' tweakers willen altijd meer en vrijer zijn..

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 14 september 2016 13:44]

Het is maar wat je kreupel noemt, als je er alles mee kunt doen wat jij wilt als doorsnee gebruiker, wat is er dan het probleem...
Er zijn gevallen bekend van operators die de bluetooth functie van een toestel lieten uitschakelen zodat je verplicht was om via hun 3G netwerk of MMS foto's van je toestel te halen. Welke consument zit daar op te wachten ?
Als ik naar mijn ma kijk, weet die niet eens wat bluetooth is en waarvoor het dient, dus zij zou het niet eens door hebben.
Als ik in mijn vrienden kring kijk, kent iedereen het, maar weten ze amper waarvoor het dient, en hun zou het ook niet storen.

Zoals hierboven al gezegd wordt, tweakers zijn geen doorsnee verbruiker.
Wat ik in mijn omgeving zie is dat andere techneuten hier inderdaad over nadenken. Maar de rest interesseert het geen zak, sterker nog ze zijn zich er niet eens van bewust dat er keuzes in zijn.
Zo willen de meeste mensen ook gewoon een telefoondienst afnemen, geen datapijp en dan zelf een voip provider zoeken. Dat willen ze alleen als ze iemand in de vrienden/familiekring hebben die dat voor ze kan doen.
Je ziet het weer fout, je ziet jezelf weer als 'doorsnee' gebruiker, maar dat ben je helemaal niet.. De gemiddelde gebruiker wil juist wel die onzin, die wil helemaal niet allemaal dingen zelf moeten gaan uitzoeken zoals een tweaker dat wel doet..
Haha, nee hoor. :) Doet me denken aan mijn bezoeken in Amerika. Daar presteren ze het om van hun reclame spamgedrag (op TV) een soort recht te maken: voor de gebruiker, wel te verstaan. Ze proberen je dan een soort gevoel van self-empowerment aan te praten. "The right to choose" noemen ze dat dan, zodat jij je goed gaat voelen over je 'recht' om veel reclames (= keuzes) voorgeschoteld te krijgen. Toen ik mijn gastheer vroeg of ik dan ook de keuze had om die spam niet te krijgen, werd het plotsklaps heel erg stil.
Of ik begrijp jou niet goed of jij begrijpt niet hoe dit in elkaar zit.
Maar de " diensten" die jij afneemt, vallen niet onder de noemer van een " datapijp" .

Ook je argument dat providers een end2end product willen afleveren slaat nergens op. Providers leveren al sinds het bestaan een end2end product af. Zou leuk zijn als de uitvinder van telefonie een kabel naar je huis gespannen had maar er geen centrale aan hing die de dienst verzorgden.
Er is een verschil tussen transport (jouw datapijp) en de diensten die je er op wil gebruiken. En of je nu telefonie van een Telenet afneemt of Skyped over die " datapijp", iemand zal deze dienst moeten verzorgen en beheren. En ik ken nog geen enkele VZW die dat gratis voor je doet, dus winst maken willen ze allemaal.
Ergens krijg ik het gevoel dat je niet weet wat je nodig hebt om uberhaubt een dienst als telefonie of TV te kunnen aanbieden, dit is namelijk niet enkel data. Doet me denken aan mensen die denken dat een mobiele provider alleen wat antennes heeft staan met wat routers tussen.
Ook je argument dat providers een end2end product willen afleveren slaat nergens op. Providers leveren al sinds het bestaan een end2end product af.
Helemaal niet. Alleen heel in 't begin leverde de PTT een end-to-end product, toen kon je alleen bij de PTT een telefoon kopen en die werd dan door een monteur thuis geÔnstalleerd. Maar je kan al decennia lang gewoon elke willekeurige telefoon aanschaffen en die in de muur prikken. Heb ook nog geen ISP gezien die je verplicht bij hun een PC te kopen, en die je alleen verbind met servers die in hun datacentrum staan. Dat is de richting die ISP's en mobiele operators op willen, maar gelukkig pikt de consument dat niet.
Ziggo verplicht je volgens mij wel hun apparatuur als modem te gebruiken. Wel kan je dan alle functionaliteit van de box uitzetten (behalve data doorgifte) en er je eigen Router achter hangen.
Volgens mij begrijp je echt niet wat er nodig is om een dienst te voorzien.
zelfs met een lijn en 2 PTT telefoons ga je niet kunnen bellen, daar zijn toch heel wat meer voorzieningen voor nodig.
Je vergelijking met een telefoon kopen is vergelijkbaar met de TV als je het naar dit artikel vertaald. Je end-user device. Maar de dienst zelf, TV kijken, is meer dan een TV en een " datapijp" .

Dat een provider zoveel mogelijk een leverancier van een " datapijp" zou " kunnen" zijn is iets anders. Maar daar is helemaal, buiten een enkeling zoals jij, geen vraag naar. Klanten moeten toch nog diensten afnemen en zijn blijkbaar nog steeds geneigd die bij die provider af te nemen.

Maar zoals ik al zei, het staat jou vrij om enkel internet bij een provider te nemen. Alleen zal je dan met alleen het kopen van een telefoon en TV nog niet kunnen bellen en TV kijken. Dan moet jij zelf nog ergens een dienst afnemen. Dat kan perfect een "gratis" dienst zijn, maar zonder die dienst gaan jouw telefoon en TV niet veel nut hebben.
Maar de dienst zelf, TV kijken, is meer dan een TV en een " datapijp" .
Daar gaat het helemaal niet om, het ging over dat providers een end-to-end oplossing willen bieden. En de dienst die providers aanbieden is wel degelijk een datapijp.

Je kabelboer maakt de programma's niet en runt de TV zenders niet. Ze krijgen een video-feed van de diverse zenders en die leveren ze af bij de klant. Hoezo is dat geen datapijp ?

Het probleem is dat providers meer willen zijn dan dat en dus ook de rest v/d keten controleren. Zowel aan de kant van de content-leverancier (b.v. Ziggo Sport) maar ook de kant van de consument (b.v. 'ziggo-certified' TV's).
Ik ben het nog steeds oneens maar ik ga niet alles hier bediscussiŽren. Mijn interpretatie van datapijp als zijnde een transport is blijkbaar niet zoals jij het interpreteert. Want zelfs met jouw voorbeeld doet de provider nog veel meer dan alleen de signalen op jouw datapijp zetten. Lees je eens in wat er verder nodig is, wat providers verder als extra meeleveren, etc.

Maar 2 dingen:
1. Waarom mag volgens jou een provider niet meer zijn dan jouw " datapijp". Of die dienst nu door je provider geleverd wordt of door een 3e partij. Over diezelfde datapijp van jou kun je bv bij KPN en proximus ook een dienst door een andere aanbieder afnemen. Maar dan heb je i.p.v. 1 gewoon 2 providers.

2. Een dienst is geen datapijp. Neem mobiele telefonie. Met 4G data kun je niet bellen, TV kijken, voicemail luisteren, etc. DAT zijn de diensten die je erbij neemt. Maar jij kan er perfect voor kiezen enkel 4G data te nemen en te bellen via een skype, externe voicemail te gebruiken, etc. Dus om nu op jouw argument terug te komen dat providers meer [bwillen][/b] zijn, nogmaals: dat waren ze al altijd.
Dat ze nu mee evolueren naar de moderne technieken is gewoon niet meer dan logisch. Als Telenet het nu niet deed, was er heus wel iemand anders die het als eerste zou proberen (TV fabrikant, TV software bedrijf, etc).
. Waarom mag volgens jou een provider niet meer zijn dan jouw " datapijp". Of die dienst nu door je provider geleverd wordt of door een 3e partij.
Omdat dat slecht is voor concurrentie en keuzevrijheid. B.v. Ziggo Sport is alleen te krijgen via Ziggo, dus als ik die zender wil zien zit ik vast aan een specifieke provider.
Een dienst is geen datapijp. Neem mobiele telefonie. Met 4G data kun je niet bellen, TV kijken, voicemail luisteren, etc. DAT zijn de diensten die je erbij neemt
Precies, de datapijp en de diensten horen gescheiden zodat ik zelf kan kiezen wat ik waar afneem.
Maar jij kan er perfect voor kiezen enkel 4G data te nemen en te bellen via een skype
Leuk dat je dat als voorbeeld neemt. In 4G is er een heel duidelijke scheiding tussen het netwerk (de datapijp) en voice-dienst die er bovenop draait (in b.v. 2G en 3G is dit niet zo en is voice een apart kanaal naast data). Je zou dus in theorie de datapijp kunnen inkopen bij provider A en de voice-dienst bij provider B. In praktijk echter willen de operators hier niet aan en moet je het gebundeld afnemen.
Lees het bericht nog eens: Telenet is het niet eens met de interpretatie van de Privacycommissie en begint daarom al met het product te lanceren. "Als de rechter ons terugfluit, dan pas stoppen we."

Niet verwonderlijk, wanneer je bedenkt dat Telenet bij "Corporate Social Responsibility" een doel "privacy" heeft, en dat enkel invulde door 75% van het management anticorruptietraining te geven. In 2013. De drie jaar erna is Telenet bezig geweest met bepalen wat voor het doel privacy KPI's moeten zijn. Zonder resultaat tot nog toe...
Hmm, je geeft een reactie op mijn reactie op iemand anders die stelt dat een provider slechts een data-pijp is.
Ik snap wel wat je zegt maar niet welk verband dat heeft met mijn bericht waar je op reageert.

Maar goed nu op jouw bericht: Telenet speelt dit slim. Ik verwacht dat ze deze discussies al ingecalculeerd hadden en verwachten alles gewoon door te kunnen zetten voordat dit door een rechter uitgesproken is. Dan gaan ze onderhandelen om wat punten op de i te zetten en hebben ze toch hun doel bereikt.
Als ze het anders hadden aangepakt (opt-in), had vrijwel niemand hier gebruik van gemaakt en was het gedoemd te mislukken.
Nu zei ik wel " slim", maar in feite hebben ze het " smerig" gespeeld. En net daarom hoop ik dat de overheid hier erg snel en hard in ingrijpt, al is het maar om een voorbeeld te stellen naar de rest.
Ik heb nu zelf telenet en kies gewoon de optie " algemeen" maar heb ondanks deze smerige move, geen drive om bij telenet weg te gaan. Nog andere mensen weten niet waar dit over gaat en zullen voor de meest gekozen optie gaan, en verder niet wakker liggen van de gevolgen. Misschien zijn ze straks zelfs blij/trots omdat ze iets " speciaals" hebben. Dus uiteindelijk wint Telenet.
Providers stunten met van alles en nog wat om toe te voegen aan je abonnement waardoor je factuur natuurlijk hoger is. Omdat de providers al je diensten willen leveren en het meeste aan je willen verdienen ipv allemaal losse pakketjes. Kun je bijna niet anders dan bij 1 provider te gaan zitten.... Anders schiet je jezelf in de voet....

De rest is gewoon data-pijp in data-pijp (in data-pijp, ....)
Inderdaad.

Waarom maken zij zich druk om wat ik doe met mijn band breedte. Ik betaal er toch voor?

Als ik nou fulltime poscasts wil streamen, maar mijn provider vindt youtube/HBO/Netflix belangrijker zit ik naar schokkerige beelden te kijken..... WTF is dat dan? blijf van mijn duur betaalde verbinding af alsjeblieft.

Daarbij, waarom betaal ik dan Łberhaupt nog voor mijn internet als zij geld gaan verdienen aan mijn surf gedrag?

Echt waar. Ik ben echt op het punt om full-stop VPN te gaan. Hou toch eens op met deze waanzin. Cookies staan al 100% uit op een eigen whitelist na.

Nog even en alle webcams, microfoons, telefoon etc staan standaard aan.... Zit ik met mijn vrouw te bespreken dat we misschien wel een kind willen en staat binnen 5 minuten mijn huiskamer vol en telefoon roodgloeiend met vertegenwoordigers van babymelk, billen doekjes en spaarregeningen voor de toekomst.... nou dan is mijn zin snel voorbij......wat feitelijk nu al digitaal gebeurd als ik maar het woord luier invul op google.... gelijk overal reclame dat luiers in de aanbieding zijn. (overigens nu niet meer zonder cookies en met adblocker... HEERLIJK)
je vergeet wel even dat het echt niet altijd aan jouw provider hoeft te liggen, maar dat het ook 9 van de 10 keer gewoon aan de server ligt waar jij mee connect..
Ik ben echt op het punt om full-stop VPN te gaan.
Doe ik nu al enkele maanden, bevalt me prima. Zolang de verbinding er is tenminste. Mijn macbook blokkeert alle niet vpn verbindingen en killt de netwerk driver zodra de vpn verbinding uitvalt. Dat laatste maakt het wel eens irritant als mijn verbinding niet stabiel is (en daar het een laptop is verbreekt de verbinding altijd bij dichtklappen).
Heb ook een macbook (met windows 8)7, dat wilde mijn vrouw en tja.... dan gebeurd dat natuurlijk.. ).

Even wat vragen:
  • Welke VPN provider heb je? (loggin etc)
  • hoe goed blijft de snelheid?
  • Heb je WebRTC uit gezet?
  • Hoe blokkeer je outgoing als VPN verbinding weg valt?
je mag me uiteraard PM-en om het offline te bespreken.

Bijvoorbaat dank.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 14 september 2016 16:55]

Ik kun je geen bericht sturen (net geprobeerd), daar je dit niet toe staat.
Ah als het goed is heb ik hem net aangezet. wist niet dat dit moest. |:(

"Berichten Ja - ik wil berichten kunnen versturen en ontvangen" staat nu aangevinkt in forum kopje instellingen.
Ik denk niet dat veel mensen deze functie gaan gebruiken als het standaard niet aan staat. Als het wel standaard ingeschakeld is zullen veel mensen echter niet de moeite nemen om dit weer uit te zetten. Dit is wel een stap in de goede richting maar ik hoop dat dit ook voor nieuwe klanten een keuze blijft.
Nouja, als ze een callcenter inhuren om een maand lang alle klanten te bellen, zullen er nog genoeg zijn die dit wel willen. Dan is het de vraag of dat er genoeg zijn om rendabel te zijn, en ik vermoed dat die berekening op dit moment gemaakt wordt bij Telenet.
Ik vind het altijd leuk dat ze test noemen of een pilot beetje zoals ze gedaan hebben met nieuws: 'Telenet knijpt bittorrent-verkeer' - update
Die test is ook nog aan de gang!
(RC4) encryption aanzetten in je torrent client en dit probleem is zo van de baan :)
Net even op "mijn telenet" ingelogd. Hebben daar enkel TV en dan alleen nog maar omdat de "baas in huis" af en toe naar wat commerciele troep wil kijken :D

Standaard instelling is dus "persoonlijk" wat Telenet aangeeft als de meest gekozen optie. Rara hoe zou dat komen... We maken dat de standaard instelling voor iedereen en adverteren dan dat dit de meest "gekozen" optie is door onze klanten. Over "false advertising" gesproken.

Winst primeert weer duidelijk op privacy. Klanten met een klantenkaart waarbij hun aankoopgedrag wordt bijgehouden krijgen op z'n minst nog een korting (hoewel deze imho het vaak niet waard is om mijn privacy te grabbel te gooien) maar hier is het puur om de winst van Telenet en Vier/Vijf op te drijven. Nee dank u, hier doe ik niet aan mee! 8)7

Edit: net het abo van mijn ouders ook even aangepast. Nog een klant minder die "de meest gekozen optie" neemt...

[Reactie gewijzigd door niqck op 14 september 2016 11:18]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Nintendo Switch Google Pixel Sony PlayStation VR Samsung Galaxy S8 Apple iPhone 7 Dishonored 2 Google Android 7.x Watch_Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True