De Consumentenbond constateert dat minder televisiefabrikanten het kijkgedrag van gebruikers standaard volgen. De organisatie vergeleek de huidige situatie met die in 2014. De voorwaarden van de fabrikanten zijn echter nog steeds 'ondoorgrondelijk'.
Zo staat het volgen van kijkgedrag bij apparaten van Philips, Samsung en LG standaard uit, aldus de organisatie. Bij fabrikanten Sony en Panasonic is er geen optie waarmee het volgen uit te zetten is. Daar kunnen gebruikers het volgen alleen weigeren door de voorwaarden in hun geheel af te wijzen. Dat heeft tot gevolg dat op Panasonic-tv's geen enkele smart-functie het meer doet. Dat geldt ook voor Samsung en LG. Op Sony-toestellen zorgt dit ervoor dat alleen de 'nationale' apps, zoals Videoland en NOS, niet meer werken. Dat apps als Netflix en YouTube wel blijven werken, schrijft de Consumentenbond toe aan de voorwaarden van Android TV die niet te weigeren zijn.
Gebruikers die helemaal niet gevolgd willen worden, raadt de organisatie aan om in zijn geheel geen gebruik van de smart-functies van hun tv te maken door deze niet op internet aan te sluiten. Want ook al volgen de fabrikanten het kijkgedrag niet, ze verzamelen wel informatie over het gebruik van de tv. Bijvoorbeeld over welke apps hoe lang worden gebruikt. Welke gegevens de fabrikanten precies verzamelen, noemen ze in hun voorwaarden.
Op dat punt constateert de Consumentenbond dat consumenten nog steeds een grote hoeveelheid pagina's aan voorwaarden moeten doorlezen voordat ze hun smart-tv in gebruik kunnen nemen. Philips en Sony maken gebruik van Android TV, wat ervoor zorgt dat gebruikers naast de voorwaarden van de fabrikant ook die van Google moeten doornemen en accepteren. Afwijzen zit er niet in, omdat de installatie van de tv anders niet af te ronden is. De eigen voorwaarden van Sony beslaan twee schermpagina's met een samenvatting. Bij Philips loopt dat aantal op naar 24 en bij Samsung en LG gaat het om 90 en 103 pagina's.
De Nederlandse privacytoezichthouder heeft in het verleden bedrijven erop gewezen dat ze gebruikers moeten informeren als ze gegevens over kijkgedrag verzamelen. In 2014 was het standpunt van de regering dat fabrikanten de functie voor het volgen van kijkgedrag niet standaard uit hoeven zetten, omdat de gebruiker zelf een verantwoordelijkheid draagt.