KPN begint een test met gepersonaliseerde reclame op tv, gebaseerd op onder andere kijkgedrag. Klanten moeten hiervoor toestemming geven. Het bedrijf begint kleinschalig met SBS6, maar wil de reclame bij een succesvolle test grootschalig aanbieden.
KPN geeft als voorbeeld een gezin dat veel naar sport kijkt en sportgerelateerde reclames te zien krijgt. KPN en Talpa Network testen de gepersonaliseerde reclame met een beperkte groep KPN-medewerkers. Zij geven in de Mijn KPN-omgeving toestemming persoonlijke gegevens als geslacht, leeftijd en locatie te gebruiken voor reclamedoeleinden.
Daarnaast gebruikt KPN na die toestemming het kijkgedrag en de abonnementen op zenderpakketten om een profiel van een huishouden op te stellen. De provider benadrukt dat de profielen niet worden verstrekt aan derde partijen als adverteerders en televisiezenders. Daarnaast krijgen klanten de mogelijkheid de toestemming weer in te trekken.
De settopboxen van KPN maken het mogelijk bestaande reclame te vervangen door advertenties die op de persoon gericht zijn. In eerste instantie zullen KPN-kijkers bij SBS6 vervangende reclame te zien krijgen, later ook bij Veronica, Net5 en SBS9. De test start in oktober en eindigt aan het eind van 2018. Als deze goed verloopt, wil KPN de reclamemogelijkheid nog in de eerste helft van 2019 introduceren.
De personalisering betreft niet alleen reclame. KPN wil klanten ook kijktips geven op basis van de profielen. In België werken aanbieders al langer met gepersonaliseerde tv-reclame. Telenet begon in 2016 al met een test.