Foto's tonen ddr4-'double capacity'-modules met dubbele hoogte

Asus geeft sommige van zijn komende Z390-moederborden ondersteuning voor zogenaamde double capacity-dimms. Dat zijn geheugenreepjes die dubbel zo hoog zijn, zodat ze ruimte bieden aan twee rijen geheugenchips. De dimms zijn bedoeld voor kleine moederborden.

De foto's van Asus' komende Z390-moederborden en double capacity-dimms staan op VideoCardz. Het gaat om een reepje van Zadak en een Trident Z RGB DC-module van G.Skill. Wat de capaciteit is van de hoge geheugenmodules, is niet bekend, maar vermoedelijk wil Asus de afwijkende dimms gebruiken om kleine moederborden die maar twee geheugensleuven hebben, te kunnen voorzien van extra ram.

Er zijn al gewone ddr4-geheugenreepjes van 128GB per stuk, maar die zijn erg duur. Voor consumenten zijn reepjes van 16GB gangbaar. De hoge dimms zouden bijvoorbeeld een capaciteit van 32GB per stuk kunnen bieden, zodat een systeem met een klein moederbord van 64GB ram kan worden voorzien.

Volgens VideoCardz zijn de modules geschikt voor de Asus Maximus XI-moederborden. De Gene-variant daarvan is een micro-atx-moederbord. De geruchtenwebsite heeft ook foto's van tal van andere Z390-moederborden van Asus gepubliceerd. De officiële aankondiging daarvan zal in oktober plaatsvinden.

Asus' double capacity-dimms en Z390-moederbordenAsus' double capacity-dimms en Z390-moederbordenAsus' double capacity-dimms en Z390-moederbordenAsus' double capacity-dimms en Z390-moederbordenAsus' double capacity-dimms en Z390-moederbordenAsus' double capacity-dimms en Z390-moederbordenAsus' double capacity-dimms en Z390-moederbordenAsus' double capacity-dimms en Z390-moederbordenAsus' double capacity-dimms en Z390-moederborden

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

26-09-2018 • 10:04

57

Reacties (57)

57
57
42
2
0
14
Wijzig sortering
Het klinkt logisch, als het probleem erin zit dat een chip met 2x zoveel geheugen bijvoorbeeld 4x zo duur is. Dan kun je nu toch goedkopere chips gebruiken. Gaat het niet ten kostte van latency bijvoorbeeld?
Voor wat het de gemiddelde consument betreft zal dit nauwelijks impact hebben. Zo is de latency op DDR4 gunstiger dan op DDR3. Maar benchmark resultaten van gelijke setup met bijvoorbeeld 32GB DDR3 versus DDR4 laten doorgaans verwaarloosbare verschillen zien van circa 1 ~ 2 FPS. Minder latency is dan ook nauwelijks de moeite waard. Een gebrek aan beschikbaar RAM merk je echter wel, want er is niet veel voor nodig om sneller te zijn dan een pagefile op je SSD, laat staan een HDD wat toch door redelijk wat consumenten ook nog gebruikt wordt.

Nu is natuurlijk wel weer de vraag, wat heeft een consument op dit moment aan een setup met 64GB werkgeheugen, waar zoals aangegeven 16GB eigenlijk al wel redelijk betaalbaar is. Persoonlijk kan ik niet veel toepassingen bedenken die het voor een gemiddelde consument interessant maken om dit soort RAM capaciteit te hebben.

Echter als deze techniek er op termijn voor kan zorgen dat RAM in zijn geheel goedkoper te produceren is, dan is dat zeker een winst voor ons als consument.
Inderdaad, beetje virtualisatie enzo kan prima met 16gb, Photoshop vind meer altijd fijn, maar is niet perse nodig.

Maar er zijn genoeg heavy users tegenwoordig, beetje Chrome gebruiker zit er zo aan ;)
Anoniem: 444127 @flaskk26 september 2018 15:24
In deze tijd heb je niet echt een andere keuze, 16 GB is minder ruim dan wat ik comfortabel zou noemen maar het volstaat. In 2016 betaalde je voor 32 GB DDR4 met dezelfde specs minder dan nu voor 16 GB. Hier wat koopadvies: RAM-latjes zijn nu enkele tientjes minder duur dan dat het geval was in het begin van het jaar en Samsung heeft recent de productie wat beperkt om de prijsdaling tegen te gaan. Intel heeft op dit moment leverings-problemen met CPU's, wanneer dat weer op gang komt zal de vraag naar RAM toenemen terwijl het aanbod daalde...
Houd het in je achterhoofd, voor wie nog RAM nodig heeft. ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 444127 op 22 juli 2024 19:30]

16GB niet comfortabel? Ik geloof niet dat ik mijn 16GB ooit vol heb gezien. Je moet eigenlijk best gekke dingen doen wil 16GB niet volstaan. Games zetten tegenwoordig alles op je gpu daar is het niet gek <2 GB RAM usage te hebben in combinatie met 6+ GB vram. Photoshop valt ook mee. Met een tabblad of 30 in Chrome kom je met 8 GB ook nog wel uit de voeten. Resteert het fysiek reserveren van capaciteit (onhandige manier van een vm draaien en ramdisks). Wellicht dat je met rendering wat swap gaat zien.
Programma's vreten steeds meer RAM. Ik heb zelf maar 8 GB, daarmee moet ik al niet proberen om tegelijkertijd Starcraft2 en de browser (Waterfox) open te hebben. Ik gebruik niet mijn SSD als extra buffer voor wanneer de RAM vol is dus Windows gaat Miepen wanneer de RAM vol geraakt. Op LInux (XFCE desktop, Arch basis) met enkel de browser en flink wat tabs open zit de RAM nu op 28%. Zelf zou ik aan 16 GB nu zeker voldoende hebben maar met hoe het RAM-gebruik toeneemt vraag ik me af of dat dat over 6 jaar nog steeds het geval.
Zoals ik het zie: 8 GB is te weinig, 16 GB is vereist voor Windows en gaming of bepaalde andere zware programma's, met 32 GB zit je zeker goed tenzij je een heel specifieke use-case scenario hebt (bijvoorbeeld hardware-simulatie, dat kan RAM-vreten maar dat kan ook uit de voeten met minder RAM als je minder hebt, het duurt dan alleen langer). Als jij nu nog steeds €70-80 zou betalen voor 16 GB zou jij dan 16 of 32 GB kopen voor een nieuw systeem (als je niet al die RAM zou hebben etc.)?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 444127 op 22 juli 2024 19:30]

Sorry maar dan spreek je jezelf toch een beetje tegen. Want ik reageerde op de statement dat je 16GB niet ruim noemt. Vervolgens blijkt dat je dat baseert op je ervaringen met 8GB. Vergeet niet dat 16GB twee (!) keer zo veel is.

Mbt pagefile op Windows, never nooit uitzetten. Er zijn enkele programma's die letterlijk weigeren te werken zonder pagefile (bijvoorbeeld de game ruse). Met mijn 16 GB ram heb ik ook gewoon een swap file... Mocht je een probleem hebben met de standaard reservatie dan kun je altijd nog starten met een grootte van 1 GB. Als jij die pagefile inschakelt dan kun je perfect gamen met 8 GB. Zojuist nog even gechecked bij Rainbow six siege op ultra en ik kwam op 2500MB. Met swappen is an sich niets mis. Linux is er ook dol op (vm.swappiness staat standaard op 60 en dan krijg je data in je swap file terwijl je nog 50+ beschikbaar ram hebt).

Los daarvan wil je tijdens browsen vermoedelijk je browser uberhaupt uitzetten. Die slurpen tegenwoordig namelijk rekenkracht van je cpu/gpu af (tenzij je extenties gebruikt). Zeker chrome lust aardig wat rekenkracht, ook al doe je er al 3 uur niets mee.

Verder is het bij ram hoe meer je hebt hoe meer je gebruikt. Vergeet ook niet dat zowel Linux als windows10 tegenwoordig je laatst gebruikte bestanden in het ram laten staan. De gradatie van gebruik is daardoor niet hetzelfde als hoeveel je nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 19:30]

Veel mensen hebben inderdaad niets aan 64GB
Een groot deel van de mensen die 64GB wel benutten heeft een MoBo met 4 memory slots.
Persoonlijk wil ik graag een ITX MoBo. 64GB op 2 reepjes vanaf e740. Op 4 reepjes vanaf e489.
Voor mij zou het een oplossing kunnen zijn als de prijs gunstig is.
AnandTech heeft daar ooit eens een goed onderzoek naar gedaan.

Natuurlijk is voldoende geheugen altijd beter. Maar er is toch een rechtstreeks verband tussen Mhz/CL en bijvoorbeeld game prestaties. Je wilt zoveel mogelijk Mhz per CL hebben. Alleen blind staren op één van deze twee aspecten is blijkbaar niet de oplossing voor optimale performance. De hoogst mogelijke waarde uit de combinatie van deze twee geeft volgens hun de beste prestaties.
Praktisch is het dikwijls de rated timings aanhouden, clock zo hoog als mogelijk, en dan timings strak trekken.

Je wilt weten hoe snel je het geheugen kan aantikken qua clock, bv. op mijn systeem krijg ik de rated snelheid (3866/CL18) never nooit stabiel, maar bv. CL17/16 op die snelheid óók niet.

Dat het hoogstwaarschijnlijk door de IMC komt en niet door het geheugen kom je al gauw achter als ook de dram voltage verhogen tot niets leidt.

Maar bv. 3466 op CL15 draait als een zonnetje. Op die (te) hoge snelheden krijg je te maken met signal skewing en sync problemen. heeft de IMC op m'n Intel problemen mee, en nog hogere voltages erop pompen wordt erg inefficient.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 22 juli 2024 19:30]

waar zoals aangegeven 16GB eigenlijk al wel redelijk betaalbaar is.
Dat ligt eraan waar je het mee vergelijkt. Toen ik 7 jaar geleden mijn setup bouwde betaalde ik voor die 16GB ongeveer ~80 euro. Nu betaal je bijna het dubbele. De geheugenprijzen zijn geëxplodeerd en daar zijn ze nooit meer van hersteld.
Voor CPU bound games kan het wel degelijk wat uitmaken. Ook laten sommige tests stabielere frametimes zien.

Tja, het blijft afhankelijk van de game/bepaalde systeem load.

Meeste review sites hebben geen flauw benul wat en hoe ze iets proper moeten testen.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 22 juli 2024 19:30]

Voor wat het de gemiddelde consument betreft zal dit nauwelijks impact hebben. Zo is de latency op DDR4 gunstiger dan op DDR3. Maar benchmark resultaten van gelijke setup met bijvoorbeeld 32GB DDR3 versus DDR4 laten doorgaans verwaarloosbare verschillen zien van circa 1 ~ 2 FPS.
Uit welk jaar komen de data waar jij je op baseert? Bij Ryzen zijn er forse verschillen voor de FPS in functie van de klokfrequentie en latency van de RAM, het eerste meer dan het tweede (IF). Bij Intel zijn er de laatste twee jaar ook relevnte verschillen voor de FPS waargenomen (meer dan 1-2 FPS, o.a. bij Rise of the Tomb Raider), maar aanzienlijk minder groot dan bij AMD.
Hoe dan ook, voor recente CPU's hebben we geen anderer keuze dan DDR4, Zen2 gaat bijvoorbeeld geen DDR3 ondersteunen.
"Er zijn al gewone ddr4-geheugenreepjes van 128GB per stuk, maar die zijn erg duur."
Uiteraard, maar als je 2 reepjes van 64GB op elkaar plakt, hang je hier dan niet een soortgelijke prijs aan?
Waarschijnlijk... Het nieuwsbericht geeft ook aan dat dit meer voor compacte builds is.
Not sure hoe hogere RAM modules samenspelen met CPU koelers... Zie die eerste foto, daar past toch geen decent CPU koeler meer op? Ik heb zelf nu niet bepaald een kleine kast (Fractal R4) dus zou graag horen hoe dat zit van de compacte builders hier.
Het gaat niet zo specifiek om de kast, maar om de hoogte tussen het koelblok en het geheugen. Met veel moeite is het mij gelukt een CoolerMaster CPU fan (212 EVO) te plaatsen op een M-ITX bordje met een vrij kleine afstand tussen het geheugen.

Weet niet zo uit het hoofd welk geheugen ik heb, maar het heeft wel een extra omhulsel. Als deze iets groter was geweest dan had het zeker weten niet gepast. Hoezo dit geheugen interessant zou zijn voor kleine borden is mij dan ook even een raadsel, tenzij ASUS de geheugen modules verplaats naar een andere plek verder van de CPU socket af.
Ja, dat bedoelde ik er ook mee te zeggen. Mobo is wat groter en heb zelf ' kale' RAM sticks. Heb zelf ook de 212 wat niet het kleinste koelertje op de markt is dus vandaar m'n vraag. :)

Heeft de afstand tussen het RAM en CPU socket eigenlijk invloed op performance / delay of dergelijke? Ik heb nooit een mobo gezien waar dit echt verschilt. Misschien is het voor een reden zo dicht bij elkaar.
Het delay valt mee. Signalen gaan ongeveer met de lichtsnelheid (300 000 km/s), als het signaal 1 meter moet afleggen is de vertraging dan 0.033 ns. DDR4 heeft op z'n best een latency van 0.2 ns.(wiki)

Het probleem zal de signaalintegriteit. De lengtes van de traces moeten sowieso al even lang zijn, daarnaast hebben nabije sporen en massavlakken ook allerlei invloeden. Als het al kan dan zal het pcb ontwerp een stuk moeilijker worden.
aii... rekenfoutje. Ja dan gaat dat ook nog best wel meetellen. Misschien stoppen ze het RAM geheugen in de toekomst wel aan de onderkant van het moederbord. Of er word een standaard gemaakt zodat de fabrikanten een uitsparing kunnen maken in de koeler.
Niet helemaal. De voorplantingssnelheid is erg afhankelijk van bijvoorbeeld de geometry van het medium (i.e. de koperen sporen) en de gebruikte frequenties. Dat gezegd, het ligt grofweg tussen .5c en .99c met c de lichtsnelheid, dus de vertraging is nog steeds erg laag op de afstanden waar we het hier over hebben.

Wordt de meeste latency niet veroorzaakt op chip niveau? Zit niet zo diep in de electronica, maar het klinkt materiaalfysich wel logisch
Ook

Een spoor van een kloksingaal is vaak net iets langer. Anders klokt hij mischien voordat de juiste gegevens uitgelezen kunnen worden
Hier een mini itx build. Moest de heatspreader van het geheugen afhalen!
Hier een mini itx build. Moest de heatspreader van het geheugen afhalen!
Het ligt aan de combinatie van het model moederbord, model CPU koeler en de grootte van de schildjes op de geheugenbanken. Zo heb ik een paar combinaties waarbij er nauwelijks een millimeter tussen de koeler en het geheugen zit, maar ze rusten niet tegen elkaar.

Hoger in deze configuratie is geen probleem, want de CPU koeler (Thermolab LP53) gaat in deze mini-ITX builds niet over het geheugen heen. Enkel de breedte is kritiek. Double capacity geheugen zou fysiek kunnen passen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 19:30]

Weet niet zo uit het hoofd welk geheugen ik heb,
:)
Ik gok dat ze hier uit gaan van gebruik van een AiO waterkoeler, een compacte luchtkoeler is natuurlijk ook een optie, maar AiO koelers zijn erg populair en passen er prima op omdat ze meestal niet bij de geheugensloten in de buurt komen.
Klopt, dat kan ik beamen! In mijn compacte build zouden prima 2 double capacity-dimms kunnen. Ik heb een Asus Z170I Pro Gaming icm een NZXT Kraken X62.
tja, wanneer deze modules er voor zorgen dat ik voor een 128GB systeem niet hoef over te stappen naar TR, maar een ryzen kan doen, dan is dit waarschijnlijk een stuk goedkoper in totaal
Precies ik heb bij mijn build speciaal low profile moeten halen omdat er anders geen cooler op kon of geen ram in 3 van de 4 sloten...
Dit lijkt mij dan ook vrij kansloos geheugen voor het gros van de builds met een aftermarket coolers (iets dat in mijn mening elk serieus systeem nodig heeft).
Waarschijnlijk niet, zó duur, als de standaard 128gb versie. Waarschijnlijk zijn de dubbel capaciteit chips stuk duurder dan 2x de lagere capaciteit chips.

Bv dat een microsd van 128 40 euro kost en een 256 120 kost, dan zou een dubbel formaat bv 100 euro kosten ipv 120. Met nadeel dat deze 'groter' is. Even los staand dat een microsd vast zit aan hun form factor.
niet perse. als de chips die gebruikt worden in de 128GB modules veel duurder zijn per GB als die voor 64GB dan kan je toch 128GB capaciteit krijgen zonder de hogere meer prijs te betalen.
Niet persee, op een normale dimm kan je 16 chips kwijt, voor 128GB dimms heb je dan 64Gbit ICs nodig, als je een "dubbel-dimm" maakt met 32 chips kan je met 32 Gbit ICs aan de gang, mogelijk zijn die per gb goedkoper (want de helft wafer oppervlak, dus hogere yields), en kom je dus totaal goedkoper uit.

Het zelfde idee zie je bij high end CPUs, het is voor een threadripper voor AMD beter te doen om 4 "normale" ryzen dies op een wat ingewikkeldere interposer te zetten dan 1 die te maken met 32 cores, simpelweg omdat voor het laatste idee de yields compleet rampzalig zouden zijn.
Kan best zijn dat, door massaproductie en lagere complexiteit , de 2x 64GB op een pcb nogsteeds goedkoper is dan de normale 128GB
ddr-4 16gb, kost ongeveer 130 euro per reepje
ddr-4 32gb kost ongeveer 300 euro....

Aangezien de memory chips gewoon een heel stuk goedkoper zijn kan je op deze manier wel geld besparen
Die ddr4 reepjes van 128 GB zijn vanzelfsprekend registered en ECC. Consumenten moederborden ondersteunen op dit moment niet meer dan 64 GB.
Heel erg niche lijkt mij, speciaal voor heel kleine pc’s die heel veel geheugen nodig hebben.

Ze zullen er vast zijn anders kwam dit niet op de markt, maar ik heb zelf nog nooit een casus bij de hand gehad als consument dat ik iets als dit overwogen zou hebben.
Als het goedkoper is is het geen niche. Goedkoop is een hele grote markt.
Goed punt, maar of ze goedkoper worden dan “gewone” dimms die massaal geproduceerd worden door meerdere fabrikanten waag ik te betwijfelen.

Misschien als het om 64GB of 128GB dimms gaat, maar dat is op dit moment überhaupt een niche markt waar het consumenten betreft.
Goedkoop is een deel van de markt. Als de hele markt al een niche is, dan is een deel van die markt nog meer een niche. En ik denk inet zoals Vizzie dat mini-ITX systemen met 32GB+ geheugen een niche zijn, ongeacht de prijs.
wat dacht je van alle prosumers welke dankzei dit geld kunnen besparen omdat ze niet naar ThreadRipper hoeven, maar Ryzen kunnen gebruiken.

Ik zelf draai nu al jaren op 32GB ( DDR3 ) en wil voor mijn nieuwe systeem naar minimaal 128GB.
draai namelijk veel VM's en data analyzes, waarbij meer geheugen gewoon echt veel lekkerder is.
Het is alleen wel hobbymatig, dus wanneer het lukt zonder TR met bij behorend duur moederbord, ben ik echt blij.
Maar Ryzen kan toch gewoon 4 x 32 GB gewone dimms hebben of niet? Of moet het per se in een mini ITX kastje passen voor jou?

Als je een PRO sumer bent (en je systeem dus voor je werk gebruikt) dan maakt het prijsverschil tussen Ryzen en threadripper toch ook niets meer uit.

Hobby is in mijn ogen niet pro- maar gewoon consumer (wel een gave hobby overigens :) )
Ryzen moederborden zijn gelimiteerd op 64 GB. Die 32 GB dimms zijn voor mini-ITX borden met 2 slots.
Oh ok maar dan komt Fiander ook niet echt verder met deze dimms om een 128GB Ryzen setup te bouwen.
klopt, maar dimms van 32 BG kosten rond de 600 euro.
dims van 16GB rond de 200 euro.
dus 4 x 600 euro + Ryzen + MB
of 8 x 200 + TR + MB

komt het prijs verschil nog in het voordeel van de TR uit,
wanneer deze nieuwe modules, omdat ze goedkopere chips gebruiken, ergens er tussenin komen qua prijs word Ryzen opeens goedkoper. maar wacht het af, nog te weinig info over deze modules

maar op dit moment twijfel ik nog zo erg. AMD heeft al aangegeven dat zodra DDR5 beschikbaar komt, zo over willen stappen, en daardoor vind ik de investering het niet waard, dat zou namelijk al in 2019 of 2020 kunnen zijn.

en verder, voor mij is een prosumer een consumer met pro dingen.

En hobby en werk lijken inderdaad erg veel op elkaar

[Reactie gewijzigd door Fiander op 22 juli 2024 19:30]

Voor mijn gevoel is er vaak loze ruimte op een geheugenreep. Qua opbouw en indeling zou er veel winst gehaald kunnen worden, echter zal dat waarschijnlijk niet stroken met de technische kant van een reepje..
Ik volg de development van de pyra en daar hebben ze de grootste problemen om van 2GB naar 4GB te gaan mede door die "technische kant" zelfs het plaatsen van een stukje koper ergens kan al effect hebben. Hoe meer ruimte je hebt hoe beter je kunt zorgen voor zo min mogelijk inteferentie, aan de andere kant wil je ook de lijnen kort houden. Toch wel gaaf dat het veel meer is dan alleen een chipje ergens op plakken.

Voor geintresseerden: https://www.pyra-handheld...rnel/2018-May/thread.html

Ik vraag me dus wel af of deze "dubbele reepjes" even goed/snel/betrouwbaar zijn.
Vergeet niet dat geheugenmodules ook zonder storingen moeten kunnen werken. De afstand is er niks voor niks. Als je een 32GB reepje hebt zie je dat alles behoorlijk krap op elkaar zit.

Zie hier:
https://wccftech.com/sams...-32-gb-ram-memory-sticks/

EDIT: link toegevoegd

[Reactie gewijzigd door JBVisual op 22 juli 2024 19:30]

Dat gaat vloeken met de grotere CPU aircoolers.
Als het bedoelt is voor kleine bordjes dan heb je vaak te maken met of een AIO of een kleine (boxed) koeler.
Wat heb je aan dubbele hoogte als enkele hoogte al veel te duur is ?
Extra ruimte voor RGB leds
Chips met lagere capaciteit zijn wellicht goedkoper?

Dan is een verdubbeling in aantal chips goedkoper dan verdubbeling in capaciteit.
Voor consumenten zijn reepjes van 16GB gangbaar.
Is dat zo? Voor mijn gevoel is 8GB de standaard voor gewone consumenten-PCs.

Ik ben even op de site van Dell gaan kijken en alle basis consumenten PCs (Insipiron en XPS) komen met 8GB RAM. Je kant het wel uitbreiden, maar alleen met balkjes van 8GB. Je moet echt naar de topmodellen gaan om standaard (zonder bijbetalen) 16GB in je PC te krijgen en dan gaat het waarschijnlijk nog steeds om 8GB modules.

Als ik in Pricewach onder "Complete Sytemen" kijk kom ik pas op de 39ste plek een systeem tegen met balkjes van 16GB, en dan zie ik maar door de vingers dat dat een gaming PC is met een Ryzen7 en 1080Ti, niet bepaald een gewone consumenten PC.
Dan moet ik wel toegeven dat het niet alleen desktops zijn maar ook HTPC's enzo, maar die zijn ook op consumenten gericht.

Als ik in Pricewatch onder "Intern geheugen" kijk staan er wel wat 16GB modules bovenaan, maar dat lijkt me niet representatief. Wie Pricewatch gebruikt om z'n PC in losse onderdelen te kopen is geen gewone consument.
en dan kom ik aan: wachtend op low profile ddr4 sodimms (vlp type)

begrijp me niet verkeerd, dit is een goede optie voor moederborden met 2 ddr4 sloten, maar ik heb liever mijn pc's wat meer low profile. :P

in zijn algeheel vind ik dat dit ook mag komen met AMD's zen2 cpu reeks, zou wel schelen voor kleinere moederborden idd. (of is DDR5 dan al beschikbaar?)

slightly offftopic rant:
Dit is dus iets wat het intel platform als eerste krijgt, waar intel normaal niet de eerste is, maar de 'underdog' (AMD), en wachten op verkoopcijfers voordat intel hiermee komt. dit doet mij denken dat intel echt een grote tegendruk voelt, wat goed is voor innovatie en de consument (milieu technisch zet ik hier een groot vraagteken bij tbh)
end slightly offtopic rant
Samsung begint massaproductie 32GB-ddr4-geheugen voor laptops 30-05-2018 • 19:25

https://tweakers.net/nieu...eheugen-voor-laptops.html

Is dit dan niet een beetje mosterd na de maaltijd.
Ik denk dat ze hiermee voorsorteren op SSD's in de plaats van RAM..

Door alvast dit te introduceren komt het een en ander allicht wat in beweging. Form factor standaardisatie, mapping naar meer adressen, .. Er is vast nog een hoop dat afgestemd moet worden om dit goed op stoom te krijgen. :Y)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.