Intel Z390-chipset is voorzien van usb 3.1 gen2, wifi en bluetooth 5.0

Intel heeft informatie over de Z390-chipset online gezet. De chipset is grotendeels gelijk aan de bestaande Z370-variant, maar voorzien van een geïntegreerde usb 3.1-controller, bluetooth 5.0 en wifi.

Intel integreert een Wireless-AC 9560-adapter in de chipset, voor 802.11ac-wifi en bluetooth 5.0. Verder zit er een usb-controller in de chipset met ondersteuning voor usb 3.1 gen2. Bij de Z370-chipset is er alleen usb 3.1 gen1-ondersteuning en moeten moederbordfabrikanten een andere usb-controller toevoegen voor snellere usb-poorten.

De chipset biedt ondersteuning voor in totaal dertig usb-aansluitingen, waarvan zes usb 3.1 gen2-poorten met een maximale doorvoersnelheid van 10Gbit/s. Daarnaast gaat het om tien usb 3.1 gen1-aansluitingen en veertien usb 2.0-aansluitingen. Verder integreert Intel zijn Smart Sound Technology in de chipset. Dat is een dsp voor de verwerking van audio die zou moeten zorgen voor een snelle afhandeling van spraakcommando's.

Intel heeft een pdf met informatie over de Z390-chipset op zijn website gezet, zonder verdere aankondiging. Het is nog niet duidelijk wanneer moederborden met de nieuwe chipset op de markt komen en over ondersteuning voor octacoreprocessors wordt evenmin gerept.

Uit documenten van Intel bleek al eerder dat de Z390-chipset op komst was en dat deze octacore-processors op de lga1151-socket zal ondersteunen. Een Coffee Lake-processor met acht cores komt vermoedelijk aan het eind van dit jaar uit.

Intel Z390

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

14-05-2018 • 13:55

30

Reacties (30)

30
30
14
0
0
16
Wijzig sortering
Er ging ook nog een gerucht dat er Thunderbolt 3 op zou zitten, maar helaas is dat kennelijk niet het geval. Heel erg boeiend is deze upgrade dus niet. USB 3.1 Gen 2 zit al op bijna ieder nieuw bord, ja nu zit het in de chipset, maargoed dat is dus niet nieuw. WiFi en BT 5.0 zijn leuk, maar dat moet je ook maar net nodig hebben. De meeste mensen hebben gewoon een kabeltje naar hun desktop liggen. TB3 was echt een toevoeging geweest en zou een hoop kunnen doen voor de markt voor externe TB3 opslag.
USB 3.1 Gen 2
De interne header? Die kan ik namenlijk bijna nergens vinden, heb USB-c op de voorkant van mijn kast maar een moederbord vinden die dit ondersteund is niet makkelijk. Er bestaat geen AM4 matx moederbord die dit ondersteund en bij intel is het niet veel betere met matx.
Jep, enorm stom hoe out-of-date alles blijft. Ik krijg flashbacks naar USB3, dat duurde ook veel te lang voor het te vinden was op genoeg moederborden.

In tussentijd kan dit eventueel een oplossing voor je zijn: pricewatch: Delock PCI Express Card > 1 x internal header USB 3.1 Gen2 key A ...
52 euro? Dan kan ik beter naar de achterkant van mijn kast en daar de USB-C gebruiken. Dit ding is bijna duuder dan mijn hele kast. Ik wacht wel tot er meer bedrijven dit hebben ontwikkeld en ze niet meer de enige op de markt zijn. Bedankt voor het meedenken!.
Snap ik, is ook duur, maar het is alsnog goedkoper dan een nieuw moederbord, en als je gewoon alles net wilt afwerken, ipv je halve PC vervangen, dan is een los insteekkaartje de oplossing.
Kan je dan niet beter zoiets aansluiten: https://www.ebay.nl/itm/N...9bde20:g:soYAAOSwmRNaqQdP dan kan je de USB C-aansluiting in ieder geval gebruiken. Wellicht niet op volle snelheid, maar zijn de poorten wel bruikbaar.
Nee dat kan niet, want de voorkant heeft USB-A en een USB-C poort, dus de USB 3.1 gen 1 connector van het moederbord wordt al gebruikt door de USB-A poorten. :), ja het is geen feest.
Daarom juist de kabel die de USB 3.1 omzet aan de moederbord kant naar USB 3.0 20-pin.
Sorry gebruikte verkeerde benaming, die 20pin wordt al gebruikt door de USB-A poorten.
Voor intel zijn die er zeker wel, en daarnaast is de header een compleet ander probleem. Er zijn zat AM4 matx borden met USB 3.1 Gen2, alleen hebben de fabrikanten er bewust voor gekozen geen interne header te plaatsen. Daar kunnen ze in het geval van integratie op de chipset net zo goed voor kiezen.
Best duur apart, zal de prijs van de Z390 chipset mogelijk te hoog gemaakt hebben.

pricewatch: Asus ThunderboltEX 3
De enige reden waarom het momenteel duur is is omdat er te weinig van word verkocht en je een speciale chip nodig hebt. Als het geintegreerd zit in de chipset dan heb je amper extra kosten aangezien je die chip ook niet nodig hebt. Licentiekosten heb je ook niet aangezien het allemaal van Intel is.
Intel kan er ook vanuit gaan dat Thunderbolt 3 via de PCIe lanes aangeboden kan worden als daar vraag naar is. Zo kunnen fabrikanten zelf beslissen of ze het willen ondersteunen, en hoeveel PCIe lanes ze daarvoor willen gebruiken. Onboard zou fijner zijn, maar het is misschien nogal een investering omdat het effectief alsnog PCIe lanes zijn die Thunderbolt 3 aandrijven.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 04:40]

Ik dacht dat ze Thunderbolt in de CPU wilde integreren en niet in de chipset.
Ik durf ook een aanname te maken. Ik denk dat mensen een goed geïntegreerde wifi en bluetooth handiger vinden dan thunderbolt 3.

Ik zou hier thuis niet weten waar ik het (TB) ooit voor zou gebruiken (snelheid winst tov usb 3). Terwijl de utp kabel niet is aangesloten op de pc en ik geen aparte wifi kaart/dongle heb hoeven kopen.

Ik denk dat je aanname nogal van je eigen situatie en wensen uitgaat.

/edit spelfouten

[Reactie gewijzigd door Currry op 23 juli 2024 04:40]

Ik zeg ook absoluut niet dat ze beter TB3 ipv Wifi en BT hadden kunnen integreren. En nee ik kijk niet naar mijn eigen situatie, ik kijk naar het totaalplaatje. Als Intel TB3 zou integreren in de chipset dan zou dat de deur open zetten naar een veel breder aanbod aan TB3 producten omdat er procentueel ineens heel veel meer systemen zijn die het dan ondersteunen. Als je de keus hebt tussen een TB3 + USB 3.1 of een enkel USB 3.1 HDD en de prijs zou het zelfde zijn dan is er geen reden om voor de enkel USB variant te kiezen. Ook maakt het heel veel andere uitbreidingen mogelijk die via USB gewoon niet goed werken. Het gaat er niet om dat mensen het nu niet noodzakelijk achten, het gaat er om dat als Intel het implementeerd in zijn desktop en laptop chipsets het ineens een hele populaire standaard kan worden.
Ook maakt het heel veel andere uitbreidingen mogelijk die via USB gewoon niet goed werken.
Zoals?
En wat zijn de concrete voordelen van TB3 ten opzichte van 10 gbit/s USB3?
Thunderbolt 3 met 2 lanes is 20 Gb/s en 4 lanes is 40Gb/s
Daarnaast kan hij tot 60 Watt leveren en kan je: hogere bandbreedte halen (networking), hogere resoluties en meerdere protocollen met 1 poort gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Berlinetta op 23 juli 2024 04:40]

Je bedoelt 20 gbit/s neem ik aan?
Daarnaast kan hij tot 60 WATT leveren
Kan met USB-PD ook toch?
en kan je: hogere bandbreedte halen (networking), hogere resoluties en meerdere protocollen met 1 poort gebruiken.
Wat bedoel je met hogere bandbreedte (networking)? 2.5, 5 en misschien zelfs 10 gbit/s zouden in theorie ook met USB kunnen maar zijn voor de gemiddelde gebruiker toch niet relevant?
Hogere resoluties is inderdaad wel leuk, maar daar gebruik je meestal DP of HDMI voor.
Gigabits ja,

"Thunderbolt 3 includes USB 3.1" (3e plaatje)
https://thunderbolttechno...rbolt-3-usb-c-does-it-all
Dat zou ik als gbit schrijven om verwarring te voorkomen. ;)
Ja dat kan inderdaad met USB-PD ook, maar dat betekent nog niet dat de integratie van TB geen goede stap zou zijn. Je zou Thunderbolt beter kunnen zien als een soort externe PCI-E verbinding. Het lijkt mij persoonlijk ideaal als alle aansluitingen USB-C (met TB support) zouden worden. Voornamelijk om een situatie als de volgende mogelijk te kunnen maken:
- Ik heb een GPU van 500+ euro en deze zit nu in mijn desktop PC
- Ik heb op kantoor ook een PC staan, maar deze heeft geen snelle GPU
- GPU kan d.m.v. TB3 in een external enclosure
- Ik heb op zowel kantoor als thuis een scherm met daaraan toetsenbord, muis etc. en een enkele USB-C kabel als externe verbinding
- GPU kan ik nu gemakkelijk meenemen en aansluiten op beide PCs
- De GPU is geen integraal onderdeel van de PC meer, maar randapparatuur geworden

Dit is misschien voor de meeste op dit moment vergezocht en dergelijke enclosures zijn jammer genoeg nog vrij duur, maar dat komt voornamelijk omdat TB nog geen gemeengoed is. Mij lijkt het geweldig als we in de toekomst vrijwel alles plug n play kunnen maken, dus ook de high-performance/specialistische apparatuur. Daarnaast zou verdere integratie van TB/USB-C ook ideaal zijn voor de tegenwoordig populaire flex werkplekken.
100 Watt zelfs.

Ontopic:
USB3.1 gen2 is alweer verouderd, is er geen nieuwere standaard op komst ? Ik heb er niks meer over gelezen. BT5 is wel weer van deze tijd.
Dat het 4x zo snel is, minder overhead en latency heeft en daarom veel geschikter is voor apparatuur die je normaalgesproken in een computer in zou bouwen. Video capture kaarten, Externe GPU's, externe raid arrays. Extra monitoren etc.
Je schreef "heel veel", wat je nu schrijft vind ik allemaal nogal exotisch. Externe GPUs werken nog steeds niet echt goed voor zover ik weet, video capture en storage arrays zijn nogal specialistisch.

Een videokaart kun je nog steeds beter inbouwen, al gaat dat bij een laptop wat lastig.
Ik heb het over de brede implementatie van TB3 zodat het goedkoper en toegankelijker wordt. Het geeft veel meer mogelijkheden dan USB 3.1 dus als het standaard op laptops en desktops zou zitten dan komt de rest vanzelf. Externe GPU's werken prima als het in de bios goed is geconfigureerd, het probleem is alleen dat heel veel biossen het half of niet ondersteunen waardoor je tegen allemaal vreemde problemen aanloopt. Zodra het goed is geimplementeerd werkt het uitstekend. Nee op exact dit moment zijn er niet veel toepassingen voor TB3, maar dat is gewoon het kip en ei verhaal. Voor laptops is het uiteraard nog veel interessanter dan voor desktops, maar het moet ergens beginnen. Een ultrabook en een dikke videokaart er naast zou voor veel mensen een uitkomst zijn. Geen enorme tower pc op je studentenkamer en geen lompzware tas met een dikke gaming laptop mee naar school. Gewoon een lichte ultrabook met een i5 of i7 en thuis prima kunnen gamen. Helemaal makkelijk als ze bijvoorbeeld beeldschermen met een ingebouwd videokaart slot en een TB aansluiting zouden introduceren.
Ik zou ook niet weten waar ik ooit Bluetooth voor zou gebruiken. Maar snelle USB is wel fijn :-)
De meeste mensen willen doorgaans geen kabels. De desktops die ik bij mensen thuis nog tegen kom worden vaak voorzien van een of ander goedkoop pruts USB wifi dongle ding voor internet. En maar bitchen op de provider dat internet zo slecht is :+
WiFi in de chipset kan nog een security dingetje zijn. In de chipset wil zeggen dat je nooit zeker kan weten of het aan of uit staat. Als je erg achterdochtig bent, en in sommige omgevingen is dat een onderdeel van de functie beschrijving, dan zou je kunnen denken dat dit samen met de IME een backdoor kan opleveren.

[Reactie gewijzigd door locke960 op 23 juli 2024 04:40]

zoals ik het lees kan je niet dertig poorten op een moederbord plakken, maar is dit telkens het maximum aantal ondersteunde poorten en is het dus een OF/"en mits toegevingen" verhaal

het gelinkte document is trouwens alweer offline gehaald

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.