Talpa koopt Nederlands YouTube-kanaal StukTV

Talpa neemt het Nederlandse YouTube-kanaal StukTV over. Het is voor het eerst in Nederland dat een mediabedrijf een YouTube-kanaal koopt. StukTV werkte sinds 2016 al samen met RTL, maar daar komt door de overname een einde aan.

Het YouTube-kanaal StukTV heeft ruim 1,9 miljoen abonnees. Talpa, het mediabedrijf van John de Mol, neemt het kanaal over om meer grip te krijgen op het 'online social domein'. Giel de Winter, oprichter van StukTV, gaat aan de slag als creatief directeur bij de Social-afdeling van Talpa. Financiële details over de deal zijn niet bekendgemaakt.

De Winter blijft ook leiding geven aan StukTV, zegt hij tegen NRC. Hij zegt van John de Mol een vrijbrief te hebben gekregen om te maken wat hij wil. Volgens de Winter kan het kanaal video's van hogere kwaliteit maken na de overname, omdat er meer budget beschikbaar is.

StukTV bestaat sinds 2012 en richt zich met name op jongeren. De drie hoofdrolspelers, Giel de Winter, Thomas van der Vlugt en Stefan Jurriens, voeren iedere week een opdracht uit die door kijkers is ingediend. Het resultaat is wekelijks te zien in een video op het kanaal. Daarnaast maakte het kanaal online series zoals reisprogramma Mad Trip en Jachtseizoen. Die programma's werden betaald door sponsors als Mentos en Samsung.

De Winter zegt meer online series te willen maken, met productiebudgetten van honderdduizenden euro's. Een recente aflevering van Jachtseizoen, waarin Kickboxer Rico Verhoeven zich vier uur schuil moet houden voor de drie presentatoren, is bijna twee miljoen keer bekeken. StukTV had een samenwerking met RTL sinds 2016, maar die zender wilde Jachtseizoen niet financieren.

Introductievideo van StukTV

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

01-11-2018 • 07:51

87

Submitter: b2vjfvj75gjx7

Reacties (87)

87
82
46
2
0
27
Wijzig sortering
Vroeger (lees enkele jaren geleden) zat ik elke woensdagmiddag om 17 uur op het puntje van mijn stoel om de nieuwste aflevering van opdrachten-serie te bekijken. in de beginperiode van StukTV heb ik het zelfs voor elkaar gekregen om drie opdrachten in te dienen die ook uitgevoerd zijn. StukTV was toch niet heel bekend. En met een groepje vrienden kon je jouw opdracht uiteindelijk flink omhoogstemmen. ;). Nu de drie heren nu teveel populariteit hebben is het leuke en de spontaniteit van omstanders in de opdrachtvideos behoorlijk verdwenen, ook de opdrachten die ze uitvoeren lijken behoorlijk uitgeput te raken met veel oude opdrachten die ze opnieuw doen, of challenges tegen hun drieën.

Ik hoop dat John de Mol wat verfrissende ideeën met Giel kan opdoen. Het hoofdprogramma van StukTV lijkt minder populairder te worden dan succesformules als Jachtseizoen en Roadtrip/Madtrip.

Ik wens de heren veel succes! :)

[Reactie gewijzigd door AW_Bos op 23 juli 2024 14:49]

Ik ben hier te oud voor en ik heb dit bijna 20 jaar geleden al gezien (Jackass en 6pack) dus ik ben de doelgroep niet, maar als ik jouw post zo lees, zit ik er niet ver naast. Het hele format is uitgekauwd en kan alleen maar uitdoven en zal niet groter worden.

Ik snap dan ook niet waarom media concerns nooit leren van fouten en pas instappen als iets over het hoogtepunt heen is. Waarom trekt men geen geld uit voor jong talent met nieuwe ideeen? Er wordt vaak nog zwaar overbetaald ook. Waarom niet zoals SBS6 deed(met 6pack) jonge mensen wat geld toestoppen om iets nieuws te bedenken?

Kortom, een typische grijze ouwelullen move.
Deze ouwelul trekt er geld voor uit om het recht op eventuele toekomstige ideeën te hebben. Jachtseizoen wordt bijvoorbeeld nu gesponsord door Samsung. Met de gemiddelde 1.5 miljoen weergaven bereikt John een doelgroep die hij eerder niet bereikte of niet kon bereiken.

Het kopen van ideeën (of het kopen van een YouTube-kanaal) is nou eenmaal vele malen gemakkelijker dan het creëren van nieuwe, succesvolle formats. Een leuke bijkomstigheid is dat er wel een kans is dat er een nieuw idee ontstaat waar John dan weer een graantje van kan meepikken.
Hij trekt toch precies geld uit voor jong talent met nieuwe ideeën? Knap dat je precies weet dat het fomat al over z'n hoogtepunt is. Bepaal je dat op de inkomsten of views of op basis van de mening van 1 persoon? Ik ken het hele kanaal niet, maar dit soort succesvolle media-ondernemers zijn ook niet achterlijk en strooien heus niet met geld zonder pogingen om het te laten renderen.
Met jou eens, zelfde als dat TMG destijds Hyves overnam.

Aan de andere kant, Talpa zet hiermee de eerste stappen richting enkel online content, op YouTube, en niet via een TV zender.
Aangezien we denk ik allemaal aan zien komen dat commerciele TV zenders op den duur waarschijnlijk zullen gaan verdwijnen moeten ze nu al gaan inzetten op de overstap naar online content, om daar geld te gaan verdienen met advertenties, anders gaan ze met de TV zenders samen ten onder.
Dit lijkt logisch, maar klopt niet als je rekening houd met de Roger's innovatietheorie. Het meeste geld valt te verdienen niet tijdens de groei, maar zodra de grote massa het product begint te produceren. Je kunt het zien als een akker die bijna geoogst kan worden: binnenkort is de akker een dooie boel, maar voor die tijd kun je nog precies zoveel mogelijk geld verdienen.
Wat ik voel bij de youtube videos die stuk.tv en ook Enzo knol uit brengen dat het allemaal voelt of het gespeeld is en dat het niet meer natuurlijk voelt denk door invloed door de sponsoren.

Hoop bij deze overname dat dat het spontane weer terug krijgt want anders is het net zoals de overname van skype des tijds door sanorma ofzo snel voorbij..

We zullen zien wat 2019 brengt voor de heren en dat ze weer dingen doen waar mensen naar gaan kijken zoals het opsluiten in een ikea ofzo of geesten jagen er gebeurde wel niet veel maar was wel de hele aflevering leuk om naar te kijken!
Dat lijkt meer een overname van een productiebedrijf dan van een youtubekanaal.
De eerste kan best verstandig zijn, de tweede denk ik wat minder.

Iets kopen dat door google de nek kan worden omgedraaid door een algoritme te veranderen lijkt me geen slimme investering...
Nu doe je net of dit kanaal groot is geworden door een algoritme. Deze zijn dat stadium al gepasseerd. Hebben veel abonnees, een grote groep fans en naamsbekendheid. Kortom: mensen zoeken op jachtseizoen ipv dat jachtseizoen door een algoritme wordt aangeboden.

Wel zorgt de tussenkomst van Google dat je weinig te zeggen hebt over inkomsten, reclames en het platform. Als je een eigen platform bezit heb je meer zelf in de hand.

[Reactie gewijzigd door lucatoni op 23 juli 2024 14:49]

StukTV is ooit naar YouTube gekomen omdat hun eigen website het niet meer aankon en ze een beter video platform nodig hadden. :)
Ja het is nu een perfect platform. Maar het zou mij niks verbazen als Youtube straks ook met een bepaald abonnement komt voor gebruikers, of bepaalde eisen gaat stellen aan reclames. De vraag is of het dan nog steeds een goed video platform is.
Anoniem: 221563 @lucatoni1 november 2018 09:53
YouTube heeft toch al targetted ads en abonnementen?
Klopt ja, sinds augustus geloof ik. En nu langzaam het aantal reclames opvoeren, zodat mensen een abonnement afsluiten....

Waar ik op doel is dat je hier als content maker vrij weinig over te zeggen hebt. Dat is een risico wat John de Mol neemt door hier flink in te gaan investeren.
Dan kunnen ze dan toch weer van platform veranderen. Het is niet alsof alle video-content magisch gewist wordt van je hardeschijven na uploaden. Het lijkt me evengoed zo dat YouTube de content-creators net zo lief wil blijven bedienen. Voor hen is het namelijk net zo goed een potentiële inkomstenbron.
Er is al een abbonementsvorm voor gebruikers: YouTube Red
Nou ik kijk naar bepaalde kanalen die zelf aangeven dat soms de kanaal zomaar subscribers verliest.

En ze weten niet hoe dat komt.

Dingen kunnen snel veranderen online, er hoeft maar een scheet gelaten te worden of alles ligt weer anders.

En een algoritme is wel wat groter dan een scheet.
Ik weet waar je op doelt. Maar wat ik al aangaf, dat zijn met name kanalen waar het aantal abonnees een factor 1.000/10.000 lager ligt dan Jachtseizoen. Die kanalen dienen door een juiste algoritme gevonden te worden.
Ik weet waar je op doelt. Maar wat ik al aangaf, dat zijn met name kanalen waar het aantal abonnees een factor 1.000/10.000 lager ligt dan Jachtseizoen. Die kanalen dienen door een juiste algoritme gevonden te worden.
Ik heb ook van hele grote kanalen klachten gehad, bepaalde onderwerpen kunnen een enorme invloed hebben op je score en je verdiensten. Een keer wat sex of geweld in beeld brengen, ongeachte de context, kan grote gevolgen hebben. Opeens besluit de algoritmes dat een je kanaal niet meer geschikt is voor een bepaalde categorie kijkers en stokt de aanwas van nieuw abonnee's of storten de reclame-inkomsten in.

Het is alleen erg moeilijk om ooit echt iets te bewijzen, die algoritmes van Google doen in het geheim hun werk. In ieder individueel geval kun je je afvragen of het kanaal zelf iets verkeerd heeft gedaan waardoor ze kijkers verliezen, maar tussen mijn oogharen door zie ik toch wel een patroon.

Het kan ook haast niet anders, heel Google & YouTube draait op algoritmes, die kunnen zich nu eenmaal grillig gedragen. Op zich is dat niet erg, mensen doen dat ook. Maar een mens kun je vragen om z'n beslissing toe te lichten en dan kun je er over in discussie gaan. Bij de grote internetbedrijven kan dat niet, en je hebt wettelijk gezien ook nog eens geen poot om op te staan.

Het is hoog tijd dat onze rechtsstaat een manier vindt om met internet om te gaan waar alles privé-terrein is en zo'n beetje alles kan op grond van de "huisregels". Op internet is er technisch gezien geen publieke ruimte, geen plek voor open debat of demonstratie, geen manier om conflicten of onrecht aan te pakken. Onze rechtsstaat heeft dat wel nodig. We moeten niet accepteren dat bedrijven via internet de hele rechtsstaat uithollen omdat er plek meer over is waar je rechten gelden.

De AVG/GDPR is wat dat betreft een geweldig stap, daar worden grenzen gesteld aan wat bedrijven met "hun" website mogen doen. Ik denk dat we nog een paar wetten van dat kaliber nodig hebben om met vrijheid van meningsuiting en filteren/censuur van bedrijven om te gaan.
Dat is precies wat ik bedoel en waarschijnlijk hoe het ook hier gaat, zie de documentaire die ik elders op deze pagina heb gelinkt.

[Reactie gewijzigd door SvenHe op 23 juli 2024 14:49]

Volgens mij zat de productie bij spec
https://spec.nl/artiesten/stuk/ wat van ali-b is. Lijkt mij dat ze vanaf daar gewoon naar talpa verhuizen.

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 23 juli 2024 14:49]

ik denk dat het hier enkel over muziek gaat, geen video's
Doet stukTV aan muziek dan? Maar het zou kunnen hoor.

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 23 juli 2024 14:49]

Ze hebben een aantal nummers. Daarnaast treden ze heel veel op als dj's.
Anoniem: 105188 @SvenHe1 november 2018 09:19
Ze hebben al 1M9 abonnees, misschien dat het lastig wordt om te groeien, maar ze hebben al een goede basis. De enige manier waarop ze stuk kunnen gaan is als Youtube ze weert van de persoonlijke pagina's.
Ze zijn toch al stuk?
Dat lijkt meer een overname van een productiebedrijf dan van een youtubekanaal.
Dat vroeg ik me ook al af. Wat wisselt er nu precies van eigenaar?
Inderdaad, kun je juridsch gezien wel een YOU-tube kanaal kopen? Van wie is dat kanaal? ben je niet een gebruiker van het you-tube platform en als zodanig is you-tube eigenaar van dat kanaal?

Dus of de titiel is onjuist, of het zit anders dan ik denk.
Klinkt natuurlijk wel beter...you-tube kanaal verkopen dan Talpa neemt (weer) productie bedrijf over.

Edit: typo's

[Reactie gewijzigd door Dream_ON op 23 juli 2024 14:49]

En waarom zou google dat doen? Ze hebben wel eens (lees vaak) rare veranderingen, maar dat is tot nu toe goed gegaan, waarom zou google ook iets doen wat ze inkomsten gaat kosten?
Omdat ze je content niet ok vinden?

je hebt als contentbeheerder op YT 0 rechten. Als YouTube je kanaal dicht gooit vanwege bv een verkeerde opmerking (mogelijk niet bedoeld) dan ben je gewoon de sjaak.
Google speelt in dit geval de police, judge en executioner van zijn platform. Als je daarvan afghankelijk bent voor je inkomsten, is dat niet echt een prettige situatie...
Google moet met youtube zelf ook oppassen, op dit moment wordt je gek van alle reclame's. de algoritmes zijn sterk verbeterd (door Google) zo lijkt het. Hierdoor is reclame nog meer en nog prominenter aanwezig dan voorheen.
Zelf vind ik dat steeds storender worden waardoor het wachten is op een alternatief.
Youtube spamd met premium aanbiedingen, "probeer nu 1 maand gratis" geen reclames...
Youtube moet het hebben van de open community, gooi je dit achter een betaalmuur of een ondoordringbare reclame barrière dan haak ik af...
Youtube wordt steeds meer gevuld met content van mensen die (gedeeltelijk) van leven. Kwaliteit gaat wel omhoog, maar de inkomsten die zo'n filmpje moet genereren gaat ten koste van de kijker.
"ten koste van de kijker" grappige verdraaiing. Nee, op die manier kan je het júist gratis bekijken. Er is geen werkbaar model waarbij er geen geld de kant op gaat van de maker en er óók goede content wordt gemaakt. Wat dat betreft ben ik helemaal pro-advertenties, hoe irritant ze wellicht ook zijn. Een alternatief scenario is dat ik direct harde euro's moet inleggen voor elke website of video die ik bekijk, dat zie ik als een nog slechter alternatief.
Reclame gaat ten koste van mijn kijkbeleving en velen met mij aangezien ik al die lovende reacties over Netflix hoor.
Ben niet tegen reclame, maar breng het niet alsof het mijn leven verrijkt.
Zonder dat businessmodel had je de content überhaupt niet. Het afrekenen in de supermarkt verrijkt mijn leven ook niet, maar zonder dat concept er bij in heeft Ahold ook niet echt een businessmodel.
Als het over goede content gaat ben ik het grotendeels met je eens.
Maar de echt goede content komt vaak van mensen die snappen dat een overdaad aan advertenties wel degelijk schaad. De echt goede content komt van mensen en bedrijven die hun verdienmodel wel op orde hebben en niet eens volledig afhankelijk zijn van de advertentie-inkomsten van Google.
Veel te veel YT-kanalen zijn geen haar beter dan al die tv-kanalen die geen eigen content hebben en met goedkope series de hele zendtijd vullen maar wel met het maximaal toegestane aantal reclameblokken er tussenin.
En dan heb ik het nog niet eens over alle click-bait thumbnail, copy-paste compilatiefilmpjes met om de 3 minuten een advertentie. Of de totaal oninteressante lifestyle-chicks met een gemiddelde kijkdichtheid van 6000 viewers, maar die typisch één filmpje hebben met 2 miljoen views omdat ze daarin leggings passen.
Ze trekken kijkers, maar ik zie geen enkele reden waarom die kanalen voor minderwaardige content zo veel advertentie-inkomsten zouden mogen genereren.
Vergeet niet dat bij kanalen als StukTV de reclames er in gezet worden door StukTV. Je kunt als "uploader" zelf kiezen waar je reclames wil hebben en hoeveel. Dus als je gek wordt van reclame's, dan kun je ook de youtube kanalen aanspreken, of adblocker gebruiken.
Dan heeft Talpa met hun reeds bestaande YouTube-kanalen dus ook een probleem...
Dze docu geeft een aardig beeld van hoe dat kan gaan:
https://www.npostart.nl/v.../12-07-2018/VPWON_1276346
Precies. Talpa heeft talent gekocht niet een kanaal. Jij snapt em.
Anoniem: 710428 1 november 2018 08:24
De Winter zegt meer online series te willen maken, met productiebudgetten van honderdduizenden euro's
Ik ben benieuwd hoe je dit budget er dan uit haalt en wat er dan allemaal in de video's wordt gepropt. of is het gewoon een serie van elke aflevering 10k spenderen en hopen dat je er meer uit haal?
Ik hoop toch echt dat het 100000’en euros per jaar betreft. Als je dan 3 ton verdeelt over zo’n 80 items (52 opdrachten per jaar en dan nog 28 items aan series), dan hou je een budget van 3750 euro per item over. Lijkt me prima toch. Is een maandbudget van 25000 euro. Daar kan je toch wel content mee maken lijkt me en je personeel (wat veelal stagiars zijn) mee betalen/vergoeden.
Wanneer je met 3 personen de productie draait, en die verdienen alle drie minimumloon, dan kost je dat al zo'n €6,500 aan loonkosten per maand. Daar komen dan nog andere kosten bij, zoals transport, te betalen productiekosten, administratie (je accountant bijvoorbeeld), etc. Dus je gaat niet veel overhouden. En uiteraard verdient een cameraperson en een geluidspersoon meer dan het minimum loon.
Nu YouTube Premium een ding is in Nederland, lijkt het me zeker rendabel om daar ook als Nederlandse iets mee te gaan doen. Cord cutting is steeds meer een ding onder vooral de jonge generatie en ik verwacht dat over de komende jaren spelers als Netflix, YouTube/Google, en Apple vele malen belangrijker worden voor productiemaatschappijen dan RTL of SBS dat nu nog zijn.

Zeker aangezien de EU deze partijen verplicht een minimum aan Europese producties te dragen.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 23 juli 2024 14:49]

De EU verplichting is er, dacht ik, nog niet. Er schijnt wel iets te gaan komen, maar ook dat is nog niet zeker.
Nee, hij is nog niet officieel, maar de laatste stemming is slechts een formaliteit: nieuws: 'EU stemt in december voor verplicht Europees deelaanbod op Netflix e...
En dan nog 20 maanden om het te implementeren…

Off topic, maar wel interessant. Wanneer het VK uit de EU stapt, tellen de BBC producties dan nog mee in het quotum?
Als het VK uit de EU stapt, blijft uiteraard noch wel onderdeel van Europa. Het is niet zo alsof het vanaf dan opeens bij Afrika hoort :)

De laatste jaren zie je steeds vaker dat EU en Europa als synoniem voor elkaar dienen.
Daarmee is het wel een interessante vraag hoe het precies in die regulering staat...
Dat zal van het soort Brexit afhangen. Volgens mij tellen Noorse producties wel mee, dus kiezen ze voor die vorm van zachte Brexit dan zullen ze dit soort voordelen misschien wel houden.

Maarja, we zijn 2.5 jaar verder en nog steeds weer niemand wat de UK wil.
Dit stukje regelgeving wordt naar gerefereerd als de Audiovisual Media Services Directive (AVMSD). Hier: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/promotion-and-distribution-european-works wordt uitgelegd hoe "European works" moet worden geinterpreteerd.
What are "European works"?

The Audiovisual Media Services Directive provides a legal definition of “European works” (art. 1); it ensures that European works are only audiovisual productions which are:
- works originating in Member States;
- works originating in European third States party to the European Convention on Transfrontier Television of the Council of Europe and fulfilling the three conditions detailed in paragraph 3;
- works co-produced within the framework of agreements concluded between the EU and third countries and fulfilling the conditions defined in those agreements.
De conventie die in het tweede punt genoemd wordt is deze: https://www.coe.int/en/web/conventions/full-list/-/conventions/treaty/132.

Nu weet ik niet of deze komt te vervallen samen met alle andere overeenkomsten zodra de UK uit de EU is gestapt, wat op dit moment 29 maart 2019 is, aangezien hier ook third party states bij betrokken zijn. Zo ja dan tellen BBC producties niet meer mee als european works. Zo nee, als de conventie van kracht blijft voor de UK en ze simpelweg van status veranderen van member state naar third party state dan wel.
Laatst eens een keer toevallig opgezocht maar product placement (sluikreclame) levert voor zo'n groot kanaal al snel 50.000 euro op, per produkt, per keer. Het zijn onderhand grote bedragen die erin omgaan.en een budget van tonnen is dan echt niet raar.

[Reactie gewijzigd door digifun op 23 juli 2024 14:49]

Als je ziet hoeveel views jachtseizoen afleveringen hebben en dat vergelijkt met tv dan snap ik die keuze wel. Echter, YouTube pakt de reclame inkomsten, dus vraag me af wat de ideeën van John de Mol zijn.
Je kunt toch prima je eigen reclame in je video verwerken? Sponsoren zijn vrij gewoon bijvoorbeeld.
Niet dat zoiets ten goede komt van de conent, maar dat is iets anders
Tuurlijk kan dat. Maar als Youtube volgend jaar bepaald dat er bij elke video eerst 5 reclame commercials afgespeeld moeten worden weet ik niet of kijkers gaan afhaken als jij er daarna nog een paar in verwerkt en dan heb ik het nog niet eens over de inkomsten (want hoe meer reclames, hoe minder inkomsten per reclame).
John de Mol heeft natuurlijk allerlei kanalen. Als YT te veel eisen stelt, kan hij 't op tv gaan uitzenden of via de website van Talpa.
Win win situatie dus. Kijk altijd met veel plezier naar jachtseizoen en sta er vaak van te kijken hoe proffesioneel ze dit neer zetten als iets wat ooit als ''youtube-kanaal'' is begonnen, petje af.
Lijkt mij een goede zet als talpa nu jachtseizoen wil sponsoren en er meer budget in geeft.
Best raar dat RTL dit niet wilde gezien jachtseizoen naast roadtrippers toch 1 van de best bekeken series op Youtube in Nederland is.. Wil je als mediaprogramma zo houden lijkt mij.

all met all leuk in elkaar gezet programma en hopelijk dat het niet veranderd naar een "drappig" programma dat door een groot media bedrijf is overgenomen. Gezien Giel de "leiding" houd zal dit waarschijnlijk niet zo zijn
Hopen dat het bedrijf alsnog zijn eigen visie op kan houden. Want dat is wat het tot een succes maakte. Als het na de overname opeens anders wordt. Kan het de das omdraaien.

1.9 miljoen abonnees is veel en als er per video rond de 500-1.000.000 wordt bekeken elke keer. Betekend kassa.
Hmm de Mol moet een 5% aandeel nemen in youtube... dan heeft ie wel wat te zeggen tijdens een AVA.
Stoppen ze dan ook met inbreken? Tenminste het is toch StukTV die overal 's nachts inbreekt of probeert er gratis naar binnen te komen?

Dat ze zich er met zijn drieën onderuit weten te praten kan ik nog enigszins begrijpen, maar als daar een John de Mol achter staat zou ik gewoon de politie bellen. (Eigenlijk zou ik dat nu al doen, af en toe heb ik het idee dat men denkt maar alles te mogen want het is maar voor de grap en ik ben Youtuber dus ik mag dat).
Vond StukTV in het begin erg goed. Maar paar keer een commerciële boodschap die er in zat verwerkt gezien en voor mij was er de lol er af. Sterkte en zal wel eens een keertje komen kijken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.