De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat verder 'diepgaand onderzoek' verrichten naar de aangevraagde fusie tussen RTL en Talpa. De fusie zou vanwege de omvang van de twee bedrijven voor 'negatieve gevolgen voor prijs, kwaliteit en innovatie' kunnen zorgen.
Het vervolgonderzoek moet uitwijzen of de combinatie RTL/Talpa na een fusie in staat zou zijn om 'televisieadvertenties te verhogen als gevolg van de sterke positie die zij zullen krijgen'. Volgens de ACM is er een diepgaande data-analyse nodig om te achterhalen wat voor effecten de fusie zou hebben op de advertentiemarkt.
De marktwaakhond maakt zich naast de gevolgen voor adverteerders ook zorgen over de gevolgen voor distributeurs van televisiekanalen, voor productiemaatschappijen en voor de uiteindelijke consument. De ACM gaat onderzoeken of het vooralsnog hypothetische bedrijf de prijs zou kunnen opvoeren voor distributeurs als Ziggo en KPN. Mogelijk betaalt de consument hierdoor ook meer. Ook waarschuwt de marktwaakhond voor een 'verschraling van het aanbod' omdat producties van derden door een fusie nog minder kans zouden hebben om gemaakt te worden.
RTL en Talpa hebben momenteel een groot deel van de commerciële televisiekanalen in handen. De twee bedrijven beheren samen respectievelijk alle RTL-zenders en SBS6, Net5, Veronica, en SBS9. De mogelijke fusie werd in de zomer van 2021 aangekondigd en moest de positie van Videoland versterken. Als het voorstel wordt goedgekeurd, krijgt RTL-directeur Sven Sauvé de zakelijke leiding. Talpa-eigenaar John de Mol blijft aandeelhouder en gaat zich richten op het bedenken en produceren van nieuwe formats.