Het ligt er natuurlijk heel erg aan welke 'markt' je het geheel onder schaart en of je het dan lokaal of internationaal bekijkt en je moet ook nog eens kijken of de som van alle 'takken' meer macht op levert dan los. Beide partijen houden zich o.a. bezig met content productie, televisie, streaming (via o.a. Videoland, Kijk en Youtube(kanalen) en podcasts), radio/muziek, uitgeverij/magazines, diverse (nieuws)websites en advertentieverkoop (al kun je dat deels rekenen onder alle voorgaande).
Bij reclamecampagnes is het vrij gebruikelijk om stapelkorting te geven als je een campagne bij bedrijf x zowel uitzend op de radio als op de TV (en internet). De kans is dus aanwezig dat door een overname spelers met alleen een radiozender of alleen een TV zender 'benadeeld' worden. Zo heeft
DPG Media in Nederland geklaagd over deze fusie omdat ze het een bedreiging vonden voor hun radiozender Qmusic. Gezien die dan het grootste gedeelte van de commerciële televisiezenders in handen krijgen bij en vier grote radiozenders (Radio 538, Sky Radio, Slam!FM en Radio 10).
Daarbij komt nog eens dat de
ACM reeds eerder eind vorig jaar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat adviseerde om het maximale aantal FM-vergunningen waarover een bedrijf mag beschikken van vier naar drie FM-frequenties te brengen om de concurrentieposities eerlijk te houden en er voor te zorgen dat er voor de luisteraars en adverteerders nog steeds iets te kiezen valt. Heb meerdere goed beluisterde radiozenders en goed bekeken televisiezenders dan sta je reeds heel sterk in dit stuk van de markt. De bond van adverteerders zagen dit ook hebben daarom bij de ACM rond juni 2022 ook bezwaar gemaakt bij de ACM tegen deze fusieplannen. De bond vreest een verschraling van het tv-aanbod en duurdere reclamespotjes (op tv en radio).
Er is concurrentie tussen de verschillende partijen op de radioluistermarkt en de radioadvertentiemarkt maar de (ongeclausuleerde) commerciële zenders hebben veruit het grootste aandeel op beide markten. Deze markten hangen nauw met elkaar samen: hoe meer luisteraars, hoe meer adverteerders geïnteresseerd zijn in adverteren op die zenders. De ACM ziet concurrentierisico’s op deze markten als één of twee partijen bijna alle zenders in handen zouden hebben. Drie partijen is in het algemeen het minimum voor voldoende concurrentie. Dat risico wordt beperkt door per bedrijf maximaal drie van de negen zenders toe te kennen. Dan blijft er voldoende ruimte voor concurrentie waardoor radio-advertentieprijzen scherp blijven en luisteraars kunnen luisteren naar verschillende radioprogramma’s van verschillende bedrijven.
Voor TV kun je dan eigenlijk precies hetzelfde verhaal vertellen, zeker voor linear kijken. Daar zouden dan RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL Z samengevoegd worden (marktaandeel van 29,2%, jaarcijfers 2021) met SBS 6, Net5, Veronica en SBS9 (18,7%). The Walt Disney Company heeft nog negen zenders (ESPN en Fox zijn de grootste) met bij elkaar ongeveer 3,0% marktaandeel, Viacom (vier zenders) met 1,6% en Discovery Benelux (o.a. TLC) met 2,3% zijn alle redelijk te verwaarlozen. De publieke omroep heeft 38%, wat betekend dat deze fusie een aandeel zou krijgen van 47.9% en dus maar een marktaandeel overlaat van 14,1% voor de overige commerciële televisiebedrijven. Een nieuwe zender starten kan altijd, maar dat is een kostbare aangelegenheid en gegarandeerd succes is er niet (Zie Talpa/Tien, Sport 7 en TMF) in een
nu krimpende markt.De fusie tussen RTL en Talpa leidt volgens DPG tot een monopolie op de Nederlandse televisiemarkt en heeft daarbij ook impact op de advertentiemarkt voor de radio. ,,Adverteerders kopen graag groot in en daarom wordt de inkoop van advertentieruimte op radio en televisie vaak gekoppeld”, zo legt een woordvoerster uit. DPG heeft een radiozender en Talpa vier, waaronder Radio 538. Het bedrijf vreest dat Qmusic door de fusie wordt gemarginaliseerd.
Bij uitgesteld/on-demand kijken is dit deels een ander verhaal gezien daar ook internationale spelers meedingen, waarvan sommige ook op de TV markt actief zijn, om de kijkuren/inkomsten o.a. (maar niet complete lijst) Netflix, HBO Max, Disney+, Discovery, NLZiet, RTL+, Cinetree, Cinemember, Apple TV+, ViaPlay, Amazon Prime Video en Videoland. Het voordeel voor deze bedrijven is echter wel dat het grootste deel van hun inkomsten 'vast' is uit abonnementen. Zover ik weet tonen maar een aantal van deze diensten reclames (promotie van eigen materiaal daargelaten) maar de markt lijkt hier, als we eerdere nieuwsberichten moeten geloven, wel steeds meer naar toe te bewegen. Dit zal voor meer mogelijkheden zorgen op de reclamemarkt (en dus ook kans op 'misbruik' door bijv. koppel/stapelverkoop) als je reeds andere platformen in handen hebt waar je als adverteerder 'niet omheen kunt'.
Echter, kun je bij deze (sub)markt nog wel zeggen dat, gezien de grote internationale spelers zoals Netflix en Amazon, dat RTL + Talpa een kleine speler is, al doen ze het op het gebied van Nederlandse content niet verkeerd en is Videoland (tweede plek nationaal, +/- 15% marktaandeel in
Nederland in 2021) bij vele een aanvullende keuze naast een van de grotere spelers en
de rek lijkt er voorlopig nog niet uit. Tevens is Videoland een van de streamingdiensten diereeds succesvol advertenties toont binnen de streamingdienst als je een bepaald 'type' abonnement kies. Uit cijfers blijkt dat
40% van de abonnees deze vorm heeft wat ervoor zorgt dat ze op dit moment toch een flinke vinger in de pap hebben in deze reclamemarkt.
Op Youtube hebben ze ook een aanwezigheid op de Nederlandse markt met kanalen zoals Gierige Gasten, New Wave, Shout Out en StukTV binnen Talpa en alle RTL (Nieuws/Z/Boulevard) kanalen. Het is echter lastiger te achterhalen hoeveel dit er zijn, welk bereik ze hebben en de keuze/invloed voor wie de reclame-uitingen rond je filmpje doet is beperkt (tot o.a. product placement, referral programs en gesponseerde content) en de rest lijkt Google voor je te bepalen. Al met al denk ik dat dit beperkte invloed heeft op het medialandschap.
Hierbij moet ook nog eens meegenomen worden dat RTL naast deze fusie ook nog bezig is met een
overname/aandelenuitbreiding van het Franse mediabedrijf M6 dat een marktaandeel heeft van 13,9% van het totale publiek en 22,4% in de doelgroep in Frankrijk (Cijfers tv-seizoen 2021/2022) waar reeds bezwaren over zijn door de Franse mededingingsautoriteit . Al zal dit waarschijnlijk voor de ACM waarschijnlijk een stuk minder zwaar meewegen.
(Mijn) conclusie: Internationaal stellen ze (qua omzet en winst) misschien niet zoveel voor in vergelijking met alle megacorporaties uit (voornamelijk) de VS, maar een combinatie van Talpa en RTL zou zeker voor de lokale markt en lokale content een flink bedrijf worden die samen met de NPO (bijna) een duopoly op de TV-advertentiemarkt heeft, een sterke aanwezigheid heeft qua radiozenders (ACM adviseerde al een krim van licenties per bedrijf van vier naar drie t.b.v. eerlijke concurrentie, wat zou betekenen dat ze er eentje moeten afstoten), een goed draaiend streamingplatforms met advertenties en ook op andere gebieden (YouTube, overige media) actief is. Dat zou betekenen ze een speler worden waar je als lokale adverteerder/bedrijf bijna niet meer omheen kunt wanneer je landelijke campagnes wilt gaan uitrollen gericht op de Nederlandse mark en/op diverse media tegelijk met als gevolg dat ze adverteerders (die graag groot inkopen) meer kunnen laten betalen, een tactiek die lokaal ook zou kunnen werken op de streamingmarkt 'tegen' de grootte reuzen. Het geheel (Talpa + RTL) zou vele malen meer waard zijn en meer macht dan de som van de delen (RTL en Talpa zelfstandig zoals het nu is). Ik snap wel dat het (in eerste instantie) wordt tegengehouden. En dan ben ik over de kans op eventuele kwaliteitsdegradatie van lokale/Nederlandse content nog geen eens begonnen (gezien ze op TV dan feitelijk alleen concurreren met de NPO).
Tevens zou de machtspositie tegenover de (TV/radio/all in one)providers na de fusie nog een stuk schever komen te liggen met als een van de gevolgen dat abonnementen mogelijk duurder kunnen worden (al kan je jezelf hier ook flink mee in de voet schieten gezien krimp van het aantal TV aansluitingen), zoals ik mijn andere reactie beschrijf:
Klopt, bij KPN* is bij sommige zenders (RTL 4-7, SBS 6-9, Fox en MTV, aldus hun eigen site) het doorspoelen van uitzendingen geblokkeerd omdat dit door deze zenders/mediabedrijven is geëist bij de onderhandelingen over de doorgifte van de signalen. Partijen zoals Talpa en RTL** zijn enorm machtig in de onderhandelingen over de doorgifte van hun zenders en de samenstelling van het zenderpakket door de populariteit van (voornamelijk) RTL4 en SBS6.
Bovenstaande is een van de eisen die ze stellen naast dat ze de providers ook een flink aantal extra (digital only) zenders laten afnemen omdat deze als 'pakket' worden aangeboden waar een x aantal meukzenders in zitten en dan bijv. RTL4 als lokkertje die toch iedereen wilt. Daarbij is ook nog eens in de wet vastgelegd dat er in totaal minimaal 30 zenders moeten worden aangeboden. Dit minimum is inclusief de publieke omroepen (must-carry zenders). De bedrijven moeten in ieder geval alle publieke televisiezenders en radiokanalen van de Nederlandse en Vlaamse publieke omroepen aanbieden. Verder mogen zij de kanalen zelf invullen. Zolang het 30 zenders zijn in totaal, wat dus de machtspositie van RTL en Talpa vergroot tegenover providers als KPN die een pakket willen samenstellen. Met als gevolg dat door die macht alle providers en hun aanbod allemaal op elkaar lijken. Een fusie zou die machtspositie alleen maar laten toenemen.
jdh009 in 'RTL en Talpa krijgen geen toestemming van ACM om te fuseren'
[Reactie gewijzigd door jdh009 op 30 januari 2023 19:12]