DPG Media en RTL Nederland sluiten overeenkomst overname voor 1,1 miljard euro

DPG Media heeft een overeenkomst gesloten met RTL Group voor de overname van RTL Nederland en Videoland voor 1,1 miljard euro. De Autoriteit Consument & Markt moet de overname nog goedkeuren.

Op basis van de huidige overeenkomst behoudt RTL zijn naam en worden RTL Nederland en RTL Nieuws onder leiding van de huidige ceo Sven Sauvé een nieuwe divisie van DPG Media. DPG-ceo Erik Roddenhof zegt in een persbericht dat de overname van RTL en zijn streamingdienst Videoland bij de strategie van het Belgische mediaconcern past: “We geloven sterk in de toekomst van televisie en streaming waarbij de kracht van goede lokale programma’s en series cruciaal is." Roddenhof benoemt uitdagingen die voor zowel de Belgische markt als ook voor de Nederlandse markt van toepassing zijn, waaronder het 'veranderende kijkgedrag van de consument en de impact van internationale streamingdiensten'.

Het is nu aan de toezichthouder ACM om te kijken of de overname door mag gaan. De ACM kijkt bijvoorbeeld of DPG Media met de overname niet een te grote machtspositie in het Nederlandse medialandschap krijgt. Begin dit jaar blokkeerde de toezichthouder nog de overname van Talpa door RTL. Hierbij speelde de machtspositie van RTL een belangrijke rol.

DPG Media is een van oorsprong Belgische uitgever en het moederbedrijf van verschillende Nederlandse media, waaronder van Tweakers, NU.nl en de Volkskrant. Het bedrijf behaalde in 2022 een omzet van 1,8 miljard euro en heeft 6000 medewerkers. RTL Nederland behaalde in diezelfde periode een omzet van 636 miljoen euro en heeft 800 mensen in dienst.

Door Yannick Spinner

Redacteur

15-12-2023 • 12:35

267

Submitter: uip

Reacties (267)

267
238
99
2
0
58
Wijzig sortering
Op basis van de huidige overeenkomst behoudt RTL zijn naam en worden RTL Nederland en RTL Nieuws onder leiding van de huidige ceo Sven Sauvé een nieuwe divisie van DPG Media.
Voor hoeveel jaar is dit dan en in hoeverre kunnen we daar op vertrouwen :+
Op basis van hoe de overname van Hardware.info is gegaan en communicatie daaromheen qua toezeggingen welke daarbij gedaan zijn waar DPG vervolgens zich op middellange termijn absoluut niet aan gehouden heeft neem ik dit alles met een grote korrel zout.

Bij de overname van Hardware.info eind 2016 werd bij de overname namelijk het volgende gezegd
Beide technologiesites gaan onafhankelijk van elkaar functioneren binnen het moederbedrijf.
nieuws: Moederbedrijf Tweakers neemt Hardware.Info over

Deze toezegging heeft vervolgens slechts 4 jaar geduurd tot eind 2020 en zijn de websites effectief toch samengevoegd richting Tweskers, maar werd wel aangegeven dat HWI in een andere vorm zou blijven bestaan
Dinsdag zetten we officieel de volgende stap in dit proces, door beide redacties samen te voegen tot één team. Hardware Info zal zeker niet de deuren sluiten, maar gaat verder in een andere vorm, waarover je hier meer kunt lezen.
.plan: Tweakers en Hardware Info bundelen krachten, voor de echte techliefhebber

Gaan we dan weer 3 jaar verder naar het heden en dan breekt DPG ook met die toezegging door de stekker er maar helemaal uit te trekken
nieuws: Techwebsite Hardware Info stopt op 1 januari 2024

Nu zag iedereen met een beetje inzicht deze gang van zaken natuurlijk wel aankomen, maar heel eerlijk is DPG er op middel lange termijn niet bepaald over geweest waardoor ik hetgeen nu met RTL lijkt te gaan gebeuren ook met een grote korrel zout neem.

Dit alles buiten het feit dat ik het niet bepaald een goede ontwikkeling vind hoe groot DPGMedia met deze overname gaat worden, er blijft langzamerheid weinig nieuwsmedia meer over wat niet onder de paraplu van dit bedrijf valt. Dit in combinatie met dat de grootste partijen van de afgelopen verkiezingen flink willen gaan snijden in het budget van de NPO, het wordt er niet beter op voor mijn gevoel.
Is volstrekt logisch hoe dat gegaan is met Hardware.info, maar maak dan geen beloftes die ze toch niet kunnen houden, nu kan je dus elke belofte wel in twijfel trekken.
Dan deze belofte: zolang er financieel gewin is voor een bedrijf, zal een bedrijf altijd daar voor kiezen. Het droppen van Hardware.info is dan ook uiteindelijk iets wat je wel kon zien aankomen, geen vraag van of, maar wanneer.
zolang er financieel gewin is voor een bedrijf, zal een bedrijf altijd daar voor kiezen
In principe ben ik het daar mee eens, maar dat hangt wel van de bedrijfsvorm af. Als het een bedrijf is dat aandeelhouders heeft (die praktisch anoniem kunnen opereren), dan zeker. Dan zouden ze slavernij proberen te implementeren als het niet illegaal was.

Bij kleinere bedrijven (eenmanszaken, kleinere VOFs) is er een stuk meer autonomie bij de werkende. Dat gezegd hebbende wil men natuurlijk ook niet verhongeren, dus geld is zeker een prioriteit.
Dat is ook niet altijd waar, we hebben ook voldoende voorbeelden gezien waarbij je 1 entiteit in 2 splits, de 2 delen uiteindelijk gezamelijk beter presteren dan toen het nog 1 groot geheel was.

Het feit dat HWI verdwijnt komt dan ook hoofdzakelijk omdat er een te grote overlap is met Tweakers, niet genoeg differentiatie. Als die er wel was geweest, was HWI gewoon blijven bestaan.
Je ziet dit ontzettend vaak bij overnames. In dit geval vier jaar, soms veel langer, maar uiteindelijk gaan ze. Een heel goed voorbeeld van een volledige opname in het moederbedrijf op lange termijn is XS4ALL in KPN. Ook beloofd dat dit nooit zou gebeuren.
Hoewel ik het met je eens ben is het ook onrealistisch om te verwachten dat er nooit iets kan en mag veranderen. Markten veranderen, de vraag veranderd en dan kan het niet zo zijn dat iets tot in den treure onafhankelijk moet blijven en ook niet gesloten kan worden.

Maar de realiteit is wel dat als iets word overgenomen je tegenwoordig met bijna 100% zekerheid kan zeggen dat het binnen een paar jaar niet meer in zijn originele vorm bestaat.

Op zich vind ik 4 jaar nog best lang, en dat het daarna nog 3 jaar geduurd heeft voor de stekker er compleet uit ging is langer dan menig ander bedrijf waar na een jaar al een andere sticker op de deur plakt.

Maar dat praat het niet goed dat het gebeurt.

Maar we kunnen alleen gissen wat er met Hardware.info gebeurt was als het niet was overgenomen. Misschien was het al lang de fles op gegaan, misschien was het een succes geweest. We zullen het nooit weten.

Ik weet alleen dat als iemand binnen komt om ons te vertellen dat de boel is overgenomen, maar er gaat niets veranderen dat het tijd is om de vacatures er bij te pakken. Het bedrijf waar je werkte is niet meer, en het is alleen nog de vraag wanneer de veranderingen beginnen.
Hoewel ik het met je eens ben is het ook onrealistisch om te verwachten dat er nooit iets kan en mag veranderen. Markten veranderen, de vraag veranderd en dan kan het niet zo zijn dat iets tot in den treure onafhankelijk moet blijven en ook niet gesloten kan worden.
Daarom is het goed dat Tweakers niet religieus blijft hangen aan hoe het ooit is begonnen maar een veel breder publiek probeert te bereiken door steeds meer een algemene techsite te worden.
Is dat goed? Of bedoel je dat het goed is voor jou? De meeste artikelen gaan misschien wel over producten die techniek bevatten, maar dat maakt de artikelen niet meteen technisch van aard. En wat is een breder publiek? Publiek dat niks met techniek heeft?

En een verandering binnen enkele jaren is heel wat anders dan verwachten dat iets 'nooit verandert'. Er wordt wat mij betreft iets te makkelijk over die PR beloftes heen gestapt.
Maar de realiteit is wel dat als iets word overgenomen je tegenwoordig met bijna 100% zekerheid kan zeggen dat het binnen een paar jaar niet meer in zijn originele vorm bestaat.
Aan de andere kant, als iets niet wordt overgenomen, ben je daar ook niet zeker van. Mensen reageren zo vaak dat het de schuld is van de overname dat alles veranderd, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Zoals je aangeeft, de markt veranderd, dus bedrijven moeten mee veranderen.
Dit zie je al decennia in elke branche: Groot, groter, grootst.

Wetgeving, internationale verdragen en de manier waarop onze economieën in elkaar steken, werken in het voordeel van grootschaligheid. Internationale bedrijven kunnen landen tegen elkaar uitspelen.

Banken, verzekeraars, voedselindustrie, media, transportsector, automotive is hier al heel ver mee, maar je ziet het nu zelfs bij boerenbedrijven. Onze lokale tomatenkweker heeft nu een vestiging in Italië(!), verdient hier in Oude-Tonge meer met het verpakken van tomaten van concurrenten – door Poolse gastarbeidsters – dan aan tomaten kweken en verkoopt zijn waar aan Britse supermarkten.
Als je geen grootschaligheid wilt, moet je in een nichemarkt gaan opereren. Zodra iets mainstream wordt moet je het van schaalgrootte hebben omdat niemand daar veel voor wil betalen. In een nichemarkt speelt prijs veel minder een rol en kan je dus kleiner blijven.
Ik ben voorstander van een grote mate van vrijheid, ook qua bedrijvigheid, maar er komt een punt dat grootschaligheid ten koste gaat van allerlei andere zaken.

Als het zo nog een paar stapjes door gaat, heb je straks één mediabedrijf voor heel Europa, wat het gros van de kranten, websites, televisiezenders, streaming etc bezit. Nederland is maar een kleine markt binnen Europa, dus waarom dan nog Nederlandse producties, zoals Undercover of RTL Nieuws maken? Een Franse of Duitse serie ondertitelen is goedkoper.
Series kan je evengoed verkopen in het buitenland. Wat nu ook gebeurt.
Een overheid zou moeten reguleren. Als elke grote speler, de kleine spelers op kan kopen is concurrentie wel erg lastig.

Kapitalisme werkt alleen goed met spelregels
Is Tweakers geen niche dan?
De prijs kan mogelijk ook op andere manieren (dan grootschaligheid) worden verlaagd, door bijvoorbeeld winst uit een andere bedrijfsonderdeel (radio, krant, tijdschrift) in te zetten. Het grote bedrijf hoeft niet per se beter of efficiënter te zijn, maar heeft misschien diepere zakken. Een soort van sneeuwbal effect uiteindelijk.

[Reactie gewijzigd door JustRoy op 22 juli 2024 13:18]

En die "Italiaanse" tomaten komen uit Turkije, maar worden gekocht door Italianen, verpakt en vergescheept als "Italiaans".

Maar wat maakt het uit voor de consument? Je betaalt voor kwaliteit en het enige waat de autoriteiten op moet letten is dat er geen monopoly ontstaat, en zolang de staat (ironisch genoeg, want de PVV is tegen want schijnbaar zijn WNL, AVRO/TROS, KRO/NCRV, MAX etc etc; links;) ) de publieke omroep voldoende ondersteunt, is er hier geen gevaar voor monopoly posities omdat publiek omroepen een groot kijkersaandeel hebben.

[Reactie gewijzigd door ABD op 22 juli 2024 13:18]

Het staat niet heel duidelijk in de bron wie nou precies wat belooft, maar in dit geval lijkt het me logischer dat het RTL group is die toestaat dat de naam RTL nog gebruikt mag worden, meer dan dat dpg belooft het nooit te wijzigen. Het is ook de vraag voor hoe lang dat mag want je ziet vaak dat zo'n afspraak ook beperkt is en de naam na x jaar gewijzigd moet worden (zie bv Odido).
De naam RTL mag tot uiterlijk december 2034 gebruikt worden:

https://www.broadbandtvne...l-nederland-to-dpg-media/
Tenminste drie jaar staat er.

Maar goed, als de zenders verder gewoon blijven bestaan zal het vrijwel niemand iets uitmaken welk logootje er linksboven staat, lijkt me.
Drie jaar geldt voor het gebruik van de streaming-, advertentie- en facilitaire afdeling van RTL Group.

Over het naamgebruik: "DPG Media will also continue to use the “RTL” brand in the Netherlands at least until December 2034"
Op zich is het natuurlijk toch al een vrij grappige naam, RTL Nederland, aangezien RTL betekent: Radio Télévision Luxembourg. Het hele 'we zijn gevestigd in Luxemburg' verhaal was indertijd alleen maar om juridische / fiscale redenen, als ik me goed herinner.
Dat klopt, dat is de bekende U-bocht constructie. Dat was tot 1995 nodig om als commerciële zender op een Nederlands kabelnet te mogen worden doorgegeven. Vanaf 1995 is commerciële TV vanuit Nederland pas mogelijk, daarvoor zelfs verboden. Buitenlandse zenders mochten wel, vandaar de constructie via RTL Group. Tot op de dag van vandaag is de U-bocht nog in gebruik vanwege de soepelere reclameregels in Luxemburg, lees meer reclamezendtijd per uur en sluikreclame.
Zolang de verschillende titels blijven bestaan is het niet erg dat ze veel onder hun hoede hebben. En ik denk dat het AD, Nu.nl en de Volkskrant ieder een eigen doelgroep hebben waardoor ze niet zomaar zullen verdwijnen. Mogelijk dat er een synergie komt tussen RTL Nieuws en het AD (Volkskrant lijkt me minder bij RTL Nieuws passen).
Ondertussen plaatsen ze hetzelfde artikel op meerdere platforms.
Volledige autonomie is dus al de deur uit.
Je moet wat met teruglopende opbrengsten.
Het eerste dat Persgroep heeft gedaan na de overname van Wegener is gigantisch het mes zetten in alles wat met journalistiek te maken heeft; compleet strippen van redacties en snijden in uitgaven aan fotografen e.d.
De journalistieke kwaliteit van de Persgroep uitgaven stelt inmiddels niets meer voor; knippen en plakken is het enige waarvoor ze nog betaald worden.
Sinds de "journalisten" worden betaald per artikel is het voor hun noodzakelijk geworden om zoveel mogelijk te publiceren om rond te komen.

NU.nl maakt er bijvoorbeeld een kunst van om artikelen van buitenlandse media simpelweg te vertalen.
Het gaat om een artikel wat hier gesubmit is vanuit de community, dus nee. |:(
Heb het niet over het artikel op Tweakers. Pak maar is een onderwerp van een artikel van het AD of de Volkskrant en Google het.
Dan zal je hetzelfde artikel op meerdere sites terugvinden.
Dat snap ik, want een van die artikelen is getipt aan de redactie van Tweakers, in dit geval door: Submitter: uip, dit is hoe de meeste nieuwsartikelen op Tweakers terecht komen.
Gewoonlijk worden ze dan grotendeels herschreven al bevatten ze misschien dezelfde inhoud, want iets met plagiaat en auteursrecht. Nu hoeven ze dat dus toevallig niet, want zelfde eigenaar en voegen ze alleen toe dat Tweakers ook eigendom is van DPG. Er is dus niet een centraal DPG ding vanuit waar dit naar alle sites is geblazen. En aangezien het artikel ook prima de lading dekt snap ik dat het niet nodig was om hier nog een extra redacteur tijd aan te laten spenderen, terwijl dit bij de krant wss al redelijk is geperfectioneerd.
Dat een artikel verder op meerdere nieuws outlets terecht komt is waarschijnlijk gewoon zo omdat het nieuws is?

[Reactie gewijzigd door xSNAKEX op 22 juli 2024 13:18]

Eens in de 3/4 jaar de stategie van een bedrijf herzien is toch niet zo'n gek iets?

Het is toch voor iedereen duidelijk dat met dit soort uitingen bedoeld word dat ze niet als onderdeel van, en direct na de overname de bezem door de tent halen en de hele boel herstructureren,rebranden etc.

Wat is dan redelijk? 5 jaar? 10 jaar? wat is het omslagpunt waarbij het 'nieuwe' bedrijf een strategische keuze/koerswijziging maakt en het niet langer de grote boze overkoper die de boel ontmantelt is?
Wat dan redelijk zou zijn?

Simpel streep zetten door de overname onder het mom het word een te groot monopolie is onze nieuwsvoorziening.
100% eensch ! ik mis nog steeds HWI tv, hwi is gewoon de nek om gedraaid inclusief blad !
En het rare is dat na de samenvoeging van Tweakers en HWinfo werd gezegd dat het blad winstgevend genoeg was, maar toch opgeheven werd.
ja, erg slap, is gewoon letterlijk de nek om gedraaid, klaar ! Coen Krijns kon er op de fiets naar toe en nu dikke files... tja...
Plans do not survive contact with reality!
Na een aantal jaar wordt het wellicht VTM 4,5,7,8 en VTM Z als ze van (voormalig) moederbedrijf RTL de naam niet meer mogen gebruiken :+

[Reactie gewijzigd door SebasFM op 22 juli 2024 13:18]

Het wordt dan RTB (Radio TV Belgie) ipv RTL (Radio TV Luxemburg).
Dit zou goed kunnen maar het kan ook RTN (Radio TV Nederland) worden, dat zou ik marketing technisch sterker vinden.
Het kan ook simpelweg zoals VTM waarbij de V van vlaamse vervangen wordt met N van Nederlandse (NTM)
JIj gaat ervanuit dat die belofte voor eeuwig geld en dat doen die nooit hoor, ze bedoelen dat die niet direct in elkaar opgaan.
Het hele verhaal met Hardware.info is bewust zo gedaan. Je trekt het deels leeg, daarna nog leger en zegt dan dat het niet meer uit kan of er weinig interesse is.

Een select groepje mensen hier op Tweakers heeft dat destijds al gezegd, maar uiteraard werd dat stellig ontkent. Later, wanneer het dan zover is, zeggen ze dan gewoon dat ze een dergelijke verandering niet hadden kunnen inschatten c.q. het inzicht veranderd / situatie gewijzigd is.

Je kunt grote(re) bedrijven niet geloven op hun woord. Ze liegen zonder ook maar een moment te twijfelen.
Scherp hoor. Geld kruipt waar licht niet komt.
Een bedrijf dat niet regelmatig zijn bedrijfsvoering en doelen in vraag stelt en bijstuurt, is gewoon gedoemd om te verdwijnen.
De maatschappij verandert nu eenmaal continu, en je moet dan kijken of je nog wel relevant blijft.
Wat verkondig jij toch een onzin, wat heeft dit met Hardwareinfo te maken.
DPG/RTL Nederland heeft met RTL Group afgesproken dat men de naam RTL nog tot 2034 mag gebruiken, wat er daarna gebeurt (of eerder) weet niemand en om je daar zo druk over te maken is een beetje overdreven.
RTL heeft ook BRIGHT, wellicht wordt dat ook samengevoegd met Tweakers onder de naam BRIGHT
Bright is niet meer van RTL, samen met dit nieuwsbericht valt het een en ander wel op z'n plek.
Anoniem: 1802422 @!mark15 december 2023 15:53
Ik kan me niet voorstellen dat de ACM instemt met deze overname. Eerder heeft deze een overname van Talpa door RTL afgekeurd omdat er een te monopolistisch bedrijf zou ontstaan. Overname van RTL door DPG is wat dat betreft next level.
Ook jij haalt echt dingen door elkaar,
Talpa en RTL zouden op tv en radio een te groot machtsblok worden, en DPG heeft geen TV in Nederland.

Je slaat met jouw reactie de plank totaal mis.
Wel bij de les blijven
Onder anderen (Nederlands) eigendom van DPG:
  • AD
  • De Volkskrant
  • Flair
  • Libelle
  • Nu
  • VtWonen
  • AutoTrack
  • AutoWeek
  • Brabants Dagblad
  • Donald Duck
  • De Stentor
  • De Gelderlander
  • Eindhovens Dagblad
  • Gaspedaal
  • Hardware Info
  • Het Parool
  • In De Buurt
  • Independer
  • Intermediair
  • Kids Week
  • Kiosk
  • Margiet
  • Nationale Vacature Bank
  • Provinciale Zeeuwse Courant
  • Story
  • Trouw
  • Tubantia
  • Tweakers
En nog veel meer, voor mij wat onbekendere bedrijven, maar ook nog veel in o.a. België..
Begint wel 'n beetje uit de klauwen te lopen zo.
Vond net deze site die inzicht biedt in de structuur van Europese mediabedrijven.
Nuttig, maar er lijkt best veel te missen. Waarom staan bijvoorbeeld titels als Trouw en AD er niet in?
Die kunnen we er zelf bijdenken, ze hebben zich beperkt tot de grootste titels. De focus ligt op eigendom/belangen van de uitgevers, zodat inzichtelijker is waar het geld vandaan komt of naartoe gaat en wie waar aan de touwtjes trekt.

[Reactie gewijzigd door epoman op 22 juli 2024 13:18]

Heel veel meer, ook de radio zenders Q Music en Joe.
Naast dat veel nieuwsbronnen onder één paraplu vallen, kun je je mogelijk ook zorgen gaan maken over de overgebleven (onafhankelijk) bronnen. Ze kunnen het moeilijker krijgen om te concurreren of overleven (misschien is de situatie begin 20th eeuw met Standard Oil vergelijkbaar?). Ze zullen ook een sterke partner nodig hebben.
Klinkt als: nog geen 'televisie' media, dus ik geef ze een goede kans van slagen voor de test
Hardwareinfo moet weer zelfstandig. Ik denk met weemoed terug aan die toffe hardwareinfo tv uitzendingen.
Betere reviews, betere contacten met de community...

Ik gun het de oprichters van harte dat ze hebben kunnen incasseren, maar ik vermoed dat hun ook wel eens met weemoed terugkijken. Of het houdbaar was geweest in de huidige maatschappij is de vraag. Alles moet alsmaar groter, anders ben je gewoon nergens meer.
Hardwareinfo gaf tenminste echt neutrale reviews. Dat was en is bij tweakers wel anders waar de mening van de reviewer ook vaak een rol speelt en daar erger ik me nog al eens aan.
De tekst was vaak ook duidelijker. Er zijn nog maar weinig reviews die ik hier lees. Evenals de technologie stukken (van accu's, electrische auto's, enz.). Er is maar 1 (freelance) auteur wiens schrijfwijze eigenlijk altijd logisch en duidelijk is. Zonder woorden om de tekst maar langer te maken of om iets aan te prijzen.

De nieuwsberichten scan ik doorheen. Veel is hetzelfde. Aankondigingen van data waarop producten geïntroduceerd gaan worden of zelfs aankondigingen van aankondigingen. Daarnaast erg veel "gelekte" informatie over producten.

Gelukkig zijn er vele bronnen op internet die betere informatie verstrekken over hardware en veel betere reviews ook.

De best buy guides heb ik al jaren niets in gezien waarmee ik het eens kan zijn. Zeker waar het laptops, beeldschermen en telefoons betreft. Bij de zelfbouw systemen snap ik nog hoe ze aan hun "conclusies" komen.
De best buys geven tenminste nog wat inzicht in waar je op zou kunnen letten. Dat helpt wel enigszins.
Okay, voor de leek althans, heb je daar een punt.

Volgens mij weten de meeste mensen die hier (al dan niet regelmatig) op Tweakers komen al wel waar ze op moeten letten of hebben al een aantal voorkeuren / wensen / eisen.

Persoonlijk zou ik meer hebben aan een goed onderbouwd overzicht met hardwarematige problemen van diverse hardware (inclusief real life compatabiliteitsproblemen). Dat helpt de keuze meer dan een lijstje met hardware onderdelen waar ik me veelal niet kan vinden.
Ik koop een keer in de 6 jaar een nieuwe pc. Das best lang en daartussen volg ik het eea dus niet echt. Ik vindt het wel lastig om je weer helemaal in te lezen. Die best buys en dan vooral de reacties kan ik wel iets mee.
Ik heb daar zelf niet zo'n moeite mee, om op de hoogte te blijven. Zeker in de aanloop van een mogelijk nieuwe PC neem ik daar wat meer de tijd voor. De best buy gebruik ik daar niet of nauwelijks bij.
BN de Stem mist nog in je overzicht. Maar op zich is het niet vreemd dat een uitgever veel titels onder zijn hoede heeft, dat is al decennia lang zo.
Maar het bijt elkaar niet (m.u.v. misschien Autotrack en Gaspedaal). Alles tijdschriften die je noemt bedienen een eigen doelgroep. Zelfs Libelle en Margriet (die volgens mij al sinds mensenheugenis bij de zelfde uitgever zitten).
Omzet 2022: 1.8 miljard euro.

Dat is meer omzet dan wat wij doen, maar echt indrukwekkend vind ik het niet. Alleen al de ING maakte in Q3 2023 meer winst dan wat de DPG aan omzet maakt.

Daarnaast is Europa/EU groter dan alleen NL.
De Belgische krant Het Laatste Nieuws, De Morgen en VTM, Q-Music zijn ook eigendom van DPG.
Ik deel de zorgen. Tegelijk stel ik vast dat hier - een website onder de paraplu van DGP - ruimte voor tientallen reacties die kritisch zijn op DGP. Dat is toch op zijn minst bemoedigend.
Anderzijds zijn met name de kranten echt van een bedroevend slecht journalistiek niveau. Op meerdere aspecten: openheid van zaken, brede berichtgeving en taalkundige vaardigheden.

Ik heb vanuit werk met enige regelmaat met die journalisten van doen, en hoewel anekdotisch, heb ik absoluut geen hoge pet op van ze. Kortzichtig, vol met aannames en weinig secuur. Andere kranten, zoals NRC en zelfs de Telegraaf die behoorlijk kritisch zijn op wat ik ze voer zijn echt fijner om mee samen te werken. Professioneler.
Dat kan ik beamen. In een interview met een VK journalist over genetische modificatie (jaren negentig, tijdperk ziedende bintjes) was het al één en al vooringenomenheid. Een soortgelijk interview met de telegraaf was, ondanks mijn eigen vooroordeel over de T destijds, een stuk neutraler en proffesioneler als ik er nu op terugkijk
Wat een onzin.
Alsof DPG het ook maar iets interesseert dat een Tweaker ergens een mening over heeft…
Nu.nl is censuur op den top.
Ik vraag me eigenlijk af hoe zo'n overname _niet_ meteen een enorme machtspositie geeft, gezien DPG nu meerdere belangrijke kanalen controleert, o.a. televisie, radio en kranten.

Dat moet haast een conflict zijn voor de vrijheid van meningsuiting, want mag nu kritiek van DPG media plaatsvinden op TV kanalen van RTL na zo'n overname? Is dat wettelijk beschermd?
Dat moet haast een conflict zijn voor de vrijheid van meningsuiting, want mag nu kritiek van DPG media plaatsvinden op TV kanalen van RTL na zo'n overname? Is dat wettelijk beschermd?
Wettelijke bescherming is er volgens mij niet. Maar vaak is er wel een redactiestatuut: https://www.nvj.nl/themas/werknemerschap/redactiestatuten
Praktisch gezien kun je geen enkel dergelijk document vertrouwen, er kan alsnog intern druk worden gezet om toch dingen aan te passen.
Praktisch gezien kun je gewoon de hoofdredactie vervangen door mensen die minder kritisch zijn.
DPG bestaat al een tijdje. Heb je voorbeelden waar ze dat gedaan hebben?
Ik zei dat het kan. Ik zei niet dat ze het al gedaan hebben. Zo goed ken ik dat bedrijf niet.
Praktisch gezien ben je dan al snel in het nieuws omdat een groot en waardevol deel van je personeel dreigt weg te lopen. Journalisten zijn redelijk allergisch voor een grote baas die een stropop als hoofdredacteur probeert neer te zetten.
Serieus? Jij hebt nog nooit Nu.NL of Joop gelezen?
Journalisten zijn ook mensen - mensen met een mening, die ze maar al te graag ook naar anderen willen uitdragen.
Heb niet het idee dat Nu.NL of Joop journalisten heeft die door een aangepaste hoofdredactie de mond gesnoerd worden om maar nieuws naar believen van de directie van het bedrijf te schrijven.

Journalisten hebben een mening, een nieuwsmedium heeft een bias die meestal goed matcht bij de gemiddelde mening van het journaille dat er werkt, maar een nieuwe hoofdredactie om de journalistieke vrijheden in te perken in de richting van de wensen van de commerciele bazen zorgt, ongeacht de bias, wel voor gerommel op de vloer.

[Reactie gewijzigd door aikebah op 22 juli 2024 13:18]

De overname van RTL door Talpa is eerder al geblokkeerd vanwege de mogelijk te grote machtspositie, dus deze overname zal ook niet zomaar doorgaan.

Ik heb de mediawet (snel) doorgelezen, maar kon niks concreets vinden over onafhankelijkheid van commerciële zenders en kranten en tijdschriften. Alleen dat de overheid geen invloed mag uitoefenen op zowel commerciële als publieke omroepen. Veelal hebben ze wel redactiestatuten die voorschrijven dat ze onafhankelijk moeten zijn van het moederbedrijf. Of dit in de praktijk ook hard te maken is, weet ik niet.

Het zal waarschijnlijk niet zo erg worden als sommige commerciële media in bijvoorbeeld het VK of de VS. Maar dat heeft ook weer te maken met het politieke systeem (met maar twee partijen) in die landen en dat de hele maatschappij daar sterk vercommercialiseerd is.

Overigens zal een zender waarvan het vermoeden bestaat dat ze niet onafhankelijk zijn, geen uitzendtoestemming krijgen. Dus op die manier kan de onafhankelijkheid tot op zekere hoogte wel worden gewaarborgd.
Talpa en RTL mochten niet samen omdat ze beide actief zijn op de Nederlandse TV markt.

Dpg heeft nul activiteit op de TV markt.
Dat is waar, maar DPG heeft wel een dikke vinger in de pap in de papieren media, online media en radio in Nederland. Het lijkt me een ongezonde ontwikkeling als ze daar ook nog een paar tv-zenders aan toevoegen.
Dat is een valide mening, maar de ACM lijkt niet over de pluriformiteit van de media te gaan. Daarvoor hebben we de NPO.
Dat moet haast een conflict zijn voor de vrijheid van meningsuiting, want mag nu kritiek van DPG media plaatsvinden op TV kanalen van RTL na zo'n overname? Is dat wettelijk beschermd?

DPG is niet van hetzelfde niveau als Talpa waar iedereen enkel goed nieuws mag brengen als het over Talpa en familie de Mol gaat.
Je ziet nu al dat DPG kranten elkaar veelvuldig kopiëren. Zo post het ED (Eindhovens Dagblad) bijna iedere dag berichten van het AD die totaal geen betrekking op Eindhoven of omgeving, en regelmatig zelfs niet eens op het hele gebied onder de rivieren. Het is nu dus praktisch al maar één nieuwssite die gewoon heel veel verschillende domeinnamen heeft. Dat zal met deze overname alleen maar erger worden, en ik dan persoonlijk ook niet dat deze goedgekeurd gaat worden.
De vraag is niet zozeer naar dat soort van macht, maar wel of er een invloed is op de concurentie. Als DPG de overname mag doen, beperken ze dan de concurentie op de NL TV markt? Het feit dat ze al radio en printmedia hebben heeft daar wel een invloed op, maar die zal relatief beperkt zijn omdat dat net andere vormen van media zijn. Want voor zover mij, als vlaming, bekend, is de R in RTL niet meer van toepassing, de L trouwens ook niet echt.

En redacties binnen DPG hebben over het algemeen wel het recht om kritiek te geven op DPG. Dat hebben we op deze website al gezien.
Ik snap wat je bedoelt, maar ik heb het gevoel, dat in Nederland de nieuwsdiensten redelijk 'neutraal'/'autonoom' fungeren ten opzichte van hun eigenaren. Even los van dat bepaalde nieuwsmedia relatief links overkomen, is het niet zo dat ze alleen maar één kant op bashen.

Simpel voorbeeld. Toen het gedoe rondom The Voice of Holland aan de gang was, werd dat bij RTL-nieuws ook gewoon normaal uitgemeten. Er werd ook over de misstanden gesproken bij de RTL-talkshows. Het is niet zo dat de RTL-programma's alleen maar bezig waren met schadebeheersing.

Ook het gedoe rondom Matthijs van Nieuwkerk werd door de NPO-programma's niet genegeerd of rechtgepraat.


DPG-media heeft in Nederland op dit moment (zover ik weet) geen aanwezigheid op de televisiemarkt (RTL4, 5, enz), een weerdienst (Buienradar) of mediastreamdienst (Videoland). Het is dan dus niet zo dat ze hun marktaandeel op de Nederlandse markt op dat vlak dan ineens te groot maken en dus concurrentie wegnemen. Of het nou RTL is, of DPG-Media. Dat zou dan toch niet zo veel moeten uitmaken?
Hoewel je punt goed is gepresenteerd, zou ik toch een probleem zien in het feit dat het nu dus nog makkelijker is om in 1 nieuwsbubbel te zitten waar zowel TV, als radio, als schriftelijke en video media zitten. En dat is gewoon gevaarlijker dan voorheen. Dat zou niet mogen IMO.
Daar ben ik het wel mee eens inderdaad. Die kans wordt nu wel groter inderdaad.

Echter: Zolang de nieuwsredacties niet door het overkoepelende RTL/NPO/Talpa/DPG-Media/enz. worden gestuurd, zal dat niet gebeuren. Zolang ze dus inhoudelijk autonomie behouden. Ik weet eigenlijk niet of hier wetgeving voor is.

https://www.nvj.nl/werkne...en/redactiestatuut-omroep
De Nederlandse Vereniging van Journalisten hebben een aantal statuten, waarin zij dus, onder andere waarborgen/zorg dragen voor neutraliteit ten opzichte van de bovenliggende organisatie(s).

Ik ga er eventjes vanuit dat in België ook dergelijke statuten zijn.

Uiteraard is dit wel iets wat in de gaten gehouden moet worden. Misschien is het zelfs goed als hier wetgeving voor komt, als die er niet is.
Hier in België heeft DPG dit al doorgevoerd voor het populaire deel van zijn media. De redacties van de krant HLN en de nieuwsdienst van de commerciële zender VTM zijn samengesmolten tot NewsCity.
De meer "broadsheet" kranten en tijdschriften(De Morgen, Humo) hebben wel nog onafhankelijke redacties.
Ik denk dus dat ze dat bij jullie ook zullen doen.
Die NVJ-statuten fungeren als een blauwdruk voor wat redacties vervolgens zelf kunnen toepassen. Tweakers heeft bijvoorbeeld ook
een eigen redactiesstatuut, dat daar enigszins op lijkt. Je hebt verder zeker gelijk dat de uitgever geen invloed op het redactionele beleid heeft - wat verder niet meteen betekent dat deze overname of machtsconcentratie iets goeds is.
Bedankt voor de contextuele info hierover :) - ik interpreteerde het meer als een soort generieke gedragscode/richtlijn.
wat verder niet meteen betekent dat deze overname of machtsconcentratie iets goeds is.
Dat wil ik ook niet zeggen. Voor mij geldt meer, of het nou megaconcern 1 of 2 is, maakt volgens mij in de praktijk niet zoveel uit, zolang de redacties maar hun eigen ding kunnen blijven doen. Voor mij is het op dit vlak echt om het even.

Qua commerciële concurrentie gaat het natuurlijk voornamelijk om de reclameverkopen. Daar heeft DPG-media in Nederland (volgens mij) helemaal niets, dus of dat dan RTL of DPG-media is, zal effectief ook niet veel uitmaken.
Maar het is heel makkelijk om naar een andere bubbel over te schakelen. Als je het AD betekent niet dat je niet naar de NPO kunt kijken. Het wordt pas gevaarlijk als je pas naar een TV-zender kunt kijken als je bijvoorbeeld een kranten- of tijdschriftenabonnement van dezelfde eigenaar hebt.
De meeste mensen weten niet eens dat ze in een bubbel zitten. Alleen andere mensen zitten in een bubbel en "ik" natuurlijk niet want dat zou ik meteen door hebben. Als ze al weten wat een bubbel uberhaupt is.
Net zoals iedere ondernemer aan zijn omzetcijfers merkt dat reclame effect heeft maar elke consument denkt dat reclame niet doet. Zelfs als ze weten wat het is, hebben ze nog het gevoel dat het geen effect op hun heeft, alleen op andere mensen.
"Relatief links".
Een kritische onafhankelijk houding en de vinger op de zere plek leggen wordt in bepaalde kringen afgedaan als "links", omdat het hen mogelijk niet bevalt. Volgens mij bevestig je met die opmerking onbedoeld al welke kant het op is gegaan met onafhankelijke journalistiek. Die staat onder druk en wordt politiek weggezet, vooral als het niet zo is.
Een kritische onafhankelijk houding en de vinger op de zere plek leggen wordt in bepaalde kringen afgedaan als "links", omdat het hen mogelijk niet bevalt.
Ze moeten juist onafhankelijk en kritisch zijn. Het links of rechts overkomen is op welke punten ze kritiek hebben en de onderliggende motivatie daarvan. Je eigen moraal kompas kan afwijken naar links/rechts en dat zal een tegenpool direct herkennen, maar mensen met een vergelijkbare gedachtegang mogelijk niet. Die verhouding moet dus in balans zijn wil je onafhankelijk overkomen.
Een grote partij die alle media in handen heeft kan potentieel een politieke kant uit te wijzen. Terwijl je juist zou moeten willen dat de media onafhankelijk kan zijn en kritiek kan uiten op alles; niet alleen op wat het gros van de lezers/kijkers leuk vind of omdat management dit heeft bepaald.
Ik vind je lastig te volgen. Kritisch zijn kan niet bepaalde kanten op gaan. Hooguit kan je kiezen wie je wel of niet ondervraagt. Je kan besluiten om wel of geen hoor en wederhoor toe te passen.
Wnl is een clubje die bijna uitsluitend rechtse politici en gedachtengoed behandelt, maar bij een kritische vraag wel meteen als "links" weggezet wordt.

Wat vind je van het volgende: journalistiek en opinie voorzien van links en rechtse labels vervuilt de discussie, want het leidt te veel af van de inhoud.
Kritisch zijn kan niet bepaalde kanten op gaan.
Wat @tedades bedoelt (denk ik), is dat bijvoorbeeld de redactie tijdens een interview op RTL Nieuws de vragen bepaald. En dan kun je wel degelijk in hoge mate het onderwerp en het sentiment van het gesprek 'sturen', ook – of misschien wel juist – terwijl ze kritisch zijn.

Ook een kritische redactie kan kiezen of ze kritische vragen stelt over de voordelen of nadelen van (bijvoorbeeld) nieuws rond de luchtvaart, huizenbouw of defensie. En je kunt bij luchtvaart-nieuws kiezen of je iemand van een milieu-vereniging interviewt of van een luchtvaartmaatschappij of een wetenschapper of meerdere categorieën.
Dat kritiek "linksig" is komt uiteraard gewoon voort uit het feit dat we altijd vrij rechtse regeringen hebben. Kritiek is per definitie iets anders dan wat het beleid is, anders hoef je geen kritiek te leveren. Als we een keer een linkse regering krijgen zal je zien dat kritiek rechtser wordt.
Dan is de enigste oplossing er voor te zorgen dat de media genoeg inkomsten hebben, want nu zijn er vaak zo weinig inkomsten. Zeker bij bv kranten, dat vaak alleen journalisten van rijke ouders die eeuwig stage/intern kunnen zijn, of heel lang freelancer spelen makkelijk ergens binnen kunnen komen. En ja die zijn vaak hoogopgeleid en links, want altijd genoeg geld. Als je echt een betere media wilt, zul je er voor moeten zorgen dat iedereen die dat wil een faire kans maakt om aan de slag te komen bij de media, en dat de vaste contracten eerlijk worden verdeeld.
Nou nee. Ik hoopte eigenlijk dit soort discussies te voorkomen, omdat het eigenlijk niet relevant is voor de rest van m’n verhaal.
Uiteraard zien we in de Nederlandse media een heel duidelijke voorkeur voor bepaalde stromingen.
Zoek maar ik naar ‘normale foto’s’ van Donald Trump.
Uiteraard heeft die man het charisma van een rotte aardappel, maar soms lijken ze het er om te doen.😊

Waar ik op doelde, is dat de Nederlandse media niet ‘alleen maar’ één kant op slaan. Niet zoals bepaalde media in de VS.
Ik wil dus zeker niet zeggen dat alle klappen netjes verdeeld worden over het spectrum.

Zo snap ik bijvoorbeeld ook niet dat de terreur-acties van Extinction Rebellion of Farmers Defence Force niet als zodanig benoemd worden.
(Hun acties vallen namelijk onder de wettelijke beschrijving van terreur. Het uitoefenen van maatschappelijk ontwrichtende handelingen (een belangrijke verkeersader blokkeren) om politieke veranderingen te bewerkstelligen, vallen onder de noemer terreur)

Even los van of we het met hun doelen eens zijn of niet. 😊
(Hun acties vallen namelijk onder de wettelijke beschrijving van terreur. Het uitoefenen van maatschappelijk ontwrichtende handelingen (een belangrijke verkeersader blokkeren) om politieke veranderingen te bewerkstelligen, vallen onder de noemer terreur)
Wat jij "een belangrijke verkeersader blokkeren" noemt, is elders ter wereld de dagelijkse ochtendspits.

Oh boy, volgens mij heb je echt geen flauw idee wat terreur is. En eigenlijk ben ik daar wel blij om, want dat zegt mij dat jij een goed leven hebt zonder serieuze zorgen. In plaats van zeuren over kleinigheidjes, zou je ook blij kunnen zijn met het goede leven dat je hebt.

Happy Holidays!
Dus in de rest van de wereld liggen elke dag mensen op de weg voor de auto's om de ochtendspits doelbewust te veroorzaken? Die is nieuw voor mij.

In een normale maatschappij maak je zaken aanhangig door debat, in de media en stemmen we erover. De laatste tijd lijkt het er in Nederland veel op dat kleine groepjes die hun zin niet krijgen vrijgesteld worden van de wet en met geweld dreigen of het effectief uitvoeren. Zowel links als rechts zie je dit doen. Schoolkinderen hadden ineens lak aan de leerplichtwet vanwege het klimaat, boeren gingen ineens zomaar de snelweg op met voertuigen die daar niet zijn toegelaten (en ramden een deur van een overheidsgebouw), XR terroristen blokkeerden dagelijks een doorgaande snelweg etc. Dit allemaal zonder enig gevolg van een politiemacht die er rustig bij staat te kijken. Als ik op de weg ga liggen of met een brommobiel het snelweg verkeer op hou krijg ik gewoon een PV aan mijn been. Dus ja, dat mag terrorisme genoemd worden...
Ben benieuwd hoe je dan reageert wanneer je een bomaanslag van dichtbij meemaakt. Wil je nou echt een file vergelijken met een terreuraanslag? Geen idee wat hebt gedronken/gerookt/geslikt, maar het is geen goed spul, doet hele rare dingen met je
We hebben het over terreur. Dat hoeft niet meteen een bomaanslag te zijn, terroristen gebruiken geweld om hun zin te krijgen en mijn voorbeelden zijn precies dat. In elke normale maatschappij trekt de politie dat tuig van de weg en geeft ze een prent, bij niet betalen wordt het gewoon een rechtzaak en straf. Leg mij nog eens uit waarom dergelijke lui ongestraft acties mogen doen op plaatsen waar dat niet is toegestaan/gevaarlijk is terwijl jij of ik daar wel straf voor zou krijgen als jij of ik het zou doen?
Omdat protesteren niks bijzonders is, dat recht heb je. Vaak moet je wel eerst een vergunning of zo aanvragen, maar dat wordt niet altijd gedaan. En wanneer je het ene protest toestaat, zul je dat ook bij het andere protest moeten doen.

Maar een file vergelijken met terreur, dan ben je het spoor wel goed bijster
Ik ben geen XR-fan of zo maar terreur is echt totaal iets anders dan een irritante wegblokkade. Niet alles waar je een proces verbaal voor kunt krijgen is terreur. Dan is iedereen die te hard rijdt een terrorist :+
Verder is de gemiddelde journalist iets linkser dan het volk, omdat hij nu eenmaal hoger opgeleid is
Die zie ik niet helemaal. Hoog opgeleid != Links. Genoeg rechtse politici die hoog opgeleid zijn. Ook opleidingsniveau zie ik niet direct gekoppeld met links of rechts, dat is echt iets te populistisch gesteld.
Ik snap je opmerking, en het is ook geen 1 op 1 oorzaak gevolg relatie. Het idee is dat een hogere opleiding leidt tot meer kritisch kunnen kijken naar de wereld, wat sowieso al weer gekoppeld is aan intelligentie (hoe veel oorzaken kun jij herkennen in een maatschappelijk/ ethisch dilemma - slimmere mensen die ook nog training krijgen van HBO of WO kunnen sneller meerdere perspectieven innemen, relativieren, nuanceren, doorvragen, niet direct oordelen, enz enz.). Dan ga je eerder weg van zwart-wit denken.

Dan deel 2: meer rechtse politici bedingen zich tegenwoordig van populisme, met een versimpeld beeld van de maatschappij in bijv. eenvoudig wij-zij denken, inspelen op onderbuikgevoelens, en wegzetten van een tegenstander met jij-bakken of andere drogredenen die het goed doen op internet of televisie. Links is daar vaak te braaf voor, op extreem links na maar dat is niet zo groot en extreem in NL (SP). Kortom, als journalist van enige niveau ben je minder bevattelijk voor deze paradepaardjes vanwege je opleiding. En daarmee eerder geneigd een middenpositie in te nemen, voor zover dat al geen verplichting is vanwege je poging objectief verslag te doen.

Overigens zou je ook gewoon naar het stemgedrag van journalisten kunnen kijken, dat ziet er volgens mij iets gematigder uit dan gemiddeld. Hier een aardige column over het onderwerp: https://www.rtlnieuws.nl/...66/watstemmenjournalisten

Laatste punt: meer lager opgeleiden dan hoger opgeleiden stemmen op de PVV. Meer hoger opgeleiden dan lager opgeleiden op PVDA/GL en D66. Hoe dan ook, er is volgens mij een klein oorzakelijk verband.
Dank voor je betoog. Even los van de huidige absurde situatie: de kabinetten van afgelopen eeuw waren voornamelijk centrum rechts, met hier en daar een kleine afwijking naar links en over het algemeen bevolkt door hoger opgeleiden.

Juist in de jaren 70 stemden veel lager opgeleiden op pvda en voorlopers van gl. De lager opgeleiden waar ik mee te maken heb in mijn vrijwilligerswerk voelen zich vaak vergeten door huidig links en zijn dus zeker niet honkvast voor extreem rechts. Een groot deel geeft ook NSC gestemd ipv PVV. Veel hoog opgeleiden zullen slim genoeg zijn om soc wenselijk gedrag te vertonen bij een vraag naar stemgedrag, ook journalisten.

Mijn stelling is dus dat stemgedrag eerder bepaald wordt door maatschappelijke visie en (on)kunde van politici, dan opleidingsniveau.

[Reactie gewijzigd door divvid op 22 juli 2024 13:18]

Dat zijn natuurlijk ook wel voorbeelden die gelijk met kop en schouders boven het maaiveld zouden uitsteken zouden ze dat onder het tapijt proberen te schuiven.
Volgens mij hadden ze daar geen keus.

Eventuele samensmelting van al die platformen tot een "sturend geheel" zal een veel genuanceerder proces zijn. Eén die misschien pas opvalt als het al veel te laat is.
Vraag me ook wel af of we dat moeten willen.
De "gewone" kranten doen dat net zo goed hoor. Kijk alleen maar naar alle analyses in bijvoorbeeld de NRC na de verkiezingen. Maar er zijn helaas niet zo veel mensen meer met een krantenabonnement of mensen die uberhaupt te tijd willen nemen om degelijke krantenartikelen te lezen.
Alles is al gezegd in de vorige opmerkingen, mij lijkt dit voor de vrije journalistiek ook niet echt bevorderlijk gezien het grote machtsblok er nu door 1 partij (DGP) gevormd wordt.
(Me uitermate bewust trouwens dit op een medium van DGP te schrijven).

Echter gezien de enorme hoeveelheid geld (lees macht) die hierbij gemoeid is ben ik bang dat dit feestje gewoon doorgaat.
Echter gezien de enorme hoeveelheid geld (lees macht) die hierbij gemoeid is ben ik bang dat dit feestje gewoon doorgaat.
Welke "enorme hoeveelheid geld"? € 1,1 miljard is tegenwoordig toch geen enorme hoeveelheid geld meer bij een overname? Het valt me juist tegen dat RTL Nederland "maar" 1,1 miljard waard is.
ik ken geen NL bedrijven die onlangs voor dit soort bedragen zijn overgenomen. Dus op basis daarvan vind ik 1,1 miljard (lees 1100 miljoen) euro echt een enorme hoeveelheid geld voor een NL onderneming.

Maar ik heb de wijsheid niet in pacht dus ben benieuwd naar uw voorbeelden van overnames van NL bedrijven waar dergelijke sommen geld mee gemoeid zijn / waren.
Vorig jaar 766 miljoen winst. Een overname van 1100 miljoen is daarmee binnen 18 maanden terugverdiend. Grote vraag is dan waarom staat RTL in de etalage?

Edit; ah, RTL groep en Nederland. Was al verbaasd.

[Reactie gewijzigd door Deveon op 22 juli 2024 13:18]

Je haalt RTL Group en RTL Nederland door elkaar. RTL NL heeft een omzet van 636M euro, dus zeker geen 700M euro winst.

Zou ook nogal onwaarschijnlijk zijn als een bedrijf met 7 miljard omzet en bijna 800 miljoen winst wordt verkocht voor zo’n laag bedrag.
Volgens het artikel een omzet van 636 miljoen. Dus zeker geen winst die 766 miljoen is. Eerder (maar dat staat er niet bij) 10% daarvan of zo.
Kun je hier wat mee? https://www.consultancy.n...ernames-ooit-in-nederland

Vergeleken met sommige van die overnames stelt 1,1 miljard echt niks voor.
DPG Media verdient gewoon heel veel geld door operationele afdelingen zoals HR, IT, Marketing, Sales, Faciliteiten, Contact Centers vanuit centrale afdelingen te organiseren. Als je nu voor een ondersteunende dienst werkt als IT, bijvoorbeeld Servicedesk, dat je niet meer 10 Servicedeskers nodig hebt voor RTL maar de helft, geen twee ticketing systemen en noem maar op. En dat bij alle andere ondersteunende diensten...

Daarnaast hebben ze in Belgie zoiets als Videoland, genaamd Streamz. Deze platformen zijn geen concurrenten van elkaar dus ze kunnen daar ook content gaan delen of ook rondom ontwikkeling van de platformen en de kosten daaromtrent.

[Reactie gewijzigd door Confusius-nl op 22 juli 2024 13:18]

Blokade hoop ik dpg is al veel te groot in Nederland
Is Erik Roddenhof niet de CEO van de DPG Media? Zelfde Erik die riep van; ‘We moeten erover waken dat we niet té Nederlands worden’ ?
In welke context heeft ie dat gezegd? Ik kan zo'n opmerking namelijk op meerdere manieren interpreteren, incl de mogelijkheid dat hij niet wil dat het bedrijf te afhankelijk van de Nederlandse markt wordt.
Dit moet toch echt tegengehouden worden. RTL is een van de grote concurrenten van DPG op het gebied van nieuwsaanbod in Nederland. Als dit doorgaat komt ons nieuws volgens mij nog maar van drie partijen: NOS, Mediahuis, en DPG Media en dat lijkt mij geen geweldige ontwikkeling.
Waarbij de partijen die momenteel over de grondwet onderhandelen niet kunnen wachten om NOS/NPO om zeep te helpen.
De vraag is natuurlijk of dit goed gekeurd gaat worden door de ACM.
In Hilversumse kringen is al langer bekend dat RTL de Nederlandse tak kwijt wil en vaker in de etalage heeft gestaan.

Ik denk dat het huidige medialandschap in Nederland te klein is voor meerdere grote spelers, vooral op tv gebied.
Het tv publiek vergrijsd, voor reclameverkoop is alleen het magische getal 20-49 (jaar) heilig en het aantal tv-uren dat mensen lineair tv kijken wordt steeds minder.

Dan maar de handen ineen slaan met Videoland (Nederlands RTL streamingsplatform) en Streamz (Belgisch DPG streamingsplatform) om echt goede content met elkaar te maken.

Dat was ook het doel van John de Mol om zich destijds met Talpa aan RTL aan te bieden: een vuist maken tegen grote internationale streamingsplatforms met goede Nederlandse content.

Maar uiteraard is er wel reden tot zorgen, want RTL-nieuws heeft zeer goede redacties op vrijwel ieder gebied.
De vraag is of deze niet op den duur wegbezuinigd zal worden omdat DPG nu eenmaal met hun kranten al zeer veel journalisten heeft.

En ook voor DPG zelf kan het wat probleempjes opleveren: een krant zoals bijvoorbeeld het AD heeft een tv-recensent (Angela de Jong) die elke dag zeer goed belezen columns aanlevert, de vraag is of dit soort persoonlijkheden nog objectief kunnen werken als RTL onderdeel van hun bedrijf gaat uitmaken.

[Reactie gewijzigd door the_leonater op 22 juli 2024 13:18]

Bij RTL zie je nu veel mensen van de Telegraaf in de talkshows. Ben benieuwd of dat straks nog steeds zo is.
Veel reacties geven al aan dat dit een slecht idee is. Hopelijk ziet de ACM dat ook zo.

Maar er is meer aan de hand. Ik denk dat het op de lange termijn niet werkbaar is dat het van de ACM afhangt of een overname door mag gaan of niet. Volgens mij kan je zeggen dat boven een bepaalde grootte (kan je meten in omzet en/of aantal medewerkers) een overname voor niemand behalve de aandeelhouders interessant is. Er worden altijd mooie woorden geschreven over "synergie" enzo, maar in de praktijk is het eigenlijk altijd een verarming van het aanbod. En gaan er banen verloren.

Nu kan het zijn dat dit een marktmechanisme is dat zorgt voor meer efficiëntie en dus lagere prijzen. Maar op een gegeven moment neemt de efficiëntie echt niet meer toe. (Sterker nog: kleine bedrijven kunnen vaak heel efficiënt zijn, en grote bedrijven juist log en bureaucratisch.) Ik vraag me af of er geen systeem te bedenken valt met wat meer regels voor de vrije markt. Zoals:
  • een maximum bedrijfsgrootte, kom je daar boven, dan kan je geen overnames meer doen, of moet je zelfs gaan opsplitsen
  • een maximum marktaandeel, kom je daar boven, dan mag je geen overnames meer doen
  • een minimum aantal concurrenten, zijn er minder dan X concurrenten, dan is een overname sowieso uitgesloten
  • etc.
Met dergelijke regels heb je geen ACM nodig, maar is vooraf duidelijk dat een overname er niet in zit.
Nee, dat idee is niet werkbaar.

* Bedrijfsgrootte : de hele journalistiek werkt al met ZZP' ers in plaats van medewerkers.
* Marktaandeel : wie definieert de markt, als het niet de ACM is? Telt de NPO bijvoorbeeld mee op de TV markt, of is RTL actief op de markt voor commerciele TV zenders?
* Maximaal aantal concurrenten : triviaal te ondermijnen, richt als groot bedrijf wat nep-concurrentjes op.

Vergeet niet, dit soort bedrijven zijn groot genoeg om dure advocaten in te huren die de mazen in jouw wetten vinden.
Hé, ik zeg niet dat het triviaal is. Maar om het nou meteen als "niet werkbaar" weg te zetten. Als je zou willen, zou je best een werkbare set regels kunnen maken, volgens mij.
Om op jouw punten in te gaan:
  • Bedrijfsgrootte: Je kan grootte van een bedrijf ook meten met omzet. En je kan ZZP-contracten ook meetellen natuurlijk. Overal is een oplossing voor.
  • Marktaandeel: De ACM zou best de markt kunnen definiëren, ze hoeven zich dan immers niet meer te buigen over iedere individuele overname.
  • Maximaal aantal concurrenten: je kan nepbedrijven afvangen door een ondergrens te stellen aan de grootte. En je moet natuurlijk regels hebben om te zorgen dat onafhankelijke bedrijven ook echt onafhankelijk zijn. Dus raden van bestuur mogen niet dezelfde mensen hebben. Aandelen mogen niet in handen zijn van dezelfde rechtspersonen, enzovoort, enzovoort
Het is niet makkelijk, maar het is echt wel dicht te timmeren.

Mazen in de wet. Tuurlijk. Mensen rijden ook te hard ondanks snelheidsbeperkingen. Maar als dat soort dingen te grootschalig overtreden worden, kan er wel degelijk opgetreden worden. Ten eerste omdat rechters ook naar de geest van de wet kijken. En ten tweede omdat wetten ook aangescherpt kunnen worden.

De vraag is niet of het uitvoerbaar is. De vraag is of de wil er is om er überhaupt over na te denken.
Lijkt me niet gezond voor de concurrentie in Nederland..
Lijkt me niet gezond voor de concurrentie in Nederland..
Hun verweer is dat ze niet concureren met binnenlandse televisie- en krantenuitgevers, maar dat ze concurreren met internationale mediagiganten zoals Facebook en X. Hier op Tweakers lees ik regelmatig dat er een Europese concurent voor deze Amerikaanse techreuzen moet komen, maar als een Europees mediabedrijf daadwerkelijk iets groter wordt staat iedereen op zijn achterste poten.

Zelf maak ik me meer zorgen dat een bedrijf dat kwaliteitskranten maakt nu ook verantwoordelijk wordt voor RTL-programma's. Of erger, andersom. Maar aan aan de andere kant, ze maakten het Algemeen Dagblad ook, dus blijkbaar kun je populaire massamedia combineren met kwaliteitsmedia.
Kan ik niet in meegaan: Als je een concurrent voor de internationale giganten wilt zijn, moet je in meer landen actief worden. DPG breidt hier zijn marktaandeel in Nederland uit. Dat is een probleem voor de commerciële concurrentieverhoudingen, maar net zo zeer dat al het nieuws bij één partij wordt gemaakt en daarmee de onafhankelijke pers in gevaar komt.

Laat DPG een televisiezender in Polen overnemen, dan doen ze wat nuttigs.
Laat DPG een televisiezender in Polen overnemen, dan doen ze wat nuttigs.
Wat maakt dat een Poolse TV zender anders is dan een Nederlandse (of eigenlijk Luxemburgse)?
Dat met een Poolse TV-zender zowel Polen als Nederlanders kunnen kiezen voor media van DPG als van een andere aanbieder.
Dat DPG nog niet in Polen actief en er op die markt het media-aanbod ook erg eenzijdig is. Een Poolse zender overnemen zorgt op die markt voor meer diversiteit.

Met de overname van RTL worden nu twee stemmen met een groot marktaandeel één stem, derhalve ernstige, mijn inziens onacceptabele, verschraling van de mediadiversiteit.
Ik denk dat overnemen niets aan diversiteit brengt, een eigen zender daar beginnen wel. ;)
Dat is natuurlijk nog beter, maar de situatie in het Poolse medialandschap is dat zenders te kampen hadden met politieke invloed vanuit PiS-partij. Een zender overnemen neemt die invloed weg en zorgt op die manier voor meer pluriformiteit.
dat er een Europese concurent voor deze Amerikaanse techreuzen moet komen
Ja, maar om dat op een zelfde manier te doen zoals die Amerikaanse techreuzen, lijkt mij niet gewenst toch?
Hier op Tweakers lees ik regelmatig dat er een Europese concurent voor deze Amerikaanse techreuzen moet komen, maar als een Europees mediabedrijf daadwerkelijk iets groter wordt staat iedereen op zijn achterste poten.
Misschien moet dat dan ook duidelijk zijn, ik zie niet op wat voor manier ze momenteel concurreren met die partijen. Het enige wat er gebeurt is dat ze steeds meer aandeel in alle Nederlandse en Belgische media krijgen op vlakken waar op die Amerikaanse bedrijven niet actief zijn.

Ik zou DPG Media ook geen techbedrijf noemen en ze zitten ook veel te verspreid over markten en merken om te kunnen concurreren met ook maar 1 Amerikaans bedrijf dat zich wel specialiseert in bepaalde producten. Gaat ook niet gebeuren tenzij ze van plan zijn om straks alles in een product te gieten.
Ik zou DPG Media ook geen techbedrijf noemen
Je zou kunnen beargumenteren dat Google ook geen tech-bedrijf is. Ze verdienen hun geld, net als RTL, met advertenties: het zijn advertentiebedrijven die verschillende diensten maken om die advertenties in te kunnen verpakken.
Ik mag toch van harte hopen dat dit niet doorgaat, de pluriformiteit is al enorm versoberd dankzij DPG. Niet nog meer van dit graag.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.