ACM: vervolgonderzoek naar overname RTL door DPG is nodig

De Autoriteit Consument en Markt concludeert dat er meer onderzoek nodig is naar de overname van RTL door DPG Media. Daarom wil de marktwaakhond een vervolgonderzoek instellen om de 'mogelijke nadelige gevolgen van de overname verder te onderzoeken'.

Door de overname zou een mediabedrijf ontstaan met een groot aanbod op televisie, video streaming, radio, dagbladen en online nieuws, schrijft de ACM.

"DPG verkrijgt door de overname van RTL een nog sterkere positie als aanbieder van betaald en onbetaald algemeen nieuws, zowel online als offline. De overname kan DPG daardoor mogelijk in staat stellen om de kwaliteit en toegankelijkheid van algemene nieuwsdiensten te verlagen. Bijvoorbeeld door nieuwsartikelen over meerdere kanalen te verspreiden in plaats van apart te creëren, of door de omvang van onbetaald nieuws te beperken. Als dat het geval is, kan dat leiden tot een vermindering van de omvang, kwaliteit en pluriformiteit van het algemene nieuwsaanbod aan consumenten", aldus de ACM.

Daarnaast kan DPG mogelijk een breder advertentiepakket aanbieden aan adverteerders door de grote hoeveelheid gebruikersgegevens waarover het bedrijf beschikt. DPG Media zegt zelf op die manier op te willen kunnen treden tegen grote techbedrijven zoals Google en Meta, die nu domineren op de online-advertentiemarkt. Maar die grote aantallen zouden ongunstig kunnen uitpakken voor andere mediabedrijven, die hierdoor niet voldoende kunnen concurreren, stelt de markttoezichthouder. RTL kan de onderhandelingspositie tegenover persbureau ANP versterken. Ook dit kan negatieve gevolgen hebben voor andere nieuwsplatforms, zegt de marktwaakhond.

Verder kan de overname nadelige invloed hebben op de arbeidsvoorwaarden van journalisten, doordat DPG na de overname van RTL mogelijk inkoopmacht verwerft of versterkt. De ACM wil daarom meer onderzoek doen naar de gevolgen van de overname voor de positie van zowel journalisten in vaste dienst als freelancers.

Volgens de ACM moeten DPG, dat het moederbedrijf van Tweakers is, en RTL aangeven of ze de overname, die 1,1 miljard euro omvat, willen voortzetten. Zo ja, dan moeten ze een vergunning voor de overname aanvragen. Naar aanleiding van die vergunning volgt een 'diepgaand onderzoek naar de gevolgen van de overname', waarbij het Commissariaat voor de Media ook wordt betrokken. Binnen dertien weken volgt een beslissing van het ACM.

Door Loïs Franx

Redacteur

17-05-2024 • 12:55

60

Reacties (60)

60
55
27
0
0
19
Wijzig sortering
Wel gaaf hoe wij op de kleintjes letten en Google, Facebook en andere grootmachten de wereld overnemen.
De macht van Google en Meta inperken is uiteraard ook belangrijk, maar binnen het Nederlandse taalgebied is DPG Media toch echt een (te) grote speler. Voor veel consumenten, adverteerders en journalisten is een bedrijf als DPG Media zeker zo belangrijk als Google of Meta. Het gaat niet alleen om het globale perspectief, ook binnen één taalgebied kan een mediabedrijf te groot zijn, ook al stellen ze op wereldwijde schaal niet veel voor.
Dat is juist het punt. Google, Fb, etc. zijn al heel invloedrijk op de media die we te zien krijgen door hun algoritmes. Het proberen af te stappen van die platformen door anderen op te zoeken kan alleen als er genoeg alternatieven bestaan.
De ACM geeft nu aan dat te willen waarborgen.

Als er nu binnen een land als NL maar twee spelers overblijven dan is de kans aanwezig dat ze ofwel onderlinge (prijs)afspraken maken (illegaal) of dat ze competitieve tegenpolen van elkaar worden. En dan kan je wellicht Amerikaanse situaties krijgen waar de helft van het land één nieuwsmedium gelooft en de helft van het land de ander. Geen van die twee opties zijn om echt vrolijk van te worden.
DPG Media laten doorgroeien zou alsnog geen Google opleveren, want Nederland heeft niet het geopolitieke en economische voordeel dat de (zeer dominante) VS hebben. En als DPG wel zo groot zou worden als Facebook of Google dan zou het een probleem zijn, geen oplossing. Dat de VS de zaken nog verder uit de hand heeft laten lopen is geen geweldig argument om hetzelfde te doen. Europa kan de macht van die giganten wel beperken binnen Europa, als de VS niet wil ingrijpen. Dat is een stuk slimmer dan te proberen ze te evenaren.
Naast de al genoemde zorgen over de te grote invloed op Nederlandstalige nieuwsbronnen en macht op de advertentiemarkt, lijkt het me ook niet onbelangrijk dat één mediareus slecht zou zijn voor de positie van journalisten als werknemers. Zij kunnen steeds moeilijker om DPG Media heen, in een vakgebied waar het toch al niet makkelijk is een vaste baan te krijgen.
Als de overname door zou gaan zou er niet maar één reus zijn, je hebt ook nog Mediahuis Nederland (vroeger de Telegraaf Media Groep geheten), die ook een aantal behoorlijk grote titels in hun assortiment heeft zitten.

Maar los daarvan wordt de spoeling dan wel heel dun idd, dus ik ben ook niet zo'n voorstander van een overname eerlijk gezegd.

Nu heb je tenminste nog 3 grote spelers (RTL, DPG en Mediahuis NL), naast nog wat kleinere spelers, en dus enige variatie zodat men elkaar scherp moet houden. Als er maar twee zijn is dat toch een stuk minder...
Vergeet ook Talpa niet als grote speler/concurrent op tv gebied.
Vooral op primetime zijn de kijkcijfers echt aan elkaar gewaagd in vergelijking met RTL.

John de Mol wilde enige tijd geleden ook Talpa verkopen aan RTL, ook deze deal is afgekeurd door de ACM.
De Mol zou dan 30% aandelen krijgen.
De mol had ook grote plannen met RTL zoals series en programma formats te ontwikkelen die goed internationaal verkocht konden worden en Videoland ook internationaal te laten gaan met goede content van eigen bodem.

Het zou mij ook niks verbazen als Bertelsmann ook van de een op de andere dag de stekker uit RTL Nederland trekt, de Nederlandse tak staat immers al heel lang in de etalage om te verkopen en steeds gooit de ACM roet in het eten.
Een keer moet het klaar zijn voor hun denk ik.
Mediahuis Nederland is een Belgische dochteronderneming van Mediahuis...
Nee, ik vind het geen fijn idee, dat een buitenlandse speler, zoveel invloed heeft op de media in Nederland.

[Reactie gewijzigd door wica op 22 juli 2024 14:45]

Nee, ik vind het geen fijn idee, dat een buitenlandse speler, zoveel invloed heeft op de media in Nederland
Mediahuis is dan weliswaar een Belgisch bedrijf, maar zeker in het geval van het nieuws is het van belang dat we niet naar de landsgrenzen kijken, maar naar de taalgrenzen.
DPG is eigenlijk ook helemaal geen mediabedrijf maar een data- en advertentiebedrijf.

De media zijn tools om zoveel mogelijk data te verzamelen, verhandelen en advertenties te verkopen.
Het is wel degelijk een mediabedrijf maar tevens ook dataverzamelaar en advertentiebedrijf. Onder hun merken vallen een aantal serieuze media.
Monopolies zijn slecht voor een tal van redenen, zij het dat ze bekend staan dat ze personeel onder betalen, dat ze media beïnvloeden, dat ze macht uitoefenen op de overheid, dat ze hun positie misbruiken voor hogere inkomsten, dat ze vooruitgang stagneren, dat ze concurrentie onderdrukken enz.

Dit soort giganten hebben voor de maatschappij helemaal geen positieve bijdrage in welke vorm dan ook en dit zou dan ook nooit moeten gebeuren.
En terecht. DPG heeft al zoveel traditionele media opgeslokt, dat het moeilijk is daar een tegenstem aan te geven. Tot op heden mogen de DPG kranten hun eigen 'zuil' blijven bedienen, maar wie zegt dat dat in de toekomst nog zo is?
Ik vind het belangrijk dat er -zeker in de tijd van grootschalige beïnvloeding door bots etc op de sociale media kanalen- objectieve journalistiek kan ontstaan. Nu weet ik dat alle journalistiek gekleurd is en geschreven is vanuit een bepaalde blik, maar één conglomeraat dat praktisch alle mediakanalen in Nederland en België in handen heeft lijkt me niet wenselijk.... Het geeft het andere geluid minder, en minder ruimte...

[Reactie gewijzigd door caspervc op 22 juli 2024 14:45]

Je merkt nu al in veel van de nieuws outlets dat het nieuws gekleurder en gekleurder wordt. Waar vroeger journalistiek vooral feitelijk was en er informatie verschaft werd, aangevuld met wat opinie stukken, is daar tegenwoordig veel minder sprake van. Ik kan bij het AD regelmatig zien aan de toon van de kop wie de schrijver is van het artikel.
Dat is toch echt onzin.

Vroeger was de journalistiek verzuild, dat was pas vooringevuld.

Er werd ook veel meer aan analyse en duiding gedaan. Zie bv de dikte van de zaterdagkrant, destijds.

Het probleem zit hem veel meer in de twitterachtige soundbites, en de vooringenomenheid van veel mensen wat ze horen te bombarderen tot fake, woke en of vooringenomen
Ik snap het denk ik niet, RTL Nederland is een Luxemburgse (RTL = Radio Télévision Luxembourg), zender en vallen net zoals de Duitse RTL onder RTL Group. Logo's van de zenders tussen Nederland en Duitsland zijn recentelijk gelijk getrokken in design. Betekend dit dat RTL Group RTL Nederland wil verkopen aan DPG? Of blijft RTL Nederland onderdeel van de Luxemburgse tak en wil DPG alleen een belang hebben?
Betekend dit dat RTL Group RTL Nederland wil verkopen aan DPG?
Het gaat hier inderdaad puur en alleen om RTL Nederland wat men over zou willen nemen, dus NIET de hele RTL Group.

Staat ook in het vorige artikel: nieuws: DPG Media en RTL Nederland sluiten overeenkomst overname voor 1,1 mil...
DPG Media heeft een overeenkomst gesloten met RTL Group voor de overname van RTL Nederland en Videoland voor 1,1 miljard euro.
Betekend dit dat RTL Group RTL Nederland wil verkopen aan DPG?
Ja. Het plan (waar hopelijk een stokje voor gestoken wordt) is dat RTL Nederland onderdeel wordt van DPG. Het zou de naam RTL behouden, maar niet langer onderdeel zijn van het internationale RTL.
Ik hoop inderdaad (met alle respect naar Tweakers.net als onderdeel van DPG) dat RTL niet wordt overgenomen door DPG. Als je kijkt welk marktaandeel DPG nu al in Nederland heeft maak ik me zorgen dat het niet teveel invloed krijgt op de nieuws informatie voorziening en pers in Nederland.
Dat marktaandeel an sich maakt me niets uit, als het een fatsoenlijk bedrijf zou zijn mogen ze zo groot worden als ze willen. Hetzelfde geldt voor mij zelfs voor Google, Amazon, Meta en ga maar door. Het probleem is de ethiek die ze er op nahouden - geld altijd boven alles, sociale/maatschappelijke verantwoordelijkheid mag geen cent kosten lijkt het (dat wat ze daaraan uitgeven is in mijn ogen 99% greenwashing of zelfs marketing)

Bij DPG krijg ik alleen nog steeds een vieze smaak in m'n mond door hoe ze met de cookiewall omgingen en wat voor belachelijke abonnementsvoorwaarden ze hadden.
Dat marktaandeel an sich maakt me niets uit, als het een fatsoenlijk bedrijf zou zijn mogen ze zo groot worden als ze willen. Hetzelfde geldt voor mij zelfs voor Google, Amazon, Meta en ga maar door.
Een probleem van grote bedrijven is dat zij hun macht in één markt misbruiken om sterker te worden in andere markten. Dit beperkt concurrentieruimte, innovatie, en de positie van de consument. Dat heeft niets te maken met fatsoen, maar is simpelweg een resultaat van vrije markt kapitalisme. Een manier om dit te beperken is het regulieren van de markt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:45]

Maar wat is fatsoenlijk? En wie garandeert dat dat tot in lengte van jaren zo blijft? Het criterium “fatsoenlijk bedrijf” zal nooit gebruikt worden bij dit soort overnames, je moet altijd rekening houden met de onbekende toekomst,
Dat invloed is er al ... regionale kranten die letterlijk stukken kopieren van andere kranten die allemaal onder DPG vallen en bovendien niet te vergeten die misselijke betaalmuren want dat worden er steeds meer en ook voor steeds minder intressante stukken!

Ik wil best betalen maar ik wil niet meteen vast zitten voor jaren! Ooit eens een maand genomen toen wilde ik opzeggen dat kon niet.... (kleine lettertjes) na veel bombarie toch geluk tom er vanaf te komen!

Voor mij nooit meer!
Voor die misselijke betaalmuren is er archive.is 👍🏻
die kende ik nog niet, bedankt! die komt in me favorieten te staan!
Dat er kranten stukken letterlijk overgenomen worden binnen DPG is te begrijpen.
Maar een externe bron gebruiken en zelf dit stuk achter een betaalmuur zetten zou verboden moeten worden. Ook zogenaamde gezondheidsrisico berichte achter een muur zetten. Of dit is geld maken met onzin, of moedwillig de gezondheid van mensen in gevaar brengen.
Tijd dat er eens hard wordt opgetreden tegen de DPG. Bij herhaling alle DPG sites op zwart. En bij elke overtreding de duur verlengen.
Precies dat dus... hoe vaak gebeurt het wel niet dat een best intressant artikel betreft gezondheid of regionale veiligheid achter een betaalmuur komt te zitten, dat zou verboden moeten worden!
Er zijn hele encyclopedieën met interessante info over gezondheid en maandelijks talloze medisch wetenschappelijke publicaties. Moeten die dan ook allemaal gratis zijn?
Waarschuwingen vanuit de overheid die dagbladen geplaatst worden mogen nooit achter een betaalmuur. Eigen artikelen mogen natuurlijk gewoon wel achter een betaalmuur.
Slechte ervaring met DPG via nu.nl. Passen censuur toe op de reacties van een kant, en laten de best wel opjuttende reacties van de andere kant staan. Plaatsen regelmatig (veel te veel) nieuwsberichten over iets waar ze voor of juist tegen zijn. Het is een broedplaats voor FvD stemmers. Letterlijk iedereen die ik heb overgehaald om met nu.nl te stoppen en op zoek te gaan naar een alternatief zijn rustiger/minder geirriteerd geworden.

DPG heeft naar mijn mening ook een verkeerde invloed op Tweakers.net; zie het advertentiedebakel. Het was zo'n goed idee waar ik helemaal oké mee was.

Daarnaast heeft DPG ook nog schijt aan de cookiewet en het is bijzonder dat ze nog niet voor hun cookiemuur zijn beboet.

Dus inderdaad; ik hoop ook dat RTL niet wordt overgenomen door DPG. Het is belangrijk dat er meerdere keuzes zijn, en als RTL wordt overgenomen, is dat weer eentje minder.
FvD-stemmers? In de comments misschien, maar in de artikelen is een hoog pc-gehalte, en niet vanwege de overname van Tweakers-artikelen.
Nu.nl censureert hevig linkse reacties en zeer extreemrechtse meningen worden naar de top gepompt.

Vele comment secties hebben dezelfde 4 rechtse gebruikers die het helemaal platspammen met desinformatie.
Ik zie juist het tegenovergestelde gebeuren op nu.nl.

Daarnaast is heel duidelijk bij nu.nl te zien hoe gekleurd zij zijn met het opstellen/vrij laten van artikelen.

Eurosongfestival is een goed voorbeeld. De artikelen die Joost steunde werden geplaatst, op het moment dat het nieuws op de radio aangaf dat een Zweedse krant aangaf dat er apparatuur gesloopt was, had ik verwacht dit zal nu ook wel op nu.nl geplaatst worden iets met twee kanten van het verhaal.

Echter werd dit niet gedaan en comments die naar het Zweedse artikel verwezen werden verwijderd.

Voor mij is nu.nl wel een beetje klaar.
Ik heb inderdaad nergens verhalen over gesloopte apparatuur gezien, was dit nog tijdens de geruchtfase of is er confirmatie geweest dat er apparatuur is gesloopt? Op dag1 ging het namelijk nog over een "fysieke aanval" maar daarna bleek het echter een "dreigende beweging" te zijn geweest.

Misschien dat ik zelf ook een kant van het verhaal heb gemist, zet gerust een linkje neer naar het Zweedse artikel zou het wel willen lezen.
Dit was op zondagavond, dus na de finale en de geruchten.

Even snel een link gevonden. (Geen DPG artikel)

https://www.rtl.nl/boulev...en-bij-incident-met-klein

[Reactie gewijzigd door redslow op 22 juli 2024 14:45]

Dank voor uw link, inderdaad nergens zien verschijnen in de comments. Enkel veel reacties dat Joost heel antisemitisch zou zijn terwijl uw reactie veel meer toevoegd. Nu.nl heeft recent wel een update geplaatst over een duw maar nog niks over een gebroken camera
Dat is dan toch per design waarschijnlijk. Gewoon engagement bait om een bepaald type persoon boos te maken die dan gaan commenten en dus langer op de site blijven en langer naar advertenties staren.
Tja, de Belgen zijn dan wel één niveautje doortrapter dan ik zou verwachten.
Die cookiemuren zijn nog wel het irritantste, vind ik zelf. NuJIJ was altijd al een hellegat en het is na het toevoegen van moderatie flink beter geworden, maar het blijft een afvoerputje dat bijna Twitter voorbijstreeft. Zet je dat tegenover Tweakers, dan is het hier toch een stuk beter geregeld, allebij DPG-beheerde communities.

Zodra de DPG-advertenties en cookiemuur aan gaan, doet mijn adblocker dat ook. Ik snap dat DPG geld wil verdienen met Tweakers (en Pricewatch blijkbaar niet genoeg oplevert), maar zolang zij de wet negeren, doet het smeken van die partijen om me te mogen stalken me niet zoveel. Het lijkt me dat Tweakers zelf hier redelijk machteloos in staat, maar trackingadvertenties gaan langetermijn helemaal niets verbeteren. Hardware.info had advertenties en dat is praktisch opgedoekt, waarom zou dat ik bij Tweakers geloven dat DPG hen wel met rust laat?

Hoog tijd dat het AP een keer optreedt tegen DPG, maar ik heb het idee dat ze belangrijkere zaken aan het behandelen zijn met de beperkte capaciteit die ze hebben.
Ik zie nooit weggehaalde berichten.... :+

(maar censuur hier valt nog wel mee toch - natuurlijk is een tendens maar dat is onvermijdelijk)
Ik ben zelf op de "vingers getikt" door Tweakers/DPG moderatie omdat ik beoordelingen op reacties volgens hen niet volgens de juiste cijfers beoordeelde (+1, +2, +3).
Dit terwijl ik goed overweeg en afwissel tussen een +1, +2 of +3, maar o wee als ik er mijn mening/weerwoord over had en vrijheid van mening aangaf. Dan werd ik alsnog verteld dat ik geen mening mag hebben (bruut bewoord). Ja, want meningen moeten volgens het gemiddelde cijfer gegeven worden.

Dus als je afwijkt van de +1 gemiddelde die een reactie heeft gehad, en jij bent van mening dat dat een +2/+3 is...

Ik ben dan ook gestopt met beoordelingen geven, omdat ik bang werd gemaakt dat mijn Tweakers.net account zou verwijderd worden, terwijl ik ondertussen sinds 20 jaar lid ben en zeer veel online ben op Tweakers.

[Reactie gewijzigd door sn33ky op 22 juli 2024 14:45]

ai - dat is inderdaad wel apart. Vreemd want de spreiding van een beoordeling is nu juist niet zo groot (slechts 4 levels). Dus hoe dan een afwijking een te grote afwijking kan vormen.... en dan denken ik ook - wat maakt het uit? Als er drie een +1 wordt gegeven en slechts 1 keer een +3 dan blijft het +1.
Herkenbaar, daarom ben ik ook gestopt met reacties modereren. Op zich krijg je redelijk duidelijke handvaten, maar met diverse gebruikers onder elkaar heb je diverse zienswijzen. Dat wordt door Tweakers niet gerespecteerd. Mod X mag iets anders interpreteren bij een +1 ''Informatieve en interessante reacties die een nuttige toevoeging zijn op de discussie in een ontopic thread of de informatie in het artikel.'' dan ik, maar je wordt er wel op aangesproken als het niet overeenkomt met wat de Mod wil. Maakt het geen slecht systeem, maar wel heel willekeurig voor interpretatie. Bovendien, als iets toch niet overeenkomt dan krijgt het vanzelf wel een 0 of -1.
Dit is geen censuur. Niemand verbiedt jou om bepaalde dingen te zeggen. Maar dat wil niet zeggen dat iedere website eigenaar jouw mening moet plaatsen. Maar als je het op je eigen website zet is er niemand die het weghaalt en kan je zeggen/schrijven wat je wilt. Als Albert Heijn geen pornoboekjes bij de tijdschriften wil hebben is dat ook geen censuur.
In prinspiepe mag alleen de overheid geen censuur plegen, echter bestaat er ook zoiets als het probleem met "corporate censorship" en DPG media is groot en invloedrijk genoeg om zich hier schuldig aan te maken.
Tevens vallen religies hier ook onder.

De fammilie Thillo is een zeer eng (links)clubje met veels te veel macht.
Je haalt twee zaken door elkaar. Modereren =/= censureren.

Ik denk dat het een lastige dilemma is. Nepnieuws voert de orde van de dag en Facebook is een broeinest van accounts die mensen misleiden waardoor bijvoorbeeld ziektes van 80 jaar geleden weer terugkomen. Dat heeft een veel groter ontwrichtende werking op de samenleving dan de nepnieuws verwijderen (in jouw woorden censureren). Troll accounts die niks anders doen dan mensen online lastigvallen heb je ook. Enige manier om dat te bestrijden is om je verplicht online te identificeren op de grote platforms. Dat is de enige goede oplossing om nepnieuws en trolls te bestrijden.
Des te erger nog dat ze op hun sites de gebruikers die hen geld opleveren vragen om mee te denken in verdienmoddellen en wat voor content ze moeten posten. Dat terwijl er dus blijkbaar genoeg geld is voor RTL overname. Nu zal dat allemaal wel met een ROI analyse te verantwoorden zijn, maar het voelt verkeerd.
Ik hoop dat dit niet doorgaat. Voor de werknemers en de consument is dit niet goed. Op de lange termijn ook niet voor adverteerders. Deze zien nu waarschijnlijk alle unieke kansen, maar op termijn willen de aandeelhouders het maximale eruit halen en staan ook de adverteerders in de kou. Nu kan de ACM deze enshittification stoppen.
Deze fusie is het enige goede om te doen om nog enigszins weerstand te bieden tegen de grote spelers. Nationaliseren of fuseren. Twee kleinere partijen kunnen te weinig opboksen tegen Meta/google etc.
Mogelijk nadelige gevolgen? Zoals helemaal geen normale concurrentie meer?? En dan met name bij zoiets wezenlijk belangrijks als een pluriforme/veelzijdige pers cq journalistiek. Welke steeds meer te wensen over laat .. Juist bij de gevestigde grotere omroepen. Juist op dit punt zou een rtl kunnen scoren ,maar helaas lijkt het met de dag meer op een verlengstuk van de npo.
Slechte ervaringen met DPG. Daarnaast zijn ze als een gek aan het opkopen, ik denk niet dat dat in het voordeel van ons de Nederlandse burgers is. Ik ben redelijk te spreken over RTL sinds hun onderzoek redactie vaker mistanden aan het licht brengt waarnaar alle alarmbellen afgaan bij de andere nieuwspartijen. Gezien hoe DPG omgaat met zijn overgekochte partijen zoals RTL in België (en Tweakers haha) is dit niet iets wat we moeten willen. Daarnaast mag je ook de artikelen van RTL gratis lezen op hun website, dit is een pure aanname maar gezien hoe de Volkskrants website werkt na de overname zal hier binnenkort een abonnement voor nodig zijn.

[Reactie gewijzigd door HellboyFromHell op 22 juli 2024 14:45]

Het is tijd dat onze regering met een wet gaat komen dat minimaal 80% van de Nederlandse media in Nederlandse handen moet zijn. Met verplichte verkoop van mediabedrijven aan Nederlandse uitgevers. En verbod op verkoop van Nederlandse media aan buitenlandse bedrijven.

Ook vind ik dat de ACM dit echt moet tegenhouden. Er is nu nog enige concurrentie in de commerciële media. Maar als dit doorgaat heb je straks Mediahuis (telegraaf, etc) uit België en DPG (Tweakers, nu.nl, qmusic, AD, ed) uit België en een paar kleine lokale kranten. (GeenStijl, de Andere Krant, etc) Hierdoor is er een te grote monopoly van Belgische bedrijven in Nederland en zullen Nederlandse bedrijven het heel zwaar krijgen. Dus moet de ACM ingrijpen, dat is hun taak.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.