Talpa wil Google en Facebook beconcurreren met gerichte internetreclame

John de Mol richt een nieuw bedrijf met de naam Talpa Network op om gepersonaliseerde advertenties aan te bieden. Daarvoor zet Talpa al zijn media-activiteiten in en neemt het Vakantieveilingen over. Volgens De Mol beschermt de overheid de mediasector te weinig tegen Google en Facebook.

Onder Talpa Network vallen de radiozenders 538, Sky Radio, Radio 10 en Veronica, de tv-zenders Net5, SBS 6 & 9 en Veronica en de onlinediensten Juke en Kijk. Daarnaast neemt De Mol Emesa van Vakantieveilingen over. Samen zouden die goed zijn voor vijf miljoen abonnees, van wie de data ingezet kan worden voor gepersonaliseerde advertenties. Daarnaast komt er een nieuwe streamingdienst voor live amateurvoetbal.

Volgens het ANP richt De Mol zich met het bedrijf op concurrentie met internationale grootmachten die de internationale reclamemarkt domineren, zoals Google en Facebook. De topman verklaarde bij de bekendmaking van mening te zijn dat de overheid te weinig doet om de Nederlandse mediasector te beschermen tegen deze bedrijven.

Den Haag zou de mediasector ten onrechte als gefragmenteerd zien, terwijl alle mediabedrijven 'in dezelfde vijver' zouden vissen. Volgens hem moet de overheid nadenken over een krachtig mediabeleid. In plaats daarvan zou er sprake zijn van 'passief toekijken hoe buitenlandse mediagiganten de Hollandse kaas van ons brood eten'.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

23-11-2017 • 19:58

145

Reacties (145)

145
135
76
4
1
38
Wijzig sortering
"In plaats daarvan zou er sprake zijn van 'passief toekijken hoe buitenlandse mediagiganten de Hollandse kaas van ons brood eten"

Die uitspraak ging in het 20:00 journaal van de NOS nog iets verder, de NPO wil geld ontvangen van Netflix en Google omdat de reclamewinst omlaag gaat, wat een totaalidioten. Wat mij betreft mogen dat soort zenders snel kapot gaan.


https://nos.nl/uitzending/29278-nos-journaal.html op 18:00
Mooi dat je de bron er bij vermeld, ik was namelijk vrij sceptisch, maar dat is inderdaad wat ze zeggen. Overigens is het niet zo heel vreemd dat buitenlandse bedrijven belasting moeten betalen om hun producten in Nederland af te zetten. Nederlandse producten, zeker uit te cultuursector, kunnen dan weer staatsteun krijgen. Volgens mij gebeurt dat in Frankrijk nog veel sterker: alles om buitenlandse culturele invloeden te beperken en het nationaal product te stimuleren. Natuurlijk moet dit binnen internationale (handels)verdragen toegestaan zijn. Aan de andere kant, als ik zie wat voor troep er soms uit Amerika komt (na twee afleveringen Storage Wars heb ik het wel allemaal gezien, daar hoeft echt geen spin-off van te komen, laat staan twee) dan denk ik dat je er best wat (belasting)geld tegenaan mag smijten om te voorkomen dat je burgers dat gaan kijken. Een belasting op dit soort dingen op programma's met meer diepgang te kunnen maken zie ik dan graag als een soort belasting op dommigheid om educatie te kunnen betalen.
In Frankrijk ben je verplicht x% franse content uit te zenden en dus is ook netlfix verplicht om dat te doen. Ze maken daar dus ook gewoon franse series. Hetzelfde zou nederland ook kunnen doen. Dat verplicht een netflix en anderen dan ook actief nederlandse series te maken en dus ook in Nederland te investeren. Cultuurbehoud noemt men dat in frankrijk. Helaas lopen we daar in Nederland zoals gewoonlijk ver achter.

Betreft John de Mol, leuk maar of het allemaal weer gaat werken. Hoor dan 80.000 camera's voor voetbal wedstrijden. Zitten we daar nu op te wachten en is er nu echt geld mee te verdienen ?
Lokale contend is dan ook beleid bij Netflix. Hoe groter de markt in een land,
hoe groeter de kans op loake series. Bron: het interview met netflixbaas in CollageTour.
Er is echter een verschil tussen verplicht lokale content zoals in frankrijk of kiezen als ze denken dat er een markt voor is.
Nederland is qua inwoners en land stukken kleiner dan zeg Frankrijk en Duitsland, dus zal men minder senl voor Nederland produceren.
Inderdaad, de Franse wet is een zegen voor de Franse muziek- en filmindustrie. Alleen zijn er in de wereld wat meer landen waar ze gewoon Frans spreken, dus die producties kun je in veel landen slijten. Nederlands is beperkt tot Nederland, België, Suriname en de Antillen.

Het leverde ook leuke creatieve samenwerkingen op. Ik keek jaren terug altijd op vrijdag naar Taratata, een muziekprogramma op TV5. Daar ontvingen ze ook veel internationale artiesten, die dan een duet deden met Franse artiesten, want dan gold dat ook weer als een Franse productie. Erg slim. Khaled met David Bowie ofzo (verzin ik nu even, maar Bowie was een paar keer bij ze).
Je reageert wel op Bierkameel en 84Hannes, maar er is natuurlijk een elementair verschil tussen entertainment met diepgang en de overgrote meerderheid van 'Nederlandsche content' :X :Y)

Overigens is er met gebrek aan diepgang wel degelijk grof geld te verdienen, de meesten wachten juist daarop (brood en spelletjes). Dus vóór die twee (diepgang en Nederlandsche content) gelijkgeschakeld mogen worden moet de standaard in Nederland omhoog. Ver omhoog. Laat de politiek dus -namens ons, of iig de 'elite' :X - maar liever in onderwijs en bio-voedsel, schone lucht in de steden, etc. investeren (dwz: Het burgerlijk welzijn op de middellange termijn; GIGO-stijl).

En wat 84Hannes aangeeft natuurlijk: Een tax op dommigheid. Maar dat gaat hem niet worden..

Want de politiek heeft besloten dat men werkt met enkel de peen ('carrot') en niet met de stok (stokslagen, de 'stick')). Dit in het kader van de zogenaamde derde-weg politiek (een framework voor aanmoediging van corruptie (in Nederland) door reversief lobbyen te verheffen tot de nieuwe standaard. En dat onder het aegis van een brevet van onvermogen dat neerkomt op de filosofie dat mensen alleen voor je werken wanneer ze dat mogen doen uit -ongestuurd- eigenbelang :+ Nouja, en nudging natuurlijk :Y) haha Overigens dit klinkt allemaal wat grof/kort-door-de-bocht, maar ik zou zeggen; lees het zelf (en vergeet ajb niet dat ik 'elite' tussen die quotes had gezet :) ): Sociaaldemocratie 1 (Europa) , Sociaaldemocatie 2 (VSNA Verenigde Staten stukje Noordelijke Amerika) , en met diepgang (belastingvrij ;-) ))
De Nederlandse overheid kan blijkbaar alleen maar zo denken. Wil je iets tegengaan, moet je het belasten. Zo hebben we een omroep die van onze belastingcenten wordt gefinanciëerd, moeten we alsnog betalen als we programma's in HD terug willen kijken. Ja, dat hebben we zo afgesproken met de contentleveranciers. Die willen nog verdienen aan de DVD's enzo. Belachelijk!
Daarom heb ik altijd gekotst op dat zielige commentaar op de commerciele omroepen. De NPO/NOS is nét zo commerciëel, maar dan geniepig. Ze doen of commercie vies is, maar ondertussen willen ze maar wát graag hun kijkcijferkanon €400.000 per jaar betalen. De publieke omroep moet niet proberen te concurreren met de commerciele omroepen. Kijkcijfers moet bij hen geen doel zijn. Als mensen graag naar rommel kijken, laat ze dat dan maar op die commerciele zenders doen, maar laat de publieke kanalen daar aub van verstoken blijven. Op sommige momenten zie ik geen verschil tussen publieke kanalen of de commerciele. Ze moeten daarmee ophouden.

En als blijkt dat zonder domme kwissen geen hond meer kijkt, dan so be it. Dan is alle hoop verloren... ;)
domme kwissen
quizzen zijn toch educatief :Y)
De VPRO maakt al 40 jaar goede documentaires. Geen hond die er naar kijkt.

De bevolking heeft weinig interesse in diepgang of intellectuele engagement. Dus ja, of TV voor de elite of stompzinnigheid.
Inderdaad. De VPRO is wat dat betreft een rots in de branding. Ook de eerste Nederlandse omroep die digitaal ging op internet met Radio 3 voor 12. Ze zagen de bui al hangen op Radio 3 waar je zelf niet meer mag bepalen wat je draait en dat ook zij Britney Spears moesten gaan draaien. Dus dan maar naar internet.

De meerderheid heeft weinig interesse voor diepgang. Maar dat wil niet zeggen dat je het niet moet maken. Je kunt de groep die wél kijkt elite noemen, maar dat vind ik meer klinken als een excuus van iemand die zelf nergens belangstelling voor heeft. Er is niets mis met een beetje algemene ontwikkeling.

Evengoed blijft mijn mening staan: de publieke omroep moet niet proberen te concurreren met de commerciele. Dat verliezen ze toch en het kost ons alleen maar geld.
Ik ben het met je eens, dat is natuurlijk onzin en niet realistisch. Maar dat wil niet zeggen dat John de Mol en NPO geen punt hebben. Mediabedrijven vissen in dezelfde vijver. Of je nu TV, Radio of internetcontent maakt je verdient pas aan kijkers als het er genoeg zijn.

Op dit moment zijn de grote bedrijven in de media toch een aantal bedrijven die voornamelijk teren op de content van anderen. Google maakt content van publieke omroepen, dagbladen en dergelijke vindbaar en maakt winst op het aantal kliks. Facebook idem. Dit zet verdienmodellen van veel contentproducenten onder druk. Juist onafhankelijke media zijn zo belangrijk (en ja dat is tegenstrijdig met het verdienmodel, dat weet ik, maar daarom is het ook zo lastig).

Maar er zal een ander model moeten komen om ook docu's, series, achtergrondjournalistiek te blijven produceren die niet voor de massa zijn, maar wel van groot belang voor de diversiteit en onafhankelijkheid van het aanbod. De Correspondent doet dit nu, maar dat is denk ik niet voor iedereen weggelegd, als meerdere bedrijven dit model gaan hanteren wordt het voor die doelgroep ook niet meer mogelijk om overal lid te worden tegen betaling. Er is dus wel een uitdaging. Dat John de Mol het nu aanpakt met hetzelfde verdienmodel als de grote jongens Facebook en Google op Nederlandse schaal is begrijpelijk, maar niet een oplossing voor de langere termijn.

Ik ben het dus wel met hen eens dat we moeten voorkomen dat alleen een paar Amerikaanse bedrijven nog onze content leveren, dan wel verdienen aan content die door kleine (Europese) producenten wordt gemaakt, die zullen er niet genoeg aan verdienen om volledig zonder die grote Amerikaanse bedrijven te kunnen. Maar anders dan de macht van grote (Amerikaanse) bedrijven te reguleren via (Europese) regels zie ik ook niet. En ook dan blijft het verdienmodel advertenties overeind. Wellicht moeten we dan onafhankelijke journalistiek wel (meer) gaan subsidieren. Goed beleid is ook je eigen kritische tegengeluid organiseren, maar daar durft de politiek niet altijd aan. Zie de discussie over de publieke omroep van een tijd geleden.

(NB. Dit is voor een groot deel knippen en plakken uit een andere reactie van mij op iemand anders. Maar hier paste het eigenlijk beter).
Vroeger vond ik NOS nieuwsuur het leukste programma op tevee. Maar tegenwoordig is de NPO incluis Nieuwsuur een propagandazender geworden zonder onafhankelijke journalistiek. Vara precies hetzelfde, die omroep is zo doorspekt met de pvda, dat ik naar de DWDD niet meer kan kijken zonder te kotsen. De NPO is een propagandakanaal en niet meer subsidiewaardig in mijn ogen. Het enige programma wat ik dan nog zal missen, de keuringsdiesnt van waarde, kan ook gewoon door een commerciele zender worden uitgezonden.

[Reactie gewijzigd door govie op 22 juli 2024 23:24]

Prima dat Talpa wilt concurreren met Google en Facebook, maar dan gaan wij (Nederlanders) zometeen, net zoals in België gerichte advertenties op basis van je kijkgedrag krijgen op TV:We missen dus duidelijkheid en transparantie over bovenstaande. En wordt die data ook met andere bedrijven gedeeld?

Het valt mij trouwens op dat heel veel mensen hier meteen aan internetadvertenties denken, maar Talpa is een bedrijf wat zich dus focust op TV en radio. Ze zouden internetadvertenties kunnen doen, en op basis daarvan reclames kunnen tonen op TV.

In de titel gaat het over internetreclame, maar wat er niet is, kan nog komen. Wie zegt dat ze zich sowieso alleen maar gaan richten op internetreclame? Is al vaker voorgekomen dat bedrijven A zeggen en B doen.

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 22 juli 2024 23:24]

TV ? wasda ?
TV ? wasda ?
Een TV is een kastje waar je vroeger met het hele gezin naar zogenaande "televisieprogramma's" keek. Tegenwoordig is het een binnenkamerse reclamezuil geworden, waar héél af nog een poging gedaan wordt om zo'n "televisieprogramma" tussen de reclames te proppen. Iets waar men steeds slechter in slaagt vandaag de dag. 8)7

[Reactie gewijzigd door Qalo op 22 juli 2024 23:24]

Ik ben ook al lang geleden gestopt met TV kijken. Het is inderdaad alleen reclame met af en toe een stukje programma. Zelfs tijdens het programma is er sluikreclame en zijn er banners over het beeld. Het is inmiddels helemaal kapot vercommercialiseerd en een walgelijk product geworden.
Meneer Talpa mag zijn rotzooi bij zich houden...

[Reactie gewijzigd door Erwin1967 op 22 juli 2024 23:24]

Je kan toch opnemen en terugkijken? Je hebt misschien zenders als RTL die zielig zijn en niet toestaan dat je bij terugkijken doorspoelt, maar dan kun je dus de opnamefunctie gebruiken.

Voor degelijke actualiteit zeker als het on Nederland gaat, ontkom je niet aan TV.
Is dat in Nederland al effectief ingevoerd dat je voor bepaalde zenders de reclame niet kan doorspoelen? Zodra dat in België wordt toegepast vliegt mijn kabelabonnement de deur uit hoor. Wij kijken toch al grotendeels naar Netflix.
Ik heb de TV abbo en Netflix de deur uitgebonchourd. Het enige wat ik nog ontvang is TV zender 1 t\m en een paar andere via een koper draad die de antenna inang ingaat. Niemand die mee kan kijken wat ik kijk(het werkt, maar ik kijk er eigenlijk nooit naar).
Jep. Op RTL is dat sowieso het geval. Daarom neem ik gewoon de dingen die ik van daar wil zien, op. Hoewel dit beperkt is tot de politieke debatten eens in de zoveel jaar.

Extra irritant is dat RTL het programma ook iets van een kwartier voor tijd laat beginnen zodat je ook nog verplicht wordt te kijken naar een deel van het voorgaande programma en de reclame daarna.

Is voor mij dan ook reden om niets terug te kijken op die zender.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 22 juli 2024 23:24]

Vreselijk. En dan klagen de commerciële zenders dat hun kijkcijfers dalen...
Er zit verschil tussen opnemen en de functie "uitzending terugkijken vanaf het begin". Als je het opneemt en die opname kijkt, kun je wel de reclame doorspoelen. Maar het blijft natuurlijk fucking irritant. Ik browse nu steeds de hele gids door om te kijken wat ik wil zien, om het op te nemen. Maar dat is ook kut.

Ik heb een jaar of 10 geen televisie gekeken en dat beviel prima. Heb het nu weer sinds een paar maanden. Maar eigenlijk was ik er na een dag alweer klaar mee. Nu kijk ik Netflix via de tv-ontvanger in plaats van Chromecast of Kodi. :+
Klopt, met opnemen kun je gewoon doorspoelen, daarom maak ik daar ook een verschil in. Was al bang dat ik daar niet duidelijk genoeg in was :)

Inderdaad, het moeten plannen vergt een andere mentaliteit. Overigens kun je bij de meeste zenders gelukkig gewoon nog wel doorspoelen.
Ah oké, ik had het over het kunnen doorspoelen van een opname. De Belgische commerciële zender Vier ijvert al jaren om dit onmogelijk te maken. Hun programma's worden om het kwartier onderbroken door reclameblokken van gemiddeld 7 minuten. Ik snap niet dat daar nog iemand live naar kijkt.
die stukjes televisieprogramma zijn vaak ook slechts productplacements of aanprijzingen voor allerlei diensten
Oh, dat, daar ben ik al jaren geleden mee gestopt. Zie nog wel eens wat bij vrienden. Irriteer me dan binnen 10 minuten, aan reclames en aan de domheid van de programma's. Mooi voor het klootjesvolk, niks meer voor mij.
Zeer herkenbaar. Ik was laatst bij een kennis op bezoek. "Wij kijken altijd even het nieuw om acht uur", dus dat ging aan. Ik zei nog trots dat ik dat al 10 jaar niet gezien heb en er inmiddels van gruwel. Maar dat hielp niet. Heb uit respect maar met grote tegenzin meegekeken, maar ik weet nu hoe laat ik daar vooral niet meer moet komen om het netwerk te fixen.

Voor veel normale tv-kijkers zal dit wel overdreven klinken. Helaas werkt het brein nu eenmaal zo...
Ik zei nog trots dat ik dat al 10 jaar niet gezien
Dus je bent te gast. Jouw gastheer vind het belangrijk het nieuws te volgen, en doet dat middels het journaal(?). Jij probeert ze subtiel duidelijk te maken dat je ze daarom als inferieure mensen beschouwt, en toch verwacht je volgende keer welkom te zijn? Ik heb niet graag dat mensen hun televisie aanzetten als ik op bezoek ben, maar ik probeer altijd de neiging te onderdrukken om uit te stralen dat ik denk dat ik daardoor een beter mens ben. (Natuurlijk denk ik dat wel, anders zou ik zelf ook wel de televisie aanzetten met gasten erbij :) . )
Interessant dat jullie tv beschouwen voor domme mensen terwijl je vroeger waarschijnlijk veel hebt opgestoken van die kastjes
Ik vind niets mis met het medium televisie, maar als ik gasten heb vind ik het wat lomp om de televisie aan te hebben.
Het kijken van televisie maakt niemand een dommer mens, ook niet het standaard bekijken van bepaalde zenders. Het omgekeerde is waar, de "simpelen" onder ons kijken vaak deze zenders. Brood en spelen.
Interessant dat je denkt dat ik tv voor domme mensen beschouw. Dat is niet zo. Wat ik herkende in de reactie van DenOkster was de irritatie betreft reclames e.d.

Trots: ik ben er niet voor op een podium gaan staan. Ik beschouw de tv-kijkers ook zeker niet als inferieure mensen. Misschien moet je iets minder tussen de regels door lezen, want je ziet dingen die er niet zijn.
Da's zo'n groot scherm waar je console games op kan spelen vanaf de bank.
U heeft geen vrouw en kinderen?
Is het geen kinder mishandeling om kinderen lukraak tv te laten kijken?

Maakt de Mol een programma die je kinderen.kunt aanraden? (Serieuze vraag).
Weet ik niet, ik heb geen vrouw en/of kinderen. Het valt mij wel op dat als ik iemand vraag "maar waarom dan tv", dan is het antwoord toch vaak vrouw/vriendin/kinderen
In deze tijd waarin veel ouders meer met hun telefoon bezig zijn schijnt het normaal te zijn kinderen een tablet, telefoon voor een TV te zetten. Zolang ze maar niet tot last zijn accpteren ze dat.kinderen door derden worden opgevoed.

Terwijl ze tijdens daglicht al grotendeels bij vreemden zitten.
Ze -zappen- zo zelf de kinderen weg als het opvoeden enige moeite begint te kosten ;)

Tsja, zo ouders zo kind hè, of.. Andersom? :+
Waar staan bij jou de meubels op gericht?
Zo'n apparaat waar je je Chromecast of AppleTV aan hangt :3
een grote monitor ?
Wel een met speakers, anders is het zo stil :p
hangt t niet aam de 5.1 set dan ?
Is mijn kelder te klein voor :'(
heeeeele kleine speakertjes dan ? :p
Krijgen we ook in NL. SBS gaat vanaf enkele jaren ook hieraan beginnen. De oude manier van televisie is een beetje klaar en de nieuwe manier staat in de startblokken.

* Anoniem: 58485 kan het weten want ik stond zelf bij die jaarpresentatie. :P

Het komt neer op gepersonaliseerde reclame op je televisie. Ze gaan kijkgedrag en dat soort zaken in de gaten houden. Ben benieuwd of het hele systeem nog werkt achter een Pi-hole. :')

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 58485 op 22 juli 2024 23:24]

Een omroepbedrijf kan dit toch niet zelfstandig doen, die weet toch niet welke 'klant' er precies kijkt? Daar zal dan een provider aan mee moeten helpen lijkt me, zoals dat in België gebeurt bij Telenet, zoals AnonymousWP al aangaf.
TV gaat steeds meer digitaal en steeds vaker krijgt iedere TV-kast een internet verbinding. Hier wordt de data namelijk gedeeld (zover ik begreep). Ik sluit mijn TV of TV tuner nooit aan op het internet. Updates en dergelijk m'n reet. Functionaliteit gaat vaak gepaard met privacy inbreukende middelen zoals ook het geval met Sony televisies was zodra die op het internet kwamen te hangen.
Het is tegenwoordig toch allemaal digitale TV waardoor juist alles via het internet gaat en je tuner 24/7 aangesloten staat?
Digitale TV gaat gewoon via de (coax) kabel (DVB-C). Maar ik kan mij goed voorstellen dat de kabelboer aan jouw smartcard zou kunnen koppelen waar je naar kijkt.

@Becquerel je hebt gelijk, het kan alle twee.

[Reactie gewijzigd door Ge Someone op 22 juli 2024 23:24]

Het komt gewoon met een ethernet kabeltje uit mijn glasvezel moden:?
Meneer de Mol is ook eigenaar van KIJK.tv. Daar is zoiets een koud kunstje. Om ook van de TV de feedback van de individuele kijker te krijgen is wat meer nodig, maar met de digitale TV is dat wel mogelijk. Er moet wel wat geïnvesteerd worden door de providers om dat te monitoren. Helemaal gepersonaliseerd is het niet, want een tv gebruik je met meerdere personen (tegelijk). John de Mol heeft voldoende geld, dus als er iemand is die het in zijn eentje voor elkaar kan krijgen, dan is het John de Mol wel.
- “second screen” app
- maak apps voor je populaire programma’s. Vraag toegang tot de microfoon (background). Luister voor (super)sonic ID’s
- ...

Overigens staat er niet dat de reclames op TV gepersonaliseerd worden. Dus de vraag is meer _wat_ men kijkt dan _wie_ er kijkt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 665613 op 22 juli 2024 23:24]

Met digitale TV kunnen ze dat al wel, effectief bekijk je gewoon een live stream vanaf het internet, zoals youtube en twitch enzo. Die weten precies wie wat wanneer bekijkt en hoe lang.
Het komt neer op gepersonaliseerde reclame op je televisie. Ze gaan kijkgedrag en dat soort zaken in de gaten houden. Ben benieuwd of het hele systeem nog werkt achter een Pi-hole. :')
Geldt dit alleen voor SBS en de kanalen die Talpa heeft, of zal dit ook geïntegreerd worden bij de ISP, die de gehele kijkgedrag in kaart kan brengen?

Hoe willen ze dat doen dan? We hebben bij ons 2 TV's staan, 1 in de woonkamer en 1 op mijn slaapkamer. Ik kijk totaal andere programma's en zenders dan mijn ouders, dus dat zal betekenen dat wij dan advertenties zien van elkaars programma's? Of laten ze meer gepersonaliseerd zien op de websites die je bezoekt? gebruik adblock plus voor de sites die volstaan met advertenties. Tweakers staat daarentegen wel in de whitelist

Verdienen ze nu niet genoeg aan die reclame blokken die om de 15/20 minuten komen en die dan 5 minuten duren?
Anoniem: 896479 23 november 2017 20:32
Prima, dan helemaal geen commerciëlen meer. Ik betaal immers kijk- en luistergeld via de belastingen en verwacht daarvoor aanbod dat aan mijn interesse tegemoet komt.

Maar nu dat de NPO het waagt om zelfs via hun NPO App reclame op te dringen, wijk ik veel vaker uit naar YouTube, Vimeo en Dailymotion.

Die John de Mol kan piepen wat ie wil, maar televisie is een verouderd medium, dat wordt steeds duidelijker.
Nee, hoor. Tv kijken is nog zeer populair.
Alleen nog bij de oudere generaties. Jongeren kijken nauwelijks nog reguliere TV. YouTube en netflix zijn veel populairder.
En daarom heeft John de Mol wel een punt. Mediabedrijven vissen in dezelfde vijver. Of je nu TV, Radio of internetcontent maakt je verdient pas aan kijkers als het er genoeg zijn.

Op dit moment zijn de grote bedrijven in de media toch een aantal bedrijven die voornamelijk teren op de content van anderen. Google maakt content van publieke omroepen, dagbladen en dergelijke vindbaar en maakt winst op het aantal kliks. Facebook idem. Dit zet verdienmodellen van veel contentproducenten onder druk. Juist onafhankelijke media zijn zo belangrijk (en ja dat is tegenstrijdig met het verdienmodel, dat weet ik, maar daarom is het ook zo lastig).

Ik hoorde gisteren in het journaal dat de NPO vond dat Facebook en Google maar mee moesten betalen aan hun content, dat is natuurlijk onzin en niet realistisch. Maar er zal een ander model moeten komen om ook docu's, series, achtergrondjournalistiek te blijven produceren die niet voor de massa zijn, maar wel van groot belang voor de diversiteit en onafhankelijkheid van het aanbod. De Correspondent doet dit nu, maar dat is denk ik niet voor iedereen weggelegd, als meerdere bedrijven dit model gaan hanteren wordt het voor die doelgroep ook niet meer mogelijk om overal lid te worden tegen betaling. Er is dus wel een uitdaging. Dat John de Mol het nu aanpakt met hetzelfde verdienmodel als de grote jongens Facebook en Google op Nederlandse schaal is begrijpelijk, maar niet een oplossing voor de langere termijn.

Ik ben het dus wel met hem eens dat we moeten voorkomen dat alleen een paar Amerikaanse bedrijven nog onze content leveren, dan wel verdienen aan content die door kleine (Europese) producenten wordt gemaakt, die zullen er niet genoeg aan verdienen om volledig zonder die grote Amerikaanse bedrijven te kunnen. Maar anders dan de macht van grote (Amerikaanse) bedrijven te reguleren via (Europese) regels zie ik ook niet. En ook dan blijft het verdienmodel advertenties overeind. Wellicht moeten we dan onafhankelijke journalistiek wel gaan subsidieren. Goed beleid is ook je eigen kritische tegengeluid organiseren, maar daar durft de politiek niet altijd aan.

[Reactie gewijzigd door Paulus73 op 22 juli 2024 23:24]

"gerichte reclame", gebruikersdata verzamelen zullen ze bedoelen
Als je je computer goed reclamevrij houdt en tracking cookies uitschakelt en een adblocker gebruikt valt er weinig te verzamelen.

Voor zover ik weet heb ik nog nooit echt gerichte reclame op mijn computer gezien in materie waar ik in geinteresseerd ben, hoe vaak ik er ook op google.

Overigens, je zou maar stiekem, zonder dat je vrouw het weet, geïnteresseerd zijn in SM oid (en daar regelmatig stiekem op Googled) en dat dan ineens als je met je vrouw op de bank tv zit te kijken al die SM gerelateerde zaken voorbij ziet komen. :Y)
Daar bestaat een incognito mode voor ;)
Als je de incognitomodus gebruikt krijg je automatisch veel aanbiedingen van Viagra.
Dat is misschien vervelend maar het kan nog erger als je een collega heeft met een Psychotische suicidale neef en je daar eens op googled.

De dingen die ze aan je vast kunnen plakken maken het erger dan de waarheid
Dan is het misschien een goed moment om met je vrouw te bespreken dat je in SM geïnteresseerd bent. Kan er nog iets goed uitkomen :)
Behalve dat finger printing natuurlijk nog wel een issue is
Die gebruikersdata is alleen maar interessant om meer voor die gerichte reclame te vragen. Voor de rest zal het ze aan hun reet roesten wat je allemaal uitspookt.
Ha! I love you and you'll be always mine, uBlock Origin and Noscript!
Of opnemen en doorspoelen.

Of gewoon die zenders overslaan. :Y)
Vaak bij zenders is doorspoelen bij opgenomen programma's niet mogelijk en in sommige gevallen begint het met lange reclames dan pas het programma |:( is
Ja, maar niets let me om een paar bladzijden van een boek te gaan lezen.
Bedoel je in de Ziggo of KPN app? Dan zou ik betere software en/of hardware gebruiken om het op te nemen. Als ik iets opneem van DVB-C of DVB-T dan kan ik gewoon doorspoelen.
Anoniem: 372172 @Jerie23 november 2017 20:29
Als ik echt een programma wil zien dan doe ik dat ook inderdaad :)
Bah nog zo'n privacy verslindende data miner erbij 8)7 Gelukkig zit ik achter een Pi-Hole, Ublock en NoScript
Alleen werkt dat (nog) niet voor op je TV, aangezien Talpa zich voornamelijk richt op TV(programma's) en radiostations :).
Nou de tv is verbonden met het netwerk en daar blokkeer ik alles behalve youtube en netflix.. Maar denk dat Ziggo of Talpa precies weet wat ik kijk :?
En hoe weet dat script/die extensie dan wat hij moet blokkeren? Internetadvertenties worden geblokkeerd op basis van een bepaald script wat op de website draait, en als jij naar een reclame op TV kijkt, is dat gewoon een video en geen een of ander vaag script. Het is nu wachten tot er iemand met een oplossing komt.
De topman verklaarde bij de bekendmaking van mening te zijn dat de overheid te weinig doet om de Nederlandse mediasector te beschermen tegen deze bedrijven.
He? Dat is toch de taak van die bedrijven zelf? Concurreren dus, en jezelf aanpassen.
Als je gered moet worden door de overheid omdat mensen meer op andere platforms zitten en daar dus meer verdient wordt aan reclame, dan is er iets mis met je businessmodel. Beetje vaag verhaal dat de overheid de mediabedrijven zou moeten beschermen tegen concurrentie.
Misschien moet de overheid de bevolking beschermen tegen John de Mol. Die man heeft de halve media in handen.
Anoniem: 131460 @kobus7123 november 2017 21:21
Van mij mag de overheid mij beschermen tegen John de Mol
"Van mij mag de overheid mij beschermen tegen John de Mol "
Dan kun je Kobus71 toch gewoon een +1 geven? Wat is de toegevoegde waarde van je reactie?
Oh, kan dat? Weet ik veel.
Dit is misschien wel het slechtste moment om in te stappen in de markt. In mei 2018 gaat de Europese ePrivacy-regulering van start. Die maakt het verzamelen van de data die nodig is voor gepersonaliseerde advertenties een heel stuk moeilijker. De boetes die onder de ePrivacy-regulering gegeven mogen worden zijn absoluut niet mals.

En nog los van de moeilijkheden bij het verkrijgen van toestemming om te volgen wordt de markt snel slechter. Adblock-gebruik neemt toe en ik zie daar op korte termijn geen verandering in komen. De consument spreekt luid en duidelijk: wij willen de huidige vorm van adverteren niet. Niemand zit te wachten op opdringerige banners en niemand zit te wachten op gepersonaliseerde advertenties.

Daarnaast hebben gepersonaliseerde advertenties nog een probleem: ze bereiken maar een klein gedeelte van de markt. De click-through rates van online advertenties zijn onwaarschijnlijk slecht. Er wordt veel fraude mee gepleegd en als je je focus te nauw legt, zul je sowieso je gewenste doelgroep niet bereiken. Het is een kwestie van tijd totdat adverteerders dit door hebben en de inkomstenstroom opdroogt.
De consument spreekt luid en duidelijk: wij willen de huidige vorm van adverteren niet. Niemand zit te wachten op opdringerige banners en niemand zit te wachten op gepersonaliseerde advertenties.
Het is een wisselwerking tussen consument en bedrijven, dus niet zo zwart wit zoals jij het voorschotelt.

Consument wilt zoveel mogelijk gratis. De enige manier om als bedrijf dan je kosten te dekken (niets is gratis in de wereld) is door inkomsten te verkrijgen via jou. Advertenties is gewoonweg de beste oplossing hiervoor.

Huidige manier van adverteren icm de gratis toegankelijkheid van diensten is prima, mits de opdringerigheid verbannen wordt, personalisatie/tracking opt-in is én er wat wordt gedaan aan fraude (dus betere regulering vanuit de advertentie netwerken zelf).

In elk ander scenario zal jij zelf gewoon knaken moeten neerleggen. En volgens mij is dat ook niet welke kant wij op willen als consument.
Nog meer reclame. :z

Ik wil helemaal geen reclame... O-)
Anoniem: 131460 @Fiber23 november 2017 21:22
Ik ook niet
Hier ook netflix en soms journaal. (hoewel ik dat ook steeds minder betrouwbaar vind en liever zelf internationaal nieuws online volg) en soms heel soms tv.. Maar laatst moest ik mijn ziggo kaart her activeren }:O te lang niet aangestaan. Maar alleen internet afnemen is prijs technisch niet zo interessant bij ziggo dus heb het nog. Wat betreft dit nieuws bericht.. Ik heb het aardig dichtgetimmerd op de pc daar zie ik niets alleen de telefoon is dat nog wel helaas.
Ja soms live , maar meestal cast ik het via de app idd.
Anoniem: 964805 @Fiber23 november 2017 20:43
netflix account aanschaffen. Ik kijk al jaren geen 'tv' meer... beste beslissing ooit.
Je kijkt het op computermonitor of tablet...... ;)
Met een ad-blocker. Probleem opgelost
Naast dat ik geen lineaire tv kijk heb ik hier ook advertentie blocker in al mijn browser in combinatie met een Pi-Hole en heb hierdoor al jaren geen reclame meer gezien in mijn eigen huis. Ideaal en iedereen aan te raden, als ik bij mijn (schoon)ouders ben dan erger ik me er zo aan al die reclames op tv. Zelfs met terugkijken kom je er niet omheen. Je kan ze soms wel skippen maar de ene keer is het 5 min en andere keer 9 min per reclameblok waardoor je soms een stuk van je show spoilt. Naast dat het je gewoon tijd kost waarin je iets anders kunt doen wat wel leuk is krijg je er altijd wel wat van mee waardoor je (on)bewust toch beïnvloed wordt door zoiets.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 22 juli 2024 23:24]

Maestro, Doctor Who en The Walking Dead kijkt nogal lastig. Tenzij je eindeloos lang wil wachten. En Uitzending Gemist kijken telt niet, dat is ook gewoon TV.
En wat is er mis met wachten? Als het over een jaar niet leuk mee is was het blijkbaar niet zo bijzonder.
Hallo... we hebben het hier over Doctor Who! Beste science fiction ooit gemaakt! Ruim 50 jaar oud ook! Over nog eens 50 jaar is het nog stééds leuk.

Maar door dat idiote mediageneuzel betekent dat dat je óf in de UK moet wonen om het op de BBC te kunnen streamen (als je dan tóch geen TV wil kijken) óf tot 'ie op Netflix staat en dat duurt altijd lang tov. de 'echte' afleveringen.

Punt is dat de halve wereld 'm al wél gezien heeft en ik niet verrast wil worden met spoilers.
Hallo... we hebben het hier over Doctor Who! Beste science fiction ooit gemaakt! Ruim 50 jaar oud ook! Over nog eens 50 jaar is het nog stééds leuk.
Kan wel zijn, maar heb je de 50 jaar oude afleveringen recent nog eens teruggekeken? Kan er niet echt meer van genieten. Slechte kwaliteit, je ziet 'de draadjes' zitten, en het verhaal kan ook niet meer boeien.

Een jaar is overdreven, maar ook Doctor Who is niet erg lang houdbaar.
Ik geniet nog steeds van de oude star trek series deep space nine, the next generation enzo, ik had nog niet eens alles gezien tijd terug.
Ik ben toen gewoon alles gaan kijken via de oude kwaliteit afleveringen(dus niet via netflix zoals nu), ik genoot gewoon van de oude kwaliteit net zo goed.

Net als dat ik ALF heb gekeken
http://www.imdb.com/title/tt0090390/?ref_=nv_sr_1

Maar ook That '70s Show, Full House, en kort geleden alle Child play/chucky films dus ook begonnen met Child Play 1 gewoon in sd kwaliteit.
Kan je mij misschien uitleggen wat minder legaal betekent? als ik dit google krijg ik geen hits op deze term :(
Geniaal, eye-opener! Dus alles wat ik nu op Netflix kijk kan ik gewoon via torrents binnenhalen. Kijk, daarom zit ik op tweakers. Gewoon allemaal gratis gouden adviezen die mij keiharde euro's opleveren.
Het klinkt geniaal wat Snowwie zegt, maar als je niet weet wat je doet is het makkelijk om traceerbaar te blijven :) Netflix is de veilige oplossing
Nou lekker dan, scoor ik een keer iets op vakantie veilingen ga ik het overal terugzien..
Edit: Ik hoop dat ze dan maar mogelijk om te kiezen of ik wil gebruik maken van deze ''functie'' of niet.

[Reactie gewijzigd door iVoidstep op 22 juli 2024 23:24]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.