Kabinet NL zet streep door verlenging subsidie tweedehands elektrische auto's

Vanaf 2025 vervalt in Nederland de subsidie voor de aanschaf van een tweedehands elektrische auto. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota van het demissionaire kabinet. Vorig jaar werd aangekondigd dat de subsidie verlengd zou worden tot en met 2029. Die verlenging gaat niet meer door.

In de Voorjaarsnota die maandag gepubliceerd is, schrijft het demissionaire kabinet dat er voor de aanschafsubsidie voor tweedehands elektrische personenauto's, ook wel bekend als de SEPP, in totaal 528 miljoen euro gereserveerd was voor 2025 tot en met 2029. De verlenging werd vorig jaar aangekondigd, maar is nu alsnog van de baan. Gebruikers hebben tot 27 december 2024 de mogelijkheid om de subsidie aan te vragen. Op dit moment is iets meer dan de helft van het jaarbudget verleend.

Dat de subsidie vanaf volgend jaar vervalt, zou veroorzaakt worden door de invoering van de nieuwe tariefkorting voor de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's. EV-rijders hoeven momenteel nog geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Volgens de nieuwe plannen hoeft dit pas vanaf 2026 in plaats van 2025. In 2026 krijgen emissievrije personenauto's 40 procent korting op de motorrijtuigenbelasting. Hiermee wil het kabinet voorkomen dat eigenaren van EV's meer motorrijtuigenbelasting moeten betalen dan vergelijkbare benzineauto's. De motorrijtuigenbelasting is gebaseerd op het gewicht van het voertuig. EV's zijn doorgaans zwaarder vanwege de accu. Het kortingspercentage loopt ieder jaar af tot de korting in 2030 uiteindelijk volledig verdwijnt.

Door Sabine Schults

Redacteur

15-04-2024 • 17:22

518

Lees meer

Reacties (517)

517
505
175
6
0
255
Wijzig sortering
Waarom zou je dan na dit jaar nog een tweedehands EV kopen als je weet dat de wegenbelasting al afgebouwd wordt?

Dat lijkt me dan compleet niet aantrekkelijk meer, tenzij je het wellicht uit idealisme doet? Maar dat zal een minderheid zijn denk ik.

Ik vind dit een beetje een vreemd besluit eerlijk gezegd. Eerst toch aangeven dat je het verlengt en nu toch weer niet. Zo weet de consument totaal niet meer waar ze aan toe zijn. Weinig consequent.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 16:46]

Het "aanmoediging vanuit de overheid" deel valt, maar nog steeds:
  • Is een EV bewezen schoner (incl kolenstroom en accu materiaal delving). En zelfs als milieu je niet zo boeit, je eigen longen wel :)
  • Rijdt het stiller
  • Heb je meer vermogen beschikbaar
  • Voor sommige: Lekker thuis laden, nooit meer naar een tankstation, enkel een stekkertje
  • Als je thuis kunt laden en zonnepanelen hebt kun je 'praktisch gratis' rijden als je t goed aanpakt
  • Rijdt het lekker soepel, een schakelmomenten meer (net als een GOEDE automaat)
  • Rijdt het lekker makkelijk, geen schakelacties etc (vergelijkbaar aan automaat)
  • Is in ieder geval dit jaar nog goedkoper

[Reactie gewijzigd door Martijn.C.V op 22 juli 2024 16:46]

Of een EV op de werkelijke lange termijn 'schoner' bestaan nog steeds grote discussies over. Het rijden van een EV gaat op de lange termijn nl. over meer dan de delving van materialen en "kolenstroom". Sowieso zijn de emissies heel sterk afhankelijk van het gebied, wat onder de streep betekent dat het verschil in uitstoot bij een EV weliswaar positiever is dan een ICE voertuig over een bepaalde levensduur, maar dat die verschillen doorgaans flink worden overdreven of niet de gehele scope wordt meegenomen.

Over de levensduur gesproken, de verwachting is dat als fabrikanten hun processen niet gaan aanpassen en met makkelijker te vervangen en te recyclen accu's op de markt komen, er straks een hele hoop afgeschreven EV's naar de schroot kunnen omdat ze het economisch niet meer waard zijn als het accupakket slecht is geworden. Er rijden nu al enorm veel EV's, waaronder eigenlijk alle Tesla's die met relatief weinig km's op de teller geen knip voor de neus waard meer zijn... en dan komt de volgende factor om de hoek kijken: recycling... het recyclen van een EV en dan voornamelijk het accupakket in de huidige vorm is erg kostbaar en potentieel enorm milieubelastend én gevaarlijk... een factor waar nog veel te weinig over gesproken wordt.
Wat een onzin.

Huidige generatie accu's gaan langer mee dan de auto zelf. Accu's gaan niet ineens kapot. Er zijn Tesla's met 4-5 ton op de teller die nog gewoon met de originele accu rijden. De slijtage kun je eenvoudig uitlezen en extrapoleren naar de toekomst. Dus weten we nu al dat sommige accus meer dan 1 miljoen km gaan halen.

Accu's van schadeauto's: daar is een enorme vraag naar. Er wordt grof geld geboden voor die accu's omdat ze als thuisaccu of als vervanger in te zetten zijn. Dat weet ik toevallig omdat ik zelf geïnteresseerd ben in een thuisaccu.

En is de accu dan zeg na 30 jaar versleten dan zijn ze uitstekend te recyclen. Er is echt heel veel onzin over in de wereld gebracht maar in feite is een versleten accu gewoon een vorm van erts. Ertsen die in een mijn gedolven worden hebben een veel lagere concentratie bruikbare stoffen dan dat je in een accu vindt. Daarom is het veel goedkoper om te recyclen dan nieuw te mijnen. En kan je er gewoon 95% weer uithalen.

Het meest ironische is nog wel: er worden nu hele fabrieken voor recycling gebouwd maar ze zijn nog niet rendabel. Waarom niet? Er is nauwelijks aanbod van accu's! Omdat accu's veel langer mee gaan dan populaire media doet geloven, zitten veel van die fabrieken dus zonder materiaal.

Maar STEL, die batterij gaat na 100.000km kapot en wordt niet gerecycled, DAN NOG is het beter voor het milieu. Waarom? CO2 technisch ligt het omslagpunt na 30.000 voor een EV. En vervuiling technisch heeft oliewinning voor 70.000km dermate veel rotzooi veroorzaakt dat de accu erbij in het niets valt. Denk aan olielekkages op land, zee etc.

[Reactie gewijzigd door matroosoft op 22 juli 2024 16:46]

Maar waarom is het meteen onzin? Ook ICE voertuigen gaan veel langer mee dan je denkt. En stellen dat er veel vervuiling is veroorzaakt...tja...in de begindagen boeide het dan ook niet zoveel mensen dat bijv. olie gewoon de grond inliep. Dus die vergelijkling gaat altijd slecht uitvallen voor de oudere technologie.

Er zijn weinig accu's te recyclen zeg je - maar het aantalverkochte EV's is ook nog niet niet zo hoog als het aantal ICE voertuigen natuurlijk.

Er zijn EV's die hele hoge km-standen hebben....ja, vast. Net zoals ICE voertuigen en daarnaast zijn er ook EV's geweest die al snel een nieuwe accu's nodig hadden.

En ook een ICE is toch te recyclen? Het is de uitstoot tijdens het gebruik die veel slechter uitvalt. Maar de rest vand e keten beoordelen is niet zo simpel.
En toch is dat al vele keren onderzocht, en valt het in het voordeel van EVs. Maar als jij (betrouwbare) bronnen kan geven die anders uitwijzen, dat lees ik die graag. Je betoog heeft een hoog 'onderbuikgevoel' gehalte.
Sorry maar tegenwoordig niet meer. 1liter ecoboost(ecoboom) motoren, of die puretech rommel van Peugeot wat ze overal in stoppen? Die zichzelf grenaden na 120K omdat de natte riem aan flarden getrokken is en in de pickup-tube zit. En je kleppen gegraveerd staan in je zuiger. Inlaatklep vervuiling, EGR koelers, olie dat nagenoeg water is, lage oliedrukken voor reductie van mechanische weerstand (3.0TDI's van Audi bijv), noem het gezeur maar op. ICE's waren rond de milleniumwisseling op hun hoogtepunt, nu is het echt berg afwaarts. Ik weet niet of ze het opzettelijk doen, maar het is wel een feit.

Ik ben zelf ook nog overgeleverd aan ICE vanwege het feit dat ik gewoon geen faciliteiten heb voor een EV, maar je moet echt veel betalen en goed zoeken voor een betrouwbare ICE tegenwoordig. En die zijn ook niet goedkoop, omdat de tweedehands verkopers wel weten welke betrouwbaar is.
De uitstoot tijdens het rijden is ~90% van de uitstoot van een ICE, recyclage of langer meegaan doet er dus niet echt toe.
Oh? Het effect van langer gebruik van iets waarvan de milieubelasting tijdens productie ook heel groot is, kun je toch niet verwaarlozen? Dus ja: het is goed dat nieuwe auto's geen ICE meer zijn. Maar voor mensen die nu een auto kopen kan een ICE beter uitvallen en zolang deze dus nog niet zijn EoL heeft bereikt, is het ook milieutechnisch geen slecht idee. Zeker als deze niet eens zoveel rijdt - wat meteen het voordeel van de lagere uitstoot van EV's omlaag brengt. We rijden nu eenmaal niet allemaal evenveel km's toch?
Toch wel als de uitstoot van het rijden veel hoger is dan de productie, wat zo is bij een auto met verbrandingsmotor. Zoals ik al zei, ongeveer 90% van de uitstoot over het leven van een ICE gebeurt tijdens het rijden.

Zeker als je er rekening mee houdt dat de efficiëntie van de motor enkel achteruitgaat met de tijd en nieuwere wagens efficiënter zijn.

Als je echt héél weinig rijdt kun je waarschijnlijk beter geen auto nemen en een huren als het toch een nodig hebt of gewoon een tweedehands EV kopen.
of gewoon een tweedehands EV kopen.
LOL....
Ook ICE's gaan inderdaad lang mee. Dat is dus precies het punt. Moderne auto's gaan allemaal lang mee. Dat pleit voor auto's die gedurende het gebruik niets uitstoten, en dat mag dan ten koste gaan van de productie.
Huidige generatie accu's gaan langer mee dan de auto zelf.
Gezien >70% van de kostprijs van een EV de accu bedraagt is dat ook niet zo gek. De accu is de auto.
Dit is ook meteen de reden waarom het EV-aandeel van het totale Nederlandse (personen)wagenpark maar ~4,5% bedraagt, en van dat magere percentage zit het gros ook nog eens in de garantieperiode en lease (betrouwbare cijfers omtrent gebreken in deze groepen krijg je niet inzichtelijk).
Accu's gaan niet ineens kapot.
Exact, accu's zijn onderhevig aan 'calender aging' wat de reikwijdte (sterk) doet verminderen over time. Het vervangen van batterijpakketten kost je (afhankelijk van het voertuig) tussen de €6,500 en €30,000. Er is dus een hele grote groep mensen die 'het maar voor lief neemt', omdat zo een kostenpost gewoon niet op te hoesten is voor de gemiddelde particuliere bestuurder. Deze auto's worden verkocht (en/of geëxporteerd), maar niet gerepareerd. De cijfers worden hierdoor nog verder beïnvloedt.

Zoals je ziet: er zijn aan beide kanten van de discussie heel wat nuances.
Kul. 70% van de EV zit in de accu? Kijk naar elk willekeurig model EV dat met twee accu-pakketten leverbaar is, en je kunt de accuprijs/kWh direct uitrekenen. (Iets lastiger als de long-range variant ook andere extra opties heeft, maar in dat geval heb je een bovenlimiet). Je ziet dan eerder getallen rond de 40%. De rest van de auto is dus 60% van de prijs in plaats van 30%. Je zit dus ongeveer een factor twee mis.
Kostprijs was wat ongelukkig verwoordt, ik probeerde te redeneren vanuit het perspectief van een wagenbezitter. Ik doelde op het feit dat een gebruikte VW ID4 ~€40k kost, en het accupakket bij een defect >€25k excl. arbeid kost. Zelfde cijfers gelden grofweg voor een Hyundai IONIQ5.
Waar haal je die prijs vandaan? Dit artikel is van twee jaar geleden, het lijkt me dat de scherpte van de genoemde prijzen wel af is.

https://www.ad.nl/auto/zo...lektrische-auto~a18c0b43/
En vervuiling technisch heeft oliewinning voor 70.000km dermate veel rotzooi veroorzaakt dat de accu erbij in het niets valt. Denk aan olielekkages op land, zee etc.
Hieronder cijfers over de impact van beiden, dit is alleen CO2e. Lithium/Cobalt mining is verder niet duurzaam (slaven arbeid, giftig, water gebruik, etc), maar er wordt idd vaak geen vergelijking gemaakt met de olie-industrie die op alle vlakken nog veel en veel erger is (kijk bijv naar de grootste uitstoters van Nederland, een derde komt van raffinaderijen)

Het positieve is denk ik dat accu technologie wel echt hard innoveert, terwijl er 0 innovatie mogelijk is in de olie-industrie, als in, het gaat never nooit duurzamer worden. Er is dan ook een veel grotere kans dat we accu's krijgen die duurzaam geproduceerd worden, terwijl olie per definitie nooit duurzaam kan worden.

Daarnaast kunnen accu's idd gerecycled worden, iets dat je van olie ook niet kunt zeggen. Oftewel, bij olie is de milieu-impact continue (zie weer voorbeeld raffinaderijen), bij accu's is het meer eenmalig.

Kortom, zelfs als op dit moment EVs misschien maar net iets duurzamer zijn, dan nog zou iedereen ze moeten aanschaffen zodat we als maatschappij de weg in slaan van technologische innovatie en een duurzamere toekomst. Uiteindelijk bepaald het geld!
It is important to note that fossil fuel mining, including lithium and cobalt mining, is estimated to be responsible for the emission of around 34 billion tonnes of carbon dioxide equivalent (CO2e) worldwide annually. About 45% of it is from coal, 35% from oil, and 20% from gas.

Relative to fossil fuels, Cobalt mining is only responsible for around 1.5 million tonnes of carbon dioxide (CO2e) equivalent. For Lithium mining, it is estimated to be in a similar range at around 1.3+ million tonnes of carbon annually, with every tonne of mined lithium equating to 15 tonnes of CO2 into the air. Thus, the amount of carbon emitted is significantly less than fossil fuels, and a necessary middle ground should be considered in society’s transition to further renewables technologies.
(bron)
terwijl er 0 innovatie mogelijk is in de olie-industrie
Dat is natuurlijk niet helemaal waar. En vergeet niet: olie wordt niet alleen gebruikt om te verbranden (of te smeren).
Een ICE zegt niets over het type brandstof. Als deze waterstof zou verbranden dan is uitstoot ook erg laag (rendement is nu echter ook heel laag).
Hoe grof is dat geld wat ze tegenwoordig bieden? Voor bijvoorbeeld 10kWh aan modules.
Die discussie is allang beslist. Een EV is gewoon veel beter voor het milieu. Zelfs als de EV zijn hele leven op bruinkool stroom rijdt. In dat geval ligt het omslagpunt zo rond de zes jaar. Elke EV die nu op de markt is moet dat gemakkelijk halen.
Bij de benzine en diesels moet je niet alleen de milieukosten meerekenen van de uitstoot, maar ook die van de winning van de ruwe olie. Dat doet men met het winnen van de bruinkool immers ook.

Een Tesla model 3 van 2019 (4 à 5 jaar oud) kost je nu tussen de 20 en 30k. Dat is een waarde vermindering die minder is dan bij een benzine of diesel auto.

De kosten van de accu-paketten zijn aan het dalen. Het monopoly van China op lithium staat onder druk. Ook in Amerika en Noorwegen/Zweden zijn grote voorraden lithium gevonden. Het recyclen van de accupakketten is duur en staat nog in de kinderschoenen. Voor een deel komt dat doordat er nog maar weinig afgedankte accupakketten vrijkomen. Een groot deel krijgt nu nog een tweede leven. De milieuschade van accu's is zelfs bij storten niet zo heel groot. Recyclen van accupakketten kan, maar is pas economisch interessant als er een gestage, grote stroom accu's is. Eerder gestorte accu's kunnen dan alsnog worden gerecycled.

De huidige accu's zijn van een kwaliteit dat ze minimaal 8 jaar mee kunnen. Hoelang accupakketten in de praktijk mee kunnen is nog onduidelijk. Die 8 jaar is inmiddels zeker, maar er zijn nog te weinig oude EV's om een gemiddelde levensduur te kunnen bepalen. Men gaat er wel van uit dat dat ergens tussen de 12 en 15 jaar zal liggen. Dat is een normale levensduur voor een accu.
Een accupakket heeft een gevaar, maar dat moet je niet overdrijven. De kans op brand wordt bijvoorbeeld enorm overdreven. In Amerika is het aantal autobranden bij elektrische auto's zelfs een factor 70! lager dan bij benzine-auto's (gerekend over 100 000 van elk).

Voor de toekomst liggen er nog heel veel ontwikkelingen op de plank die de accu-pakketten nog een stuk krachtiger maken en de levensduur nog verder oprekken.

Een EV heeft los van de techniek ook voordelen. Het rijdt namelijk een stuk soepeler en stiller en het onderhoud is veel simpeler en goedkoper.
Juist; een EV is beter voor het milieu maar dan kun je niet meteen ook de accu daarin mee nemen. De huidige accutechniek is wel al veel beter maar een levensduur van 8 jaar (of zelfs 15 jaar) voor een auto is eigenlijk gewoon te weinig. Het nederlandse wagenpark is gemiddeld meer dan 11 jaar (bronnetje).

Dat zomaar opzij zetten als: goed genoeg betekent dus dat een groot deel van de autorijders geen oude EV gaat kopen.
De levensduur van 8 à 9 jaar wordt bewezen door de vele Tesla's die nog met de originele accu rondrijden. Uit de degradatie daarvan heeft men berekend dat de levensduur van die accu's ergens tussen de 12 en 15 jaar moet liggen. Wie de auto minder gebruikt kan ook langer met de accu toe.

Voor een particulier die niet al te veel rijdt ( ca 10 000 km) kan een EV van drie tot vijf jaar oud best een goede investering zijn. Die auto's moeten nog gemakkelijk 10 jaar mee gaan. Daarbij is het onderhoud goedkoper (er zijn immers veel minder bewegende delen).

Zelf rijd ik nu 1 1/2 jaar een tweedehands EV (al was die toen maar 7 maanden oud). Behalve een setje banden nog geen cent onderhoud.

Nu is het zonde om goede brandstof auto's niet eerst af te rijden. Ik heb er dus niets op tegen als mensen liever een tweede hands benzine of diesel auto kopen, alleen de rede waarom (zoals jij aangeeft) is niet juist.
alleen de rede waarom (zoals jij aangeeft) is niet juist.
Welke reden bedoel je? Want als dat de angst voor een defecte accu is, dan is deze toch nog niet weg als de levensduur van een accu 12 jaar is?
Het is precies dezelfde (misschien ook niet altidj terechte) angst als bij het kopen van een auto met 100.000 km (of andere veelvoud van 50.000?). Dan kan de ICE/accu best wel nog een tijdje mee maar toch koopt men dat liever niet. In de beginjaren van ICE auto's lag dat omslagpunt ook lager (dus al bij 100.000) en is inmiddels wat hoger vermoed ik. Bij EV's heb je dan hetzelfde denk ik (maar dan betreft het de accu en niet de motor).
De angst voor een defect accupakket is in de praktijk (tot dusver) niet echt terecht.
De levensduur van het accupakket is sterk afhankelijk van het gebruik (aantal keer laden). Een EV met een standaard accupakket moet zeker net zoveel kilometers kunnen maken als een auto met een benzine motor. Een EV met een long-range accu-pakket is vergelijkbaar met een diesel.
De brandstof motoren en alles wat daaromheen hangt zijn eigenlijk veel kwetsbaarder dan een elektromotor met het accupakket.

Mijn oude diesel heeft het na 500 000 km begeven omdat de koelslangen verdroogd waren en vervangen moesten worden. Bij de vorige auto (diesel 400 000 km) was de versnellingsbak versleten. Plus allerhande reparaties die je bij een EV gewoon niet hebt (startmotor vervangen, aandrijfriem vervangen, oliefilters enz.).
Als je een tweedehands EV koopt met een accupakket wat op jouw gebruik is afgestemd, kan die waarschijnlijk langer mee en met lagere onderhoudskosten dan een vergelijkbare brandstof auto.

De angst dat een EV niet lang genoeg meegaat is duidelijk aanwezig, maar zeker voor een tweede hands die nog een goede accu heeft (de degradatie laat elke EV zien) is die niet terecht. Zeker wie een eigen laadpunt kan (laten) installeren is een EV een verstandige investering.
Ik zeg niet dat de angst helemaal terecht is. Eigenlijk zijn er nog te weinig cijfers. Maar het punt is: als het mis gaat dan zijn de kosten direct buiten proporties. Een 2e hands motor/versnelingsbak/startmotor is niet zo duur. Een 2e hands accu wordt (naar ik hoorde) niet eens mee geinstalleerd en bestaan vrijwel niet omdat ze dan automatisch al minder goed zijn (en voor andere doeleinden nog wel kunnen gebruikt). Dus je bent als het ware gedwongen een nieuwe accu te kopen (heeft natuurlijk ook te maken met het veel kleinere aantal oude EV's). En dat is relatief duur.
Hoe kom je erbij dat er te weinig cijfers zijn? Dat ze vrij nieuw zijn zeker ook vergelijking met de eerste ICE zegt helemaal niks over de de betrouwbaarheid van de cijfers die er zijn. De slijtage en betrouwbaarheid van deze accus is juist heel goed te bepalen.

Overigens heb ik genoeg motorswaps gedaan waarvan er ook tussen zaten die duurder zijn dan een accu swap, vergeet niet dat de oude accu ook nog voor grof geld verkocht kan worden. Ja het blijft relatief duur (lang niet zo duur als men denkt), maar het is een erg klein risico in vergelijking met de voordelen.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 16:46]

Die duurdere motorswaps die jij bedoelt zullen dan ook vast wel wat performance hebben toegevoegd.... 8-)

De kosten bij een defecte accu (of laadsysteem) zijn hoger omdat:
  • reserve onderdelen niet zomaar van de sloop kunnen worden gehaald
  • alleen gecertificeerde bedrijven cq. de dealer de montage wil / kan doen (of minstens het 'inleren')
  • reguliere garages hier (nog) niet de benodigde apparatuur hebben
Ik stel niet dat ze onbetrouwbaar zijn maar dat koud water vrees en relatief duur risico factoren zijn die meespelen.

En nogmaals: ik heb niets tegen EV en verwacht ook dat het wel doorzet maar op dit moment is er sprake van wat terughoudendheid.
Er bestaan inderdaad discussies over maar op wetenschappelijk gebied komt het gemiddelde eigenlijk uit dat in het erge geval ICE en elektrisch ongeveer het zelfde zijn als totaal plaatje over gemiddelde gebruiksduur van de auto.
In de de gunstigere gevallen zijn ze een stuk beter.
Je hebt ook de site https://www.carboncounter.com/#!/explore
Die laat vrij goed de spreiding zien en het principe. Ja het hangt altijd van het type af dus als je specifiek gevallen eruit pikt kun je betere ICE autos vinden dan plugin hybrids of full electrics maar dat is te verwachten natuurlijk.
Daarnaast zijn ICEs een heel stuk uitontwikkeld inmiddels, ja er zijn nog wat dingen die gefinetuned worden maar veel rek zit er niet meer in. Batterij technologie en alles rondom electrische autos is nog volop in ontwikkeling. Batterijen worden met het jaar beter, elektrische motor efficiëntie per wiel wordt ook beter, recyclen wordt beter gemaakt en zeldzame metalen worden steeds meer en betere alternatieven voor gevonden.
Dus ik denk dat je voorzichtig de conusie kunt trekken dat wanneer je toch een nieuwe auto gaat kopen het vrij zeker is dat elektrisch beter is voor het milieu of schoner zoals je het zelf noemt.
Al zou de EV evenveel “uitstoten” dan nóg is de uitstoot in ieder geval niet meer in woonwijken en stadscentra.

Verder is die ICE/olie lobby volop FUD over hoe schoon de EV al dan niet zou zijn wel een beetje een oubollig aan het worden.

De EV bespaart zovéél emissie op allerlei plaatsen in de keten.

https://youtu.be/1oVrIHcdxjA?si=ZBY5KU_NzgfDfOsj
Nee hoor ook die argumenten zijn al tig keer besproken en weerlegd.
Al lang bewezen dat een EV na +/- 30k KM zijn grondstoffen qua uitstoot "terug heeft verdiend" en vanaf dan alleen maar minder slecht voor het milieu is dan een ICE.
Gelukkig zijn er geen nadelen in vergelijking met benzine auto's, zoals actieradius en laadtijd :9
Nou, niet heel veel nadelen - mits je thuis of op je werk kan laden, en je 300-400km bereik hebt. Zolang je in Nederland rijdt heb je bijna nooit snelladers nodig. Als wel dan misschien 3-5 minuten zodat je thuis komt. Zo lang duurt tanken ook... En je navigatie plant gewoon de laadstops voor je.
Op echt lange afstanden moet je wel snelladen. Maar na een uur of drie rijden vind ik een korte pauze heel erg welkom.
mits je thuis of op je werk kan laden
Exact dit dus. Als je thuis of op het werk kan laden is een EV altijd/vaak een goeie optie. Bij mij op het werk bijvoorbeeld zijn meer dan 30 laadpalen, maar allemaal alleen voor de leasewagens (management) en de poolwagens. Werknemers met een EV kunnen hier nog niet aan laden. Momenteel moeten we dus zo'n 1km verderop bij een supermarkt gaan laden en te voet terugwandelen. Leuk als het mooi weer is, minder leuk als je dat alle 2 dagen moet doen, geen laadpaal thuis kan zetten (bij appartement) en je vaak rondjes moet rijden om een laadpaal te vinden. Er komen alleen EV's bij, laadpalen duurt precies veel langer hier in België. Snelladers zijn natuurlijk een optie, maar qua prijs ook vergelijkbaar met een benzine of dieselwagen.

De pauze om te laden bij lange afstanden is zeker goed. Ik rij lange afstanden ook elke 2 uur met een korte pauze om de benen te strekken. Dat is ook nog iets wat ingebakken is denk ik, dat als je op vakantie gaat met de auto je best zo lang mogelijk aan 1 stuk kan doorrijden (of toch bij mijn vrienden/familie).
Dit zijn nu net de zaken die eigenlijk voor de meesten geen issue meer zijn, behalve in de onderbuik. Laden doe je op de bestemming, in al die uren dat een EV stil staat. Je wacht niet tot de accu leeg is, je laad altijd. Je hebt prima middenklassers met 400km range, (ford Mach E, Tesla model 3) en daar onder heb je megane, de Citroën en volgend jaar de Renault 5) weinigen rijden regelmatig zo lang non stop.

Het is een kleine mindshift, maar als je naar de ontwinkelingen in accu capaciteit en energie tarieven kijkt zijn het slechts de gebruikelijke stuiptrekkingen van de massa die verandering eng vindt waardoor er zo veel geklaagd wordt op EV. Objectief is elektrificatie beter op zo ongveer elk vlak, de vraag is alleen hoe lang het duurt tot dit zo is voor de kritische massa. Dan zijn ICE auto’s wat paarden nu zijn: een leuke, dure, hobby.
Je vergeet gemakshalve de kosten voor het aanschaffen voor een EV. Voor veel mensen is het prijsverschil tussen EV en niet-EV simpelweg te groot.
Als je alle kosten meeneemt zou ik juist de niet-EV als onbetaalbaar bestempelen als je thuis kan laden.

Neem 2 modellen vergelijkbare van volkswagen, ID3 vs. Golf 8 eTSI

ID3 39.999 aanschaf, praktijkverbruik 18 kWh per 100 km
18*0.35 cent = 6.30 euro per 100 kilometer (bij thuis laden)

Golf 8 eTSI aanschaf 36.990, praktijkverbruik 6 l/100km
6*2.00 = 12 euro per 100 kilometer.

Die 3000 euro verschil heb je dan naar ongeveer 50k kilometers, dus ruim binnen de levensduur van de auto, terugverdient.

Als je volledig afhankelijk bent van publieke laadpalen wordt de berekening weer heel anders maar als je tenminste de helft thuis kan laden is een EV een no-brainer qua kosten.
Er vanuit gaande dat iemand 40k op zijn rekening heeft staan om een splinternieuwe auto te kunnen kopen...

Stel ik heb 10k en wil tenminste plek voor vijf personen + vakantie bagage en een rijbereik van 250 km. Hoeveel opties heb ik dan daarvoor? Qua ICE behoorlijk wat, maar qua EV vrijwel (of zelf helemaal) niks.

Leuk dat het interessant is wanneer je een splinternieuwe auto koopt, maar dat is niet weggelegd voor het merendeel van de Nederlanders (die ik ken in elk geval).
Zolang het prijsverschil tussen nieuwe EV's en ICE's nihil is zal op termijn ook de tweedehands markt meer naar elkaar toe trekken, de hele reden dat 2e Hands EV's zoveel duurder zijn is juist dat je er veel geld mee kan besparen.

[Reactie gewijzigd door Zoidberg_AvG op 22 juli 2024 16:46]

Gezien de variabele kosten moet je dan serieus naar financiering kijken. Ja, rente, maar je bespaart dus wel op de kilometerkosten. Elke situatie verschilt, dus er is niet één sommetje voor iedereen. De rente is per jaar en de kilometerkosten niet, dus het hangt uiteraard af van kilometers/jaar. Maar rijd je weinig kilometers en is de EV dus duur, dan moet je je sowieso afvragen of je niet beter een auto kunt huren voor die incidentele tripjes.
Klopt helemaal voor er EV met minder dan 60k op de teller en een goed accu pakket (~50kwu) en zonder motorproblemen ben n je minimaal 16000 euro kwijt. Een vergelijkbaar autootje (want meer dan een zoe is het dan niet) kost je maximaal 5000 euro op benzine.

Voor mensen met krappe beurs niet betaalbaar.

Daarnaast goed letten op de accu degradatie, vanaf 100.000 op de teller vaak al significant. (En ja accu’s zijn vast beter nu, maar 2e hands is natuurlijkheid de oude technologie!)
Nee hoor, met name aan de onderkant van de markt is EV nog niet betaalbaar, en vooral functioneel nog geen alternatief. Renault twingo is prima bruikbaar als enige auto, een Dacia spring nog wat minder door de kleine range.

Dat vergeet ik niet. Maar wat ik wel zie is dat de ontwikkelingen hard gaan, omdat de fundamentele voordelen gewoon te groot zijn.

Een paar jaar geleden was een model S van een ton het enige wat er was. Nu heb je tussen de 35 en 60k keuze, het segment daaronder komt vanzelf.
Verplaatst

[Reactie gewijzigd door mjl op 22 juli 2024 16:46]

Voor mij totaal geen optie. Ik rijd ongeveer 30K per jaar en met mijn Diesel haal ik 1200km (wel met add blue). Ik heb een Audi A6 3*s-line uit 2017. Wanneer ik voor datzelfde geld een EV zou willen kopen dan ga ik wat comfort, gemak en actieradius betreft er flink op achteruit. EV is voor mij geen optie. Wellicht wel voor lease rijders en of mensen die maar weinig km maken. En die 400KM ... in de winter. Vergeet het maar.
Die 400 is mijn range in de winter.

En inderdaad, een tweedehands diesel uit dat segment levert nu zeker nog meer comfort per euro aanschaf. Hoe snel de curve van lagere variable kosten die inhaalt kan iedereen zelf berekenen. Maar met relatief laag gebruik (30k vindt ik niet veel) zijn er geen fundamentele praktische redenen tegen EV, Helaas wel veel onwetendheid. (Zoals denken dat 400 kilometer in de winter niet haalbaar is anno 2024)
Helaas wel veel onwetendheid. (Zoals denken dat 400 kilometer in de winter niet haalbaar is anno 2024)
Dat gold/geldt wel voor veel modellen. Misschien dat nieuwe EV's daar minder last van hebben. Maar het is natuurlijk geen onwetendheid. Afgelopen winter waren in de US toch heel wat EV rijders wat minder content zeg maar... (wel stuk kouder dan hier in NL natuurlijk).
Dus als je niet een nieuwe auto koopt dan is het toch een terechte terughoudendheid?
En het is ook niet onlogisch. Verwarming kost energie die dan niet wordt gebruikt voor verplaatsing.

(Ik ben niet tegen EV hoor, maar het mooier afschilderen dan het is, geeft eerder wrevel).
Laatste generatie Nissan Leaf met de grote accu hier op mijn werk, na drie jaar is het bereik in de zomer 380 km-zonder airco!- in de winter van lader af is 300 km, zet je de verwarming aan dan zakt dit onmiddellijk naar 250km, realiteit over verschillende van deze wagens.
Dat is ten opzichte van wat beloofd wordt netjes! Bedankt voor de bevestiging Dat EV al ver komt en de beloftes steeds reëler worden. Hier dezelfde ervaring.

Hier in de zomer zo’n 550km, het minst dat ik gehad heb is 390, ford Mach E extended range. Ook behoorlijk conform de beloftes.

Stukken beter dan een paar jaar terug, vooral de verhouding ‘op papier’ en ‘op de weg’
Dan heb je het over een auto die geen normaal mens 2ehands kan betalen, met 300km range in de winter alsnog geen enkele EV gezien onder de 10k euro die ook echt meer dan 200km op 1 lading haalt. Laat staan als komend jaar de wegenbelasting betaald moet gaan worden.
Klopt, dat is in lijn met de huidige status van de markt. nieuw beginnen de auto’s die dat redden nu op de markt te komen, dus over een jaar of 4-5 op de tweedehands markt.

Feit blijft dat auto’s schandalig duur geworden zijn. Voor 10-12k een nieuwe 107/twingo/etc met genoeg om fatsoenlijk te rijden red je ook niet meer.
Je vergeet een voor mij belangrijke factor. Ik heb de auto zelf 2e hands gekocht. Wil ik een EV met voldoende actieradius en dezelfde mate van comfort dan kan ik die simpelweg niet betalen. En ja ik rijd geregeld lange afstanden. 600KM op een dag is geen uitzondering.
Ik vergeet helemaal niets.

Maar wat jij beschrijft is gewoon hoe de markt werkt en precies wat ik in m’n vorige post vertel.

Eerst alleen de top (model S van een ton) nu heb je vanaf 40k een goede EV, In een paar jaar is dat 20k

Tweedehands komt daar een aantal jaar na.
Mijn Audi heb ik gekocht voor 25K Een 2ehands EV voor dat bedrag icm het comfort en de actieradius is er niet voor 25K. Het duurt idd nog een aantal jaren.
Knip- slecht geleden, need koffie.
Je noemt hier weinig wat "geen optie" is, rijd je vaak >600km op een dag? Dat is een van de weinige use cases namelijk?

Ik rijd al jaren 30.000-40.0000km / jaar met een EV, en ik sta hoogstens 3x per jaar bij een snellader. Wel een eigen oprit.
Het is de combi van Comfort en Actieradius icm de kosten. Dat maakt EV voor mij geen optie. Ik heb de auto Privé tweedehands gekocht en geen lease. Wanneer ik met EV meer actieradius wil lever ik in op comfort en visa versa.
Voor mij totaal wel een optie. Ik rij ongeveer 30K per jaar en kan prima de kantoren in DE of BE bereiken, en op de terugweg een kwartiertje laden. Bakkie doen, even naar het toilet en doorrrrr. Lekker laden op straat, gaat allemaal prima. Je kunt ook zoeken naar problemen.
Het is de combi van Comfort en Actieradius icm de aanschaf kosten.
Het is een kwestie van gewenning en acceptatie. Zelf rij ik 30-40K per jaar elektrisch en daarbij de meeste van die kilometers in de slechtste periode van het jaar (de gevreesde winter). Daarbij moet je wel accepteren dat lange ritten van 800-1000km gewoon iets langer duren maar verder is dat echt goed te doen.

Mocht je een nieuwe EV rijden met een groter bereik of je kilometers meer verspreid per jaar rijden is dat echt prima te doen.
Een nieuwe en luxe EV is voor mij niet te betalen. Vandaar dat ik de combi ook benoemde.
Allemaal leuk en aardig maar als je thuis geen laadpaal hebt is de lol er snel van af.
Ik heb thuis geen laadpaal maar ik kan gewoon voor 0.31 EUR/kWh laden bij publieke laadpalen in de randstad. De dekking is ook gewoon prima, iedere paar 100 meter vind je wel een laadpaal. Je hoeft dus geen eigen laadpaal of oprit te hebben.
Fijn als je in de randstad woont maar de meerderheid van ons woont daar buiten. Er is in mijn straat welgeteld 1 openbare laadpaal met 1 werkend laadpunt en die is altijd in gebruik wanneer ik hem nodig zou hebben. De dichtstbijzijnde andere laadpaal is 5 minuten lopen en die is meestal ook bezet (want er is maar 1 paal met 2 laadpuntenper straat). Er zijn ook alleen trage 11kw palen hier.

Als je geen eigen oprit hebt en je woont niet naast een parkeerplaats is het verdomd lastig om je auto op te laden.
Je opmerking "de meerderheid woont buiten de randstad" is puur wiskundig correct, maar de verhouding randstad - niet randstad is bijna 50/50 (8 wel en 9 niet). Dus om op dat kleine verschil je mening te vormen is misschien wat stellig.
Niet echt. Volgens CBS wonen er 7 miljoen mensen in de randstad en 10 miljoen daarbuiten.
er is schijnbaar nogal wat discussie over wat je onder 'randstad' verstaat. Niet alle instanties zijn het daar over eens (bv. CBS zonder almere, SCP met almere). Maar laten we eerlijk zijn, meer dan de helft van de inwoners van NL woont in de randstad of in een grote stad buiten de randstad waar voldoende laadmogelijkheden zijn.

Toevoeging: 74% van NL woont in een stedelijke regio: https://www.pbl.nl/sites/...De_stad_verbeeld_1744.pdf

[Reactie gewijzigd door MxMayne1 op 22 juli 2024 16:46]

Die meerderheid heeft dan meestal weer meer ruimte en een eigen oprit. Ideaal voor een EV.
Waar baseer je dat op? Er zijn echt ontzettend veel rijtjeshuizen waar mensen geen eigen oprit hebben...
De stelling is dat mensen die in een stedelijke omgeving wonen vaker geen oprit hebben, maar wel meer laadgelegenheid in de buurt, en dat mensen die niet in een stedelijke omgeving, dan wel minder laadgelegenheid hebben, maar vaker wel een eigen oprit. Klinkt niet onredelijk. En er zijn natuurlijk altijd mensen die buiten de stad wonen, en geen oprit hebben.
is dat typisch NL eigenlijk?
In mijn omgeving heeft iedereen een oprit... doorgaans zelfs met plaats voor 2 of 3 auto's.
Enkel mensen die in de stad zelf wonen niet. Maar dan kan je alles met de fiets of het openbaar vervoer doen toch :-)
Binnen de randstad heb je veel meer laadpalen, ja. Buiten de randstand heb je veel meer huizen met eigen parkeerplaats. Dan heb je meteen ook de reden waarom er daar minder laadpalen zijn - ze gaan die dingen natuurlijk niet in een villawijk neerzetten waar iedereen een eigen oprit voor 3+ auto's heeft.
Ook in wijken zonder eigen opritten zijn nauwelijks laadpalen.
Dat is alleen leuk als je werkelijk beschikbare SGZH1 palen hebt, die hier zijn kapot, vervangen of permanent bezet. Als je even niet op let betaal je 59ct/kwh.
Anoniem: 1981708 @Tomtest15 april 2024 23:30
Hier in een middelgrote stad buiten de randstad zijn er meer EVs dan palen. Iedere keer rondjes rijden op zoek naar een laadpaal gaat ook vervelen..
Gelukkig hoef ik niet in de (rand)stad te laden.

Echter is het tarief van 0,31€ niet meer zo gebruikelijk, het tarief bij de meeste palen is inmiddels € 0,58.
Ik heb ook jaren EV gehad en geen laadpaal thuis. Gaat prima.
Want iedereen werkt elke dag op een kantoor met genoeg laadpunten. Want iedereen heeft een oprit met laadpaal. Oh wacht, nee dat heeft alleen (grof) bovenmodaal, of dubbelverdieners. Ik zou geen EV kunnen rijden al zou ik het willen. Omdat ik alleenstaand ben, geen oprit heb, en maar 2 van de 5 dagen op kantoor werk. En ik ga echt niet constant meer dan een half uur bij een of ander oplaadpunt staan, terwijl mijn 1.5T Civicje 4.8L/100KM rijdt en maar 1250KG weegt. Omdat ik niet zelf kan laden via zonnepanelen zou ik duurder uit zijn met een EV.

Dit is wat mij nu zo stoort altijd aan deze discussies, de projectie van de voorlopers van deze techniek op de groep die nog even de kat uit de boom kijkt. De infrastructuur is er gewoon nog niet voor iedereen, je moet dan niet gaan neer praten op mensen dat het enkel kun backwards "onderbuikgevoel" is wat ze tegenhoudt. Ze zijn nog altijd duur in aanschaf, behoeven een bepaalde levensstijl of faciliteiten, en zal de wegenbelasting straks met 65% of hoger tarief voor velen ook te hoog zijn.

Probeer niet de hele maatschappij over één kam te scheren, met als referentiepunt enkel jezelf.
Allemaal valide punten die je noemt, en ik ontken echt niet dat we nog in een early adopter fase zitten.

Maar als een van de weinigen benoem je het correct: early adopters, versus late majority of laggards. Uiteindelijk gaan we er allemaal naar toe omdat de fundamentele voordelen gewoon te groot zijn. Kan eenmaal jaar, of een paar decennia duren, en er zijn ook nog mensen die nu dagelijks een paard gebruiken voor vervoer.
Ik ben niet fundamenteel tegen de vooruitgang van techniek, en als iemand die langs een drukke straat woont zou ik blij zijn als al die stinkdiesels weggingen. Maar het begint nu meer een klassestrijd te worden, en rationalisatie/projectie van de voorlopers jegens de "nay-sayers", in plaats van een streven naar betere levensstandaard voor iedereen. Als je enkel voertuigen op de markt zet van 40-50K+, waar je qua wegenbelasting en stroom duurder uit bent dan je betrouwbare jap omdat je niet zelf kunt laden, dan ga je gewoon de lagere klassen het vel over de oren trekken door ze te forceren in zo'n ding die ze niet betalen kunnen. Waarom zou je daarvoor pleitten?

Vind veel van deze discussies vreselijk elitair, want ze draaien meer om feiten heen en weer slingeren en status-signalling, dan om de beste oplossing voor iedereen te vinden, en te accepteren dat deze transitie nog lang niet voor iedereen rendabel is. Wat, gezien het feit dat ze zogenaamd pleitten voor betere planeet/milieu, vrij hypocriet is. Want erg humanitair is het niet door alle lageren klassen te delegeren naar het OV, zodat deze voorlopers in hun overdesigned boondoggle kunt rijden.

[Reactie gewijzigd door Majestici op 22 juli 2024 16:46]

Maar dat is precies wat ik zeg. EV is geen innovator ding meer, maar wel early adopter. Logisch dat het voor een groot deel nog, met de nadruk op nog, niet altijd beter uitpakt.

Dat neemt niet weg dat de toekomt, full electric gaat zijn, omdat het voor iedereen beter is, juist voor mensen die mischien minder verdienen. Dat is wanneer de early, en late majority over gaat.

of dat kantelpunt over 5,10, of 20 jaar komt boeit niet zo. Voor de planeet hoop ik 5.
Ja maar zo wordt het niet gebracht, en iedereen die de kat uit de boom kijkt wordt in de hoek gedreven. Zoals oplopende accijns op benzine/diesel. Zo moet een transitie niet verlopen naar mijn mening, en zo moeten we niet over elkaar denken. Immers maakte je zelf net het argument dat mensen enkel op basis van onderbuik gevoel nog huiverig zijn, terwijl denk ik velen gewoon het nut er niet van inzien en/of duurder uit zijn.

We moeten niet doen alsof het voor iedereen momenteel een realistisch alternatief is, en daarmee mensen gaan straffen omdat ze enkel op onderbuik gevoel de techniek tegen houden, of iets dergelijks. Ik verwerp die karikatuur gewoon.

En zelf vind ik dat we technieken als waterstof ook de kans moeten geven nog. De impact zou veel minder groot zijn, zowel qua infrastructuur als levensstijl. (en ja, ik weet de problematiek rondom die techniek)

[Reactie gewijzigd door Majestici op 22 juli 2024 16:46]

Zolang vervuilende brandstoffen nog significant lager belast worden per kw energie is de accijns nog te laag. Beprijzen is niet ideaal, maar ik weet ook zo geen alternatief. Wat zie jij als alternatief voor beprijzen?

Waterstof klopt energetisch niet, waterstof auto’s zijn complexer dan EV’s en ICE bij elkaar, en waterstof houd bestaande machtsblokken in stand. Nee dank je, liever de potentiële democratisering van transport die EV (in alle vormen, van fiets tot vrachtwagen) brengt.

Waterstof heeft alle nadelen van Electra, en alle nadelen van fossiel. Ik hoop dat die door de fossiele machthebbers ingegeven waanzin snel ophoudt en dat we de waterstof efforts focussen op plekken waar het zinvol is.
Helemaal mee eens. Onder het mom van "hoe kun je nu nadelen noemen bij een EV?" omdat het nu eenmaal milieu voordelen heeft lijken andere factoren niet mee mee te mogen worden gewogen.
Je negeert hierbij gemakshalve dat ICE's ook niet meer goedkoop zijn. Alle merken kijken kritisch naar de kleine autotjes, want door de veiligheidseisen zijn die nieuw relatief duur in vergelijking met tweedehands auto's.

Nee, onder modaal is de prijs van nieuwe auto's (ICE of EV) irrelevant. De overheid heeft weinig milieu-belang bij het stimuleren van tweedehands EV verkoop, want die auto's rijden al. Het wagenpark wordt niet schoner als die een andere eigenaar krijgen. Het OV stimuleren daarentegen is wel direct winst.
Er is volgens mij helemaal niets mis met jouw Civic, gewoon houden! En als later EV beter bij jouw situatie past, kun je er alsnog naar kijken. Het is inderdaad bij EV - ICE afhankelijk van jouw situatie wat het beste bij je past. Daarnaast denk ik dat de voetafdruk van iemand die met de (diesel) auto een of twee keer per jaar op vakantie gaat, lager is dan van iemand die twee keer per jaar met het vliegtuig weg gaat.
Ik heb overigens zelf wel een EV en ben daar heel blij mee, maar ik heb dan ook het geluk dat ik een eigen laadpaal heb. Niet voor mijn deur, maar wel in de parkeergarage.

Het woord later toegevoegd in de tweede zin…

[Reactie gewijzigd door AppelsEnPeren op 22 juli 2024 16:46]

Op het moment dat ze volle wegenbelasting moeten gaan betalen voor het gewicht van zo'n bak.
Geen subsidie meer bij de aanschaf dan moet je kijken hoeveel er nog een EV willen hebben.

Want zeg nu zelf die lompe bakken rijden al het asfalt kapot en de benzine / diesel rijder mag voor die kosten opdraaien.
Ik rij al drie jaar in een elektrische auto die “maar” 320km ver gaat. Nooit laad stress gehad. Zelfs met de auto naar Portugal gereden. Ja je stopt wat vaker, maar dat moet ik sowieso met kinderen.

400 is ideaal en meer dan voldoende voor vrijwel elke Nederlander.

[Reactie gewijzigd door n3z op 22 juli 2024 16:46]

Tijdens vakantie laad ik wat vaker, ook omdat er dan een vouwwagen achter de EV (Enyaq 60) hangt. Ik stop ongeveer elke 225 km. Ik heb dan nog genoeg over om een volgende paal te halen mocht de paal waar ik sta niet werken. Laadpalen zijn niet overal even betrouwbaar. En het is lekker relaxed zo.
We zitten met onze EV over de 100.000 km en merken eigenlijk amper degradatie.

Subsidies lijken de prijzen soms juist op te drijven. Wat betreft wegenbelasting: er zou denk ik gewoon een aparte schaal moeten komen voor EV. Er is immers ook verschil tussen benzine en diesel. Verreken de maatschappelijke en ecologische voordelen in die schaal en zorg als overheid dat je op die manier blijvend aan blijft moedigen over te stappen naar EV.

Maar politiek en langetermijnvisie: dat gaat niet op en daardoor is er consequent een zwabberbeleid en onder de streep een onbetrouwbare overheid.
Die zijn er inderdaad niet. Laden doe ik als ik slaap en met een actieradius van ruim 500km doet het echt niet onder voor een ICE. Die paar keer op vakantie snelladen gaat ook nog eens net zo snel als de plaspauzes dus verlies je er geen tijd mee.
Anoniem: 1981708 @Tassadar3215 april 2024 23:38
Alleen heb je voor een paar duizend euro een prima tweedehands ICE met 500+km bereik. Tweedehands EV met 500+km bereik zul je in de tienduizenden moeten gaan denken. Dat is natuurlijk geen eerlijk vergelijk. Plus dat de meeste mensen in NL geen eigen oprit hebben.

Ik heb geen last van de energiecrisis met mijn A++-woning die ik voor een paar tientjes in de maand op 21 graden kan houden, wil niet zeggen dat er geen energieproblemen zijn..
Helaas zijn ook ICEs behoorlijk duurder geworden de laatste jaren. Voor een "paar duizend" koop je niet veel meer. De meeste garages hebben auto's tussen 9-25k staan. Nog steeds een stuk goedkoper dan een gemiddelde EV
even heel snel op gaspedaal:
auto's onder de 6000 euro 51000 stuks gevonden
nieuwer dan 2014 en minder dan 6000 euro 2500 auto's gevonden.

Elektrisch onder de 6000 euro 99 stuks gevonden
Elektrisch onder de 6000 euro en nieuwer dan 2014 35 stuks gevonden
En dat zijn dan schade auto's/Twizzy's of 45km karretjes...
Als je auto's wil kopen waarvan de vorige eigenaar heeft geconcludeerd dat het niet meer de moeite waard is: Genoeg te vinden. Maar als ik even simpel bij garages hier in het dorp kijk, dus auto's waar een garagist achter durft te staan en nog een paar maand garantie op geeft, dan is van de 325 auto's 85% boven de €6000.
Klopt, menig Toyota of Honda van 12 jaar oud staat >12K pas te koop. Staat buiten die merken ook een hoop te koop voor minder, maar mij niet gezien. Natte riemen, breekbaar plastic, inlaatklepvervuiling. Die 3cylindertjes mogen ze houden.
Inderdaad. De tijd dat je een fatsoenlijke tweedehands kon kopen voor 2000 euro is al lang geleden. Voor pakweg 12.000 euro heb je nu een heel standaard autootje van pakweg 5 jaar oud waar met een beetje geluk Android Auto in zit. Elektrisch zit je toch al gauw naar 30k te kijken. Heel ander segment en onbereikbaar voor het plebs zoals ik.
Wij hebben als tweede auto een Zoë uit DE geimporteerd. Via dealer laten lopen dus toch de subsidie mee kunnen pakken. Alles bij elkaar netto 14k voor een 2019 model met 41kWh accu in een van de luxere uitvoeringen. Range is wat minder met net geen 250km maar als tweede auto prima bruikbaar en een stuk goedkoper in verbruikskosten dan een ICE van rond die prijs.

Oh ja, er zit Android auto in :D
Nee. Laden doe ik, met woon-werkverkeer van 70km per dag momenteel één keer per week. Op kantoor ook nog, terwijl ik aan het werk ben. Kost mij dus 20 seconden om de lader aan de auto te koppelen.

Daarnaast deed ik met de benzineauto na 500km ook al weer tanken, dan is bijna 400km elektrisch best prima. Het is allemaal niet zo extreem zoals je schetst.
het enige extreme is de typsiche modding hier op tweakers en de reacties... de die hard fans of anti fans.... 10*+1 8*+2 wtf is er nu informatief aan je post... dat zegt alweer genoeg

die 20sec mag je gerust eens het filmpje doorsturen.
koffer openen-laadkabel nemen-laad kabel insteken aan 2 kanten - pasje ertegen.... ja ik zie het al zo voor mij die 20sec op een firma laadpaal...

die 500km ice en 400km EV dan heb je duidelijk niet het zelfde type vergelijk van auto, maar dat is natuurlijk typisch aan alle reacties hier, de ene zegt dat hij 500km haalt de andere vlot altijd 400km. De ene gaat tegen 80-90km per uur de hele weg achter een vrachtwagen tuffen, de andere niet, de ene met alle ramen open de andere met 2 truien en 2 jassen aan in de winter... . lees enkele degelijke rijervaringen en tests en je weet wat er kan en niet kan... het aantal dat 400-500 haalt momenteel zijn enkel de nieuwste versies, long range achtige, de nieuwste generaties met een passieve rijstijl. Niks mis natuurlijk met die range, dat zou voldoende moeten zijn voor +80% van alle gebruikers. In de zin van je koopt wat je nodig hebt, maar dat is natuurlijk helaas niet het verhaal....

Maar dat brengt mij net naar dit punt...dan komt net het punt van subsidies en lease, het enige dat er nu wederom aan de gang is is over subsidiering dat zorgt dat de mensen niets anders doen dan krijgen en kopen boven hun eigen nood (het materialisme ten top). Het zijn ineens weer allemaal grotere auto's die op de weg komen (de 3-y-i4) om maar een paar te noemen, terwijl ze vroeger als lease dan een kleine golf achtig iets zouden hebben binnen dat budget.... of als eigenkoop ook enkele typetjes lager.

Als reactie op de subsidies en taxering, op gewicht is gewoon een banale manier van tax voeren, in een zin logisch want het zorgt voor baan slijtage en banden slijtage... maar dat stuurt natuurlijk negatief tegen de technologie en vernieuwing, een batterij is nu eenmaal zwaarder. De overheid zou al beter beginnen met elke EV die 4 wheel drive heeft of performance extra te taxeren of exact NIET meer te subsidieren, want dat is nodeloos wederom de overbodige luxe aanmoedigen. maarja, typische overheid, denken niet na. Ze kunnen ook alternatieve taxen invoeren op basis van stroomlijn van een auto, want nu is de SUV hype ook op geen enkel moment efficient te noemen, laat staan de hele hoop EV SUV achtigen als Q8 etc... wat een bakbeesten zonder enige vorm van efficientie die dan ook nog steeds "subsidies" krijgen...

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 16:46]

De laadpalen hebben hier een ingebouwde kabel, je kan die dus zo in de auto steken en de pas tegen de paal aanhouden. En ook als ik de kabel uit de auto zou pakken en in de laadpaal zou steken, dan kost mij dat 20-30 seconden. Waarom maakt men er nu ineens een probleem van om een auto in te pluggen op een kabel? Als we gaan tanken zijn we ook 5 minuten verder (oprijden, terminal activeren, auto vol tanken en wegrijden).

We hebben hier verder trouwens ook nog een benzine- en dieselauto in eigendom. De benzine (Fiat Punto Evo 1.4) heeft ook nooit de beloofde 700km van het opgegeven rijbereik gehaald; na 500km kon je ook daar gewoon gaan tanken als het lampje ging branden. De 2.2 diesel doet gemiddeld 1:20, maar je betaalt je scheel aan belasting. Blijkbaar heeft men er alleen moeite meer als we met een EV de range niet halen, maar met brandstof maken we er al jaren geen probleem meer van, totdat we weer gaan tanken en 90 euro aftikken

Ik denk dat ik dus zowel namens een gemiddelde EV (55kwh accu) als een gemiddelde diesel en benzineauto mag spreken, ik heb ze alle drie gereden en ik weet zelf prima wat die auto's wel en niet kunnen. Daar heb ik geen review voor nodig.

Als je verder enkel de zware EV's de schuld gaat geven van de slijtage aan de wegen, dan raad ik je aan om even te kijken wat de wegenbelasting voor een vrachtwagen is. Dat is ongeveer 30 tot 40 euro er maand.

Wat de +2 (nu +1) aangeeft is dat ik je 1e argument met 1 kort antwoord onderuit haal. Vervolgens ga je (opnieuw) een heel betoog houden wat er allemaal kut is aan een EV. Je hebt er zelf gelukkig weinig last van; aan de toon van je reactie maak ik op dat zelf geen EV rijdt. Maak er dan ook niet zo'n probleem van als anderen aangeven dat ze met hun EV prima uit de voeten kunnen.
je bent dan een zeldzame werkomgeving waar een vaste kabel is. Merendeel wordt aanzien als "openbaar" oplaadpunt en heeft nooit zelf een kabel. :) daarom mijn reactie en daarom dus ook mijn antwoord op de 20sec.

En nee ik start geen discussie EV-ICE ik antwoord enkel op de constante extremen, foute vergelijkingen en de zwart/wit ...zoals je 20 sec.... ja bij een gewone auto moet je ook tanken. En de toon heeft er niks mee te maken of ik wel of niet een heb, want ik krijg em gewoon voor mijn neus als mijn oude cyclus voorbij is met meer dan ruimte genoeg om zowat alles te kiezen dat er beschikbaar is als grote berline/suv.

maar nu zal ik je ander statement onderuithalen... je 500km ICE en je 400km EV.. dat is nu net hetgeen ik bedoel extremen en foute vergelijkingen , wegens de subsidies is alles wederom over the top wat er in verhouding gegeven wordt van materialisme via overheid en werkgever. jij komt af als vergeljik met een fiat punto of iets anders met een zeer oude 2.2 Diesel. En dan ineens met een vergelijk met een 400km EV dat sowieso al een 40K minimum heeft en zelfs meer? dan spreek je niet over eenzelfde type auto of budget/target auto. Koop je maar eens een dacia, peugeot 2008 als EV in diezelfde target auto. je gaat de 400 niet halen.... je 500km ICE is sowieso laag, foute vergelijk dus, ik haal 1300km met mijn ICE maar zie dat dan ook niet als vergelijk en ik doe ook de moeite daarvoor niet want EV rijden is gewoon ander principe.

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 16:46]

Ik vergeleek in mijn geval met een oudere auto (fiat) en een diesel uit 2018 (Mazda 6 2.2D). dat een vergelijkbare ICE van nu verder komt dan dezelfde variant als EV is mij ook al duidelijk. Ik geef enkel mijn ervaringen van de auto’s uit het verleden aan met dat verbruik van de EV nu.

Als het nu puur om de subsidies en materialisme gaat dan kan ik bij deze inderdaad aangegeven dat ik ook niet gek ben en voor m’n werk honderden euro’s per maand aan eigen vervoer ga regelen terwijl ik dit goedkoper via de baas kan doen. De discussie over materialisme ben ik dan snel klaar, ik zie mijzelf absoluut niet als zo’n persoon. M’n sociale status (die 0 is) hangt niet van deze auto af of andere dure aankopen om te laten zien hoe ik erbij loop. Als het goedkoper is om een eigen barrel te rijden, dan doe ik dat. Verder denk ik wel twee keer na als ik iets ga kopen, en dat is zeker niet voor de show.
In de praktijk ervaar je die nadelen eigenlijk niet. Maar het is wel een punt waar ICE rijders zich graag blind op staren.
Ja want een ICE heeft nul nadelen. Is niet vervuilend. Gebruikt geen cobalt (wel!!).
Mijn Kia C'eed uit 2010 heeft ook een actieradius van 600km op een volle tank hoor. Is een stuk minder dan mijn Volvo V50 die ik hiervoor had (Diesel). Die was 1000km. Alleen ben ik dit nooit als verkoopargument tegen gekomen, laad (pun intended) staan als voor- of nadeel
Logisch - want het vergroten van de range naar weer 600 km kost 5 min en zoeken naar een pomp neemt ook niet zoveel tijd in beslag....

Maar een veel-rijder zag dat toch weer als een nadeel....daarom rijden er nog steeds diesels rond....

(beetje aparte stelling dus - voor sommige mensen is bereik - of dat nu ICE of EV - wel degelijk van belang dus ook een verkoopargument)
Gelukkig blijkt range en laadtijd in de praktijk weinig tot geen problemen op te leveren.

Ik ben vrijdag met één acculading van Almere naar Düsseldorf en én neer gereden en kwam terug met nog rest accu. Tijdens het slapen werd de accu voordelig opgeladen in de nacht en de volgende ochtend stond ie weer vol klaar.
Bovengenoemde kan voor veel consumenten waar zijn. Maar ik verwacht zomaar dat er eerst naar de centjes gekeken wordt tot men naar bovengenoemde gaat kijken en tot aanschaf over gaat

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 22 juli 2024 16:46]

Als je naar de centjes kijkt, denk ik dat een tweedehands EV van 10.000 euro een hogere ROI heeft dan een vergelijkbare ICE van dezelfde prijs. @Martijn.C.V noemde al het "gratis" rijden als je toevallig voor de deur kunt parkeren en zonnepanelen hebt. Daar bovenop komt nog eens dat er amper onderhoud is in verhouding met een ICE waar je minimaal elke beurt wel een fles olie kwijt bent, tot en met het vervangen van distributieriem etc.

Als je in de markt bent voor een tweedehands auto voor maximaal 4.000 euro, dan is een EV natuurlijk niks voor jou. Dat zal pas bij de volgende ronde zijn, zodra de EVs die ~5 jaar geleden voor het eerst zijn gekocht voor de tweede of derde keer van eigenaar wisselen.

[Reactie gewijzigd door Skit3000 op 22 juli 2024 16:46]

Je vergeet wel 1 ding, EV`s vreten banden ivm gewicht en zware rechtervoet met acceleratie.En waar een distributieriem vervangen, niet zo veel hoeft te kosten, komen er bij een EV reparatie, aardige kosten.
Dus ja er zijn wel degelijk voordelen, maar ook nadelen.

edit; https://www.autoweek.nl/e...3A%2F%2Fduckduckgo.com%2F
https://topgear.nl/autoni...-zo-vaak-banden-wisselen/
https://www.autoblog.nl/n...wat-is-de-waarheid-132854

@Cybje Ik beantwoorde een andere tweaker die het over de rep. kosten had.

Sorry, maar ik ga er extra wat bijzetten na alle comments ook, mensen ik denk meer dan een ander aan het milieu, ik rijd nm al mijn hele leven op de fiets, voor plezier, werk en hobby. Denken jullie er dan ook zo goed aan, in jullie energie slurpende mobielen? Of allemaal onder dezelfde smoes, ja werk is verder weg, plezier is verder weg en ja, zeker het gemak. Ik doe langer op mijn set banden, dan jullie, die alweer een nieuwe/andere nodig hebben. Of wacht, het gras is groener ergens anders als vergelijkingsmateriaal :F
We hebben al zo`n mooie spreuk; Een beter milieu begint waar? Juist ja, bij jezelf ;)

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 22 juli 2024 16:46]

Ik merk eerlijk gezegd geen verschil met brandstofauto's met een vergelijkbaar vermogen / koppel. Maar het spreekt voor zich dat als je bijv. een Tesla Model 3 hebt, je banden bij sportief rijden veel harder slijten dan bij een gematigde rijstijl. Maar m'n Corvette C4 uit 1986 kon er ook aardig wat van, die at achterbanden net zo snel als ik frikandellen eet. Verder is het ook belangrijk om voor een band te kiezen die bij de auto past. Erg zachte banden kunnen bij een zwaardere auto hard slijten. Maar dat is bij een brandstofauto van 1500+ kg ook het geval natuurlijk.

Daarnaast vind ik het vreemd om de vervanging van een distributieriem te vergelijken met reparatiekosten van een EV in het algemeen. Naast dat de vervanging van een distributieriem geen reparatie is (dit is namelijk onderhoud), heb je het over nogal verschillende dingen. Ja, een accu of motor reparatie kan duur zijn bij een EV. Maar het vervangen van een motor of versnellingsbak van de gemiddelde recente brandstofauto is vaak ook erg duur. D.w.z. een kennis van me moest een nieuwe automaat hebben in z'n 3 jaar oude Audi en dat lag ook rond de 10.000 euro.

En wat natuurlijk nadelig is, is dat er nog weinig bedrijven gespecialiseerd zijn in reparatie van accu's. Dus dan worden ze vervangen ipv gerepareerd door een merkdealer, wat gewoon onnodig duur is. Want het is nooit zo dat alle accucellen zijn overleden ineens. En er is nog weinig concurrentie wat voor gunstigere prijzen zorgt.

Hoe dan ook, je hebt wel deels gelijk, maar ik denk wel dat er wat nuance op z'n plek is.

[Reactie gewijzigd door Cybje op 22 juli 2024 16:46]

Dank je voor de verduidelijking, er zijn inderdaad veel minder onderhoudsgevoelige onderdelen in een EV, maar als je elektromotor of accu dan wel kapot gaat zal dat inderdaad erg duur zijn (maar vergelijkbaar met je distributieriem die afbreekt terwijl je motor draait, wat waarschijnlijk vaker voor komt).

Ik denk dat de stap vóór accuvervanging, in de nabije toekomst gewoon het uitschakelen van de defecte cellen zal zijn. De meeste accupacks zijn op dit moment in één groot onderdeel verpakt, maar als fabrikanten echt te vaak horen dat het mis gaat dan zullen ze deze vast wel uit gaan rusten met markeringen op plekken waar je doorheen kunt boren om een hele sectie uit te schakelen. Eigenlijk net zoals op ledstrips markeringen staan waar je ze af kunt knippen. Elke garage kan dan de BMS uitlezen en aan de hand van de documentatie bepalen welke verbindingen verbroken moeten worden. Je verliest dan misschien wel 10% van de capaciteit, maar het kost je op de handeling na verder niks.

[Reactie gewijzigd door Skit3000 op 22 juli 2024 16:46]

Wat jij noemt over het vervangen van accu cellen is denk ik ook wat er gaat gebeuren. Garages zien er nog geen toekomst in omdat het nog echt weinig voorkomt, maar uiteindelijk is dat wel de ideale manier om EVs goed te kunnen doorverkopen. Het risico die je als 2de of 3de handskoper loopt is niet niks. Het kunnen uitlezen van de status van de accu is wel iets wat eigenlijk elke EV zou moeten hebben.

Edit:autocorrect typo

[Reactie gewijzigd door david-v op 22 juli 2024 16:46]

alleen zou ik als kleine lokale garage niet voor 900 euro een deel van het accupack willen vervangen en daarmee garantie dragen voor de brandveiligheid van het hele pack. Zeker met alle meldingen over parkeergarages die geen EVs binnen willen hebben vanwege risico.

Die reparaties gaan alleen maar gebeuren bij gespecialiseerde bedrijven die niks anders doen dan accu's.
Blijft toch wel hardnekkig dat men daar een probleem in ziet waardoor je zelfs niet meer in een garage mag. Je hebt iets van 60x meer kans dat een ICE in brand vliegt.

Dat de vervanging van de accu cellen door een gespecialiseerd bedrijf gebeurd is denk ik helemaal niet zo erg. Dat doen we nu ook met banden/uitlaten, herstel na ongeluk, APK enz. Dus bedrijven die niet alleen accu cellen vervangen maar ook een accu "apk" kunnen regelen als je een tweede/derde hands EV koopt lijkt me helemaal niet verkeerd.
Een BEV kan in brand vliegen als hij stilstaat en geladen wordt en het vuur is veel lastiger te blussen en kan door hitte tot 24 uur naar de brand opnieuw beginnen, een ICE kan ik brand vliegen tijdens rijden. Ander type gevaar dus.
een ICE kan ik brand vliegen tijdens rijden.
Ook een stilstaande ICE kan in brand vliegen. De voornaamste oorzaak....kortsluiting.

Dat het lastiger te blussen is klopt, maar het betekent niet dat je het vuur niet uitkrijgt. Het probleem zit hem dat het spontaan weer kan gaan branden binnen 24 uur. Bij een auto brand kan je de auto dus niet blussen en dan dat laten staan, maar zul je die weg moeten slepen en in een laagje water moeten plaatsen. Brandweer korpsen zijn al druk bezig om te bedenken hoe ze dit het beste en snelst kunnen doen.

Snelladers in parkeergarages kom ik vaak tegen, dat zou ik niet zomaar doen. Langzame laders dan juist weer wel. Nogmaals, de kans is 60x groter dat een ice in brand vliegt, ook in een parkeergarage loop je die kans, dus het lijkt me meer een paniekerige reactie.
Waar haal jij vandaan dat een stilstaande ICE 60x meer kans heeft om in de fik te vliegen?
Dat zeg ik niet, ik zeg dat ICEs 60x meer kans hebben op in brand vliegen. Stilstaande ICEs vliegen ook in brand (door kortsluiting), dus om nou EV's te weren uit parkeergarages lijkt me nogal een overdreven maatregel die niet op statistieken gebaseerd is maar meer op "gevoel". Ik ben overigens geen enkele parkeergarage tegengekomen waar ik niet welkom was met mijn EV, dus dat verbod zal ook wel heel beperkt zijn. Een VVE mag bijvoorbeeld ook niet het plaatsen van een lader in een parkeergarage tegenhouden in Nederland. Als daar echt onderbouwing voor was dan zou een VVE zich daarop kunnen beroepen.
Blijkbaar adviseert de brandweer wel om de laadpunten bij de uitgang te plannen. Als daar jouw parkeerplaats niet zit, dan heb je een probleem. 60x is natuurlijk wel een problematische vergelijking als je auto 0-40 jaar gaat vergelijken met BEVs van 0-10 jaar, met de meeste 0-4 jaar.
Ook hier gaat het puur om de bestuurder en jawel in de categorie kanonnen op de weg.
Al die dikke bakken met enorme vermogens zorgen voor deze extra kosten.
Maar het is grotendeels allemaal opgeblazen flauwekul buiten dan voor de bovengenoemde categorie.
Mijn EV heeft amper onderhoud nodig, het enige wat men na 3 jaar moet doen is filtertjes vervangen en tsja ruitenwisser vloeistof bijvulllen wat ja ja werkelijk heel moeilijk is en kostbaar
Want jawel je betaald er toch fors voor .....
Voor dat werkelijk onnodige verplichte werk.
Banden slijtage nog zo een punt dat rechter voetje bepaald wat het jou gaat kosten, ja ook ik heb nu een keer eens gekeken in duitsland of ik mee kon komen met de raketten aldaar... "dat lukte aardig"
Maar mijn besef dat dit veel te kostbaar is om te doen liet mij snel weer naar mijn standaard 96 km per uur doorhobbelen naar mijn bestemming dit om
A) de levensduur van banden en accu te verlengen.
B) mijn gemoedsrust dat de auto niet bedoeld is om op zijn staart getrapt te worden.
Dus het hebben van een EV is juist dat je begaan bent met de wereld waar wij in leven en je als je kinderen hebt deze ook een goede toekomst wenst te geven.
En bovendien hopelijk bijdraagt aan het niet vernietigen van de planeet, wat gezien de huidige houding van heel veel mensen op de planeet er niet goed uitziet.
En ja deze bol gaat echt terug slaan met heel veel kracht daar kunt u op rekenen althans vooral het toekomstige kroost van de mensheid en ik vrees ook het grootste deel van al het leven op de bol.
Want ik lees elke dag meer krankzinnige sterfgetallen van vele levende wezens waaronder het great barrier rif en de vele dode regionen in de oceanen waar alle leven uit is verdwenen.
Dan komt het leven toch sneller aan zijn einde door de mensheid en niet een grote steen uit het heelal
Sneller dan elke ramp op deze bol ooit
"Dus het hebben van een EV is juist dat je begaan bent met de wereld waar wij in leven en je als je kinderen hebt deze ook een goede toekomst wenst te geven."
Zeker nog geen tijd gehad om te kijken wat voor onherstelbare schade de winning van nikkel en cobalt aanricht.
Minder dan oliewinning.

En al >50% van de EV's heeft helemaal geen nikkel of cobalt in de accu zitten. Die gebruiken een LFP accu.
Gelukkig valt de schade die gas- en oliewinning aanricht allemaal wel mee ;)
gelukkig kunnen we te voet, met de fiets en gedeeld openbaar vervoer rijden om al deze druk van persoonlijke schade te reduceren...

alleen zie je helaas vandaag de dag enkel: 1 persoon in elke auto en zo ver mogelijk per dag woon werk verkeer, want op den buite is het toch mooi wonen en daar precies 50km verder per dag krijg ik 1eur/uur meer betaald, wat maakt het dan uit dat ik 1u langer per dag in mijn persoonlijke ijzer winkel moet zitten samen gezellig naast al die andere tegen 20-30km/h so op een drafje om s'avonds in de andere richting hetzelfde te doen... maar wel zagen op: die bushalte is 500m wandelen, dat is nu toch echt wel heel ver elke dag. een treinstation maar 2/uur een trein, dan verlies ik zoveel tijd...
Dat ligt natuurlijk gewoon aan de rijstijl. Mijn vrouw presenteert het om bij 50 duizend de banden werkelijk aan gort te rijden. Terwijl ik er makkelijk 60 duizend mee reed, en eigenlijk weinig schade zag.
Remmen op de motor is ook een stuk rustiger.
Er zijn vast wel onderzoeken over maar je kan je afvragen of die representatief zijn als iedereen elektrisch rijdt.
ik had op mijn vorige auto slicks na 22K km... en dat was een hybride met achterwiel aandrijving 225PK 600NM...
Actieve rijstijl? ja, maar vooral standaard merk banden. Nadien lagen er Pirelli P zero op en heb nooit meer een abnormale slijtage gehad en kon vlot richting 40-50K km.

maw, ook voor EV is er gewoon nood aan het juiste type compound, en dat is momenteel al beschikbaar maar gaat natuurlijk nu weer tegen een premium prijs. Maar zoals je de meeste ziet van reactie (oh de EV is nu leuk heel snel) wil zeggen dat ze het nooit gewwon geweest zijn. Met alle gevolgen vandien met de standaard banden zijn hier niet toe instaat met dat gewicht.
Daarbovenop binnennkort hoger aantal ongevallen in zone 30-50-70 want de tijd dat het duurt om deze snelheid te halen is weer veel korter. (waar er de laatste jaren net een tendens was naar trager door ecologie, downsizing motor en zwaardere auto) en de auto's zijn pak stiller.

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 16:46]

Onzin verhaal, rijd nu op de derde set. 500pk model 3 210k km
alles is onzin in de extremen... :) 210K km zonder enig setje winderbanden erbij? :?

een AWD gaat natuurlijk op dat vlak altijd anders omgaan met banden... de meeste spreken dan ook over een bandenwissel die niet altijd alle 4 tegelijk is uit vroegere ervaring :) vroeger was AWD een serieuze premium, op EV is het een simpele optie net als performance die helaas gewoon mee met de subsidie boeren gesponsered wordt tegen elke vorm van efficientie in. (behalve dan de voordelen van AWD op rijgedrag)

en de ene hangt graag achter een traktor/vrachtwagen, de andere niet.

de ene zegt dat hij 500km doet op een lading, de andere niet.
de ene draagt 2 truien en 2 jassen, de andere met de ramen open....

SUV - berline... merk banden, noem maar op aan variabelen die hier te pas en onpas op dit forum allemaal gewoon wegvallen in de reacties van extremen, zwart/wit, alles of niets.

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 16:46]

Ik heb met mijn vorige model 3 (AWD, 450pk, 1800kg), 110.000 km gereden, met 1 setje banden. Er zat toen nog 3.9mm op.

Volgens mij heeft bandenslijtage er vooral mee te maken hoe hard je door lange bochten rijdt.
Merk ik niets van. Ik rijdt een Model S, en banden gaan ook lang mee, juist door de acceleratie. Zijn banden die 750 kilo per band aan kunnen tot 240 km/uur. Maar geef toe, ze kosten wel 250 tot 300 per stuk.
Volgens mij is het echt een mythe dat een auto meer bandenslijtage heeft 'omdat het een EV is'. Het is waar dat EV's mogelijk sneller banden slijten, omdat het in de regel behoorlijk krachtige auto's zijn. Maar als je ze vergelijkt met krachtige benzineauto's die op dezelfde manier gereden worden valt het volgens mij met de slijtage enorm mee.

Behalve de kracht wordt ook vaak het gewicht genoemd als reden waarom ze zo snel zouden slijten, maar volgens mij wordt dat grotendeels gecompenseerd door veel stevigere banden te gebruiken. Ik merk iig niet specifiek dat ik om mijn Model 3 zo enorm snel door m'n banden heen ga ofzo.
stevigere banden gebruiken is natuurlijk appel en ei, die konden ook onder de ICE gelegd worden waar ze dan weer langer mee gaan door het lagere gewicht in dezelfd modelklasse....
Ik weet niet of dat zo werkt, als je te hard rubber gebruikt, dan verlies je weer grip. Het lijkt mij dat de hardheid van het rubber afgestemd moet worden om een balans te vinden tussen grip en slijtage en dat de hoeveelheid gewicht die ze moeten dragen een daarin een belangrijke factor speelt.
ik bedoel te zeggen, die " EV" banden kunnen ook onder een ICE gelegd worden, dat " speciale" EV banden langer mee gaan dan hun broers van vroeger is niet een juiste vergelijking, het is een andere compound die logischerwijs slijtvaster is door harder rubber. Leg dat type band onder een ICE met minder gewicht en hij gaat nog langer mee.

*zoekt ondertussen ook naar "EV" bandjes voor zijn insignia met 200 v-power paardjes*
Ja, ik snap wel wat je bedoelt. Als je dat type band onder een ICE met veel minder gewicht legt, dan is hij weliswaar slijtvaster, maar heb je (zo verwacht ik) ook veel minder grip.

Je kunt ook op een treinstel gaan rijden, nog harder, nog slijtvaster, maar ook minder grip.
Ik heb 30.000 km op mijn model Y en ze zijn nog verre van op. ‘De helft’ zei een garagist zo op het oog. Dus 40k-60k moet ik zeker halen. Als je rustiger rijdt haal je mogelijk nog veel meer.

De handen zijn wel duurder in aanschaf. Iets om rekening met te houden maar mijn remmen zijn nog niet gebruikt. Die gaan een autoleven mee. Heb ook geen echt onderhoud. Mss remvloeistof na 5-7 jaar, interieurfilter en ruitenwissers om de 3 jaar.

Ja banden zijn duurder. Ik gok 30-50% duurder dan ICE vanwege de duurdere band (extra gewicht + foam banden voor rolgeluid) soort van EV tax :) €1000 gemonteerd (origineel). Op mijn vorige ICE auto €650 voor 4 nieuwe incl monteren.

Accu zou 400.000 tot 600.000 km meegaan. Daar maak ik me nu geen zorgen om.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 22 juli 2024 16:46]

Een beter milieu begint waar? Juist ja, bij jezelf
Tja....beetje "kijk mee eens"....dat jij plezier beleeft aan fietsen is prima maar sommigen hebben dat met auto-rijden/motor-rijden/boot-varen enz.
Dat fietsen toevallig 'goed' voor het milieu is.....okay. Maar ieder die stelt dat fietsen/EV/ICE tegenvalt voor hem of haar is daar vrij in. Geen waardeoordeel dus is ook geen smoes.

We kennen geen punten toe voor 'goed bezig voor het milieu' omdat dit zinloos is.
Ik word een beetje moe van die te rooskleurige verhaaltjes van EV-fanaten.
- Stroom van eigen zonnepanelen is niet gratis. Tenzij je weet hoe ze gratis op je dak terecht komen. Dan houd ik me aanbevolen. Alle zonnestroom wat nu je auto ingaat, had ook gesaldeerd of anderzijds nuttig gebruikt kunnen worden.
- Amper onderhoud is gewoon een misvatting. Enige onderhoud dat een EV niet nodig heeft, zijn oliebeurten en eens in de 8 jaar een nieuwe distributieriem. De rest slijt gewoon en is onderhevig aan vervanging: banden, wielophanging, filters, remvloeistof (nee regeneratief remmen betekent niet dat remvloeistof niet vervangen hoeft te worden), ruitenwissers, verlichting enzovoorts. Amper onderhoud is dus echt onzin. Kijk nu eens naar wat oudere occasions. Vaak komen grote problemen aan het licht bij de apk. Dat zijn geen motorische zaken, maar andere noodzakelijke onderdelen die aan vervanging toe zijn. Ook bij een EV straks.
- Het is nog maar de vraag of EV’s over 5 jaar, zeg op dat moment 10 jaar oud, nog wel serieuze occasions zijn. 10 jaar na dato is de accudegradatie significant. 20 a 30% is heel gewoon. Batterijen verouderen namelijk vooral in de tijd. Tel daarbij op de beperkte actieradius van de EV’s die 5 jaar geleden hadden die nieuw op de markt kwamen en je hebt een auto die eigenlijk heel erg beperkt in range zal zijn.

Dus nee, leuk verhaal, vooral hier op Tweakers waar de (merendeel lease van de baas) erg dol zijn op hun EV en dat verheerlijken. Maar de praktijk is echt niet zo rooskleurig als wordt geschetst.

[Reactie gewijzigd door Naafkap op 22 juli 2024 16:46]

5 jaar / 100k hier en nog nooit kosten gehad voor onderhoud behalve 1 hela filter en paar setjes banden….. ook geen huurauto of gemiste uren voor onderhoud. Dat was met nieuwe (!) Mercedes/ BMW/ Renault wel anders.
Dus jij rijdt rond met 5 jaar oude ruitenwissers en remvloeistof? Besef je dat je een gevaar op de weg bent?
Leg mij eens uit waarom? Als het regent Kan ik prima zien, helaas blijft de automaat een drama, Mijn auto remt als een tierelier …

Btw: ruitenwissers 1x vervangen.

[Reactie gewijzigd door Highlands op 22 juli 2024 16:46]

Waarom? Remvloeistof is hygroscoptisch en trekt vocht aan en verslechtert daardoor in de tijd en niet zozeer door gebruik. Daardoor kan de remvloeistof gaan koken en dan ontstaan luchtbellen en kan je niet meer remmen.

Remvloeistof hoort eens in de 2 jaar vervangen te worden.

Bron: https://www.autoweek.nl/onderhoud/remvloeistof/
Hmmmm ik zal Tesla eens vragen hoe dat zit. Het verhaal was dat ik een bericht krijg van Tesla als ik langs moet komen voor onderhoud …
Mijn auto remt als een tierelier …
Het probleem is niet de 99x dat het wel goed gaat maar de keer dat je er doorheen trapt en die kans neemt toe met oude remvloeistof. De veiligheidsmarges zijn best prima maar op den duur wordt het wel een keer tijd, en na 5 jaar mag het wel. Kosten zijn ook niet absurd (tenzij je je laat afzetten door een dealer), we hebben het over 50 a 60 euro.
En volgens mij is jouw betoog over onderhoud en accudegradatie behoorlijk pessimistisch als ICE fanaat. Check dit Klokje rond van Autoweek bijvoorbeeld eens. Na 5 jaar iig nog een prima occasion met weinig gebreken.

Uit eigen ervaring: ik heb inmiddels 60.000 km op de teller van mijn EV gezet in 3 jaar, hij is 1x bij de garage geweest voor klein onderhoud en moet binnenkort weer een keer. En wat de batterij betreft: de boordcomputer geeft bij een volle lading tegenwoordig 10km minder aan, dus zo'n 2% verlies (430, was 440). Dus lijkt me schromelijk overdreven dat dat over 7 jaar ineens een verlies is van 20-30%.
Amper onderhoud is gewoon een misvatting. Enige onderhoud dat een EV niet nodig heeft, zijn oliebeurten en eens in de 8 jaar een nieuwe distributieriem
Misschien ook bougies?
. 10 jaar na dato is de accudegradatie significant. 20 a 30% is heel gewoon.
Als die degradatie na 30% afgevlakt, zoals sommige bronnen beweren, dan ben ik daarvan eigenlijk niet onder de indruk. Het is jammer, maar hoeft geen probleem te vormen.

Verder ben ik het eens met je betoog dat gratis electriciteit niet bestaat.
Een diesel heeft geen bougies. En daarnaast kosten bougies voor een moderne motor ongeveer €15 tot €25 per stuk. Ze gaan dan wel 90.000km mee. Niet echt grote kosten.
Wellicht bedoelde hij verstuivers; die zijn wel prijzig. En dan is er nog de koppeling die nogal sleutelen is om te vervangen.
Dat is ongeveer 8 uurtjes afhankelijk van de auto. Maar uiteraard alleen bij een handbak, een echte automaat heeft een koppelomvormer en een hydraulische centrifugaalkoppeling.
Ik heb zo'n 5 jaar oude ev gekocht (28 kwh ioniq uit 2017) en laad die deels met eigen zonnestroom.
Van de range van 230km af fabriek is nog niks verdwenen.
Dat ie maar 230 km range heeft maakt deels ook dat het de zuinigste ev en de voordeligst rijdende auto is die je kan kopen, ongeveer 10 cent per km inclusief alles.

Ik rijd door het jaar heen gemiddeld 13 kwh per 100 km en dat kost me dan ongeveer 4 cent per km aan stroom.
Op eigen zonnestroom kost dat 2 cent per km, inclusief afschrijving naar 0 van de panelen over 10 jaar

Ik word een beetje moet van de pro-ice roeptoeters die zich op onvolledige informatie baseren.

[Reactie gewijzigd door SvenHe op 22 juli 2024 16:46]

1. Mooi dat je thuis kunt laden, maar de meeste autobezitters hebben geen oprit. Dit is lastig te generaliseren.
2. Heb je een dynamische energiecontract? Anders betalen anderen mee aan jouw goedkope stroom in de winter
3. Hoe is het met de afschrijving sinds aanschaf? Momenteel ziet het er niet goed uit voor EVs
Mooi dat je thuis kunt laden, maar de meeste autobezitters hebben geen oprit. Dit is lastig te generaliseren.
Ook op een publieke laadpaal met een tarief van 60 cent is al goedkoper rijden dan benzine tanken, dus het hebben van een eigen oprit is geen vereiste (1op20 met 2 euro per liter - 10 cent per km <> 14kWh per 100km met 60 cent per kWh is 8.4 cent per km)
2. Heb je een dynamische energiecontract? Anders betalen anderen mee aan jouw goedkope stroom in de winter
Dat is zonder EV ook al zo en heeft dus niks met het bezit van een EV te maken.
3. Hoe is het met de afschrijving sinds aanschaf? Momenteel ziet het er niet goed uit voor EVs
Mooi gevalletje cherry picking, de hele reden dat de Model S zo snel in waarde daalt is omdat er de prijs van een nieuwe ineens enorm gedaald was. EV's doen het juist beter qua restwaarde dan een ICE model door de hoge brandstofprijzen.

https://www.autoweek.nl/e...e-voor-elektrische-autos/
Volgens dit lijstje haalt er maar 1 auto jouw gebruik, iets hoger is realistischer.

Als je thuis een EV laad, gaat je gebruik enorm omhoog. gemiddeld huishouden: 1600kWh. 15k*km*.14=2100kWh. Dus je parasiteert op de samenleving+gratis wegenbelasting+accijnzen betaald door ICE rijders. BEVs rijden op subsidie

Het is niet gezegd dat BEV's een slechte waarde blijven houden, maar eind 22 was er een tekort aan alle auto's en kun je voor je 2e hands auto meer krijgen als een nieuwe omdat mensen ander 14mn moesten wachten.

Momenteel dalen ze hard in prijs, moeten andere fabrikanten hierin mee en zal blijken dat EVs maken voor een aantal fabrikanten niet meer lucratief is. Instabiele prijzen van EVs zullen dus nog wel even blijven totdat de "shakeout" klaar is.

Ik ben niet tegen EVs, maar ze zijn zijn goedkoper en kunnen alleen uit als er voldoende stimulering/betraffing van alternatieven is.

[Reactie gewijzigd door arjandijk162 op 22 juli 2024 16:46]

Volgens dit lijstje haalt er maar 1 auto jouw gebruik, iets hoger is realistischer.
Ik ben voor zowel de EV als de ICE aan de zuinige kant gaan zitten, 1 op 20 is voor veel benzine autos ook niet haalbaar in de praktijk, als ik het sommetje met 1 op 17 en 17 kWh per 100km zou doen is de uitkomst niet heel veel anders
Als je thuis een EV laad, gaat je gebruik enorm omhoog. gemiddeld huishouden: 1600kWh. 15k*km*.14=2100kWh.
En per kWh hebben we in Nederland circa 0,37 kg CO2-uitstoot, waarmee je dus op 2100*0.37 = 777 kg CO2
Alternatief is dat je 15k / 17 = 882 liter benzine verbruikt, met 2,4 kg co2 per liter komt er dus 2116.8 kg co2 vrij, bijna 3 keer zo veel dus.

https://www.nn.nl/Wonen/w...20lager%20dan%20in%201990.
Dus je parasiteert op de samenleving+gratis wegenbelasting+accijnzen betaald door ICE rijders. BEVs rijden op subsidie
Wat een onzin verhaal, niet iedereen die gebruikt maakt van subsidie parasiteert, dit soort overdrijvingen hebben echt nul toegevoegde waarde voor de discussie.
Verder betaal ik gewoon BTW en energiebelasting over de stroom die ik verbruik, dus dat er geen accijnzen betaal betekend niet dat er geen geld naar de overheid gaat.
Ik ben niet tegen EVs, maar ze zijn zijn goedkoper en kunnen alleen uit als er voldoende stimulering/betraffing van alternatieven is.
Ik heb een paar maanden terug een 2e hands EV gekocht, en ook als ik wegenbelasting zou betalen en geen aanschafsubsidie zou krijgen zou het voor mij alsnog goedkoper zijn dan met een benzine auto te blijven rijden.
Als je van publieke laadpalen afhankelijk bent is het inderdaad nog maar weinig voordeliger dan een zuinige benzine auto, maar als je thuis kan laden zijn je laadkosten ongeveer de helft van wat je aan benzine kwijt zou zijn, en dan heb je echt geen subsidie nodig om voordeliger uit te zijn.
Dat van "gratis" rijden op je zonnepanelen gaat ook niet lang meer duren. Ze zijn niet voor niets met de kilometerheffing bezig.

Teruglopende accijnsinkomsten aan de pomp door mensen die thuis laden met hun panelen zal linksom of rechtsom gecompenseerd moeten worden. Ik profiteer ervan zolang het kan, ik heb er speciaal nog extra panelen voor bijgeplaatst, maar ik heb niet de illusie dat ik er heel lang van gratis rijden zal kunnen genieten.
Zo te horen komt er net zoals in België ook (terecht) een eind aan het salderen?
Dan wordt het voor de gemiddelde (niet thuis)werker een stuk moeilijker om die elektrische kilometers op eigen zonne energie af te leggen.

Dat is toch wat anders dan zonne energie op het net steken en dan 's avonds de auto met grijze stroom van het net tanken.
Waar ik op doel is dat in Nederland gewerkt word aan een kilometerheffing waarbij het domweg niet meer uitmaakt of je nu benzine/diesel of elektra in je auto steekt en of deze groen is of niet. Salderen staat hier los van. Betalen zal je. Dat is voor de overheid de ideale manier om geld af te romen bij mensen die stroom van hun panelen in hun auto steken.

Overigens hoef ik niet perse te salderen om mijn auto te laden. Ik wek ruim 60kWh op op een mooie dag. Kan allemaal rechtstreeks de auto in.

[Reactie gewijzigd door osluis op 22 juli 2024 16:46]

Die kilometerheffing hoef je niet voor 2030 te verwachten, impopulair en complex. Elk nieuw kabinet schuift het vooruit.
Ik heb even op autotrader gekeken naar een elektrische auto tot € 10.000 en zie dat bijna al deze auto's zo'n 8 tot 10 jaren oud zijn en dus waarschijnlijk aan een nieuwe accu toe zijn. Verder bestaat het aanbod voor 90% uit een Nissan Leaf of Renault Zoe waarbij je de accu van de Zoe op leasebasis maandelijks moet betalen.
Nee de concurrentie van de auto's met een benzinemotor houdt niet over.
Klinkklare onzin, een ev van 10 jaar oud is niet toe aan een nieuwe accu. Het kan zijn, maar meestal niet.
De ellende is als de accu wel op is, dan heb je een enorme kostenpost. Het risico is wel vrij groot. Een 2e hands accu is ook niet goedkoop en installatie is specialisten werk (dus duur).
En garantie op de accu => veel hogere verkoopprijs.
Een ICE die op is na 10 jaar....kleine kans.

Dus het hoeft echt niet een hele hoge kans te zijn maar hij is zeker niet nul en de kosten zijn dan dermate hoog dat het derhalve het risico pas genomen wordt als de verkoopprijs heel laag is. En vanwege de schaarste verwacht ik niet dat dit het geval is.

[edit; typo]

[Reactie gewijzigd door Tintel op 22 juli 2024 16:46]

Zoals je alles verwoord kom je met aannames die je als waarheid presenteert.

- "Het risico is wel vrij groot", wat is je bron?
- "derhalve het risico pas genomen wordt als de verkoopprijs heel laag is" opnieuw, wat is je bron? n=1?
Hoezo bron? Een accu is duur - klaar. Dus loop je een kostbaar risico. Precies als je een ICE sportwagen koopt waarvan bekend is dat de motor het zwaar heeft [want getuned] en vervanging kostbaar is.
Mijn hele stelling is notabene een aanname dus nergens 'de waarheid'.

En een aankoop waar hoge kosten uit kunnen volgen doe je toch niet als de prijs hoog is.... |:( :?

(dit soort - sorry - domme reacties slaan alles....wil je een bron voor gezond verstand?)
Onder de huidige omstandigheden gaan de meeste batterijen ongeveer 10 tot 20 jaar mee, voordat ze moeten worden vervangen.
Bron: https://www.anwb.nl/auto/.../accus-techniek-en-kosten.
Die "huidige omstandigheden" zijn opgeschreven op in november 2021 of iets daarvoor.

Maar goed, ik ga niet vechten tegen windmolens.
Dat gratis rijden met zonnepanelen valt ook wel mee. Ons huis draait nu met warmtepomp en zonnepanelen ongeveer nul als ik daar onze Zoë bij op zou tellen gaan we weer gewoon betalen voor elektra.
Tja, ik kom ook op 0 uit, maar dan met EV. Moet alleen nog wat bij gaan leggen om ook in de winter overdag energie positief te blijven.

Maar los van de financiën: alleen al niet meer naar een tankstation hoeven is ‘t mij al waard. Heerlijk altijd met een volle tank weg rijden..
Tja, ik kom ook op 0 uit, maar dan met EV. Moet alleen nog wat bij gaan leggen om ook in de winter overdag energie positief te blijven.
Wat je bij gaat leggen is toch ook niet gratis? Ik vind het een beetje raar om zonnestroom gratis te noemen, zeker nu je het nog kan salderen, maar ook als je het tegen gereduceerd tarief kan verkopen. Het zou goedkoper kunnen zijn dan brandstof, maar tussen goedkoper en gratis zit een bijzonder groot gat.
Ik zeg ook nergens dat het gratis is. Maar als ik naar de kostprijs van electra kijk wel een stuk interessanter dan benzine of diesel.

Ook als je het niet zelf opwekt zijn de ontwikkelingen gunstiger voor electrificatie dan voor dinosap.
Ook als je het niet zelf opwekt zijn de ontwikkelingen gunstiger voor electrificatie dan voor dinosap.
Tel daar bij op dat de maatschappelijke kosten voor fossiele brandstoffen (gezondheidseffect bij opwekking, reiniging, verbranding en klimaatverandering) bij op en electriciteit blijkt veel goedkoper.
Jep! Voor mij persoonlijk is dat reden genoeg om te elektrificeren, en om opwek in de winter uit te breiden, maar besef me ook dat die keuze er 1 is die vanuit privilege gemaakt kan worden en niet voor iedereen weggelegd is.
want een windpark heeft gelukkig geen invloed op luchtstromingen op zee, en een windmolen komt spontaan uit de lucht vallen :+
want een windpark heeft gelukkig geen invloed op luchtstromingen op zee,
Vergeet ook water stromingen niet. Wind-, water-, zon- en kernenergie etc hebben ook hun nadelen, maar met de kennis die we nu hebben aanzienlijk minder catastrofaal.
Nee, maar iedereen met verstand van zaken is het er over eens dat zowel wind als zon ruimschoots energie positief zijn.
Wat betekend dat je dus een boven gemiddeld groot dak hebt en een eigen paarkeerplaats.
Op het standaard rijtjeshuis in Nederland/België krijg je gewoon niet genoeg zonnepanelen.
En inderdaad al eerder genoemd, met een normale baan ben je niet thuis (en je auto dus ook niet) als die panelen opwekken.
Klopt. Maar die elektriciteit gaat wel
Weer ergens anders naar toe, en als er te veel is in jouw wijk dan schakelen ze wel af.

Ondertussen komt de stroom wel van het dak, of uit de buurt van waar die auto staat.

Beetje toekomst en droom denken, niet alleen in de beperkingen van nu.
Toen ons huis acht jaar geleden werd gebouwd legden ze er zonnepanelen op van 250 Wp en daarmee wordt per jaar ongeveer net zo veel opgewekt als onze EV verbruikt. We hebben geen warmtepomp, maar als ik het sommetje maak en we alle oude panelen zouden vervangen door 500 Wp panelen, dan houden we denk nog een deel over.

Jouw situatie ken ik niet, maar ik kan me voorstellen dat zodra de efficiëntie van panelen weer een slag verdubbeld, je (na investeren in nieuwe panelen) weer rond de nul uit zou kunnen komen.
Komt een deel van die verdubbeling ook niet dat de panelen groter zijn geworden? Weet niet of je op de plek van je oude panelen hetzelfde aantal nieuwe panelen van 500Wp zou kunnen leggen.
500WP panelen zijn nog te duur (eigenlijk alles boven de 460WP); 420WP kun je voor onder de 90 euro ex BTW per stuk vinden. Je omvormer moet je waarschijnlijk wel vervangen, of ze verdelen over twee omvormers (zoals ik).
Maar dan zal je veel thuis moeten werken ook... Mijn auto is altijd 's nachts aan het opladen, dan is er geen zon...
Of er zou een regeling moeten komen dat je stroom die je op een andere plek gebruikt, afgetrokken mag worden van de stroom die je thuis opwekt. In dat geval kan je je auto overdag aan elke laadpaal hangen en "je eigen" stroom gebruiken.
Dit dus! Er zijn al systemen waar je uw overproductie kan verkopen aan iemand anders bij zelfde provider, maar bij de werkgever zou ideaal zijn natuurlijk.
Misschien niet eens bij de werkgever, maar gewoon overal waar je stroom verbruikt. Waarom zou je (zoals nu) met allerlei verschillende laadpassen rond moeten zeulen terwijl je gewoon genoeg hebt aan één pas van je eigen energieleverancier? Op die manier kan je ook nog eens meehelpen aan de stabilisatie van het net én hier voor betaald krijgen, door simpelweg gewoon elke keer als je overdag je auto parkeert deze in te pluggen voor het geval er overcapaciteit is. Op die manier kan zelfs de salderingsregeling grotendeels blijven bestaan.

De oplossing is soms zo simpel...
Als ik bereken (leaf 30kw 2016) ben ik goedkoper uit dan onze auris hybride die 1:19 doet.
Alleen bij voltarief MRB ben ik duurder uit.
De subsidie is veel minder zwaarwegend voor mij, alleen is onze auto nu wel 2k minder waard in 1 klap.

Dec2021, leaf ~11k. Februari 2022 13k~...autohandelaren :(
Dat gratis rijden wordt omzeep geholpen door het afschaffen van de salderingsregeling…
Juist niet, EV laden is typisch iets dat je goed kan doen als de zon schijnt.

Daarnaast blijft salderen voorlopig bestaan, en moet je gewoon zoeken naar een energie leverancier die geen teruglever boetes heeft
Juist niet, EV laden is typisch iets dat je goed kan doen als de zon schijnt.
Als je auto overdag thuis staat en 's winters niet gebruikt wordt. Maar in dat geval heb je misschien geen auto nodig.
Als je ouderwets 9x5 op kantoor zit dan zul je daar moeten laden ja, dan hoef je dat thuis niet meer te doen.
"ouderwetse" beroepen zoals de zorg en het onderwijs.
hele klassieke beroepen inderdaad ;) maar die zullen dus t.z.t. op locatie laden, en minder thuis.

[Reactie gewijzigd door overhyped op 22 juli 2024 16:46]

Deze winter scheen de zon 3 maanden niet. Ik pakte nog geen 1 kWh per dag met 15 panelen op de meeste dagen.
Dus? Daar hebben we een prachtig net voor in Nederland, en zelfs met onze wintermix is EV schoner.
Juist niet, EV laden is typisch iets dat je goed kan doen als de zon schijnt.
Mits je thuis werkt, toch?
Of op een plek waar je kan laden, of in het weekeind.
Op het werk betaal ik 65 cent pert KWh... dan liever thuis :-)
Altijd jammer: werkgevers die willen verdienen aan werknemers. Het kale (waarschijnlijk grootgebruikers) tarief zou gepaster zijn.

Zie hier weer een van de vele voorbeelden van rimpeltjes in de transitie die nog glad gestreken moeten worden :)
Ik denk zelfs dat dit niet eens echt de bedoeling was, maar ze verplicht de goedkoopste aanbieder (plaatser) van de paal moesten nemen als overheid. Dat die laadprijs aan bepaald max tarief moest aanbieden hebben ze er vergeten bij te vragen denk ik.
Klinkt helaas reeel ja :(
Dat is een kwestie van je aanbesteding goed schrijven, daarin kun je prima laadtarieven meenemen. De overheid is namelijk helemaal niet verplicht de goedkoopste te nemen. Je kunt prima andere eisen zwaarder laten wegen.
Als je in de markt bent voor een tweedehands auto voor maximaal 4.000 euro, dan is een EV natuurlijk niks voor jou.
Het is overigens vrij bizar de overheid d.m.v subsidies en kortingen héél veel geld aan welvarende elektrische wagenbezitters heeft gegeven, maar nu het nèt een beetje binnen bereik van jan modaal komt onmiddellijk iedere regeling gestript wordt.

Het zou de overheid sieren om die regelingen juist overeind te houden voor de minder welvarenden. En als dat gebalanceerd moeten worden in het rijkshuishoudboekje.. tja, zie bovenstaande voor waar wel wat te halen valt.
Als we überhaupt kijken wat onze overheid laatste jaren doet dan is het totaal niks voor Jan modaal.
De overheid doet alleen:
1. Waarmee ze stemmen/populariteit kunnen winnen
2. Wat geld voor de schatkist oplevert.

Wat betreft punt 2 is natuurlijk mbt elektrisch rijden waarop nu op alle vlakken wordt afgebouwd:
- Bijtelling gaat omhoog (dus minder mensen worden gestimullerd om elektrisch te leasen)
- Motorrijtuigenbelasting gaat omhoog (leaseprijs gaat omhoog plus particulieren gaan ook meer betalen)
En dan voor het groene idee, er zouden meer mensen elektrisch moeten gaan rijden. Alleen toen bleek dat dit nadelig was voor de schatkist om dit te stimuleren (de brandstof accijns valt dan voor een deel weg want wordt minder op benzine gereden) dus trekken we die keutel ook maar in.
Je denkt dat een tweedehands EV van 10.000 een hogere ROI heeft dan een vergelijkbare ICE van dezelfde prijs. Ik kan zo snel even geen makkelijke manier bedenken hoe je dat zou meten, want een auto is geen financiële investering waarop ik een financiële return heb.

Daar komt bij dat er vrijwel geen (goede) EV's zijn van 10.000 euro terwijl je daarvoor een prima auto voor kunt kopen met verbrandingsmotor. Ofwel - leuk verhaal, maar in de echte wereld koop je er niks voor.. letterlijk ;)

De voordelen die @Martijn.C.V noemt zijn deels subjectief, deels vrijwel non-existent en als je 2x "het automaat"-voordeel noemt dan lijkt het heel wat, maar zoals gezegd is het nogal subjectief.

Alle argumenten ten spijt is er niet zoiets als "gratis" rijden als je toevallig voor de deur kunt parkeren en zonnepanelen hebt, dan heb je simpelweg teveel zonnecellen liggen als je niet in een EV rijdt en ga je nat zodra de saldering eraf gaat. Bewezen schoner boeit de meerderheid niet en de uitlaat van je eigen auto is vaak niet de grootste bron van wat je zelf inademt...
Zolang we in de winter nog niet volledig op zon en wind zitten heeft niemand te veel zonnepanelen. Dat beetje geneuzel met het net nu is gewoon een logisch gevolg van een transitie. Het piept en het kraakt een beetje.

Idealiter leggen we allemaal maximaal PV, geschaald op energie positief (bouw paneel versus opbrengst) de EV’s kunnen dan mooi als buffer gebruikt worden, veel woonwijken staan vol met de tweede of derde auto die grotendeels stil staat.
Ik geloof dat jij in een andere werkelijkheid leeft dan ik. Het probleem met zoveel zonnecellen is dat het vrijwel niet rendabel is om ze neer te leggen omdat je dan een gigantisch overschot hebt als de zon schijnt, maar je geen effectieve (en economische) manier hebt om dit overschot op te slaan.

Het is natuurlijk een utopie van idealisten dat je 100% van je energie uit wind en zon kan halen op afzienbare termijn, daar moet je helemaal niet naar willen streven, dat is niet haalbaar, zeker niet in de levensduur van de huidige panelen.

En tweede of derde auto die grotendeels stil staat? Auto's staan heel veel stil, maar op zonnetijden staan ze vaak juist niet bij huis. En derde auto - ik heb nog geeneens een eerste EV - ik meen dat 5% van de personenauto's in Nederland een EV is, dus in welke realiteit je het hebt over een 2e of 3e EV .. geen idee maar het is een andere wereld dan de mijne voor de afzienbare toekomst.
Ik schets inderdaad een utopisch toekomstbeeld. Vandaar het woordje ‘idealiter’ kan nog een paar jaartjes, of een paar decennia duren, maar grotendeels decentraal en duurzaam is hopelijk wel de toekomst.

En dat geneuzel over overschot: dan zet je panelen uit in de zomer, net zoals dat je kolen centrales uitzet. Boeiend. Zolang de panelen energie positief zijn kan dat prima.

Voorlopig hebben we in de winter nog een enorm tekort aan duurzame energie.
Waarom zou je trouwens niet willen streven naar 100% duurzaam? Als je doel al niet ambities is, laat staan de realiteit.
Ik zei 100% van je energie uit wind en zon binnen afzienbare termijn is niet ambitieus maar volstrekt idioot.

Om dat voormekaar te krijgen moet je ongeveer 15x zoveel zonnecellen en windmolens neerzetten als dat er nu zijn en moet je alle opgewekte overtollige energie kunnen opslaan voor de (langdurige) periodes dat er geen overvloed is.

Als je je realiseert dat we nu al regelmatig een overschot aan energie hebben op een zonnige dag is het idioot om daar nog eens 15x meer tegenaan te produceren - om dat op te slaan.

En dan heb ik nog niet eens rekening gehouden met het feit dat met het stijgende aandeel EV's de vraag naar electriciteit alleen maar gaat toenemen.

Zoals ik zei, utopisch , maar het wordt nog gekker als we jouw advies opvolgen:
En dat geneuzel over overschot: dan zet je panelen uit in de zomer, net zoals dat je kolen centrales uitzet. Boeiend. Zolang de panelen energie positief zijn kan dat prima.
Ah, dus je stelt voor om zoveel zonnecellen en windmolens neer te zetten zodat we ook in de winter kunnen doordraaien zonder opslag vanuit de zomer. Voorzichtige inschatting is dat we dan ongeveer 100x zoveel zonnecellen en windmolens nodig hebben.

Tja, als je niet gehinderd wordt door realiteitsbesef dan is alles "geneuzel" en "kan makkelijk" ;)
Tuurlijk, maak een beetje dromen maar belachelijk. Realiteitszin genoeg hier; ik investeer met m’n erg reeel verdiende euro’s in die droom. Maar ik geloof wel dat dingen anders kunnen.

Natuurlijk gaan we fossiele backup nodig hebben. Natuurlijk gaan we nooit 100% halen.

Maar zolang er op geen moment van het jaar aan 100% duurzame energie zitten moeten we nog gas blijven geven, (pun intended) en dat zal nog zijn zolang jij en ik leven.

Wat ik al zij: ik en kolencentrale staat ook stil als er even geen behoefte aan is, prima dat zonnepanelen dat ook doen. Weinig daken zijn groot genoeg om de totale behoefte in de winter te dekken, dus geen enkele reden om die niet helemaal Vol te leggen, mits het energetisch uit kan.

Financiering is een los vraagstuk. Nog genoeg fossiele subsidies die aangewend kunnen worden.
Amper onderhoud verschilt per merk. Een model 3 heeft nauwelijks onderhoud nodig en zolang er niets kapot gaat (wat meteen heel duur is) betaal je bijna niets aan onderhoud. Een Kia e-Niro daarentegen moet elke 15.000km naar de garage voor een beurt terwijl onduidelijk is waarom de EV variant exact hetzelfde onderhoudsschema heeft als de brandstof broer. Het lijkt erop dat fabrikanten als Kia vast willen houden aan het oude business model. (Disclaimer, ik heb een e-Niro en ben qua onderhoud+banden niet goedkoper uit dan mijn Renault hiervoor met 30.000/60.000 interval)
Sorry, maar dat gratis rijden is ook schromelijk overdreven. Met 18 panelen bij lange na niet genoeg om een model 3 volledig te kunnen laden. Natuurlijk hangt dat ook van je kilometers af, maar eigenlijk wil je de gehele opbrengst rechtstreeks in de auto laden. Dan zou ik 36 panelen nodig hebben. Zonnepanelen maken het rijden goedkoper, maar dat is alleen met salderen echt waar.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 22 juli 2024 16:46]

Elke kilometer die je rijdt op je "eigen" zonnestroom, verdien je een x-aantal cent die je met een ICE anders aan brandstof uit had moeten geven. In de winter geloof ik het best dat je zonder salderen met jouw kilometers 36 panelen nodig hebt, maar die zijn dan nog steeds per stuk goedkoper dan benzine/diesel. Of maximaal net zo duur; als je meer moet betalen dan dat je zou moeten betalen om stroom op te wekken met een diesel aggregaat dan zet je gewoon zo'n ding voor je auto.
Oh ik heb het geeneens over de winter. Als ik in de zomer op 3 fase 11kw aan het laden ben heb ik gewoon flink wat panelen nodig om dat te leveren.
Met 18 panelen kom je denk maximaal tot zo'n 5 kW per uur? Als je een 1-faselader gebruikt (3,7 kWh) moet je Tesla met een halve dag toch ook al vrij vol zitten als je echt alleen je eigen stroom wilt gebruiken. Het is dan misschien wel nodig om vaker te laden (als in; na elke rit inpluggen) om af en toe een bewolkte dag op te kunnen vangen.
Dat red je niet in een halve dag. Van 20 naar 80 is al bijna 12 uur op 3,7kw. Bovendien leveren de panelen ‘s ochtends en einde middag al minder op. Daarnaast is de auto niet de enige verbruiker, dus je wil ook nog wat overschot hebben. Die 36 panelen is niet uit de losse pols geteld.

En ik zou best nog 5 panelen meer kwijt kunnen als ik alles helemaal vol leg, maar dan ligt het huis en de schuur dus helemaal vol. Meer kan ik er niet kwijt, dan dien ik een carport ofzo te gaan zetten. En dat is toch een gemiddelde 2 onder 1 kap.

Tel daar dan straks nog een warmtepomp en inductie kookplaat bij en dan kom je gewoon niet uit. (Sowieso de warmtepomp vooral nodig wanneer de panelen nauwelijks opleveren).
Je hoeft natuurlijk niet altijd met 11kw te laden.
Nee dat klopt, maar nogmaals, je wil, als je overdag kunt laden, laden zoveel mogelijk rond het 13:00 tijdstip, wanneer de panelen het meeste opleveren. Ik heb nu mijn autolader ingesteld om zich zoveel mogelijk te matchen aan de zonnepanelen (dat is nog best lastig, zeker niet te doen voor gewone consumenten) en dan laad je rond het middag uur zo snel mogelijk, om die opwek zo goed mogelijk te gebruiken.

Nogmaals, dit is allemaal zeer persoonlijk. Het hangt van je kilometers af, je opstelling van je panelen (met een oost-west opstelling verdeel je geleidelijker over de dag), je verbruik buiten je auto, etc etc etc. Hoe dan ook, zonder salderen is het echt bijzonder lastig om 0 op de meter de houden.
Klopt, en daar springt hopelijk een fabrikant in om dat makkelijker te maken. Binnen 1 ecosysteem kan het al aardig, maar zodra je meer merken hebt wordt het al lastiger. Of je hebt lease maatschappijen die moeilijk doen: mijn maatschappij weigert iets van externe sturing (behalve de p1 meter) toe te staan op m’n laadpaal, terwijl die er prima voor geschikt is. Dat belet mij nu om slimmer te laden.
Eh de laadpaal is niet van de leasemaatschappij, maar van jou. Ook als je hem via de lease laat plaatsen betaal je er zelf voor en blijft de paal na de lease ook staan. Kortom, je lease maatschappij kan je niets weigeren, het is jouw eigendom. Het enige wat de lease maatschappij moet doen is een laadtoken verstrekken die ze betalen. Deze token kun je dan koppelen aan jouw laadpaal, zodat deze automatisch begint of de laadtoken gewoon iedere keer swipen.

En het slim laden kan via de P1 inderdaad of via API calls naar je laadpaal. Beide werken. Ik heb mijn hele constructie geschakeld via home assistant, daarin koppel ik zonnepanelen, p1 meter, auto en laadpaal.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 22 juli 2024 16:46]

Ik geloof direct dat het bij jouw lease maatschappij zo werkt, bij de mijne helaas niet. Ik kan kiezen tussen de paal volledig default laten maken, en dus ook mijn vergoeding kwijt te raken of het te doen met hoe het nu werkt.

Ik zou optie 3 kunnen doen, default en dan een eigen backoffice provider nemen maar daar benadeel ik m’n werkgever mee.
Gratis rijden met zonnepanelen doe je niet of je moet er zoveel hebben liggen dat je meer terug levert dan je zelf gebruikt. Als je enkel thuis laadt dan zit je met gemak op 200kW extra per maand. Met mijn 8 panelen ga ik dat niet compenseren naast mijn normale stroomverbruik.
Acht panelen van 400 Wp leveren onder goede omstandigheden per uur gezamelijk maximaal 2,5 kWh op. Dat is natuurlijk niet elke dag, maar van maart tot en met september zal het er vaak wel in de buurt komen. Over een hele dag heb je in die periode dan een opbrengst van 10 tot 20 kWh terwijl (warmtepomp even niet meegerekend) een paar lampen, wasmachine en televisie bij elkaar op een hele dag niet boven de 5 kWh uit hoeven te komen. Je houdt in jouw geval dan nog zo'n 150 kWh over voor een elektrische auto. Dat is inderdaad net niet genoeg om jouw gebruik af te dekken. Aan de andere kant, mocht je een auto vinden die 25% zuiniger rijdt dan wat je nu rijdt of op het oog hebt, kan het wellicht wel.
Met die 150kWh die ik over zou hebben moet ik ook nog het stroomverbruik in de wintermaanden compenseren.
Dat kun je sowieso beter vergeten, het salderen gaat er echt wel een keer vanaf.
Los van de andere argumenten, zie ik de benzine per week wel een paar cent duurder worden. Die verhoging heb je niet wanneer je elektrisch rijdt.
Tot dat die prijzen ook gaan stijgen want oopsie infrastructuur loopt niet mee met de tempo die onze overheid door deze hele maatschappij heen wilt jassen met hun "klimaatplannen" :+ :o
Heb me laatst eens een beetje ingelezen in de tarieven van laadpalen. Het blijkt dus dat de tarieven op die paal vaak voor jaren vastgelegd zijn in een contract dat aan die paal vast zit. Theoretisch zou het volgens mij dus zelfs zo kunnen worden dat je beter de EV aan zo'n paal kunt laden en thuis als thuisbatterij gebruiken omdat de stroom bij je thuis duurder is dan van die paal.

En stroom uit je panelen direct je auto in wordt niet duurder dan hij nu is, want die komt nooit bij de stroomleverancier terecht.

Je bent met een EV dus wel degelijk minder afhankelijk van de pomp-prijs om je kosten per kilometer te berekenen.
Je zal best gelijk kunnen hebben hoor.

Over 10 jaar zal ik zien hoe alles eruitziet. Mijn geloof is niet zo optimistisch als ik kijk naar hoe de mensheid de afgelopen 30 jaar met elkaar is omgegaan. Telkens weer komen we verrassingen tegen. Ik ben voorstander van langetermijnvisies, iets wat onze overheid helaas vaak ontbeert, met als gevolg hogere kosten voor burgers en een gebrek aan effectiviteit en betaalbaarheid voor iedereen. Op deze manier zullen we nog lang moeten wachten op stabiliteit, en wie weet zal waterstof tegen die tijd elektrische voertuigen weer vervangen.
Langetermijn visie is inderdaad een beetje zoek bij de overheid. Het lijkt me ook geen pretje om in de huidige situatie in de wereld een meerjarenplan, laat staan een langdurig meerjarenplan, op te stellen voor een heel land waar iedereen blij van wordt.
Er verandert zo snel, zo veel op dit moment in de wereld dat je daar haast niet meer tegenop kunt plannen...
Je hebt helemaal gelijk. Op dit moment lijkt er te weinig rekening te worden gehouden met mensen die eenvoudigweg niet het budget hebben om zo snel mee te gaan. Hierdoor lopen mensen het risico om in armoede te belanden, en de middenklasse lijkt steeds meer te verdwijnen, zoals we al goed kunnen zien gebeuren in de VS. Ik geloof sterk dat wat er in de VS gebeurt, hier altijd jaren later zal plaatsvinden. En in de VS is dit al ruim 8 jaar aan de gang, en ik zie steeds meer van dezelfde praktijken hier gebeuren. Het lijkt bijna alsof de politiek vanuit de VS hier een lange arm heeft. Denk bijvoorbeeld aan Uber (D66 verantwoordelijk, dat de nek omdraait van taxibedrijven en vervolgens een monopolie creëert, wat de kosten vervolgens enorm opdrijft omdat ze weten dat ze genoeg mensen binnen die bubbel hebben. Dit soort praktijken vernietigt juist de vrije markt. Ik heb hier een interessante video over, voor mensen die hierin geïnteresseerd zijn, waarin de oppervlakte al laat zien hoeveel er misgaat in onze huidige markt.
En misschien moeten ICE rijders zich eens realiseren dat de verkoop van nieuwe ICE dus gewoon verboden gaat worden. Dat raakt voorlopig alleen de mensen die een nieuwe auto willen kopen (gemakshalve: de kapitaalkrachtigen) maar op termijn zal het steeds vaker ook oudere auto’s treffen doordat ze stadscentra niet in mogen.

Last but not least: de benzine prijs loopt al weer rap op en zal alleen maar verder rap oplopen de komende tien jaar.
Voor sommige: Lekker thuis laden, nooit meer naar een tankstation, enkel een stekkertje
Als je thuis kunt laden en zonnepanelen hebt kun je 'praktisch gratis' rijden als je t goed aanpakt
Als je die dingen niet hebt dan is het wel drama, elke keer zoeken naar een laadpunt op straat, dan weer van huis moeten om hem weer te verplaatsen als hij vol is (anders ben je weer een 'klever'). En dan steeds je trips plannen om te zorgen dat je voldoende range hebt en/of op bestemming kan laden. Ik zou er niet aan moeten denken. Het lijkt wel alsof je een baby hebt die constant om aandacht vraagt :') Het idee van een auto is juist dat hij klaarstaat als je hem nodig hebt. Het is al duur genoeg allemaal, het moet ontzorgen in plaats van dat je je leven er omheen in moet richten. Ik heb een leven dat totaal geen regelmaat kent en dan kan je dingen niet plannen.

Een auto is al zoveel gedoe met service, reparaties, bandenwissel gezeur (moest toen ik nog lease deed, zelf geef ik er niet om), parkeren enz. Dan komt dat het er nog allemaal bij ipv elke 2 weken even 2 minuten naar de pomp.

Momenteel heb ik er helemaal geen maar moest ik een auto nodig hebben dan werd het zeker geen EV want ik wil er zo min mogelijk omkijken naar hebben. Als je thuis kan laden valt dat allemaal weg maar niet iedereen is zo rijk een eigen huis met oprijlaan te hebben.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 16:46]

Een EV heeft juist veel minder onderhoud (Model 3 in 5 jaar 1x nieuwe luchtfilters, that's it). Als je gemeente het aantal openbare laadpalen goed laat meegroeien met de vraag is laden ook niet zo'n groot probleem als jij hier schetst.
Een EV heeft juist veel minder onderhoud (Model 3 in 5 jaar 1x nieuwe luchtfilters, that's it). Als je gemeente het aantal openbare laadpalen goed laat meegroeien met de vraag is laden ook niet zo'n groot probleem als jij hier schetst.
Een tesla misschien maar ook een goedkopere auto? Ik zou nooit 50.000 euro aan een auto uitgeven (mijn duurste ooit was 2200 euro :P En dat was echt een werkpaard (2005 Volvo S40), ik deed soms meer dan 1000km per maand ).

Maar dat gemeentelijke beleid daar schort het nu juist aan en ook de energiemaatschappijen zijn niet happig op meer laders. Als ik een auto heb wil ik die gewoon neerpleuren als ik thuis kom en niet meer naar om hoeven kijken.

Een "mentaliteitsverandering" heb ik ook geen behoefte aan. Als ik overstap moet het beter zijn.

Ik zie het vooral als een leuk "milieu"speeltje voor de luxemensen nu die het geld hebben voor een eigen huis met oprijlaan en een dikke tesla. Geen oplossing voor de gewone man.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 16:46]

Ik denk dat je toch eerst zo'n auto in bezit moet hebben en hem 5 jaar minstens moet gebruiken dagelijks om te kunnen concluderen of er veel onderhoud bij komt kijken of niet..
Mja, ik ben nu aan m'n 6e jaar Model 3 bezig (5 jaar 2019 model, nu net upgrade naar 2024 model) dus me dunkt dat ik na 140k km toch best wel een idee heb.
Dat is fijn om te horen! Echter denk ik niet dat ik één soort type auto van een specifieke fabrikant als maatstaf kan nemen voor alles..

[Reactie gewijzigd door deniz280 op 22 juli 2024 16:46]

Zeker niet, we hebben hier ook al ruim een jaar een Zoë voor de deur staan en die had bij de APK wel onderhoud aan de trommelremmen nodig (80 euro). Verder ook geen omkijken naar.
Dus jij rijdt rond met 5 jaar oude remvloeistof, 5 jaar oude ruitenwissers en 5 jaar oude banden? Als dit echt zo is, dan ben je een gevaar op de weg. Ook met je EV.
Behalve banden en setje ruitenwissers (was ik hierboven vergeten) ik ook. Al weer 2x netjes door de APK en nooit gedoe.
Nou mijn onderhoud liep in 5 jaar de spuigaten uit. Twee keer een hepa filter (50 euro) én een keer nieuwe draagarmen in voorwielen (600 euro). 😂
Zoals met alles, voordelen, en nadelen. Niet iedereen kan voor de deur laden, dat klopt, maar veel mensen kunnen al op de zaak laden, er zijn laadpunten in veel parkeergarages, bij supermarkten, en steeds meer steden hebben laadpunten op openbare parkeerplaatsen. Dus als je boodschappen gaat doen (wat de meeste mensen met de auto doen) dan plug je meteen even je auto in. Je hoeft je accu niet leeg te rijden om te laden. Natuurlijk lost dat niet alle problemen voor iedereen op, maar het is zeker niet zo dat je alleen maar elektrisch kan rijden wanneer je een oprit hebt.

Ik begrijp het heel goed wanneer voor mensen een EV nog niet in hun leven past. Als je vaak lange afstanden rijdt, heb je het liefst een auto met een fatsoenlijke range, en die zijn momenteel nog prijzig. Als je met een caravan op vakantie wil, dan is een EV ook niet de meest voor de hand liggende oplossing. Maar dat zijn allemaal case afhankelijke afwegingen (je kan bijvoorbeeld voor de vakantie ook een ICE huren).
Voor een groot (en groeiend) deel van de mensen, is een EV een prima auto, die qua dagelijks gebruik niet onder doet voor een ICE. En dan heb je nog als bonus het feit dat een EV goedkoper is in energieverbruik en onderhoud.

Het is niet mijn bedoeling een EVangelist te zijn. Mijn vrouw rijdt elektrisch, maar mijn leasauto is nog even ( een maand of 6) een ICE. Ik heb 5 geleden de afweging gemaakt, en een EV paste toen nog niet in mijn gebruikspatroon. Wat ik wel probeer te bereiken is dat mensen de voor en nadelen zonder vooroordelen tegen elkaar afwegen. Toen ik in eerste instantie over een EV ging nadenken, hikte ik er nog erg tegen aan dat ik op mijn regelmatige 400 km rit naar Duitsland misschien wel onderweg bij zou moeten laden. Nu denk ik: " Who cares?" en begrijp niet meer waarom ik het een probleem vond. Ik reed ook altijd 145 km/h op de duitse Autobahn. Maar met een EV haal je dan de 400 km niet. Met de EV die ik gekozen heb meestal wel als je 120 km/h rijdt. Dus ik ging proberen hoe het is om 120 km/h te rijden op de Autobahn. Ik was verbaasd toen ik merkte dat ik het erg prettig vind.

Natuurlijk, dit is allemaal persoonlijk, en iedereen moet een eigen afweging maken. Is het antwoord "nee" . Ook prima. Voor mij is ook de bijdrage aan het klimaat een belangrijke factor. Omdat het een leasebak is, levert het mij financieel niks op. Sterker nog, het is duurder. Maar dat heb ik er voor over.
Ik vraag mij wel af wie er straks belang heeft bij een EV die een slechte actieradius heeft (tov benzine of nieuwe generatie EV), duur is in de wegenbelasting (tov benzine) en een mogelijk gigantisch risico met zich meebrengt (accu kapot en je bent 12k armer).

Ik zeg overigens niet dat de overheid dit allemaal maar moet oplossen maar fabrikanten mogen zelf ook wel eens gaan nadenken over hoe ze een EV 2e hands voor de particulier aantrekkelijk gaan maken. Bijvoorbeeld universele accu's (al is het alleen al maar onder eigen merk of auto's die op hetzelfde chassis staan) die relatief goedkoop te vervangen zijn.

Het zal allemaal vast wel komen, maar juist daarom lijkt mij stimuleren vanuit de overheid belangrijk. Wat ze nu doen is eerder een afschrikbeleid door elke keer adhoc beslissingen te maken en subsidies dan wel dan weer niet toe te kennen.

Ik zeg trouwens niet dat subsidies noodzakelijk zijn, maar geef burgers duidelijkheid en ga niet elke paar maand de regels weer veranderen.
Ik zeg overigens niet dat de overheid dit allemaal maar moet oplossen maar fabrikanten mogen zelf ook wel eens gaan nadenken over hoe ze een EV 2e hands voor de particulier aantrekkelijk gaan maken. Bijvoorbeeld universele accu's (al is het alleen al maar onder eigen merk of auto's die op hetzelfde chassis staan) die relatief goedkoop te vervangen zijn.
Hier vind ik dus juist een rol weggelegd voor de overheid. Die zou dit verplicht moeten gaan stellen, dat accu's verwisselbaar zijn, niet alleen binnen eigen merk maar merk onafhankelijk! Een winstgevig bedrijf gaat die echt niet uit eigen beweging doen. Maar ja de overleid, Europe meer, lijkt meer te kijken naar een niet stemmende bedrijven dan stemmende burgers.
Waarom? Motoren zijn toch ook niet uitwisselbaar? Een nieuwe motor in een auto zetten kost ook enkele duizenden euro's.

Een nieuwe accu in een auto van 10+ jaar oud is ook niet logisch. Dat doen we met motoren ook niet. Daar zetten we gereviseerde of sloopmotoren in. Dat kan met accu's ook prima. Voor Tesla zijn er nu al commerciele partijen die die Tesla packs herstellen tegen een fractie van de kosten van een nieuw pack.

Dat aanbod is nu nog karig, omdat Tesla slechts 12 jaar geleden met de Model S op de proppen kwam. De oudste generatie EVs zijn dus 'slechts' ongeveer 12 jaar oud. Het aanbod oudere EVs met accuproblemen is nog maar klein.

Verwisselbare accu's zelfs tussen merken is onmogelijk. Om dezelfde reden dat motoren ook niet uitwisselbaar zijn. De ene gebruikt LPF, LifePo, de ander NMC.. En dan zelfs binnen bv. NMC zijn nog honderden variaties aan samenstelling die net weer een ander laadprofiel vereisen.. Cylindervorm of pouches.. of straks solidstate.. 300V, 400V, 800V..

In een VW Up kan ook geen 6-liter V12
Waarom vergelijk je een motor met een accu? Een motor gaat veel langer mee en veroudering of slijtage beperkt de actieradius niet. Ik begrijp deze vergelijking niet.
De industrie kan prima zelf standaardiseren. Zo zijn er maar een paar smaken bandstof voor de auto. Anders kan de EU een handje helpen zoals ze met usb c hebben gedaan.

Standaardiseren is een keuze.
Ik weet niet of het echt moeilijk is om accu’s te repareren. Het staat natuurlijk ook nog in de kinderschoenen. Bij Volvo zag ik iets over zes verschillende modules die apart vervangen kunnen worden.
Klopt. Die modules kunnen vervangen worden. (Hier is al eentje vervangen ivm terugroepactie Volkswagen).

Verder is het afwachten hoe en wie die accu’s kan gaan fixen.
Ik vind uw stelling van vervangbare accu's inderdaad wat er zou moeten gebeuren, maar zoals iedereen weet zullen er amper tot geen bedrijven bereid zijn dit te doen omdat men dan inkomsten misloopt.
Waarom maken alle auto bedrijven het zo ongeveer onmogelijk om vervang onderdelen door andere bedrijven toe te laten.
De smoes dat dit altijd ten kostte zou gaan aan de kwaliteit is absoluut flauwekul zeker er zijn/zullen hordes malafide bedrijven dit gaan aanbieden.
Maar heel vaak is mij al gebleken dat sommige onderdelen door derden beter waren dan de originelen en jawel VEEL langer meegingen.
Dat er voor dit soort zaken eigenlijk aandacht moet worden besteed, waar je kan vinden welke aanbieder goede en degelijke vervangingen aanbieden zou een goede stap betekenen in deze helaas vaak wel schimmige wereld.
Rijd stiller, och met een beetje luxe benzine valt wel mee en de radio kan hard genoeg
Vermogen ? waarvoor die 100 haalt elke alto nog wel in redelijke tijd. Snel optrekken kost extra energie
Ik rij 1000 km op een tank
actieradius bij -5 gaat snel bergafwaarts.
Ik heb liever een pook
Tanken kan ik overal, met die stekkerbak van het werk regelmatig bij een laadpaal file

Een 2e hands ev loop je risico met je accu, 12K voor een gemiddelde nieuwe

Trekhaak voor een kar van 750 kg heb je al een redelijke ev voor laat staan een paardenwagen van 1500 kg

Nee ik hou het nog wel even bij benzine
hier ook , ik rijd nog me een VW passat 2017 TDI , en kan 1200km op 1 tank rijden.
Ik moet er niet aan denken als ik op locatie moet gaan werken, wat meestal zo'n 3 uur rijden is en de terugweg ook nog eens 3 uur moet rijden + 30min laden 8)7 ... nee dank je geef me dan maar liever maar fossiele brandstof :Y)

Ik heb het 1x mee gemaakt met een Nissan Leaf in San Fransico met een batterij die maar voor de helft opgeladen kon worden, ik heb dat kreng 3 keer op de terugweg van Santa Rosa naar SF airport moeten opladen .... never again !!

[Reactie gewijzigd door Metallize op 22 juli 2024 16:46]

Een nissan leaf is idd de ev tegenhanger van een vw passat....
Je voorbeeld is nogal een one-timer. Net als mn tante Bep die een keer ooit met de trein is gegaan en 10 minuten op een overstap moest wachten. Ja het is niet leuk, maar verschrikkelijk is iets totaal anders.
Een oude Nissan Leaf is natuurlijk niet te vergelijken met een beetje moderne EV. Met een nieuwere Model 3 (2019+) kan je die drie uur heen, drie uur terug makkelijk doen met 5min laden (of helemaal niet laden onderweg als je op bestemming kan laden).
Met een beetje ev (accu 64 kW) haal je ook wel vier uur. Maar tijd zegt natuurlijk weinig, als je 80 gaat kun je natuurlijk veel meer uren dan bij 130
Een mooie opsomming maar ik zie voor de nabije toekomst nog steeds geen doorslaggevende voordelen. De wegenbelasting komt eraan en ook al wordt de salderingsregeling nog niet afgebouwd, steeds meer energiebedrijven vragen geld voor teruglevering.

Ik snap wel dat je in deze markt eerst pioniers moet hebben. Uiteindelijk dalen de prijzen, het aanbod wordt groter en ik verwacht dat t.o.v. benzine het op den duur wel positief of gelijk uitpakt.

Om dat punt te bereiken moet de overheid wel blijven stimuleren want ik denk ook dat maar een klein percentage vanuit ideologisch oogpunt een EV koopt, de rest denkt toch vanuit de portemonnee. Ik ook geef ik eerlijk toe en door de onduidelijkheid blijf ik voorlopig toch nog even benzine rijden, ondanks de huidige voordelen van elektrisch.

[Reactie gewijzigd door gron74 op 22 juli 2024 16:46]

Het "aanmoediging vanuit de overheid" deel valt, maar nog steeds:
Tegenargument:
Een hoger startkapitaal is nodig om met een EV weg te rijden. Een groot deel van de bevolking zal dit niet ophoesten, conform de laarzentheorie.
Het "aanmoediging vanuit de overheid" deel valt, maar nog steeds:
[ul]
• Is een EV bewezen schoner (incl kolenstroom en accu materiaal delving). En zelfs als milieu je niet zo boeit, je eigen longen wel :)
Sinds wanneer rijdt een EV niet op banden en stoot een EV geen fijnstof meer uit?
• Heb je meer vermogen beschikbaar
Wauw ja die stoplichtsprintjes dat is echt heel volwassenen en veilig gedrag. In de file heb je er ook heel veel aan.
de meeste EVs kunnen geen vouwwagen trekken en nog wat actieradius overhouden, zijn vele malen duurder dan een tweedehands hybride of plugin hybrid, je kunt er geen stapel hout mee naar het grof vuil brengen, niet je honden achterin laden, je dochter helpen verhuizen etc voor minder dan 20K. Er zijn gewoon geen betaalbare praktische modellen, een relatief goedkoop tweedehands werkpaard zeg maar. Misschien over 5 jaar... Mijn volgende wordt een 2e hands hybrid of plugin hybrid, kia niro of iets dergelijks.
Mijn EV was met 18k goedkoper dan de gemiddelde hybride. En dan betaal je voor een hybride nog meer wegenbelasting ook. Nee hybride is de slechtste keuze van de 3.

Hout? Lukt prima. Hond? Vind het niet anders dan een ICE. Trekkracht is geen probleem met aanhanger, hoewel de range gaat hard omlaag. Maar hoe ver is de afvalstation?

Als je zoals anderen hier 2x 3u rijdt op een dag dan zou ik gewoon bezine blijven rijden. Maar eerlijk gezegd vind ik dat meer tijdverspilling dan even de auto 5 meter verplaatsen... Ik laad eens per week 66kWh en haal er (in april) 450km mee. Voor mij is dat perfect.
wat heb je dan als ik vragen mag? We rijden weinig, nog geen 10k per jaar inclusief vakantie
Opel Ampera-e. Was net binnen subsidie catalogus prijs grens. Accu is vorig jaar vervangen vanwege terugroepactie 😎

Het is wel een 1-fase AC lader. Dus 3.6kW aan een 11kW paal. DC is avg 45kW. Voor ons is dat prima, heb nog nooit DC hoeven laden.

[Reactie gewijzigd door Hielke Hoeve op 22 juli 2024 16:46]

Mijn EV kan wel en vouwwagen trekken, makkelijk. Ben met de bagagewagen, die qua gewicht en afmetingen niet onderdoet voor een vouwwagen, naar Florence gereden met 3 vrienden en dat ging prima. Helemaal geen last gehad van de laadstops onderweg en niks aan hoeven plannen. Gewoon rijden en als je zin heb in pauze stoppen bij de snellader langs de snelweg, even naar de wc en koffie halen met 4 personen en tegen de tijd dat we terug waren bij de auto was die alweer vol.
Maar mijn auto is inderdaad wel een stuk duurder dan 20K, maar een vergelijkbare nieuwe hybride heb je ook niet voor 20K.
dat is eigenlijk mijn punt. Nieuw is er vanalles te koop. Ik koop nooit nieuw want ik geef niet genoeg om een auto om meer dan 20k uit te geven, liever minder. En ik heb ook niet meer geld. De electrische 2e handse zijn niet interessant voor mij. Misschien over een jaar of 5.
Een vouwwagen gaat juist erg goed is mijn ervaring. Scheelt ca. 10% in bereik, waarbij dat al meer aanwezig was dan nodig voor mijn stints.

Een caravan is andere koek, dat dan weer wel.
tuurlijk, als je maar genoeg betaalt. ik wil dat ie minder kost dan 20k tweedehands.
Ik heb een proefrit gemaakt in een ID3 en een Focus 1.0 Hybrid Ecoboost. Die laatste was stiller dan de ID3, veel minder wind geruis en ander geluid van buiten.
Bovendien kan ik fatsoenlijk op vakantie, niet de vakantie plannen rondom het laten van de auto. Maar lekker 's nachts in 1 keer door van NL naar Italie, met 1 keer tanken tussendoor.
EV's zijn leuk hoor, maar die punten van jou zijn wel heel makkelijk te weerleggen...
Je eerste punt geef ik je half. Het tweede deel... Voor mijn longen maakt het meer uit wat het merendeel van de bevolking rijdt dan wat ik zelf rij want ik adem mijn eigen uitlaatgassen niet in. Bovendien zoals iemand al zei is fijnstof misschien wel een grotere boosdoener en of EV's daar nou beter in zijn?
Rijgeluid komt voornamelijk van de banden en de weg. Veel EV's zijn dure luxe auto's en daarom zijn ze stiller in de cabine, niet omdat er geen verbrandingsmotor in zit.
Waar heeft de gemiddelde automobilist nou meer vermogen voor nodig? Ik rij nu een 1.2 baleno shvs en daarvoor had ik een oude yaris 1.0. Lichte auto's, maar bepaald geen scheurijzers. Toch accelereer ik vrijwel iedereen er uit. Niet omdat hun auto's langzaam zijn maar mensen zijn zelf langzaam. Die mensen meer vermogen geven zou eerder gevaarlijk zijn dan een voordeel.
Punt 4 wordt een (groot) nadeel zodra je niet thuis kunt laden...
Volgende twee punten... Ja ok het zou makkelijk kunnen zijn, maar als je al goed om kunt gaan met een schakelbak of je hebt al zo'n goede automaat dan vallen deze dus ook weg.
En goedkoper is het alleen als je heel veel rijdt en goedkoop kunt laden. Die Baleno van mij is 5 jaar oud en heb ik voor 12k gekocht. Rijdt ongeveer 1 op 22. Een tweedehands EV had me veel meer gekost en aangezien ik niet aan huis kan laden zit de kans er goed in dat de energiekosten per kilometer vergelijkbaar zouden zijn met mijn benzinekosten nu.

Nee, EV's zijn helaas gewoon echt nog een niche voor de rijkere mensen in de juiste situaties...
• Is een EV bewezen schoner (incl kolenstroom en accu materiaal delving). En zelfs als milieu je niet zo boeit, je eigen longen wel :)
Als je in je auto rijdt heb je geen last van die uitlaatgassen. En als je niet rijdt, dan heb je alleen last van andermans uitlaatgassen. Er zijn maar heel weinig mensen die op basis van een ideologie een auto kopen.
• Rijdt het stiller
De meeste auto's uit de afgelopen 10 jaar die zich in een hoger middensegment bevinden (bijv. Passat of Mondeo) zijn stil genoeg voor een comfortabele rit. En die zijn én praktischer (lekker ruim, kunnen zorgeloos aanhangers trekken), én goedkoper dan een tweedehands elektrische auto.
• Heb je meer vermogen beschikbaar
Dat is in Nederland totaal onnodig. Er rijden bijna altijd mensen voor je.
En bij veel goedkope elektrische auto's valt dat vermogen toch wel tegen.
• Voor sommige: Lekker thuis laden, nooit meer naar een tankstation, enkel een stekkertje
De meeste mensen vinden tanken helemaal niet erg. Het duurt amper 5 minuten. Daarnaast worden tweedehands auto's vaak gekocht door mensen die geen leasebak hebben en die hebben vaak een modaal inkomen of lager. Die mensen hebben regelmatig een klein huis of appartement, zonder oprit.
• Als je thuis kunt laden en zonnepanelen hebt kun je 'praktisch gratis' rijden als je t goed aanpakt
Dat geldt ook maar voor een hele kleine groep mensen. De meeste mensen rijden de auto overdag en komen 's avonds thuis.
• Rijdt het lekker soepel, een schakelmomenten meer (net als een GOEDE automaat)
Er zijn de afgelopen 10 jaar heel veel automaten verkocht, dus er is genoeg keuze in het tweedehands autosegment. Bovendien wordt er bij goedkopere elektrische auto's vaak bezuinigd op sommige facetten. Zo is een wat duurdere tweedehands benzine-auto mogelijk beter v.w.b. stuurgedrag, comfort van de stoelen of kachel.

Verder zijn er allerlei redenen te bedenken om wél een benzine of diesel te blijven kopen:
  • Goedkoper in aanschaf
  • Mogelijk goedkoper in wegenbelasting
  • Overzichtelijk onderhoud - geen megakosten zoals een potentieel nieuw accupakket
  • Grote keuzevrijheid en mogelijkheid om je te onderscheiden
  • Vaak een mooier interieur en meer ruimte voor dezelfde prijs
  • Grotere actieradius en geen wachttijd bij lange ritten
  • Mogelijkheid om (zwaardere) aanhangers te trekken
Ik heb zelf onlangs een Euro 6 diesel gekocht, perfect voor mijn doel en de aanschafprijs is laag omdat ze minder gewild zijn. Maar in werkelijkheid heeft mijn Euro 6 diesel minder uitstoot/fijnstof dan menig benzine-auto met directe inspuiting.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 22 juli 2024 16:46]

Klopt BMW 330D (6 cilinder) 119 gr CO2, BMW 320i (4 cilinder) 159 gr CO2 en qua fijnstof doen de diesels het ook beter dan de benzine auto. Toch zit de diesel in het verdomhoekje. Er zit geen logica meer in beleid.
Het is gewoon nu nog duur
Thuisladen kan bijna niemand
En over een paar jaar heb je hele andere batterijen en zijn alle auto s niks meer waard. Weg restwaarde
Heb jij enig idee hoeveel panelen en zonne uren je nodig hebt om een ev helemaal te laden?
Die punten zijn natuurlijk ook makkelijk te counteren, en milieu is zelfs met zonnepanelen en warmtepompen nog steeds de primaire reden niet (nee, dat koop je gewoon geen auto, dat is pas schoon).

Goedkoper zijn ze dus niet, nooit geweest. Het moment dat subsidie kwam, was het moment dat vrijwel elke tweedehands met dezelfde prijs omhoog is gegaan, of het nu een 2013 model of een 2020 model is, subsidie is gewoon in de prijs opgenomen. Gemiddelde laadpaal komt nu richting prijzen van benzine per kilometer, waar zelfs beetje zuinige ICE's al goedkoper zijn dan aan een publieke laadpaal te moeten zitten.

Per saldo blijven ze nog steeds duurder dan hun ICE variant, of het zijn inmiddels de moddellen waar nog steeds huur van accu's inzit, de garantie periode voorbij is (pakketje koop je niet 'eventjes'), zelfs in private lease is het niet eens meer interessant.
Eigenlijk is het comfort van elektrisch rijden, het lekker stille, en veel stabiele koppel al een reden om elektrisch te rijden. Maar dat overtuig je alleen bij mensen die daadwerkelijk eens in een elektrische auto hebben gereden. Anders weet men echt niet waarover ze praten.

Ik rijdt beide. Privé een hybride, en op het werk enkel elektrisch. En elektrisch is toch echt wel een stuk aantrekkelijker.
  • Rijdt het stiller
  • ...
  • Rijdt het lekker makkelijk, geen schakelacties etc (vergelijkbaar aan automaat)
Dat zijn ook wel echt de twee belangrijkste redenen waarom ik nooit een EV zou willen :+ Ik vind het juist heerlijk dat ik mijn auto kan horen en dat ik lekker zelf controle heb over wanneer ik iets langer in een lagere versnelling blijf hangen of juist eerder doorschakel. Heb een keer in een EV gereden en dat vond ik helemaal niks, net een golfkarretje.

Thuis laden is leuk als je PV capaciteit over hebt (nu salderen nog bestaat), maar zolang het bereik van een EV kleiner is dan van een ICE is het op vakantie nog altijd een flink nadeel. De meeste EV's die betaalbaar zijn voor de gewone medemens hebben een bereik waarmee je zelfs binnen Europa niet ver komt zonder weer een half uur stil te moeten staan.

Alle kanten hebben gewoon voordelen en nadelen, er is geen objectief betere keuze en een tweedehands EV verdient zich voorlopig nog niet terug t.o.v. een tweedehands vele malen luxere ICE.
(incl kolenstroom en accu materiaal delving) pas naar 30 jaar gebruik is het schoner dan een benzine auto.
en co2 uitstoot is prima op te vangen door gewoon de ontbossing en ontgroening terug te draaien.
Nee elektrisch rijden is niet Schoon. is een mythe waar veel mensen voor vallen.
En als ze in brand vliegen (gebeurd vaak bij de lithium ion modellen) dan heb je jaren aan vervuiling in de atmosfeer. veel meer dan een benzine auto uitstoot.

de enige enigszins schone elektrische auto's komen uit de BYD stal.
hun fabriek staat naast een mijn dus de grondstoffen rollen er so naar binnen, en ze gebruiken solid state accu's die branden niet, en zijn schoner. echter is solidstate enkel voor Aziatische auto's een ding op het moment. je vind ze niet in Europese auto's en niet in Amerikaanse auto's.
het zijn op het moment de chinezen die de beste technieken in handen hebben.
(incl kolenstroom en accu materiaal delving) pas naar 30 jaar gebruik is het schoner dan een benzine auto.
Kunnen we deze desinformatie inmiddels stoppen te verspreiden? Een EV is aanzienlijk sneller schoon, al na enkele tenduizenden kilometers:
Door de uitstoot tijdens het produceren van een accu is de milieu-impact van een nieuwe elektrische auto in de showroom groter dan die van een brandstofauto. Doordat de elektrische auto per gereden kilometer echter minder CO2 uitstoot, loopt hij deze achterstand gestaag in en komt er een kantelpunt. Vanaf dat punt heeft de elektrische auto de hogere CO2-uitstoot tijdens de productie teniet gedaan met een lagere uitstoot tijdens het rijden. Na hoeveel kilometer dat kantelpunt komt, is van veel variabelen afhankelijk. TNO becijferde voor een middelgrote auto dat dit op circa 39.000 kilometer ligt. Aangezien de gemiddelde levensduur van een auto zo’n 220.000 kilometer bedraagt, heeft de elektrische auto onder de streep 35 tot 55 procent minder CO2-uitstoot dan een vergelijkbare benzineauto. Overigens haalt een accupakket naar alle waarschijnlijkheid de 220.000 km. Wel met degradatie (en daardoor een steeds afnemende actieradius), maar het zal zeker niet altijd voorkomen dat een accupakket halverwege de levensduur vervangen moet worden, zoals vaak wordt gedacht.
Zie https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/hoe-groen-is-het

En dat is dus met de huidige energiemix, die nog grotendels grijs is. Hoe groener die in de toekomst wordt, hoe lager dat kantelpunt (nu dus 39.000 km) komt te liggen.
Is er ook gekeken (oprechte vraag) naar andere vervuiling dan broeikasgassen tijdens de productie (en sloop)?
En zijn die ook minder of vergelijkbaar bij 39.000km?

Note
Voor mijn gezin is 39.000km ongeveer 4 tot 5 jaar auto rijden, de huidige auto zit op 135.000km, of die 220.000km gaat halen weet ik niet. De garantie op onze benzine auto in Duitsland was bij aanschaf 13 jaar of 200.000km (what ever comes first) als onderhoud afgenomen bleef worden, die 13 jaar is voorbij. De eerste paar jaar reden we dubbel.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 16:46]

Vergeet onderhoud niet, zo heeft een ICE motorolie nodig wat vrij een smerig goedje is.

Een auto met 220.000km op de teller is niet nieuw, maar ook zeker nog niet oud of afgeschreven. En wanneer je zo weinig rijdt, is een andere auto kopen al vrij snel een slechte investering. 1x in de 2 jaar (of wellicht zelfs 3 jaar...) een grote beurt en klaar ben je. Met minder dan 10.000km per jaar heeft jouw auto bijna meer te lijden van het stilstaan dan van het rijden
Extra banden slijtage ivm een vergelijkbare ice auto, schijnbaar is het zo dat een ev om de kilometers te halen ook vander met minder profiel rijdt en dus vaker vervangen moet worden.
Volgens mij is stilstaan ook niet zo best voor een ev, ook de accu heeft een houdbaarheidsdatum, zonder bms gaat die ook vlot dood. Het is gewoon lastig om een 1 op 1 vergelijking met ev te maken, feit is wel dat een ev in de stad schoner en stiller is, ik zie zeker voordelen, maar ook nadelen. 2e hands vraag ik me af of de accu pakketten nog wel goed zijn, kan best zo zijn hoor, maar dat onderbuikgevoel is lastig te weerleggen.

[Reactie gewijzigd door Somoghi op 22 juli 2024 16:46]

Extra banden slijtage ivm een vergelijkbare ice auto
Het is mij persoonlijk niet opgevallen, maar N=1. Ik rij al sinds jaar en dag een 35k tot 40k kilometers op een setje banden. Zowel ICE als EV. Stoplicht sprintjes helpen uiteraard niet, maar dat geldt ook voor ICE.

Slechte wegen hebben een grotere impact, in Brazilië (met een ICE) moest ik vaker nieuwe banden halen, 25k tot 30k was wel de max. Al wil je daar vanwege de vele regen ook meer profiel op de banden hebben, je voelt de auto al glijden ook wanneer er nog "voldoende" profiel op zit.
Nou ja zeg, ga eens meten! :+
FF serieus, natuurlijk liggen er andere banden onder, want zwaarder, daarom lijkt mij ook meer last van slecht wegdek. Maar goed, kan het ook zeker mis hebben, ik heb geen ev om het te kunnen bevestigen noch ontkrachten, maar een bekend Duits amg youtube kanaal heeft dit van een topman binnen amg gehoord, ik vond het ergens wel logisch. Misschien is het aanleiding voor een onderzoek.. (zonder lobby aub)
daarom lijkt mij ook meer last van slecht wegdek.
In vergelijking met andere delen van de wereld, heb je in Nederland géén slecht wegdek... Een vergelijking met een biljartlaken is meer op zijn plaats!

Onze ICE is trouwens bijna 300kg zwaarder dan de EV... O-)
De A13 krijgt nu zoab, wat een verademing! Vandaag over een nieuw stukje mogen rijden, wereld van verschil in die hagel/regen.
Haha dat is wel grappig. Welke ICE en welke EV heb je als ik vragen mag?
Als de EV iets van een fiat 500e is dan snap ik dat wel snel. Of een ICE SUV gaat het ook hard.
Waar in Brazilië hebben ze regels dan? Pas geleden nog in Rio geweest en kon nou niet echt zeggen dat auto eigenaren zich aan regels hielden :) Wat een krakkemikkige bakkies reden daar rond😁
Een 2.2 miljoen nieuwe auto's per jaar worden daar verkocht, waaronder Audi, BMW en Mercedes. Prima dat je dat krakkemikkige autos vindt, maar ga dan klagen in Duitsland waar ze worden ontworpen. BMW fabriceert ook in São Paulo: Currently, the BMW 3 series, X1, X3 and X4 models are manufactured in Brazil.

Wij reden daar een hele fraaie X5, die nu in de garage staat te wachten op onze volgende vakantie.

En ja, er rijden ook oude autos rond en niet elke auto wordt goed onderhouden. Is in Europa niet anders.
TNO becijferde voor een middelgrote auto dat dit op circa 39.000 kilometer ligt.
En vóór corona kwamen heel veel mensen daar wel aan.
Maar na corona zijn we massaal thuis blijven werken. Juist de mensen die veel kilometers maken zijn thuis blijven werken.
Ik weet niet alles uit m'n hoofd maar over
als ze in brand vliegen (gebeurd vaak bij de lithium ion modellen)
weet ik toevallig dat het niet vaker gebeurt dan bij modellen met ontvlambare vloeistof erin. Heb je hier iets van bronnen bij? Ook aan de moderaties/votes te zien lijken anderen er ook aan te twijfelen

Edit: als ik zelf over bronnen begin... boter bij de vis. Helaas in het Duits maar dit is een van de bronnen die ik me herinner voor de informatie over brandende e-auto's: https://www.youtube.com/watch?v=aYMqAhp91es en https://www.youtube.com/watch?v=hZEyRdlB6S4. De video's zijn zo positief over EV's dat ik me afvraag of dit een gevalletje "ontkrachten dat de aarde plat is" is waarbij simpelweg weinig nuance aan te brengen is, of dat ze selectief zijn in welke informatie gedeeld wordt. Zelfs in dat laatste geval klinkt het alsof het in ieder geval niet erger kan zijn dan een benzine-/dieselauto.

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 22 juli 2024 16:46]

Een BEV vliegt het minst vaak in de brand, een ICE vliegt veel vaker in de brand:
Elektrische auto’s hebben een slechte naam als het gaat om brandveiligheid. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt echter dat niet de puur elektrische auto, maar juist de hybride het echte brandgevaar vormt. De EV is juist het veiligst.

Volgens analisten van AutoInsuranceEZ vliegen hybrides zelfs vaker in brand dan elektrische auto’s en auto’s met een verbrandingsmotor samen. Ze namen gegevens van de National Transportation Safety Board en de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Association en vergeleken die met verkoopgegevens per autocategorie. Daaruit blijkt dat EV’s in de VS aanzienlijk minder snel in brand vliegen dan auto’s met een verbrandingsmotor aan boord.

Hybridemodellen gaan aan kop als het gaat om brandgevaar. Per 100.000 verkochte auto’s bleken hybrides vorig jaar betrokken bij ongeveer 3.475 branden. Benzineauto's vlogen op dezelfde hoeveelheid ongeveer 1.530 keer in brand, maar elektrische auto's telden slechts 25 branden per 100.000 verkochte voertuigen. Het beeld is vanwege andere merken en modellen niet helemaal identiek aan de Europese situatie, maar het verschil is wel erg groot.
Zie https://www.autoweek.nl/a...rer=https://www.google.nl

En ja, soms is een EV-brand lastiger te blussen, en moet hij ondergedompeld worden in water. Dat hoeft echter lang niet in alle gevallen. En brandweerkorpsen worden ook al met het juiste materiaal daarvoor uitgerust, dus in de praktijk is dat geen enorm bezwaar.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 16:46]

Zul je net een brandweerteam hebben wat net niet juist is uitgerust. Daarbij, een ev brand blussen is zelf niet te doen, een beginnend ice brandje kun je met adequaat handelen wel voor een drama behoeden.

En of evs minder snel in de fik gaan weet ik niet, het is ook wat meer foolproof, al die sensoriek die fouten voorkomt, geen brandbare vloeistof die gemorst kan worden etc etc. Gewoon niet te vergelijken IMHO. Cijfers kun je verdraaien in de wijze waarop je ze weergeeft, welke situaties sluit je uit, etc etc.

Evs zijn voor te veel mensen nog onbereikbaar denk ik, kan om diverse redenen gaan, maar dat is een andere discussie.
Zul je net een brandweerteam hebben wat net niet juist is uitgerust.
Zie de tweede video die ik in mijn reactie (twee reacties de thread omhoog) linkte, daarin heeft een brandweerman het (helaas dus in het Duits) over dat er, als ik het me goed herinner, eigenlijk geen aparte uitrusting nodig is. Je moet wel weten dát er geen aparte uitrusting nodig is, of wat de tekenen zijn van dat de batterij van binnenuit brand of zoiets misschien, maar het klinkt alsof die kennis er inmiddels al jaren is
Cijfers kun je verdraaien in de wijze waarop je ze weergeeft, welke situaties sluit je uit, etc
Vind je? Is het niet heel simpel als je kijkt naar hoeveel autobranden je hebt per leeftijd van de auto en gereden kilometers met de type auto's die je wil vergelijken. Niet dat die data simpel te verzamelen is, maar qua "cijfers verdraaien" vind ik het een vrij straightforward ding

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 22 juli 2024 16:46]

Ontbossing/ontgroening terugdraaien is makkelijker gezegd dan gedaan. Als het al praktisch onmogelijk is om boeren hun stikstofuitstoot te doen terugdringen, hoe denk je dan dat ze er tegenover staan om die hectares aan vee-parkeerplaats weer gewoon wild te laten groeien?
Dit is wel een heel mooi beeld van een EV rijden, maar in de praktijk kan je net zo'n waslijst aan nadelen opnoemen. Range is ruk, laden duurt lang, EVs zijn zwaar, ze zijn veel minder ruim omdat je al die accu's kwijt moet, het is erg gevaarlijk als je er ongelukken mee krijgt, na een tiental jaren is je accu pakket wel een stuk minder goed en vervangen ervan is duur.

Daarnaast wil ik het bewijs wel eens zien dat het onderaan de streep daadwerkelijk minder vervuilend is, daar lees je ook tegenstrijdige verhalen over.

EV techniek is eigenlijk helemaal nog niet zo goed dat het voor de grote massa al werkt en de enige reden dat je er zoveel ziet is al die overheids inmenging. Hierdoor kan de vrije markt zijn werk niet doen en loop je tegen allerlei problemen aan, zoals het overbelaste netwerk en veel mensen die nu moeten betalen omdat hun zonnepanelen het doen.
Men verzint er lustig op los. Die van mij haalt makkelijk 400 km op lading, dat rij je natuurlijk zelden. Ik laad hem twee keer per week in de nacht op, nooit meer langs een tankstation. Ze zijn juist veel ruimer, aangezien je geen ruimte nodig hebt voor een brandstof motor. Accu’s zijn helemaal niet gevaarlijk, waar is deze wetenschappelijke studie te vinden.
400km range is waardeloos. Ik haal op 30 liter benzine ongeveer 600 km en dan heb ik nog 5 liter in de tank. 5 minuten tanken en dan kan ik weer 600km

In de winter haal ik ongeveer 575km. Dan mag het ook vriezen.

[Reactie gewijzigd door dabronsg op 22 juli 2024 16:46]

Ik rij nooit 600 kilometer op een dag, maar na z’n tijd is het misschien wel handig om even een bak koffie te drinken en de auto op te laden. Maar die 600 is natuurlijk niks, daar heb je weinig aan als je een zeventig liter tank hebt en 1400 km op tank haalt. Zelfs met mijn hybride die ik een tijdje geleden had kon ik na elektrisch nog 600 km rijden.
Maar ik neem aan dat u een tankstation aan huis heeft want normaal ben je die vijf minuutjes al kwijt ok er te komen.
Ik tank onderweg, er is altijd een tankstation in de buurt
Ik rij een EV en verzin niks. 400 km range is waardeloos als je af en toe ook verder dan 250 km moet rijden in de winter. Want dan haal je je range bij lange na niet. Daarnaast zit een verbrandingsmotor onder de motorkap, waar je hooguit wat bagageruimte verliest. De accu's van een EV liggen allemaal onder de vloer, waardoor je in de auto ruimte verliest.

https://en.m.wikipedia.or...ic_vehicle_fire_incidents

Het is algemeen bekend dat EVs in de fik kunnen vliegen. En als dat gebeurt is het uitzonderlijk ingewikkeld om dat te blussen. Natuurlijk zijn die gevaren er ook met brandstofauto's, maar een accu die een week na het blussen ineens weer vlam kan vatten is toch best een dingetje om eens naar te kijken.
U verzint van alles en heeft blijkbaar geen ev voor lange afstanden.
Elke auto , en eigenlijk alles wat kan branden kan in de fik vliegen. Maar je kan gewoon de statistieken er bij pakken, en daar staan de brandstof auto’s gewoon op nummer één.
Ik spreek gewoon over een range van 400 km , maar voor heb je wel een accu nodig van meer dan 60 kW.
Je moet dus , dat is natuurlijk voor elke keuze , een product aanschaffen wat geschikt is voor je gebruik. Zo heeft mijn vrouw een ev, met een 40 kW accu en die haalt ongeveer 200-250 kilometer, ruim genoeg voor iets van 20 km per dag.
Hou eens op met beweren dat ik dingen verzin, ik zeg helemaal niks wat niet waar is. Natuurlijk kan je een EV kopen die aan je eisen voldoet. Maar als je een EV wil die minimaal 400km kan rijden, moet je een EV kopen met een range van 600km en dan nog is het op een slechte dag de vraag of je het haalt.

Daarnaast zeg ik nergens dat EVs vaker vlam vatten, ik zeg alleen dat het erg gevaarlijk is als het wel gebeurt. Maar het is duidelijk dat je aandelen hebt in EVs ofzo, want je lijkt niet in staat om toe te geven dat ze ook nadelen hebben.
Je kan het opzoeken als je behoefte hebt, bij de ev database hebben ze goede gegevens.
Zo staat er bij mijn ev dat die 390 km haalt. En staan er verschillende weer type en soort en wegen bij. De range kan dan variëren van 275 ( bij -10) tot 580 ( bij 23 graden) km.
Bedankt voor het bevestigen van wat ik zeg. De range van EVs sucks. Want afhankelijk van het weer van de dag, kan deze gigantisch veel verschillen en voor een redelijke basis EV, die al heel duur is, kom je in NL vaak niet boven de 300 km echte range. Wat gewoon niet heel veel is. En het opladen duurt weer uren als je het thuis doet. En duurder en slechter voor je batterij als je het aan een snellader doet. Waarbij dat ook veel langer duurt dan benzine tanken en dus minder range oplevert. Oftewel, allemaal nadelen aan het rijden van een EV.
Ik zou best wel willen weten wat het verdwijnen van schakelauto's voor de doorstroom van het verkeer doet. Als je EV rijdt en 3x moet remmen elke keer dat er een schakelauto voor je moet optrekken bij een stoplicht weet je waarschijnlijk wat ik bedoel.
Dan rij je waarschijnlijk ook redelijk dicht op de bumper van je voorganger.

Ik rij een bezine-auto en in de plaats rij ik weg in de 2de versnelling, lekker rustig (auto heeft voldoende vermogen).
Nu trap ik het gaspedaal ook niet vol in, want waarom zou ik 3 seconden eerder bij het volgende verkeerslicht gaan staan. Als het druk is, is je niet druk maken heerlijk..
Niemand geeft een moer om dat schonere, of het gemak, tenzij ze geld te veel hebben.
Fijn dat jij het kunt betalen, maar voor genoeg gezinnen is rondkomen al lastig genoeg.
Het is jou mening en het zijn gefundeerde feiten dus zou ik zeggen bovenaan je lijstje.
"...nog steeds vind ik dat:"

Het staat een ieder natuurlijk vrij om ongefundeerde feiten op een rijtje te zetten echter vindt ik dat weinig toegevoegde waarde hebben op tweakers.net.

[Reactie gewijzigd door BUR op 22 juli 2024 16:46]

  • Rijdt het stiller
  • Rijdt het lekker soepel, een schakelmomenten meer (net als een GOEDE automaat)
  • Rijdt het lekker makkelijk, geen schakelacties etc (vergelijkbaar aan automaat)
  • Saaier
    Saaier
    Saaier

[Reactie gewijzigd door SilentDecode op 22 juli 2024 16:46]

Er zijn ook heel veel reden om geen elektrische auto te nemen. Zo ken ik er ook nog wel een paar. De meeste mensen doen het alleen voor de knaken.
  • Ik hoef 1 keer per week te tanken ipv elke dag 2 keer die stekker eruit/in stoppen.
  • elektrische autos zijn zwaarder voor wegen, dus meer slijtage.
  • accu van mijn auto op is kost dat 70 euro, voor een elektrische wil ik niet eens weten wat dat kost.
  • Veel zwaarder, dus andere banden, meer kankerverwekkende grondstoffen.
  • Veel zwaarder, dus daardoor veel minder veilig. De vangrail is er niet op berekend.

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 22 juli 2024 16:46]

Hoe moet ik me dat voorstellen? Jij vergelijkt nu een auto met een tank van 100 liter met eentje met een accupakket van 25-30kWh of zo?
EV zijn voor niet leasers niet aantrekkelijk. ten eerste 2de hands ev's kosten heel veel geld. Ten 2de als je een dure 2de handse heb gekocht kan je als ze tussen de 5 en de 8 jaar oud zijn nog eventjes een accu pakketje vervangen beginnend bij 20000 eurootjes. succes met elektrisch rijden.
En sponsor je geen griezelige regimes …
Want BYD staat voor Belgisch Yuppen Design :+
Als je thuis kunt laden en zonnepanelen hebt kun je 'praktisch gratis' rijden als je t goed aanpakt
en je een eigen oprit hebt. ;)

Essentieel detail!

Verder helemaal met je eens hoor😊
Hm, meer vermogen, maar geen trekhaak voor een caravan oid ...

En een actieradius van ongeveer 1/3 van een brandstof auto, en laadtijden van veel te lang ...

[Reactie gewijzigd door TheToolGuy op 22 juli 2024 16:46]

Leuk voor al die rijke mensen die dit kunnen betalen.
Sommige van deze punten zijn puur subjectief. Over het algemeen wel een leuke opsomming, maar ik vind het wel lekker dat de auto wat lawaai maakt, vooral het diepe brommen bij de stoplichten :)
Samen met de radio aan, kan mijn tinnitus even op pauze.
Een auto zonder schakelbak vind ik ook een gemis, maar daar zullen we toch uiteindelijk aan moeten geloven.
Voor een benzine/diesel auto heb je ook kolenstroom nodig om de benzine in de auto te pompen en het benzinestation moet bevoorraad worden ;) .
Het heeft de toekomst maar de gemiddelde consument kijkt niet zo ver vooruit en vooral naar de praktische aspecten zoals:

- Wat kost het in aanschaf?
- Wat is het rijbereik?

Dat een EV beter is voor het milieu en je longen, is op individueel niveau vrij triviaal. Jij rijdt in een EV, je buurman in een Diesel uit 2007 waarvan het roetfilter verwijderd is dus wat ga ik daar zelf mee winnen?

Een laadpaal aan de muur is trouwens in de grote stad, waar juist milieu eisen vaak hoger zijn aan auto's, een uitzondering. Ik heb al meermaals mensen ruzie zijn maken erom en ik woon nog niet eens in het centrum van Den Haag maar in een relatief dunbevolkt deel uit de jaren 30.

EV heeft gewoon de toekomst maar er is veel nodig om écht naar een omslagpunt te gaan.

Een optie waar ik wel eens wat over las m.b.t. het laden, is lokale grids. Leg in kleine wijkdelen voor bijna niks panelen op daken van huizen waar de bewoners dan, als er niemand aan het laden is, de stroom van kunnen gebruiken, paar palen voor de deur. Een soort thuisoplossing waardoor het net ook niet te zwaar belast wordt en iedereen wat wint.

Natuurlijk is dat complex maar technisch gezien is het mogelijk.

[Reactie gewijzigd door 1nsane op 22 juli 2024 16:46]

Als je je longen wat gunt.. elektrische auto (banden) produceren bakken met fijnstof extra door het extra gewicht en meer vermogen.
Dat is correct, bij een EV is er meer fijnstof van de banden. Maar als je ALLE fijnstof van een voertuig gaat opletten, zoals bijvoorbeeld ook remschijven en uitstoot, dan trekt een ICE toch weer aan het kortste eind, die produceert meer fijnstof.

Zie deze afbeelding: https://www.milieucentraa...phic-fijnstof-ev-2021.png
Op deze pagina: https://www.milieucentraa...es-over-elektrische-auto/
Het allergrootste voordeel van een EV is m.i. het wegvallen van het complexe, computergestuurde verbrandingsproces met een groot aantal sensoren, filters, vloeistoffen en slijtageonderdelen.

Eens een ICE de ~150k km gepasseerd beginnen de kosten en foutcodes onder de motorkap. Distributieriem hier, turbovacuumlijn daar, waterpomp, thermostaat, MAF sensor, ...

EV is ook complex, maar het is quasi allemaal solid-state, en het basisprincipe is poepsimpel.
Heb zelf (nog) geen EV, maar een significante stress bij bv vakanties is dat er weer iets misloopt onderweg. De motor wordt dan dikwijls extra belast (volgeladen, lange afstanden), en alle ICE's die ik gehad heb zijn al meermaals in strompelmodus gegaan op vakantie.

Uiteraard m'n eigen keuze om wagens te hebben >150k km, maar ik heb zo'n vermoeden dat dit bij een EV geen enkel probleem is, buiten 10-20% batterijcapaciteit minder.
Met het gewicht rijden ze alle wegen aan gort.

In alle bochten rijden ze het grind uit het asfalt. De wegen hebben er in de afgelopen 20 jaar niet zo slecht bij gelegen, als nu.
Terwijl we dus amper vorst gehad hebben, vorst is normaal de veroorzaker van "StraBenschaden" maar tegenwoordig de auto's van 2500kg.

Ik ben voorstander dat ze de wegenbelasting onmiddellijk normaal maken voor EV's.
Ok, nu ik:

- indien geen thuislader, lekker een kwartier op een tankstation staan wachten (als je geluk hebt)
- Grote, zware logge auto's die an sich gewoon extra energie nodig hebben om vooruit te komen. Schoner of niet...Beetje vreemd dat een BMW iX3 geen belasting (mrb/bpm) betaalt en een Citroën c1 wel...
- mist elke vorm van beleving/rijplezier:
+ Geen motor/uitlaat geluid
+ Vaak slechte wegligging door grootte en gewicht
+ Vaak lelijker (vind ik dan he)

Hier moet toch flink wat subsidie tegenover staan voor mij, de gewone particulier, om een dure 2e hands EV aan te schaffen.
  • Ik zei ook "Als je een thuislader etc hebt" :) Niet alle voordelen zijn voor iedereen
  • Die grotere auto's zijn nog steeds efficiënter van ICE. Funfact: 70% van de beschikbare energie van benzine wordt omgezet in warmte :) Als je verontwaardigt bent over groter = meer verbruik (wat terecht is, ik ben zelf ook aan het wachten op een mooie kleine auto), moet je ook verontwaardigt zijn over het absolute verspillen van de energie in benzine
  • Rijplezier is ook subjectief. Geen geluid vind ik absoluut een pluspunt. Wederom, niet alle voordelen zijn voor iedereen. Wegligging is niet slechter IMO. Accu laag is prettig in bochten. En veel meer vermogen beschikbaar maakt de bocht uit trekken soepeler.
  • Lelijker... mja, is ook subjectief. Ik vind ze ook niet allemaal mooi, ze proberen t allemaal futuristisch te ogen. Maar er zit best ook wel wat leuks tussen hoor.
TLDR: Niet alle voordelen zijn voor iedereen :) En niet alle nadelen zijn nadelen voor iedereen.
Ik wil je kuddo's geven voor je inhoudelijk en fijne reply! Zo hoort een 'discussie' op Tweakers te gaan. _/-\o_

Even om het plat te slaan (en ik geloof je gewoon op je blauwe ogen ;)) met fictieve cijfers:

- een C1 verbruikt 10 liter benzine om een uur lang 100 km/h te rijden. De verbranding die daar voor nodig is levert 100kwh aan energie op. De auto gebruikt er hier 30kwh van om daadwerkelijk vaart te maken.
- een iX3 gebruikt 80kwh om een uur lang 100 km/h te rijden
- als een C1 EV ditzelfde zou doen, zou het grofweg 30 kwh nodig hebben.

Dus het is inderdaad wachten op een (2e hands) C1 EV mét subsidie zodat het voor Jan Modaal wellicht interessant wordt... Ik vind het altijd zo moeilijk om te accepteren dat 'de markt stimuleren' gepaard gaat met 'mensen met geld genoeg korting geven op luxe producten'. En zodra de gewone man aan de beurt komt, vervallen alle voordeeltje...Maargoed, das een andere discussie.
Mooi dat t bevalt. Ik merk dat er veel voor OF tegen gesprekken zijn. Maar ik vind dat we juist in het midden zitten, we zijn de uitkomst nog aan het zoeken :)

Je vergelijking slaat wel een stap over: Namelijk de winning van die energie. Van centrale tot in je auto vs uit de grond pompen, raffineren en naar het tankstation rijden. Daar ren je als EV rondjes, zeker als je t met je eigen panelen kunt opwekken (als je de productie van die panelen terugverdient hebt ;) )

En ik snap waarom de duurdere mensen toch wel die korting krijgen. Want een EV kostte zeker gewoon 30/40k. Dat zit er toch niet in voor de gewone mens. Dan kun je beter alvast beginnen met het hogere segment vol laten lopen, want vanzelf wordt dat 2e hands en komt t bij de gewone man uit. Ja er is subsidie voor mensen die al geld beschikbaar hebben, maar dat geld wat ze zelf verder inleggen is wel weer een investering in de volgende ronde.
En zelfs als milieu je niet zo boeit, je eigen longen wel
Ah ja, net zoals ik op de fiets de uitlaatgassen van de autos mag opnemen. Zinloos argument om zelf een EV te nemen.
Heb je meer vermogen beschikbaar
Meestal waar, niet altijd
Als je thuis kunt laden en zonnepanelen hebt kun je 'praktisch gratis' rijden als je t goed aanpakt
Praktisch onhaalbaar tenzij je thuis werkt, een eigen oprit hebt, zonnepanelen, en een slimme lader die kan laden met overschot. Dat is best een investering, naast de EV. "Gratis rijden" met een duur huis met eigen oprit, overschot aan zonnepanelen en laadinfrastructuur. Zo kan ik ook gratis rijden. Zolang je kan salderen kost dit alleen maar geld.
Is in ieder geval dit jaar nog goedkoper
Goedkoper? Dan wat? Na de aanschaf van een dure EV en 10K+ aan infrastructuur? Mijn huidige benzine-auto is heus goedkoper dan de EV die ik hiervoor had. Als het goedkoper was, had ik weer EV gereden.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 16:46]

Ah ja, net zoals ik op de fiets de uitlaatgassen van de autos mag opnemen. Zinloos argument om zelf een EV te nemen.
N=1. Als nu iedereen niet meer ICE rijd wordt de lucht schoner. Soms doe je iets niet alleen voor jezelf :) En niet alle voor/nadelen wegen even zwaar mee met een beslissing
Praktisch onhaalbaar tenzij je thuis werkt, een eigen oprit hebt, zonnepanelen, en een slimme lader die kan laden met overschot. Dat is best een investering, naast de EV. "Gratis rijden" met een duur huis met eigen oprit, overschot aan zonnepanelen en laadinfrastructuur. Zo kan ik ook gratis rijden. Zolang je kan salderen kost dit alleen maar geld.
Zonnepanelen zijn tegenwoordig echt niet meer zo onbereikbaar. Ja, niet voor iedereen, maar ondertussen echt wel voor een significante groep. Maar ja, de investering wordt naar voren getrokken ja, het is even een aankoop. En ja, wat voorwaarden als thuis kunnen laden zijn ook nodig. Wederom: Niet alle voordelen zijn bij iedereen van toepassing.
Goedkoper? Dan wat? Na de aanschaf van een dure EV en 10K+ aan infrastructuur? Mijn huidige benzine-auto is heus goedkoper dan de EV die ik hiervoor had. Als het goedkoper was, had ik weer EV gereden.
Goedkoper dan benzine. Mijn vrouw laadt thuis. Kost 2eu/100km. Met een gewoon stopcontact want dat gaat vlot zat, dus geen speciale laadpalen enzo nodig. De zonnepanelen waren een goede investering ja (7.5k, incl omvormer en plaatsing), maar mn hele huis is elektrisch, dus dat is ook daarvoor.

Stel we reservering 3.5k voor de zonneinstallatie: Het niet betalen van wegenbelasting (175eu *4) schrijft daar 700eu per jaar van af. Vijf jaar tot break-even als dat t enige zou zijn, maar ICe rijdt echt niet voor 2eu/100km. Rav4 = 6L/100km = 12eu. Dus onze EV is 10eu/100km goedkoper (voor gemiddelde ritten). Stel de wegenbelasting is er niet, dan is t 35.000km tot break-even (op zn lifetime!). Na drie jaar en 14.000km is het terugverdient. En we rijden meer en hebben m al langer. Dus voor ons is het weldegelijk goedkoper.

Maar zoals ik steeds aangeef: Niet alle voordelen zijn voor iedereen van toepassing. We zoeken ook niet naar 1 oplossing voor iedereen. We zoeken oplossingen zodat iedereen iets kan.
N=1. Als nu iedereen niet meer ICE rijd wordt de lucht schoner. Soms doe je iets niet alleen voor jezelf :) En niet alle voor/nadelen wegen even zwaar mee met een beslissing
Dat is nogal een dure investering voor een principe.
Zonnepanelen zijn tegenwoordig echt niet meer zo onbereikbaar. Ja, niet voor iedereen, maar ondertussen echt wel voor een significante groep. Maar ja, de investering wordt naar voren getrokken ja, het is even een aankoop. En ja, wat voorwaarden als thuis kunnen laden zijn ook nodig. Wederom: Niet alle voordelen zijn bij iedereen van toepassing.
"niet iedereen" is nogal optimistisch. Meer "bijna niemand".
Goedkoper dan benzine. Mijn vrouw laadt thuis. Kost 2eu/100km.
Je vergeet de overige kosten van de auto. Overigens was stroom een paar maanden terug voor mij 84ct/kWh.
Met een gewoon stopcontact want dat gaat vlot zat, dus geen speciale laadpalen enzo nodig
Check, jij laadt je auto duys niet op met zonne-energie. Je bent afhankelijk van salderen, een regeling die uitgefaseerd gaat worden.
Het niet betalen van wegenbelasting (175eu *4)
Tijdelijk. Binnenkort ga je MRB betalen, en dat weet je best.
Dus voor ons is het weldegelijk goedkoper.
Vergeleken een (nieuwe) RAV4, zolang de belastingvoordelen en salderingregelingen blijven. Weet je wat nog goedkoper is? Geen grote tank rijden, en geen nieuwe auto rijden. Pak een 5 jaar oude betrouwbare auto (RAV4 2018 ofzoiets) en je bent vrijwel zeker goedkoper uit. Gezien jij content bent met laden via een stopcontact, rij je maar weinig.

Vroeg of laat is de belasting-voordeel fun voorbij, en dan zit je met je EV die even goedkoper was (vergeleken een 100% nieuwe benzine-auto), maar dan niet meer. Wanneer? Misschien volgend jaar. Misschien over 6 jaar. Je weet het niet. ICE autos zijn bovendien kunstmatig duur door de BPM en accijns. Zodra je alle belastingen laat vallen voor zowel ICEs als EVs, maken EVs geen kans.

Je EV is alleen maar interessant door belastingvoordelen. Dat kan ieder moment veranderen, en historisch gezien verandert dat ook de hele tijd.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 16:46]

Kijk, je kunt op elke slak zout gaan leggen, dan komen we er nooit uit :) Er is momenteel niet een 100% oplossing, maar wel wat oplossingen die verkent kunnen worden. En nee, inderdaad niet door iedereen.
Reken je hierbij ook de netwerk verzwarings kosten mee met vervuiling? Want die worden vaak vergeten. 1 auto is geen probleem. 1 miljoen wel.

Daarnaast verlies je zo'n 2/3 van de opgewekte stroom vanaf de centrale.

Ik weet niet hoeveel zonnepanelen jij hebt maar dat zet geen zoden aan de dijk met opladen voor zover ik weet. Ik begreep dat je om 1 tesla op te laden meer dan 1 week volledig zonnig weer moet hebben? En dan moet je auto ook overdag thuis staan, als je tenminste thuis op wilt laden?
Maar wees eerlijk: Reken jij dan de benzine-vervoer verlichting mee? Al dat raffineren etc hoeft allemaal niet meer. Geen olietankers meer nodig etc. Maar omdat je dan door en door en door kunt blijven gaan, had ik dat even buiten beschouwing gelaten.

En over de efficienty: Wederom, sla je die van benzine dan ook niet over? Dit is als je dus niet je eigen panelen je accu in laat stromen:
Moving further on well-to-wheel energy efficiency, ICEVs have a maximum overall energy efficiency of 28%. Since EVs use various sources of energy for charging the battery, the overall efficiency was found to be at least 21% and maximum up to 39%
https://www.tandfonline.c...080/15567036.2023.2182844

En om dan je zonnepanelen vraag te beantwoorden: Ik wek op een zonnige dag 8.6kw/uur op. Er gaan er 30 in de auto (als ie 0% vol zou zijn), dus 3.5u uurtjes (als ik een krachtstroom aansluiting zou hebben, nieuw huis dus eerst andere dingen afmaken). Ja een Tesla heeft veel tijd nodig, maar die accu is ook vele malen groter. De vuistregel is dat de meeste EVs aan een normaal stopcontact met 15km/u laden en met de 3-fase thuisstekker ongeveer 45km/uur.

En theoretisch gezien hoeft je auto niet thuis te staan, de huidige saldering regels maken dat erg gunstig. Ik kan overdag opwekken en dan 's avonds weer uit t net trekken. Proberen wij thuis niet te doen (en vrouwlief werkt in de buurt, dus lukt wel aardig). Maar ook steeds meer werkgevers bieden laden op werken aan. Bij mn huidige en vorige baan kon ik zelfs gratis aan de paal :)

[Reactie gewijzigd door Martijn.C.V op 22 juli 2024 16:46]

Ik ben pro-ev maar als de wegenbelasting hetzelfde is als een benzine auto dan rij je met zonnepanelen niet gratis. Een e-Niro weegt 1710kg, de benzine 1390kg. De EV gaat een kleine 30 euro meer in de maand kosten. Ik moet flink dieper in de buidel tasten (meer dan 2 keer zoveel uitgeven als we normaal doen) om elektrisch te rijden, dat werd een klein beetje gecompenseerd maar op deze manier dus niet meer. Dat vind ik jammer. Ik betaal met dan 10.000 extra voor het milieu, was fijn geweest als de overheid me dan een beetje had geholpen. Maar zeker met de rechtse wind die gaat waaien zal de nadruk weer meer op olie komen te liggen. Dus dan wordt het ook niet beter.

[Reactie gewijzigd door JT op 22 juli 2024 16:46]

De uitstel van volledige wegenbelasting voor elektrische auto's naar 2030 is inderdaad uitstel van het probleem. Over 6 jaar zijn elektrische auto's nog steeds een stuk zwaarder dan de benzine auto's, want de gemiddelde auto zijn dan de auto's die nu verkocht worden. Er is weinig visie en consequent beleid op dit gebied helaas.
dat hele wegenbelasting gebeuren is weer de zoveelste wassen neus van deze rampzalige overheid. slechts 15% word gebruikt voor de wegen.

En de grootste "vernielers" van het wegendek zijn vrachtwagens, en wat betalen die? Een appel en een ei...
Wegenbelasting heet al een tijdje motorrijtuigenbelasting. Alle belastingen in Nederland gaan naar de algemene middelen waar alle uitgaven van de overheid uit betaald worden.
Na 2030 zullen diverse grote steden je gaan weren uit milieuzones. Dan wordt je vanzelf richting een elektrische auto gepest. Gebeurt met benzine scooters ook.
Dat doen ze nu all steeds meer betaald parkeren of je nu elektrische rijdt of niet leeg zuigen in de grote stad doen ze je toch wel.
Een goede reden om niet meer naar die steden te gaan, ze hebben toch al weinig te bieden.
Niet. De leasebakken gaan nog steeds massaal naar het buitenland....
https://www.autoblog.nl/n...-massaal-ons-land-3553188
Alleen vergeet je wel te melden dat er meer EV's geimporteerd worden, dan er worden geexporteerd. Zie https://www.cbs.nl/nl-nl/...-s-laatste-jaren-gestegen
Van de geëxporteerde personenauto’s in 2022 was ruim 14 duizend een volledig elektrische, hybride of plug-in hybride auto. Dit is bijna 5 procent van de totale export. Binnen deze groep is een verschuiving te zien. De export van volledig elektrische personenauto’s nam toe, terwijl de export van plug-in hybride auto’s afnam. In 2019 werden er 1 373 volledig elektrische auto’s geëxporteerd, in 2022 waren dit er 4 540. De export van plug-in hybride auto’s nam tegelijkertijd met 59 procent af naar 3 558.

In 2022 werden er bijna 19 duizend volledig elektrische auto’s geïmporteerd, bijna 7 keer zo veel als in 2019. Bij de plug-in hybride auto’s is de import zelfs 14 keer zo groot als in 2019; hiervan werden er bijna 24 duizend geïmporteerd in 2022.
Ottewel, er gingen 14000 EV's (BEV én hybrides) naar het buitenland, maar er kwamen er 19,000 BEV's voor terug,

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 16:46]

Maar import kan ook nieuwe auto's zijn?
Er staan er in de haven duizenden onverkocht
Het verschil is dus 5000 mèt de subsidie waar een streep doorheen gaat. Ik vermoed dat dat afneemt of zelfs omslaat na de afschaffing.

We zullen het moeten afwachten. Ze zullen het bij de overheid wel goed inschatten, toch? Gemiddeld zijn de reacties op Tweakers m.b.t. de overheid altijd heel positief :p
Het hangt ook samen met de eerste ronde subsidie: er komen tegelijkertijd dermate veel EVs uit de lease, geleased op basis van de eerste subsidieronde, dat verwacht wordt dat de tweedehands prijzen aanzienlijk zullen dalen. Samen met de nog lage wegenbelasting, lijkt deze subsidie op dat moment niet meer nodig.

En wat er tegen 2030 weer gebeurd.. dat valt toch nog te bezien. Mocht benzine rijden dan ineens toch nog (te) aantrekkelijk worden, dan wordt er vast wel weer aan een andere knop gedraaid.
Mocht benzine rijden dan ineens toch nog (te) aantrekkelijk worden, dan wordt er vast wel weer aan een andere knop gedraaid.
Ik verwacht niet dat benzine en diesel goedkoper zullen worden. De EU bouwt gebruik van fossiele brandstof af.
Dat terzijde, de aantrekkelijkheid van verbrandingsmotoren zal een stuk minder worden met de toenemende aantal steden die dat soort voertuigen in de toekomst zullen verbieden vanwege hun uitstoot (milieuzones). Dan is een brandstofauto toch een stuk onpraktischer. Vanaf 2035 mogen geen brandstofauto's meer worden verkocht. Dat zal de vraag voor fossiele brandstoffen verder verlagen, waardoor de prijzen daarvan omhoog zullen gaan. Tenslotte kan de overheid ook fossiele brandstof hoog belasten voor extra inkomsten (zoals bij sigaretten).
Nee, fossiele brandstof zal altijd door de overheid betaalbaar gehouden worden, zie de huidige belasting verlaging.

Ze kunnen de onderlaag van de samenleving simpelweg niet in een mobiliteitsarmoede storten. Dat gaat nooit gebeuren.
Nee, fossiele brandstof zal altijd door de overheid betaalbaar gehouden worden, zie de huidige belasting verlaging.

Ze kunnen de onderlaag van de samenleving simpelweg niet in een mobiliteitsarmoede storten. Dat gaat nooit gebeuren.
De belastingverlaging was tijdelijk. Die komt terug, net als de periodieke verhoging:
https://www.bnr.nl/nieuws...dak-door-accijnsverhoging
Dat kunnen ze inderdaad niet, en dat hoeft ook zeker niet, want het is onontkoombaar dat elektrisch rijden voor iedereen goedkoper gaat zijn, ook de onderlaag van de samenleving. Verbrandingsmotoren gaan weggeconcurreerd worden, ongeacht subsidies. Kwestie van tijd.
Flinke uitspraak die je daar maakt zonder onderbouwing. We zullen zien. Ik denk eerder dat het vooral huurauto’s worden. Ja, dan kan iedereen “het betalen”, I guess. Zie ook Laarzentheorie wat iemand anders ergens boven mooi refereerde.

Klinkt goed hoor… /s
Ze hoeven de onderlaag van de samenleving niet in een mobiliteitsarmoede te stoppen. Electrische scooters zijn prima betaalbaar voor de onderlaag en moet je echt langere afstand dan is deelvervoer een optie kan ook via je baas gaan indien je overal en nergens moet zijn. En wil hij je zo graag op kantoor wilt hebben. Zou OV 9/10 prima kunnen ja die kan op veel vlakken beter en goedkoper maar dat is een keuze die de overheid jaren lang heeft gemaakt. Kan ook zo weer omgegooid worden.
Daar zou ik niet al te zeker van zijn… in Europa gaat het gebruik dan misschien langzaam omlaag maar in Afrika, India en de rest van Azië schiet de vraag hard omhoog en dat zal ook invloed hebben op de prijs hier in Nederland.
Ik zeg niet dat ik het oneens met je ben maar ik geef enkele tegenargumenten:

Het stroomnet zit vol, eigenlijk kunnen we al die autos niet aan. Daarom is is de komende 10 jaar 160 miljard euro nodig om dit te verbeteren. Dit gaat verwerkt worden in de stroomtarieven. Het zou mij niet verbazen dat 'grootverbruikers' (onder huizenbezitters) meer moeten betalen boven een X aantal afgenomen KW. Onder het mom: de arme benzinebezitter hoeft niet voor de rijke autobezitter met eigen oprit te betalen. Dit gebeurd nu ook al bij zonnepanelen.

Een benzinemotor is grotendeel uitontwikkeld. Als fabrikanten nog hooguit 10 jaar benzinemotoren mogen uitbrengen dan zullen ze weinig ontwikkeltijd in de verbrandingsmotor stoppen. Ook een deel van de marketing zal verschuiven naar het electrische model. Dit is dus prijsdrukkend voor de motoren met verbrandingsmotor. Dit werkt door in de 2ehands markt omdat de middenmoot op den duur over wil stappen op electrisch. Dit hebben we ook gezien met Dieselauto's. Die kelderen in prijs terwijl de hybrides en electrische autos mega duur worden.

Benzineprijs of wegenbelasting kan niet enorm omhoog schieten zolang er geen betaalbaar alternatief is. Als ze de brandstofprijzen omhoog gooien dan worden de prijzen voor electrische autos automatisch duurder. Dit hebben we bijvoorbeeld gezien bij de energiecrisis, warmtepompen waren niet aan te slepen en schoten qua prijs de lucht in. Waardoor de terugverdientijd nu, met de lagere prijzen, niet meer klopt.

Kortom: rigoureuze veranderingen kan een overheid niet maken zonder een significante groep te raken. Daarom zijn lange termijnplannen vanuit de politiek altijd zo belangrijk, en heeft micromanagement vanuit de overheid vaak onbedoelde schadelijke effecten.

[Reactie gewijzigd door VySio op 22 juli 2024 16:46]

Je hebt mooi omschreven hoe en wat het is, maar wat mij steekt is dat er vanuit de politiek totaal geen langetermijnvisie is en is geweest. Wat willen ze nou eigenlijk? Dat is de vraag die bij mij al jaren speelt. Ze willen een transitie van fossiel naar elektrisch, maar tegelijk willen ze niet investeren in het stroomnet.
Ze willen dat het verkeer minder CO2 uitstoot, maar ze willen ook blijven vasthouden aan motorrijtuigenbelasting die gekoppeld is aan het gewicht van het voertuig en, wederom, niet investeren in het stroomnet.
Ze willen dat huishoudens en bedrijven minder CO2 uitstoten en dus van het gas af en zonnepanelen etc... maar tegelijk willen ze niet investeren in het stroomnet en hebben ze niet bedacht dat het gasnet zo onevenredig duur wordt voor de huishoudens die nog wel een gasaansluiting hebben.
Ze willen minder afhankelijk zijn van vijandige regiems zoals de OPEC+ en dus de afhankelijkheid van fossiel afbouwen, maar tegelijk willen ze niet investeren in alternatieven die jarenlang niet konden concurreren met (destijds) goedkoop Russisch aardgas.
Je wijst op het belang van langetermijnplannen en dat kan ik alleen maar onderstrepen. De afgelopen decennia hebben we veel te weinig langetermijnplannen gezien.
Joh daar moet je niet over nadenken! En al helemaal niet naar vragen. Gewoon lekker je leventje leven, het gaat allemaal voor je geregeld worden, en je gaat blij zijn ;)
Uiteraard gaat dat voor een groot deel op. We zijn een welvarend land, omringd door welvarende landen. Geen bombardementen, terroristen etc... Je moet natuurlijk iets te klagen overhouden. Toch maak ik me zorgen over de trend die ik waarneem in de manier waarop wij, met name in Nederland, toch wel grote problemen wel zien aankomen, maar besluiten te hopen dat het overwaait en als dat toch niet het geval is om dan maar meteen in de crisis modus te springen. Dan komen er kreten voorbij als "we moeten gezamenlijk de schouders eronder zetten" of "de lasten worden zo eerlijk mogelijk verdeelt" Terwijl dat helemaal niet nodig was geweest.
Ik zie een aantal fouten in uw reactie. Netbeheerder kosten zitten niet in de stroom prijs, die zijn apart.
En als je geen elektrische auto koopt is er geen vraag en zal het net niet worden aangepast. Bij mij in de straat staan veel ev’s en liggen er veel zonnepanelen.
In principe is diesel een veilige keuze. Want zonder diesel staat de economie stil.
Het zal nog nog jaren duren voordat het merendeel van de vrachtwagens en bestelbussen over is op elektrisch.
Diesel is meestal ook nog eens schoner dan benzine en rijdt zuiniger. Enige nadeel is de wegenbelasting.
De automarkt is europees, als een ander pand wel subsidie geeft op gebruikte EV’s stromen die lease-teslas vanzelf naar buitenlandse kopers. Als we in Nederland sneller willen dan de rest van Europa moeten we er ook beleid naar maken
Dat hadden we ook bij de eerste lease EVs die gingen massaal naar Zweden.
Sowieso is NL één van de duurste Europese landen om auto te rijden.
Zijn voor zover ik weet vooral Tesla's.
Die hebben er behoorlijk last van dat progressievelingen he-le-maal klaar zijn met Elon Musk.
Tesla's zijn daarmee alleen nog maar interessant voor patsers die veel auto willen voor weinig geld.
Ja en sowieso is de huidige lichting tweedehands ev's lang niet zo aantrekkelijk als de lichting van over 3-5 jaar. Die hebben snelladen, meer bereik, leukere snufjes. Nu koop je de afgetrapte eerste lichting, nee bedankt.

Daar komt idd die wegenbelasting straks nog bij. En het feit dat laadkosten alweer stijgen. En veel mensen die thuis kunnen laden, hebben inmiddels al een auto. Maar wat als je niet thuis kan laden? Dan ben je weer overgeleverd aan de grillen van de markt – zelfs al heb je een dak vol panelen, waar je ook geen profijt van hebt voor het laden van je eigen auto, zolang je geen oprit hebt.
Tesla verkoopt de model S sinds 2012, de model 3 sinds 2017-2018. Er zijn dus al degelijk 2de hands, indien Tesla voor je kan voldoen.
Die vallen echter allemaal af, omdat de nieuwprijs boven de 45k uit kwam.
Zie: https://www.rvo.nl/subsid...p/subsidie-koop-gebruikte
Je eerste alinea is toch het hele punt... Oudere elektrische auto's die beschikbaar worden voor de tweedehands markt... Ik koop er ook geen met de nieuwste snufjes, maar eentje van rond de 8 kaar oud altijd...

En, er is altijd weer een nieuwere...
Ik ben toch erg gelukkig met mijn kleinere EV en ja ik heb echt 24 panelen op mijn dak die mijn kar heerlijk vol laden zolang de zon schijnt.
En snel laden van mijn "benult ZE50" opzettelijke verbastering van het merk gaat toch echt grotendeels door mijn zonnepanelen.
Overigens is de prijs voor het laden grotendeels oplichterij van alweer de energie bedrijven die dankbaar misbruik maken van de zogenaamde koppeling met de brandstof prijzen.
De prijzen zijn alleen maar gestegen en u zult echt amper tot geen verlaging zien, elke smoes om de prijzen op te pompen worden in dit land werkelijk tot in de hoogste bomen misbruikt.
In dit land betaal je overal de hoofdprijs voor helaas kan je niet zomaar even in andere landen gaan wonen alleen al vanwege de talen barriere.
Maar goed een EV rijden is nadenken en vooral "PROBEREN" om de rechter poot te bedwingen om toch vooral niet deze op de staart te trappen.
Ook al beken ik dat ook in deze kleine bak, zeer verleidelijk is om eens even heel snel te gaan rijden.
Mijn verstand laat mij dan ook constant weten dat dit onverstandig en gevaarlijk is.
U moet eens voor de lol op nu.nl of dergelijke zwam media eens gaan kijken, hoeveel mensen elke EV als debiel vervoer middel zien.
De sprookjes dat je elke vier jaar een nieuwe accu nodig hebt ... u zult zich verbazen wat er allemaal uitgekraamd word.
Neemt niet weg dat voor sommigen het niet verstandig is om een EV te gaan rijden, stel je voor dat ze er wel in willen blijven rijden :D.
Overproductie van zonnepanelen, maar dan specifiek in combinatie met werk waarvoor je in de zomer 's nachts veel moet rijden maar in de winter thuis zit? :D
OVER productie van zonnepanelen ...... daar gaan we weer
De overproductie komt niet door zonnepanelen maar door de overheid en de energie bedrijven in dit land die vele honderden van die enorme windmolens heeft geplant, letterlijk kan je geen kant opkijken of er staat zo een monster.
DAT is de werkelijke reden van de over productie dus hou met de schuld geven aan de zonnepaneel bezitters.
Ja ik wil dan ook wijzen dat veel bedrijven met land ( lees ook die "ahum" zielige boeren) hebben vaak heel grote aantallen panelen op hun daken of land gedropt om te profiteren van de toenmalige goed inkomsten.
Waarom zou je dan na dit jaar nog een tweedehands EV kopen als je weet dat de wegenbelasting al afgebouwd wordt?
Simpelweg omdat het goedkoper is? Autokosten zijn meer dan alleen de wegenbelasting :)

Ja, je moet wel thuis kunnen laden, maar nog lang niet iedere particulier met een oprit rijdt elektrisch. Je kan dan voor €3.50 - €4.50 zo'n 100km rijden. Met dynamisch contact of zonnepanelen kan het nog goedkoper.

Dat red je niet met benzine of diesel a €2/liter. Zelfs niet hybride.

De commentsectie is al volledig gevuld met 'ja maar ik kan niet in 1 ruk op wintersport', 'ik kan geen caravan trekken' en natuurlijk 'ik kan niet thuis laden'. Mogelijk ben je dan niet de doelgroep voor nu. Dat kan :)

Betekent niet dat er niet heeeel veel andere mensen zijn voor wie het perfect past. En bakken met geld scheelt. Zelfs als ze een fair share wegenbelasting moeten betalen.
Zulke subsidies drijven te prijzen juist meestal ook wat op, dus helemaal gek vind ik het ook weer niet, zeker als je kijkt naar het (aanstaande) kabinet.
En wat betreft wegenbelasting, stel hier mag je tzt het volledige tarief over betalen, dan zakken de EV's op de tweedehands markt waarschijnlijk als een baksteen.
Dus de aanschafprijs is mogelijk dan totaal het probleem niet meer.
Natuurlijk wel erg lullig voor degenen die nu net een EV dan hebben aangeschaft, aan de andere kant het risico van subsidies, de overheid kan van de één op de andere dag deze schrappen.
Omdat je eigenlijk geen auto zou moeten kopen vanwege overheidssturing. Je moet een auto kopen omdat je hem zelf wilt. Een reden kan zijn het hogere koppel of de lage geluidsproductie (als je de externe speaker eruit haalt). Of omdat je nooit meer naar een brandstofstation hoeft. Opzich is Nederland het ideale land voor EVs. Door het klimaat gaan de accu's langer mee en in de winter stap je in een warme auto.
Sowieso is het vreemd dat demissionaire kabinetten zo ver vooruit plannen, ook al is het niet controversieel verklaard, het is nou precies niet de bedoeling...

Een reden kan nog steeds zijn dat, zolang je kunt salderen, je nauwelijks betaald voor de 'brandstof'.
Waarom zou je dan na dit jaar nog een tweedehands EV kopen als je weet dat de wegenbelasting al afgebouwd wordt?
Ik neem aan dat je hier opgebouwd bedoelt? Momenteel zit er geen MRB op EV's en gaat dat juist komen.
ACM Software Architect @wildhagen15 april 2024 20:28
In zekere zin is die SEPP-subsidie effectief nu omgezet in een verlengde wegenbelastingsubsidie. Dat is iig hoe ik de uitleg begreep, belastingvoordelen e.d. moeten nou eenmaal ergens mee gedekt worden.

't Eerste jaar is dat voor een auto van circa 1800 kilo (wat vrij gebruikelijk is bij de EV's die qua prijs in aanmerking zouden komen voor SEPP) zou dat ruim 300 euro per kwartaal kosten voor 100%. Dus ook ruim 300 euro (ipv 25% nu 0%) per EV in 2025.

Ik heb het even uitgerekend met het tarief voor benzine voor een auto van 1751-1850 kilo in Flevoland. Dat is dit jaar € 326 per kwartaal en dus € 1.304 per jaar. Dan is dat in absolute zin van 2025 t/m 2030 dan (€ 6.846,00 - € 4.042,40) = € 2.803,60.

Uiteraard neemt dat zowel aan dat de wegenbelasting gelijk zou blijven t/m 2030 en dat dit voordeel tot dan ook daadwerkelijk blijft bestaan.

Wat op zich wel jammer is, is dat dit weer een ongerichte maatregel is die indirect gunstiger is voor de rijkere Nederlander. Hoe zwaarder (en doorgaans duurder) de EV, hoe meer voordeel je ervan hebt.
Tja, waarom zou je een 2e hands auto kopen? Omdat je een nieuwe auto veel te duur vindt of niet kunt betalen, dus dan ben je op een 2 handsauto aangewezen. Probleem met benzine auto's zal dadelijk toch zijn dat ze steeds minder interessant worden om te kopen als je nog hoopt die later weer te kunnen verkopen (vergelijkbaar met een diesel, zelfs sommige autobedrijven laten je al niet meer een diesel inruilen).
dikke kans, dat de accijns op benzine en diesel omhooggaat https://www.nporadio1.nl/...ne-accijns-van-europa-s03
Als je thuis kan laden, dan denk ik dat electrisch best goedkoper kan zijn.
Grappig dat het Tweakers moderatie systeem niet goed lijkt te werken bij dit soort discussies. Pro elektrische comments krijgen een betere beoordeling, dan de kritische comments, terwijl de meeste ook nog eens losstsaan van het daadwerkelijke onderwerp: de sibsidie.

Zelf vindt ik het echt een teleurstellend bericht. Onbetaalbaar voor modaal nederland blijft het. Er is nog zoveel onduidelijk wat betreft de waardevastheid van een elektrische auto, dat ik mij afvraag wie zomaar een nieuwe auto koopt, met het risico dat door waardevermindering je al heel snel je auto afschrijft.
Ik weet niet op welke reacties je precies doelt maar het stuk wat ik gelezen heb waren EV bezitters(voorstanders) meer met feiten en niet EV voorstanders kwamen meer met gevoel dat het allemaal slecht is.
Dus als je die bedoelt dan is het moderatie systeem mijns inziens correct. Aangezien feiten meer als informatief of relevant bestempelt horen te worden dan simpelweg vinden of gevoel dat iets is zonder enige onderbouwing.

Kritische comments zijn goed, maar wel als ze daadwerkelijk inhoud hebben in plaats van allerlei fictieve nadelen of wat ik zelfs heb gezien dat EVs eigenlijk 'bewezen' minder schoon zijn dan ICEs of goed voor het milieu.
Hoe het zit met waardevast heid is een lastig onderwerp, maar als we kijken naar Tesla op de tweedehands markt dan lijkt het relatief waardevast, juist omdat sommige componenten minder hard slijten over gebruiksduur. Maar dat is maar een voorbeeld en zeker meer experimentele autos die nog aan het ontdekken waren toen ze met EV als eerst op de markt kwamen zullen het niet zo goed doen.
Voor de toekomst lijkt het momentum voor de EVs beter te zijn doordat alle financiële voordelen van ICEs langzaam minder worden maar niemand kan natuurlijk in de toekomst kijken, ik ook zeker niet.
Dat komt omdat de 'kritische' berichten over EV's meestal bestaan uit niet onderbouwde argumenten en onderbuikgevoelens. Ook rijdt er vermoedelijk een vrij groot deel van de tweakers.net bezoekers zelf een EV, in ieder geval een veel groter percentage dan over de hele samenleving gemeten.
Tweakers is nou eenmaal onderdeel van DPG. En die partij heeft er nogal een handje van om een linkse bias toe te passen. Dit zie je vooral in veel censuur, het constant uitlichten van de linkse/groene kant (dit kan hier middels plusjes). Maar je moet het maar voor lief nemen.

Feit is dat Ev wellicht in de toekomst een bealngrijke rol gaat spelen. Maar voor nu is het voor jan modaal onbereikbaar en zal het niet de impact maken die we willen. Zolang je voor 25 a 30K niet een 5 tot 7 zitter hebt met een actieradius van 6 a 700 km op één batterij, gaat het hem voor velen niet worden.

En voor de mensen die roepen, hoe vaak rij je dat dan. Niet vaak. Maar de auto's met peut kunnen het ook en die tank je ook niet elke dag af bij je thuis of op je werk. Waarom dan wel stekkeren?
Als je veel om het milieu geeft koop je überhaupt geen auto, hoogstens een electrische fiets. Lange afstanden doe je met het OV, of als het echt moet een enkele keer een huurauto.

Onderdeel daarvan is dat je lekker energie-efficiënt in de grote stad woont, liefst in een flat.
Energie die je niet verbruikt hoef je niet te vergroenen of te compenseren (CO2-certificaten zijn bijna allemaal oplichting)
Ja dit is mogelijk maar vereist wel dat je het in al je overwegingen meeneemt en dus moet afwegen. Ik denk dat dit echt niet voor iedereen te doen is. We kunnen misschien voor meer de fiets pakken en meer het OV maar helemaal geen auto is voor veel mensen niet echt een optie. Stel je moet iedere dag anderhalf uur rijden naar je werk, goede kans dat dat meer dan twee of twee ene een half wordt afhankelijk van de situatie. In dat geval is een half uur extra elke dag wel degelijk een heel bewuste keuze, die de meeste niet zouden maken. Werk je in de stad of dichtbij in ieder geval en heb je je sociale kringen ook dichtbij dan is het beter mogelijk.
Maar geen auto vind ik een beetje een idealistisch beeld. Dus dan is het beste alternatief een zuinigere/schonere auto.
Dit is recent uitgesteld, je blijft nog heel wat jaartjes eenwegenbelating bedrag vergelijkbaar met een benzine auto betalen. Dan heb je dus een auto met een fractie van de onderhoudskosten, brandstof goedkoper dan een diesel voor de wegenbelasting van een benzine auto. Geen slechte deal zou ik zeggen, zeker als je meer in het premium segment aan het kijken bent. Een wat oudere model S vind je nu voor een vergelijkbaar bedrag als een leuke 5 serie BMW.
Tot heden liep SEPP voor tweedehands niet zo hard, wat natuurlijk logisch is omdat er weinig EV's op de tweede handsmarkt waren. Daar gaat nu verandering in komen, vanaf dit jaar komen er veel EV's uit de lease. Als er veel EV's komen, dan zal dat ook een voor een lagere prijs zijn, dan wat er tot nu voor gevraagd werd. Een lagere prijs maakt de subsidie minder noodzakelijk. Blijft natuurlijk gissen wat het omslagpunt is.
probleem van EV en subsidie,
is nog altijd de hoeveelheid op kosten.

als NL het echt wilt om te verduurzamen doe je dat onderaan.
en zeker niet op lease autos.

reden:
1. de slechtste autos voor mileu rijden onder aan de voedsel keten.
2. lease autos subsideren is bedrijven spekken.
3. 3000 op een auto van 60.000, als je 57.000 kan betalen lukt 60.000 ook wel.
de onderste regio zit nog altijd niet op een niveau waar nieuwe corsa, etc op zelfde prijspijl zitten.
als de benzine tegenhanger.
terwijl je me 9000 bijvoorbeeld 32.000 volledig electrish, even duur maak als een benzine auto..
4. ik snap ook me god niet waarom er geen 22/23,000 subside hybride kan gebouwd worden?
50/60m plugin, met een zuinig 1.0 motortje er naast
1: De subsidie is er juist om de goedkopere elektrische auto's bereikbaar te maken voor de mensen die geen lease auto hebben van hun baas.
2: Deze subsidie is juist er voor particulieren en niet voor bedrijven.
3: Deze subsidie geldt enkel op auto met een catalogus waarde van maximaal 45.000, jou voorbeeld gaat niet op. Je kan dus van een auto van 16.000 voor 14.000 kopen.
4. Plug-in Hybride heeft al jaren lang subsidie gehad in de vorm van lagere wegenbelasting. Deze tijd is voorbij. Tevens laden veel PHEV eigenaren hun auto niet op.
Ik zou niet weten waar ik die EV moet opladen. In mijn straat kan dat niet. Ook kan ik niet ver lopen, mochten er verderop ergens laadpalen komen. Zelfs elektrische taxi's mogen de straat niet in. Nu zal het mijn tijd wel duren (al op leeftijd), maar er zijn jongere mensen in dezelfde omstandigheden en die moeten (kunnen) nog even. Elektrisch rijden zal best wel voordelen hebben maar wordt volgens mijn te agressief snel doorgedrukt.
Je kan toch gewoon een oplaadpunt bij je woning installeren? Volgens mij hadden wij voor circa 1.500,- euro een laadpunt op de oprit. Even een investering, maar snel genoeg terugverdiend als je zonnepanelen hebt.
Was het maar zo. Het is een appartementencomplex in een smalle straat, er is gewoonweg geen ruimte voor. Zonnepanelen hebben wij wel, dus we doen wat we kunnen. Ook zouden wij EV transport in het centrum op prijs stellen, die stinkende diesels met bovenop ronkende koelmotoren zijn niet prettig. Ik ben dus niet tegen EV maar men dient ook de aanverwante zaken aandacht te geven.
Grotendeel van Nederland heeft geen eigen parkeerplaats. Dus waar monteer je die dan?
Bij de gemeente een paal in de straat aanvragen.. dan kan je nog steeds je auto de eerste x aantal maanden niet laden, dus niet gebruiken. Want je mag pas een paal aanvragen als je zo'n auto hebt.

[Reactie gewijzigd door LordSinclair op 22 juli 2024 16:46]

Bij je gemeente kan je (meestal) een laadpaal aanvragen en dan komen ze bij jou in de straat een paal neerzetten.
Dat was mij niet bekend. Dank voor de informatie. Helaas is de straat te smal om er iets langer te parkeren (opladen). Er dient doorgang te zijn voor de bevoorrading van de winkels.
Ongelooflijk dat ik nu goedkoper rijdt met een diesel tov de vorige EV (afschrijving mee genomen). En dan 1400km op 1 tank.
Is dat zo? Want met een diesel betaal je het duurste tarief MRB en met een EV tot nu nog niet.
MRB is maar een klein deel van de totale kosten van auto bezit en gebruik. Afschrijving is de grootste.
Maar dan neem ik aan dat je een nieuwe EV afzet tegen een oude diesel (een nieuwe diesel schrijf je realistisch in vijf jaar volledig af)
Nieuw tegen Nieuw. Waarom is een diesel in 5 jaar afgeschreven, dat is helemaal niet realistisch? Hoe ouder, des te meer in het voordeel van een diesel juist omdat er geen gigantisch duur accu pakket in zit met verlopen garantie.
De garantie op een accu van een EV is in zijn algemeenheid 8 jaar. Op een nieuwe auto (ICE) krijg je, uitzonderingen daargelaten, niet zo'n lange garantie?
Ok, dan 8 jaar. Zelfde strekking van het verhaal. En die 8 jaar geld alleen op het accupakket. Hoop ik niet, dat nergens zoals bij mij, het elektronisch is en het ruim 5K kost..

[Reactie gewijzigd door Noord27 op 22 juli 2024 16:46]

Gelukkig maar dat er in een moderne diesel geen elektronica zit. Of praat ik nu net zo uit mijn nek als jij?
Interessant, op 5 jaar is toevallig een teken plaatje gemaakt:
https://ecar.nl/wat-breng...-elektrische-auto-nog-op/
"Op basis daarvan berekende de ING dat de restwaarde van een EV na 5 jaar en gemiddeld 125.000 km rond de 44% van de nieuwwaarde ligt.

Ter vergelijking: voor een dieselauto ligt dat volgens de ING economen slechts rond de 31%, voor een benzine auto zou je na die 5 jaar nog rond de 38% van de nieuwwaarde terugkrijgen."
Afhankelijk van dan de nieuwprijzen komt dit op redelijk hetzelfde uit. Maar dat is wel zonder dat je alle andere dingen meeneemt zoals mogelijk lagere rij en onderhoudskosten.
Dus dat verschil waar jij het overhebt kan ik zo niet echt terugzien in de cijfertjes.
De basis van dat onderzoek stamt uit 2019. En heeft dus geen raakvlak met de huidige markt.
Als je de hele bron bekijkt, en ziet dat dit artikel van april 2024 is. Ze halen dat onderzoek alleen aan. En daarna stellen ze zelf de proef op de som waar ze in ieder geval voor EVs hoger uitkomen met een kanttekening.
Ofwel dit is nog wel relevant met de huidige markt.
Hangt van de aanschafprijs af.

Koop je een tweedehands auto voor 10k en schrijf je in 5 jaar af dan is dat 2k per jaar.

Rijdt je een benzine 1 op 20, 25.000km per jaar dan kom je op €2625 per jaar aan brandstof.

[Reactie gewijzigd door matroosoft op 22 juli 2024 16:46]

Ik ben dan wel benieuwd wat u per jaar rijd en wat de kosten per kilometer zijn. Ik dacht dat de tweedehands markt voor diesels ook gekelderd was.
Zelf de diesel gekocht? Hoe lang ben je van plan er mee te rijden? Want je zegt wel afschrijving meegenomen, maar hou jij rekening ermee dat het steeds moeilijker wordt om een diesel te verkopen, steeds meer autobedrijven/dealers weigeren een diesel voor inruil.
En de prijs van een liter diesel is ook tegenwoordig verre van goedkoop.
Weigeren voor inruil? Hoe kom je daar nu bij? Sterker nog: ik heb vorige maand een inruilprijs te horen gekregen die hoger lag als mijn aanschafwaarde toen diesels in een hoekje werden gedrukt door EV. Juist diesel is na berichtgeving van invoeren MRB voor EV's meer in trek al inruil:
https://www.autoweek.nl/a...irder-dan-tweedehands-ev/

Aanschaf/afschrijving: Ik heb een EV ingerolen op een diesel. Betaalbare EV's zijn er niet met grote achterbank van 600L+ kofferruimte voor circa 15K. Formaat Tesla model S: Skoda SuperB. Reken alle kosten maar eens mee. Veelal wordt er niet verder gekeken als MRB en vooral de afschrijving vergeten. Skoda: 15K, Tesla: 32K. Skoda met 24 maanden garantie. Tesla 12 maanden alleen op accupakket. Een keer raden waar de grootste afschrijving zit.

Brandstof: Veel snelweg: 1:24 diesel a 1,80 is 7,5ct/km. Snelladers rond de 80ct/kW bij 18kW/100km (eerder 20kW/100 bij regelmatig ritten door België op de snelweg) komt neer op 14,4ct/km. Vrijwel 2x zo duur in brandstof. Bij 25.000km op jaarbasis is de MRB van €140,- per maand vrijwel identiek aan de meerprijs van de kWh's op jaarbasis. Met het voordeel dat je 1400km op 1 tank kan rijden en niet hoeft te wachten of op zoek moet naar snellaad punten.

Onderhoud: in het voordeel van EV. Minder onderdelen Echter door fors meer vermogen ook meer slijtage o.a. banden en ophanging.
https://www.tesla.com/nl_nl/support/vehicle-warranty
12 maanden? Waar haal je dat vandaan, ik zie 8 jaar of 160k+ km.
Hier zit ook de aandrijfunit bij en er is ook nog wat basis garantie voor eerste 4 jaar als ik het goed zie al durf ik niet precies te zeggen wat daar allemaal inzit.
Anoniem: 91634 15 april 2024 17:27
Opzicht begrijpelijk. Subsidie op tweedehands auto is daarnaast ook heel gevoelig voor misbruik. Ik ben benieuwd hoe veel auto's er wel niet bewust door worden geschoven om die 2k subsidie te vangen.
Totaal onbegrijpelijk dat het er was. Het enige wat het doet is de prijzen voor tweedehands EVs kunstmatig hoog houden.

Al die aanschaf subsidies drijven alleen de prijzen op. Dacht dat er geleerd was van de hypotheekrenteaftrek.
Waar de subsidie voor zorgde is dat er minder electrische autos geexporteerd worden en meer electrische autos geimporteerd worden. Voor het klimaat maakt het niks uit. Maar de cijfers voor nederland worden wel beter,
Vraag me idd af hoe fraude gevoelig het is. Bijv. auto op naam van de partner overschrijven en 2k vangen?

Als er een manier is vinden auto handelaren die wel, zijn ze niet te beroerd voor.

[Reactie gewijzigd door Rogers op 22 juli 2024 16:46]

Je moet de auto 5 jaar houden en anders subsidie naar rato terugbetalen
Ja, dus dan kun je de subsidie dus misbruiken.
Is er wel eens aangetoond of deze subsidie daadwerkelijk helpt de transitie naar EV's te versnellen? Het is natuurlijk de facto vooral een subsidie voor de verkoper (die kan meer vragen), waardoor die sneller door gaat naar de volgende nieuwe EV, met als bijvangst dat je het EV bezit ietwat nivelleert (ten opzichte van meer subsidie voor aanschaf nieuwe EV's).

De vraag is of die eerste eigenaren anders niet gewoon nog iets hadden doorgespaard en alsnog een nieuwe EV zouden aanschaffen, dat doorsparen dus om de lagere verkoopprijs te compenseren. Is die tegen de 2000 euro extra die ze kunnen vragen (doordat de subsidie zorgt dat de 2de hands kopers dat extra kunnen inleggen) echt wat het verschil maakt tussen wel/niet binnen afzienbare tijd de volgende EV kopen of nog jaren doortuffen op hun 'oude' EV? Ik kan mij eerlijk gezegd niet voorstellen dat de koper van een nieuwe EV meer dan een paar maanden hoeft te sparen voor die 2K. Maar zelfs als ze zonder die subsidie 2-3 jaar langer met hun eerste EV gaan doen, dan zet het nog geen zoden aan de dijk voor de transitie.

Dat nog los van de trend dat steeds meer mensen weer overstappen van een EV naar een ICE, die doen dat ook net wat sneller met deze subsidie.
Bijna alle duurdere EV's zijn lease en zakelijk, die kopen zelf geen auto. Nu iemand met een modaal inkomen ook overweegt om te schakelen naar elektrisch rijden gaat voor hen het voordeel er af. VVD beleid.
Dat nog los van de trend dat steeds meer mensen weer overstappen van een EV naar een ICE, die doen dat ook net wat sneller met deze subsidie.
Geen idee over welk land je het hebt, maar in Nederland is dat niet het geval. Het aandeel EV neemt namelijk toe.
Ik zeg ook helemaal niet dat het aandeel EV rijders afneemt :?
Huh? Jij schrijft net "nog los van de trend dat steeds meer mensen weer overstappen van een EV naar een ICE". Dat zijn toch echt jouw woorden. Jij beweert dat er een trend is dat mensen van een EV overstappen naar een ICE. De cijfers van de overheid en de BOVAG beweren het tegenovergestelde, die laten zien dat het aandeel EV juist toeneemt.
Ja, dat zijn mijn woorden. En die betekenen niet dat het aandeel EV's zou afnemen, enkel dat het aantal mensen dat van EV naar ICE overstapt aan het stijgen is.
Ja, dat zijn mijn woorden. En die betekenen niet dat het aandeel EV's zou afnemen, enkel dat het aantal mensen dat van EV naar ICE overstapt aan het stijgen is.
Maar het aandeel mensen dat van ICE naar EV overstapt, is groter...

Dat er mensen zijn die terug gaan naar ICE, dat is niks bijzonders. Heb ik zelf ook gedaan, in Brazilië is een EV zo goed als onbruikbaar. Inmiddels wonen we in California en hebben we zowel een ICE als een EV. Het aantal kilometers dat we met de ICE rijden is minder dan met de EV.
Dat is op zich logisch, want bij veel bedrijven is de elec lease auto verplicht. Bij ons bedrijf ook.
Dat is ook een opkomende trend omdat electrisch rijden voor veel mensen momenteel duurder is dan benzine of diesel.

De trend van ice naar ev is aan het afvlakken als ik de kranten van de afgelopen maanden moet geloven, echt zijn dit netto meer mensen dan van de bovenstaande trend.

Netto groeit ev dus nog
De trend van ice naar ev is aan het afvlakken als ik de kranten van de afgelopen maanden moet geloven, echt zijn dit netto meer mensen dan van de bovenstaande trend.
Show me the numbers!

Overigens ben ik van mening dat je dit niet per maand moet zien, maar op z'n minst per kwartaal en waarschijnlijk per jaar. Eén boot die een week later afmeert om een paar duizend EV's af te leveren, heeft namelijk al impact op de cijfers voor die ene maand.
[...]

Show me the numbers!
Neem aan dat je weet hoe google werkt, kost je 2 tellen.
Nou, ik vraag er om omdat ik geen cijfers kan vinden die jouw stelling onderbouwen. Ik kan nergens een trend vinden waarbij het aandeel EV aan het stabiliseren (of zelfs afnemen) is.

BOVAG: VERKOOP NIEUWE ELEKTRISCHE AUTO’S PLUST MET BIJNA 20% IN HET EERSTE KWARTAAL VAN 2024
Niet alleen naar Nederland kijken.
In de VS neemt de verkoop af.
In China neemt de verkoop toe.
In Noorwegen stabiliseert de verkoop, omdat de markt al redelijk verzadigd is.
En in Nederland wacht men op subsidie. Als die niet komt, komt er ook geen EV voor de deur.
Vandaag weer een "mooi" artikel over hoe en wat, wel premium dus weet niet of je het kan/mag lezen helaas.
https://www.ad.nl/auto/au...jt-hoe-komt-dat~acbb7cae/
En toch neemt het aandeel EV's in Nederland toe. Dus of iemand overweegt om binnen 5 jaar een EV aan te schaffen of niet, doet er blijkbaar niet zo heel veel toe. Groot deel van de consumenten koopt überhaupt geen nieuwe auto, ongeacht het type aandrijving.
Als je wil kun je echt de gekste bronnen gebruiken en daarmee de slechtste 'feiten' onderbouwen. Dus Google het zelf vind ik niet zo'n goed argument vaak. Als je wilt kun je zelf vinden dat de aarde plat is.
Grappig, het aantal brandstofcel voertuigen staat op -6.
Gezien in europa vanaf 2035 geen ICE auto meer verkocht mogen worden is deze hele subsidie zinloos geworden. Er is een verplichting dus gaat de markt dit zelf regelen lijkt mij. De overheid kan zich beter druk maken voor een goede infra structuur van het electriciteitsnet om al die auto te laten laden op momenten dat er duurzame energie opgewekt wordt dus voor de meeste mensen als deze overdag aan het werk zijn, ooh wacht die verplichting is er ook al sinds 2020 bij nieuwbouw/verbouw 1 op 10 parkeerplaatsen. Bij geen verandering 1 per 25 parkeerplaatsen in 2025.

https://www.autoweek.nl/a...co2-vrije-autos-per-2035/

https://www.autoblog.nl/n...dplaatsen-creeren-3352653

De hele subisidie is dus geld verspilling kunnen ze beter aan andere dingen uitgeven bv subsidie op thuis batterijen icm dynamisch laden bij sociale huurwoningen of huizen waar geen zonnepanelen op kunnen.
Zolang ik niet thuis kan opladen met een grote hoeveelheid zonnepanelen zal d'r bij mij nooit een EV komen. Het bereik is belabberd, de innovaties (touch screens overal, yuck) zijn idioot, het is veel te duur voor veel te weinig, en elektriciteit bij een oplaadpunt is niet eens zo heel goedkoop én kost enorm veel tijd om tot 80% op te laden. Nee dank je.

Mijn ICE is in ongeveer 3 minuten "opgeladen" tot de volle 100% en kan vervolgens ruim 1000km rijden. Weer en wind: geen probleem. Brandstof is overal te vinden. Airco of verwarming aanzetten denk ik niet eens over na.

En hoewel mijn auto nu 8 jaar oud is heeft bij een geweldig geluidssysteem, 150 pk, adaptive cruise control, lane assist, verkeersbordherkenning, Carplay, dode hoek detectie, vermoeidheidsdetectie, en nog zoveel meer.

Dan zie ik soms van die "luxe" EVs van 80.000 euro die hetzelfde kunnen, soms zelfs minder, en denk ik vooral: "Als ik hem won in de loterij staat hij de volgende dag te koop."
- Het bereik is belabberd: voor 95% van de mensen bewezen níet waar (de gemiddelde Nederlander rijdt maar 20k per jaar, totaal non-issue dus)
- de innovaties (touch screens overal, yuck) zijn idioot: álle nieuwe auto's hebben overal touchscreens, niet alleen EV's
- het is veel te duur voor veel te weinig: onder aan de streep, níet waar, zelfs met niet met de aankomende wegenbelasting er bij. Maak maar eens een serieuze Excel met de vergelijking van een gemiddelde EV met een gemiddelde ICE, dan wordt het snel duidelijk.
- en elektriciteit bij een oplaadpunt is niet eens zo heel goedkoop: ik kan thuis niet laden en betaal bij de openbare palen of op m'n werk gemiddeld 31 cent. Veel plezier met je 2,10 euro voor een liter benzine of bijna 1,90 voor een liter diesel
- én kost enorm veel tijd om tot 80% op te laden: non issue. Je zit niet heel de dag in je auto, laden doe je waar je stilstaat en of 's nachts

- 150pk: hee, als jij daar blij mee bent, prima toch? :+
- álle nieuwe auto's hebben overal touchscreens, niet alleen EV's

Dat maakt de moderne lichting van de meeste auto's inderdaad idioot. En ik bedoel vooral dat op je stuur ook touchscreens zitten. Veel automakers komen daar (gelukkig) op terug, maar de EV garde nog helemaal niet.

- de gemiddelde Nederlander rijdt maar 20k per jaar, totaal non-issue dus

Ik rij zelf maar 20k tot 30k en ik zou maandelijks dus 1600 tot 2500 km rijden. Met een range van wat, 400km op een batterij van 80%, moet ik dus maandelijks 4 tot 7 keer opladen. Dat is wekelijks tot meerdere keren per week. Lekker een half uurtje naast een snelweg staan. Jottem!

- Maak maar eens een serieuze Excel met de vergelijking van een gemiddelde EV met een gemiddelde ICE, dan wordt het snel duidelijk.

De tijd die ik bespaar met niet maandelijks 4 tot 7 keer moeten staan opladen op een openbaar laadpunt is mij veel meer waard met een zakelijk uurtarief (freelance) van 150 euro per uur. Als het opladen maar 30 minuten zou kosten (vaak langer) dan ben ik 2 uur tot 3.5 uur per maand bezig met opladen, tegenover 6 minuten of 21 minuten met brandstof; die uren kan ik opeens factureren :7

- Veel plezier met je 2,10 euro voor een liter benzine of bijna 1,90 voor een liter diesel

Is onder de streep voor mij veel goedkoper met de tijd die ik bespaar.

- laden doe je waar je stilstaat en of 's nachts

Ik kan niet opladen waar ik woon en ook niet waar ik werk.

- 150pk: hee, als jij daar blij mee bent, prima toch?

Sneller dan de meeste auto's, hogere topsnelheid dan de meeste elektrische auto's.

Oh, leuk detail: ik heb mijn auto 6 jaar geleden gekocht (schade auto, import) voor 20.000 euro (nieuwprijs was rond de 45.000 euro) en een EV met gelijkwaardige kwaliteiten zou mij minimaal 75.000 euro kosten.

Na inruil (15k terug) zou ik dus 60.000 euro moeten ophoesten om een EV te kopen. Of misschien 40.000 voor een 2e-hands EV. Dat geld kan ik ook bij Meesman in een indexfonds stoppen, waarna dat indexfonds mij meer geld oplevert dan wat een ICE auto mij kost aan onderhoud, olie, en brandstof.

Kortom: EVs zijn voor de meeste mensen totaal niet interessant, vooral lastig, en je kan ICE auto's vinden met meer luxe voor minder geld waarvan je de meerprijs in onderhoud en brandstof kan compenseren door het overgebleven geld passief te investeren.
Volgens mij was oorspronkelijk het plan dat de wegenbelasting plaats zou maken voor rekening rijden (ergens rond 2030). Dat lijkt nu volledig van de baan dus moeten ze de gaten die ontstaan lappen met dit soort halve oplossingen.
Waarom niet afschaffen voor nieuwe auto's en behouden voor tweedehands? Inzetten op hergebruik.
Omdat dan lease- en zakelijke rijders benadeelt zouden worden, iets dat je met de VVD in de regering niet zult zien gebeuren.
Goed verhaal, de subsidie is voor particulieren niet voor zakelijke lease.
Omdat je ook de totale poel beschikbare elektrische auto's wil vergroten.
De motorrijtuigenbelasting is gebaseerd op het gewicht van het voertuig. EV's zijn doorgaans zwaarder vanwege de accu.
En toch betaal je voor diesel en gas meer mrb, dus er zit ook een factor "brandstoftype" in.
Dan kan dat voor EV's dus ook gewoon aangepast worden.

Grof gezegd is een ID3 a 1800kg / €326/3mnd vergelijkbaar met een VW Golf a 1330kg / €194/3mnd. Er kan dus een factor 60% aan een EV gegeven worden om in ieder geval op dezelfde mrb uit te komen.
Wat ook fair is, want aan CO2 zitten een hoop kosten die nergens in rekening gebracht worden.

[Reactie gewijzigd door DropjesLover op 22 juli 2024 16:46]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.