Nederlands kabinet trekt 108 miljoen euro uit voor meer tech in zorg en welzijn

Het Nederlandse demissionaire kabinet stelt de komende jaren 108 miljoen euro beschikbaar om processen in de zorg- en welzijnssector om te zetten in digitale of hybride processen. Via een nieuwe stimuleringsregeling kunnen organisaties subsidie aanvragen voor hun project.

De zogenaamde Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg is beschikbaar voor zorg- en welzijnsaanbieders die actief zijn in het kader van de Zorgverzekeringswet, Wet maatschappelijke ondersteuning, Wet langdurige zorg, Jeugdwet of de Wet publieke gezondheid. De eerste aanvraagperiode van de regeling loopt van 14 tot 20 mei 2024. Aanvragers kunnen maximaal 25.000 euro ontvangen voor het opstellen van een strategie en het ontwikkelen van een implementatieplan, meldt het kabinet. Voor de daadwerkelijke implementatie, evaluatie en opschaling kan maximaal 750.000 euro subsidie aangevraagd worden.

Na 2024 volgt nog een periode waarin de subsidie aangevraagd kan worden. De regeling wordt in 2025 nogmaals opengesteld, maar het is nog niet bekend wanneer dat precies gebeurt. De bijbehorende projecten kunnen daarna nog drie jaar worden voortgezet.

De subsidieregeling is de opvolger van de Stimuleringsregeling E-Health Thuis, die tussen 2019 en 2023 liep, en komt voort uit twee andere programma's. Het gaat om Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn en Wonen, Ondersteuning, en Zorg voor Ouderen. Digitale en hybride processen in de zorg en ondersteuning zijn belangrijke pijlers in die programma's, zegt het kabinet.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

18-04-2024 • 13:35

87

Reacties (87)

87
85
34
2
0
20
Wijzig sortering
Yeahh nog meer AI en chat bots om je maar niet met eens mens te laten praten.

Serieus, ik denk niet dat nog meer tech in de zorg de oplossing is en eerder een bedreiging om de menselijk maat te verliezen.
Dit zeg ik als iemand die ruim 20 jaar geleden, de techniek wel als oplossing zag.
We hebben te weinig mensen in de zorg, en er zijn al wachtlijsten.

Wat is dus het probleem om AI hier in te laten ondersteunen, waarmee je betere en snellere zorg kunt krijgen?
We hebben te veel regeltjes en te weinig geld over voor personeel.

Mijn vrouw heeft opleiding voor de zorg, maar waarom zou ze gaan werken met een 0 uren contract?
Waarom is ze tijdens haar werk, meer tijd kwijt aan de administratie, dan aan de zorgbehoevende?
Het werk is simpel weg te zwaar voor wat ze verdienen en niet leuk meer door alle administratie.

En waarom zou je sowieso nog in de zorg willen werken? Je mag, als er een uitbraak is, zonder bescherming, als eerste de mensen helpen. Voor dit werk, krijg je een landelijk applaus, maar de politiek loopt te etteren om de vergoeding (uit eigen doos) en wie het wel en niet moet krijgen.
Ze worden niet echt gewaardeerd.

Ben het met je eens dat AI mee kan helpen, maar niet meer dan helpen. AI zal je altijd nog moeten controleren.

Maar misschien kan AI ons wel vertellen, hoe je personeel kan behouden en aantrekken.
Klinkt alsof jouw vrouw heel blij zou zijn als ze in plaats van boekdelen typen gewoon snel dan inspreken wat ze doet en gedaan heeft en een AI model hier met input uit het medisch dossier etc.. een verslag van maakt.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 22 juli 2024 15:35]

Dat is symptoombestrijding natuurlijk.

Tuurlijk, je kunt techniek inzetten om het rapporteren makkelijker te maken. Je kunt ook nadenken van he, is het wel nodig om elke scheet te rapporteren, dient het zijn doel nog wel, en kunnen we niet bijna alles ervan afschaffen?

Dan heb je vervolgens ook geen AI meer nodig :)
Tja zolang iets betaald wordt door iemand anders dan de ontvanger van de dienst of het product zal er gerapporteerd moeten worden aan degene die wel betaald.

Dat is met alles zo, anders gaan mensen (helaas) als gekken alles indienen en declareren.

Het simpelste zou zijn om iedereen verplicht een eigen potje te laten sparen voor kleinmedische zorg, dan geven mensen hun eigen geld uit en hoeft er dus ook niks verantwoord te worden.
In Belgie dus het principe van remgeld. Er is altijd een bedrag uit eigen zak te betalen om een rem te zetten op misbruik. Mag nog wat omhoog
AI is echt zo goed nog niet. Ik werk al jaren met ML in onderzoek (medische imaging in de neuro-wetenschap), veel van de modellen die vandaag voor segmentatie werkbaar zijn al 10-15 jaar in onderzoekskringen, maar 15 jaar geleden was het uren/dagen voor een resultaat.

Google is al met hun LLM bezig sinds het Gutenberg project (de reden dat ze ermee begonnen zijn). De LLM die je vandaag ziet is een resultaat van bijna 20 jaar tekst verzamelen, daarna ngrams samenstellen van tekst in Gutenberg en Wikipedia en dan van de rest van de wereld, echter zulke projecten voor het Nederlands zijn een stuk kleiner en chronologisch laat.

Een LLM testen en finetunen voor de ziektezorg is al moeilijk genoeg, voor Nederlands en vooral technische taal Nederlands is er echt heel weinig te vinden (tokenizers etc). Voor code is de LLM al bagger en dit is redelijk gemakkelijk automatisch te verifiëren met een linter/compilatie en is er al miljoenen ingepompt om dit werkende te krijgen. Medische tekst heeft veel meer nuance, veel meer afkortingen en zelfs lokalisatie, er zijn gewoon niet genoeg mensen om dit ‘goed’ te maken.
Dan houd je echt AI wetenschapsnieuws niet bij. AI is al op vele vlakken bewezen als instrument om onderzoeken significant te verbeteren. Ik heb in een andere reactie hier linkjes staan.

Een AI die spraak naar tekst doet en zodoende administratie kan doen lijkt mij niet zo moeilijk te realiseren. Tevens kan de behandelaar alles controleren, en zal het tijd besparen.

[Reactie gewijzigd door Dekar op 22 juli 2024 15:35]

AI (achtige) kunnen ons hier zeker meehelpen. En zijn niet afhankelijk van de staat van de mens (moe, te druk, etc..)

Echter AI moet gecontroleerd worden. En helemaal als je het gebruikt bij gezondheid van mensen.
Tevens kan de behandelaar alles controleren
We weten alle twee, dat kan, vaak betekent, dat het niet gebeurd.
Zoals ik zei, ik ben er al 17 jaar mee bezig. Wat jij vandaag goed denkt heb ik zelf met mijn eigen handen hardware voor samengesteld 15 jaar geleden voor wetenschappelijke studies.

AI heeft zich nog lang niet bewezen. Spraak-naar-tekst hebben we al sinds OS/2 en MacOS7, alle hospitalen maken gebruik van Dragon of een gelijkaardig product, met alle moderne technieken, inclusief LLM, moet er nog steeds “met de hand” nagekeken worden en maakt het soms grappige of gevaarlijke fouten. Veel dokters vinden het moeilijker om Dragon te gebruiken dan gewoon zelf te schrijven, vooral hoe meer ze specialiseren is het gemakkelijker om tegen een mens te spreken die aanwezig was in de kamer en dus 2 zinnetjes vertrouwbaar in een verslag kunnen omzetten. Zover zijn we nog niet, er is veel dat niet uitgedrukt wordt in woorden.

Momenteel staat alles omtrent LLM nog in de kinderschoenen, er wordt sterk overschat wat mogelijk is en voor wat jij ziet is er letterlijk jaren aan filters en zinnetje per zinnetje aan geschaafd met een menselijke programmeur. En dan nog, GitHub CoPilot, OpenAI GPT4 etc kunnen met moeite code schrijven op het niveau van een eerste jaar programmeur. En in andere talen dan Engels, C en Python, vergeet het maar.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 22 juli 2024 15:35]

Een AI welke een medisch dossier vult? Dat gaat never nooit geaccepteerd worden.
Over wat voor regels heb je het dan mbt zorg? Volgens mij is dat juist een plek waar je regels wil om fouten te voorkomen?

En je kunt er wel meer geld tegenaan gooien, maar ik betwijfel of je daar realistisch gezien een oplossing mee gaan krijgen.
Volgens mij moet je juist AI gebruiken om herhaalwerk, uitzoekwerk, rapporatage, etc in de basis te minimaliseren.. want wie in de zorg zit te wachten op rapportages maken, lopende band werk, etcetc.
Ik werk ook in de zorg en deels mee eens. Nu er tekorten zijn aan personeel geldt de markt opeens niet en worden lonen onder de inflatie verhoogd.

Gevolg is een leegloop aan personeel want je kunt makkelijk 1,5x zoveel verdienen ergens anders.

De domotica verbeterd echter wel ook ten gunste van de cliënt. Zie bv valdetectie dmv beeldsensoren en dwaal detectie.
Ik ben niet tegen techniek inzetten, als hulp middel.
Maar ik heb de indruk, dat we vooral techniek inzetten, om het personeelstekort op te vangen.
Daarvan zeg ik, kijk eerst naar andere oorzaken.
Het heeft weinig met AI te maken en heeft meer te maken met samenwerking en implementatie van nieuwe techniek: https://www.rvo.nl/subsid.../stoz/subsidiabele-kosten

Daarnaast is er een enorm groot personeelstekort in de zorg en automatisering kan daarvoor een van de oplossingen zijn. Hierdoor hou je meer tijd voor menselijk contact over.
En wat denk je dat die techniek uiteindelijk zal zijn dan? Nu worden advieskosten vergoed, maar de implementatie zal toch wel iets met software zijn, als ik het zo lees.
In een sector waarin veel (bedrijfs)processen nog leunen op faxen is er veel te winnen.
Ja, dat ben ik met je eens. Ik denk ook dat veel mensen zich niet bewust zijn van het feit dat de zorg al jaren wordt aangemaand om meer te digitaliseren en dat ook de budgetten rekening houden met een zekere mate van succes op het slagen daarvan. De zorg staat mede onder druk doordat dit niet heel erg wil lukken. Dat het niet lukt is dan weer voor een groot deel ook een cultureel vraagstuk. Althans, dat was ca. 2019 zo, toen ik in het kader van mijn studie voor een vak IT-Governance eens een kijkje in de keuken mocht nemen bij een zorginstelling die wel in de categorie valt die op deze subsidie aanspraak zou kunnen maken.
Lastig te zeggen, het is een hoogspecialistisch veld. Het lijkt me dat het meeste op detectie/sensoren/iot/communicatie gericht is, naast specialistische apparatuur. Software hoort daar altijd bij maar veruit het meeste werkt volgens traditionele logica, niet zozeer AI.
In dit werkveld hebben we het over zorg op afstand, slimme tilhulpen en het verlichten van administratieve lasten door AI assistenten. Dat is voor het grootste deel software.
Yep. De "magische" technologie die alles gaat fiksen.
Dat heet gewoon 'samenwerken' - en juist daar ontbreekt het aan in de zorg.
Iedereen heeft zo ondertussen z'n eigen analoge en digitale dingetjes ingericht en draaien met z'n eigen formele processen; eigen informele gang van zaken en bedrijfscultuur; eigen nomenclatuur voor zaken, etc. die er allemaal aan vast hangen.

En het zijn, al dan niet tegen wil en dank, dankzij die ellende allemaal grotendeels eilandjes.
Vooral jeugdzorg staat er bekend om hoe verschrikkelijk sommige van die organisaties alles langs elkaar heen doen.

Techniek kan daar in zekere zin wel helpen door te pogen een brug daar tussen te slaan. Probleem daarmee is alleen dat je dan alsnog een zekere mate van goodwill en medewerking moet krijgen van al die organisaties, en ze mee moet krijgen om dan ook via zo'n overkoepelend systeem te willen werken.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 15:35]

Voor de interactie tussen patient en behandelaar zou ik ook wel graag zien dat de mens de boventoon blijft voeren. Maar ik kan me best voorstellen dat veel administratief werk kan worden versneld met de hulp van AI.
Minder regelgeving hebben ze meer aan. Elke scheet moeten ze vastleggen. Daarnaast is het IT landschap in de zorg een lappendeken van aan elkaar geknoopte applicaties.
Tot nu toe heeft de digitalisering vooral voor meer werk gezorgd.
Mijn vrouw werkt (parttime) in de zorg en als ik zie hoeveel mailtjes en appjes er dagelijks binnenkomen en hoeveel er gerapporteerd en afgetekend moet worden wordt ik daar haast gek van. Plus dat om de paar manden het systeem wordt veranderd, waardoor veel zorgmedewerkers weer vastlopen en uit moeten (laten) zoeken hoe ze nu weer toegang tot rapportages en bestanden kunnen krijgen.
Ondertussen komt er steeds meer techniek bij die weer voor extra meldingen op de telefoon zorgt. 75% (of meer) is niet belangrijk, maar je moet ze wel allemaal bekijken. Er zal maar net wel een patiënt gevallen zijn.

De tijd van pen en papier was helemaal zo slecht nog niet.
Ik werk in de zorg en ik juich dit juist toe. Niet omdat er daardoor meer mensen tegen een AI chatbot kunnen praten, maar omdat dit op allerlei vlakken juist wat kan toevoegen aan de bestaande zorg. Denk aan online (behandel)gesprekken, virtual reality, apps ontwikkelen die mensen met verschillende beperkingen kunnen ondersteunen. En hopelijk wel AI inzetten ter ondersteuning van de (soms wel belangrijke) en verplichte registratie / administratie.

Het innoveren op gebied van tech en e-health in de zorg kan een hoop bieden. Bijvoorbeeld meer flexibiliteit voor de hulpverlener, waardoor het ook werkplezier (ondanks de steeds hoger oplopende werkdruk) behouden blijft. Althans, zo kijk ik er naar.
Het probleem is momenteel teveel topzware organisaties waar 5 lagen management 10 mensen aansturen en er vervolgens verwacht word dat die naast hun echte werk ook nog eens de roostering onderling regelen en alle administratie bijhouden. Ook wisselt het management zo regelmatig dat er alleen voor de korte termijn winst gegaan word en het personeel lijdt iedere 2 jaar onder een nieuwe manager die alles anders wil doen.
Volgens mij kan het veel slimmer, lees wel eens van die verhalen dat men in de thuis zorg voor alle handelingen een registratie moet uitvoeren.
Volgens mij is het niet zo moeilijk om in een app , voor elke gebruiker een profiel aan te maken, met de meest voorkomende handelingen. Die kan je dan aanvullen met incidentele handelingen. En als je iets uitzonderlijks doet iets opzoeken of invullen.
Ik dat geval ben je in een paar seconden klaar met registreren.
AI kan veel dingen in de zorg verbeteren. Zo was er laatst een nieuwsartikel dat AI het controleren op poliepen met 40% is verbeterd. of AI op retinascans trainen om Alzheimer en Parkinsons in een vroeg stadium te kunnen vaststellen. en we kennen allemaal denk ik wel de melanoom scanners.

Niet alles is kommer en kwel. Bepaalde automatisering kan druk in de zorg doen afnemen en/of de zorg aanzienlijk verbeteren. Ik juich deze innovaties enorm toe.
Je moet wel uitkijken met dit soort dingen stel je behandeld iemand in vroeg stadium en het gaat fout bij de ingreep terwijl je niet weet of de persoon last van krijgt.
Zelfde geld ook voor borstkanker er word veel te veel gevonden door ai waardoor veel mensen dus eigenlijk zonder dat het echt nodig is worden behandeld ,ze krijgen er nooit last van of sterven eerder door andere oorzaken.

Dit is een van de redenen dat de kosten de pan uit stijgen en je iedereen tegenwoordig hoort over dat ze borstkanker hebben..
Het demissionaire kabinet geeft wel erg graag geld uit he ?
Welke regering geeft geen geld uit?
Dat het demissionair is is niet zo relevant, Nederland staat niet stil en moet in de tussentijd gewoon voorzien worden in zijn behoefte.
Plus dat de (nieuwe!) Tweede Kamer op elk moment kan besluiten om geplande uitgaven van de regering ongedaan te maken. Als ze dat niet doen (al is dat vaak pas een paar dagen/weken later) kan je er dus van uit gaan dat ze het er mee eens zijn.
De overheid heeft 433,6 miljard begroot voor 2024, deze 108 miljoen valt weg in het geheel.
Dat wordt bij bijna alles gezegd en zo kom je uiteindelijk op een begroting van 433 miljard uit..

We hebben voor een paar honderd miljoen een generatie studenten genaaid, maar op andere plekken wordt het uitgegeven alsof het niets is.
Ja lastig, helaas heeft de meerderheid van de stemmers in Nederland op de partijen gestemd (PvdA, VVD, D66 en GroenLinks) die in 2014 de basisbeurs hebben afgeschaft. Het voorstel werd gesteund door deze partijen met het doel om geld vrij te maken voor kwaliteitsverbetering binnen het hoger onderwijs. De verwachting was dat dit op termijn ongeveer een miljard per jaar zou opleveren voor investeringen in onder andere meer docenten en betere studentenbegeleiding.
Misschien dat ze mij dan ook even een paar miljoen kunnen overmaken? Het valt toch weg in het geheel :)
Als je met een goed plan komt hoe dat de rest van Nederland te goede komt zeker. ;)
Regeringen geven geld uit ja. Moet het land op slot terwijl een formatie loopt?
Ja, want we kunnen het ons als maatschappij niet veroorloven om alle uitgaven per direct stop te zetten

Dan komen veel mensen en sectoren in de financiële problemen en lopen we als land achterstand op.

Zeker omdat een nieuw kabinet in mijn opinie nog minstens een halfjaar zal duren, lijkt het me dus terecht om daar niet op te wachten, en de economische en maatschappelijke ontwikkeling op gang te houden.
Goed om te zien dat er dit soort subsidies er komen.
Ik werk zelf niet in de zorg wel als IT in een zorgbedrijf gewerkt, Maar als ik hoor dat mijn vriendin dagelijks meer bezig is met administratief werk dan voor de mensen zorgen en dat de wijkzorg meer bezig is met rapporten schrijven en formuleren invullen dan daadwerkelijk zorg verrichten en onder de mensen zijn.
Dan lijkt me dat een goeie automatisering hier verschil in kan maken of ander tech.

Ik snap dat veel mensen bang zijn voor AI bots of andere AI, maar als dit een oplossing is voor dit probleem. Waarom dan alleen meer mensen proberen in te zetten in plaats van kwaliteit verbeteren.
Hier hetzelfde. De vragenlijst die ze moet invullen voor de verzekering bestaat uit 13 domeinen.
Vervolgens hebben ze wel een tablet, maar daar wordt natuurlijk niet mee gewerkt, want daar valt voor geen meter op te typen. Dus worden en maar a4jes uitgeprint, omdat vervolgens alsnog op kantoor in te vullen op het online systeem.

Dus geef iedereen die dit soort werk moet doen in de wijk een laptop + 5g internet. Maar goed dat zal we weer te duur zijn de zorginstelling.
Hoezo moeten we wel (weer) meer dan 1 Miljard aan Oekraïne overmaken maar word er dan zo'n bescheiden bedrag gebruikt voor onze eigen zorg? Begrijp dat dat land geld nodig heeft voor wapens enzovoort maar deze bedrag verhoudingen vind ik niet kloppen.

[Reactie gewijzigd door thakgrandka op 22 juli 2024 15:35]

Groot deel van de steun aan Oekraïne wordt in ons eigen land uitgegeven, of bestaan uit oud al bestaand materieel dat we toch over hebben. Er gaat maar weinig daadwerkelijk geld naar Oekraïne.
Je bedoelt wordt in Amerika uitgegeven. Het materiaal dat we weg geven moeten vervangen met grotendeels Amerikaans spul.
nee, we gingen dat spul toch al vervangen.
Maar ik bedoeld met geld in eigen land uitgeven meer andere dingen.

[Reactie gewijzigd door Countess op 22 juli 2024 15:35]

Dat is het punt niet, we vervangen dat spul nog steeds met Amerikaans spul. We geven die miljarden dus niet hier uit aan onze eigen economie maar aan die van een ander.

4,4 miljard steun beloven aan Oekraine, terwijl we hier apps gaan ontwikkelen om de problemen en tekorten in de zorg op te lossen. Dat mag miljoenen kosten, geen miljarden.

Denk dat het daarom gaat. Dat steekt bij een hoop mensen. En terecht.
Nee, het punt was dat we het geld voor het vervangen toch al gingen uitgeven, dat heeft niks te maken met steun of niet voor Oekraïne. Het slaat dus helemaal nergens op om dat in de schoenen van Oekraïne te schuiven.

Als je de discussie wil voeren of we geld aan defensie moeten uitgeven of aan onze eigen zorg, prima, maar dat is een compleet andere discussie.
Onzin, Oekraïne is nu belangrijk. Dat moet je los zien van onze eigen zorg. Als we Ukraine nu niet helpen is onze zorg systeem het laatste waarover we ons druk hoeven te maken over een aantal jaar.
Waarom precies?

Denk dat het terecht is dat mensen opmerken of al die miljarden naar Oekraine wel echt nodig zijn als hier de zorg blij moet zijn met investeringen van miljoenen, en dan niet aan personeel maar aan apps om te zorgen dat we dat personeel uberhaupt niet meer nodig hebben.
Zeker, maar ik zie niet direct wat Oekraïne hiermee te maken heeft. Dit is ook een favoriet onderwerp van de Russen om onze democratie te ondermijnen en onze toewijding te laten afzwakken.
Ik bedoel, als het binnenhof 2 miljard kost om te renoveren, waarom gaat het daar niet over maar wel over Oekraïne? Dat geld voor Oekraïne wordt voornamelijk hier besteed dus is een zeer kortzichtige reactie.

[Reactie gewijzigd door dylan111111 op 22 juli 2024 15:35]

Als we Ukraine nu niet helpen is onze zorg systeem het laatste waarover we ons druk hoeven te maken over een aantal jaar.
Het ging me specifiek om deze opmerking. Waarom precies?
Dit is ook een favoriet onderwerp van de Russen om onze democratie te ondermijnen en onze toewijding te laten afzwakken.
En waarom is het vragen stellen over het uitgeven van miljarden meteen iets van "de Russen"? En waarom precies ondermijnt dit de democratie? Zeker gezien het feit dat er zat mensen zijn die ook tegen de 2 miljard voor het Binnenhof zijn. Alleen hebben we het bij Oekraine over 4,4 miljard die Rutte heeft beloofd. Dat is nog meer geld, dus halen mensen het Oekraine onderwerp aan en niet de 2 miljard van het Binnenhof.

Ook vraag ik me af in hoeverre de stelling klopt dat we dat geld hier uitgeven. We kopen immers nieuw materieel van Amerikaanse producenten, niet van Nederlandse. Die 4,4 miljard gaat dus niet terug onze eigen economie in.

[Reactie gewijzigd door Juggernaut1987 op 22 juli 2024 15:35]

Ik denk dat je met wat google zelf antwoord op deze vragen kan vinden. Daarnaast lijkt 4,4 miljard veel maar op 433,6 miljard is dat het zeker niet. Zeker niet in een (proxy?) oorlog tegen Rusland.
Het is al jaren kritiek de zorg. Meer geld gaat niet spontaan meer mensen opleveren. Kom maar met een voorstel voor een oplossing.

Edit 19/04: dat dacht ik al, geen reactie meer.

[Reactie gewijzigd door dylan111111 op 22 juli 2024 15:35]

433,6 miljard naar de zorg in Nederland voor Nederlanders. 1 miljard naar Oekraine....
https://www.rijksoverheid...-en-uitgaven-van-het-rijk
Wat vind je verhoudingsgewijs niet kloppen?

Oh en als Poetin klaar is met Oekraine gaat hij stoppen???
Van die 433.6 miljard gaat er maar 26% naar de zorg. Nog steeds een groot bedrag, maar blijkbaar niet genoeg, daarom kampt de zorg al jaren met tekorten.

Rutte heeft Oekraine inmiddels 4.4 miljard belooft, een hoop geld als er maar 2 miljard wordt uitgegeven aan het ondersteunen van minima.

Er zijn veel mensen die liever zien dat we die 4.4 miljard dus niet uitgeven aan een oorlog waar we eigenlijk helemaal niets mee te maken hebben. Veel van mensen vinden de 2 miljard voor het Binnenhof ook geldverspilling en zien dat liever weer naar de zorg en bijvoorbeeld onderwijs gaan.
Oh en als Poetin klaar is met Oekraine gaat hij stoppen???
Denk jij van niet? Zo ja, waar baseer je dat op?

[Reactie gewijzigd door Juggernaut1987 op 22 juli 2024 15:35]

U vergist zich in een eenmalige of laten we zeggen tijdelijke uitgave, ten opzichte van een structurele uitgave. De zorg kosten zijn nu al onhoudbaar, daar moet niet meer geld naar toe maar veel minder.
De kosten moeten worden verminderd, niet door slechtere zorg, maar minder of slimme administratie, inkopen van medicijnen op eu niveau ga zo maar door.
Het heeft Rusland 2 jaar gekost om Oekraïne te verslaan (bijna dan), en jij denkt dat ze wat tegen een NAVO land kunnen beginnen?
433,6 miljard naar de zorg in Nederland voor Nederlanders. 1 miljard naar Oekraine....
https://www.rijksoverheid...-en-uitgaven-van-het-rijk
Volgens je eigen link, gaat er 'slechts' 112,7 miljard naar de zorg, geen 433,6
Zou liever zien dat we niet jaarlijks 19 miljard uitgaven aan asiel.
Wat Wilders en Baudet zeggen is niet per se waar : (voor diegene die dat nog niet door hadden)
https://pointer.kro-ncrv....-20-miljard-euro-per-jaar
Feit is dat we het niet weten omdat migratie een breed verschijnsel is met pro's en contra's
(slechts een klein deel van de influx is asielzoeker, zie Amsterdam)
Overigens piept en kraakt Nederland vanwege personeelstekort dus de gehele discussie is onzin want over x jaar halen we met bakken mensen naar binnen (of we moeten meer wachten accepteren en dat vinden Nederlanders niet leuk)
Nog een feitje, van de influx is slechts 11% asielzoeker:
https://nos.nl/artikel/24...-die-naar-nederland-komen
Cijfers gebaseerd op een uitgebreid onderzoek aan de UvA vs een vlugge "factcheck" door pointer.

Je downplayed nu asiel maar dat is het merendeel van die kosten. 1100 asielzoekers per week, jaar in jaar uit, waarvan het merendeel permanent in een uitkering eindigt is niet niks en kan een land niet oneindig dragen.
We hebben 30.000 asielzoekers in hotels en vakantie parken zitten omdat er geen plaats meer is en dan zeggen mensen zoals jij dat er geen probleem is. De kosten zijn sinds dit rapport alleen maar toegenomen mede dankzij die noodopvang.
Als we niet oneindig en permanent deden opvangen dan hadden we nu ook fatsoenlijk plek gehad voor de Oekraïens die onze hulp nodig hebben.

[Reactie gewijzigd door Rogers op 22 juli 2024 15:35]

Ik hoorde dit al decennia geleden, er was toen z’n partij die verboden werd. Van een andere partij werd de partijleider veroordeeld.
Toen waren de verhalen ook ze pakken onze huizen af en pikken onze banen in.
Ik kan je verzekeren dat het allemaal wel mee viel. Banen in overvloed, huizen worden niet gebouwd omdat de gemeente geen locaties vrijmaakt.
En als je de link had gelezen zie je dat ,precies dat onderzoek in twijfel wordt getrokken;

"Forum betaalde 30.000 euro voor het onderzoek, dat concludeert dat immigranten Nederland gemiddeld meer kosten dan ze opbrengen. De partij had geen enkele inhoudelijke bemoeienis, verweerde Van de Beek zich eerder in een interview met het Financieel Dagblad (FD). Maar dat kon niet voorkomen dat het werk grotendeels - met uitzondering van de PVV en FvD - werd genegeerd. De Universiteit van Amsterdam (UvA) vroeg Van de Beek zelfs het logo van de instelling van zijn rapport te halen, omdat het niet inhoudelijk betrokken is geweest. Iets dat de auteurs tot nog toe weigeren"

Ik zeg niet dat immigranten geen geld kosten, ik zeg dat het lastig is een kosten baten analyse betrouwbaar te doen. Uiteindelijk gaat het allemaal om de wil om mensen op te vangen.

Overigens is het allemaal een zinloze discussie want we hebben keihard mensen nodig in Nederland.
Dat zie je ook aan de samenstelling van de immigratie;
Het overgrote deel van de immigratie is dan ook mensen die komen werken, slechts 11% doet asielaanvraag.
https://nos.nl/artikel/24...-die-naar-nederland-komen

En als we die mensen beter begeleiden leveren ze ook in grotere getalen een bijdrage aan de oplossing van ons arbeidstekort;
"In 2040 is een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder."
https://www.cbs.nl/nl-nl/.../bevolkingsgroei/toekomst
Diversiteit is juist onze kracht!
Waaruit blijkt dat precies?
https://www.cbs.nl/nl-nl/...-alle-delen-van-nederland

Al jaren

Media aandacht is wat anders dan een toenemend probleem
Probleem is dat er een App gemaakt wordt om de zorg te verlichten, maar (oudere) mensen het dan zelf mogen uitzoeken. Bij Medgemak ondersteuning nodig? Die kun je in de bibliotheek krijgen van vrijwilligers, er is geen telefoonnummer om te bellen.
Dat is inderdaad de grootste issue. Ouderen bellen. Bedrijven willen niet meer dat mensen bellen.

"Gebruik de app maar", er daarbij vanuit gaande dat ouderen een apparaat hebben waar die app op geinstalleerd kan worden, er dan vanuit gaande dat ouderen dat apparaat kunnen gebruiken, er dan vanuit gaande dat die ouderen een app kunnen installeren, ervanuit gaande dat die ouderen dan die app uberhaupt weten te bedienen, en er dan nog eens vanuit gaande dat ouderen bij vragen denken "oh ik moet de app hiervoor gebruiken".

Al deze aannames laten voor mij zien dat er totaal geen oog is voor de hele customer journey.
Er is enkel oog voor "de app". Zorgelijk wel, want je kunt inderdaad niemand bellen om geholpen te worden.
Ik vraag me toch af of ze dat geld niet beter kunnen steken in het aantrekkelijker maken van het werk voor zorgverlenend personeel. Als je hoort met hoe weinig man ze tegenwoordig ouderen- of gehandicaptenzorg moeten bewerkstelligen, lijkt me iets meer mens en iets minder robot geen vreemde wens. Ik hoop niet dat dit een poging is om wanbeleid in de zorg op te lossen met "tech". Ik zeg dit overigens als iemand die aan experimentele MRI spoelen heeft gesleuteld gesoldeerd, dus ik zie de meerwaarde van tech in de zorg wel degelijk.
Je hebt een heel goed punt. Er worden apps ontwikkeld die problemen op moeten lossen die zijn ontstaan door gebrek aan mensen. En denk je logisch na weet je nu al dat deze apps het probleem niet op gaan lossen omdat er nooit over de gehele customer journey wordt nagedacht.

Ouderen bellen als ze iets nodig hebben of willen weten. Dat wil men niet meer "gebruik de app maar".
Hebben die ouderen een device voor een app? Kunnen ze daarmee omgaan? Kunnen ze zelfstandig een app installeren? Kunnen ze zelfstandig een app gebruiken? Denken ze uberhaupt "hiervoor heb ik de app nodig"?

Zijn allemaal vragen waar men aannames over maakt en beantwoord met "ja" terwijl in de realiteit ouderen bij aanname 1 al afgehaakt zijn omdat ze uberhaupt geen device voor een app hebben, laat staan dat ze weten hoe ze het apparaat gebruiken.
Ik werk in de zorg en was/ben een groot liefhebber van alles wat met computers te maken heeft.
Maar de digitalisering van de zorg is voor het grootste gedeelte gericht op beheersing en controle. Neem het digitale dossier; pagina 1: hoeveel geld neemt iemand mee, pagina 10: hoe gaat het met de client.
Rapporteren: uitsluitend op concrete doelen, hoelang heeft iemand gefietst? Opschrijven dat iemand verdrietig was is niet in een staafdiagram te verwerken en dus niet rapporteren.
En met die staafdiagrammen van het fietsen kunnen we dan pagina 1 van het dossier weer invullen: hoeveel budget krijgt iemand.
Aan de andere kant waren er een stel verpleegkunde studenten die mijn dementerende moeder een pratende ict bloempot (Tessa genaamd geloof ik) wilden geven om de eenzaamheid te verlichten. Een soort Siri/Alexa oplossing in bloempot vorm. Ik zag mam de bloempot al water geven in gedachten. Bij de presentatie bleek het een flop. Maar wel weer een verdienmodel voor handige jongens.
Nog meer tech in de zorg: Nein Danke!
Als iemand met ervaring in zowel medische techniek als in IT zie ik het probleem van dit soort potten geld dat het totaal doelloos is. Wat gebeurt er: men gaat aan de slag om ideeën aan de man te brengen niet omdat het een goed idee is, maar omdat er een pot geld beschikbaar staat. Altijd resulteren dat in een paar dozijn aanvragen elk vol met een spaghetti aan populaire keywords. Veel van deze projecten worden opgezet voor de korte duur, om met zo min mogelijke investering geld binnen te halen. Dat klinkt misschien heel cynisch, maar dat is mijn persoonlijke ervaring na lang in dit veld te hebben gezeten.
Aanvragers kunnen maximaal 25.000 euro ontvangen voor het opstellen van een strategie en het ontwikkelen van een implementatieplan, meldt het kabinet. Voor de daadwerkelijke implementatie, evaluatie en opschaling kan maximaal 750.000 euro subsidie aangevraagd worden.
Dit soort projecten hebben vrijwel nooit gewerkt, en dat gaat het in de toekomst ook niet doen. Al deze projecten gaan stranden en daar hoef je geen expert voor te zijn om dat in te zien. Hetzelfde gebeurt ook regelmatig in de academische wereld, maar daar verwachten we ook niet direct een resultaat. Deze pot geld gaat om procesverandering en daar is dit niet het middel voor.

De grote problemen in de techniek in de zorg spelen rond het hoogste niveau, dat moet je via beleid en management eerst veranderen. Bottom-up, zoals deze pot geld ondersteund, is er al genoeg innovatie in de markt. Maar de grote partijen werken dit tegen. Denk o.a. aan ziekenhuizen die zich hebben gebonden en nu vast zitten aan ChipSoft's HiX of het Amerikaanse Epic. Monolithische, proprietary data management software met vendor lock-in, waarbij innovatie op elke manier dan ook tegen wordt gewerkt door die partijen. Zelfs om de hele database leeg te trekken en te repliceren in een self-managed database heb je toestemming nodig van het bedrijf. Elke vorm van innovatie moet door het bedrijf zelf gaan en dan bakken ze wel even een dichtgetimmerde API voor je, natuurlijk tegen meerkosten.

En dan zit het hem niet alleen in de quasi-monopolies die er zijn in de markt, maar ook zorgmanagers schuiven techniek op de lange baan. Vele zorginstellingen betalen miljoenen voor een software pakket per jaar, enkel omdat ze dan van de verantwoordelijkheid af zijn. Het soort software die elk ander groot bedrijf uit open-source trekt met eigen talent in-house. Het is makkelijker om iets kant en klaar af te nemen, met alle lange-termijn gevolgen van dien, dan vooruit plannen en concessies maken. Daar gaat deze pot geld niets aan veranderen, en daarmee kan het doel van procesverandering ook nooit behaald worden.

[Reactie gewijzigd door Fox op 22 juli 2024 15:35]

De adviseurs, analysten en consultants staan al in de rij, paar rapportjes, berg gespreken, beetje halfbakken pakketje neerslingeren, wat cursussen.. om volgend jaar weer opnieuw te beginnen.
Neuh. Genoeg kleine bedrijfjes op de markt die aan de slag willen met zorgportalen, ZIBS, FHIR, etc.
Zou volgens mij niet verkeerd zijn om al die adviseurs, analisten en consultants voor ze zo'n project beginnen eerst 2 weken moeten meedraaien in de zorg en op die manier de pijnpunten zelf ervaren. Ik heb geen idee wat die pijnpunten zijn, maar het meemaken ervan lijkt mij een hele goede manier om dat inzicht op een andere manier te krijgen.
Ze kunnen beter geld uittrekken voor zorg in de Tech wereld

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.