Het verhaal van Baudet was meer gericht op de emotie, dan op de waarheid. Een wij tegen hun gevoel willen planten. Met brandende 5G masten als gevolg, ook gingen er 4G en 3G masten in de fik. Dat zegt wel iets over het niveau van de gemiddelde FvD activist.
En hier moeten we oppassen met stellingen.
Even vooraf: in mijn beleving is het gevaar van 5g onzin (of in elk geval niet anders dan 2g, 3g of 4g).
Je spreekt over puur emotie. Maar dat hoeft niet waar te zijn. Goede kans dat het daadwerkelijk hun waarheid is. Goede kans dat dhr Baudet en zijn aanhangers oprecht geloven in het feit dat 5g potentieel gevaarlijk is.
Het feit dat die mensen dat geloven moet je serieus nemen. Als jij hun angst niet serieus neemt, kun je ze ook niet uitleggen dat de feiten anders zijn.
Er zijn uiteraard mensen die principieel, tegen alles wat de overheid zegt, zijn. Er zijn schijnbaar mensen die vrij letterlijk bij ieder protest aanwezig zijn. Of het nou 5g, vaccinaties, stikstof of Europa is. Het maakt niet zo veel uit. Als het kabinet A zegt, zeggen die mensen anti-A.
Het klinkt ergens te onzinnig voor woorden, maar je moet dit serieus nemen. In de beleving van die mensen is de overheid oprecht bezig om ‘het volk’ kapot te maken op enige manier. Deze beleving komt ergens vandaan.
Door die mensen voor gek te verklaren (of Wappie te noemen), voed je deze beleving alleen maar.
“Zie je wel!! Ze doen net of we gek zijn. Ze zetten de schapen tegen ons op!!”
Met de opkomst van social media (in de breedste zin, dus inclusief YouTube en thema-fora en dergelijke), krijgen alle denkbeelden ineens een veel publiekere en bredere uiting. Dus ook de mensen met deze denkbeelden.
Dat zegt wel iets over het niveau van de gemiddelde FvD activist.
Iemand die oprecht bang en/of boos is, is vatbaarder voor informatie die op dat moment aansluit op die emotie. “Zie je wel!!”.
Dat is
niet een-op-een te koppelen aan opleidingsniveau, intelligentie en/of maatschappelijke status. Er is volgens mij relatie de twee, maar je kunt dat een-op-een koppelen.
Het is in de praktijk heel moeilijk om een onderbouwde, gefundeerde mening te vormen over iets waar je geen diepgaande kennis hebt.
Bijvoorbeeld: Puur anekdotisch:
Ik beschouw mezelf als een persoon met minimaal een normale intelligentie in een maatschappelijk gezonde leefomgeving. (Niet arrogant bedoelt)
Bijvoorbeeld: Ik ben in de overtuiging dat wifi ongevaarlijk is. Ik heb geen diepgaande kennis van wifi, radiogolven, radiostraling, hoe celweefsel daarop reageert en hoe moleculaire bindingen daarop reageren.
Ik ben professioneel zelf een Linux engineer en ben opgeleid als microbioloog.
Er zitten dus heel losjes wel wat verbindende factoren tussen mijn opleiding, werk en wifi-straling, maar dat is ruimschoots onvoldoende om dat echt wetenschappelijk te kunnen onderbouwen.
Toch ben ik in de overtuiging dat het zo is.
Ofwel: We moeten die denkbeelden serieus nemen.
Aan de andere kant van de medaille zijn er natuurlijk ook mensen die daadwerkelijk desinformatie willen verspreiden. Ze weten dat het niet waar is. Maar ze willen om een of andere reden (bijvoorbeeld) de overheid in diskrediet brengen. Ze gaan informatie verzinnen en dat uitzenden. Mensen die al boos en bang zijn, kunnen dit oppakken.
In mijn beleving moeten we dit probleem dus aan twee kanten aanpakken. Niet alleen desinformatie aanpakken, maar ook de redenen aanpakken waarom mensen er vatbaar voor zijn.
Edit: (een zwik taalfoutjes eruit gehaald

)
[Reactie gewijzigd door lenwar op 23 juli 2024 10:01]