Nederlands kenniscentrum halfgeleiders krijgt 12 miljoen euro subsidie

De Europese Commissie keurt een subsidie van 12 miljoen euro goed voor de oprichting van het Chip Competence Centre, een Nederlands kenniscentrum over halfgeleiders. Van dat bedrag komt 8 miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken en de overige 4 miljoen vanuit de EU.

Het Nederlandse kenniscentrum, met de afgekorte naam ChipNL CC, moet kennis en expertise bieden over 'halfgeleiders, quantum en fotonica', zo meldt de Rijksoverheid. Het centrum moet onderdeel uitmaken van een Europees netwerk van 27 kenniscentra 'om deze cruciale technologie strategisch te versterken'. De publieke financiering wordt mogelijk gemaakt door de in 2023 aangenomen EU Chips Act.

Het geld gaat naar het consortium ChipNL, dat het kenniscentrum gaat opzetten. Onder meer Brainport Development, ChipTech Twente, High Tech NL, imec Netherlands, Oost NL, TNO en de Technische Universiteit Eindhoven werken binnen dit consortium samen. Het is nog niet duidelijk hoe het kenniscentrum praktisch ingericht wordt. Volgens het persbericht wordt het kenniscentrum verspreid over de Brainport-regio rondom Eindhoven en ergens in Twente. Het is ook nog niet bekend wanneer het centrum er zou moeten komen. Het ministerie van Economische Zaken heeft niet voor publicatie van dit artikel gereageerd op vragen van Tweakers.

Door Yannick Spinner

Redacteur

16-12-2024 • 17:01

9

Reacties (9)

9
9
5
1
0
2
Wijzig sortering
Het idee achter de competence centers, is om een centraal aanspreekpunt per lidstaat te hebben dat als woordvoerder van alle semiconductor bedrijven in die lidstaat kan fungeren.

In Nederland hebben we ruim 100 high tech bedrijven die iets doen met semiconductors - Equipment, design, packaging, testing etc - en daarbinnen zijn er uiteraard weer tientallen vakgebieden en vele nuances. Het is enorm complex, en het is begrijpelijk dat onze ambtenaren dit speelveld niet kunnen bevatten - dat is al best lastig voor mensen die zelf hun hele leven in deze industrie werken. Een complexe chip ziet 200+ processtappen en gaat over tientallen landsgrenzen voordat het in een product voor een eindgebruiker terechtkomt.

Dus hoe bepaal je waar je in moet investeren, en wie doet dat? Voorbeeld: Nederland is heel sterk in RF chipdesign en geintegreerde fotonica, en het is erg zinvol om in die kennis en het verdienvermogen van die kennis te investeren. Maar IC design van b.v. een geheugenchip in sub 10Nm nodes is totaal zinloos in Nederland, daar zou je geen euro en geen minuut in moeten investeren.

Het is onmogelijk voor Brussel om deze complexiteit te bevatten en te begrijpen waar het geld van de ChipsAct aan uit moet gaan. Het idee van een Competence Centers per lidstaat om hierin te adviseren is in basis goed. Alleen zien we nu helaas dat alles weer zo verschrikkelijk langzaam gaat. We zijn na aankondiging van de EU Chips Act alweer 2 jaar verder met heel veel gepraat en veel te weinig actie.

De EU doelstelling om onze rol in semiconductor van 8% naar 20% te brengen per 2030 is - om het zacht uit te drukken - nog niet bepaald een done deal.

[Reactie gewijzigd door Timewa op 16 december 2024 19:25]

27 taartpunten in Europa. Denk dat er beter 1 gestroomlijnde taart zou staan ergens in Europa. Met dit soort beleid is het geen wonder dat sinds 2008 de Europese Economie ver achterblijft op die van de VS.
Het komt mij in elk geval suboptimaal over.
Al je geld inzetten op 1 kenniscentrum is beter dan het spreiden? Er is vast onderzoek gedaan over de effectiviteit van subsidie centreren of spreiden, dus heb je een bron? ;)
En met de vele leden van de EU is dit simpelweg de politieke realiteit, of centreren nu effectiever zou zijn of niet. Dat is 1 van de (historische) inherente eigenschappen van Europa. Doe je niks aan.
Ik heb zo’n 8 jaar lang Europese en Nederlandse innovatie subsidies geëvalueerd. Elke keer is de conclusie: Focus en Massa. Maak gerichte keuzes en zet er langdurig je gewicht achter.

12M is peanuts. Dat is 100 FTE voor 1 jaar, en dan heb je geen hardware of gebouw…
Exactly, 12M is gewoon belachelijk. We hebben ASML al met moeite in het land gehouden. Maar met deze extreem gierige houding van NL is het geen wonder dat alle kennis en ervaring het land uit vlucht.
Waarvan 6 miljoen weer op gaat aan verantwoording opgesteld door externe consultants.....
Meestal is het evaluatie budget zo’n .5!tot 1% van de subsidie in een programma.
Niet zo scheutig als je t zo bekijkt; van elke 100 uur die je werkt kijk je er 1 terug of je goed bezig bent geweest…
12M is peanuts. Dat is 100 FTE voor 1 jaar, en dan heb je geen hardware of gebouw…
Meer waarschijnlijk 20 FTE wetenschappelijk en administratief personeel en over een paar jaar verdeeld enkele honderden studenten, AIO's en postdocs die hier ervaring van onschatbare waarde opdoen.
Een schijntje in vergelijking met wat het oplevert.
was Philips maar in Stadskanaal gebleven

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.