EU geeft Duitsland toestemming voor subsidiëring van nieuwe chipfabriek

De Europese Commissie heeft Duitse staatssteun voor de bouw van een nieuwe chipfabriek in Dresden goedgekeurd. De fabriek is van Infineon, dat een grote variëteit aan chips wil gaan produceren. Duitsland wil de bouw van de fabriek ondersteunen met 920 miljoen euro.

Onder de Europese Chips Act mogen Europese lidstaten staatssteun geven aan chipfabrikanten, met als doel dat Europa minder afhankelijk wordt van buitenlandse partijen. Infineon kreeg in 2023 al toestemming van Duitsland voor de bouw van zijn fabriek, waarna Duitsland de Europese Commissie om toestemming vroeg voor het geven van staatssteun voor de ontwikkeling van deze fabriek. Die toestemming heeft de Europese Commissie nu gegeven.

Als onderdeel van de afspraak over de staatssteun heeft Infineon toegezegd dat het in Europa gaat investeren in onderzoek naar en ontwikkeling van de volgende generatie chips. Ook belooft het bedrijf bij te dragen aan crisisparaatheid door prioriteitsorders uit te voeren in het geval van een leveringstekort. Daarnaast verleent Infineon mkb-bedrijven en onderzoeksorganisaties toegang tot zijn nieuwe faciliteit om te testen en voor werk aan prototypes.

De nieuwe fabriek gaat powersemiconductors en analoge- en mixedsignalchips produceren. Dergelijke chips worden onder andere gebruikt in voedingen, zoals oplaadsystemen en auto's. De geproduceerde chips worden gebruikt in industriële, automotive en consumentgerichte toepassingen. De fabriek moet in 2031 op volledige capaciteit draaien.

Infineon-chipfabriek Dresden
Een render van de nieuwe chipfabriek in Dresden. Bron: Infineon

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

20-02-2025 • 12:12

33

Reacties (33)

33
33
18
2
0
14
Wijzig sortering
Goede zaak, Europa eindelijk in beweging. Zal niet zo efficiënt noch innovatief gaan als in de VS of China, daar waar de echte knappe koppen zitten.. maar hopelijk draagt het bij aan het minderen van onze achterstand.

[Reactie gewijzigd door Stronk op 20 februari 2025 12:21]

Ach, we hebben toch ook asml en andere chip-bedrijven in Nederland? Dit moeten we goed kunnen in Europa!
ASML is afhankelijk van de VS, zonder bepaalde Amerikaanse patenten kunnen zij de machines niet produceren. Één van de reden waarom de VS Nederland onderdruk kan zetten om niet te leveren aan China.
Ik snap wat je zegt, en dat klopt ook zeker.

Maar het zegt werkelijk niks over de hoeveelheid knappe koppen in NL/EU toch? En daar gingen de voorgaande opmerkingen toch over?

Aan de andere kant, als de VS ons (de EU) aan de kant blijft schuiven en verdragen op blijft zeggen/aan hun laars lappen, kunnen wij de verdragen waarmee we patenten van elkaar respecteren toch ook opzeggen/aan onze laars lappen en die onderdelen zelf maken (ging toch om lenzen ofso?). Lijkt mij een stuk makkelijker dan andersom in ieder geval :D

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 20 februari 2025 13:11]

VS is meer afhankelijk van ASML dan wij van de VS. Het mag voor een deels amerikaanse technologie zijn maar wij zijn de enige die de machines daadwerkelijk kunnen bouwen. En de amerikaanse big tech is afhankelijk van de nieuwste en snelste chips etc dus als onze regering nou eens ballen zou tonen dan zal de VS altijd toehappen want haal je de big tech weg is het land kwa economie niet groter dan een gemiddeld EU land. Maarja, sinds mensenheugenis spelen we graag het schoothondje van de amerikanen.
Daar komt nu verandering aan met de komst van een nieuwe president.
Wij worden wakker en gaan nu alles zelf bekostigen.
De nasleep van WOII, Marshallhulp en NAVO heeft ons zover gebracht dat we afhankelijk werden (en wilden zijn) van de VS.
Now is the time.
En anderzijds zullen er ook vast heel veel Amerikaanse bedrijven weer afhankelijk zijn van "onze" patenten.
maar het geld ook andersom als de VS iets wil. En denk eraan dat patenten nutteloos zijjn in veel landen, allen de EU en VS zijn dit hele harde dingen
Pardon? Wij hebben hier de knapste koppen hoor. Socialer regime zorgt voor meer essentiele uitvindingen.
Hopelijk wordt ons regime dan ook snel weer wat socialer ...
Er zijn bij ASML heel veel knappe koppen aan het werk die Expats zijn , dus die borstklopperij is een beetje misplaatst. ASML kan niet alleen drijven op Nederlands talent.

[Reactie gewijzigd door AteZ op 20 februari 2025 16:38]

Yep, maar dat werkt in beide richtingen. Heel wat van onze knappe koppen werken ook voor Amerikaanse bedrijven. Sommige verhuizen naar ginder, sommige blijven hier.

Daarbij, niet alle expats zijn Amerikanen. Er zitten ook ander nationaliteiten bij.
Dat expats 30% goedkoper zijn, zal ook wel wat invloed hebben.
ASML verplichten om geen machines meer uit te leveren aan de VS kan wel eens helpen om dit project sneller op te bouwen. Je voelt aan alles dat de VS, Europa op ieder moment kan gaan naaien op het moment.
En hoe zie je dat gebeuren? De kans is dan natuurlijk erg groot dat de Trump een presidentieel decreet uitvaardigt die zegt dat er geen onderdelen meer aan ASML geleverd mogen worden, en zonder die onderdelen kan ASML de machines niet bouwen, en dus ook niet meer uitleveren.

ASML is nu eenmaal afhankelijk van de VS/Amerikaanse techniek om hun apparatuur te kunnen bouwen, dus we hebben geen keus dan met hun mee te werken.
En als ASML die machines niet kan bouwen zitten de Amerikanen zelf ook zonder. Ze kunnen niet zomaar leveringen verbieden zonder ook in eigen vlees te snijden.
Haal je de big tech weg uit de amerikaanse economie dan bljjft er weinig over van de Amerikaanse economie. Wie wordt er dan harder getroffen: de landen en bedrjjven die gebruik maken van de laatste chips of een land waar de economie draait op big tech? Denk het tweede…
Ook omgekeerd...

Als Nederland zegt, geen spullen meer naar usa, wie gaat er het hardst piepen?

Asml is een voorbeeld van globalisering. Wij plukken de vruchten van internationale samenwerking en vrije markt.

Er komt een dag dat wij zeggen netals rutte zei tegen Trump, wij gaan eruit komen met elkaar ook al vind je het leuk of niet.

Not try solve but we will solve.
Het gaat niet gebeuren, maar als het gebeurt is dat even dikke shit, maar ASML overleeft dat, de Amerikaanse chipindustrie overleeft dat niet.
Dit is een beetje het "pestkop op het schoolplein" verhaal.
Als je die pestkop gewoon het geld geeft waar hij om vraagt zal hij je daarna vast nooit meer lastig vallen.

Net zoals die pestkop gaat Trump gewoon verder escaleren. Op een gegeven ogenblik moet je ook een keer zeggen "genoeg".
Wat is de levensduur nog van deze patenten?
Ze zullen een keer waardeloos worden.
Dat wordt wel lastig, helft van de patenten in ASML machines zijn Amerikaans.
Nja... De Amerikaanse Supreme Leader heeft er geen issues mee om het andersom te doen.
Niet overdrijven. De patenten zijn allemaal ownership van ASML.
daar waar de echte knappe koppen zitten
Het ICF heeft regio Eindhoven de slimste regio van de wereld genoemd. Daarnaast hebben we in Europa heel wat prominente onderzoekscentra zitten. Vergeet instituten als: CERN, ITER, JRC, en Fraunhofer Society niet. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden.
Zal niet zo efficiënt noch innovatief gaan als in de VS of China, daar waar de echte knappe koppen zitten..
Ze hebben allemaal machines nodig die gewoon door ASML gebouwd worden hoor.
Als we ons daar druk over maken, dan kunnen we die mensen ook hierna toe halen. :)

Wij hebben wel (meer) zekerheden, en geen president die het hele land sloopt voor eigen gewin.
Ik hoop juist dat we de VS (eindelijk) loslaten, en eens focussen op ons eigen markt. Dat betekent ook investeren in kennis en mensen.
Ik vind het vooral belangrijk dat er nu een chip bedrijf gesubsidieerd wordt welke ook een Europese afkomst heeft (en hopelijk niet teveel in handen van non-eu is)
Gezien de belastingbetaler meebetaalt hiervoor, kunnen ze ook meegenieten van de winst? Of socialiseren we enkel de investering maar blijven de winsten privé?

Dat dit voor werkgelegenheid zorgt kan prima. Maar als we onderwijs meer subsidieren dragen we ook bij aan een maatschappij met meer kunde en meer belastingbetalers... daar groeit de staatskas ten minste van.
Ik denk dat jezelf het antwoord wel weet op die vraag. ;)

De reden dat 'we' het doen is heel simpel, de oorlog en spanningen om ons heen.
Dan liever een fabriek met dikke winsten, dan een Intel waar we (nog) meer op gaan betalen.
Gezien de belastingbetaler meebetaalt hiervoor, kunnen ze ook meegenieten van de winst? Of socialiseren we enkel de investering maar blijven de winsten privé?

Dat dit voor werkgelegenheid zorgt kan prima. Maar als we onderwijs meer subsidieren dragen we ook bij aan een maatschappij met meer kunde en meer belastingbetalers... daar groeit de staatskas ten minste van.
Het gaat niet om het hebben van een maatschappij met meer kunde, het gaat erom dat we niet royally fucked zijn als een president zoals de huidige in de VS opeens zegt dat allerlei tech-producten niet meer geleverd mogen worden (of 2 keer zoveel moeten kosten)
Ik ben de EU heel dankbaar voor het bijdragen aan een maatschappij waarin de mens een stuk centraler staat dan in de VS of in China, maar het feit dat bedrijven overal mee weg komen in de VS en gewoon de concurrentie kapot maken of opkopen heeft er wel voor gezorgd dat ze nu in veel opzichten voorop lopen en dat wij afhankelijk zijn van hun producten. Laatst zelf nog zitten kijken wat nou alternatieven zijn voor het gebruik van AWS maar helaas is alles in Europa toch minder goed en tegelijk duurder. Als Trump NU zegt dat AWS per direct geen applicaties meer mag hosten in Europa dan valt de hele maatschappij hier uit elkaar.
Ik hoop dat de Duitsers ondertussen ook al proactief aan het jagen zijn (vacatures hebben uitstaan) naar knappe koppen, om de chipindustrie gezond te laten draaien. Infineon heeft nu een kleine 60.000 mensen in dienst en dat gaat ongetwijfeld groeien. TSMC VS had al problemen om vakkundige mensen op de juiste plaatsen in te zetten en liet ze overkomen van Taiwan.

Sterker nog; als Intel VS haar zaakjes op orde krijgen gaan ze met hoge salarissen gooien en misschien zelfs mensen uit Intel EU proberen te lokken omdat ze Intel VS een hogere prioriteit willen geven (speculatie, maar de komende 4 jaar moeten we op alles voorbereid zijn vanuit de VS). Om het plaatje compleet te maken; ook Samsung is flink aan het uitbreiden en hebben straks evenredig meer mensen nodig om gezond te kunnen draaien.

ASML investeert al in verschillende Hogescholen/unis, maar waarschijnlijk moeten meerdere instanties (en de EU) zich hier op gaan focussen en proactief naar de toekomst vd chipindustrie kijken.

Het lijkt me, anticiperend op de toekomst, in elk geval wel duidelijk waar we (EU) ons op moeten focussen en meteen de handen uit de mouwen steken.
Super nieuws! Waar mogelijk haal ik vanaf nu ook alleen nog maar producten/software uit de eu. Ook al kost het mij wat meer. Hoop keer op een mooie smartphone.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.