Overheid VS gaat Intel mogelijk minder subsidie geven voor chipfabrieken

De Amerikaanse overheid gaat mogelijk de subsidie voor Intel voor de bouw van chipfabrieken verminderen van 8,5 miljard dollar naar minder dan 8 miljard dollar. Dat komt door het uitstel van investeringen en een recent contract voor het leveren van chips voor het Amerikaanse leger.

Dat contract voor chips voor defensie is drie miljard dollar waard en mede daarom kan de subsidie omlaag, claimt The New York Times op basis van vier bronnen die betrokken zijn bij het traject. De subsidie krijgt Intel op basis van de Chips Act en de Amerikaanse overheid maakte dat eerder dit jaar bekend. De Chips Act werd in 2022 door de Amerikaanse president Joe Biden ondertekend en bestaat onder meer uit een subsidiepot van 52,7 miljard dollar. Die subsidie was al niet definitief.

Render Intel-chipfabrieken in Ohio
Een render van Intel-chipfabrieken in Ohio

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

25-11-2024 • 18:56

17

Reacties (17)

17
17
4
1
0
11
Wijzig sortering
tja, waarom gratis geld geven als je er ook gewoon producten mee kan kopen, sowieso zitten ze allemaal wel in elkanders zak. Benieuwd of onder de volgende president nog steeds zo belachelijk veel uitgaven gaan blijven gedaan worden.
Economisch geredeneer binnen in een land ben ik het met je eens. Maar geopolitiek bekeken vind ik subsidies in de huidige staat van de wereld zo gek nog niet en denk ik dat de EU nu moet overwegen om Intel meer hier te laten investeren met behulp van subsidies als Trump afschaalt. De vrije wereldhandel is steeds meer aan het verdwijnen en we moeten niet naief blijven en stil blijven zitten.

Alle moderne tech waar we van afhankelijk zijn maar niet zelf in handen hebben als EU maakt ons geopolitiek afhankelijk. Dat vind ik het ergste als je daarmee afhankelijk wordt van bijvoorbeeld China maar ook de Amerikaanse afhankelijkheid vind ik totaal niet wenselijk. Om economische redenen, maar ook maatschappelijk-sociale redenen waarbij veel zwakkere regelgeving die milieu en burgers moet beschermen in Amerika voor mij meetelt, een race to the bottom ten koste van Henk, Ingrid en het milieu. Ook geopolitiek, waarin Amerika meer macht over ons heeft als we afhankelijker zijn. Hoe ze daar gebruik van kunnen maken? Nou gewoon, dreigen met minder leveren als het ze uitkomt want dat zie ik ze rustig doen nadat ze hebben gedreigd met NL weren uit het Amerikaanse luchtruim wanneer we hier minder vluchten willen hebben. Trump wil flinke importtarieven heffen, dat maakt dat er geen sprake meer is van een eerlijk speelveld in de Westerse wereld. Start ups hier zien Amerika dan een onbereikbare markt worden terwijl andersom er van alles geëxporteerd kan worden naar de EU. We hebben al weinig grote techbedrijven hier en worden al weggeconcurreerd, dat wordt dan nog erger.

Dan hebben we nog China, waar megaveel wordt gesubsidieerd om maar een zo groot mogelijke speler te worden en deze macht geopolitiek in te kunnen zetten. Zoals het verminderd leveren van belangrijke grondstoffen. Hun goedrecht en ik snap hem in deze ook wel. Maar wat nu als we eens terugslaan na een cyberaanval? Gaat China dan stoppen met het leveren van de magneten die we nodig hebben voor de groene transitie middels windmolens? China is op zoek naar een wereldorde waarin zij een veel grotere rol spelen en met hun visie op mensenrechten, namelijk dat die totaal ondergeschikt zijn aan de belangen van de Communistische partij, vind ik dat geen fijn iets. Nog los van de vraag, wat als Taiwan in Chinese handen valt? Daar worden de meest geavanceerde chips gemaakt, de grootste wereldspeler.

Daar bovenop zie je steeds meer instabiliteit in de wereld, waarvan de VN een goed voorbeeld is. Na de tweede wereldoorlog opgericht om altijd met elkaar in gesprek te blijven maar de laatste jaren meer en meer met de handen op de rug gebonden door veto's. De polarisatie wordt zo sterk dat zelfs tussen Westerse landen steeds meer wrevel ontstaat. Hoezo willen we dan zo afhankelijk blijven van landen die qua ideologie helemaal niet overeenkomen? Of voor een belangrijk deel niet, dat zou je nog kunnen zeggen van de VS. De WTO, waarin niet eens bewerkstelligd kan worden dat China, de tweede economie ter wereld, eindelijk niet meer geclassificeerd wordt als derdewereldland.

Dan stel ik weer de vraag: is het verleiden van Intel met subsidies om hier wat/meer neer te zetten echt zo een gekke overweging waar je niet eens over zou moeten praten?

[Reactie gewijzigd door JT op 25 november 2024 20:57]

Dan stel ik weer de vraag: is het verleiden van Intel met subsidies om hier wat/meer neer te zetten echt zo een gekke overweging waar je niet eens over zou moeten praten?
Je wil dat de EU met Intel doet, wat Amerika met TSMC doet, maar vergeet dat de EU op internationaal vlak een reus op lemen voeten is. Als het puntje bij paaltje komt heeft die geen eengemaakte machtsstructuur die dreigementen kan uiten en uitvoeren waar de echte grootmachten bang van worden. Europese spelers zijn hier nodig, maar die zijn over/uitverkocht en dat is al een probleem dat in de vorige eeuw zijn oorsprong heeft
Helemaal eens hoor. Maar als je binnen de EU toch een structuur kan vinden waarbinnen het wel kan, bijvoorbeeld een groep landen die de subsidies wel wil geven en de vruchten dan ook tussen die landen verdeeld worden en het juridisch ook kan/mogelijk gemaakt kan worden, dan vind ik dat je dat soort dingen op z'n minst moet overwegen. Als Trump nu steeds minder gaat subsidiëren dan betekent het dat we misschien die bedrijven wel met minder geld dan eerder hier kunnen krijgen!
Dat is nu net de oorzaak van het probleem: zo'n structuur is er niet, omdat we nog steeds over landsgrenzen heen moeten werken. Het enige bedrijf dat iets of wat in de buurt komt is Airbus. Alles wat in de computerindustrie groot was in Europa op ARM na is verdwenen of zwaar gedecimeerd: Siemens, Olivetti en in een nog verder verleden zelfs Philips. We spreken dan slechts over pc-bouwers en geen chipontwerpers/fabrikanten waarop een industrie gebouwd kan worden.
"Philips" is een slecht voorbeeld, omdat je daar de oude naam gebruikt. De chipsdivisie van Philips is verzelfstandigd als NXP, en die zijn nog steeds een grote speler.

"PC bouwers" is assemblage, en dat is lage-lonen werk. Dat is niet kritisch.
Mooi niet, dan moet je dat voor alle bedrijven doen, anders is het gewoon concurrentie vervalsing, want waarom Intel wel en een klein fugimugie bedrijfje niet? We moeten gewoon eens ophouden juist met al die sancties en juist meer samenwerken en landsgrenzen opdoeken.
Top, regel jij even met China dat ze morgen niet meer subsidieren en voorwaardeloos hun grondstoffen en producten met ons delen voor eerlijke prijzen :)
Uhm, goed regel jij dat het westen dat ook doet richting China? Want het westen subsidieert ook een hoop, weet je nog dat ASML begon te dreigen met vertrek als de afbouw van de 30%-regeling niet teruggedraaid zou worden en wat dacht je van de WSBO die nu hierom ook verhoogd is.
Nou ja, ik ben niet degene die voorstelt om het niet te doen omdat ik weet dat dat toch niet lukt. In Europa kunnen we zelf beslissen wat we doen (kort door de bocht gesteld) maar denk jij echt dat China alle subsidies laat vallen als wij dat ook doen?
Nee tuurlijk niet, net zo min dat dat hier ooit zal gebeuren, die grote bedrijven hebben genoeg vriendjes in de (plaatselijke) politiek om dat tegen te gaan.
Natuurlijk, als er iemand is die graag in andermans zakken zit is het wel de volgende president
Denk dat tiger bedoelde "haha, trump is een aanrander", tiger's info loopt achter.
Die zit liever ergens anders in :+
Waarom koopt defensie voor 3 miljard aan chips? Zijn ze een soort van inkooporganisatie voor bedrijven als Lockheed en anderen? Dus om schaalvoordelen te halen?
Ook de Amerikaanse overheid moet de broekriem aanhalen. Het begrotingstekort gaat richting de 6%. Dat is gewoon te hoog. Dit is ook deels de rede waarom de inflatie in de VS relatief hoog is onder de Biden regering.
https://www.abnamro.com/r...dsschuld-is-basisscenario

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.