Google Play Store gaat mogelijk gebruikers waarschuwen voor slechte apps

Google gaat in de Play Store vermoedelijk waarschuwingen laten zien als het signalen heeft dat apps mogelijk van lage kwaliteit zijn. Die komen op de detailpagina's van de Play Store en laten onder meer zien dat veel gebruikers de app verwijderen.

Behalve dat er een melding komt dat veel gebruikers de app weer verwijderen, komen er meldingen op de detailpagina dat Google weinig gebruikersdata over de app heeft en dat er weinig actieve gebruikers van de app zijn, meldt Android Authority op basis van een apk-teardown van een bèta van de Play Store-app. Bij zo'n apk-teardown bekijkt de site of er nieuwe interface-elementen in de broncode van de app staan die gebruikers niet kunnen zien.

Daaruit bleek dat de drie meldingen voor op de detailpagina al in de app zitten, al lijkt Google die momenteel niet weer te geven. Een gebrek aan gebruikers of veel verwijderingen van de app wijzen er niet per se op dat een app van lage kwaliteit is. Het zou ook kunnen dat het bijvoorbeeld gaat om een app die hoort bij een evenement, waarbij veel bezoekers de app na het evenement verwijderen.

De meldingen komen dus niet als pop-ups naar voren bij het installeren van de app. Of en wanneer Google de meldingen in de Play Store gaat laten zien, is onduidelijk. Functies die naar voren komen bij een apk-teardown, komen doorgaans weken tot maanden later in de app.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

25-11-2024 • 18:14

19

Reacties (19)

19
18
7
0
0
11
Wijzig sortering
Begin dan maar met waarschuwen voor de lage kwaliteit playstore. Het is de laatste tijd echt een zooitje. Probeer je een app met de exacte naam te vinden, staan er heel andere apps allemaal gesponsord bovenaan. Naast de achterlijke hoeveelheid aan apps met dezelfde functie maar de een met nog meer reclame als de ander.
Niet dat dit Google Play goed maakt, maar volgens mij heeft de App Store ook zo'n probleem, bijvoorbeeld wanneer je Microsoft Authenticator zoekt, krijg je een andere vage Authenticator app die zeer zijn best doet om een gelijksoortig logo te hebben.
Ja ook als Android dev is dat zeer storend. Ze enshittificaten de boel, en de gebruiker gaat er niet op vooruit als ie telkens grotendeels gesponsorde zoekresultaten krijgt.
Anoniem: 201953 @MrDrako26 november 2024 10:03
Zet Google de hak dwars:
Met de alternatieve cliënt Aurora Store kun je filteren op:
-gsf afhankelijk
-betaald
-met reclame.
Ook kun je apps van Google en F-droid eruit filteren.
Je kunt het naast Play Store gebruiken om de apps automatisch te updaten, dat doet (mag?) Aurora Store namelijk niet

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201953 op 26 november 2024 10:14]

Ik zie liever een functie die apps/games toont zonder abonnement of ads. Een eenmalige betaling vind ik opzich prima mits er een demo versie is zonder reclame!
Denk dat ze er zelf ook belang bij hebben dat je die ads ziet en abonnementen koopt. Daarbij zijn apps zonder die dingen er bijna niet, dus zou je dan wel erg beperkte resultaten krijgen. De meeste apps zijn gratis met een optioneel abonnement voor extra functies. Waar leg je dan de grens, zeg maar. Als je echt enkel zoekt naar apps zonder abonnement of ads, kan je beter overstappen op FOSS stores.
Apps zonder advertenties zijn er nog heel veel. Ik gebruik 46 apps waarvan er maar twee advertenties hebben. 5 van de 46 hebben geen advertenties omdat het betaalde apps zijn. De advertenties zie ik bij de ene, SwiftKey, nooit, bij de andere, een spelletje, is internet toegang uitgeschakeld😁. Afkopen is bij laatstgenoemde apps geen optie. Netto heb ik geen reclames in apps. Add-on ublock origin in Firefox doet de rest. Weg met reclames, laten anderen die maar kijken😂.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201953 op 26 november 2024 10:20]

Spellen gericht op kinderen waarbij continue schermvullende reclames van +10 seconden voorbij komen mogen wat mij betreft permanent gebanned worden van de stores. Een banner hier of daar geen probleem maar kinderen dwingen om ergens op te klikken om meer software te downloaden, daar heb ik echt een hekel aan.
Helemaal mee eens!

Zie het bij mijn neefjes, die klikken overal maar op om eerder van de reclames af te komen / iets extra's voor in het spel te krijgen. Geen goede zaak mijn inziens.
Werkt DNS filtering daar niet tegen? Ik zie namelijk quasi nooit ads in apps. Misschien gebruik ik andere apps, dat kan ook...
Een eenmalige betaling vind ik opzich prima mits er een demo versie is zonder reclame!
Waarom mag de demo geen reclame hebben als je toch van plan bent een betaalde versie aan te schaffen? Ik denk dat je dan juist makkelijker zou vergeten die betaling te doen, ten nadele van de ontwikkelaar.
Zou het raar zijn om lage kwaliteit apps gewoon niet goed te keuren voor de Play Store?
Er zijn een aantal apps die ik vaak kort even installeer (een sensortestapp, een Play Integrity testapp, netwerkscantooltje, etcetera). Die apps zijn helemaal prima, maar na een uur heb ik ze niet meer nodig en gaan ze van mijn telefoon. Als Google deze metric gaat gebruiken om apps te weigeren dan gaat deze hele categorie nuttige tools ten onder.

Daarnaast wordt de grootste troep gepusht door click farms die allemaal positieve reviews achterlaten dus de echte troep haal je er niet uit op die manier.

Apple pretendeert nog op kwaliteit te testen (al is dat nou ook niet bepaald te vertrouwen tegenwoordig) maar Google laat je apps publiceren zolang je geen rare fratsen uithaalt. Daar is op zich niks mis mee, het is aan Google om te zorgen dat de kwaliteitsapps naar boven komen als je iets zoekt en daar gaat het fout. Al komt dat ook omdat gebruikers op Android nóg meer de neiging hebben te weigeren voor apps te betalen (maar wel het lef hebben om te klagen over advertenties) dan op iOS; daar kweek je helaas geen goede appmarkt mee.
Wat is 'lage kwaliteit'? Het zou kunnen zijn dat FOSS-apps kenmerken hebben (bv. niet cloudgericht, privacy beschermend etc.) die voor het Google ecosysteem niet interessant zijn. Als Google de criteria voor 'lage kwaliteit' bepaalt zou het zomaar kunnen zijn dat deze FOSS-kenmerken voor minpunten en/of afkeuring zorgen.
Retorische vraag: In wiens belang zou een Google-kwaliteitswaardering zijn?
Als er een methode is om een onafhankelijke, transparante kwaliteitswaardering te doen zou het wat mij betreft nog acceptabel kunnen zijn. Blijft dan nog steeds de vraag: Wat zijn de juiste kwaliteitscriteria? Voer voor (oeverloze) discussie.

[Reactie gewijzigd door visleeuw op 25 november 2024 20:06]

Bij mij bevelen ze Temu als eerste aan.
Dan hebben ze nog wat te doen.
Ik hoop dat er een plek komt voor seizoen apps. Mijn Top2000 app wordt straks super veel gedownload en gebruikt terwijl dat na 1 januari volledig inzakt.
Als ze nu ook een keer gaan waarschuwen voor waar Google zelf allemaal toegang toe heeft als je de Play Store (lees GSF) geïnstalleerd hebten een accountje bij ze hebt aangemaakt om die apps te mogen downloaden, dan zou dat een stuk beter zijn. Mensen zouden dan ook begrijpen wat de slechte apps mogelijk kunnen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.