Sony gaat harder optreden tegen shovelware in PlayStation Store

Sony Interactive Entertainment (SIE) gaat hardere maatregelen nemen tegen shovelware, ofwel games van lage kwaliteit met onbewerkte assets. Het bedrijf wil ook sneller voorkomen dat ontwikkelaars van shovelware nieuwe games kunnen uitbrengen.

SIE heeft dit laten weten aan ontwikkelaars via een mail, die is gepubliceerd door DEX.EXE. Daarin staat dat shovelware, games met reskins, non-games en games die alleen zijn gemaakt om spelers gratis trofeeën te geven, uit de digitale PlayStation-winkel worden gehaald.

"SIE streeft ernaar dat klanten het volledige scala aan ervaringen op PlayStation kunnen zoeken en dat ontwikkelaars eerlijke methoden inzetten om door gebruikers ontdekt te worden. Als ontwikkelaars de PlayStation Store 'spammen' met veel varianten van dezelfde soort content, kan dit negatieve gevolgen hebben voor zowel de klant als andere ontwikkelaars", schrijft de gamedivisie van Sony. Voor de ontwikkelaars van deze software kan SIE verschillende maatregelen treffen, zoals hen lager rangschikken in de zoekresultaten van de winkel of hen verbannen van het platform.

Spelers klagen al langer over de toename van shovelware in de PlayStation Store. In augustus leek het erop dat SIE stilletjes maatregelen had genomen tegen de toestroom aan games van slechte kwaliteit. Op gameforumsite NeoGAF viel het gebruikers toen op dat de spellen die gratis platina trofeeën weggaven van de PlayStation Store-homepage waren verwijderd.

Door Loïs Franx

Redacteur

22-11-2022 • 11:09

53 Linkedin

Reacties (53)

Wijzig sortering
Wat is het nut van gratis trofeeën weggeven? Wie heeft dat wat precies aan?

edit: thanks iedereen, weer wat geleerd. Er is dus een trofeeën-leaderboard/ranking waarbij een platina trofee van zo'n shovel-game net zoveel waard is als die van een game waar je er wel echt veel tijd/moeite heb moeten investeren om die te verdienen.

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 22 november 2022 11:49]

Reageer
Je hebt er niks aan behalve dat je Trophy ranking omhoog gaat en er zijn genoeg mensen die een wat stoerdere badge naast hun naam willen hebben staan.

Beetje platinum voor een spel zou iets van 15 uur spelen zijn.. maar er zijn zat spellen waar je bij 100 uur pas een beetje begint met de wat lastiger te halen trophies.

Als je dus 1 euro uitgeeft voor een spel waar je 1000x op X moet klikken om een Pot Mayo te aaien (zoiets is volgens mij een van de spellen) en je krijgt dan een platinum is dat voor sommige aantrekkelijk.
Reageer
Dat Mayo spel is inderdaad een van de bekendste spellen met een 'easy platinum', zijn zelfs twee delen van. Alleen mag je je in de community ook schamen voor dat soort platinums. Dus dat is echt voor de ultra trophyhunters die geven om ranking, als je verder geen tot een paar platinums hebt zou ik deze té makkelijke titels overslaan en van je profiel houden, want ze geven alleen status onder mensen die niets geven om trofeeën en er niets van weten.

De meeste 'kleine' spellen die snel uit te spelen zijn of waarvoor niet veel moeite nodig is, hebben gewoon geen platinum trofee. Er zijn overigens ook makkelijke spellen die wel serieus zijn, bijvoorbeeld kinderspellen van Disney/Pixar films. Ook wat kleinere spellen zijn snel uit te spelen, zoals van die 2D puzzelachtige games waar je door levels moet raken met obstakels, en geven ook gewoon een platinum. Die zijn wel allemaal binnen een uur uit te spelen, maar dan heb je in ieder geval nog een beetje spel achter de rug.

Een spel kopen enkel voor de platinum, dat slaat eigenlijk ook gewoon nergens op, dus wat mij betreft een goede zaak dat dit soort Store-vervuiling wordt aangepakt. Trophies zijn vooral een leuke toevoeging om net iets meer uit de spellen te halen die je al graag speelt, soms kan het heel leuk zijn of een extra 'doel'.
Reageer
Leuk detail van die mayo game is dat Playstation deze zelf nog heeft aangeprezen:

https://youtu.be/w2B5SUS-JQ8
Reageer
iIk vind persoonlijk dat mayo spel niet eens een van de ergste. Er zijn veel ergere spellen zoals "aai de kat" en "mijn hamburger" zulke spellen zijn echt erg, en ook de spellen waar ze het waarschijnlijk over hebben. Maar op zijn minst is in het mayo spel nog enigzins een verhaal wat je aan het volgen bent, wat ik best wel waardeer. En ik denk dat daarom Playstation dat spel heeft geprezen.

[Reactie gewijzigd door UraniumBullet op 23 november 2022 15:06]

Reageer
Gaat niet alleen om de trophy ranking. Sinds PS stars kun je dus ook credits krijgen voor je platinum trophies. Deze zijn in te wisselen in de PS store.
Het wordt door de shovelware dus te makkelijk om platinum te scoren en het zal dus ten kosten gaan van de winst. Dat is naar mijn idee de voornaamste reden dat ze er nu mee komen.
Reageer
Vooralsnog kun je alleen credits krijgen uit campagnes die door Sony zelf bepaald worden. Dus zij zouden zelf kunnen bepalen voor welke platinum trophies je credits krijgt. Het is nu niet zo dat je voor iedere platinum iets verdient.
Reageer
It separates the few, the brave from the plebs around him.

~ <<Mr Sparta 2012 >>

/s

(That said, Ik heb I am Fish wel 100% nehaald.... hell to the yes)

[Reactie gewijzigd door ViPER_DMRT op 22 november 2022 11:48]

Reageer
Hoop trophyhunters die graag hoog in de leaderboards willen (blijven) staan. Je ziet dat die ook veel shovelware spelen met makkelijke/snelle platinum trophies en dan ook nog eens meerdere malen de game kopen uit verschillende regio's.
Als je dan zo'n game maakt en aanbiedt voor €1 is dat toch makkelijk geld verdienen.
Reageer
Je koopt hiermee voor een klein bedrag trophies waar je verder niks voor hoeft te doen. Voor echte trophy hunters die hoog in de ranglijst van bv psntrophies willen staan is het eigenlijk een 'must' om hierin mee te gaan, anders lig je meteen tientallen platinum trophies achter, die je gewoon niet meer in kan halen.

Ofwel, deze shovelware verpest een verder ludieke wedstrijd om de meeste trophies.
Reageer
I was this old when I learned what "Shovelware" is.

Klinkt als een strakke actie. Ze zouden dit eigenlijk ook moeten doen op appstores als je het mij vraagt, maar dat is natuurlijk een gigantisch verdienmodel voor advertenties... Van alle advertenties welke je krijgt van mobile games is 95% volgens mij een vrijwel identieke game. Hoe erg het is op Playstation vraag ik me af, maar dit klinkt als een goede stap van Sony.

Aan de ene kant wil je de vrijheid van de markt niet beperken maar aan de andere kant wil je ook niet dat je net zo (on)serieus wordt genomen als mobile games. Als je op een gegeven moment 10 miljoen items in je store hebt waarvan 9,5 miljoen Shovelware, ja, dan verlaagt dit wel de kwaliteit richting je gebruikers, lijkt me.
Reageer
Zie het als uit eten gaan. Stores van MS/Sony zijn restauranten, je gaat naar binnen, bekijkt de kaart, bestelt, eet, klaar. Misschien wat meerprijs voor dessert of tip voor de ober, gewoon je klassieke avondje eten.

Appstores zijn toegangskaartjes tot 'all you can eat' festivallen. Gratis proeven, kleine hapjes, leuke muziek, maar krijg je echt honger, dan is een hotdog opeens 4 euro, colaatje 5 euro, WC's kosten 1 euro (met een 20 man rij) en elke 5 meter is er weer iemand hard bezig jou te overtuigen om een drankje in zijn winkel te nemen, 1ste natuurlijk gratis, de 2de tegen 10 euro of meer.

Compleet andere principes, compleet andere regels en mindset. Het komt alleen regelmatig voor dat bedrijven de 'shortcuts' proberen, bier mengen met water, 'vers gemaakt' komt uit de magnetron, en wanneer ze dat ook nog eens bij de andere kant proberen.. dan is 1 voorbeeld genoeg om meteen 100 anderen het ook te laten proberen. Maar zolang het voldoet aan gezondheidsregels, voorschriften en wetten, lullig maar dan is het prima. Dan is het slechts de bezoeker die daar een verschil kan maken.. en daar zit nu precies het probleem :P
Reageer
Niet alleen identieke games, veel van de reclames en screenshots geven totaal de inhoud van het spel niet weer.
Ik vind het niet erg dat er meerdre Sudoku of match three varianten zijn maar ik vind wel dat Google kritischer mag zijn op hoe hier reclame voor gemaakt wordt en hoe de inhoud van het spel naar buiten gebracht wordt.
En dat kan voor mij part met de eis dat een onderdeel van screenshot galarie een minuut daadwerkelijke gameplay is.
Reageer
Mee eens. reclames met 20 verschillende genres/gameplays en geen een die in de buurt komt van het echte spel.

Een paar (voor de meeste bekende) voorbeelden: https://youtu.be/XmKvwRZ-KKA?t=220 https://youtu.be/XmKvwRZ-KKA?t=1016

Mensen klagen ons aan omdat het niet in het spel zit, oplossing: (eenmalige) minigame https://youtu.be/XmKvwRZ-KKA?t=923
Reageer
JA, Bedankt hoor. Nu ben ik helemaal verslaafd aan Lily's garden. 8)7
Reageer
Dit soort games worden soms gebruikt voor andere doeleindes,

coins minen vb,
maar een ander voorbeeld was podcast beluisteren,
nieuws: 'Podcasts gebruiken ingamereclame om luistercijfers artificieel te ve...

Het zou me niet verbazen als er meer vage zaken worden uitgevreten met dit soort games zoals vb youtube filmpjes afspelen oid en daardoor extra gelden ontvangen. Als het de telefoon niet zwaar belast ga je het niet merken dat er op de achtergrond youtube afspeelt.
Reageer
I was this old when I learned what "Shovelware" is.
Die had je vroeger ook al. Vooral de Wii stond er bekend om, maar op de Playstation consoles ook veel.
Ze zouden dit eigenlijk ook moeten doen op appstores als je het mij vraagt
De App Stores zouden zich wat mij betreft zo weinig mogelijk met inhoud of kwaliteit bezig moeten houden. Het is op mobiel de enige manier om apps aan de man te brengen. Ja, enige vorm van controle mag wel (geen illegale inhoud, malware of crashes) maar daar zou het IMO bij moeten blijven.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 november 2022 16:25]

Reageer
Het verbaast me dat het zo makkelijk was dit soort shovelware in PSN te krijgen. Is het zo makkelijk een PlayStation devkit te bemachtigen en een licentie voor de SDK ?
Reageer
Dit staat uitgelegd op de PlayStation Partners FAQ. Blijkbaar is een pitch voldoende maar moet deze wel geaccordeerd worden door Sony.

Ook benieuwd of die Kratos game op Xbox ooit nog zijn weg gaat vinden naar PSN :+
Reageer
Ik heb ooit een game gespeeld waarbij ik letterlijk 100x op X moest klikken om iets te laten bewegen en opeens had ik een Platinum trophy. Letterlijk maar een minuut mee bezig geweest. Eeuwig spijt van en een smet op m'n collectie echte Platinum trophies.
Reageer
Zoiets als Jumping pizza?
Reageer
Jumping <vul-je-favoriete-eten-in> games waren mijn eerste 'kennismaking' met die Shovelware. Toen ik keer op keer weer diezelfde games, maar in andere flavors tegenkwam in de Store, begon ik toch al lichtelijk geïrriteerd te geraken. Uiteindelijk toch eens op YouTube gaan kijken wat dat spel inhield, en ik stond compleet perplex dat dergelijke rommel überhaupt in de Store aangeboden kon worden. Je had dan ook nog dezelfde games in een Turbo variant waar het jumpen veel sneller ging en de Platinum trophy dan zelfs binnen de minuut of zo popte.

Nu, het feit dat die games als paddestoelen uit de grond popten, moet toch ook ergens betekenen dat ze winstgevend waren, dus gegarandeerd duizenden zieligaards die voor een paar euro een gratis Platinum trophy wilden kopen.

Gelukkig nam Sony enkele maanden geleden al actie in de zin dat die games niet meer gepromoot werden in de Store, en ik ben ze dan ook sindsdien niet meer toevallig tegengekomen. Nu worden ze gelukkig blijkbaar compleet geweerd.
Reageer
Ik zie ze vaak staan bij “nieuwe games” ik vroeg me al af wat dat voor games waren en wat je daadwerkelijk moet doen. Blijkbaar is het dus nog sneuer dan ik dacht :z
Reageer
Ja klopt, daar heb je ook wel iets van 10 variaties op, eigenlijk allemaal hetzelfde. Ik vind het jammer dat je die niet kan verwijderen uit je profiel. Want ik heb m'n account al jaren en zeker de laatste paar jaar best een paar mooie Platinum trophies gehaald.
Reageer
Huh, ze treden op tegen shovelware.... die ze zelf hebben toegelaten? 8)7
Reageer
Als ze maar van Horse Racing 2016 afblijven. Wat een bazenspel is dat! 8) O+
Horse Racing 2016 is de meeste Fabulous en onderhoudend spel voor iedereen. Als u voelen echt paardenrennen kampioenschap wilt, Toon uw wens en de moed om dit spel te spelen. Deze Game uniciteit maakt u dit spel voor uren spelen, u zal houden van te spelen dit spel opnieuw en opnieuw.

Functies
-6 paarden met 6 Jockeys om te racen met.
-Elk paard heeft zijn unieke capaciteiten.
-6 verschillende tracks. - 10 seizoenen + seizoensfinale.
-55 events te spelen.
-Verschillende klimatologische omstandigheden en dag & nacht Races.
-5 verschillende ras soorten: tijdrit, normaal, Straight, horden, vrije-Rider
-4 spelers Offline Split-screen Multiplayer
-Intuïtieve bediening en eenvoudig UI.
Maak je klaar voor echte actie, echt avontuur, echte Horse Racing Championship...
Beste spel ever 8)
Reageer
Gezien de volgens mij al aardig unieke basis zal het vast geen "zelfde spel als die andere 939 met standaard templates" zijn, dus je zit vast wel goed ;)
Reageer
Zo, ik heb mijn WTF momentje voor vandaag ook weer gehad. :D
Reageer
Dit heeft mn dag goedgemaakt :D
Reageer
what.is.this...
Ik kom niet meer bij na het kijken van 2:50 - 3:00 _/-\o_

Eens met de comment:
"I officially declare this to be the strangest video of 2013. "
Reageer
bij dit soort spellen vraag je je af: wat gebruikte ze toen ze het bedachtte? 8)7 :D
Reageer
als steam dat nou ook is gaat doen lol
Reageer
Inderdaad, goede games zijn in steam niet meer te vinden tussen the 100.000 bagger games.
Reageer
@iiNiels Ik snap oprecht niet waar je hiermee op doelt, of wat je bedoelt.
Reageer
volgens mij is het niet zo lastig toch? er staat gewoon veel shit op steam
Reageer
Thnx voor je reactie...maar sorry, ik begrijp het gewoon nog steeds niet. Hoe kan "als steam dat nou ook" gelijk zijn aan "gaat doen lol"?
Reageer
games met reskins
Ohjee, dan gaat Ubisoft nog een probleem krijgen.
Reageer
Snijden ze zichzelf daarmee niet in de vingers met al die remakes?
Reageer
Kan EA dan nog wel iets uitbrengen?
Reageer
Die EA grapjes worden echt moeilijk oud...maar moest toch lachen.
Reageer
Zolang de grapjes nog leuker zijn als de games ;) kan EA dat niet monetizen? Want de grapjes zijn gratis
Reageer
Je kunt in elk geval een NFT van de grapjes minten en ze dan in je eigen spel importeren!
Reageer
Er is een hele riks aan titels zoals:
The Pig D
The Giraffe G
The Pigeon P

Je zou kunnen zeggen dat dit educatieve games zijn voor kinderen. Waar leg je de grens.
Reageer
Het feit dat de Trophy titels weetjes zijn over die dieren, maakt het nog geen educatieve software. Die games worden volgens mij letterlijk in een uur ontwikkeld en zijn gewoon pure easy money grabs.
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee