Rechter: KNMI hoeft zijn weerapp niet aan te passen

Het KNMI hoeft van de rechter zijn weerapp niet aan te passen. De Nederlandse Vereniging van Weerbedrijven stapte eerder dit jaar naar de rechtbank, omdat in de nieuwe app van het KNMI vergelijkbare functies zitten als in commerciële apps van bedrijven die onder de NVWB vallen.

Het KNMI bracht eind vorig jaar een vernieuwde app uit, waarin ook lokale voorspellingen op postcodeniveau en radarbeelden worden gegeven. De NVWB, waar onder meer Buienradar deel van uitmaakt, vindt dat dit aanbod niet binnen de wettelijke taken van het KNMI valt. Het KNMI zou alleen algemene weerberichten en weerwaarschuwingen mogen uitvaardigen. De NVWB wil dan ook dat de rechter verbiedt dat het KNMI lokale voorspellingen geeft en prognoseradarbeelden opneemt in zijn weerbericht.

De rechter gaat daar niet in mee en wijst alle eisen van de NVWB af, blijkt uit de uitspraak. De rechtbank zegt dat er op dit moment politieke beslissingen worden genomen over de vraag of er prognoseradarbeelden opgenomen kunnen worden in de KNMI-app. "Het is niet aan de voorzieningenrechter om in te grijpen in dat proces."

Verder stelt de rechtbank dat er al sinds 2017 locatiespecifieke gegevens in de KNMI-app worden aangeboden. Er is volgens de rechtbank geen spoedeisend belang om daarmee te stoppen. "Zo’n spoedeisend belang is wel nodig om in kort geding een vordering toegewezen te krijgen."

KNMI-app
De nieuwe KNMI-app

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

20-02-2025 • 12:42

127

Submitter: Joesv

Reacties (127)

127
127
111
12
0
7
Wijzig sortering
Als je de uitspraak goed bekijkt, dan zie je dus dat er geen inhoudelijke uitspraak is. De concurrenten hebben een kort geding aangespannen en hebben niet het spoedeisende belang kunnen aantonen. Dus er is eigenlijk helemaal niets besloten. De concurrenten hebben dus ook een verkeerde keuze gemaakt door een kort geding aan te spannen.

Dus ze hadden een normale procedure moeten volgen, en die duurt gewoon langer.
Er is op dit moment geen reden om de vordering van de Nederlandse Vereniging van Weerbedrijven (NVWB) om dat te verbieden toe te wijzen, omdat de NVWB geen spoedeisend belang heeft bij die vordering.

[Reactie gewijzigd door Adlermann op 20 februari 2025 12:57]

Dat is niet helemaal waar, de rechter heeft ook gezegd dat een aantal vorderingen (die we kennen uit soortgelijke rechtzaken) worden afgewezen. Namelijk dat deze commerciële appmakers veto recht krijgen op de functionaliteiten in de publieke apps.

Dit is een truuk die commerciële partijen vaak uithalen en waar ze elke keer bakzeil moeten halen. Hun doel is om de apps van publieke partijen bij de poten af te zagen, maar de rechter stelt (wat mij betreft, terecht) dat het niet aan commerciële partijen is om te bepalen wat er gedaan wordt met publieke middelen.

Een principiële uitspraak dus op die grond.
Tsja, je moet wat als commercieel bedrijf. Als het KNMI gratis, zonder reclame en zonder tracking hetzelfde als jouw bedrijf aanbiedt zit je niet in een hele fijne situatie. De gegevens komen nota bene van het KNMI dus deze uitspraak was wel een beetje te verwachten.
Wat wil je dan? Dat commerciele partijen teveel macht hebben in de weerapps en hun shitification ook hierop doorzetten?

Ze waren ooit vernieuwend en nuttig daarna ben je dat niet meer en word je minder relevant totdat het beter is voor iedereen als je alles opdoekt.
Ze zijn vooral minder relevant geworden omdat een andere partij hetzelfde kan maken met overheidsbudget. Als KNMI geen consumentenproducten zou maken maar zich bezig gaat houden met hun kerntaak (vooral wetenschappelijk onderzoek) was er niets aan de hand.
De kerntaak van het KNMI is niet wetenschappelijk onderzoek. De kerntaak is de samenleving te voorzien van onafhankelijke kennis, advies en waarschuwingen over risico’s op het gebied van weer, klimaat en seismologie.

Het is een beetje spelen met worden natuurlijk, maar daar hoort mijn inziens ook bij dat je het publiek van een weerbericht voorziet. Voor bijvoorbeeld de luchtvaart of scheepvaart hebben ze zelfs een wettelijke taak om het publiek van weerbericht te voorzien.
De publieke omroepen voorzien ook ons ook al zolang ze bestaan van het weerbericht na het journaal. Zo’n app met het weer is niks anders, alleen dan dat het via een ander medium wordt aangeboden.
Van de site van het KNMI:
[...]
Het KNMI levert meteorologische en seismologische producten en diensten die diverse overheidsorganisaties ondersteunen bij hun publieke taken en verantwoordelijkheden op het gebied van openbare orde en veiligheid. Het KNMI is een agentschap van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De kennis en informatie van het KNMI is 24/7 operationeel beschikbaar. Op het gebied van weer voorziet het KNMI het algemeen publiek, de overheid, de lucht- en de scheepvaart van weerinformatie met de nadruk op waarschuwingen.
[...]
(https://www.knmi.nl/over-het-knmi/kerntaken)

Het publiek van weerinformatie voorzien is dus een kerntaak van de KNMI, en het aanbieden van een app omdat te doen past prima binnen die taakomschrijving. Hoe kun je beter iemand informeren over het weer dan via een app op een apparaat dat de meesten van ons continu bij ons hebben?

[Reactie gewijzigd door Tc99m op 21 februari 2025 09:28]

Het is dan ook lastig om te concurreren met publiek geld. Dat moet je natuurlijk aan zien komen als je een bedrijfsplan opzet.

Je kan dan natuurlijk ook gewoon een ervaring creeeren die de publieke app overtreft, maar dan moet je daadwerkelijk iets maken wat goed is ipv alleen maar zo efficient mogelijk geld opzuigt.
Met datzelfde publieke geld worden de api's gemaakt die de de commerciële weerapps gebruiken om hun data te verkrijgen. Waarom zou het knmi data wel als json, maar niet als leesbare app aan kunnen bieden aan ons Nederlanders?
Tja dan moet je gewoon een andere business gaan voeren. Ze hebben zelf gekozen om hier in te stappen. Niemand heeft het recht op een business model.

Dat de KNMI dit gratis voorziet is alleen maar goed voor de burger. Die andere apps tracken je enorm en verdienen daar hun geld mee. Ze zijn gewoon overbodig omdat we toch al betalen voor de KNMI. Niks mis mee.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 21 februari 2025 01:31]

Lijkt me en prima situatie, waarom zou een commerciële partij geld moeten verdienen aan informatie die met publiek geld wordt, verzamelt?
Het is iets genuanceerder: De knmi levert de gegevens om-niet (gratis) aan de bedrijven en aan het publiek. Voor de bedrijven is het aan hen om daar een mooie app van te bakken. Dat de knmi voor het publiek zelf ook een mooie app bakt vinden de bedrijven niet leuk. Helemaal niet als de app van de knmi voor het publiek veel aantrekkelijker is dan die van de bedrijven.
Je citeert wel een beetje selectief uit de samenvatting, de vordering (en dus de uitspraak) gaat over meer dan alleen de locatie-specifieke gegevens. De volledige samenvatting is als volgt:
Inhoudsindicatie: Kort geding. Het KNMI mag in zijn eigen app weerberichten met locatie-specifieke gegevens blijven aanbieden. Er is op dit moment geen reden om de vordering van de Nederlandse Vereniging van Weerbedrijven (NVWB) om dat te verbieden toe te wijzen, omdat de NVWB geen spoedeisend belang heeft bij die vordering. De voorzieningenrechter grijpt ook niet in in het traject dat nu loopt om de regelgeving aan te passen waardoor het KNMI mogelijk ook prognose radarbeelden in de app op mag nemen.
Daarnaast is er wel degelijk een inhoudelijke oordeel terug te vinden in de uitspraak (onder Inhoudelijke beoordeling); de vordering is dus niet alleen op procedurele gronden afgewezen.
De gerechtelijke macht is ondertussen voor veel mensen best wel onbegrijpelijk geworden. De uitspraken zijn allemaal puur op basis van de geschreven lettertjes en niet op basis van de zaak zelf die ze behandelen waardoor de opgelegde straffen helemaal niet meer te begrijpen zijn.
Dit is geen strafzaak (dus er wordt ook geen straf geëist of opgelegd).
Verder publiceert de rechtbank bij prominente zaken al jarenlang een persbericht waarin in begrijpelijke taal wordt uitgelegd hoe de rechter tot het vonnis is gekomen. Ook in dit geval dus: https://www.rechtspraak.n...p-niet-aan-te-passen.aspx (staat overigens ook in het artikel).

Een rechtszaak kan op het eerste oog inderdaad soms complex zijn, en je kunt het niet eens zijn met een uitspraak, maar de gehele rechterlijke macht "onbegrijpelijk" noemen kan alleen als je weigert om ook maar een klein beetje moeite te doen om te wíllen begrijpen wat er aan de hand is (of je - zoals sommige politici/opiniemakers - bewust de rechterlijke macht in diskrediet probeert te brengen).

[Reactie gewijzigd door Tc99m op 20 februari 2025 13:53]

Dat ook, en waarom zou complexiteit hier een ding zijn? We hebben het over grote bedrijven, die hebben daar echt wel juristen/advocaten voor.
Het is natuurlijk wel een goede zaak dat rechtszaken, ook al zijn ze inhoudelijk ingewikkeld, door de “gewone man” gevolgd kunnen worden. Een belangrijk onderdeel van de rechtspraak is (in mijn ogen tenminste) dat rechters aan het publiek kunnen uitleggen hoe ze tot een oordeel zijn gekomen.
Dus jij hebt liever een gekleurd persbericht van een bedrijf fldat gewonnen of verloren heeft dan een uitleg van een neutrale rechter? Bijzonder.
De wereld heeft genoeg amateurjuristen; dit is prima uitspraak. NVWB dacht snel wat te kunnen forceren, niet gelukt.
Is dit een reactie op dit artikel/deze uitspraak?

Deze uitspraak is helder geformuleerd, en beargumenteerd en gaat juist precies over de zaak.
Daarbij, het is verbintenissenrecht, dus van een opgelegde/op te leggen straf is al helemaal geen sprake.
Nou geen straf? De NVWB is anders behoorlijk in de hoek gezet. ;)
De gerechtelijke macht is ondertussen voor veel mensen best wel onbegrijpelijk geworden. De uitspraken zijn allemaal puur op basis van de geschreven lettertjes en niet op basis van de zaak zelf die ze behandelen waardoor de opgelegde straffen helemaal niet meer te begrijpen zijn.
Is het niet meer te begrijpen, of hebben mensen gewoon geen zin om erover na te denken. De wereld is nu eenmaal ingewikkeld, wen er maar aan.
Tja, de echte spoed zit er in dat mensen gewend raken aan een gratis app die niet vol zit met advertenties.
Exact dit. Ik gebruik inmiddels geen andere weer app meer. Het enige wat niet werkt is het weer in het buitenland maar daar gebruik ik een andere open source app voor. Door dit hele gebeuren ben ik opzoek gegaan naar alternatieven. Merkte de laatste tijd sowieso dat ik toe was aan iets anders en dit gaf de doorslag.
Ik heb de KNMI-app n.a.v. het vorige nieuwsbericht omtrent de rechtszaak geïnstalleerd en sindsdien steeds in de gaten gehouden (app-updates), maar mis nog wel wat dingetjes:

* Gevoelstemperatuur;
* Vooruitkijken op de neerslagradar (ik kan alleen de afgelopen uren zien, niet de komende minstens 3 uur);
* Huidige windsnelheid in km/u i.p.v. Bft;
* Mogelijkheid om aardbevingsmeldingen locatie- of regio-specifiek te maken (ik hoef niet te weten dat er ergens diep in Duitsland of de Noordzee een kleine aardbeving was).

Verder zou een iets accuratere neerslagmeter ook gewenst zijn. Het heeft hier bijvoorbeeld daarnet zeker een uur lang geregend, maar KNMI toont geen enkele activiteit op de radar, i.t.t. Buienradar.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 20 februari 2025 16:35]

Thanks voor de feedback. Vooruitkijkende radar mogen we vanwege de in het artikel genoemde Regeling Taken Meteorologie en Seismologie (RTMS) nog niet. Pas als die is gewijzigd door de minister is er een juridische grondslag om die te mogen publiceren.

Overige punten vind ik heel valide klinken, hopelijk is onze Product Owner het er ook mee eens!
Maar waarom mag Buienradar dan wel een vooruitkijkende radar hebben?

Bedankt in elk geval voor het oppakken en doorgeven. 🙂
Gevoelstemperatuur is een beetje een nattevinger dingetje. Het is door accuweather gepopulariseerd ("RealFeel") maar het is wel een beetje pseudoscience en er worden heel veel dingen in gemixt, niet alleen de windsnelheid bijvoorbeeld. Daarom snap ik wel dat het KNMI daar niet aan doet.

Idd dat vooruitkijken mis ik ook wel. Ik neem aan dat het KNMI daar wel modellen voor heeft.
Laat de providers wat meer afschuiven in de duistere commerciële pot.
En de onheldere zaken komen dan vanzelf boven drijven.
Dat moet dan wel gebeuren natuurlijk, het is geld van de consument, die niet doodgegooid wil worden met schreeuwerige pruladvertentietjes.
Toch even wat context. Het is vrij logisch dan een organisatie die door de staat betaald is, alleen dat mag doen wat in hun opdracht staat. Dit gebeurd in veel landen, bijvoorbeeld ook bij de NOS of in Duitsland mag de publieke tv geen nieuwssite aanbieden, omdat dat met de krant concurreert en gezien ze door de staat betaald worden is dat oneerlijk.

Hier is vooral het kort geding verloren omdat er geen urgentie is, als het dus al meerdere jaren zo is, en ook omdat de politiek nadenkt of te taakstelling wel nog van deze tijd is.

Overigens werkt deze knmi app alleen in Nederland en de andere ook in het buitenland.
Toch even wat context. Het is vrij logisch dan een organisatie die door de staat betaald is, alleen dat mag doen wat in hun opdracht staat. Dit gebeurd in veel landen, bijvoorbeeld ook bij de NOS of in Duitsland mag de publieke tv geen nieuwssite aanbieden, omdat dat met de krant concurreert en gezien ze door de staat betaald worden is dat oneerlijk.
ehhh: NOS Nieuws is een bestaande website. Het doel van de NOS:
Altijd. Overal. NOS. Ons doel is om de Nederlandse burger zo goed mogelijk te informeren over nieuws, sport en gebeurtenissen van nationaal en internationaal belang. Dat doen we via radio, televisie, internet, apps, teletekst en sociale media.
Aanvulling; www.tagesschau.de is gewoon de Duitse publieke omroep die een website heeft met nieuws.
Waarbij er wel wat beperkingen zijn in wat ze op die site mogen doen, want anders krijgen ze inderdaad commerciële uitgeverijen in hun nek. (Er moet een verband zijn met het het op tv uitgezonden nieuws.)

Ik ben het hier overigens niet per se mee eens.
Dit is een totaal verkeerde vergelijking.

De KNMI verzamelt sinds mensenheugenis meetgegevens ten behoeve van het algemeen belang en aangezien dit maatschappelijk bekostigd wordt zie ik niet waarom de KNMI dit niet zo laagdrempelig mogelijk en op een actuele manier mag aanbieden (hey een app) om deze taak te vervullen en aan zoveel mogelijk publiek mag aanbieden.

Weervoorspelling is misschien van vitaler belang is voor scheepvaart en landbouw maar nog steeds een keuze om dit maatschappelijk te bekostigen en dus elke reden mist om dit alleen commercieel te mogen ontsluiten aan het publiek.

Het enige waar je over zou kunnen bakkeleien is de kosten van app en infra maar ik kan me niet voorstellen dat dit enorm budget vreet.

De commerciële partijen zijn hier de freeloaders die hun businessmodel hebben gebaseerd op een maatschappelijk gefinancierd systeem.
Volgens Ballo50 (hierboven) die de website gelezen heeft is de doelstelling van het KNMI om (o.a.) het algemene publiek te voorzien van weersinformatie (met een nadruk op, maar dus niet uitsluitend de waarschuwingen).

Daarmee valt een app die dat doet prima binnen de doelstelling.
De ARD is een publieke zender in Duitsland en die bied ook een nieuwssite, een sportsite aan.

Dit zelfde geldt voor het 2e Publieke zender in Duitsland, de ZDF, die hebben ook een nieuwssite.
De weerapp zal toch nodig zijn als vertaalslag van de rauwe weerdata naar iets begrijpelijks. Ongetwijfeld zullen er hier zat (zelfbenoemde) experts zijn die rauwe weerdata voldoende begrijpen en daarmee weten wat ze kunnen verwachten. Maar voor de gemiddelde Nederlander is dit zeker niet zo.

Ik begrijp de teleurstelling van de commerciële partijen overigens wel. Die hadden jarenlang gratis aanvoer van waardevolle data die zij betaalt, dan wel via advertenties, konden tonen aan de burger.
Mooi businessmodel; door de burger gefinancierde weerdata, welke je vervolgens weer aan diezelfde burger terugverkoopt.
Toch even wat context. Het is vrij logisch dan een organisatie die door de staat betaald is, alleen dat mag doen wat in hun opdracht staat.
Het is ook logisch dat er geen recht op uitknijpen en recht op geld verdienen is. Het KNMI heeft tot taak om de samenleving te voorzien van accurate informatie omtrent het weer en het klimaat. Een weerapp is daar een prima methode voor.

Doorgaans is het argument dat commerciële partijen efficiënter zijn en daardoor goedkoper hetzelfde voor elkaar kunnen krijgen, maar die vlieger gaat in dit geval echt niet op. Er is dan ook geen enkele reden om het aanbieden van weerapps aan 'de markt' over te laten. Die markt kwam niet heel veel verder dan de informatie die het KNMI al levert verpakken in een berg advertenties. Die kunnen we missen als kiespijn. Dat 'de markt' daar chagrijnig over is, is te begrijpen, maar gewoon een geval van: Jammer joh!
Handig gedaan van de commerciële partijen. Ik had geen idee van het bestaan van een KNMI weer app, maar naar aanleiding van dit nieuws ga ik toch maar eens kijken naar de app en als die bevalt en geen hinderlijke reclames bevat dan stap ik definitief over. Misschien was het handiger van die commerciële partijen om er niet al te veel ruchtbaarheid aan te geven....
Je bent zachtjes gezegd niet de enige. Het aantal downloads is, net als de vorige keer dat deze rechtszaak in het nieuws kwam, weer significant toegenomen. Zijn we blij mee, maar ook wel spannend om in een paar weken tijd zo hard op te schalen!
Yup, precies hetzelfde hier
Ik wil de andere weerapps bedanken voor deze rechtzaak. Zonder wist ik niet eens dat de knmi app ook een neerslagradar erin had.
Enige wat nog ontbreekt is de prognose radar:
De rechtbank zegt dat er op dit moment politieke beslissingen worden genomen over de vraag of er prognoseradarbeelden opgenomen kunnen worden in de KNMI-app.
Je kan wel zien of er iets aan zit te komen maar de radar loopt ca. 30 min achter tov. werkelijk.

Verder een prima app inderdaad.
Dat gaat mogelijk nog veranderen:
Waar kan ik meer informatie over de verwachte neerslag vinden? Waarom toont de app niet de verwachte neerslag?

Het is sinds september 2021 niet meer toegestaan een vooruitblik in de neerslagradar te geven. Bij het bekijken van de neerslagkaart in de app zal de (eventuele) neerslag zichtbaar zijn in het verleden en tot op dat moment. Uren die volgen zijn niet zichtbaar. De app toont op dit moment beperkte informatie, dit is afhankelijk van een wettelijke regeling en zal naar verwachting in 2025 aangepast worden. Meer hierover in het nieuwsbericht Wijziging in wettelijke taken (januari 2025).
(bron: https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/knmi-app)
Prognose voor neerslag radar is onbetrouwbaar. Gewoon kijken hoe de bui zich ontwikkeld en dan zelf een inschatting maken of het de komend half uur gaat regenen.
En toch denk ik dat meteorologen dat beter kunnen dan ik.
Het enige wat ze doen is de laatste stand van zaken nemen en dan een richting plotten gebaseerd op de huidige wind etc. Grote buien zijn wel aardig te voorspellen maar lokale buien die komen en gaan heb je 0 aan een prognose omdat we lokale buien simpelweg niet kunnen voorspellen. De grote buien kan je zelf goed inschatten wanneer die bui over je heen komt, geen app voor nodig.
Liever een prognose radar die ontbreekt dan eentje die niet klopt :+
Ik had inderdaad de vraag of deze er aan was toegevoegd en ik hem gewoon niet kon vinden. Bedankt ;)
Ik wil de andere weerapps bedanken voor deze rechtzaak. Zonder wist ik niet eens dat de knmi app ook een neerslagradar erin had.
Nu nog notifications op basis van je locatie en je kan Buienradar / Regenmelder wegdoen. Beide zitten echt stampvol met trackers.
Nee nee, die trackers zijn allemaal nodig voor een goede gebruikerservaring :)
Haha, dat dacht ik ook al. Goede reclame voor de KNMI
Zeer goede uitspraak.

KNMI verzamelt alle data en stelt deze gratis (publiek geld) te beschikking aan een ieder die het wil zien. Buienradar is 1 van de afnemers die deze gratis data verwerkt en via een eigen app/website aan zijn/haar klanten geeft. De klanten betalen Buienradar hiervoor middels een abonnement of privacy (reclame, trackers etc).

Het zou te gek voor woorden zijn als het KNMI de data niet zelf mag verwerken en beschikbaar mag stellen aan de gene die hen betalen (het publieke geld, de belastingbetaler, wij) en dus geforceerd gebruik moeten maken van diensten als Buienradar waar je dan extra voor moet betalen middels een abonnement/privacy
Ik ben het met je eens dat dit een goede uitspraak is en de algemene burger ten goede komt. Een punt wat ik wel graag wil aanstippen is dat het KNMI deze data in oprdacht verzameld en hiervoor gefinancieerd wordt. Dit betekend dus niet dat ze zomaar deze data mogen verwerken en beschikbaar stellen in elke vorm.

Laten we zeggen ze hadden een vissers-app gemaakt welke een prognose stelt op welke dag van de week je het beste kan gaan vissen op basis van het weer. Het lijkt me vrij duidelijk dat dit buiten hun taak valt terwijl het wel hun data omvat.

Daarnaast betaald de belastingbetaler alleen voor de uitgevoerde taken, de ontwikkeling van deze app heeft extra kosten met zich meegebracht waar extra voor betaald wordt door de belastingbetaler. Het is dus precies andersom wat je zegt, wij zijn nu verplicht om het KNMI te betalen voor een app terwijl we voorheen de keuze hadden om een app te gebruiken, zo gebruikt niet iedereen een app maar iedereen betaald er nu wel voor.
Van de site van het KNMI:
[...]
Het KNMI levert meteorologische en seismologische producten en diensten die diverse overheidsorganisaties ondersteunen bij hun publieke taken en verantwoordelijkheden op het gebied van openbare orde en veiligheid. Het KNMI is een agentschap van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De kennis en informatie van het KNMI is 24/7 operationeel beschikbaar. Op het gebied van weer voorziet het KNMI het algemeen publiek, de overheid, de lucht- en de scheepvaart van weerinformatie met de nadruk op waarschuwingen.
[...]
(https://www.knmi.nl/over-het-knmi/kerntaken)

Het algemeen publiek (jij en mij) van weerinformatie voorzien is een kerntaak van de KNMI, en het ontwikkelen van een app om die informatie te ontsluiten past prima binnen die taak. Dit is daarnaast ook een wettelijke taak, die door ons parlement is bekrachtigd (dus in opdracht "van ons allemaal"). Daarmee is het prima te verantwoorden dat er belastinggeld aan deze app wordt besteed.
Heeft het KNMI ook geen taak om die vergaarde data te gebruiken om zoveel mogelijk mensen in te lichten over mogelijk gevaarlijke weersomstandigheden? Dat kan tegenwoordig prima met een app.

Overigens ben ik wel wat bevooroordeeld, want heb voor het eerst op mijn telefoon een weerapp staan, namelijk die van het KNMI. De commerciële varianten heb ik nog nooit gebruikt omdat deze vol stonden met trackers en rechten wilden gebruiken die helemaal niet nodig zijn voor een weerapp.
Gebruik altijd buienalarm. Als ik deze vergelijk met de KNMI app dan zijn er toch wel verschillen.
Resolutie van buienalarm is veel groter. Je kan ook inzoomen. Ik zie bij buienalarm nu kleine buien aankomen die ik op de KNMI app niet zie. In de KNMI app loopt de tijdbalk van een aantal uren terug tot nu. In buienalarm van nu tot een aantal uren naar voren. Lijkt mij nuttiger. Ik ga de KNMI app zeker gebruiken maar zie het nog niet als volledige vervanger.
Dat voorspellen kan de buienradar app nog even doen maar is binnenkort niet meer beschikbaar volgens mij.
Andersom. Buienradar kan en mag blijven doen wat ze doen. Het KNMI mag dat momenteel echter niet. De aanpassing van de juridische grondslag hiervoor (de RTMS) was een van de punten waar het kort geding over ging. De rechter heeft hiervan gezegd dat zij niet vooraf gaat ingrijpen in het wetgevend proces.
Ik ben blij met deze uitspraak, ook al zijn we er nog niet helemaal. Ik vind het belachelijk hoeveel tracking, reclame en andere meuk Buienradar en consorten in hun apps stoppen. Helemaal wetende dat het waardevolle, de data, gratis van het KNMI komt. Wat wij, de burgers, dan weer allemaal betalen.
is dat zo? oprechte vraag,
Krijgt buienradar die data gratis van de KNMI? Lijkt me dat commerciële partijen wel betalen voor deze data, zou mijn inziens niet correct zijn wanneer bedrijven geld verdienen met door belastinggeld betaalde diensten.
nee dus, ja dus, want jij kan het ook in je eigen bedrijfs app gebruiken zonder kosten. Jij mag zelfs een toepassing creëren en de toepassing verkopen. Bedrijven verkopen een toepassing, en dat weet de NVWB. Dus beetje domme zet en gedachte gang van hen.

'Het KNMI stelt klimaatdata vrij beschikbaar op de website. Veel bedrijven raadplegen deze informatie. Wij leveren alleen de basisdata. Voor toepassingen daarvan verwijzen wij naar de commerciële weerproviders.'
Ooit eens gemaild naar buienradar of ik niet een eenmalige donatie mocht doen van 10 desnoods 25 euro. Want betalen voor een app, dat snap ik best.
Maar nee, het moest een 'abonnement' zijn. Tja, dan niet.
Ben blij met de KNMI app.
Zo als de knmi nu even de zet doet . En in de gebruikers voorwaarden zet dat aangeleverde data niet voor commerciele belangen mag gebruikt worden of aan derde mag worden verstrekt .
Kunnen die advertentie boeren helemaal huilie huilie doen . En mogen ze data waar hun bedrijfsvoering is op gebaseerd ergens anders inkopen .
hehe even terug pesten hoeft niet moeilijk te zijn lijkt mij
En dat kan dus niet, tenzij de politiek daar iets voor regelt. Ze moeten de weersinformatie voor het algemene publiek beschikbaar stellen. En onder 'algemene publiek' vallen ook 'bedrijven'.

Uiteraard kan de politiek de taakstelling van het KNMI aanpassen en eventueel commercieel gebruik van de publieke informatie verbieden, maar de KNMI zelf kan dat niet.
Naast dat dit zou betekenen dat het KNMI ophoudt hun wettelijke taak uit te voeren, leren de meeste mensen "het terug doen" zo rond groep 7/8 van de basisschool af.
Mooi al die gratis publiciteit. Weg met die apps die geld verdienen over publiek geld.
Prima als ze geld willen verdienen. Een app bouwen kost ook geld. Maar dan moet het natuurlijk wel toegevoegde waarde bieden.
Nouja, ze voegen natuurlijk tracking en advertenties toe, dat mist de KNMI app tot dusver allemaal.
Dat is hoe de commerciële apps hun geld verdienen. KNMI doet dat met subsidies.
De KNMI is gewoon een deel van de overheid (een zogenaamd agentschap). Het wordt grotendeels gefinancierd uit de begroting van het verantwoordelijk ministerie (Infrastructuur en Waterstaat).

Dus niet met subsidies maar ik begrijp de vergelijking die je wilt maken. :)
Ik verwoord het inderdaad niet goed, kortom, door de staat betaald. Dat is wat ik bedoelde.

Plus ze gebruiken veel open source elementen die ze ook gewoon bekend maken, waar andere apps puur commercieel opereren.
Klopt, maar verder voegen die apps dus nul extra features of informatie toe. Het enige wat ze doen is simpelweg de data van het KNMI inlezen, er een appje omheen schrijven, vol met advertenties duwen en dat was het.

Nee, van mij mogen dat soort apps zonder toegevoegde waarde lekker verdwijnen.

Vooral gezien het feit dat ze het lef hebben om een rechtzaak aan te spannen, puur omdat ze dus eigenlijk geen realistische business-case hebben.
De app is open source. Als jij echt heel graag trackers wilt kun je natuurlijk altijd een eigen build maken die je volduwt met advertenties 😅
Volgens mij verdient BuienRadar met data van KNMI (en dus belastinggeld)… ;)
Dat klopt. De ruwe data voor al die apps komt van het KNMI.
W33r.nl geeft de ruwe meetwaarde per weer satelliet met de regen intensiteit, meende ik. De data is van het knmi natuurlijk, dus vergelijkbaar. Kan leuk zijn om eens op te kijken.

https://w33r.nl/ link w33r.nl
Alleen herwinnen en denhelder

Toevallig je eigen site ?
Nee die is niet van mij. Hoorde het een keer van iemand.
In die twee plaatsen staan de radar installaties van het KNMI

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.