Bouw AI-onderzoekstoren van Universiteit Gent start in maart

De bouw van de AI-onderzoekstoren van de Universiteit Gent start in maart. Het complex, dat de naam AI Campus Hub krijgt, biedt na voltooiing werkruimte aan meer dan 600 AI- en fotonicaspecialisten. De toren komt in het Tech Lane Ghent Science Park.

De definitieve vergunningen voor het project zijn nu verstrekt aan vastgoedontwikkelaar Alides en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, waardoor de bouw in maart van start kan gaan. Dat melden de bedrijven in een persbericht. Het gebouw wordt geïntegreerd in de bestaande onderzoeksinfrastructuur van het technologiepark in Zwijnaarde, waar ook een cleanroom voor fotonica aanwezig is. Deze cleanroom ondergaat gelijktijdig een uitbreiding.

In het complex komt onder meer een 'fablab' waar prototypes kunnen worden ontwikkeld. Naast ruimte voor grote bedrijven kunnen ook start-ups en kleine of middelgrote bedrijven gebruikmaken van de faciliteiten. De financiering voor het project komt deels van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het Fonds voor Innoveren en Ondernemen, met bijdragen van de Stad Gent en de provincie Oost-Vlaanderen. Het project moet in 2027 operationeel zijn en beoogt Vlaanderen te positioneren als internationale hub voor geavanceerde technologie. De komst van de toren werd in 2023 aangekondigd en krijgt 20.000 vierkante meter kantoorruimte.

AI Campus Hub
AI Campus Hub

Door Andrei Stiru

Redacteur

11-02-2025 • 12:19

21

Submitter: jordy-maes

Reacties (21)

21
20
12
0
0
7
Wijzig sortering
Zal de AI bubbel al gebarsten zijn voor de voltooiing in 2027 ;)? Althans, overal waar ik lees spreekt men van een bubbel
Veel bedrijven gooien ai aan als oplossing voor problemen die er niet zijn. Maar er zijn ook evenveel, minder zichtbare, oplossingen beschikbaar.

Meer nog, 5 jaar terug werkte ik bij een bedrijf waar ai al werd toegepast in een industriële productieomgeving. Geen kat dat daar wakker van lag, ondanks dat het redelijk innovatief was.
AI (of beter, ML) is idd niks nieuws. Alleen heeft OpenAI met ChatGPT een innovatieve user-interface op een generatief LLM gezet. Dat is wel vernieuwend. Ik zie het meer als een combinatie als wat Google deed tov de eerste generatie zoekmachines, icm een meer intuitive mens-computer interface (spreektaal ipv gestructureerde instructies).

Dat, en het gebruiken van foundational models om gespecialiseerde en geoptimaliseerde kennis systemen en agents te ontwikkelen maken wel een nieuwe golf van computer-innovatie. Maar ik zie het niet als “de computer kan en gaat nu van alle autonoom zitten doen.” Zoals sommigen wel zien.
AI bubbel gaat voornamelijk over de grote LLM's die met teveel garbage gevoerd worden. AI is veel breder dan alleen dat deel. Dus het ligt er net aan wat ze willen doen, maar AI in de breedste zin zal nog steeds heel belangrijk blijven.
Ach, het zit momenteel in de hype-train. Totdat men erachter komt dat het (nog steeds) geen echte intelligenitie is, maar meer artificial cleverness. Uiteraard nog steeds nuttig voor veel dingen, maar lang niet voor alles.
Misschien kunnen ze een herbruikbare hype-toren maken waar ze elke 5 jaar iets anders mee kunnen doen. 10 jaar geleden had daar VR-onderzoek in gedaan kunnen worden en 5 jaar later blockchain-onderzoek. En over 5 jaar zal er wel weer iets anders hip zijn.
Misschien ook maar eens een “Europees cloud alternatief voor AWS/Google/MS-toren”?
Leveren die ook een alternatief voor Office365/Google Workspace? Daar zijn nu de meeste bedrijven naar op zoek vermoed ik. VM's of een managed K8s stack op EU infra zijn er best wel wat van. Maar echt een managed "office cloud" op EU infra heb ik nog niet gezien?
Het 'fablab' - er hoeft iig al niet meer nagedacht te worden over een pakkende naamgeving; dat scheelt al weer de nodige miljoenen aan onderzoeks- en andere neuzelcommissies...

AI lijkt trouwens veel gebruikt te worden om bepaalde plaatjes en filmpjes te genereren...dat past dan weer goed!

Leuk op feestjes: Waar werk jij? Op het 'fablab'... Oh, wat doen jullie daar? :D
Die hebben we o.a. in Enschede ook. Genoeg opmerkingen over te maken idd. ;)
In Eindhoven hebben we het Microfab lab. Voor mannen met een wat minder grote ... (vul de rest zelf maar in)
Nu er toch geen gas wordt gewonnen lijkt Groningen een prima locatie voor een ai centrum
Die krijgen wellicht al een kerncentrale, las ik net.
Die heb je tegenwoordig ook al nodig voor een "AI dataceneter"
Het lijkt dus gewoon een nieuw gebouw voor werk- of kantoorruimte te zijn. De nieuwbouw is onderdeel van het vernieuwingsproject van het terrein Ardoyen bij Gent. Dat terrein heeft oudere voorzieningen zoals gebouwen en wegen en is aan vernieuwing toe. Ze willen er ook bedrijven kwijt en dus ook in de nieuwbouw. Kennelijk het liefst gericht op AI. Maar aangezien de nieuwbouw er niet speciaal voor gemaakt lijkt zal het me niets verbazen als het straks vooral om AI lijkt te gaan omdat ze het als thema promoten.

https://www.techlane.be/future-infrastructure/
Het persbericht komt van de investeerders, dus die kennen vast de details niet, maar de onderzoekers van de UGent die daar komen te zitten is het AI-deel van het Internet & Data Lab (IDLab), waarvan de meeste ook onderdeel zijn van Imec.

De meeste open posities vind je hier ;-)
Wat is de verhouding belastinggeld / geld van de vastgoedontwikkelaar zelf. Krijgt de belastingbetaler ook korting op de huur??
Net zoveel korting als dat jij krijgt op alle diensten waaraan jij mee betaald door middel van belasting
Of gewoon vanuit thuis werken (wat het merendeel ook doet). Klimaatdoelen zouden wel al behaald zijn ofzo dus tijd voor prestige.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.