EU vraagt TikTok, YouTube en Snapchat om informatie over werking algoritmes

De Europese Commissie heeft informatieverzoeken ingediend bij YouTube, Snapchat en TikTok. De EU wil meer informatie over de werking van de algoritmes en aanbevelingssystemen die die grote techplatforms gebruiken.

De Europese Commissie heeft de verzoeken om informatie ingediend in het kader van de Digital Services Act, zo schrijft de Commissie in een statement. Onder die wet moeten platforms de risico's van hun aanbevelingsalgoritmes beoordelen en voldoende beperken. Daaronder vallen risico's voor de mentale gezondheid van gebruikers én risico's voor de verspreiding van 'schadelijke content', schrijft de Commissie.

De EU heeft YouTube en Snapchat verzocht om informatie te verstrekken over 'de parameters die door hun algoritmes worden gebruikt om content aan te bevelen aan gebruikers', naast de rol die ze spelen bij het versterken van 'bepaalde structurele risico's'. De Commissie noemt daarbij bijvoorbeeld risico's rond verkiezingen, mentale gezondheid en het beschermen van minderjarigen. De vragen hebben volgens de EU ook betrekking op hoe de bedrijven voorkomen dat hun aanbevelingssystemen schadelijke content verspreiden, 'bijvoorbeeld rond het promoten van illegale drugs en haatzaaiende taal'.

TikTok is daarbovenop gevraagd om informatie te verstrekken over de maatregelen die het platform neemt om te voorkomen dat 'slechte actoren' de app manipuleren en om risico's rondom 'de verkiezingen en het maatschappelijk debat' te verminderen.

De drie bedrijven moeten de opgevraagde informatie uiterlijk op 15 november verstrekken. Daarna zal de Europese Commissie eventuele vervolgstappen bepalen, waaronder een eventueel formeel onderzoek. Als de bedrijven niet op tijd reageren, dan kan de EU maatregelen nemen. Daaronder kunnen bijvoorbeeld boetes vallen.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

02-10-2024 • 18:34

42

Submitter: wildhagen

Lees meer

Reacties (42)

42
38
8
0
0
25
Wijzig sortering
Ik wil op YouTube gewoon chronologisch alle video's zien van mijn geabonneerde kanalen zonder shorts.

Jammer dat we door dit soort algoritmes zo lang mogelijk blijven scrollen. Tijd om hier wat aan te doen :)
Ik heb exact dezelfde wens. En heb deze ook bij YouTube aangegeven als feedback. Helaas krijg je op feedback aan YouTube en YouTube Music nooit terugkoppeling.

Erg nuttig dat er wordt gekeken naar de algoritmes en ik hoop dat er iets uitkomt waardoor de gebruiksvriendelijkheid meer toegespits zal worden op de legitieme wensen van de eindgebruikers.
Mijn vrouw heeft nu angedrongen op tidal. En ik vind het wel prima zo.

De laatste druppel was het niet kunnen samenstellen van een slaapplaylist voor ons kindje. Want dat mag niet. Kinderliedjes niet in playlisten...

Daarnaast zijn de google nest speakers achteruit aan het gaan in hun bruikbaarheid.

Kan niet meer mijn podcasts goed casten want google podcasts is weg....

En die shorts, ik wil er niet op klikken maar doe het iedere keer weer....

Ik mis de google van een paar jaar terug.
Het uitsluiten van bepaalde nummers uit automatisch gegenereerde playlists heb ik ook al twee keer als feedback gegeven.

Vergelijkbaar aan de slaapplaylist van jullie kindje: Zelf luister ik voor het slapen vaak Enya. En als ik overdag roep "Hey google, play music" dan krijg ik vaak een hele goede mix waaronder veel metal, rock en etnische muziek en dan af en toe opeens Enya er tussendoor 8)7.

Aanvankelijk niet zo erg. Totdat je er aan begint te storen en er achter komt dat er echt helemaal niets is wat je hier tegen kan doen. Behalve dan de betreffende nummers op een ander account of app luisteren of Google vragen om specifieke playlists. Beide opties zijn dan toch limiterend.
Ik heb met google play music zoveel muziek ontdekt maar sinds youtube music is dat process helemaal gestopt.

Ik krijg vaak dezelfde 20 nummers te horen.
Luister nu vaker radio fip en hun verschillende genres. Maar die kan ik niet meer aanroepen naar de google nest.

Ik zou heel graag in youtube music muziek willen aanvinken die ik kies (Max richters 8 uur durende album sleep) op bepaalde moment maar die youtube music nooit voor mij hoeft te kiezen.

En de interface met de podcasts is een ramp heb het even geprobeerd. Ik wil gewoon een lijstje met mijn podcast abbonnement en dan de nieuwste bovenaan...
En die shorts, ik wil er niet op klikken maar doe het iedere keer weer....
Herkenbaar, en eenmaal er op geklikt blijft je bezig. Het algoritme werkt te goed. Ik heb de YT app van mn telefoon gehaald...
Ook herkenbaar! En als je dan even een maandje gratis YouTube premium probeert dan is het al helemaal te verleidelijk, want zelfs geen reclame meer. Ik heb direct dat abbo gestopt en idd ook de app weggegooid - slokt veel te veel tijd op. Ik had er nooit bij stil gestaan dat reclame op YouTube juist ervoor zorgt dat je een beetje gezonder omgaat met de app!
Zo heb ik recent ook reddit van mn telefoon gehaald. Ik heb nu geen apps meer die "infinite scrolling" aanbieden. Een verademing :)

TikTok etc ben ik nooit aan begonnen.
Had altijd google play music gehad en dat is dit youtube premium geworden....

En het zit verwoven med de familie. Misschien gewoon tijd om de tidal van mijn vrouw te volgen.

Heb zoveel eigen muziek geupload naar google play... Misschien maar een serverrtje bouwen.
Dat is er toch ook gewoon? Ok, als ik naar de subscriptions tab ga dan zie ik de nieuwste video bovenaan, dan één rijtje shorts, en daaronder alleen nog video's en posts van mijn geabonneerde kanalen.

edit: Ik heb wel Youtube premium, wellicht dat dat verschil maakt...

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 2 oktober 2024 23:07]

Bij mij vallen vaak zaken weg en dan moet ik naar de kanalen zelf toe.

En ondertussen raak ik vaak afgeleid door de shorts terwijl ik dat eigenlijk niet wil.
En ondertussen raak ik vaak afgeleid door de shorts terwijl ik dat eigenlijk niet wil.
youtube-shorts block extensie installeren in je browser

Ik kijk youtube met ublock, sponsorblock en youtube-shorts block aan en dan is de website best prettig
Super nu gedaan. Nu enkel nog op de telefoon.

Dat wordt zeker revanced
Anoniem: 201953 @Finraziel2 oktober 2024 22:20
Ik gebruik 3 verschillende cliënten, NewPipe, yt in browser, yt app(in sandbox). In NewPipe is scrollen niet nodig. In de andere twee is de bovenste video gebaseerd op zoekgedrag, gevolgd door de shorts, daarna nog een video gebaseerd op zoekgedrag, terwijl ik op abonnementen heb geclickt.
Ik gebruik 3 cliënts omdat in de eerste geen commentaar gegeven kan worden, in de tweede kan dat wel, maar editen niet, de derde gebruik ik om te editen. 1 en 2 hebben geen reclame, 3 herinnert mij daaraan, onbegrijpelijk dat mensen zoveel reclame accepteren!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201953 op 2 oktober 2024 22:28]

Waarom gebruik je geen revanced?
Anoniem: 201953 @Bjorn893 oktober 2024 11:23
Je moet volgens mij een aangepaste microG installeren. Ik heb de standaard, niet volledig werkende, microG op mijn Googleloze Huawei. Ik herinner mij vaag dat het in het verleden niet goed werkte. Ik ben bang dat ik dan weer problemen met notificaties krijg.
Ook de microG module is bijgewerkt onder ReX en ReVanced hoor 🤔.

Hier werkt gewoon allesz en je kujt ook beiden naast elkaar draaien

[Reactie gewijzigd door Bjorn89 op 7 oktober 2024 08:37]

Anoniem: 201953 @Bjorn897 oktober 2024 16:51
Spoofen via microG werkt op mijn telefoon niet, daarom kan ik niet inloggen, mag niet van Trump, daarom kan ik niet op commentaar reageren. Ik heb daarom niets aan deze versie.
MicroG werkt wel wat notificaties betreft, daarom heb ik hem ook al jaren geleden geïnstalleerd.

Ik heb inmiddels een oplossing gevonden. Ik heb de vanced microG yt en de revanced manager maar GBox gecloned, yt daarin gepatched en geïnstalleerd.
Dat werkt.
Bedankt voor mij op het idee brengen. Alles werkt niet in de sandbox GBox maar dit wel😁

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201953 op 7 oktober 2024 20:30]

Zou inderdaad fijn zijn als dat een optie was. Ik irriteer me er ook wel is aan bij YouTube.

Ik ben alleen zelf geen voorstander van dat overheden zich overal mee willen bemoeien. Ik vind dat je als burger zelf ook een verantwoordelijkheid hebt om kritisch op zaken te zijn. Moet men wel zoveel op allerlei sociale media platformen doorbrengen? En als ze dan in nieuwsfuiken terecht komen, is het dan ook niet een beetje hun eigen schuld? Je hoeft er niet op te kijken. Helaas doet 80% van de bevolking het toch wel waardoor je als overheid eigenlijk niet ontkomt aan controle. Als zo’n groot deel van de bevolking zo blindelings meegezogen wordt in de algoritmes van big tech is de mogelijke impact voor de volledige maatschappij te groot bij misbruik. Dus mijn liberale hart heeft het hier moeilijk mee.

[Reactie gewijzigd door Teknix1982 op 2 oktober 2024 19:51]

Je kunt met wat zoeken je geabonneerde kanalen exporteren (mits google hier geen stokje voor heeft gestoken door dit weg te halen) in een bestandje die je vervolgens kan importeren in een RSS reader, op die manier kan je dus alle videos op chronologische volgorde in een mooi lijstje krijgen, zonder shorts, zonder aanbevelingen van dingen waar je niet op zit te wachten. als je een adblocker gebruikt die de advertenties op youtube blokkeert dan heb je een mooie kale ervaring zonder ellende.
Het enige nadeel is dat dat de RSS feed soms een paar uur achter loopt dus het kan zijn dat de videos niet meteen in de RSS reader verschijnen.
Ik snap je probleem niet helemaal, het algoritme geeft je meer van wat je al kijkt of hebt gekeken. Dus als jij een video kijkt over vliegtuigen krijg je meer video's over vliegtuigen in de aanbeveling, eigenlijk bepaal je dus zelf wat je krijg aanbevolen. zoek een keer op een bepaalde term of video en kijk die en je krijgt meer van hetzelfde.

Je geabonneerde kanalen zijn niet de basis voor het algoritme. Als je alleen je geabonneeerde spul wilt kun je freetube gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 2 oktober 2024 23:07]

gewoon op "abbonementen" klikken?
Ja dat denk ik ook vaak. Maar dan log ik in op het algoritme-vrije Mastodon en dan denk ik weer: dit kan toch wel iets slimmer?

Wat de beste oplossing is weet ik niet. Wellicht een keuze uit meerdere algoritmen - waarvan bekend is hoe ze werken.
YouTube is voor mij een zijwieltje wat nooit in de juiste richting zal zwengelen waarvan ik hoop dat deze een keertje breekt om te vervangen.

Ik gebruik daarom de Open source FreeTube frontend/app i.c.m de LibRedirect addon vanaf de browser voor geklikte yt urls.(deze bied ook opties voor gebruik Invidious/Tor proxy)

Heb je gewoon chronologisch volgorde, lokaal subscriben/history/download etc zonder account, filters voor adds/shorts/live/upcoming/lowercase video titels e.d, zo kun je zelf ook gelijk ontdoen van de kleur rood.

De ontwikkelaar heeft kenbaar gemaakt later nog PeerTube ondersteuning en misschien ook andere videoplatformen hier aan toe te voegen.
Wil ik ook voor Facebook, maar nu zie ik constant dezelfde post van 3 mensen.
Dus geen Facebook meer voor mij.
Ik word gek van die algoritmes. Zie alleen maar wat ik leuk vind maar ik wil breder dingen zien en geinformeerd worden. Je moet echt je best doen. Erg irritant.
En men verwacht dat ze alles 100 % gaan vrijgeven ?
Terecht zijn ze argwanend dat hun vertrouwelijke info niet weg lekt naar concurrentie
TikTok is daarbovenop gevraagd om informatie te verstrekken over de maatregelen die het platform neemt om te voorkomen dat 'slechte actoren' de app manipuleren en om risico's rondom 'de verkiezingen en het maatschappelijk debat' te verminderen.
Vreemd dat ze dat alleen aan TikTok vragen?
Of word het niet aan Youtube gevraagd omdat ze al zoveel bewijs hebben dat YouTube actief de verkiezingen en het maatschappelijk debat manipuleert dat ze geen extra vragen meer hoeven te stellen?
Het is al zo erg dat ik vaak iets denk maar het niet opzoek omdat het dan weer in je feed terecht komt.
Hierdoor voel ik mijzelf beperkt om vrij te internetten en te zoeken naar wat ik wil.
Blijf het roepen het internet en veel apps zijn gewoon verrot en het is niet leuk meer om hiervan gebruik te maken.
Elke dag alle websites die ik bezoek weer alle verzoeken weigeren, en zorgen dat je goed oplet dat je niet per ongeluk op alles accepteren drukt.
Vervelende is dat als je deze 1 maal accepteert je de melding nooit meer ziet maar als je deze weigert krijg je ze elke keer door je strot geduwd.
Waarom kan er niet een internet zijn zonder reclames die actief door je strot geduwd worden op je zoek historie?

En dat naast een google of apple die toch al alles van je weet, ze weten wanneer je wekker gaat wanneer je in de auto stapt en wanneer je weer uitstapt. Ze weten je voorkeuren en je hobbys ze hebben toegang tot je foto's en informatie. eigenlijk weten ze gewoon alles van je.
Daaronder vallen risico's voor de mentale gezondheid van gebruikers én risico's voor de verspreiding van 'schadelijke content', schrijft de Commissie.
Goede zaak dat dit onderzocht wordt Imho.

Mensen worden door al die filters en algoritmes in een bubbel gezogen, en dat kan aardig escaleren met serieuze gevolgen, als men op die manier in bijvoorbeeld bubbels terecht komt waar veel desinformatie etc wordt verspreidt.

Dat lijkt me ten eerste mentaal al niet gezond, maar maatschappelijk ook onwenselijk daar dit onder andere (verdere) polarisatie en verharding in de hand werkt.
Je reactie slaat kant noch wal. In Nederland worden de omroepen gecontroleerd door het Commissariaat voor de Media. Mocht je het inhoudelijk overigens niet eens zijn met een artikel of uitzending dan kan iedere burger een klacht indienen.

Dit artikel gaat overigens niet of het “snoeren van monden”, maar over het feit dat Europa graag inzicht wil krijgen in de algoritmes die social media bedrijven gebruiken om content te selecteren voor gebruikers…
Dit artikel gaat overigens niet of het “snoeren van monden”, maar over het feit dat Europa graag inzicht wil krijgen in de algoritmes die social media bedrijven gebruiken om content te selecteren voor gebruikers…
En ook het beperken van het "verspreiden van schadelijke content". Wie bepaalt er wat er schadelijk is? En wie kan dat controleren? Antwoord op beide vragen: de EU. En dat is dus nou net mijn probleem. Want dat werkt censuur in de hand.

De EU heeft een wet die het verspreiden van schadelijke content verbied.
De EU bepaalt ook wat die schadelijke content precies is.
Verder kan de EU boetes (etc) uitdelen voor bedrijven die de schadelijke content verspreiden.
Je reactie slaat kant noch wal. In Nederland worden de omroepen gecontroleerd door het Commissariaat voor de Media. Mocht je het inhoudelijk overigens niet eens zijn met een artikel of uitzending dan kan iedere burger een klacht indienen.
Zij werken vooral reactief. Er is geen verplichting voor deze media bedrijven om hun algoritmes en vindbaarheid aan de overheid open te stellen.

[Reactie gewijzigd door ShadLink op 3 oktober 2024 11:16]

Vandaar ook dat bronnen gecontroleerd worden bij die omroepen.
Helaas pusht dit niet richting een Linux desktop. Ze nemen het voor lief dat ze steeds minder te kiezen hebben. Er worden.inderdaad apps geforceerd en alles word doordrongen met AI.
Niet alleen maar linux met verplichte proprietary onderdelen. Dat zijn ze nu bij Valve aan het proberen. In het geval van telefoons begint het met het openen van de boot-sequence en het accepteren van alle hardware-compatible kernels. Dan ga je van app-player naar volwaardige computer, wat alle smartphones gewoon zijn. Open graphics komt daarna vanzelf omdat er natuurlijke competitie ontstaat. Tracking/gegevens harvesten/spionage hebben allemaal geen schijn van kans. Dat is daar een gat in de beveiliging. Er zijn geen dingen die programma's ongezien kunnen doen.

[Reactie gewijzigd door blorf op 2 oktober 2024 21:23]

Dus als er iets goeds gebeurt gaan we alsnog zeiken op wat er mis gaat?

In dit voorbeeld krijgt zo'n bedrijf een periode waarin redelijkerwijs informatie naar boven zou moeten kunnen komen. Daar moet je dan op wachten. Op basis van die informatie wordt dan gekeken wat met alle nuances van dien het meest redelijk is voor het bedrijf en de consument. Daarvoor zal het ook nodig zijn om het nodige heen en weer te communiceren. Even losgelaten van dat dat lang duurt is dat toch precies waar jij om vraagt eigenlijk?

Een OS heeft weinig met het artikel te maken eigenlijk, maar ingaande op de permissies: er is er heel wat veranderd in de afgelopen jaren door dergelijke processen. Ik kan op mijn telefoon per app, per permissie en alleen wanneer nodig aangeven welke permissies ik toesta. Apps die ik vergeet worden automatisch van permissies ontzegt na enige tijd. Updates die nieuwe permissies vereisen werken ook prima op deze manier.

Ook kan je tegenwoordig bij een Samsung telefoon het hele Samsung-ecosysteem en alle bijbehorende apps achterwege laten door hun voorwaarden niet te accepteren. Ook dat werkt naar mijn ervaring redelijk goed tegenwoordig.

Laten we dan wellicht ook de narratief iets positiever inzetten door te kijken en te bespreken hoe en wat uit dit onderzoek ons op welke manier gaat helpen, en wat er wellicht beter zou kunnen aan. Wat mij betreft erg goed dat de Europese Unie hier naar kijkt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.