De Europese Commissie heeft informatieverzoeken ingediend bij YouTube, Snapchat en TikTok. De EU wil meer informatie over de werking van de algoritmes en aanbevelingssystemen die die grote techplatforms gebruiken.
De Europese Commissie heeft de verzoeken om informatie ingediend in het kader van de Digital Services Act, zo schrijft de Commissie in een statement. Onder die wet moeten platforms de risico's van hun aanbevelingsalgoritmes beoordelen en voldoende beperken. Daaronder vallen risico's voor de mentale gezondheid van gebruikers én risico's voor de verspreiding van 'schadelijke content', schrijft de Commissie.
De EU heeft YouTube en Snapchat verzocht om informatie te verstrekken over 'de parameters die door hun algoritmes worden gebruikt om content aan te bevelen aan gebruikers', naast de rol die ze spelen bij het versterken van 'bepaalde structurele risico's'. De Commissie noemt daarbij bijvoorbeeld risico's rond verkiezingen, mentale gezondheid en het beschermen van minderjarigen. De vragen hebben volgens de EU ook betrekking op hoe de bedrijven voorkomen dat hun aanbevelingssystemen schadelijke content verspreiden, 'bijvoorbeeld rond het promoten van illegale drugs en haatzaaiende taal'.
TikTok is daarbovenop gevraagd om informatie te verstrekken over de maatregelen die het platform neemt om te voorkomen dat 'slechte actoren' de app manipuleren en om risico's rondom 'de verkiezingen en het maatschappelijk debat' te verminderen.
De drie bedrijven moeten de opgevraagde informatie uiterlijk op 15 november verstrekken. Daarna zal de Europese Commissie eventuele vervolgstappen bepalen, waaronder een eventueel formeel onderzoek. Als de bedrijven niet op tijd reageren, dan kan de EU maatregelen nemen. Daaronder kunnen bijvoorbeeld boetes vallen.