Apple: Apple Intelligence komt dit jaar waarschijnlijk niet naar EU

Apple acht het onwaarschijnlijk dat bepaalde iOS 18-functies, waaronder Apple Intelligence, dit jaar in de Europese Unie zullen worden geïntroduceerd. Het bedrijf verwijst naar de rechtsonzekerheid die in de EU zou heersen vanwege de Digital Markets Act.

De Amerikaanse techgigant vertelde aan The Financial Times dat niet enkel Apple Intelligence wordt bekeken, maar ook iPhone Mirroring en SharePlay Screen Sharing. Deze functies maken deel uit van iOS 18 en werden samen met Apple Intelligence aangekondigd tijdens de recentste WWDC-conferentie op 10 juni.

De Amerikaanse techgigant verwijst expliciet naar de interoperabiliteitvereiste van de Digital Markets Act en claimt dat deze vereiste de integriteit van zijn producten zou afzwakken. De privacy van gebruikers en databeveiliging zou volgens Apple ook in het gedrang kunnen komen.

De Europese Commissie heeft gereageerd op de communicatie van de techgigant en meent dat bedrijven zoals Apple welkom zijn in de Europese Unie om producten en diensten aan te bieden, maar ook aan de wetgeving moeten voldoen. De Commissie heeft zich niet uitgelaten over de bovenvermelde functies uit iOS 18. Het is voorlopig niet duidelijk op welke manier deze functies in strijd zouden kunnen zijn met de Digital Markets Act.

De Digital Markets Act is een Europese wet die sinds eind 2022 van kracht is en samen met de Digital Services Act de macht van grote digitale poortwachters in de Europese Unie moet beteugelen. De Digital Markets Act richt zich vooral op grote bedrijven met een economische en technische machtspositie, de zogeheten poortwachters. De Europese Commissie heeft vorig jaar de eerste poortwachters aangewezen die onder de Digital Markets Act vallen. Apple, maar ook andere Amerikaanse techbedrijven zoals Meta, Microsoft en Alphabet zaten daarbij. Deze poortwachters moeten door de DMA aan verschillende eisen voldoen, bijvoorbeeld interoperabiliteit met andere concurrerende platforms garanderen en alternatieve appwinkels en betaalmethodes toestaan. De Europese Commissie voert momenteel een onderzoek naar potentiële DMA-overtredingen van Apple.

Apple Intelligence - Bron: Apple
Apple Intelligence - Bron: Apple

Door Jay Stout

Redacteur

22-06-2024 • 09:29

328

Submitter: eilavid

Lees meer

Reacties (328)

328
319
137
15
1
110
Wijzig sortering
Goed dat de EU vastberaden is en niet haar oren laat hangen naar een miljardenbedrijf uit de VS.

Het moet wel duidelijk zijn dat wij zelfbeschikking hebben hier in Europa en dat niet Apple, maar de Europese overheid bepaalt wat de regels zijn als je hier wilt opereren.

Apple dient zich gewoon aan deze regels te houden. Deze spelletjes en dat ‘malicious compliance’ zijn arrogant en bloedirritant..

Wellicht koop ik straks alsnog een iPhone 15 maar Apple gooit zo, wat mij betreft, haar goede naam langzaam te grabbel.

[Reactie gewijzigd door DLSS op 22 juli 2024 13:18]

Regelgeving om de consument te beschermen is goed, maar Apple ook goed recht om te kiezen niet alles direct uit te brengen in de EU.

De regelgeving maakt het veel lastiger and risicovoller om zaken te doen in Europa. Het is ‘by design’ interpretabel en niet super duidelijk, en daardoor soms erg lastig te voorspellen wat we op ons bord gaan krijgen. Zonder jurisprudentie zullen dingen iets langzamer gaan voorlopig in de EU.

We gaan een tijd krijgen waar producten niet overal op de wereld hetzelfde zijn of met dezelfde snelheid naar de markt worden gebracht. Op termijn vinden we hier wel betere oplossingen voor.
Het is voor een bedrijf geen enkel probleem op compliant te zijn, echter verliezen ze dan macht in de markt die ze liever niet afgeven.
Er zijn nu al verschillende versies van iPhones in omloop, of denk je dat de CCP niks te zeggen heeft over het Apple beleid? (bvn rcs hebben ze moeten implementeren, WhatsApp en Signal mogen niet in de Chinese appstore staan etc...).

Het is aan Apple om de keuze te maken wat ze waar uitbrengen, het is aan de eu om de spelregels tr maken die zeker gevolgd moeten worden.
Je gaat hier ervan uit dat verschil qua release voorkomt van technische moeilijkheden. Echter Apple laat keep op keer zien dat ze perfect in staat zijn de regels te volgen als het moet.

Ze kunnen nu beetje later releasen maar als de concurrentie op termijn wel snel weet te releasen, of de concurrentie heeft financieel baat bij wel de regels te volgen zou het me verbazen dat een bedrijf dat tientallen miljarden zo niet honderd+ miljard van de EU verdient, niet de capaciteit heeft om mee te gaan.

Wat realistischer is als we kijken hoe apple zich misdraagt, is dit niets meer dan moedwillig stagneren. Zoals je al zei die keus heeft Apple en jij hebt de keus om met jou beurs te kiezen voor bedrijven die zich minder asociaal gedragen en wel conform de lokale regelgeving te functioneren.
Jazeker, zolang ze maar beseffen dat wij hier zelf de regels bepalen en niet zij.

Het is inderdaad lastiger en risicovoller om hier zaken te doen omdat consumenten hier nu eenmaal meer rechten hebben, en omdat het stichten en behouden van een monopolie en het misbruiken van marktmacht minder makkelijk zal worden. Dat kost bedrijven als Apple geld.

[Reactie gewijzigd door DLSS op 22 juli 2024 13:18]

Nounou ik ben het ermee eens dat ze moeten voldoen maar laten we nu niet doen of de verschillende regeringen het goed voorhebben met hun burgers. #chatcontrol |:(
volgens mij is niet duidelijk zijn niet 'by design'. Een tekst kan nog zo duidelijk lijken, als er juristen mee aan de slag gaan blijkt er niks van over.
Op zich wel ironisch dat Apple, die zich prat laat gaan op privacy, blijkbaar EU privacy regelgeving nog niet binnen hun standaard ontwikkelkaders heeft toegepast.
Apple dient zich gewoon aan deze regels te houden. Deze spelletjes en dat ‘malicious compliance’ zijn arrogant en bloedirritant..
Het probleem is dat de EU al verschillende keren niet naar de regels heeft gekeken maar naar de 'geest van de wet'. Zo leek de EU onlangs toch nog van plan om iMessage van Apple open te maken ondanks dat iMessage NIET voldeed aan de daarvoor verplichte eisen. Maar ja, het had wel een groot en belangrijk marktaandeel dus in de geest van de wet leek het de EU toch nuttig om iMessage misschien wel open te breken.


Apple Intelligentie kan een zeer gedetailleerd profiel van de eigenaar van de iPhone maken en Apple heeft er alles aan gedaan om te verhinderen informatie van de gebruiker ongewild naar buiten komt door allerlei beperkingen in de software in te bouwen. Hoe dat binnen de regels van de DMA valt is volstrekt onbekend omdat zoiets niet eerder op een telefoon is gedaan.

Apple heeft de zeer terechte angst dat de EU op grond van 'ja, het is niet geregeld bij wet maar in de geest van de wet dat wij concurrentie heel belangrijk vinden menen wij dat iedere softwareontwikkelaar die er in slaagt zijn software op iemands telefoon te krijgen dezelfde toegang moet hebben tot al die interessante informatie die Apple ook heeft. Als Apple dat op welke manier dan ook moeilijk of onmogelijk maakt moeten wij vanwege de geest van de wet toch helaas weer een miljarden boete uitschrijven.

Dus Apple zegt: sorry, risico of op gigantische afbreuk van ons merk of de kans op een boete te groot. EU maakt de spelregels uit, Apple of ze met deze regels nog aan het spel mee willen doen.
Ons kapitalistisch maatschappijmodel is gebouwd op concurrentie. Het is de plicht van de EU om haar wetgeving zo te maken dat de concurrentie zo veel mogelijk zijn werk kan doen.

Het probleem is niet de geest van de wet, Apple weet Donders goed wat de EU beoogt, de wetgeving is daar duidelijk in, maar apple weet ook dat meer concurrentie zorgt voor lagere winstmarges...
Probeer dat eens te vertalen naar deze casus, namelijk apple inteligence, iphone mirroring en shareplay screensharing. Wat weet Apple dondersgoed?
Apple weet dondersgoed dat ze proberen druk uit te oefenen door bepaalde features niet meer direct naar de EU te brengen en daar duidelijk bij te verwoorden dat het ligt aan de strikte regelgeving van de EU.

Oftewel: een kinderachtig spelletje macht proberen uit te oefenen van een bedrijf dat miljarden verdient aan de EU burgers.
Apple heeft terecht angst nadat het zich ontplooit heeft als een mono/oligopolist en constant de wet stagneert. Neem recentelijk dat Apple geforceerd wordt om NFC open te breken is niets meer dan weer een voorbeeld dat Apple terecht hard gereguleerd wordt en naar mijn inziens nog veel harder gereguleerd zo niet opgebroken mag worden. Bedrijven die onze politiek met tientallen miljoenen per jaar beïnvloeden hebben duidelijk veelste veel macht, zowel qua product maar ook qua invloed. Dat Apple hier dreigt trager of misschien niet producten te releasen is niets meer dan enkel weer markt misbruik. Dat moeten we niet willen.

[Reactie gewijzigd door n4m3l355 op 22 juli 2024 13:18]

Het is weer een typisch voorbeeld van hoe Apple de boel probeert om te draaien. Niet zij zijn het probleem, maar de regelgeving.
Misschien heb je een punt, echter als men kijkt naar MS en hun nieuwe arm-laptops met windows 11 +,
die elke 5 seconden een opname van je scherm maakt en alles cloud based doet, waar Apple alles locaal doet, vraag ik mij af waar men slechter af is.
Zowel bij de Apple en MS kun je dit uitschakelen , maar de gemiddelde gebruiker weet vaak niet waar te zoeken hoe dit uit te zetten.
Liever locaal met A.I. dan cloud based.
Of liever helemaal niet? Of tenminste bewust aan zetten ipv onbewust aan hebben?
Windows Op ARM heeft geen marktaandeel noch een machtspositie. Hun macht en ecosysteem is nog altijd Intel based en daar doen ze niks van de dingen die je aanhaalt.
En wat schieten we daar nu precies mee op? iPhone mirroring is een zeer nuttige functie en daar zou ik heel graag over beschikken. Apple heeft het gemaakt en biedt het aan. Maar ik kan er geen gebruik van maken omdat het niet op Android werkt.

Wat schiet ik als consument hier precies mee op? Ik krijg ineens minder mogelijkheden in plaats van meer.

Overheden kunnen dit soort regels helemaal niet bepalen, daar zijn ze niet snel genoeg voor. De technologiesector bedenkt voortdurend nieuwe dingen. Sommige daarvan schuren tegen wetgeving aan en daar kun je wat aan doen, maar de wetgeving is dus nu zo breed gedefinieerd dat bedrijven stoppen om bepaalde diensten hier aan te bieden. En bedankt, EU. Goed gedaan.
Je beseft toch dat je door die redenatie te volgen je het goed vindt dat je private data store die voor AI gebruikt wordt door iedere developer kan gebruikt worden, dat is namelijk wat de DMA vraagt, dat je alles openstelt voor alle apps, dat daar dan een wildgroei van komt die ook niet meer te controleren valt of je data op de correcte manier wordt aangewend neem je er dan voor lief bij. En zoals met alle functies op iPhone kan je ook Siri en dus AI afzetten, die keuze hoort toe aan de gebruiker en niet aan mijn schoonmoeder, aka de EU.
De EU ontneemt mij de vrijheid, wat de EU zou moeten doen is labels ontwikkelen om de burger te informeren, dan kan die burger zelf beslissen of ie dat OK vindt of niet.
Zou je me dat citaat uit de DMA eens willen voorleggen dan?

Dat zou niet mijn voorkeur genieten maar een democratisch vertegenwoordigde overheid kan beslissingen nemen die ik niet leuk vind. Ook de Nederlandse en lokale overheden kunnen dat.

Zelfbeschikking weegt wat mij betreft zwaarder dan wat features voor mijn iPhone en onze oren laten hangen naar miljardenbedrijf dat er een spelletje van maakt om zich zo min mogelijk aan onze regels op ons eigen grondgebied te houden.

(Eigenlijk is dat malicious compliance indirect een grote middelvinger naar de Europese burgers)
Dat Malicious compliance is uitgevonden door Sweeney en Daniel twee bedrijfscijfers die het vast goed menen met hun gebruikers en artiesten /s

Nergens in de DMA stond er dat een bedrijf het recht heeft om te checken op security en daar geld voor kan vragen, slechte wet dus. Vestager doet dit niet voor U en mij, maar om de spelers in de EU een helpende hand toe te steken. Net zoals de extra import heffingen op Chinese wagens.

Citaat staat er niet letterlijk in, je moet heel de DMA doorlezen, wat daaruit voortvloeit is dat je als Gatekeeper alles moet openstellen, voorbeeld, de NFC chip is recentelijk opengesteld mede daardoor, dat is een goede zaak, maar het is duidelijk dat de heren in Brussel weinig kennen van Tech en zo wil ik absoluut NIET dat de semantic AI debase moet vrij gegeven worden, of de screen sharing API’s … Je kan dat als consument wel willen, fijn dan koop je een Android toestel.
De EU ontneemt mij de vrijheid,
Volgens mij gaat het juist om de vrijheid om de data op je iPhone te kunnen delen met wie jij zelf wilt ipv dat dit alleen beschikbaar is voor Apple.

Praktisch: Bij installeren copilot de vraag of je het lokale persoonlijke profiel wil delen met Microsoft. Zelfde toestemming als locatie etc.

Persoonlijk zou ik liever een extra speler op de hele markt zien met een concurrerend marktaandeel. Naast iOS en Android dus. Zodat de consument meer keuzevrijheid heeft en dus ook zelf kan kiezen voor open, gesloten of eventueel optie 3/4/5.
Kijk dat ik data met een app wil delen zoals locatie met een navigatie app is nogal wiedes. Maar met AI is het wel je hele context, als je daar op ja zou kunnen zeggen dan moet je maar hopen dat die third party App Store en de apps die daar inzitten het goed met je voor hebben. Ik wil dat NIET en ik denk niemand met gezond verstand. En als je dat toch wil, prima koop een Android …
Nog even voor alle duidelijkheid er wordt een locale semantic debase aangelegd., als jij vindt dat ge dat moet kunnen delen kan jij als tweaker inschatten wat dat betekent (op dat device ga je dus niets persoonlijk doen en misschien enkel voor werk gebruiken) maar de rest van de 95% niet. Of laat het me anders stellen Windows Recall de eerste week vonden we dat fantastisch, tot bleek dat iedereen bij de data kon, zo een backlash dat MS het nu postponed heeft en beveiliging aan het inbouwen is … iets wat Apple al lang doorhad …
De DMA heeft zeker goede bedoelingen maar heeft een overreach gedaan en de consequenties worden nu duidelijk, politici geen technische wonders en hebben zich gewoon laten leiden door twee CEO’s …
Het draait toch op keuze. Jij klikt dan op nee bij de prompt en verwijdert de app die toegang wil. Iemand anders ziet het wel zitten en kiest er wel voor. Ik zie dat hetzelfde als toegang tot locatie informatie. Daar moet je ook maar vertrouwen hebben dat die info niet gebruikt wordt om een zakkenroller naar je locatie te sturen om je iPhone te stelen... De ene persoon vertrouwt flitsmeister wel en de andere niet.
Jij begrijpt dat, maar 95% van de bevolking gaat dit echt niet snappen, of je zou het moeten verwoorden met alles in hoofdletters DEZE APP KAN AAN ALLES AAN WIL JE DAT, en dan gaat nog 80% gewoon direct ja klikken niet beseffend dat je dan helemaal afhangt van de goodwill Sweeney en crooks …
Wil je dat, prima koop een Android. Zoals ik al ergens aanhaalde, de EU zou duidelijk moeten maken wat implicaties zijn met labels, trouwens ik denk dat heel wat mensen net voor Apple kiezen omdat het gesloten is, dat geeft vertrouwen voor sommige, dat de EU dan duidelijk maakt, als je voor Apple kiest, dan kies je voor een Gatekeeper, kies je voor Samsung kies je voor openheid simpel geen gedoe met een wet die vol voor interpretatie en onzekerheid staat … en erger innovatie gaat fnuiken, nu deze wet is gewon gemaakt uit frustratie om Big tech een hak te zetten in de hoop dat er in de EU zo ook Tech giants kunnen ontstaan, gaat niet werken.
Iets met een klok en een klepel?
Edit: Excuses, ik haalde je door elkaar met een andere tweaker

[Reactie gewijzigd door DLSS op 22 juli 2024 13:18]

Zelfbeschikking zou net betekenen dat Europa ook niet kan beslissen maar enkel jijzelf.
Apple dient zich gewoon aan deze regels te houden. Deze spelletjes en dat ‘malicious compliance’ zijn arrogant en bloedirritant..
Dus ze houden zich juist goed aan de regels en doen niets wat er mogelijk tegenin zal faan, wat je eist in de eerste zin, maar vervolgens omdat ze dat doen zijn ze arrogant, irritant en is het “malicious compliance”. :+

Make up your mind, can’t have it both ways. Ik ben iig blij dat Apple hun naam hoog houdt, ons privacybelang gaat duidelijk vóór hun winst gezien ze enorme risico’s nemen door deze felbegeerde functies hier niet uit te brengen uit angst dat de EU dwingt om alle data op de iPhone’s open te stellen. (Zeker met oog op het door de EU gewenste encryptieverbod een eng idee.) Blij dat ze niet zwichten en blijven hopen dat de EU een keer normaal gaat doen met conflicterende en uitermate vage wetten waar bijna niemand om gevraagd heeft.
Welke regels moet Apple precies volgen? De DMA is bewust vaag, en dat heeft voor- en nadelen. Het voordeel is dat malicious compliance moeilijker is, want het gaat om de geest van de wet, niet de letter.

Dat is ook meteen het nadeel: bedrijven moeten eerst vragen of het wel mag, omdat ze anders een gigantsche boete riskeren.

De crux is dat bureaucraten voortaan tussen de consument en innovatie staan, en dat lijkt me toch ook weer niet de bedoeling.
Wat een beperkte blik. In deze redenatie zou het ook zo kunnen zijn dat Apple zich terugtrekt (eerst met functies en later zelfs helemaal) uit de EU.

En daarnaast moet je je beseffen dat wij niet alle alle Europeanen zijn, er zijn genoeg Europeanen die helemaal niet zitten te wachten op de dma en gewoon een goed werkend en volledig functioneel apple product willen hebben omdat ze (als voorbeeld) meer vertrouwen hebben in Apple (of er volledig aan gewend zijn dat Apple hun wensen vertegenwoordigd) dan in de Europesche regels.

Dit polariseert weer allemaal lekker en we mogen toch inmiddels wel beseffen waar (in sommige hun ogen) al dat gedram toe kan leiden?
Dit voelt als terugpesten. Er hangt een boete boven het hoofd van Apple voor het niet volgen van de DMA, prima dan gaan wij moeilijk doen over features uitrollen in de eu.
En wie plukt daar de vruchten van, jawel, weer de burger. Zelfde als de wet tegen het gokken met die lootboxen. Ik snap het ergens wel, maar ik heb er gelukkig nooit problemen mee gehad. Dan kan ik gelukkig voor mezelf zorgen en heb ik alleen maar het gevoel dat ik dingen mis.

Nu ook weer met Apple. Ik ben blij met de Apple Store, daarom koop ik een iPhone. Ik hoef geen andere store, zelfs niet als ik geld uit krijg. Ik ben enthousiast over de nieuwe functies in iOS 18, maar nu krijg ik die misschien niet vanwege de regels in de EU. Dit voelt niet als beschermen, want als ik een ander systeem wil kopen, koop ik wel wat anders dan Apple, maar als mijn vrijheid afnemen. Ik begin me te irriteren aan dit soort dingen.
Ik kan niet anders dan reageren, waarvoor op voorhand mijn excuses.

Ik voel een compleet onbegrip voor EU-burgers die slechts de voordelen willen halen uit deze doorgedreven economische, politieke en sociale organisatie. Beseffen de tegenstanders wel dat 'Europa' eeuwen lang verscheurd geweest is door de ene oorlog na de andere? Tientallen miljoenen gewone mensen zoals wij zijn eeuwenlang als kanonnenvoer ingezet geweest om aan de grillen van enkelingen te voldoen.
Beseffen de 'tegenstanders' wel dat er NOG NOOIT een periode geweest is in de Europese geschiedenis die zo lang vredevol geduurd heeft als nu? Het wordt dringend tijd dat diegenen die zich voor de kar laten spannen als breinloos kiesvee voor extreme partijen, kijken naar alle voordelen en stoppen met janken omdat bepaalde elementen niet naar hun egoïstische zin zijn.

Open grenzen, vrij verkeer van goederen en diensten, toegenomen internationale handel, een luidere stem op het wereldtoneel, 80 jaar vrede, voedselveiligheid, een groene transitie, een grensoverschrijdend beleid op vlak van energie, voedselveiligheid, handel, .... Eindeloze voordelen... en dat voor een peulenschil.

Ik zou nog eindeloos kunnen doorgaan om egoïstische zeurpieten de les te kunnen spellen, want het lijkt erop dat we met z'n allen Project Europa de rug willen toekeren. Het resultaat zal navenant zijn: terug gesloten grenzen, achterlijk nationalisme (waar zijn we nu met z'n allen exact zo 'trots' op?) en een voedingsbodem voor dictators die ons met z'n allen voor eigengewin én met de glimlach terug naar het front sturen.

Ik eindig met een boutade: "hard times create strong people... Strong people create good times... Good times create weak people... Weak people create hard times".
Raad maar in welk deel van de sociale cirkel we zitten...

[Reactie gewijzigd door Liquid_Bisquit op 22 juli 2024 13:18]

Je krijgt veel bijval, maar ik zie de relevantie niet van je reactie. Ik ben een vurig voorstander van Europa, en een zwaar tegenstander van alles wat extremisme is. Tegelijk vind ik het zorgwekkend hoe er gedebateerd wordt over achterdeuren in versleuteling want kinderporno (want dat valt voor mij onder datzelfde extremisme), en vraag ik me ook af of ze het in deze wel opnemen voor de burger of voor iets anders.

Apple maakt een product dat je niet moet kopen maar wat blijkbaar veel consumenten leuk vinden. Apple heeft veel macht en dat is niet leuk voor developers die niet kunnen meesurfen op dat succes. Allemaal goed dat de EU dat bekijkt, maar niet meer als het de consument die nooit om die wijzigingen heeft gevraagd, er de dupe van wordt. Vrijheid van de ene eindigt waar de vrijheid van de andere begint. En ja, dat is een evenwicht wat je moet vinden als maatschappij, maar je kan niet verwijten dat mensen hun eigen vrijheid beperkt zien worden en daar iets van zeggen.

En daarop mogen reageren hoort trouwens bij de democratie die Europa is…
Allemaal goed dat de EU dat bekijkt, maar niet meer als het de consument die nooit om die wijzigingen heeft gevraagd, er de dupe van wordt.
Maar is dat wel echt zo? Je kunt inderdaad niet kiezen om Apple's nieuwe AI features te gebruiken straks, maar dat komt omdat ze aan hun lock-in vast willen houden en derde partijen geen kans willen geven om de kern van hun platform op eenzelfde (krachtige) manier te gebruiken.

Het is misschien wat ironisch, maar de EU probeert vendor lock-in te beteugelen zodat je binnen een bepaald platform de keuze krijgt om de ene AI vs de andere te kiezen. Dat Apple ervoor kiest om het dan maar niet aan te bieden spreekt mijns inziens boekdelen over hun strategie; je hebt 't te slikken op de Apple manier of je stikt maar.
Maar fysiek gezien kunnen deze AI features niet opengesteld worden.

De Apple Intelligence AI runt op de chip van Apple. Dit kan niet opengesteld worden, als je andere AI wilt toestaan op zo een niveau komen daar zoveel privacy en beveiligingsrisico’s bij kijken. Een derde partij kan dan bij vrijwel alle data van je mobiel aangezien dit dan verwerkt zouden moeten worden in hun cloud services. Die data verkopen zij sowieso.

Maar goed, de EU heeft al indicatie gegeven niet echt om privacy van EU burgers te geven aangezien ze end to end encryption misschien ook willen verzwakken zodat zij als een “ouder” mee kunnen kijken met wat jij doet. En de beveiligingsrisico’s die dat met zich meebrengt is enorm.

[Reactie gewijzigd door Ricco02 op 22 juli 2024 13:18]

Dit kan niet opengesteld worden, als je andere AI wilt toestaan op zo een niveau komen daar zoveel privacy en beveiligingsrisico’s bij kijken.
Waarom zou dat niet kunnen? Het is gewoon code die op een processor draait. Apple is daar geen alleenheerser in; in technische zin kan dat prima net als dat altijd op x86 heeft gekund.
Een derde partij kan dan bij vrijwel alle data van je mobiel aangezien dit dan verwerkt zouden moeten worden in hun cloud services. Die data verkopen zij sowieso.
Maar jouw eigen argument is dat ik als klant zelf moet kunnen kiezen, toch? Ik mag toch zelf bepalen wie ik vertrouw met mijn data?
De reden waarom het niet opengesteld kan worden is omdat AI van andere bedrijven niet afgestemd zijn of kunnen zijn op de OS van Apple zonder veiligheidsrisico’s. Galaxy AI kan bijvoorbeeld niet simpelweg jouw kalender aflezen etc. zonder van tevoren volledige toegang tot de OS te hebben om die feature überhaupt in te kunnen bouwen.

Ik zeg ook niet dat jij niet zelf mag bepalen welke AI jij mag gebruiken. Maar dan blijft mijn standpunt nog steeds staan dat een derde partij al jouw data sowieso zal verkopen in dat geval. Dat is en blijft een veiligheidsrisico.
Daarvoor hebben we toch API's voor om dat mogelijk te maken? Daarmee kun je andere (apps) veilig toegang geven. Dat is prima mogelijk (banken hebben bv óók een api) en wat de EU met de DMA wil bereiken.
En wat die 3de partij met je data doet, is aan de overeenkomst die je met hun hebt. Die 'data verkopen' zal veelal voor de gratis services gelden, voor betaalde services hoeft dat niet te gelden.
1) die backdoor wordt overal ge pushed door overheden, zowel in de states, het UK als de EU. De EU heeft echter wel geluisterd naar het protest en heeft die stemming tegen gehouden.

2) de argumenten die je nu aanhaalt zijn dezelfde' die ze altijd aanhalen tot ze zich wel moeten aanpassen en dan gaat het altijd ineens wel op een veilige manier...
En zie hier, weer het dogma waarin de Apple cult in is gaan geloven. Apple zegt dat het niet kan en dus is het zo. Apple wil het niet. Technisch gezien is het prima open te stellen, ze raken dan echter wel hun voorsprong krijt die ze op hun devices tov de concurrenten hebben. Dat is de enige reden, maar blijf maar geloven inde doctrine die Apple al jaren verspreid
Je hebt het over moeten slikken, maar zou het ook zo kunnen zijn dat er een hoop mensen de manier van apple willen slikken? Deze mensen worden nu naart de lijn gezet, en niemand die het voor hen op neemt.
Hey Bert. Mooie reactie, maar ik denk niet dat de meeste mensen die tegen dit soort EU wetten zijn, dat die ook gelijk een NEXIT willen of iets dergelijks.


Ik ben bijvoorbeeld erg blij met de EU en wil het zeker behouden, maar mijn keuze vrijheid word nu ingedamd.

Ik heb straks de keuze bijvoorbeeld niet meer om deze features van Apple te gebruiken. Betekent niet dat ik Anti-EU ben.

De interne markt van de EU was juist als vrije markt bedoeld, dit word nu steeds een stukje minder vrij de afgelopen jaren door dit soort wetten. Blijkbaar tot zo ver dat Apple dit soort features misschien niet eens willen uitbrengen in een markt als deze.

Dat kan machtsmisbruik zijn, of niet. Geen idee. Maar het is nog steeds een gevolg van wat de EU aan het doen is.

Je bent blijkbaar erg bang dat de EU de rug toegekeerd word. Dit is helemaal niet het geval. De meeste Nederlanders en Europeanen hebben op PRO EU partijen gestemd.

[Reactie gewijzigd door Ricco02 op 22 juli 2024 13:18]

Wat je blijkbaar niet inziet, is dat niet de EU de keuzevrijheid beperkt, maar juist Apple en consorten door je in hun ecosysteem op te sluiten. De EU probeert juist een vrije keuze te bevorderen.

Wat voor jou als een keuze beperking lijkt, is het niet. Je vindt het vervelend dat je niet direct de nieuwste gadgets krijgt, maar je blijft de keuze houden om alleen Apple-diensten te gebruiken. Echter, anderen krijgen de mogelijkheid om diensten te combineren als ze dat willen. Het is belangrijk om in te zien dat alles een prijs heeft en dat sommige dingen die prijs waard zijn.
De EU probeert om keuzevrijheid te behouden door het fabrikanten te verbieden om niet-interoperabele producten aan te bieden. Maar in veel gevallen is dat niet hoe het werkt. Bij Apple zijn de hardware en software een geheel. Je kunt nooit Andriod draaien op een iPhone, want die is daar niet voor gemaakt. Zo kun je Apple Intelligence niet draaien op een andere CPU dan de M-serie. Dat is gewoon onmogelijk.

Het netto-effect is, dat de keuzevrijheid juist afneemt. Wat is de volgende stap? Dat Apple straks alleen nog maar Macs mag verkopen als ze MacOS geschikt maken voor een Raspberry Pi? Of dat Microsoft alleen nog maar Windows mag verkopen als het kan draaien op een iPhone?

Sommige dingen kunnen gewoon niet en de EU bemoeit zich veel teveel met dingen waar ze geen verstand van hebben. En ik ben de dupe, want ik krijg dus geen Apple Intelligence.
> De EU probeert om keuzevrijheid te behouden door het fabrikanten te verbieden om niet-interoperabele producten aan te bieden. Maar in veel gevallen is dat niet hoe het werkt. Bij Apple zijn de hardware en software een geheel. Je kunt nooit Andriod draaien op een iPhone, want die is daar niet voor gemaakt. Zo kun je Apple Intelligence niet draaien op een andere CPU dan de M-serie. Dat is gewoon onmogelijk.

Wat je hierboven zegt heeft helemaal niets met de DMA te maken.

De DMA bepaalt bijvoorbeeld dat WhatsApp compatibel moet zijn met iOS Messenger, zodat iedereen, ongeacht het ecosysteem dat ze gebruiken, met elkaar kan communiceren via het platform van hun keuze.

Daarnaast stelt de DMA dat je zelf mag kiezen waar je apps, die door derden zijn gemaakt, koopt, ongeacht of je Android, iOS of Windows gebruikt. Dit voorkomt dat één winkel een monopoliepositie inneemt.

Verder bepaal jij welke cloudprovider je gebruikt voor je backups en welk betalingsplatform je gebruikt. Dit betalingsplatform moet de NFC-chip in je Android- of iPhone-toestel kunnen benutten.

> Het netto-effect is, dat de keuzevrijheid juist afneemt. Wat is de volgende stap? Dat Apple straks alleen nog maar Macs mag verkopen als ze MacOS geschikt maken voor een Raspberry Pi? Of dat Microsoft alleen nog maar Windows mag verkopen als het kan draaien op een iPhone?

Wat hierboven staat is zulke onzin en zo ver weg van de realiteit dat ik hierop niet eens reageer.

> Sommige dingen kunnen gewoon niet en de EU bemoeit zich veel teveel met dingen waar ze geen verstand van hebben.

Vertel me eens, met welke dingen bemoeit de EU zich waar ze geen verstand van hebben, naast de DMA-wet? Ik ken er genoeg, maar ik vraag me af of jij dit wel weet of gewoon gefrustreerd bent omdat je dit najaar geen Apple Intelligence krijgt.

> En ik ben de dupe, want ik krijg dus geen Apple Intelligence.

Hier kan ik je geruststellen, jij bent niet de dupe. Weet je wie wel de dupe zijn? De mensen die zes dagen per week, twaalf uur per dag iPhones en andere producten in elkaar zetten in lage-lonenlanden zoals China en India, voor verwende westerlingen zoals jij. Zij zijn de dupe. Je zou eens moeten teruglezen en hopelijk beseffen wat je eigenlijk zegt.

Dit heeft niets te maken met de DMA, de EU of wat dan ook, maar alles met je zelfingenomenheid en je blindheid voor de realiteit.

Bedrijven zoals Apple geven niets om mensen uit Europa, China of de rest van de wereld. Het draait alleen om winst. PUNT!

De overheid, en de EU in het bijzonder, heeft hier nog enigszins oog voor. Perfect? Nee, geenszins, maar wel beter dan een bedrijf dat enkel één doel heeft ten koste van alles: winst maken.
Je kan wel degelijk Android draaien op een Iphone...Project Sandcastle.
Als Apple de schuldige hieraan is, is het nog steeds een gevolg van de EU wetten die deze ruzie tussen de EU en Apple heeft veroorzaakt. Voorheen was met dit soort zaken niets aan de hand.

Ik wil juist opgeloten zitten in dat eco systeem. Ik vind dat eco systeem van Apple juist goed en de reden dat ik hun producten koop.

Stabiliteit, veiligheid en privacy.

[Reactie gewijzigd door Ricco02 op 22 juli 2024 13:18]

Dat kan toch, die keuze heb je, maar er zijn ook andere mensen die dat niet willen. Je bent niet alleen op de wereld, toch? Verder vind ik het vreemd dat je je niet ongemakkelijk voelt bij bedrijven zo machtig als Apple en consorten, want het is zeker niet alleen Apple.

We leven in een democratische samenleving waar het belang van alle mensen voorop moet staan en niet het belang van bedrijven. De balans hierin is al vaak ver te zoeken.
Die keuze heb ik niet als ik niet voor Apple Intelligence kan kiezen. Dat is juist zo een feature waarvan ik in dat hele Apple Systeem zit. Dat alle Apple devices nauw met elkaar samenwerken etc.

Dat gaat nu dus niet.
Precies, dat gaat NU nog niet, maar ik kan je verzekeren dat dit echt wel gaat komen. Voorlopig is het alleen in het Engels beschikbaar, en heb je geen idee hoe goed het wel of niet werkt. Bovendien werkt het alleen op de allernieuwste Apple-hardware.

Wat je eigenlijk zegt, is dat je ongeduldig bent en het heel vervelend vindt om hierop te moeten wachten. Dat kan, maar zoals ik al zei, soms betalen we een prijs waardoor we op de korte termijn misschien een nadeel lijken te hebben, maar op de langere termijn een veel groter voordeel behalen. En voordat je zegt dat dit niet voor jou het geval is, bedenk dat je niet alleen bent.

Vergeet ook niet dat Apple geen enkel probleem heeft met het volgen van de Chinese wet, zodat ze hun producten daar kunnen verkopen, zelfs als dit massa surveillance en censuur betekent. Het is vreemd dat Apple zich juist zo verzet tegen Europese wetten die de privacy, keuzevrijheid en bescherming van burgers als doel hebben.

[Reactie gewijzigd door Dropelke op 22 juli 2024 13:18]

Mooi dat je het zo voor de EU opneemt en zo gelooft in het feit dat JUIST de EU de bescherming van de burgers hoog hebben zitten. Hoe heet die ene wet die ze nu door willen voeren ook alweer? Chatcontrole? Tot zover je privacy en bescherming, want ze willen overal een backdoor in of in ieder geval de mogelijkheid om ALLES te kunnen lezen en in te zien wat je als burger verstuurd.

Waar het denk ik op neer komt is dat de EU weinig controle heeft over dit soort bedrijven en dat willen ze dus maar al te graag. Ik vind het mooi dat jij de EU zo hoog acht en dat je denkt dat ze alles doen voor hun burgers qua privacy, maar zoals je al ziet is er ook een hele andere kant en geven ze vrijwel niks om de privacy van de burger.
Wat je nu doet, is whataboutisme. Je haalt iets erbij dat niets met Apple te maken heeft, alleen om een punt te maken.

De EU is misschien niet perfect, maar kijk eens rond: is er echt iets beters op dit moment in de wereld? Vergeet ook niet dat de regeringen van de EU, en ook die van Nederland, een weerspiegeling zijn van de bevolking die ze kiest. De politici zijn in onze samenlevingen opgegroeid en gekozen; dit staat niet los van elkaar. Wat wij als samenleving hebben grootgebracht, zijn onze leiders.
Ik reageer op jouw stelling dat de EU alleen maar voor de burgers is. Maar dat is gewoonweg niet waar. Het is prima dat JIJ dit schaalt onder 'whataboutisme' en het zo weg wuift. Maar je mag ook verder kijken dan alleen deze wetten en dit probleem.

De EU moet doen wat ze moeten doen, en hun wetten handhaven. Als Apple die wetten aan hun laars lapt moeten ze daar boetes voor uitdelen, daarom zijn de wetten gemaakt. Het probleem is tweeledig. Aan de ene kant wil de EU haar burgers 'beschermen' tegen Big Tech en aan de andere kant willen ze zelf alle informatie en data vergaren en dus eigenlijk de privacy van hun burgers volledig weg gooien.
Wat ik mis, is nuance. Je zegt dat de EU dit wil, maar er zijn voor- en tegenstanders van deze wet. Ik ben tegen deze wet, maar je kunt niet zeggen dat de voorstanders dit niet voor de burgers doen; zij willen betere mogelijkheden om misdaad te bestrijden. Aangezien wij meer digitaal onderlegd zijn, zien wij dat dit geen goede keuze is. Het hele EU-apparaat is echter een weerspiegeling van onze samenlevingen, en veel mensen hebben geen verstand van dit soort zaken.

Mensen die dit wel begrijpen, hebben de verantwoordelijkheid om te pleiten voor het niet aannemen van deze wet. We zijn namelijk allemaal verantwoordelijk voor een democratie. Het probleem nu is dat er geen nuance is en dat er gelijk wordt geroepen dat ze ons allemaal willen bespioneren en al onze mails en chats willen lezen. Dit wordt meteen een complottheorie, wat de laatste jaren helaas met veel dingen snel gebeurt en discussies doodslaat.

Verder vergroot dit het wantrouwen tussen politiek en burgers, wat vervolgens wordt uitgebuit door andere landen om onze samenlevingen te splijten in voor- en tegenstanders, waardoor we als democratie zwakker en instabieler worden.

De EU is verre van perfect en er kan veel verbeterd worden (net als in ons land), maar dit lukt niet met selectieve verontwaardiging.

Over het algemeen zijn mensen tegenstemmers, en hoe beter het gaat, hoe ontevredener mensen zijn. Het is net als bij reviews: als alles goed is, wordt dit als normaal ervaren, maar als er iets mis is, is er een enorme motivatie om dat negatieve uit te dragen.
Bovendien werkt het alleen op de allernieuwste Apple-hardware.
M1 is 4 jaar oud en kan gewoon overweg met Apple Intelligence. Dus allernieuwste is onzin.
De M1-chip zit niet in recente iPhones, wat je toch nodig hebt om je ecosysteem compleet te maken. Alleen de iPhone 15 Pro en Pro Max voldoen aan de eisen. Deze iPhones zijn nog geen jaar oud en behoren tot de topmodellen, want de gewone iPhone 15 is niet geschikt.
Jij beweerde nergens dat je specifiek iPhones bedoelde:
Bovendien werkt het alleen op de allernieuwste Apple-hardware.
En wat je hier geschreven hebt is gewoon niet waar. Het werkt op elke M chip en de M1 is dik 4 jaar oud.
Ah het ging jouw alleen om deze bewering en dat het wel op "oudere" Ipad mac en macbooks kan worden gedraaid? De grotere discussie was niets iets waar jij je mee bezig hield. Prima, fijn voor de correctie.
Het blijft de keuze van Apple om niet compliant te willen zijn.
Het is ook uw keuze om Apple niet links te laten liggen voor zo'n gedrag, hoe wil je dan dat Apple moeite doet voor u.

De EU legt niks onredelijk op tafel in dit geval.
Anoniem: 584966 @Dropelke22 juni 2024 18:22
Ik vind het vreemd dat een gesloten ecosysteem zoals Apple wordt gezien als iets slecht. Het staat iedereen vrij om hun eigen ecosysteem te maken en op basis daarvan proberen te concurreren met anderen.

Ik neem Epic als voorbeeld, al die jarenlange rechtszaken met dure advocaten, dat is toch weggegooid geld. Ik probeer me voor te stellen dat als hun al dat geld plus hun inkomen uit hun games wordt ingestoken in r&d, of misschien ook gebruiken om beste mensen van Google en Apple weg te lokken, misschien hadden ze nu ook epische apparaten kunnen maken met epische besturingssystemen die erop draaien. Dat vind ik pas concurrentie bevorderen.

Ik vind het heel jammer dat veel grote bedrijven liever lui zijn dan moe. Ze willen snel cashen en aandeelhouders tevreden houden.
je kan het ook zo zien, ik wordt beperkt in een keuze voor een gesloten systeem.
Zou het zo kunnen zijn dat er mensen bestaan die het niet als opsluiten ervaren? Mensen die al jaren erg tevreden zijn over de keuzes die apple maakt. Mensen die nu (in hun ogen) dus niet door Apple worden beperkt maar door de EU.
Kun jij je Apple device ineens niet meer gebruiken omdat er geen AI op zou draaien? Kun je net meer bellen en niet meer faceboeken, geen filmpjes meer kijken? Wat een onzinnige reacties allemaal hier vanwege één feature die (nog) niet uitgerold lijkt te worden.
Niet meer ten volle volgens de manier die Apple voor ogen heeft. Geloof het of niet, er bestaan mensen (vaak door jaren lange ervaring met het merk) die helemaal ok zijn met de manier waarop apple haar producten maakt.
Voor mijn gevoel ga je ook een beetje te ver linksaf. Ik ben voorstander wat je hier zegt, alleen er zijn gewoon een aantal zaken waarop de keuze van het bedrijf (apple) nu bij een andere instantie (europa) wordt gemaakt. Het gevoel van eigen keuze en vrijheid is dan ook ver te zoeken.

Even richting Apple: waarom op een world wide developer conference allemaal nieuwe features uitbrengen., en dan de helft alleen eerst in Amerika uitrollen., waarschijnlijk hebben we de helft van deze features over een paar jaar (kuch fietskaarten pas sinds kort), op die geografische kaarten zullen we ook weer x jaar moeten wachten.

A fijn. Ik ben een tevreden eco systeem gebruiker 😉.
Er is geen links of rechts, alleen mensen die andere mensen gebruiken voor persoonlijke doeleinden. Laat je niets wijsmaken.
Vrede hebben we de NAVO voor.
niet alleen NAVO. Voorloper van de EU, de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal was opgericht om een nieuwe wapenwedloop tussen vijanden van weleer te voorkomen.

https://nl.wikipedia.org/...schap_voor_Kolen_en_Staal

Frankrijk en Duitsland hadden ervoor 3 oorlogen (waarvan 2 wereldoorlogen).

De EU heeft nog steeds deze taak met name bij lidstaten, Kijk maar bij het vredeproces in Noord Ierland (zie ook de gevolgen van Brexit voor VK).

Wellicht dat NAVO een meer extern afschrikmiddel is voor vrede. Dit vloeit meer ook uit de pax americana ( waaronder het Marschall plan na WO2 voor wederopbouw van Europa). Mocht de VS uit de NAVO treden (Trump), zal ook de pax americana flink worden uitgehold. Dit proces is al eigenlijk bezig.

Wat blijft er dan over qua overkoepelende organisatie of machtsblokken? De EU is er een van (tenzij de EU van binnenuit wordt ontmanteld door de opkomst van het rechtsextremisme). Dan is dit devies al waarschijnlijk te laat: Si vis pacem, para bellum.
De EU is er een van (tenzij de EU van binnenuit wordt ontmanteld door de opkomst van het rechtsextremisme).
Ik zie het probleem met rechts extremisme niet zo. Dat is overal in de EU slechts een randverschijnsel. Wel heb je rechts populistische partijen die vaak extreme geluiden laten horen maar zodra ze ergens mee gaan regeren, of invloed kunnen uitoefenen, doen ze altijd gemakkelijk water bij de wijn en blijken ze toch niet tegen de EU of NATO te zijn. Dit hebben we al gezien in Italie en Zweden en in Nederland is het niet anders.
mijn strekking is ook meer van wat als. Hoewel dit nu al aangaande is. Het zal ook niet een soort van big bang zijn maar meer een samenloop van omstandigheden en opeenvolging van domino effecten (denk ik).

Wat je nu ook aangeeft: er zijn rechtpopulistische/extremisme partijen en die komen vaker aan de macht. Vraag is dan of het inderdaad ook zo verwaterd gaat worden dat er niets meer in zit Er zit nog steeds wijn of water in (afhankelijk van je standpunt). Het leidt in ieder geval tot een grotere mate van verrechtsing.

Voor alle duidelijkheid: dit zijn voor mij de definites van het rechtextremisme:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Extreemrechts
Populisme is in dan een soort van middel om de ideologie over te dragen (kan dus ook voor linksextremisme gelden)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Populisme
Het ironische is dat vaak de populist die zogenaamd het gewone volk wilt vertegenwoordigen zelf uit de betere kringen komt en ook wilt blijven. Kijk maar naar Nigel Farage en zijn rol bij het Brexit gebeuren.

Er moet maar een paar domino stenen verkeerd omvallen (volgende is Franse verkiezingen).

Hitler was ook een randverschijnsel totdat de NSDAP aan de macht kwam in 1933 (hiervoor mislukte staatsgreep in 1924, en in gevangenschap mein kampf geschreven). Hij veranderde de Weimar Republiek tot het Derde Rijk. En de rest is geschiedenis.

Komt het weer zo ver? of nog verder een stuk in een extremistiche richting? Ik weet het niet. Ik weet alleen dat er nog genoeg waarschuwingen zijn uit onze moderne geschiedenis. Hieronder is 1 van de krachtigste:

First they came for the Communists
And I did not speak out
Because I was not a Communist

Then they came for the Socialists
And I did not speak out
Because I was not a Socialist

Then they came for the trade unionists
And I did not speak out
Because I was not a trade unionist

Then they came for the Jews
And I did not speak out
Because I was not a Jew

Then they came for me
And there was no one left
To speak out for me

PS: het is echt off topic. Maar ik moet dit toch vertellen in de algemene context van de EU (bashing)
Ik geef je gelijk, tot die laatste onzin van hard times. Dat is en blijft onzin.
En wat is je mening over het omstreden 'Chatcontrole'? Dat komt ook uit het mooie EU en zorgt er voor dat wij als burgers praktisch onze privacy weg gaan geven en kwijt raken. De EU heeft voordelen, maar er komen ook nadelen bij kijken die een EU kan uitvoeren en doordrukken. Het klinkt allemaal zo mooi zoals jij het verteld, maar uiteindelijk leveren wij straks onze volledige privacy in zodat de EU kan zorgen dat het 'veiliger' gaat worden, onder het mom van KP.

Het feit dat je dat ook niet in wilt zien en zo heilig gelooft in het grote en goede EU laat zien dat je aardig een plaat voor je hoofd hebt ondanks dat je zo veel +3 krijgt. De EU heeft voordelen, maar ook zeker nadelen.
Waar staat dat ik ergens heilig in geloof of het slechte niet wil inzien? Het staat onfatsoenlijk om woorden in iemands mond te leggen.
Helemaal mee eens.
Nog een toevoeging over Project Europa. Ik denk dat dit wel een van de historische momenten om dat uit te dragen:
https://en.wikipedia.org/...l_holding_hands_in_Verdun
Twee staatshoofden van voormalige aartsvijanden die samen hun oorlogsdoden herdenken. Amper 40 jaar geleden voor dat moment, was de Tweede Wereldoorlog nog in volle omgang met alle menselijk leed tot gevolg.

In bredere context: 27 landen die samenwerken in 24 talen op basis van consensus. Dat is al een uitdaging op zich.

Er is een corruptie. Het is niet altijd efficient (EP in Brussel/Straatsburg). Handjesklap met topbanen. En nog vele andere onvolkomenheden van de EU.

Maar dit zijn inderdaad peanuts vergeleken met de voordelen. En we moeten ook afvragen: is er een alternatief behalve het teruggaan naar een soort van isolationisme?

Vaak wordt ook de EU de schuld gegeven voor alles en nog wat met name wetgeving. Maar we zijn de EU (door oa ministriele vertegenwoording per lidstaat in de Raad van de EU). De Raad van de EU is 1 van de peilers voor de Europese wetgeving.
https://nl.wikipedia.org/...ures_van_de_Europese_Unie
De lidstaten stemmen in een consensus akkoord met zelf aangegeven doelstellingen en normen. Dat er op lidstaat niveau dan nog de doelstellingen niet worden gehaald, ligt het waarschijnlijk meer aan de lidstaat zelf (of beter gezegd de ministeriele vertegenwoordiging).

Nous nous sommes réconciliés. Nous nous sommes entendus. Nous sommes devenus des amis.

[Reactie gewijzigd door TekkenLord op 22 juli 2024 13:18]

Ik woon niet eens in Europa meer dus wellicht ben ik niet de juiste persoon maar ... de EU staat heel ver van ons bed, ondanks dat ik vroeger een uurtje van Brussel woonde kreeg ik meer mee van lokaal, provinciaal of nationaal nieuws en politiek dan de EU zelf. En dat is toch wel eigenlijk het enge eraan. Ik begrijp dat we deels onze vertegenwoordigers kiezen (persoonlijk vind ik het niet ver genoeg gaan) maar noem mij even 3 man op die Nederland vertegenwoordigen? Ik denk dat bijna geen enkele Nederlander dit kan, en dat is toch wel kenmerkend voor wat de EU is, ver van ons bed.

Dus we hebben een berg ambtenaren ver van ons bed maar die wel de regeltjes opmaken voor ons bed (wederom zo is het niet helemaal, maar ik neem aan dat men begrijpt wat ik bedoel). Ambtenaren waar ik helemaal niks mee heb, die ik niet bij naam ken, die ik nooit zie, waarvan ik hooguit via het nieuws of in de krant weer wat hoor en vaak eigenlijk niet eens veel positiefs qua persoonlijkheden, mensen die zich laten omkopen, mensen die nazi spelen, mensen die China vertegenwoordigen noem het maar op.

Het helpt ook niet dat deze vertegenwoordigers in een ivoren torentje zitten terwijl heel veel Nederlanders het helemaal niet zo makkelijk hebben, net zo min dat de hele club met enige regelmaat op tournee gaat want blijkbaar op kantoor in Brussel alleen is niet genoeg.

Er is dan ook heel weinig nodig zeker voor de minder geletterde om dat beetje positieve sentiment van de EU af te breken zoals we zagen met Boris Johnson en Nigel Farage (en dan heb ik het nog niet over hoe China/Rusland zwaar Brexit hebben beinvloed).

Ik ben het met je eens, we hebben de EU nodig, en de EU heeft veel goed teweeg gebracht. Tegelijkertijd wilt de EU een EU blijven dan dient het meer voor het volk te zijn en dient de politieke wereld, zij het lage ambtenaartjes in je lokale gemeente of EU medewerkers daar veel harder aan te trekken. Nu leven ze toch wel heel erg in hun eigen wereldje en komt het over alsof de burger maar eigenlijk lastig is.
Er zijn absoluut geen verontschuldigingen nodig hoor. Een goede mening, of ik het daar nu mee eens ben of niet, vind ik altijd interessant en is welkom.

Zonder dat zou er geen discussie zijn. Je stukje geeft zeker stof tot nadenken!
Beseffen de 'tegenstanders' wel dat er NOG NOOIT een periode geweest is in de Europese geschiedenis die zo lang vredevol geduurd heeft als nu?
Tja, en binnenkort is het afgelopen. Jongeren stemmen massaal voor pro-Russische partijen. Le Pen en Farage staan sterk op winst, en als deze twee landen uit de EU zijn, dan hebben we geen nukes meer en kan Putin doen wat hij wil.
Ben niet helemaal eens met je maar danzij de Eu hebben we zo grote sprong welvaart en gemak dat mensen vergeten dat het niet zo lang geleden is dat je bij de Belgische grens doodleuk nog een file zat en je paspoort laten zien en zodra bij Frankrijk je auto wordt doorgelicht omdat ze verdenken van sodt drugs smokkel.

Hoe vaak ben ik niet bij de Zwitserse grens aangehouden omdat ik met een nederlands kenteken rij.

We willen allemaal terug naar de 100 verschillende soorten kabels. Dood aan alle usb c kabels.
Het probleem is dat grote partijen misbruik maken van hun machtspositie. Dat is dus precies wat Apple hier doet.

Uiteindelijk is dat altijd slecht voor de consument. Want als de markt verzadigd is gaan ze de rest van het systeem uithollen. Zie de enshittification. Amazon bijvoorbeeld die in veel landen de concurrentie weg heeft gewerkt en waar nu de consument op de laatste plaats staat.

Het is niet de makkelijkste weg die de EU hier betreedt maar wel de eerlijkste.

Overigens brengt Apple altijd al hun nieuwtjes eerst in de VS uit. Het zou me niets verbazen als dit altijd al het plan is geweest en er nu gewoon even een spin aan gegeven is om PR redenen om druk op de onderhandelingen met de EU te zetten.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 13:18]

Sorry maar hier moet ik toch even op reageren, hoezo maakt Apple misbruik van hun machtspositie? Vanwege die 30% afdracht die andere grote bedrijven ook vragen (b.v. Google, Sony (PS5) Microsoft (Xbox) e.t.c.) maar blijkbaar het alleen verschrikkelijk is op het Apple platform? De enige reden die ik zie is Apple die zijn eigen platform heeft ontwikkeld daar onzettend veel R&D ingestoken heeft en daar nu de vruchten van plukt. Vervolgens omdat het zo goed in elkaar steekt volgends de EU te groot word en dan opeens een probleem is. Ik krijg meer en meer het gevoel dat dit alleen maar pest gedrag en geld harken is door de EU. Met uiteindelijk zoals altijd de consument die er weer de dupe van word, producten die duurder worden want ja we moeten aan nieuwe wetgevingen voldoen. Consumenten die dus nu de nieuwe features niet krijgen. Consumenten die constant lastig gevallen worden met ontzettend irritante popups (cookiewet) en kan zo nog wel even doorgaan.
Ik krijg bij de EU steeds meer het beeld dat er een aantal stoffige figuren besluiten nemen die totaal geen verstand van zaken heeft (kan me nog een rechtzaak met FB herinneren waar een hoge pief van het gerechtshof vroeg hoe het internet werkt aan Zuckerberg), waardoor uiteindelijk heel leuk voor de EU allemaal geld binnengehaald word maar de consument dus de dupe is.
Neemt niet weg dat de EU een goede zaak is maar met dit soort dingen slaan ze in mijn ogen echt de plank mis.
Hoeveel mensen zijn er die de 30% van Google prima vinden maar de 30% van Apple belachelijk? Weinig lijkt mij. Ze zijn zeer vergelijkbaar op dat gebied en maken er beide misbruik van.

* Apple heeft echter ook gesloten APIs (denk aan de Apple Watch/Airpods) waardoor ze features aanbieden die anderen niet kunnen aanbieden.
* Apple heeft tijden lang dingen als browsers met hun eigen engine verboden
* Apple heeft tijden lang alternatieve betaalmiddelen verboden zodat ze zelf die transactie bonussen lekker kunnen binnen harken
* Apple heeft tijden lang het verboden om binnen een App er op te wijzen dat het goedkoper is om de betaling elders te doen een knopje met "Betaal nu - €10" naast een link met "Betaal nu op onze website
- €7,50" voor b.v. een maandabonnement van een service mocht niet.
* Apple staat bepaalde content niet toe in de App Store, maar verbood ook alternatieve App Stores (en van wat ik ervan begrijp willen ze alsnog controle en een flink marge voor alles wat in een third-party app store komt te staan)
* * En ze hebben natuurlijke alternatieve installatie methoden nooit toe gestaan (inclusief third party App stores)

Moet zeggen dat ik me erover verbaas dat het zolang duurde voordat Apple aansprakelijk wordt gesteld voor hun minder dan markt vriendelijke gedrag. Met name omdat ze porno verweren uit de App Store - een markt waar een enorme vraag naar is en enorme bedragen mee gemoeid zijn. Als Apple OnlyFans etc had toegestaan en 30% bij elke transactie aan zich had toegeëigend... wie weet, waren ze nu het meest waardevolle bedrijf op de planeet i.p.v. Microsoft (of NVIDIA afhankelijk van wanneer je dit leest)
Sorry maar hier moet ik toch even op reageren, hoezo maakt Apple misbruik van hun machtspositie?
Bijvoorbeeld omdat "Apple Music-rivalen niet buiten de app mogen verwijzen om een abonnement af te sluiten" ( nieuws: Apple krijgt 1,8 miljard euro EU-boete om apprestricties muziekstream... )
Vanwege die 30% afdracht die andere grote bedrijven ook vragen (b.v. Google, Sony (PS5) Microsoft (Xbox) e.t.c.) maar blijkbaar het alleen verschrikkelijk is op het Apple platform?[
@Llopigat had het over "grote partijen". Jij maakt er van dat de regels niet voor anderen zouden gelden, maar de EU heeft ook grote boetes opgelegd aan MS en Google. Het klopt gewoon niet dat het alleen om Apple zou gaan.

Overigens hebben al die partijen een directe relatie tussen hardware en appstore en concurreren daardoor nauwelijks met elkaar. Wie eenmaal een bepaald apparaat gekocht heeft zit vast aan de bijhorende appstore, en wie software voor een bepaald apparaat wil maken ook. De appstore kan dus vragen wat ze willen zonder daar kwaliteit tegenover te stellen. Dat is op termijn geen gezonde situatie.
De enige reden die ik zie is Apple die zijn eigen platform heeft ontwikkeld daar onzettend veel R&D ingestoken heeft en daar nu de vruchten van plukt. Vervolgens omdat het zo goed in elkaar steekt volgends de EU te groot word en dan opeens een probleem is.
Te groot zijn is een probleem op zich. Dat is misschien niet de schuld van Apple en dan is het ook niet nodig om Apple daar voor te straffen, maar het kan nog steeds nodig zijn om de markt te beschermen.
Het is een beetje als het probleem dat een olifant te groot is om als huisdier te houden. Niet de schuld van olifant, maar wel een probleem.

Je kan ook zeggen dat de EU haar eigen wetten heeft ontwikkeld en daar veel werk in heeft gestoken en daar nu de vruchten van plukt....
Consumenten die constant lastig gevallen worden met ontzettend irritante popups (cookiewet) en kan zo nog wel even doorgaan.
Je geeft de verkeerde de schuld. Websites kiezen voor die pop-ups, niet de EU. Het probleem is hier niet te veel maar te weinig wetgeving. De EU zou niet moeten accepteren dat al die websites om de wet heen proberen te werken met zo'n stomme pop-up.
Ik krijg bij de EU steeds meer het beeld dat er een aantal stoffige figuren besluiten nemen die totaal geen verstand van zaken heeft <knip> waardoor uiteindelijk heel leuk voor de EU allemaal geld binnengehaald word maar de consument dus de dupe is.
Ik zie niet hoe de EU geld binnenharkt als Apple een feature niet uitbrengt.
Als je doelt op boetes die ze in het verleden hebben gekregen dan wil ik zeggen dat ik niet geloof dat het de moeite waard is voor de EU. Een miljard klinkt als veel geld maar op de totale begroting van de EU stelt het niet voor, en er moeten ook een hoop kosten worden gemaakt om tot een veroordeling te komen. Als politicus heb je er ook niet veel aan want het geld van zo'n boete gaat in de grote pot, je kan het niet inzetten voor je eigen doelen.
Je reageert op een artikel waarin Apple duidelijk probeert druk te zetten op Europese wetgeving en je eerste vraagt is wat Apple verkeerd doet?

Jij hebt een duidelijke mening over de EU die gebaseerd is op compleet verkeerde informatie. Hoe het internet werkt heeft Zuckerberg moeten uitleggen in het Amerikaanse Congres. Er zijn hier meerdere artikels verschenen over de DSA/DMA en waarom dit uiteindelijk een goede zaak is. Ik stel voor dat je die eens leest zodat je een gegronde mening kan vormen over dit type EU wetgeving.
Ik snap het punt van die app store die Apple gebruikers elke keer maken echt niet. Als je geen andere app store wil gebruik je die niet. Punt andere lijn.
Hoe sommige dat als iets negatief kunnen omschrijven gaat me de pet te boven.
Stockholm syndroom omdat mensen keuze krijgen? Zelfs als de originele appstore niet weg gaat?

Dat er diensten niet geactiveerd worden in Europa is wat minder leuk waarschijnlijk maar dan is de vraag waarom. Als ze zelf zeggen dat ze niet aan de wet kunnen of willen voldoen zegt dat toch genoeg?
Omdat je gedwongen gaat worden, onze app is alleen op de X store (van ons) te verkrijgen, en zo gaat elke uitgever z’n eigen platform maken, kijk bijvoorbeeld naar streamingdiensten, geeft dit meer concurrentie? niet echt, want ze houden het op exclusieve producten, wat er voor zorgt dat je data op nog meer plekken staat, en dus ook op meerdere plekken gelekt kan worden.

Over App stores: Apple heeft met z’n store een fantastisch terugbetaal beleid (vindt ik), als een product niet is wat je er van verwachtte, hoe gaat dat met alternatieve stores? Want het beleid van iDeal is betaald, dan zoek je het maar uit met degene wie het geld ontvangen heeft, ik zie de verschillende alternatieve stores niet zo 123 een goed beleid opstellen, ik hoop het wel, maar ik ben daar toch wantrouwig in.

TLDR; Nee, ik zie er niet alleen voordelen aan, eerder wat nadelen.
Je hebt dus liever een monopolist dan meerdere aanbieders? Want dat is in essentie wat je in je eerste alinea zegt. Hoe kan je minder concurrentie hebben dan dat 8)7
Ja, want het geëmmer begint nu al.
Ik denk dat exclusives wel zullen meevallen. Misschien zul je er wel hebben maar ze gaan toch niet rond de grootste kunnen. En een andere aparte app store zie ik de gemiddelde gebruiker niet doen. Het is niet zoals bij Windows waar je voor games sowieso iets moet installeren zoals steam of epic. Bij Apple staat het er al op en de meesten gaan waarschijnlijk niet de moeite doen om te switchen.

Dus als dat minder meespeelt ga je nog steeds je app op de officiële appstore kunnen halen en blijft het terugbetaalbeleid hetzelfde.
De exclusives zijn er al, Delta in EU alleen via een alternatieve Appstore, in de US via de gewone Appstore.
Dat is er 1. De vraag is of ze het zo gaan houden
Nee, het worden er meer....

Epic games komt later dit jaar met een eigen store en een exclusief item (Fortnite).
Was het maar zo simpel, eerste voorbeeld is er al he, Delta app is alleen maar in de Altstore te krijgen, gratis in de US maar hier in EU moeten we €3,- per jaar betalen. Geen idee of de Altstore veilig is qua betalen of hoe ze omgaan met gegevens. Dit is naar mijn inziens het begin van iets wat Apple precies niet wilde voor de consument (en voor hunzelf uiteraard ook)
In de US kun je bijvoorbeeld sommige emulatoren downloaden uit de App Store, hier in de eu niet dat via een alternatieve store. Wie wint er dan?
maar als mijn vrijheid afnemen.
Jezus, hoe erg kan je iets compleet onbelangrijks als dit hyperboliseren. Het gaat om een smartphonetje, een tertiaire levensbehoefte. Als zaken als dit zo'n extreme prioriteit voor je zijn dat ze je 'levensvrijheid' beroven, dan heb je volgens mij hele andere problemen die je eerst moet oplossen.

[Reactie gewijzigd door lucade2210 op 22 juli 2024 13:18]

Ik ben totaal niet gediend van deze opmerking. Jij hoeft voor mij totaal niet te beoordelen of ik problemen heb. Als jij nu al weet omdat ik een mening heb over iets, dat ik ze heb, zegt dat meer over jou dan over mij.

Je mag het er mee eens zijn of niet, maar deze onzin heeft ook niemand wat aan.
Jij hoeft voor mij totaal niet te beoordelen of ik problemen heb
Als je dat niet wilt, moet je je mening natuurlijk niet op het internet verkondigen ;)
zegt dat meer over jou dan over mij
Wat dan?
Uw vrijheid afnemen? Ik denk dat je niet weet wat het is, ‘uw vrijheid afnemen.’ En al zeker niet omdat dit over brede wetgeving gaat die de consument moet beschermen tegenover BigTech. Jij doet nu alsof ze uw belangen niet verdedigen en uw vrijheden beknotten.

Sowieso loopt Apple al achter met ios18 in eigen land. De EU bevat nog veel meer talen dus ze lijkt me tegelijk ook ‘handig’ om het op wetgeving te steken.

Daarnaast gaat Apple Google of microsoft niet laten winnnen in de EU. Wees maar zeker dat die functies er snel aankomen.

Wat voor mij belangrijk is dat het een democratische grondslag heeft en geen resultaat van een rijke lobbygroepering. Al de rest komt wel goed.
Vrijheid afnemen kan op elk niveau. Ik ben het eens met het feit dat het veel en veel erger kan dan wat ik hier omschrijf, en dat het er misschien niet toe doet. Ik schrijf alleen dat ik liever de functies wel heb en dat ik liever zelf kies of ik opgesloten wil zitten bij Apple of niet. Ik denk niet dat daar iets mis mee is. Dat is keuzevrijheid voor mij.
Dan negeer je de macht van big tech toch? Er is al zo weinig concurrentie op sommige vlakken. Als je Apple laat doen komt er nooit een degelijke regeling rond repareerbaarheid. Het zelfde met de lightning connector etc.

Het is nog altijd de industrie die ten diensten moet staan van de mensen. Consumentenrecht is gewoon belangrijk. De spelregels moeten in het algemene belang opgesteld worden. De EU is een mooi en zinvol project, aan ons om de juiste mensen te verkiezen om de juiste spelregels uit te schrijven.

Door gewoon te stellen ‘ik kies zelf wel, geen regels nodig’ stel je uw vrijheid voorop maar negeer je de noodzaak om het speelveld te reguleren.

Ik zie nergens een beperking in uw vrijheden. En zeker niet met de AI features van iOS want die lopen al Vertraging op, ook in de VS. Men geeft daar nu een draai aan maar ze zijn gewoon heel haastig aan het werk op AI functionaliteit in het Apple ecosysteem te verwerken.
Goed punt, ik ben het absoluut wel eens met het USB C verhaal enzo, al denk ik ook dat het enige vooruitgang zou kunnen tegenhouden.

Waar ik moeite mee heb zijn dingen zoals de store, en dat alles open moet zijn. Ik denk dat dat ook veiligheidsproblemen met zich mee zou kunnen brengen. Windows doet dat bijvoorbeeld veel beter, alles open, alles werkt… als het werkt. En daar zit hem juist het probleem voor mij. Ik mis daar iets waardoor het voor mij allemaal rommelig aanvoelt. Hetzelfde bij Android. Ik heb het jaren gebruikt, en het is prachtig, maar juist het simpele van iOS is wat ik zoek, in een wereld waarin steeds meer kan met elk apparaat. Ik vind het op dat opzicht juist heel fijn dat Apple voor mij bepaald hoe dingen moeten werken. Voor mij werkt het.

Repareerbaarheid vind ik ook een belangrijk punt waarin je gewoon gelijk hebt. Dat moet ook gewoon kunnen. Maar dat we alleen een iPhone in combinatie met een MacBook kunnen gebruiken, dat vind ik eigenlijk gewoon logisch. Daar zou ik niet eens anders willen. Ook zou ik echt geen optie willen hebben welke AI ik nu ga gebruiken op mijn OS. Dat gaat nooit zo gestroomlijnd werken. We kunnen ook de discussie vormen of we welke vorm dan ook van AI wel moeten willen in de samenleving, maar dat is een andere discussie die waarschijnlijk net zoveel stof gaat doen opwaaien als deze!


In ieder geval bedankt voor je valide punten!
Merci voor uw reactie. Usb-c gaat maar over laden. Thunderbolt staat er zelfs los van.

Het basisidee was 1 connector voor al uw tech te laden. Dat kan innovatie beknotten maar de voordelen wegen niet op tegen de nadelen. 20jaar safe wat mij betreft. Er is geen beperking op draadloos laden of extra’s zoals magsafe op de Macbooks. Usb-c PD laden kan ook nog. Ideaal.

Ik zit ook 100% in het Apple ecosysteem maar net zoals FB of Google wil ik dat ze standaarden volgen. Opladen, repareren etc. De EU heeft de slagkracht. Beeld je in dat elk land zijn eigen standaard zou introduceren. Samen gaat dat beter = EU. Dat geeft ons net meer vrijheden.
Waarom leven we in een land dat diens burgers overmatig beschermd van de wieg tot het graf? Zelfs als dat voor jou niet nodig is? Omdat er zat Nederlandse burgers zijn die wel die bescherming nodig hebben. En ook al heb je daar niet direct belang bij, daar heb je wel op lange termijn indirect baat bij. Zo ook met de EU.

Even een voorbeeld waarbij dat fout gaat in Nederland:
13 jaar geleden wordt de centrale woning planning afgeschaft door de VVD, want de VVD is in 2010 gekozen op een platform van hypotheekaftrekbehoud en je zag de hypotheek betalers opeens massaal VVD stemmen. Nu 14 jaar later hebben diens kinderen een enorm probleem met een (betaalbare) woning te krijgen. En het merendeel van Nederland heeft ruim 10 jaar lang de kop in het zand gestoken. Dat is dus een heel goed voorbeeld waarbij een regering moet plannen, op de lange termijn en het niet moet overlaten aan burgers en commerciële partijen.

Ik gok dat je nog niet was geboren voor 1985, maar 1985 was het eerste shengen akkoord met 5 landen en de helft van Europa was nog afgesloten door een hele enge muur. West Europa heeft heel, heel hard gewerkt na WW2 om een verenigd Europa te maken zodat wat er in WW1 en WW2 gebeurde niet nog een keer gebeurde in Europa. de shengen overeenkomsten waren daar de eerste stappen van. Een hoop mensen zijn negatief over de EU omdat ze de situatie voor al die samenwerking niet hebben meegemaakt. En nu alles wat ze als negatief ervaren toch iets anders dan zichzelf de schuld van moeten geven. En iedereen vergeet dat na 8 jaar gelden voor Brexit te hebben gestemd en het 4 jaar alweer een feit is, de VK economie is verre van hoe goed deze had kunnen zijn en gaat gestaag achteruit. Menig VKer is het er ook niet mee eens wat er is gebeurd, zelfs niet meer de mensen die het in gang hebben gezet. Maar men is meegegaan in populistisch nationalisme en daar plukt men nu de vruchten van...

Ik vind de hele ongein rond de Apple store ook onzinnig, maar om andere redenen. De mensen die daar baat bij hebben zijn immers alleen de andere grote bedrijven zoals Epic en Netflix of developers, want een prijsvoordeel in een andere appstore gaan wij als doorsnee gebruiker nooit zien. Dat blijft in de broekzakken van anderen hangen... Maar als de EU wat beslist, dan moet OOK Apple zich er gewoon aan houden. Maar in veel gevallen laat de EU enorme mazen over waar je een elftal mammoettankers doorheen kan varen... Toen de specificaties van de wetgeving naar buiten kwamen zagen veel van ons de bui al hangen. Geneuzel rond appstores vind ik onzin, ik heb dan ook niet een extra appstore geïnstalleerd en de extreem kleine groep die dat wel doet is gewoon erg luidruchtig. Wat ik wel op prijs kan stellen is de veranderingen qua regels voor Emulatie.

Maar vergeet niet dat dit ook een stukje 'de kop indrukken' is vanuit de EU, Apple zet immer meer op dan een Nederland ophaalt aan belastinggeld. Alleen kan NL weinig uithalen, dat hebben we ook gezien met het lootbox verhaal wat trouwens alleen zo verwoord was in NL/BE en niet in de rest van de EU. Men veranderd niet op zo een kleine markt, men trekt zich terug uit zo een kleine markt. Geheel terugtrekken uit de hele EU is een veel te grote financiële strop voor dergelijke bedrijven. De kans is gewoon groot dat dergelijke grote multinationals van de EU of de VS uiteindelijk moeten gaan opsplitsen omdat ze te groot worden en dus teveel macht krijgen. Wat ik op zich geen verkeerd idee vind.

Zeiken op NL en de EU mag altijd, zeiken over van alles en nog wat is immers een nationale traditie en tijdverdrijf. }:O :Y)
Ik ben geboren in 1986, en je haalt geweldig goede punten aan. Ik ben het volledig met je eens. Maar ze zijn op een heel ander level dan wat gezeur over Apple. De burger moet zeker beschermd worden, ook ik heb daar voordeel bij, maar ik vind een gesloten ecosysteem nou niet echt een probleem van dezelfde orde!
Wat is nou eigenlijk je punt?
Mijn punt is eigenlijk precies wat ik omschrijf. Ik leef in Europa. Daar mag ik best blij mee zijn. We hebben het, vooral in Nederland, over het algemeen goed. Ik snap heel goed dat mensen mijn uitspraak als vrijheid afnemen totaal buiten proportie noemen, omdat er genoeg voorbeelden zijn waar dit veel extremer of duidelijker gebeurd. Daar ben ik het ook mee eens.

De vraag is, waar leg je de grens, en omdat het op andere plekken veel erger is, wil het niet zeggen dat het hier allemaal goed is.

Vroeger waren deze wetten er niet zover ik weet, of ik was me er niet bewust van. Je kocht iets van een bepaald bedrijf, zoals bijvoorbeeld Apple, en dan kwam de rest. Het Eco systeem noemen we dat heel mooi tegenwoordig. Ik vind dat heel mooi werken bij Apple. Ik persoonlijk vind dat dan weer veel minder mooi werken dan bijvoorbeeld bij Samsung, waar ik ook genoeg producten van heb.

Er zal vast een punt komen waar ik blij ben als ik wordt beschermd, maar dat heb ik nu niet. Ik zie geen voordelen bij een andere store op een Apple apparaat. Maar die hoef ik niet te gebruiken, dus dat valt nog mee. Als ik functies niet zou krijgen omdat het niet voldoet aan de Europese regelgeving, omdat er geen keuze is welke telefoon ik wel en niet kan linken op een MacBook, heb ik daar wel last van.

Mijn antwoord kan genoeg mensen niet bevallen hier, en dat snap ik. Het waren harde woorden over iets dat globaal gezien er totaal niet toe doet. Er zijn hele erge dingen aan de gang in de wereld. Maar dan is mijn vraag nog steeds, wat schiet ik op met deze wetgeving?

Ik heb er een usb C connector mee gewonnen op de iPhone. Hoefde van mij niet, maar het is beter voor het milieu, dus oké, prima. Ik mis er niks mee.

Mijn punt is gewoon, ik heb ruime keuze om te kopen wat ik wil. Ik vind het gesloten systeem van Apple fijn. Het openbreken daarvan heeft me nog niks gebracht op dit moment. Maar het lijkt er op dat het me wel iets gaat kosten, namelijk functies. Ik vind dat gewoon vervelend. Je kunt het onbelangrijk noemen, en dat is het ook, maar dan hoeven we er ook geen hele wetgevingen omheen te bouwen. Als het daarvoor belangrijk genoeg is, mag ik er ook een mening over hebben.

[Reactie gewijzigd door CycloneCleaver op 22 juli 2024 13:18]

Er is ook genoeg goed gegaan hè. Denk aan de retourregeling voor producten. Vroeger kocht je een game in de winkel en er was een best grote kans dat het niet werkte, en dan kon je fluiten naar je centen. Dat is nu ondenkbaar.
Dit voelt niet als beschermen, want als ik een ander systeem wil kopen, koop ik wel wat anders dan Apple
Welk systeem? We hebben Android en... oh ja dat was alles. Vrije marktwerking heeft al gefaalt op het gebied van smartphones. Het is echt geen gekke gedachte om daar wat aan te gaan doen.
Dit is een gevalletje Apple zegt spring in de sloot en men (wij) volgen blind.

Zo werkt het niet, een bedrijf moet zichzelf gewoon houden aan de regelgeving. Privacy wetten zijn er uiteindelijk voor ons te beschermen. Datalekken z’n onderhand dagelijks en alle bedrijven willen maar meer en meer van je weten. Imho hoeft men niet meer van mij te hebben dan een e-mailadres en postcode en huisnummer om m’n pakket te leveren.

Los hiervan, Apple zou ook webapps zoals GeforceNow in de Eurozone niet meer toestaan, daar is Europa ook voor gaan staan.

iPhone 15 en usb c: thnx Europa, zelfs MKBHD zei dat.

Apple moet helaas zichzelf gewoon aan de regels houden. En wij zouden daar achter moeten staan ivm blind klagen dat Apple zich momenteel gedraagt als een peuter die z’n zin niet krijgt omdat wij hier aanvullende regels hebben.

Wil jij weer terug naar “pre” Europa dat je in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en ga al de EU landen maar af dat je weer lekker lokaal kan geld wisselen? Of dat je internet pakketten duurder worden omdat in Nederland geen centraal warehouse zit?

Er zijn echt genoeg goede redenen om Europa te behouden, check aan de overkant van de Noordzee maar hoe het is.
Absoluut mee eens. Heel valide punten. Eigenlijk elk punt wat je aanhaalt ben ik het gewoon mee eens.

Maar waarom zou ik een Android telefoon willen verbinden met een MacBook, en waarom zou ik een andere AI willen installeren op een iPhone? Gaan we er dan 2 installeren, zoals de spraakbesturing op een Samsung telefoon bijvoorbeeld? Dat zijn de dingen waarin ik meer ellende zie dan voordelen, omdat dat gewoon nooit lekker zal werken. Dat is juist de kracht van Apple. Het werkt zoals het werkt, maar het werkt.

Voor mijn gevoel zijn de dingen die ik aanhaal weer niet te vergelijken met de dingen die jij aanhaalt. Dus misschien zijn we op het juiste spoor met de EU, maar schieten we een beetje door hier en daar?


Per slot van rekening heb ik nog nooit een PlayStation spel aan het werken gekregen op een Xbox. Misschien een vreemd voorbeeld, maar die dingen werken zo effectief omdat ze gesloten zijn. Wil ik wat anders, koop ik wel een PC. Uiteraard wil ik wel USB C poorten op beide apparaten, ook al werken de controllers niet op beide consoles. Daar leg ik voor mezelf ergens de grens.
Openbreken heeft tot dusver een usb c aansluiting gebracht. Feit dat je nog een simslot hebt in de EU.

Op tablets is Apple al stiekem met alleen digitale sims bezig. Laatste iPad Pro is alleen digitaal een sim verkrijgbaar. Dat kan uitdaging bieden als je in the middle of no where je sim wilt activeren. Als zijnde dat je geen connectie hebt.

Los daarvan, er is geen reden waarom Apple de AI functies niet kan uitbrengen in de EU, behalve dan dat men “boos” is dat de EU regels handhaaft.

Daar zal wil Apple luisteren gewoon flink wat boete geld tegenaan moeten worden gehouden, want user friendliness is Apple niet zo van.

Let op voordat men mij verbrand, ik heb alleen maar een Windows game machine en Steam Deck omdat Apple dit niet produceert zelf… de rest is allemaal Mac/ipadOs/iOS en tis ge-wel-dig naadloos op elkaar functionerend mits Apple dit toestaat en dat laatste moet gewoon stoppen die EU onzin: dat Amerikanen overal op akkoord geven en bumpstocks als home defense zien, voeg er CAS aan toe en je bent klaar. Dat soort gekkenhuis mag daar blijven, moet hier gewoon net zoals daar betreft user interactie werken. Zonder EU beperkingen.
Anoniem: 2058398 @LtMarx22 juni 2024 09:49
Ook Google Pixel heeft een aantal features niet uitgerold in de EU.
Terug pesten?
Volgens mij hebben alleen apple en zijn klanten in de eu hier last van. Niet de eu zelf, toch?

Door het niet uitbrengen van die features zal Apple zelf minder inkomsten genereren uit het eu gebied.

Ik zie het eerder als openheid en transparantie naar de Apple gebruikers binnen de eu.
Lijkt mij prima dat ze dit nu al aangeven.
Ik zie het eerder als openheid en transparantie naar de Apple gebruikers binnen de eu.
Wat is er open en eerlijk aan “we gaan iets niet uitbrengen want DMA” zonder tekst of uitleg? Ze doen net alsof hun hand geforceerd wordt maar ze geven helemaal geen enkel argument. Het is het tegenovergestelde van transparantie als je het mij vraagt.
Uiteindelijk is de EU eerst voor zijn bewoners, als een grote groep hier last van heeft dan ben je niet voor je burger. Daarbij de innovatie in je eigen markt wordt geremd is ook niet goed voor je economie want Meta was 1 Apple is nu 2 en wie volgt?
Anoniem: 454358 @Danos978622 juni 2024 10:11
Wat een onzin.
Moet "innovatie" dan maar gepaard gaan met bijv minder privacy? Andere bedrijven kunnen het blijkbaar wel, maar Apple wil zn zin doordrijven. Heel goed dus dat er wetgeving is, die dit soort dingen regelt
Wie had het over privacy ik had het over innovatie en dat het ten koste mag gaan? Apple geeft aan dat ze privacy niet kunnen waarborgen als het interoperabel moet zijn.
Lijkt mij precies wat wij willen mbt privacy

En ik stel dat het slecht is voor innovatie als grote partijen o.a geen AI uitrollen door de DMA .
Het is juist goed voor innovatie omdat daadwerkelijk enigzins innoverende bedrijven nu toegang krijgen en niet alleen de grote paar die toegang voor zichzelf houden.

Juist kleine bedrijven innoveren enorm en door die te beschermen tegen de reuzen zoals Apple/google wordt innovatie juist gestimuleerd.
De kleine bedrijven hebben vaak niet eens het kapitaal om verder uit te bouwen. Zie je ze al zoveel chips bij nvidia inkopen het vertraagd juist enorm. De kapitaal krachtige bedrijven hebben zulke R&d budgetten en kunnen al het talent kopen.

Daarbij willen veel start en scale ups graag gekocht worden door de grote jongens en cashen.
Je hebt geen mega budget nodig voor een slim idee.
Er is een reden dat de kleine startups opgekocht worden en dat is dat die zaken bedenken die de grote jongens niet kunnen bedenken.
Van alleen een idee heb je nog geen bedrijf dan heb je daarna nog budget nodig voor verder ontwikkeling en uitrol.
Natuurlijk. Maar je moet als klein bedrijf wel eerst de mogelijkheid hebben om kleinschalig uit te rollen. Als de grote jongens dat tegenhouden door hun platform gesloten te houden gaat dat dus helemaal niet.
Dus als Apple je vraag doorstuurt naar ChatGPT omdat ze het zelf niet kunnen, is het veilig maar rechtstreeks naar ChatGPT sturen (interoperabel) dan is het niet veilig? 8)7
Als je groot bent, dan worden er andere regels van toepassing om ervoor te zorgen dat je de markt niet verstoord. Microsoft heeft dat al een paar keer the hard way moeten ondervinden, maar hebben zich uiteindelijk wel aangepast en zijn in grote mate geopend voor andere bedrijven. Apple daarentegen volhard in de boosheid ipv te kijken naar een nieuwe manier van werken die voor iedereen goed is en niet enkel voor zichzelf. Hun nonconformistische gedrag is in ware enorm anti-consumer en het is die ingesteldheid die er voor zorgt dat ze in conflict komen met onze lokale wetgeving, die er nota-bene voor een groot deel gekomen is net door dat gedrag.
Ik snap je punt en ik denk dat je in de meeste gevallen ook gelijk hebt alleen dat hoeft dit niet in elke situatie goed te wezen dan wel goed uit te pakken. Zeker als er een nieuwe wet is ingevoerd hier kunnen nog weeffouten inzitten.

Alleen de EU moet toch een keer goed naar zich kijken we zitten niet zoveel grote bedrijven in de eu va de VS. Microsoft,Apple en Nvidia alleen zijn meer waard dan de hele eurostoxx 600.
Voor de burgers ? Volgens mij wil de EU zelf mee gaan kijken wat je in je Whatsapp typt op je telefoon voordat je het verstuurd…
Er is een groot verschil tussen de Europese commissie (niet verkozen door burgers, vergelijk het met ministers) en het Europese parlement (heb je rechtstreekse impact op, als je tenminste gaat kiezen). De commissie kan wel voorstellen doen maar het parlement moet het nog steeds goedkeuren. De EU waar jij het over hebt is dus maar een heel klein stukje van de EU.
Dat doet niet echt terzake, het blijft in mijn ogen ongewenst.
Is ook een prima oplossing toch?

Het is allemaal leuk en aardig dat Europa op straffe van hoge boetes verwachtingen van een bedrijf heeft, maar als een bedrijf daar niet aan kan of wil voldoen staat het ze natuurlijk vrij om een product hier niet of met beperkingen op de markt te brengen.

Heeft niets met terug pesten te maken maar gewoon met grenzen trekken tussen wat je als bedrijf acceptabel vind en wat niet.
En gelukkig hebben we de EU nog die voor het welzijn van alle burgers eveneens een grens trekt.
Het is natuurlijk maar de vraag of de DMA in dit geval een grens trekt aan het welzijn van de burger.

Ik snap wel dat Apple een techniek waar het veel tijd en geld in steekt niet even gratis beschikbaar wil maken op hardware van de concurrent want ook dat kost veel tijd en geld. Om nog maar te zwijgen van de kosten voor het AI platform zelf waar derden dan gratis gebruik van kunnen maken.

Het welzijn van de burger in deze zie ik dan ook even niet. Nu brengen ze simpelweg de functionaliteit niet uit in de EU en missen mensen bepaalde functies die ze elders wel zouden hebben. Ze voldoen wel aan de overdreven regeltjes van de EU. Chapeau :)

Ter verduidelijking, nog even dan moeten alle grote game partijen hun games in de EU naast Windows ook beschikbaar maken op Mac OS en Linux ongeacht onderliggende hardware architectuur op straffe van een mega boete. Of moeten PlayStation games ook op Xbox en pc kunnen draaien 🤓 Ik verwacht dat er geen game meer uitgebracht kan worden dan in de EU.

[Reactie gewijzigd door tormentor1985 op 22 juli 2024 13:18]

Anoniem: 454358 @LtMarx22 juni 2024 10:14
Terug pesten was ook mijn eerste gedachte. Maar ze hebben op den duur toch vooral zichzelf mee. Mensen kopen geen nieuw toestel zonder nieuwe functies, ,of stappen over op Android als ze die functies echt willen
Mwa, trouwe gebruikers blijven trouw. Dat zag je ook bij bijvoorbeeld VW na dieselgate of Audi na oliegate. In de VS zijn ze misschien wat verkopen kwijtgeraakt, ook omdat een tijdelijk verkoopverbod op VW werd opgelegd, maar in Europa zeer zeker niet.
Pesten? Ik vraag het me af. Apple kan nieuwe features even uitstellen maar op den duur kan het marktaandeel gaan kosten. Google zit natuurlijk ook niet stil.
*facepalm* Niet iedereen is zo kleinzerig als dat jij dat kennelijk bent...

Het is heel simpel, hoeveel verschillende talen zijn er in de EU? 24. Dat moet allemaal getraind worden op met een veel kleiner volume aan materiaal, de kans is dus groot dat daar meer menselijke sturing op zal zitten en dus veel meer tijd zal gaan kosten. Ze beginnen met de grootste talen/markten, wat me heel redelijk lijkt.

Daarnaast zit men nog eens met veel meer verschillende landen/wetten, want er is niet 1x een EU wet, maar 27x wetten.

Zelfs als het in de EU beschikbaar worden zal Nederlands ergens onder aan de lijst staan en als laatste beschikbaar worden. De VK heeft waarschijnlijk mazzel, want Engels. Maar dat is niet langer een EU land...

Wellicht eerst eens goed nadenken voordat je direct naar het onderbuikgevoel springt...
Nou, laat ze de features dan maar voor zichzelf houden, eens kijken hoe snel de EU overstapt op Android. Dus nee, Apple zal echt wel serieus bezig zijn om er iets van te maken en natuurlijk de prikkel uit laten gaan dat ze moeilijk doen en dan maar even moeten wachten. Geen probleem. Mijn privacy is ook wat waard.
Dat zou Europa kunnen oplossen door de financiële broekriem aan te trekken. Hetzij door de bestuurders of de eindgebruikers.

Apple luistert naar z’n banksaldo. Als hier 0 iPhone 16s worden verkocht, omdat we bewust nieuwe functies worden achtergehouden doordat we wat strengere wetgeving hebben dan verandert Apple snel van mening.

Apple maakt prachtige producten maar is met prijs heel duidelijk alleen maar bezig om het uiteindelijke doel rijkste bedrijf ter wereld te willen zijn en daarom slaan ze soms echt naar mijn idee de plank mis.
Er word als reden o.a. opgegeven dat door de DMA de privacy van gebruikers in gevaar kan komen en daarnaast dat het niet goed zou kunnen in verband met interoperabiliteit

Wikipedia zegt het volgende over interoperabiliteit:
Technische interoperabiliteit
bewerken
Apparaten en (deel)systemen zijn interoperabel als zij onderling kunnen communiceren en samenwerken, en als bij vervanging van één of meer van de apparaten of (deel)systemen geen verlies van functionaliteit of prestaties optreedt, óók niet als de vervangende apparaten of (deel)systemen afkomstig zijn van andere leveranciers en/of ontworpen en gebouwd zijn op basis van andere principes. Interoperabiliteit gaat verder dan uitwisselbaarheid, want van uitwisselbaarheid kan al gesproken worden als een apparaat of (deel)systeem vervangen kan worden door eenzelfde entiteit. In praktische zin draait het hier vaak om open interfaces, verbindingsdiensten, dataintegratie en middleware. Een gebied waarop men bij uitstek aan technische interoperabiliteit werkt, is bijvoorbeeld in de ontwikkeling van standaarden voor communicatie, vervoer, opslag en representatie, zoals het World Wide Web Consortium doet. Bij dit werk streeft men ernaar dat individuele standaarden tot nut van de gemeenschap dienen en waar mogelijk convergeren, zodat systemen in de praktijk meer dan één standaard kunnen gebruiken.

Semantische interoperabiliteit
bewerken
Hierbij ligt de nadruk op betekenis van de uitgewisselde gegevens; op het accuraat bepalen van de betekenis zodat informatie ontstaat die zinvol is voor de eindgebruikers van beide systemen. Moeilijkheden hierin kunnen bijvoorbeeld optreden wanneer verschillende termen worden gebruikt voor gelijksoortige of identieke concepten, zoals "maker", "auteur", "samensteller", "componist" (vooral wanneer deze begrippen elkaar binnen sommige contexten semantisch overlappen en in andere contexten niet), of andersom: wanneer identieke termen worden gebruikt, waarvan de betekenis in verschillende contexten verschilt. Naast deze terminologische kwesties kan ook onduidelijkheid aan de orde zijn over de gebruiksdoelen van zekere informatie. Zo kan een "adres" voor de één de bedoeling hebben om als bezoekadres gebruikt te worden en voor de ander als postadres.
Ik lees hier niets in wat het voor mij logisch maakt dat:
  • de privacy van apple gebruikers wordt geschaad
  • screen mirroring zou moeten beïnvloeden
  • invloed heeft op een LLM wat vragen vanaf een iPhone beantwoord
Heeft iemand een ander inzicht waarom deze elkaar beïnvloeden? Of is dit een hoop gebakken lucht terwijl het eigenlijk gaat om "we kunnen hierdoor niet genoeg verdienen aan de gebruiker"?
Apple wil hun ecosysteem zoveel mogelijk gesloten houden en als je bijvoorbeeld screensharing wil gebruiken dan moet je dat met Apple producten doen is hun insteek. Met de DMA wetgeving zou Apple gedwongen worden deze Apple-only functionaliteiten open te stellen voor concurrenten en zou je bijvoorbeeld met je Windows laptop ook ipad screensharing kunnen doen. Het laatste wat Apple wil is dat ze iets verplicht openstellen en concurrenten ermee aan de slag gaan en later blijkt dat ze het niet hadden hoeven open te stellen, want dan is de geest reeds uit de fles.

Om te voorkomen dat ze hiertoe gedwongen kunnen worden zullen ze dergelijke zaken niet of vertraagd introduceren in de EU totdat er de nodige rechtzaken hebben plaatsgevonden en het duidelijk hoe ver de DMA wetgeving reikt en hoe ver ze hun ecosysteem gesloten kunnen houden onder DMA.

Kortom heel veel gebakken lucht over wij (Apple) willen geen DMA, we willen een gesloten Apple only ecosysteem.
dat is ook de insteek toch van apple? je bent de slaaf van je product, zij vertellen wat jij mag en niet mag op hun(!) toestel...
Het is jouw toestel maar het OS heb je in licentie. Bevalt dat je niet, dan zijn er gelukkig genoeg smaken van Android als alternatief.
Daar hebben app bouwers niks aan. Het gaat hier om interoperabiliteit en concurrentie
Is niet zo heel moeilijk toch? Met screen mirror blijft het toestel in een locked state. Dat betekent dus ook dat er data ontsleuteling plaats moet vinden op een ander niveau.

Apple gaat dit nu doen met de secure enclave in de andere Apple hardware die je daarvoor moet gebruiken.

Echter als het dit open moet stellen voor derde partijen, wie gaat dan die ontsleuteling doen en hoe gaat die partij garanderen dat dit veilig gebeurt zonder inmenging en wederverkoop van de data of lekken van de keys?

Zijn best logische gevolgen van hoe een DMA nu open is geschreven. Dit zou dan een functionaliteit zijn die dan ook open zou moeten zijn.
Er zullen toch wel mogelijkheden zijn? Bij bijvoorbeeld e-mail kun je ook je eigen client gebruiken zonder in te leveren op de beveiliging. En je huis idem dito: je kunt je huissleutels aan ieder willekeurig persoon uitdelen, maar er zijn nog altijd mogelijkheden om je huis extra te beschermen, bijvoorbeeld een deurhaak, tralies voor de ramen, etc.

Ik ga ervan uit dat er voor de verbinding met een iPhone ook zoiets gaat zijn.
Dat is precies zo gezegd als Europese politici de laatste jaren doen wat betreft E2E encryptie. Die eisen een back door die alleen beschikbaar is voor ‘the good guys’ want ‘ze gaan er vanuit dat zoiets er moet kunnen zijn’. Wat dus niet het geval is.

Ik zeg niet dat Apple niet op een veilige manier iPhone schermdeling beschikbaar zou kunnen maken voor derde partijen. Maar wegens gebrek aan voldoende kennis over de functie ga ik ook zeker niet zeggen dat het wel mogelijk zou moeten zijn. Ze zitten nl. in de unieke positie dat ze het silicium, de hardware er omheen en het OS volledig zelf bouwen en kunnen op die manier de encryptieketen garanderen. Wellicht is dat een vereiste voor deze functionaliteit.

Buiten dat is de DMA bewust vaag geschreven en kan een bedrijf niet op voorhand, dus voor het volledig bouwen en uitbrengen van functionaliteit, toetsen aan de wet bij de EU. Een bedrijf moet dus maar proberen of iets voldoet aan de wet en kan daar vervolgens op teruggeroepen worden door de EU met daaraan gekoppeld gigantische boetes. Voor Apple zouden die boetes hoger zijn dan de totale omzet in de EU, omdat het een percentage is van de omzet wereldwijd.

Ik kan mij voorstellen dat er voor Apple iets in de motivatie zit van ‘kijk, dit is wat je krijgt met die DMA van jullie’. Maar ik vind het ook begrijpelijk dat de combinatie van vage omschrijving waarvan de interpretatie door de EU willekeurig aangepast kan worden, de toetsing achteraf en de enorme boetes Apple terughoudend maakt in het uitbrengen van nieuwe functionaliteit in de EU.
Er staat dat bij vervanging van een apparaat (met een apparaat van een andere leverancier) er geen functionaliteit verlies mag plaatsvinden. Dus als Apple screen mirroring tussen Iphones en macbooks wilt, moeten ze dat ook ondersteunen tussen macbooks en Android met een open protocol.
Grappig om te lezen zeg. De pro Apple berichten hier. Hele rants over de EU, met hele uitleg incluis over waarom dat slecht is met wat ze doen. Maar nooit Apple onder diezelfde zware loop leggen. Dat is met 2 maten meten.

Ikzelf ben ook verwend Apple gebruiker. En houd van de producten die ze aanbieden. Maar staar me niet blind op dat Apple claimt de heilige graal te zijn in de tech wereld. Zijn ze niet. Ze zijn alleen heel erg goed in het profileren van dit idee.

Sterker nog. Apple heeft een idee gecreëerd dat andere merken geheel inferieur en niet veilig zijn. Apple fans zijn hier gevoelig voor en Apple speelt hier bijzonder gretig op in.

Wees niet alleen kritisch op de EU. Maar ook op Apple. Want als je als individu zegt dat je het fijn vindt in die closed garden en dat dat de keuze zou moeten zijn of je daarin verblijft zonder enige nuancering, dan heb je het niet helemaal begrepen.

Klakkeloos ja en amen knikken richting grote (tech) bedrijven toe is geen goede stap. Zo geef je ze te veel macht en dan nemen ze maar al te graag loopjes met de wet, puur voor de winst. EU is niet perfect. Apple is niet perfect. Maar de regelgeving is er over het algemeen wel voor de burger. Apple is er voor de winst en nog meer winst.
Dat zou betekenen dat mensen nuance zouden moeten hebben op het internet en we weten allemaal dat dat onmogelijk is


/s natuurlijk
Dit weerhoud mij direct van een nieuwe iPhone dit jaar. Ik wacht nu met upgraden tot hier meer over bekend is.
Ik ben benieuwd waarom, de functies zijn er momenteel toch ook niet en uitgaande van de namen, mis ik ze nu ook niet echt. En ik heb juist in Mei een iPhone gekocht.
Idem, deze functies zijn dé toekomst. Goed dat we de DMA hebben, daarom ben ik persoonlijk tevreden met de EU. Jammer dat hier een spel gespeelt lijkt te worden door Apple.
Er zijn uiteraard meer verbeteringen in de nieuwe iPhone: minder bezels, groter scherm, betere batterij (naar het allemaal schijnt). Maar ik snap zeker je punt. Alleen is dat allemaal softwarematig. De EU is hier degene die het nu voor zoveel gebruikers verpest, niet Apple.
Als Apple gewoon geen functies uitbrengt op een manier die onwettig is, dan is er helemaal niets aan de hand. Doen ze dat niet, wie verpest het dan? Blijkbaar niet degene die zich niet aan de wet wil houden?
Ik wil heel graag zelf kunnen bepalen welke diensten ik gebruik. Het is hier geen China of Rusland.
Maar dat is toch juist waar het ook over gaat? Dat jij de keuzes kan maken, en niet vast zit aan iets wat een techreus je oplegt.
Zo zie jij dat, ik zie dat door toedoen van de EU ik nu Apple’s diensten niet kan gebruiken.
Ik wil niet een overheidsorgaan als de EU die mijn handje vasthoud omdat ik anders de “verkeerde keuzes” maak.

De keuzevrijheid word nu op dit gebied van ons afgenomen omdat wij niet eens zelf straks kunnen kiezen voor Apple Intelligence. En jij vind het prima dat de EU zoiets doet?
Winkels etc. is denk ik iets wat de maatschappij heeft ontwikkeld en niet specifiek een overheidsorgaan. Maar goed.

Ik jank ook niet, ik geef alleen mijn mening en andere kunnen het daarmee eens zijn of niet. Dat jij je op je teentjes getrapt voelt daardoor en een best rare comment als dit plaatst zegt voor mij genoeg.

Maar goed, dat gaat off topic dus ik ga daar niet verder over discusseren.
Voedselinspecties, kwaliteitscontroles, vervaldatums, etc... zijn allemaal dingen die verderkomen uit een overheidsorgaan. Een overheidsorgaan komt - in onze landen - verder uit de maatschappij.

Het probleem is dat mensen niet snappen dat iets als totale vrijheid (bvb ook van meningsuiting) een paradox is. Geef ieder ongecontrolleerde vrijheid en sommigen zullen deze vrijheid misbruiken om die van anderen af te nemen. Leg Apple geen regels op en de gebruiker komt in een volledige walled garden terecht waarin de gebruiker geen vrijheid meer heeft om te kiezen, én ook moeilijk uit kan stappen. Net door onder andere de DMA voorkom je dit, ten koste van een tijdelijke achterstand van functionaliteit (wees maar zeker dat Apple op termijn aan de DMA zal voldoen, de concurrentie zal dat immers ook gewoon doen). Is dat echt zo erg?

Het is trouwens Apple die beslist of de functies hier wel of niet beschikbaar zijn op de dag van release, of de DMA er nu was of niet (technisch kunnen ze perfect aan de DMA voldoen). Het is dus Apple die beslist in uw plaats, en niet de EU: m.a.w. je had zelfs nooit een keuze.
Minder bezels, groter scherm, betere batterij zijn altijd al verwaarloosbaar geweest. Zeker de na 1 jaar upgrade. Pas met de notch werd t wat vernieuwender.

Ik vind dat Apple hier kinderachtig doet. Maar dat is een andere discussie ;).
Doordat de DMA niet heel strikt is geschreven in sommige gevallen vraag ik me af of dit nou EU-pesten is wat Apple doet of dat ze wel degelijk een punt hebben.

Een commentator in de panelen van MacRumors stelt het volgende:
How is Apple supposed to implement iPhone mirroring without letting any other company have access to core APIs that would allow this sort of interaction? That would violate the DMA

How is Apple supposed to implement Apple Intelligence without giving third party AI programs the same core OS access that Apple Intelligence will have? (Chat GPT does not have that same access, it will be more akin to a wrapper that Siri will pass requests to)
Zoals de EU nu enkele functionaliteiten open forceert zoals de NFC-chip hoeft dat volgens mij niet voor alle functionaliteit te gelden. Dan is Apple volgens mij nog wel even bezig.

Vooral het beheren van je iPhone op je Mac was iets waar ik heel erg naar uit keek, omdat het managen van je telefoon niet echt fijn is (verslepen van Apps gaat bevoordeeld veel makkelijker met een muis dan met je vinger etc.). Ben benieuwd hoe dit uiteindelijk onze kant op gaat komen. Gelukkig is de Mac nog wel zo open dat er omgegeven gevonden kunnen worden om deze functionaliteit misschien werkend te kunnen krijgen, maar op iOS heb je echt pech.
Dit is toch heel simpel? Je belt de EU Commissie en laat je functionaliteit toetsen aan de wet.

Wat Apple doet is weldegelijk EU pesten omdat ze doen alsof de wet heel restrictief is, maar deze juist breed geschreven is om de geest van de wet ruimte te geven ipv. de letter van de wet.

Als Apple zich zorgen maakt kunnen ze echt wel de telefoon oppakken en de commissie bellen voor meer uitleg en eventueel te overleggen. Ze maken miljoenen telefoons je zou toch wel verwachten dat ze weten hoe deze werken...
Dit is toch heel simpel? Je belt de EU Commissie en laat je functionaliteit toetsen aan de wet.
De Europese Commissie toetst geen wetten.
Dit is toch heel simpel? Je belt de EU Commissie en laat je functionaliteit toetsen aan de wet.
Dat is expliciet niet mogelijk. Er is geen mogelijkheid tot toetsing vooraf. Je moet alles bouwen en uitbrengen en dan maar hopen dat de interpretatie van de wet door de EU op dat moment (want ze kunnen willekeurig van mening veranderen) je gunstig gezind is.

Ik wil geloven dat Apple hier deels een spelletje speelt in de zin van ‘dat is wat je krijgt met die DMA van je’. Maar ik denk dat het risico dat ze lopen de grootste rol speelt. De wet is doelbewust vaag omschreven, aan interpretatie en verandering van die interpretatie onderhevig, er kan niet van tevoren getoetst worden en als na toetsing je in overtreding wordt bevonden zijn de boetes buiten verhouding hoog. De EU rekent boetes niet aan de hand van de omzet in de EU, maar aan de wereldwijde omzet. De eerste boete trede van 10% van de wereldwijde omzet is al hoger dan de totale omzet die Apple uit de EU haalt. Dat wordt niet apart gepubliceerd (EMEA regio omhelst ook de rest van Europa, het Midden Oosten en Afrika), maar wordt geschat op zo’n 7% van de omzet van Apple. De boete kan overigens oplopen tot 20% van de omzet.
Puur financieel gezien zou het voor Apple dus gunstiger zijn om zich volledig uit de EU terug te trekken dan de laagste trede van een DMA boete te betalen.

Ik sta grotendeels achter EU wetgeving, maar ik denk dat ze met de DMA hun hand overspelen. Boetes zijn niet beperkt tot omzet binnen de eigen zone zoals de wetgeving in Japan. En het is niet zo zeer gericht op Big Tech zoals beweerd, maar vooral op Big Tech uit de VS specifiek. Het is dusdanig opgesteld dat EU bedrijven keurig buiten schot blijven. Spotify zit bijvoorbeeld steeds zielig te doen en wordt door de EU steeds naar voren gehaald als voorbeeld waarom de DMA nodig is. Spotify heeft wereldwijd echter een veel groter marktaandeel in hun markt dan Apple heeft in al zn markten. En klagen over de App Store, datgene wat er voor gezorgd heeft dat Spotify om te beginnen bestaat en nog altijd kan bestaan, heeft wat mij betreft ook wel enige ironie. Spotify heeft Apple nooit meer betaald dan de 99 Euro per jaar developer fee. Toch is Apple blijkbaar schuldig aan het feit dat muziek streaming zo’n idioot slechte business is. Muzikanten verdienen er niks aan, Apple krijgt niks en nog weet Spotify er amper iets aan te verdienen. Allemaal de schuld van Big (US) Tech volgens de EU.

[Reactie gewijzigd door Basket Kees op 22 juli 2024 13:18]

[...]
De wet is doelbewust vaag omschreven, aan interpretatie en verandering van die interpretatie onderhevig, er kan niet van tevoren getoetst worden en als na toetsing je in overtreding wordt bevonden zijn de boetes buiten verhouding hoog.
Fout. De wet is bewust zo geschreven dat nieuwe technologie er ook onder kan vallen. Als je specifiek zaken gaat opsommen in wetgeving, blijf je maar je wetten herschrijven.
De EU rekent boetes niet aan de hand van de omzet in de EU, maar aan de wereldwijde omzet. De eerste boete trede van 10% van de wereldwijde omzet is al hoger dan de totale omzet die Apple uit de EU haalt. Dat wordt niet apart gepubliceerd (EMEA regio omhelst ook de rest van Europa, het Midden Oosten en Afrika), maar wordt geschat op zo’n 7% van de omzet van Apple. De boete kan overigens oplopen tot 20% van de omzet.
Puur financieel gezien zou het voor Apple dus gunstiger zijn om zich volledig uit de EU terug te trekken dan de laagste trede van een DMA boete te betalen.
Fout. Die 7% is een cijfer dat de EU omzet van de Apple store is. Ik vind geen recentere cijfers dan 2022 die niet achter een betaalmuur zitten maar zoals je ziet was toen de EU goed voor 23.9% van hun wereldwijde omzet.
Hoezo fout? Je bevestigt dat de wet doelbewust vaag geschreven is, je geeft er alleen een van de redenen daarachter bij. Welke reden dan ook, de wet is vaag en aan interpretatie onderhevig. Achteraf. Niks fout aan.

Wat wel fout is is dat ‘Europa’ in die opsomming de EMEA regio is en dus niet de EU. Apple publiceert geen cijfers over de EU of zelfs Europa apart. De genoemde 7% is inderdaad een door een Apple topman genoemd cijfer over het EU andeel van de totale App Store omzet. Men gaat er daarbij vanuit dat de percentages van de totale omzet ongeveer overeen zouden moeten komen met die van de App Store. Het kan natuurlijk zijn dat in de EU significant afwijkend aankopen gedaan worden in de App Store tov andere delen van de wereld, maar zelfs dan is de genoemde 7% op zijn minst een aardige indicatie.
Maar het gaat helemaal niet over de Apple store dus de theoretische boete gaat over de gehele omzet van Apple. Europa is daarin een heel stuk hoger dan 7%.

Elke wet is aan interpretatie onderhevig. Anders hadden ze er niet zo'n discussies over in rechtbanken.
"Dit is toch heel simpel? Je belt de EU Commissie en laat je functionaliteit toetsen aan de wet."

Wat een enorme aanname :D Ik heb voor EU commissie gewerkt en twijfel heel sterk of dit mogelijk is (understatement).
Ik kan het verkeerd hebben maar het lijkt mij dat voor grote bedrijven zoals Apple die als poortwachter aangemerkt zijn wel degelijk contact kunnen hebben over de DMA. De juristen van de EU zelf lijken uit de berichtgeving ook regelmatig contact met Apple te hebben.

Ik kan mij niet voorstellen dat hier niets voor in het leven is geroepen om de implementatie van de wet beter te stroomlijnen.
De Lobbyisten van Apple hebben anders wel een paar directe lijntjes, je weet wel die gasten die dat belastingvoordeel van enkele miljarden geregeld hebben
broeder, Apple is een van de grootste bedrijven van de wereld. Die hebben echt wel gewoon een direct lijntje met die mensen hoor, maak je geen zorgen.
Hoe stel je voor dat dat gesprek gaat? Apple belt Ursula en vraagt of ze de iPhone mirroring API moeten openstellen?
Nou het zou me al niet verbazen als ze haar prive nummer hebben, maar dat is al voor andere zaken...
Maar ze zouden gewoon pimra kunnen bellen om te vragen tot hoe ver hun interpetatie klopt met die van hun. Want het is sws al onzin dat het de functionaliteit zou aan tasten. Want is dat is gewoon de meest standaard kaart die een bedrijf kan trekken als er iets gebeurt dat ze niet leuk vinden. Om zo druk uit te oefenen gewoon als een 5 jarige dus.
"om te vragen tot hoe ver hun interpetatie klopt met die van hun". De Europese Commissie heeft geen enkele bevoegdheid om wetgeving te toetsen.

[Reactie gewijzigd door JackBol op 22 juli 2024 13:18]

waarom zijn ze dan toezichthouder? als ze geen toezicht kunnen houden
Ze zijn geen toezichthouder, ze zijn wetgever.
ja dan gaan ze toch bellen met de toezichthouder of ze binnen die kaders blijven? wat is dit nou weer van samtantische drukt bril omhoog discussie
Omdat het zo niet werkt.
ja een normaal bedrijf gaat ook niet zo janken omdat ze een keetje op de vingers getikt zijn. dus wat is het punt?
die 2 quotes zijn een fantastische voorstelling van hoe een Apple probleem wordt geprojecteerd naar de DMA. Ze WILLEN andere bedrijven geen toegang geven en daardoor niet aan de DMA voldoen. Als ze dat wel doen dan voldoen ze aan de DMA.

Ik vergelijk het misschien fout, maar de analogie met de controversiële havenwet hier die stelt dat schepen enkel gelost mogen worden door havenpersoneel zou er zogezegd ook voor zorgen dat schepen met eigen lospersoneel hier niet mogen lossen. Dat mogen ze wel, maar dan wel door dokwerkers volgens de lokale wetgeving.
Kom op, dit is gewoon een dikke "lekker puh!" naar de EU, niks anders. Iemand schreef laatst al dat Apple Malicious Compliance tot kunstvorm heeft verheven. Nu komt daar dus ook nog dit soort pesterij bij. Ik begin steeds meer een hekel te krijgen aan Apple. (Ik was vroeger een Apple fanboy en gebruik nog steeds veel Apple hardware. Maar de kans dat ik over ga stappen op andere hardware wordt steeds groter.)
Met het lezen van bovenstaand artikel begon ik precies hetzelfde te denken.

+ ook de reden dat ik 6 jaar geleden in hun eco-systeem gestapt ben: Privacy. Maar vooral stabiliteit en betrouwbaarheid is ook al lang niet meer zeker, helaas.

Maar langs de andere kant: waarom laat men de gebruiker gewoon zelf niet kiezen.
Hetzelfde met die alternatieve app-stores. De smartphone is stilaan het device geworden waar je nogal redelijk wat privacy gevoelige info hebt opstaan.
Ik denk er nog niet aan om daar met alternatieve appstores en dergelijke op te werken.
Dat dit een gesloten systeem is en daar tegenover is privacy gegarandeerd is best ok voor mij.

[Reactie gewijzigd door Beeldbuisje op 22 juli 2024 13:18]

Dus?

DMA is niet in het leven geroepen om het Apple makkelijk te maken, maar juist om de concurrentie en consument makkelijk te maken. Apple dat gigantisch dominerend is poogt constant de concurrentie te tarten en dat is de EU nu voor. Natuurlijk kan apple ervoor kiezen om hier niet aan mee te doen maar de concurrentie zit niet stil.
Die concurrentie mag ook zeker bevorderd worden, maar voor Apple is het lastig om de beloftes die ze aan de gebruiker hebben afgegeven te combineren met het volledig openstellen van functionaliteiten. Nu werkt veel functionaliteit met iCloud-integratie. De schermdeling van de iPhone naar de Mac zou hier ook op voortborduren. Maar andere apps zouden volgens deze berichten ook die schermdeling moeten kunnen tonen, maar daar zou Apple dan een los authenticatie-protocol voor moeten bouwen denk ik. Dat is nogal een ingreep en daar hebben ze nooit echt rekening mee gehouden.
Sowieso vraag ik mij af wat Apple hun versie van phone mirroring anders doet dat het "niet in EU uitgebracht kan worden", maar dat phone link tussen (onder andere) Samsung telefoons en Windows wel voor EU werkt.

En dat geldt wel voor meer functies die Apple "niet kan" uitbrengen in EU.
Ik denk dat je zelf al uitleg waarom niet; phone link is een systeem dat op Android gebouwd is, maar iemand anders kan zo een eigen phonelink-achtig systeem voor Android maken.
Apple wil de API's die het scherm delen mogelijk maken niet aan ontwikkelaars geven. Dan mogen ze de functie niet gebruiken.

Android heeft al een tijdje een API waar dit mee kan. Ik geloof wel dat daar wat beperkingen in zitten (je kunt niet je bankapp bedienen bijvoorbeeld) dus wellicht wordt daar de DMA overtreden.

Hetzelfde zal gelden voor de trucs die hun AI uithaalt, ze hebben waarschijnlijk geen pluggable systeem daarvoor ontworpen waardoor OpenAI niet zelf een tekstassistent of iets dergelijks kan maken. Bijna alle functies die ik ze heb zien demonstreren kun je op Android gewoon als app verkopen op alle redelijk krachtige telefoons sinds Android 6 of 7.

Android overtreedt overigens de DMA op sommige plekken wel, sommige functies kun je niet implementeren zonder dat je systeemtoegang hebt. Ik gebruikte vroeger bijvoorbeeld een app om mijn klembord te delen tussen mijn PC en mijn telefoon, iets dat Google nu ook doet met Chromebooks, maar op de achtergrond kunnen apps niet meer bij je klembord (zelfs niet met advanced settings enzo) en nu heb je root access nodig om KDE Connect vloeiend te kunnen gebruiken.

De functies van Apple zullen wat meer in het oog springen en daarmee zal Apple wellicht eerder juridische actie kunnen verwachten, maar Google en Samsung doen ook allelei dingen waarvoor ze een boete riskeren.
Weer dezelfde onzin als in de vorige 4 nieuwsartikelen. Apple heeft alles wat op de devices aan AI draait zelf gebouwd (zoek maar op ReALM). OpenAI is een fallback op een fallback (ReALM-modellen op Apple-servers in de cloud), waar de gebruiker expliciet toestemming voor moet geven.
Als Apple deze dienst niet kan leveren zonder zijn gebruikers de beschermingen te bieden die de DMA poogt burgers te garanderen, dan mag Apple van mij best wachten of de functionaliteit in het geheel overslaan. Tl;dr: Dan maar niet.
Ik zou als gebruiker liever zelf de keuze hebben of ik ergens moeite mee heb of niet.
Ik denk dat dit gewoon weer één van de dreigementen van Big Tech is. Apple heeft al eerder van alles geroepen, zoals bij de druk dat er alternatieve app stores beschikbaar moesten komen. En dit komt er dus ook wel, het is gewoon een beetje spierballentaal.
Wat is de reactie van de EC?
Want als Apple met deze sneer naar de EU regelgeving verwijst, dan zou ik ook keihard terugslaan door te zeggen dat er dan voldoende concurrerende bedrijven zijn die deze functionaliteit kunnen leveren en dat die regelgeving daar ook voor is bedoeld. ;)
En welke bedrijven zijn dat dan die al deze functies nu aanbieden (op iPhone)?
Europa kan beter inzien dat al die regulering in hun gezicht ontploft. We kunnen ons niet permitteren om deze AI tools te missen. Die Apple Intelligence en gelijkaardige AI agents gaan onze productiviteit dramatisch verhogen, en we hebben het nu al moeilijk om te concurreren met de VS en China.
Dit is gewoon gepest van Apple. We hebben regulering juist heel hard nodig om te zorgen dat pesten niet mogelijk is omdat er voldoende concurrentie is om op over te stappen.
Mwah, hoe lang is de Europese markt het nog waard om geld in te stoppen? Om ook maar een product hier te verkopen moet je zoveel meer moeite doen, en Europeanen hebben in vergelijking met Amerikanen steeds minder geld om te spenderen aan dure dingen.

Dit is ook waarom er heel weinig "big tech" bedrijven in Europa zitten of blijven.
Ik betwijfel of dat laatste puur komt omdat men hier minder te besteden heeft.

Mijn inziens komt het doordat uitbreiding voorbij landsgrenzen hier door taal- en cultuurbarriers aanzienlijk lastiger is dan voorbij staatsbarrières in de Verenigde Staten, waardoor je markt een stuk groter is. Daarnaast is de start-up cultuur daar een stuk levendiger dan hier in Nederland.
De EU is nog steeds een grotere markt dan the US.
Wij hebben consumentenrechten wat hoger in het vaandel staan dan elders en het is hier minder makkelijk om een monopolie te stichten en te behouden. Bovendien is het lastiger om je marktmacht te misbruiken.

Dat kost miljardenbedrijven zoals Apple geld inderdaad, maar daar moeten ze wat mij betreft maar mee dealen als ze hier willen opereren. Wij bepalen hier onze eigen regels en niet zij.

(De markt is naar mijn inzicht overigens alsnog groot genoeg om geld te verdienen als je je aan de regels houdt. Ik verwacht dan ook niet dat ze gaan vertrekken... ze maken vooral veel stampij)
Mooi dat jij straks niet voor Apple Intelligence kan kiezen en de EU dus jouw keuze vrijheid afpakt op dit gebied. Het tegenovergestelde van wat ze deden met alternatieve app stores in principe. Daar gaf de EU meer keuzevrijheid.

[Reactie gewijzigd door Ricco02 op 22 juli 2024 13:18]

Ze mogen uitbrengen wat ze willen, ze hoeven zich alleen aan (hele simpele) regels te houden.

Dat ze dat niet doen is puur pesten van gebruikers in de hoop dat die de reguleringen wegstemmen zodat Apple nog meer winst kan maken.
De meme “America innovates, China replicates, Europe regulates” is er niet door een paar ‘hele simpele’ regels. Producten lanceren in de volledige Europese markt met alle nationale en regionale wetgevingen is bijzonder complex. Ze zullen het misschien niet heel erg vinden om het er even in te wrijven, maar de Europese markt lijkt me nog steeds voldoende lucratief om toch kwalitatief te blijven bedienen.
Het zijn geen simpele regels.

Deze regels zijn (misschien expres, geen idee) vaag opgeschreven. Apple kan niet van tevoren voorspellen of hun nieuwe features (zoals Apple Intelligence) aan de regels voldoen of niet omdat het allemaal erg vaag is.

Dat is een groot probleem en daarom zijn ze “bang” om het eventueel in de EU te introduceren.
Dat Apple Intelligence straks niet naar Europa komt is niet door de reglementen van de EU.
Maar door Apple die zich niet aan onze regels wil houden.

En keuzes die tegen werken moeten niet aanzien worden als keuzes.
Dat dachten we ook van de blockchain, de cloud, de metaverse, web3, crypto en allerhande hype train grapperij. Het kan mijns inziens niet zoveel kwaad om eens de kat uit de boom te kijken en een lijn in het zand te trekken wat poortwachters en dataverwerking aangaat.

Ik ben benieuwd wat Apple's AI features in de praktijk gaan brengen, het lijkt me best handig om je persoonlijke informatiesysteem (Calendar, Mail, Reminders, foto's, browsergeschiedenis, contacten) aan elkaar te knopen met een LLM hoor, maar om nou te zeggen dat dat je productiviteit 10X't... Eerst zien dan geloven.
Dit dus. Wilt niet zeggen dat de EU er niet in moet investeren maar tot nu toe stellen ze allemaal teleur en hallucineren ze vooral.
De reden waarom we moeilijk kunnen concurreren met de VS en China is dat dit beide lage loon landen zijn. Het is absoluut niet normaal normaal dat je drie jobs nodig hebt om je in je levensonderhoud te voldoen (VS) of 12 uur per dag, 6 dagen op 7 werken en waar ze netten aan de fabrieken moeten hangen tegen de zelfmoorden (China).

Qua productiviteit staat de EU nog altijd aan de wereldtop (https://www.zendesk.nl/bl...teit-over-de-hele-wereld/). Het enige dat we trouwens blijkbaar moeten missen is de "Apple Intelligence". De andere AI bouwers kunnen blijkbaar wel voldoen aan Europese wetgeving...
VS een lage loon land? Da is Nederland ook een lage loon land.
Buiten NYC en California is dat inderdaad het geval.
Zeker wanneer je de zekerheden meerekent die Europeanen standaard hebben.
Heel eenvoudig: het federale minimumloon is $7,25, ongeveer €6,77 euro. In België €12,33.

Bijkomend: Zonder fooien overleeft een groot gedeelte van de mensen niet terwijl ze wel werken. In de VS heeft één op de zes leerkrachten een tweede baan omdat ze niet rondkomen 8)7 . Tenzij je een job met ziekteverzekering hebt, ben je persoonlijk failliet als je ziek wordt of een ongeval krijgt. Zonder job heb je een serieus probleem. Heb je nog voorbeelden nodig?
Toch is de VS geen lage loon land.

Een "lage loon land" is een term die wordt gebruikt om landen te beschrijven waar de gemiddelde lonen voor werknemers relatief laag zijn in vergelijking met meer ontwikkelde landen.

Voorbeelden van lage loon landen:
Azië: Landen zoals Bangladesh, Vietnam, en Cambodja.
Afrika: Landen zoals Ethiopië, Kenya, en Ghana.
Latijns-Amerika: Landen zoals Honduras, Nicaragua, en Bolivia.
Oost-Europa: Landen zoals Oekraïne en Moldavië.
Waarom zouden we dat moeten?
Omdat dit de eerste keer is dat ik echt het gevoel heb dat de EU de keuzes afpakt van EU burgers.

Toen alternatieve app stores toegelaten moesten worden was dat juist zodat EU burgers de keuze konden maken.

Nu veroorzaakt de EU een markt waarbij bedrijven dus te bang worden om dit soort features uit te brengen. En daardoor heeft de EU veroorzaakt dat de EU burger minder keuze vrijheid heeft omdat we er niet eens voor kunnen kiezen om straks Apple Intelligence te gebruiken bijvoorbeeld.

De EU is te veel aan het reguleren op de markt, de interne markt is hierdoor minder een vrije markt aan het worden. En gaan wij dit soort features eventueel missen.

Het gaat voor mij zo ver, dat ik van Pro-EU langzaam naar Anti-EU aan het gaan ben. Ik ben nog Pro-EU, maar dat standpunt is voor mij zeker wel afgezwakt door dit soort dingen.
Apple kan zich prima aan de wet houden. Ze willen het echter niet en hopen dat op deze manier mensen zoals jij gaan klagen.

En jezus zeg, anti-EU worden omdat je geen plaatjes kan genereren op je iphone. Dan heb je prioriteiten echt compleet verkeerd.
Ik ben niet Anti-EU. Geen idee waar je dat vandaan haalt? Kan je daar meer context op geven? Ik geef nog specifiek aan dat ik Pro-EU ben.

Daarnaast geef ik aan dat ik iets minder Pro-EU ben omdat de EU steeds meer op de interne vrije markt aan het reguleren is. Niet omdat ik straks geen plaatjes op mijn telefoon kan genereren.

[Reactie gewijzigd door Ricco02 op 22 juli 2024 13:18]

Er staat nergens dat dit een definitief besluit is, alleen dat het niet dit jaar komt.
Klopt. Maar dat betekent ook niet dat het later gaat komen.
Dat is ook maar een aanname.
Apple brengt wel vaker producten en diensten pas later uit buiten de VS. En Nederland volgt dan normaliter pas in de 2e of 3e uitbreiding.
Apple Intelligence wordt vooralsnog alleen beschikbaar gesteld voor U.S. English en over uitbreiding naar andere talen is nog niets bekend.

Je focust op de EU regelgeving maar vergeet ook niet wat het Nederlandse ACM probeert te doen tegen Apple.
Ja omdat ze zich aan basale ethische regels moeten houden. Willen ze dat niet dan flikkeren ze maar op.
FYI Apple devices in China krijgen de AI features ook niet.
Waar heb je het over? Ik vraag het net ff aan diezelfde chatgpt die ik als assistent heb voor mn huis bv en begrijp het niet helemaal, ik kan toch gewoon de assistent gebruiken? Ik vraag ff aan chatgpt in de app daarvan, leest makkelijker dan op mn horloge... die stelt dat de avg regels een ding zijn, ok.

Waarom heb ik dan chatgpt op mn foon, horloge, in mn huis en de rest waar ik dit zou willen? En waarom kan apple dit niet?!?

Sorry maar dit voelt voor mij zoals dat bericht over die basic functionaliteit zoals telefoon screenmirroring en shareplay niet zouden kunnen vanwege eu regels, ook zoiets dat voor een ander gewoon werkt, altijd heeft gewerkt, gewoon werkt. Sinds mn eerste smartphone werkt shit gewoon, ok toen wat haperiger dan nu.

En ik heb momenteel 2 appstores op mn telefoon. Geen van beide geeft rode uitroeptekens of waarschuwt me voor "oh, geen geld geven aan die ander!!!!!". Ik wacht met smart op meer appstores, epic waar blijf je voor android? Zodra apple zich aan regels houdt zonder dit soort gedoe steeds, roep dan maar weer, ik neem dit niet meer serieus.

[Reactie gewijzigd door ImperatorTiber op 22 juli 2024 13:18]

Ik heb het over functionaliteit zoals, je hebt een bericht van iemand om ergens af te spreken, en je vraagt ineens aan je apple intelligence: "zet dit even in mijn agenda", zonder dat ik zelf de calendar app moet opstarten en het event moet aanmaken op het juiste tijdstip, locatie, titel geven, ... Dat is wat een AI agent doet, die kan acties doen zoals je scherm lezen, een bericht sturen, ... Is veel krachtiger dan een ChatGPT.
Lijkt me niet echt interessante functionaliteit om via een uitgebreide AI te doen. Een eenvoudige API die toelaat om eenvoudigere analyses van de tekst te doen bespaart resources t.o.v. een LLM, en biedt de mogelijkheid om een eenvoudige UI te voorzien met een paar knoppen. Ik heb echt geen zin om mijn telefoon instructies te geven door er tegen te praten om zinnen te schrijven.

Een datum, tijd en plaats herkennen is niet moeilijk. Een titel verzinnen kan een miniscuul taalmodel al.
Scherm lezen? Bestaat al eeuwen.
Bericht schrijven? Dan moet ik het zelf nog controleren. Dus vrij zinloos.

Als we voor dit soort "vernieuwing" onze regels moeten laten varen, amai dan...
Dat is letterlijk wat ik ermee kan doen! En waarom zou ik voor die functies die je opnoemt (een agendapuntje maken) helemaal een LLM nodig hebben als de meest simpele voice assistant dit al wel kan.

Maar als niet-apple user zie ik slechts onnodig moeilijk doen.

[Reactie gewijzigd door ImperatorTiber op 22 juli 2024 13:18]

Bovendien, ik bestuur mn huis er al mee. Agenda is ook synced daarmee. Wat is je punt? Waarom accepteren dat apple voor jou wat dan ook bepaalt?
'T zijn een paar AI-features, niet de Industriële revolutie hé
"De privacy van gebruikers en databeveiliging zou volgens Apple ook in het gedrang kunnen komen" dat komt inderdaad in het gedrang als je chatgpt gebruikt want die slaan je data op en wie weet aan welke bedrijven jou vragen en opdrachten straks worden doorverkocht inclusief de antwoorden die chatgtp erop heeft gemaakt. Mensen die het willen zouden chatgpt ook via siri kunnen laten starten door de app opdrachten van apple
Apple gebruikt een ondevice en in private systeem. Met de optie om sommige taken door CharGPT uit te voeren. Volledig in de controle van de gebruiker.
Best je eens verdiepen in de werking van Apple Intelligence. De gebruiker moet per opdracht zelf aangeven of deze met ChatGPT wordt uitgevoerd. Indien deze wordt uitgevoerd door ChatGPT dan worden gegevens zoals het IP-adres verborgen én de opdrachten worden niet opgeslagen op de servers van OpenAI.
Siri can tap into ChatGPT’s expertise when helpful. Users are asked before any questions are sent to ChatGPT, along with any documents or photos, and Siri then presents the answer directly.
Privacy protections are built in for users who access ChatGPT — their IP addresses are obscured, and OpenAI won’t store requests. ChatGPT’s data-use policies apply for users who choose to connect their account.
Uiteindelijk ligt de keuze volledig bij de gebruiker.
Bron: Apple Newsroom

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.