Dell XPS 13 met Snapdragon X Elite kost 1399 euro

Dell heeft bekendgemaakt dat de XPS 13-laptop met de Snapdragon X Elite vanaf nu verkrijgbaar is. De basisconfiguratie kost 1399 euro. Het is momenteel niet duidelijk wanneer de eerder aangekondigde Inspiron 14 en Inspiron 14 Plus met de Snapdragon X Plus uitkomen of hoeveel ze gaan kosten.

Volgens de website van de Amerikaanse fabrikant wordt de standaardeditie uitgerust met de Snapdragon X Elite X1E-80-100-processor, 16GB lpddr5x-geheugen en 512GB ssd-opslag. Het scherm is een 13,4-inch paneel met een resolutie van 1920x1200 pixels. Er is ook een optioneel oledscherm met 2880x1800 pixels.

Dell heeft eind mei zijn nieuwste Snapdragon-gebaseerde notebooks aangekondigd. Naar eigen zeggen is de nieuwe XPS de dunste en lichtste XPS-laptop tot nu toe. Hij heeft een dikte van 14,8 millimeter en weegt 1,18kg.

Dell XPS 13 2024

Door Idriz Velghe

Redacteur

21-06-2024 • 21:00

89

Reacties (89)

89
89
48
1
0
28
Wijzig sortering
Geen 8 GB RAM en 256 GB SSD in het basismodel?
De min specs voor deze co-pilot+ pc is 16Gb ram, 256Gb ssd en 40 TOPS NPU.
Dat lees ik als de positionering van XPS laptops. Dell positioneert XPS als High-performance. Dan kom je niet aan met 8 GB RAM en een 256 GB SSD. Lees dit niet als een waardeoordeel van mijzelf ten aanzien van 8GB/256GB. Blijkbaar kan je die specs als merk niet meer als performance wegzetten.

Edit: link voor die High-performance positionering:
https://www.dell.com/en-us/lp/high-performance-laptops
XPS
XPS laptops are designed with cutting-edge technologies, exceptional build quality, unique materials, and powerful features. Equipped with the latest processors, up to UHD+ displays, and components that deliver faster time to productivity, XPS devices are the ultimate high-performance laptop for graphic-intensive applications.

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 14:18]

Het is een volledig op Microsoft Business gericht produkt. Eén van de meest gebruikte applicaties binnen bedrijven is Teams en dat is een enorme resource hog. 16GB is toch wel het minste wat een laptop moet hebben om 365 diensten te kunnen draaien zonder dat je last krijgt van een gebrek aan performance.
Wel bizar dat we vroeger vrijwel dezelfde functionaliteit hadden met een pentium 4 en 512 MB ram.

Daar kon je toen prima MSN en Office mee draaien.
Dat was ook niet altijd even rap. Naast dat je toen geen browser met 12 tabbladen had openstaan terwijl je een videomeeting doet met een collega. En vergeet de resolutie niet, die was toen iets van 1024*768.
Zelfs als al die dingen meeneemt.
Is geen verklaring voor de behoefte van 32x meer RAM en 12-20x meer rekenkracht voor hetzelfde doeleinde.

Dan interesseert optimaliseren programmeurs bij Microsoft ook helemaal niks meer.

Met name met Teams overduidelijk.
Idd alles is maar electron en html. 400mb per app is niks meer.
Teams daargelaten, waren PC's en laptops een heel stuk minder capabel vroeger. Ik kan mij de opstart tijden nog wel herinneren, en het openen van simpele programma's. Simpele programma's welke een stuk minder doen dan nu. Zoals eerder genoemd, heel veel tabbladen waarvan meerdere met zwaardere content, plus een IDE met code completion, alles geindexeerd terwijl u typt! Nu gaat alles voor mijn beleving "best wel snel". Dat is natuurlijk niet getimed, maar ik zit nu niet meer laveloos te wachten tot het geratel van de ouderwetse hardeschijf voorbij is. Ik kan mij niet meer voorstellen om op die langzame manier nu vandaag de dag mijn werk te doen.
Al die problemen waren al opgelost met de eerste SSD’s. Computers een paar jaar later dan eerder genoemd.

Het gaat mij erom dat de productiviteits programma’s immens veel resources vragen voor heel basaal werk.

Dat we de beste processorechnologie en geheugen technologie nodig hebben om een Word documentje te typen en te chatten met webcam. Dat is voor mij onbegrijpelijk.
Je, maar toen waren de webcams geen 4k, als je er al een had, moet virtuele achtergronden. Ook had je geen teams meetings met 50 collega's tegelijkertijd in beeld.
Qua leven had je geen 350 browser tabs open.
Qua bedrijfsbeveiligingssoftware was er alleen een virus scanner, maar geen device management e.d.
De beeldschermen waren toen CRT's met een lage resolutie vergeleken met nu gemiddeld 2 27 inch schermen tegelijkertijd op je werkplek.
Je Excel spreadsheets waren beperkt tot 64k regels.
Office documenten hadden binary code erin om ze uit te voeren.
etc. etc.

Overigens is er niemand die je stopt een P4 thuis te gebruiken met Windows 98 SE een Office 4.3 erop ;)
Nou liever niet.

Denk niet dat het verstandig is met z’n bak het internet op te gaan.

Zwitserse kaas mbt. Beveiliging.
Maar qua Office? Ja hoor prima was tenminste nog een logische user interface toen.
Ik denk dat het comment waar je op reageert een sneer was naar Apple, die nog steeds een 8GB/256GB combi verkoopt voor 1200 euro.

Overigens verkoopt Apple de Macbook Pro tegenwoordig ook met 16/512GB als basismodel. Die heeft een beter scherm, maar is ook beduidend duurder.
Begreep ik inmiddels ja :), werd hier al snedig door iemand anders opgemerkt. Nu distantieer ik mijzelf een beetje van een "norm" dat 8GB RAM niet meer zou kunnen. Dit los van Apple dan.

Wat mij fascineert is dat Microsoft met de introductie van W10 (... W8) de ambitie had om een OS af te leveren met de mogelijkheid om te passen op Ultra mobiele hardware. Met W11, met dan het aanleunen tegen Copilot (zie 30carbonclocks in 'Dell XPS 13 met Snapdragon X Elite kost 1399 euro') lijkt die ambitie verleden tijd. Nu zal W11 zonder copilot prima zijn te gebruiken. Die 16GB spec kunnen we daarom niet hard aan het OS koppelen. Wel vraag ik mijzelf af of Microsoft het niet als haar missie moet maken om haar software op een hardware rantsoen te zetten. Als de software (OS, Office) daadwerkelijk meer zou doen dan is dat een verhaal, maar als er allemaal legacy uitgesneden moet worden, dan zou Microsoft dat niet moeten laten.
Niet iedereen heeft Copilot of zelfs 8GB nodig, maar voor een laptop uit deze prijscategorie vind ik het toch karig. Een laptop van 400 euro heeft dat ook.

Hoeveel het me ook irriteert, mijn ervaring met "gewone mensen" en laptops is dat 8GB tegenwoordig toch wel het minimum is. Websites zijn tegenwoordig gigantisch en 8GB RAM maakt je PC gewoon traag tenzij je allerlei trucrijen uithaalt. Met de prijs van RAM tegenwoordig zou ik zelf bijna 16GB gaan aanraden, zodat de laptop over tien jaar nog steeds goed te gebruiken is.
8GB kon je zelfs 10 jaar geleden niet als high-performance neerzetten. De performance PC die ik in 2014 gebruikte had 16GB en dat was niets bijzonders.

De laatste jaren is in steeds meer games 32GB nodig (zie de recente benchmarks van hardware unboxed).

Nu weet ik wel dat deze niet voor games bedoeld zijn, maar 8GB of 16GB als performance kwalificeren is absurd.
Klopt … zeker gezien de huidige prijzen voor geheugen …
Ik kocht een redelijk basismodel XPS 13 met 8GB RAM en 256GB SSD voor een vergelijkbaar bedrag in 2013, daar kan je 10 jaar later écht niet meer mee aan komen zetten - en al helemaal niet voor deze prijs.

De XPS is de premium-lijn van Dell, dus bijvoorbeeld voor ontwikkelaars. Daar is 8GB aan RAM gewoon te weinig voor. Wellicht dat je er nog weg mee kan komen voor een kantoormedewerker die niet verder komt dan Chrome en Word, maar zelfs daarvoor zou het in het kader van toekomstbestendigheid nogal karig zijn.
daar kan je 10 jaar later écht niet meer mee aan komen zetten
In 2022 waren ze het daar niet mee eens: nieuws: Dell kondigt nieuwe versie XPS 13 aan
En als CoPilot geen 16 GB eiste, hadden ze het dit jaar waarschijnlijk gewoon weer gedaan.
Ik kocht in 2015 mijn dell xps 15" met een 4k touch screen/512GB ssd/16GB geheugen.

Ben ook wel verbaast dat bijna 10 jaar later die specificaties weinig omhoog zijn gegaan.
Voor de Copilot+ PC certificering van Microsoft is minimaal 16 GB aan werkgeheugen vereist.

Copilot+ PC hardware requirements - Microsoft Support
Ik had ergens gelezen dat voor het label "copilot" Microsoft 16GB eist.
Haha, ze hebben niet door dat je doelt op Apple zijn marktstrategie ;)
Daarentegen kom je met een MacBook Air er nog een beetje mee weg. Aangezien het besturingssysteem een stuk minder log is.

Met diverse Linux distro’s kom je ook nog een eind. Maar met de huidige Microsoft software? Problematisch……
Beetje duur, gezien er genoeg laptops zijn die sneller en beter zijn in de 13-14'' categorie, voor een stuk minder, met bijvoorbeeld een 8840U.
Hoe weet je dat de 8840U sneller zal zijn dan de Snapdragon X Elite X1E-80-100?
Je moet je wel appels met appels vergelijken; XPS is een high-end laptop-serie, daar is de prijs ook naar. Hebben die laptops waar jij het over hebt ook een vergelijkbare bouwkwaliteit? Toetsenbord en touchpad? Beeldscherm?
Misschien bieden ze geen ondersteuning voor USB-PD opladen o.i.d.
Tevens zegt ook niemand dat er geen goedkopere Snapdragon X Elite laptops aankomen.

[Reactie gewijzigd door DvanRaai89 op 22 juli 2024 14:18]

Er zijn al reviews van andere laptops met een Elite X chip, en de 8840U scoort hoger in benchmarks dan die laptops. Natuurlijk is dit een andere, dus ik kan het inderdaad niet met zekerheid zeggen, misschien hebben de andere wel firmware problemen. Maar zoals het er nu naar uit ziet is de Elite X goed (qua cpu, gpu is matig), maar niet iets om meer geld aan uit te geven om het te krijgen boven een andere chip.

Qua buildquality kan ik niks zeggen, ik keek alleen naar specs van vergelijkbare small-formfactor 13-14" laptops.

[Reactie gewijzigd door floris martens op 22 juli 2024 14:18]

Ik snap je vergelijking niet, totaal andere laptop en niet hetzelfde segment. Vooralsnog is deze chip qua batterij & prestaties en form factor ongeëvenaard in het Windows laptop segment. Top voor voor de concurrentie en nog betere producten.
Vooralsnog weten we niet hoe deze Snapdragon presteert. Wat we wel weten dat Dell in een xps normaal een fatsoenlijke cpu stopt, ik heb inmiddels 3 generaties en ben altijd zeer te spreken. Dus als deze Snapdragon eender presteert qua snelheid en daarboven beduidend betere batterijduur heeft lijkt het me wel wat.

Uiteindelijk komen de prestaties neer op hoe de software geoptimaliseerd is (of niet). In mijn geval als excel lekker werkt zeker onder load dan wil ik er wel eentje op termijn. Zeker gezien dat deze waarschijnlijk wel multi screens ondersteund.
Welke benchmarks kijk jij naar? Want de Geekbench single core-performance score van de Snapdragon is hoger dan de 8840u.
Geelbench is niet een applicatie waar je veel werk mee kan verzetten. In een ideale wereld geeft het een goed beeld van de mogelijke prestaties, maar helaas hebben heel veel programma's wat meer haken en ogen (om allerlei verschillende redenen).
Ik ben in de markt voor een high end laptop en dan ben ik echt niet geïnteresseerd in een snapdragon chip.
Laat ze maar eerst een paar jaar bewijzen dat ze mee kunnen blijven komen.
Tot die tijd, AMD of Intel it is.
Helemaal mee eens, nog meer dan genoeg vraag voor x86.

Ik zal ook nog wel een tijdje afwachten en kijken hoe ARM op niet-Apple producten zich ontwikkeld. Het is nog allemaal te nieuw en te vroeg.
De eerste review tonen aan dat ze meekunnen met de beter AMD, Intel en Apple chips. Belangrijkste vraag evenwel: is de software die jij veel gebruikt geschikt voor ARM64?
bouwkwaliteit van XPS is niet zo goed hoor, heb er meerdere gehad gaan allemaal stuk bij de scharnieren, die zijn namelijk gewoon van plastic gemaakt.
Mijn XPS13 gaat al 8.5 jaar mee. Batterij vorig jaar vervangen maar voor de rest werkt alles nog.
Ik heb mijn 9550 ook 8,5 jaar! Sinds december 2015.
heb nu 3 xps 15's versleten, mss verschil in modellen dan.
Mijn laptop is sneller, meer ram en meer nvme opslag, beter scherm, 16 inch maar alsnog zelfde gewicht! Zat nog een tweede scherm bij! Heeft minstens xps bouwkwaliteit en was deze prijs (Ja heb meerdere XPS gehad).

Deze dingen kunnen gerust een paar honderd euro goedkoper.. het is jammer dat ze ten onrechte worden geclassificeerd als horend in deze prijsklasse. Maar goed des te meer mensen dat normaal vinden des te groter de kans dat fabrikant daarmee weg komen.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 14:18]

Welke laptop heb jij dan, als ik vragen mag?

[Reactie gewijzigd door DvanRaai89 op 22 juli 2024 14:18]

LG Gram 16. Voelt in eerste instantie minder premium dan het is, komt door de lichte materialen. (De legering voelt plastic) Maar de materialen zijn wel degelijk prima eveneens de scharnieren etc.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 14:18]

16" en 13" 1-op-1 vergelijken is op zich al wat vreemd. Over het algemeen is het ook wat moeilijker om een 13" high-end te fabriceren dan een high-end 16".

De XPS komt zoals eerder gezegd ook met 1 jaar on-site garantie, iets wat bij een LG Gram niet het geval is voor zover ik weet, deze zaken laten zich ook zien in de prijs en kan voor bepaalde kopers van sterk belang zijn.

Verder kan je de XPS ook volledig naar eigen wens configureren tijdens het aanschaffen, er zijn 3 opties van schermen voor dit specifiek model, inclusief een hoge resolutie OLED, dus het hangt er allemaal van af waarmee je vergelijkt.
Fijn dan neem je de goedkopere 14 inch variant om te vergelijken wat jij wilt. Zit je ineens op 1KG met alsnog de zelfde CPU. Dat het lastige van high end klein maken aan koeling van de CPU ligt zullen we in deze maar negeren ondanks dat het bij deze Snapdragon dus juist makkelijker is en dat totaal niet meer valt te vergelijken met 'moeilijk een kleine variant van maken'.. en dat 16 inch voor elkaar krijgen tegen 1.18kg en passend in een 13 inch tas nog lastiger is dan een 13 inch het maken negeren we ook. Hoe zorgt het kunnen customizen er voor dat het model dat hier getoont wordt duur hoort te zijn? LG's en andere merken en andere XPS zijn ook te customizen.


Dit ding is gewoon te duur net als elke andere aangekondigde soortgenoot. Vergelijk het anders met een praktisch identieke xps 13 waar een 150 dollar duurdere chip in zit die beter gekoeld moet worden en nog eens 16GB extra ram. Zelfde prijs laptop, 150-200 dollar extra winst.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 14:18]

Ik denk niet perse dat die amd chip sneller is? Althans niet in synthetische benchmarks. Compatibility blijft een issue natuurlijk. Daarnaast ben ik benieuwd naar je definitie van “beter”. Dat zal denk ik compleet afhangen van wat je belangrijk vindt in een laptop. Zelf vind ik een FHD scherm in een laptop van 1400 in het premium segment overigens echt not done.

[Reactie gewijzigd door WouterL op 22 juli 2024 14:18]

Hangt ervan af hoe Dell alles regelt. Eerdere reviews van laptops met een Elite X die al uit zijn, zoals een paar van ASUS (o.a. https://www.youtube.com/watch?v=SVz7oGGG2jE), laten zien dat de Elite X snel is, maar niet sneller dan wat er van AMD al is. Zo scoort een 8840U hoger, zelfs wanneer de power gelijk gehouden is. En de GPU van de 8840U is al helemaal veel sneller, al is dat natuurlijk niet perse de focus van deze laptops.
Die Asus heeft ook wel de traagste variant van de X Elite chip, in tegenstelling tot de XPS 13 (welke de 80 heeft als ik mij niet vergis) en andere potentiële laptops. Tussen de 78 en 80 zit een vrij grote sprong in prestaties, tussen de 80 en 84 zit nog een sprong, maar deze is iets kleiner.
Ah ik zie het, overal waar ik net keek was het enige verschil dat de 80 een dual-core boost had, terwijl de 78 dat niet had, maar het verschil is iid iets groter dan dat. Volgens notebookcheck zit er ~10% tussen de 78 en de 80, en dan ~5% tussen de 80 en 84.

Een mooie boost, en dat maakt zeker wat goed, maar het is niet extreem, dan zal deze wellicht gelijk lopen met de 8840U. Helaas loopt de gpu nogsteeds flink achter
De GPU loopt niet flink achter, de emulatie die snapdragon moet uitvoeren wel. In de praktijk zal de 780M dus een flink stuk beter presteren.
GPU was op 100% load in sommige tests, en dan nog 50% lagere resultaten tov de 8840U. Terwijl CPU op 20% zat. Dus dat is geen emulatie issue, dat is een GPU issue. GPU calls hoeven niet ge-emuleerd te worden, dat is gewoon OpenGL / Vulkan.
Of een optimalisatie issue;)

Snapdragon scoort matig op vulkan op dit moment, maar hoger in bijv wildlife extreme benchmarks

[Reactie gewijzigd door WouterL op 22 juli 2024 14:18]

Hoe zit het met de batterij duur van de AMD dan?
Anoniem: 390704 @AMDLegion21 juni 2024 22:13
Duur!
Dit is dan ook wel een van de beste qua bouwkwaliteit en innovatie
ik heb een 13xps+ en dat toetsenbord is niet mijn ding, ik heb spijt dat ik geen nonplus heb. touchpad knoppen in ubuntu zijn soms ook sticky (vooral als het wat kouder is). verder is het alu niet ‘super hard’, de randen/naad/hoek is te scherp/dun (eigenlijk zou ik de rand moeten aflappen). hierdoor heb ik hier een daar wat indenting. ik heb wel geen hoezen en gebruik ze soms in de werkplaats dusja…
Jij noemt hier ubuntu wat voor een os zit er eigenlijk op windows rt?of een linux distributie?
is wel arm editie en dus niet x86 apps compatible
daarom nieuws: 'Windows Arm-versies van Adobe Illustrator en InDesign verschijnen in...

[Reactie gewijzigd door hbt68 op 22 juli 2024 14:18]

De Dell website maakt daar verder geen melding van. Extra info daarover zou zeker aan te bevelen zijn.
Ja ik had idd iets over adobe gelezen dat ze eean arm editie geprogrammeert hadden. Een rt editie van microsoft windows dat klinkt best goed.
de mijne heeft een officiele ubuntu van dell. regelt ook firmware updates dmv appje in ubuntu.
Heb ik wat gemist en zijn er onafhankelijke benchmarks van de SD X Elite? Hoe weet je dat de 8840U sneller is?
dat is idd een interessante cpu. Het zijn er niet 'genoeg' maar wel enkele, HP of Lenovo. en ook zeker goedkoper.

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 22 juli 2024 14:18]

voorbeelden en vergelijking ?
Er zijn al heel wat YouTube videos te vinden die een 8840U met een X-elite en een MacBook M3 vergelijken.
Wat blijkt: met de juiste power settings die je via de command line moet instellen verslaat de X-elite de concurrentie.
Vergeet ook niet dat er 1 jaar on-site support inbegrepen is bij aanschaf van een XPS. Deze zaken laten zich ook zien in de prijs en kan van redelijk belang zijn voor sommige kopers.
Ik ben er gisteren al ingedoken, want zag dat ze beschikbaar waren. De GPU is zeer weinig over te vinden en dan m.n. de resolutie voor externe monitoren. Dat is slechts 4k 60hz na wat speurwerk. Dan is het voor mij al niks. Dus dit soort laptops zijn echt alleen voor gebruik op de laptop zelf vind ik.
Maar je kan wel 3 externe monitoren aansluiten
Alle drie ook 4k? Voor mij sowieso niet geschikt, want zit nu al met 5120*2160 en wil eigenlijk nog een hogere resolutie hebben. Ik heb nu 140ppi en minder kan ik echt niet meer aan wennen.

Maar voor multitaskers met meerdere schermen zou 3x 4k niet verkeerd zijn.
boeien, 4K 60hz is voor deze prijs gewoon erbarmelijk, hoe hard ze die cpu ook willen hypen voor AI, deftig ermee werken is amper mogelijk.
Ik ben gisteren ook al in de NL configurator gedoken. Maar deal breker op dit moment is dat de 3K LCD niet met > 16GB RAM te combineren is. Je moet dan OLED 4K (of FullHD LCD). Maar ik wil geen OLED ivm inbranding.

In US store kan t wel, dus t zal wel een toegewezen voorraad issue zijn.

En Dell reviews nog maar even afwachten. Zag bij andere review dat de GPU bijv. zeer onder doet voor huidige AMD series. Maar goed, wel cool spul verder. ;)

[Reactie gewijzigd door - peter - op 22 juli 2024 14:18]

FullHD LCD op 13” is dik prima, heb bij mijn vorige xps bewust daarvoor gekozen ivm de powerdrain van het 4k lcd wat de andere optie was. Voordeel is ook gelijk dat je geen scaling hoeft toe te passen.
Ik ben iets te verwend met mn MacBook. En 200% scaling vind ik erg prettig. Lekker scherp alles.
De Snapdragon kan een passief gekoelde MacBook Air met een M3 SoC goed bijhouden, de ene benchmark is sneller, de andere test iets langzamer.
Schadenfreude? Helemaal niet, een zeer goede eerste generatie. Dit is veelbelovend voor de komende jaren. Apple moet het gas intrappen om aan de top te blijven en Intel ligt steeds verder achter.
Qualcomm & Microsoft hebben iets belangrijks en veelbelovends geproduceerd,
Qualcomm ja, Microsoft nee. Het wordt nog een uitdaging om iedereen mee te krijgen op ARM. De silicon is niks mis mee.
quailcom en intel hebben iets leuks gemaakt bedoel je?
De ARMvraag hamvraag, hoe zit het met de accuduur? Die moet toch wel echt significant beter zijn dan x86.
Anoniem: 390704 21 juni 2024 22:16
1399 euro standaardprijs voor al die Elite laptops?
Eigenlijk best wel triest, we wachten al jaren op een XPS met een AMD chip erin. Qualcom komt met een Snapdragon ARM chip en ze hebben gelijk een model.

Was gelukkig toch al niet meer in de markt voor een Dell laptop; te vaak gezeur mee gehad. Als ik binnen 3 jaar 2x een nieuwe batterij moet in een XPS 15 omdat ze bol staan en het toetsenbord niet meer werk.... daarnaast zijn de Alienware laptops ook van belabberde kwaliteit, in 2 jaar 2 keer stuk gegaan.
Na de Dell Studio lijn, soort van de voorloper van de XPS lijn (maar dan nog van plastic) ben ik niet echt onder de indruk van de kwaliteit (de studio laptop van ondertussen 10+ jaar oud doet het nog prima).

Kijken of mijn Framework 16 het beter doet :P.
Idd jammer voor ons én amd 🤷‍♂️
bol staan van accu idd reeel probleem.
Ik gebruik nog een xps13, i7 uit 2017. Destijds een topmodel die ik op black friday had gekocht. Deze heeft 16gb, 4k touchscreen, 1Gb ssd op windows 7 en zelfs usb-c wat ik eigenlijk sinds kort gebruik. Twee maanden geleden had ik de batterijen vervangen voor 50 euri en hij draait weer als een zonnetje ☀️.
Wel grappig dat die laptop niet veel onder doet als in het artikel staat beschreven.

[Reactie gewijzigd door mghiraw op 22 juli 2024 14:18]

8)7 8)7

[Reactie gewijzigd door m_snel op 22 juli 2024 14:18]

Dertienhonderdnegennegentig euro mensen...
Dus? Je krijgt er wel wat voor.
Das toch een stuk goedkoper dan 2432 euro :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.