'Qualcomm komt volgende maand met goedkopere Snapdragon X Plus-soc'

Qualcomm gaat tijdens de IFA-beurs in Berlijn een goedkopere variant van de Snapdragon X Plus-chipset introduceren. Dat zegt de bekende leaker Evan Blass. De Amerikaanse chipontwerper zou met de chips op laptops met een vanafprijs van ongeveer 800 dollar mikken.

Blass heeft op X promotiemateriaal gedeeld waarin enkele specificaties van de nieuwe chip vermeld staan. Uit de afbeelding blijkt dat de nieuwe soc acht Oryon-rekenkernen bevat en een geïntegreerde npu met 45 Tops aan rekenkracht. De Adreno-gpu heeft 1,7 Tflops aan rekenkracht en kan maximaal drie externe beeldschermen aansturen. De chipset is gemaakt met een 4nm-procedé en kan overweg met Lpddr5x-werkgeheugen. De chipset biedt ondersteuning voor 5G-connectiviteit en Wi-Fi 7. Het is niet duidelijk welke apparaten met de nieuwe soc zullen worden geleverd. De IFA-beurs vindt plaats van 6 tot en met 10 september in Berlijn.

De nieuwe chipset heeft vermoedelijk gelijkenissen met de Snapdragon X Plus die tien rekenkernen bevat, al is dat nog niet bevestigd. Deze entry-level chip werd in april van dit jaar geïntroduceerd, wordt onder de SnapDragon X Elite gepositioneerd en heeft een Adreno-gpu met 3,8 Tflops aan rekenkracht. De npu kan eveneens 45 Tops aan. Deze chip kan volgens Qualcomm met maximaal 64GB aan Lpddr5x-geheugen overweg. Dit geheugen ondersteunt datatransfersnelheden tot 8448MT/s. De initiële Snapdragon X Plus ondersteunt Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E en Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4 en LE en USB 4.

Promotiematerieel met specs Snapdragon X Plus. - Bron: Evan Blass op X
Promotiematerieel met specs Snapdragon X Plus. - Bron: Evan Blass op X

Door Jay Stout

Redacteur

31-08-2024 • 12:07

30

Reacties (30)

30
29
10
0
0
19
Wijzig sortering
Wat ik vooral nog wel eens wil zien is deze SoC in combinatie met een goede, losse GPU.
Maar laat qualcomm dat wel toe?
Maar lijkt mij ook wel interessant voor bepaalde toepassingen.
Toelaten is niet echt het juiste woord. Het is een kwestie van drivers (aka gpu fabrikant moet ARM gaan ondersteunen) en van hardwarematige PCIE x16 ondersteuning op de SOC.

Beide wordt ongetwijfeld aan gewerkt overigens. ARM heeft via andere fabrikanten dan qualcomm reeds PCIE x16 ondersteuning, dus het is niet ondenkbaar dat implementatie door qualcomm een kwestie van tijd is en slechts een bewuste keuze om dat op een later moment te introduceren. De elite chips zijn immers bedoeld voor thin&lights (macbook air concurrenten). Reguliere laptopchips met hoger TDP en desktopchips zijn nog altijd niet aangekondigd.
PCI-e gen 5 x16 gaan ze never nooit verzadigen met die chip. Dat is voor het merendeel van de configuraties totale overkill. Ze hebben op de X-elite al wel gen 4 voor de m.2 slot.

Ik denk eerlijk gezegd dat we wel toe gaan naar een toekomst waarin je een micro-atx bordje kunt kopen met gesoldeerd RAM en een ARM chip. Of zoals die enorme NUC waar een GPU in kon.
Welke PCIe 5x16 required GPU, die je kunt koelen in een portable form factor, zie je daarbij precies voor je?
Waarom zou je solderen op micro-ATX?
Kwak je alles vast met soldeer weet je hoe goed het signaal is, welke chips er aan weerszijden zitten, houd je de boel compacter, hoef je minder te testen, weet je zeker hoeveel stroom er gebruikt zal worden, heb je minder RMA's van lompe consumenten of vendors die hun RAM niet goed testen etc.

Een interview met een moederbord designer zou wel leuk zijn. Soms hoor je op kanalen als Gamers Nexus of Level1Techs wel eens een verhaal voorbij komen over de dingen die ik hierboven schrijf. Dat je gewoon een upgradesetje kunt kopen is een technisch wonder.

Edit: En deze chips zijn gewoon ontworpen op vast solderen. Houden dus geen rekening met al het bovenstaande.

[Reactie gewijzigd door MiesvanderLippe op 1 september 2024 17:44]

Ik betwijfel of het ontwerp een bus heeft die integratie toelaat, of de interne gpu uit te schakelen
Waarom zou je in godsnaam een super zuinige SoC willen om die dan te combineren met een energie slurpende gpu... Van het moment dat je dedicated graphics wil kan je beter gewoon een x86 cpu nemen, dan moet je je ineens geen zorgen maken over compatibiliteit.

De sterkte in deze SoCs is net dat ze nauwelijks stroom verbruiken doordat alles geïntegreerd is. Als je dan dedicated graphics erbij steekt haal je het grote verkoop argument van arm weg...

Daarbij mag je ook niet vergeten dat vandaag de ondersteuning in games/blender/... voor zowel arm als adreno slecht tot onbestaande is. Geef dat 6 maanden tot een jaar en je zal zien dat deze integrated graphics meer kunnen dan je vandaag denkt. Niet te vergelijken met een RTX4080 natuurlijk. Maar dan opnieuw, als je een GPU in een laptop wil die tot 80W stroom kan krijgen, blijf dan gewoon weg van ARM... Dan is een zen5 and cpu met dedicated graphics vandaag je beste optie...
On the road....at home. Erg nuttig om te kunnen kiezen.
U lijkt er verstand van te hebben, maar wat is dan de verbetering ten opzichte van standaard Intel video kaart die verder ook weinig kan
Hoe de geïntegreerde adreno gpu presteert versus de Intel gpu in recente modellen mits geoptimaliseerde software weet ik ook niet. Daarvoor moet er eerst voldoende geoptimaliseerde software zijn.

Maar als je naar het totaalpakket kijkt gaat het hem vooral over accuduur bij licht gebruik. Puur performance wise liggen ze in elkaars buurt (de Snapdragon zal iets sneller zijn dan de Intel chips mits native arm ondersteuning en de Intel chips zullen iets sneller zijn mits er geen native ondersteuning is, maar als je weet dat de volledige office suite, chrome, slack, ... Allemaal native zijn...).

Als ik dan kijk naar batterij, ik bezit momenteel 2 laptops, een Dell XPS 15 van een paar jaar oud met een Intel chips en een nieuwe Windows surface laptop 7 met Snapdragon X Elite chip. Als ik die Dell los van de lader gebruik voor wat lichte taken houdt die het ongeveer 1,5 tot 2 uur uit, dit is misschien ooit 3 geweest in het begin, zeker niet meer. De surface laptop daarentegen gaat hier makkelijk voorbij de 10 uur.

Een kort praktijk voorbeeldje: als bestuurslid van een lokale sportclub neem ik mijn laptop mee naar de maandelijkse bestuursvergadering. In juli heb ik mijn XPS meegenomen met volle batterij en haalde ik het einde van de 2 uur durende vergadering net met nog 5% batterij. In augustus besloot ik de nieuwe surface laptop mee te nemen ondanks dat deze nog maar 40% batterij had. Ik ben de vergadering beëindigd met 33%.
Ik ken de Dell XPS als een gaming variant van de workstations. Die heb ik afgeschreven in 2017 maar mijn collega had de game variant van mijn systeem.
Ik weet niet of dat een eeelijke vergelijking is, en iets van twee jaar geleden is natuurlijk altijd anders.
Mijn zoon heeft toevallig een vandaag een lenovo gekocht die volgens de reviews gewoon negen uur meegaat.
Ja, de XPS is inderdaad wel een krachtiger systeem, gaming zou ik niet zeggen want daarvoor zijn ze te dun en ook zijn nieuwe Intel en AMD laptops efficiënter dan toen. En er zijn nog veel meer elementen die bepalen hoelang een batterij meegaat zoals het scherm. Allemaal waar, maar desondanks zal een ARM based systeem ca 50% langer doen met een batterij dan een vergelijkbaar Intel systeem. Waar moderne Intel en AMD systemen in de praktijk misschien 9 uur halen in bepaalde lichte workflows, is dit bij ARM systemen ca 15 uur.
Voor gaming of?

Want je gaat zowiezo al ~30% performance loss hebben i.v.m emulatie aangezien vrijwel geen enkele game native ARM ondersteunt.
Is er voldoende software die hiervan goed gebruik kan maken? Het gaat ook wat in tegen de efficiëntie van de ARM cpu's, niet?
Het is misschien een kip of het ei verhaal. Ze zijn nog bezig om een deel van het marktsegment in te palmen. Ik vermoed dat het na een verloop van tijd zeker mogelijk zal worden om ze te combineren met discrete GPU's. Ik zou het zelf ook interessant vinden om ze goed te laten samenwerken met eGPU's.
Ik lees vaker dat het nog niet helemaal super gaat. Maar mijn aandelen in Arm doen het wel super.
ARM is vooral opmars bezig in de cloud. Het schijnt dat het gebruik van AWS Graviton in een jaar verdubbeld is. En alle grote cloud bedrijven bieden nu ARM aan (Google komt dit najaar).
Die x-elite zijn nu bruikbaar voor lichte werk en beperkt kwa games
Maar dat kan met de tijd natuurlijk verbeteren. Als je kijkt wat moeite intel met ARC had en dat is x86.
Software stack waar zij al achter lopen op AMD Radeon en helemaal op nVidia.
Qualcom taak is gigantischer als je hebt ARM probleem en de API DX voor ARM is vers. laat staan de dev tools voor hun eigen iGPU laat staan voor Radeon en nivia dgpu.
gigantische taak. Software stack. De hardware is probleem niet maar software en dev support is dat wel.
voor X-elite 4070 gaming laptop is de software stack afwezig of beperkt.
Dus voor Laptop firma iets om vooral nu nog niet te doen.
Als die passief gekoeld kan worden heb ik wel interese voor een mooie dunne laptop voor simpel werk.
Ik heb zelf een snapdragon elite in de test, dell xps 13, heel warm wordt het niet, batterij duur is extreem goed en ik ben in mijn dagelijks werk (IT consultant) nog niets tegen gekomen wat niet werkt.

Veel van de software die ik gebruik voor beheer heeft inmiddels een ARM variant beschikbaar en zaken als Office en internet browsen lopen eigenlijk net zo goed als op mijn LG gram.

foto en videoedditing doe ik niet aan dus daar kan ik weinig over zeggen.

1 klein nadeeltje, in combinatie met een dell docking station is de snapdragon niet in staat om alle 3 mijn schermen aan te sturen, wel in de bios gek genoeg maar zodra windows start werken alleen de 2 die via display port aan de dock hangen.
Maar die is niet passief gekoeld. Ik had HP ultrabook die ik initieel niet hoorde, maar na jaren gebruik heeft hij echt een constant fluitende ventilator. Enige wat mijn vrouw ermee doet is web browsen en wat mail tikken. Elke snapdragon test die ik lees heeft wel voor ventilator geluid. Het is heel stil, maar niet helemaal.
Openmaken en schoonmaken?
Allang gedaan uiteraard, maar maakt niets uit. Tis een oud beestje, werd geleverd met Windows 7, inmiddels W11 erop gezet en dat wordt niet ondersteund, wellicht ligt daar de oorzaak. Maar dat zou ik altijd doen, vandaar de queste naar een passieve laptop.
A, okee, wat jammer. Misschien dat in de toekomst vanwege de nieuwe wetten er meer reparatieonderdelen beschikbaar blijven voor computers. Maar, ja, ventilatorloos is nog beter...of gewoon een desktop. Ik gebruik geen laptop, en kan dus elk onderdeel gewoon vervangen, mocht het kapot gaat. Al gebeurt dat zelden bij desktops.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 3 september 2024 02:53]

@JayStout weten we of het een nieuwe die is, of een bin van een bestaande die?
Een nog zwakkere GPU... Ik heb de Surface Pro 11 met de x elite en 32 gb ram. Ik hoopte mijn macbook er mee te kunnen vervangen voor wat licht editing werk e.d. Dat lukt, totdat ik ga colorgraden. Voor de rest wel echt snel en kan ik er alles op doen. Alles voelt heel erg snappy aan, maar de GPU schiet nog wel wat te kort voor mijn workflows.
X-elite is kwa CPU meer M3 pro tegen hanger maar kwa igpu M3 stock.
mogelijk is igpu ook gen minder dan wat er op x86 bij apple is.
met 8 cores is Xelite budget meer M3 stock tegenhanger.
Daarnaast heeft de Xelites de ram on soc of zijn SOdimms. voor igpu compute taken mogelijk ook enigzins belangrijk voor performance. Geen idee wat de bandbreedte verschil is tussen Mac M3 en pro en Xelites.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.