DuckDuckGo maakt broncode macOS-browser opensource

DuckDuckGo heeft de broncode van zijn macOS-browser opensource gemaakt. Dat heeft het bedrijf aangekondigd via Reddit. De broncode van de Windows-versie wordt binnenkort ook opensource gemaakt. Wanneer dat precies gebeurt, is nog niet duidelijk.

DuckDuckGoDuckDuckGo schrijft in een Reddit-post dat het de broncode van apps en diensten zo veel mogelijk opensource wil maken. Het bedrijf schrijft in een ondersteuningspagina dat gebruikers daardoor de code van de verschillende programma’s en diensten van het bedrijf kunnen controleren. DuckDuckGo heeft de broncode van zijn mobiele apps en van de Tracker Radar-dataset al opensource gemaakt. De broncode van de browser voor macOS is op GitHub terug te vinden.

Door Jay Stout

Redacteur

31-08-2024 • 11:22

48

Submitter: TheVivaldi

Reacties (48)

48
48
20
1
0
18
Wijzig sortering
Welke browser engine gebruiken zij?
Die van het systeem, dus in het geval van macOS is dat WebKit/Safari.
onder Windows dan chromium neem ik aan gezien dat is wat edge doet?
onder Windows dan chromium
Dat klopt.
Huh? Maar:
It’s not a “fork” of any other browser code; all the code, from tab and bookmark management to our new tab page to our password manager, is written by our own engineers. For web page rendering, the browser uses the underlying operating system rendering API. (In this case, it's a Windows WebView2 call that utilizes the Blink rendering engine underneath.)
https://spreadprivacy.com/windows-browser-open-beta/
Nuja, WebView2 is gebaseerd op Blink en WebView2 is weer onderdeel van Edge, dus dezelfde aandrijving als Chromium in zowel Edge als WebView2. Dus in grote lijnen kun je wel stellen dat het klopt.
Nee, je kan helemaal niet stellen dat het klopt. Chromium is niet hetzelfde als Blink en V8. WebView2 is heel specifiek niet Chromium gebaseerd. Dat is hetzelfde als zeggen dat Android gebaseerd is op Ubuntu omdat ze beide Linux gebruiken als kernel.
Sinds Microsoft Edge de overstap naar Chromium in januari 2020 gemaakt heeft gebruiken ze de Blink rendering engine. WebView2, als een component van Edge, gebruikt dezelfde rendering engine als de browser zelf. Dit betekent dus dat WebView2 Blink gebruikt als de rendering engine voor het weergeven van webcontent binnen windows. Waarbij je wel rekening moet houden dat WebView2 niet het volledige Chromium-project implementeert maar alleen de noodzakelijke componenten gebruikt om zaken weer te geven. Bovendien is WebView2 afhankelijk van de geïnstalleerde versie van Microsoft Edge om te functioneren.
V8 can be used in a browser or integrated into independent projects. V8 is used in the following software:
  • Chromium-based web browsers - Google Chrome, Brave, Opera, Vivaldi and Microsoft Edge.
[...]
Net als Edge maakt WebView2 ook gebruik van de V8 JavaScript-engine, die verantwoordelijk is voor het interpreteren en uitvoeren van JavaScript. V8 is, net als Blink, dus een (kern)onderdeel van Chromium.
The Microsoft Edge WebView2 control allows you to embed web technologies (HTML, CSS, and JavaScript) in your native apps. The WebView2 control uses Microsoft Edge as the rendering engine to display the web content in native apps
Bron: https://learn.microsoft.com/en-us/microsoft-edge/webview2/

Het is een component dat dezelfde tech gebruikt als Edge, maar het is een afzonderlijk product bedoeld voor ontwikkelaars om webfunctionaliteit in hun applicaties te integreren. Zowel Edge als WebView2 gebruiken dezelfde Blink-rendering engine, die afkomstig is uit Chromium.

Je vergelijking tussen Android en Ubuntu is overdreven, onnodig en ook nog eens onnauwkeurig... Ja, zowel Android als Ubuntu gebruiken een Linux-kernel maar verder zijn ze fundamenteel verschillend in hun architectuur, libraries, gebruikersinterface, en doelstellingen. In het geval van WebView2 en Chromium is er een veel directere relatie, namelijk dat WebView2 gebruikmaakt van dezelfde tech/codebase die ook in Chromium wordt gebruikt.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 31 augustus 2024 21:24]

Misschien mis ik iets, maar ik lees hier toch "Microsoft Edge Chromium platform".
Microsoft Edge WebView2 is a developer control for embedding web content in applications. It allows developers to leverage the best of what Microsoft Edge Chromium platform can offer and build seamless experiences for their users that incorporate web-based content.
https://blogs.windows.com...-to-windows-10-consumers/
Edge Chromium, dus niet de old school Edge (EdgeHTML)
schiet me nu te binnen hoe werkt dit dan op lunix kijkt men dan gewoon naar geinstalleerde browsers en praat het daarmee?
Er is geen desktop duckduckgo browser voor Linux
aaah kijk helder dank u
Klopt, dat gaat inderdaad nog een uitdaging worden als ze daaraan gaan werken. Maar wellicht kunnen ze een soort algemeen wrapperscript maken? Ik ben geen programmeur, maar zoiets als “if firefox = useFirefoxWebView” en “if chromium = useChromiumWebView”? Dan schiet je op de meeste Linuxdistributies wel raak wat betreft de standaardbrowser/-WebView.
Nee, dan is het logischer om gewoon Chromium als dependency te requiren of te includen - https://github.com/chromium/chromium
Huh? Hoe kan dat dan? Die worden niet los ingeladen, doen zij hierop dan iets van injectie?
Je kan mij niet even een link sturen hoe het werkt? Ik heb er namelijk nog nooit van gehoord, enkel op Android.

Of is deze browser enkel voor Android?
Snap niet veel van het artikel.
Wikipedia: DuckDuckGo Private Browser
The core browser functionality is the WebView component provided by the operating system.[1] This means the browser engine is Blink on Android and Windows, but WebKit on iOS and macOS.
En hier vind je meer informatie over WebView: Wikipedia: WebView

Hoop dat je hier wat mee kunt. :)
Thanks. :)

Wist niet dat dit een ding was. Beetje gek dat zij daarop bouwen dan, ik had geen idee dat dit kon.
dat kon al jaren, dat is ook hoe veel iOS applicaties werk(ten), dat scheeld je enorm aan onderhoud als je een web-engine zelf maakt (niet aan te raden als je met een klein team bent), of als je deze als library importeert.
Zo werken ook veel applicaties die een website openen in een dialog of anders.
Ah, ze implementeren dus de webengine, maar extended hem niet?

Het maakt het wel lastiger. Het betekend dus dat je de cliënt volgt, en die versie kan achterlopen of nieuwer zijn lijkt me?
Heel veel desktop applicaties gebruiken het ook. Om bijvoorbeeld help pagina's of eula's te laden omdat je dan makkelijk rich tekst kunt maken en zodat ze die makkelijk kunnen updaten en als ze het online doen ook bij kunnen houden wie wat leest. Heel soms ook gewoon met goede bedoelingen ;)
Ik snap de gedachtegang van DDG, maar van mij hoeft een openbare broncode niet. Het laat alleen duidelijk zien hoe ze trackers e.d. blokkeren waardoor dus FAANG eenvoudiger manieren kan ontwikkelen om ze te omzeilen.
Hoe ze trackers blokkeren is nou ook niet echt rocket surgery ofzo... Dat is over het algemeen gewoon een lijstje van domeinnamen bijhouden, als google weer een nieuw domeintje heeft staat die binnen de kortste keren op de blocklist
Bijzonder dat iemand op tweakers opeens geen behoefte heeft aan OSS. Als het niet OSS is moet het van de community OSS worden....
Hoe trackers geblokkeerd worden lijkt me geen geheim. Blacklists en binnen de browser pogingen om fingerprinting tegen te gaan. De strijdt tegen allerlei pop-ups is ook vrij transparant lijkt me. Maar ik kan me vergissen.
Nee, maar als een voorstander van privacygericht internetgebruik zoals DDG zijn software open en bloot op het internet heeft staan, en netjes alles op github achterlaat dan is het voor een Google nog makkelijker om een nieuwe routine te blokkeren. Of voor een Facebook nog makkelijker om nog meer <div> layers aan bullshit toe te voegen om ads af te schermen.
DDG is gewoon een goede degelijke browser zonder poespas. Ik ben er wel content mee, helemaal sinds ze hun AI chatbot er ook in hebben (al kan je deze natuurlijk vanuit alle andere browsers benaderen)
DDG is gewoon een goede degelijke browser zonder poespas.
Ik heb er geen ervaring mee, maar het klinkt alsof ik behoefte heb aan meer poespas. Bitwarden plugin voor Firefox, Chrome, maar als zij Safari gebruiken in MacOS mis ik iets. Geldt voor meer browserextenties.
Ik heb de ddg browser op Android alleen geïnstalleerd voor de vpn achtige tracking blokker. Die zegt van allerlei apps tracking te blokkeren. Daar ben ik op zich blij mee, iemand daar een mening over? Verstandig of juist niet?
Persoonlijk gebruik ik Blokada 5 waarbij ik de DDG tracker radar heb geactiveerd alsook de OISD blocklist. Dan heb ik ineens advertentieblokkering erbij.
Is iets als NextDNS dan niet handiger? Dat werkt niet alleen in de browser, maar op je hele systeem.
Primaire product van duckduckgo is hun internet zoekmachine, maar dan privacy vriendelijk.
En in alle eerlijkheid, ddg search is kut. En dat komt waarschijnlijk doordat het eigenlijk bing is.
Ik gebruik daarom startpage, ook een privacy vriendelijke zoekmachine, maar dan gedreven door google.

En een browser van ddg zie ik niet zo goed de meerwaarde van in.
Ik gebruik al jaren ddg als default zoekmachine. Je noemt het kut maar misschien zou je dan je search skills wat moeten tweaken. Ik heb het de afgelopen jaren geen enkele keer mee gemaakt dat ik iets niet vond met ddg wat wel met Google te vinden was.

Misschien zou je het eens een kans kunnen geven. Een als het echt kut is dan zou ik een onderbouwing waarom je dat vind wel waarderen ;)

Ddg doet hele mooie dingen voor de open source community. Google kijkt alleen maar hoe ze hun internet monopoly en data honger verder uit kunnen bouwen. Al die afhankelijkheden zou wel wat minder mogen en dan is ddg en mooie stap in de goede richting.
Ok, laat ik een voorbeeld.geven.
Een tijdje geleden vroeg mijn dochter of je het velletje om de fuet worst kan eten of niet.
Ik ging het samen met haar zoeken en schreef de vraag exact zoals zij hem stelde

kan je het korstje van fuet eten

Vergelijk het resultaat hiervan met google.
Het heet geen korstje, maar google snapte nog steeds wat ze bedoelde.
Het verschil in resultaten is gigantisch.

Het grote verschil is dat google vaak nog steeds goede resultaten kan geven wanneer je niet precies de bewoordingen weet van wat je zoekt. Google probeert te interpreteren wat je wil en doet dat verdomd goed.

En zo zijn er overigens legio voorbeelden.
Mooi voorbeeld inderdaad. Ik heb het zelf getest en het is inderdaad de spijker op zijn kop.

Google interpreteert. Duckduckgo zoekt exact wat je invoert.

Daar komt nog bij dat Google en profiel van je maakt. Waardoor ze nog betere resultaten geven omdat ze weten dat je IT'er bent van rond de 40, kinderen hebt, en hond en een passie voor auto's (willekeurig voorbeeld) waardoor je zoek resultaten daar ook op afgestemd worden.

Startpage doet dat overigens niet.

Wanneer je weet dat het zo werkt dan kun je inderdaad prima een alternatieve zoek engine gebruiken. Want zoek op:

kun je het velletje van een fuet worst eten

Dan zijn de resultaten net zo goed.
Daarom gebruik ik startpage. Dat is de privacy vriendelijke versie van google.

Overigens geeft startpage niet even goede resultaten als google, maar nog steeds beter dat ddg. Met de query "kan je het korstje van fuet eten" geeft startpage niet even goede resultaten als google, maar goed genoeg om te vinden wat ik zoek.
Ik weet niet of bing nog zo slecht is, ik gebruik voornamelijk Google. Maar die is tegenwoordig wel erg slecht.

Ik reageerde daar eerder al op en iemand kwam met berichten dat het niet zo voordelig was om nog de juiste antwoorden als eerste aan te bieden.

Ik had eerder het idee dat het aan de slechte AI van Google lag, maar het lijkt me wel logisch dat als je moet gaan zoeken zoals met Bing vroeger er meer geld te verdienen valt.
Probeer maar eens iets wat nu een hit item is op te zoeken, als dat bijvoorbeeld tien jaar geleden ook een hot item was.
Ik gebruik ddg al jaren en vind altijd wat ik zoek. Dus is ddg kut, fantastisch, of misschien gewoon net iets anders?

Heb Google werkelijk geen moment gemist.

Bing is vooral kut omdat je door de gebruikerservaring dusdanig snel wordt weggejaagd, dat ik nog nooit tot een evaluatie van de resultaten heb kunnen komen.
Bing is "kut" om meer redenen.

Een tijd geleden werd ik gebeld door mijn vader omdat Edge ineens "anders" was. Op de één of andere reden was Ecosia als zoekmachine geïnstalleerd. Het betreft hier een zoekmachine met diverse schimmige claims maar omdat mijn vader vroeg of het erg was en ik geen antwoord had zijn wij een avond wezen spelen.

Ons spel bestond uit een aantal zoekopdrachten en deze uit te voeren op Bing, DDG, Brave, Google en Ecosia. De mooiste was: "Wat is witte verf?".

Bing viel vrijwel direct af, teveel visuele resultaten waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. De resultaten zelf waren op zich oké maar door de rommel niet aantrekkelijk. Bing en Brave stuurden ons vooral naar webshops. Beide zoekengines gaven vrijwel geen antwoord op de vraag wat witte verf is.

Google en Ecosia deden nog enigsinds hun best door een korte tekst voor te schotelen over RAL-kleuren en waarom witte verf populair is. Dit waren de enige twee die bovenaan geen webshops plaatsten. Mijn vader zit na die avond weer op Google omdat Ecosia redelijk ongeloofwaardig overkomt met wat zij voor onze planeet doen. Omdat de resultaten tussen Ecosia en Google zo vergelijkbaar zijn verdenk ik Ecosia ervan dat zij een schaamteloze kopie doen van wat Google doet. Dat heb ik niet kunnen vaststellen trouwens.

Bing kan zoveel beter zijn als zij de resultaten simpel houden. Het is alsof je zoekresultaten combineert met "Weet je wat je wat er ook op de wereld speelt?" resultaten. Het is een puinhoop, warrig terwijl het toch echt niet zo slecht is.

Bing is prima maar jeetje wat doen zij met de resultaten. Ik zou Bing gebruiken als simpelheid voorop komt te staan. Nu gebruik ik Google omdat ik vaak vragen stel en een antwoord nodig heb. Dat heeft Google prima voor elkaar. DDG en Bing absoluut niet, deze stuurt je als eerste naar webshops. Waarom zou ik witte verf willen kopen als ik slechts wil weten wat witte verf is?
Hmm, misschien gebruik ik het al te lang, maar heb dezelfde query zojuist in DDG gegooid en krijg netjes antwoord op de vraag en welke RAL kleuren er zijn en wat ze betekenen. Weliswaar via sites van Praxis en Karwei, maar ook andere sites.

Dat die winkels bovenaan wordt gezet heb ik geen moeite mee aangezien het informatieve pagina’s zijn in dit geval. Gevalletje well played?

Ik ben in ieder geval de Tweaker die mij ooit op het bestaan van DDG heeft gewezen erg dankbaar en heb op geen enkel moment de noodzaak gehad terug te kijken. Zelfs niet in het begin.
Browser in deze is wel een groot woord. Het gaat hier om een WebView met filtering en heel veel bloat.
Dat zijn alle browsers tegenwoordig toch? Een UI over een unsung-hero webengine.

Net als veel games slechts een stel config filetjes en een paar scriptjes zijn op een game engine :D
Google en Mozilla maken hun eigen render engine, dat maakt een browser een browser is me punt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.