Microsoft introduceert Copilot+-pc's en nieuwe AI-functies voor Windows 11

Microsoft komt met een nieuwe merknaam voor systemen met ingebouwde hardware voor het uitvoeren van AI-rekentaken: Copilot+. Microsoft introduceert ook nieuwe functies voor Windows 11 om van deze hardware gebruik te maken.

Vrijwel alle grote laptop-oem’s gaan Copilot+-pc's leveren. Daaronder vallen Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo en Samsung, zo maakt de techgigant op maandagavond bekend. Ook Microsoft zelf gaat Surface-apparaten onder dit programma uitbrengen. De fabrikanten lijken zich in eerste instantie te richten op de nieuwe Snapdragon X-chips van Qualcomm, hoewel op termijn ook Copilot+-pc’s met processors van AMD en Intel beschikbaar komen. De eerste systemen komen op 18 juni beschikbaar vanaf 999 dollar.

De systemen in kwestie beschikken sowieso over een neural processing unit voor het uitvoeren van AI-rekentaken. Deze moet minimaal 40Tops aan rekenkracht bieden. De npu kan hiermee gebruikt worden voor speciale AI-features in Windows 11, die exclusief werken op systemen onder het Copilot+ PC-programma. De apparaten dienen verder over ten minste 16GB geheugen en 256GB-ssd-opslag te beschikken om in aanmerking te komen voor de Copilot+-merknaam.

Microsoft Copilot Plus PC

Dergelijke systemen krijgen toegang tot verschillende nieuwe AI-features voor Windows 11. Daaronder valt bijvoorbeeld Recall, een nieuwe functie die Microsoft op maandagavond aankondigde. De techgigant omschrijft deze functie als een doorzoekbaar fotografisch geheugen voor Windows, waarmee gebruikers ‘alles dat ze gedaan hebben’ kunnen doorzoeken. De functie 'logt' de activiteit van gebruikers in apps, websites en documenten.

Gebruikers krijgen daarvan een timeline te zien waarin ze bijvoorbeeld gesloten webpagina's of transcripten van videovergaderingen kunnen terugvinden. Ze kunnen ook AI-zoekopdrachten uitvoeren om dergelijke activiteiten terug te vinden. Microsoft belooft dat de Recall-gegevens lokaal en privé worden opgeslagen, en dus niet worden gedeeld met derden. Gebruikers kunnen de feature ook uitschakelen en specifieke apps of websites uitsluiten van de index.

Het bedrijf toont daarnaast Cocreator. Gebruikers kunnen daarmee schetsen maken of afbeeldingen met woorden omschrijven in Paint. Een AI-model maakt daar vervolgens een afbeelding van hoge kwaliteit van. Volgens Microsoft werkt dat 'bijna in real time'. Windows 11 krijgt ook live ondertiteling en vertalingen voor 'alle audio' die door de pc komt. De functie werkt bijvoorbeeld voor podcasts en videovergaderingen. Volgens Microsoft kan de feature audio in meer dan veertig talen in real time omzetten naar Engelse ondertitels.

Recall, Cocreator en Live Captions werken alleen op Copilot+-pc's met een npu die voldoende AI-rekenkracht heeft. De functies komen dus niet beschikbaar voor huidige pc's met processor zonder npu.

Microsoft Windows 11 Recall
Recall in Windows 11

Microsoft claimt verder dat de nieuwe Copilot+-laptops met een Qualcomm X Elite-processor tot ’58 procent sneller’ zijn dan een MacBook Air 15" met M3-soc. Uit een blogpost blijkt dat de fabrikant daarmee doelt op resultaten uit de Cinebench 2024-multicorebenchmark. De Qualcomm X Elite heeft twaalf cores, terwijl de M3 van Apple er acht heeft. Microsoft zegt ook dat de laptops een accu hebben die de hele dag meegaat. Vermoedelijk doelt de fabrikant hiermee specifiek op laptopmodellen met een Qualcomm-soc op basis van Arm.

Microsoft omschrijft Copilot+ PC met de AI-integratie als 'de grootste verandering aan het Windows-platform in decennia'. Het bedrijf lijkt zich ook meer dan voorheen in te zetten op Arm. Microsoft brengt al jaren Windows-apparaten met Arm-socs op de markt, maar die waren tot nu toe altijd minder performant dan varianten met een x86-chip van Intel of AMD. De claim is nu dat de nieuwe Qualcomm-socs daar verandering in brengen, hoewel Copilot+-pc's op termijn dus ook geleverd zullen worden met nieuwe processors van AMD en Intel. Intel deelde op maandag bijvoorbeeld meer details over zijn komende Lunar Lake-processors, die met hun npu van 45Tops lijken te voldoen aan de Copilot+ PC-eisen.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

20-05-2024 • 20:21

81

Lees meer

Reacties (81)

81
80
45
9
0
27
Wijzig sortering
Ben benieuwd hoe het zit met de AI tops, 40 tops (int8?) is echt behoorlijk, is dat de NPU + GPU? Ter vergelijking, ik dacht dat een nvidia 4000 series en hun tensor cores 4tops/watt haalt (int8). Apple M3 haalt 18 tops, M4 tops 38, dus MS eist behoorlijk wat...

[Reactie gewijzigd door vanLier op 22 juli 2024 14:01]

Kleine aanvulling: de M3's 18tops is fp16, dus ongeveer 36 tops int8
Ben het volledig met je eens. Met de M4 op 38 tops; ook al zullen we afronden tot 40, dat zijn forse systeem eisen!

In combinatie met minimaal 16GB en de SSD opslag krijgen we in iedergeval niet het fiasco van een aantal jaar geleden met extreem ondermatige hardware.
Je kent toch het bekende spreekwoord: "al is uw hardware nog zo snel, onze software achterhaalt hem wel".
Microsoft heeft stevige uitspraken gedaan over de performance van deze machines, en ook veelvuldig vergelijkingen gemaakt met Macbooks. Het is nog even onduidelijk wat ze precies hebben vergeleken en hoe dat er in de praktijk uit gaat zien. Neemt niet weg dat het allemaal wel goed klinkt.
Ik ben zelf erg benieuwd wanneer je geen internet verbinding hebt hoeveel van deze AI functies nog werken, weet je meteen welke data van je allemaal naar Microsoft gaat.

En hoe zit het uberhaupt met je data? Kan dat gebruikt worden voor trainings doeleinden?

Maak mij redelijk zorgen om privacy met al dese AI functies die ook op de achtegrond draaien of onderdeel zijn van het OS.

Bijvoorbeeld samenvattingen maken? Gebeurt dat lokaal of server side.
wat is er AI aan die timeline functie? datzelfde probeerden ze een paar jaar geleden ook al in windows 10.
Recall maakt continu screenshots en gebruikt AI om tekst en afbeeldingen in die screenshots te herkennen. Met circa 25GB aan storage kun je 3 maanden terug. Hier het filmpje waarin dit uit de doeken wordt gedaan:
YouTube: Microsoft CEO on How New Windows AI Copilot+ PCs Beat Apple's Macs |...
Ik snap niet waarom dit met AI moet. Ze hebben volledige controle over de computer, kunnen alles al uitlezen als tekst. Jaren terug werd dit gewoon spyware genoemd.
Omdat het niet enkel tekst is, wat je makkelijk terug kan vinden via een search. Het is ook visuele herkenning van items die niet in tekst beschreven staan, dat is onder andere het AI component.
Spryware is alleen maar een naam voor wanneer het heimelijk en/of onwenselijk is.
Nu weet je het van te voren en stem je er zelf mee in.
Dat is maar de vraag, hoe uitgebreid en gedetailleerd leggen ze uit wat er met welke data allemaal gebeurt. Of wordt het weer zo’n enkele vraag met een checkbox of je dit wel/niet wilt.

Want dan weet je niet waar je wel / niet mee akkoord gaat. Maar zal vast in de UELA staan die niemand leest.
Ik kan me een paar functionaliteiten bedenken maar er zal zeker nog meer bij komen kijken:
- het lokaal transcriben van een vergadering vereist een speech to text model
- het zoeken door de timeline werkt waarschijnlijk voor zowel images als text. daarvoor heb je ofwel een image to text model, danwel een image embedding model nodig.
- voor het zoeken zelf kun je vector search gebruiken. hoervoor moet je wellicht dan ook de text embedden.

Dit kan natuurlijk allemaal via de cloud maar als ze het op die npu doen dan blijft de data on-prem. Voor bedrijven kan dit een must zijn, al moet je dan nog altijd je vertrouwen in Microsoft plaatsen.

Dergelijken modellen kun je ook prima op de cpu en gpu draaien maar dat neemt dan wel rekenkracht af die je misschien voor je normale activiteiten nodig hebt. Vandaar de extra chip denk ik.

Het zal ook een deel marketing zijn natuurlijk maar het is lang niet alleen gebakken lucht.
Dat ze nu weer een nieuw excuus bedenken/aan je verkopen om al je bezigheden te kunnen registreren en te kunnen verkopen aan derden….
Ah ik ben niet de enige. Dat is er toen met een update uit gesloopt.
Het is nogal wat dat Microsoft nu doodleuk vraagt dat iedereen maar een nieuwe PC met neural engine te moeten aanschaffen om alle AI werkend te krijgen. Ook nog eens totaal niet duurzaam.

Dit kan ongetwijfeld ook allemaal met de huidige hardware + cloud based. Maar dat zullen de hardware fabrikanten vast en zeker zo hebben bedongen.
Grote kans dus dat dit allemaal zo gaat floppen doordat de meeste mensen dit de komende jaren allemaal nooit gaan gebruiken. En dan zit je dan latr op de bank met je nieuwe neural engine laptop en uitgeschakelde cloud features.

Jammer, want het is een heel mooie ontwikkeling maar slecht bedacht. Je mist hier een tussenoplossing.
Ik moet toch wel altijd lachen om Tweakers comments de laatste tijd. Iedereen valt de hele tijd over big tech heen omdat ze via de cloud al je data willen zien en het moment dat big tech aangeeft lokaal AI te willen draaien is het weer niet goed. Echt mooi hoor.

Het is juist super dat Microsoft dit doet. Een minimale AI lokale rekenkracht voor Windows zorgt er voor dat allerlei andere ontwikkelaars ook een richting krijgen voor hun software. Dit geeft lokaal draaiende open source AI modellen en lekkere boost en kan op termijn ook leiden tot game developers die zich richten op deze waarden
Ik ga er in geloven als ik in Outlook gewoon mijn mails kan vinden. Je zou denken dat als ik letterlijke tekst zoek dat dingen gevonden kunnen worden, maar kennelijk is dat te hoog gegrepen.
Of bestanden in Windows 11 vinden via het start menu. Ik maak een bestand aan, sla het ergens op, typ de bestandsnaam in het startmenu en het kan al niet gevonden worden. Ongeloofelijk.
Ik moet toch wel altijd lachen om Tweakers comments de laatste tijd. Iedereen valt de hele tijd over big tech heen omdat ze via de cloud al je data willen zien en het moment dat big tech aangeeft lokaal AI te willen draaien is het weer niet goed. Echt mooi hoor.
Waarschijnlijk niet dezelfde Tweakers. Hier blijkt duidelijk uit dat je het nooit iedereen naar de zin kunt maken. Je ziet ook nu weer dat er voor- en tegenstanders zijn.
Door de AI te laten verwerken door een cloud-based systeem ipv je eigen machine wordt het ook niet echt duurzamer, de workload wordt alleen door een machine op een andere plaats verwerkt.
Dan vergeet je dat al die lokale PC's 99% van de tijd idle zijn, terwijl die dikke bakken in een datacenter 100% gebruikt worden. Dus dat is vele malen duurzamer dan iedereen zijn eigen lokale processing.

Echter, die duurzaamheid komt met een prijs: privacy. Ik heb liever mijn AI lokaal draaien dan in iemand zijn cloud, waarbij je niet weet wat er nog meer met je data gebeurd.
Dit kan ongetwijfeld ook allemaal met de huidige hardware + cloud based. Maar dat zullen de hardware fabrikanten vast en zeker zo hebben bedongen.
In de eerste plaats denk ik dat niet alle mensen hun complete digitale geschiedenis in de cloud willen opslaan.

In de tweede plaats is dit de zoveelste poging van Microsoft om ARM een serieuze kans te geven. Gezien het succes dat Apple heeft hoop ik dat het eindelijk slaagt. Ik heb een MacBook liggen die mes passieve koeling hele schappelijke prestaties geeft, en zou zoiets ook wel als desktop willen. In mijn geval zou ik daar geen Windows op draaien, maar als de systemen eenmaal verkocht worden dat neemt de support van Open Source-software vanzelf toe.
Ik zie het ook niet gaan slagen hoor, maar om andere redenen. Maar met die extra processor is het net zoals die ppu (physics coprocessor) hype van een jaar of 10 geleden. Het is even hip en verdwijnt daarna in het niets. Physics worden nu gewoon door de gpu gedaan en op dezelfde manier zal die npu binnen 5 jaar ook weer verleden tijd zijn. Dit is slechts een tussenstapje. Over een half jaar komt er een instelling ofzo om een paar van je cores in te leveren hiervoor (de meeste nieuwe systemen hebben wel wat idle cores over), of iets anders creatiefs.
De NPU is geoptimaliseerd voor het soort berekeningen die voor AI nodig zijn. Een standaard CPU-core is geschikt voor alle soorten berekeningen die een PC voor zijn kiezen kan krijgen. Met een paar cores die je voor AI afzondert kan je dus nooit dezelfde performance krijgen. Wat wel snel zal komen, wanneer de vereisten voor een NPU een beetje uitgekristalliseerd zijn, is een SOC met één of meer dedicated NPU-cores.
Een dedicated NPU co-processor is niet de weg naar de toekomst. Het is het begin van de weg die zal leiden tot integratie van de NPU-functies in de standaard CPU/ SOC, net zoals in het begin met de mathematische co-processor voor de x368 CPU's van Intel een paar decennia geleden en de GPU die nu in veel SOCs zit ingebakken.
Zullen er ook losse AI processing units komen zodat je je huidige pc kan upgraden na een Copilot+-pc ?
Als je voor 100,- of 150,- een kaartje kan kopen (pci ex of voor je 2e m2 slot ofzo) dan zou dat wel leuk zijn…
Grootste uitdaging is denk ik geheugen. Je ziet dat deze PCs minimaal 16 GB aan werkgeheugen moeten hebben en 100+ GB/s aan bandbreedte. Zelfs een PCIe 5.0 x16 bus biedt "slechts" 63 GB/s.

Maar, er zijn al wel een paar opties:
  • TensTorrent heeft de Grayskull e75 en Grayskull e150, die respectievelijk 221 en 332 TOPS (FP8) moeten bieden met beiden 8GB LPDDR4 @ 118.4 GB/sec geheugen en een PCIe 4.0 x16 interface (31.5 GB/s).
  • De Kinara Ara-2 moet 20 TOPS bieden met een TDP van minder dan 6 watt. Niet alleen beschikbaar in M.2 en USB formaat (met 2 of 8 GB geheugen), maar ook een PCIe AI accelerator card met vier van deze Ara-2 chips.
  • De Hailo-8 M.2 AI Acceleration Module is een kleine M.2 2242 NPU met 26 TOPS en PCIe 3.0 x2 interface (2 GB/s). Het geheugen van het host-systeem wordt hierbij gebruikt.
  • De Falcon Lite is een PCIe kaart met 1, 2 of 4 Hailo-8 AI Processors, voor maximaal 106 TOPS.
  • De Falcon-H8 gaat tot 6 Hailo-8 AI Processors, voor maximaal 156 TOPS.
  • De Hailo-10H AI processor moet tot 40 TOPS gaan bieden in een M.2 2242-kaart met verbruik van 3.5 watt. Heeft 8GB LPDDR4 en PCIe 3.0 x4 interface (4 GB/s).
  • De Coral Mini PCIe Accelerator is een $25 NPU die 4 TOPS (int8) biedt onder 2 watt verbruik, in Mini PCIe of M.2 2230 form-factor met PCIe 2.0 x1 interface. Ze hebben ook een M.2 2230 versie met 2 van deze Edge TPUs, voor $40.
  • De Asus AI Accelerator PCIe Card gebruikt 8 of 16 van deze Edge TPUs, voor 32 of 64 TOPs.
Ze komen er dus (langzaam) echt wel. Elke toepassing heeft een andere verhouding processorkracht-geheugenbandbreedte nodig, waar je ook op ziet dat de verschillende accelerators op afgestemd zijn.

Tot slot ter vergelijking, de RTX 4060 heeft 242 TOPS (met 272 GB/s en 115W TDP) en een RTX 4090 heeft 1321 TOPS (met 1008 GB/s en 450W TDP).
Ok… stel je voor dat ik de Coral Mini PCIe Accelerator voor 25 euries koop. Wat kan ik er dan mee/wat kan mijn pc meer?
Hopelijk kunnen we die Timeline feature dan ook meteen helemaal uit het OS verwijderen.
Ik had nooit gedacht dat ik ging zeggen , maar Linux wordt met de dag aantrekkelijker.
Ongetwijfeld dat het uitschakelbaar is deels en met een paar shell commando's verwijderbaar. Met betrekking tot Linux, tja... Soms moet je experimenteren. Het grootste voordeel is dat ongetwijfeld wat voor OS je
na deze ontwikkeling kiest: dat er nu eindelijk fatsoenlijke hardware eisen worden gesteld!
Helaas zal Linux nooit aantrekkelijk worden door mijn software waar ik niet zonder kan maar windows wel met de dag minder aantrekkelijk. Het is bizar dat je honderden tweaks moet uitvoeren en een compleet nieuwe UI moet samenstellen om windows weer een beetje werkbaar te maken. Alles zit met iedere update meer verstopt of ik helemaal niet meer in te zien omdat MS denkt dat ik die informatie niet nodig heb.
Let maar op, 2024 is hét jaar voor Linux voor de desktop!
Dan ben ik benieuwd of we hierdoor op het PC/desktop platform een daling gaan zien van x86. Want dat zit er eigenlijk al jaren aan te komen.
Als ik zo naar het CPU landschap kijk, denk ik dat we ooit nog eens gaan denken, hoe fijn x86_64 CPU's waren. Ik krijg een beetje de indruk, zoals in den beginnen was met 6502 systemen, ze gebruikte allemaal wel de 6502, maar waren allemaal net iets anders, waardoor software niet op elkaars systemen te gebruiken was.
Niet als de volgende x86 processors van Intel al aan de bovengenoemde eisen voldoen
Zolang mensen nog geen ARM in hun gaming PC bouwen zie ik het niet zo snel gaan.
Gewoon net zoals vroeger gaan straks een co-processor (npu) toevoegen. Kan via I steekkaart zijn, of geïntegreerd met de cpu.

Ik verwacht niet zoveel problemen met upgraded en bestaande intel systemen.
Zoals vroeger? CPU's draaien prima naast GPU's waarom zou dit ook niet kunnen voor NPU's?

Rekentaken die AI gerelateerd zijn doorsluizen naar de NPU en simpele berekeningen doorsluizen naar de CPU.
Dat bedoel ik ook. Voor de pc's die nu dan dat stukje NPU missen kan je een insteek kaart of zo gebruiken.
Anders moet je weer een nieuw moederbord en CPU kopen. is ook wat zonde.
je weet dat gamers maar een heel klein deel van pc gebruikers zijn. windows draait toch echt het meeste op laptops en de meeste mensen draaien office of werk gerelateerde software en als die goed draait op arm...
Het grootste deel van de gebruikers zullen zakelijk gebruikers zijn, volgens mij. En of Word en Excel dan werkt op een ARM of X86, zal niet veel uitmaken. Gaming is (denk ik) te verwaarlozen

Zodra Visual Studio goed werkt, zou ik ook wel een overstap overwegen.

Voor de rest vind ik dit wel straffe uitspraak
Microsoft claimt verder dat de nieuwe Copilot+-laptops met een Qualcomm X Elite-processor tot ’58 procent sneller’ zijn dan een MacBook Air 15" met M3-soc. Uit een blogpost blijkt dat de fabrikant daarmee doelt op resultaten uit de Cinebench 2024-multicorebenchmark
In die ene benchmark is het misschien wel sneller maar één benchmark op zich zegt natuurlijk niet zoveel
Het grootste deel van de gebruikers zullen zakelijk gebruikers zijn, volgens mij. En of Word en Excel dan werkt op een ARM of X86, zal niet veel uitmaken. Gaming is (denk ik) te verwaarlozen
Dat denk ik niet. Maar ik heb het meer over zelfgebouwde PCs. Ik zie niet snel gebeuren dat je een Snapdragon ARM CPU in de winkel kan kopen zoals je nu een Intel of AMD CPU kan kopen.

Wat direct de markt van zelfbouw-pcs volledig links laat liggen. Ik zie MS dit dan nu ook enkel op speciale Copilot+ laptops aanbieden. Er is nog niet 1 desktop platform met deze chips aangekondigd. En de meeste mensen die ik ken gaan absoluut niet de hele dag op een laptop werken.

[Reactie gewijzigd door ShadLink op 22 juli 2024 14:01]

Ik denk het niet...
Denk eerder dat dit net zoals met de GPU's er gewoon bij komt op het moederbord.
Voor een desktop PC kan ik me voorstellen dat de markt wat langer tradiditioneel blijft. Maar laptops hebben baat bij een enkele chip die snel en zuinig is (en hopelijk ook nog goedkoper). Zodra ARM op laptops dominant is lijkt me het logisch dat desktops ook mee gaan. Vooral de mini en budget PC's.
Windows en het office pakket was altijd een goed argument om te blijven hangen aan x86. Met native windows en office-365 cloud ondersteuning voor ARM platforms in combiinatie met deze push voor ARM + AI acceleratie komt daar dus mogelijk een verandering in.
Ik denk dat ARM nooit echt dominant zal worden in laptop/desktops simpel weg omdat Microsoft en HEEL VEEL andere software diensten/paketten op x86 aansluit. Dat even omzetten naar ARM kan wel meerdere decennia duren. Denk dat je wat dat betreft wel echt verkijkt hierop.

De afgelopen 40 jaar is alles op X32/X86 geschreven.

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 22 juli 2024 14:01]

Daar had Microsoft al een oplossing voor: nieuws: Microsoft presenteert ARM-versie Windows 10 die x86-programma's kan d...

Voor een reguliere thuis gebruiker zou dit dus al mogelijk goed genoeg zijn. Want die kan native ARM applicaties draaien of een cloud variant.
Een deel van de gebruikers zal altijd native x86 eisen maar een deel mogelijk niet. Maar tot heden is dat er nog niet echt van gekomen. Dus wie weet dat dit eindelijk de duw vanuit Microsoft is om dit platform te laten groeien.
Je kijkt nu alleen naar windows...
niet naar de software die op arm architectuur moet draaien. Daar moet specifiek geschreven voor worden. Emulatie is ook niet iets wat je wil als software bedrijf. Dit is te makkelijk denken. Dit artikel is overigens al bijna 8 jaar oud... en we zijn zoals ik al zij nog lang niet zo ver.

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 22 juli 2024 14:01]

Mijn gedachte was juist: na zoveel jaar is het platform mogelijk zo volwassen dat het mogelijk tijd is het grootschalig uit te rollen. Dit klonk als een potentieel draagvlak.
Met dot.net is het wisselen van platform makkelijker volgens mij. De rest kan draaien via een emulatielaag. Alle applicaties van Microsoft zullen al voor ARM beschikbaar zijn. Dus x86 applicaties gebruiken zou het probleem niet moeten zijn. Maar tot nu toe is het er nog nooit echt van gekomen, dus dat is de vraag: is dit het startpunt.
Dit ziet er wel gaaf uit zolang alles ook echt lokaal blijft.

Ben benieuwd waar de NPU aan moet voldoen en of het een SoC moet zijn of dat je ook gewoon een standalone NPU kaart in je pc kan steken en hiermee de functionaliteit kan aanzetten.
Hmm jammer dat Cortana weg is, dit had juist mooi eruit kunnen zien met Cortana als frontend in plaats van alles Copilot te noemen.
Marketingtechnisch beter idd.
Puur marketing.
Cortana was een belofte die te lang oop zich liet wachten en Siri, Google Assistant en Alexa aan zich voorbij moets laten gaan en zelfs in de rudemnetaire vorm in veel landen (taalgebieden) niet beschikbaar was. Ik denk dat de naam besmet is en dat veel gebruikers bij de naam Cortana vooral aan alles denken wat ze ervan verwachten maar niet kregen.
Kan al die AI-troep uitgezet worden? De toestellen zijn interessant, de AI-functies hoef ik niet.
Maar... Waarom? Ten eerste werkt AI nog best slecht voor zakelijk gebruik. Uit ervaring iig. En ten tweede is daar juist de cloud voor, voor het offloaden van dit soort computing power.

Ik snap dat het een hype is, maar wie gebruikt dit nou daadwerkelijk lokaal én kan de huidige hardware het niet handelen?
Kosten van energie en hardware bij de gebruiker en men kan groot uitmeten dat het heel "privacy-vriendelijk" is.

Wel de lusten van big data, niet de lasten. What's not to like?

[Reactie gewijzigd door emphy op 22 juli 2024 14:01]

Dacht ik dus ook.. net als recall?! Alles wat je gedaan hebt doorzoeken? k krijg er kriebels van wat daar mee bedoelt wordt of gedaan kan worden
Geen zorgen. Je kan Pornhub.com uitsluiten van Recall. ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.