Medion kondigt Copilot+-laptop 14 S1 Elite aan voor 1299 euro

Medion kondigt de Sprchrgd 14 S1 Elite aan, een laptop die voldoet aan de Copilot+-vereisten van Microsoft. De pc beschikt over een Qualcomm Snapdragon X Elite-soc en een 14"-scherm. De goedkoopste variant is vanaf midden juli verkrijgbaar voor een adviesprijs van 1299 euro.

De Sprchrgd 14 S1 Elite wordt aangedreven door de Snapdragon X Elite met 12 cpu-cores, een Adreno-gpu en een Hexagon-npu. Het scherm heeft een resolutie van 2280x1800 pixels en een verversingssnelheid van 120Hz. Medion brengt twee varianten op de markt. De goedkopere uitvoering heeft 512GB aan ssd-opslagruimte en 16GB Lpddr5x-geheugen. De duurdere variant van 1399 euro beschikt over een 1TB-ssd en 32GB Lpddr5x-ram. De laptops zijn voorzien van een toetsenbordbacklight, een 65Wh-accu en een Windows Hello-vingerafdrukscanner.

De laptops voldoen aan Microsofts vereisten voor Copilot+, wat betekent dat de pc's de onlangs aangekondigde AI-functionaliteiten onder dezelfde naam ondersteunen. Zo adverteert Medion met Cocreator voor het genereren van afbeeldingen en Recall om het 'fotografische geheugen' van Windows 11 te doorzoeken.

Door Yannick Spinner

Redacteur

11-06-2024 • 19:48

83

Reacties (83)

83
83
31
1
0
38
Wijzig sortering
Ik ben benieuwd hoe lang dat Recall daadwerkelijk in bedrijf gaat zijn.
Een systeem op je laptop waarin je in een database je complete gebruiksgeschiedenis opslaat zodat dat makkelijk doorzoekbaar is.

25GB opslag voor een maand of 3 lees ik hier en daar.

What could possibly go wrong??

[Reactie gewijzigd door GeeBee op 22 juli 2024 20:54]

Een systeem op je laptop waarin je in een database je complete gebruiksgeschiedenis opslaat zodat dat makkelijk doorzoekbaar is.
Ik vraag mij toch echt af hoeveel mensen dit daadwerkelijk gaan gebruiken.

Er is namelijk al een (simpel) python script gemaakt om recall the "exploiten" (was ook niet echt moeilijk).
https://github.com/xaitax/TotalRecall
Windows Recall stores everything locally in an unencrypted SQLite database, and the screenshots are simply saved in a folder on your PC. Here’s where you can find them:
TotalRecall copies the databases and screenshots and then parses the database for potentially interesting artifacts. You can define dates to limit the extraction as well as search for strings (that were extracted via Recall OCR) of interest. There is no rocket science behind all this. It's very basic SQLite parsing.
Ik zit er echt niet op te wachten en Copiloot+ is voor mij dan ook een afknapper als marketing term.
Mijn laptop staat ondertussen ook vol met AI, maar ik bepaal zelf wel welke er wat ziet...
Microsoft de boel laten afhandelen is mij nooit goed bekomen, en Apple krijgt ook geen automatische cloud backup.
Ik vraag mij toch echt af hoeveel mensen dit daadwerkelijk gaan gebruiken.
Iedereen behalve de gebruiker voor verschillende doelen behalve het bedoelde doel.. Iedere Hacker group (APT), Red Teamer of Pentester omdat het waardevolle informatie kan bevatten. Iedere werkgever die het kan gebruiken als onofficieel Äctivity tracker".
Ik vraag mij toch echt af hoeveel mensen dit daadwerkelijk gaan gebruiken.
Ik ga het voor de lol wel een weekje gebruiken maar daarna schakel ik het uit, niet zozeer vanwege privacy maar meer omdat ik het zonde van de opslagruimte vind
Het is overigens gewoon opt-in.
Gelukkig wel. Die brakke implementatie waar elke app die hele geschiedenis + screenshots kan wegrippen is te zot voor woorden. Geen enkele encryptie ofzo.
Beveiligt tegen de TotalRecall exploit inmiddels? Want die houdt alles plain text bij met plaatjes in een mapje. Kan elke app natuurlijk gewoon bij.
we are adding additional layers of data protection including “just in time” decryption protected by Windows Hello Enhanced Sign-in Security (ESS) so Recall snapshots will only be decrypted and accessible when the user authenticates. In addition, we encrypted the search index database.
JIT decryption: op het moment dat je de bestanden opent wordt gevraagd om je authenticatie en daarna de inhoud in het geheugen ontsleuteld. Het TotalRecall script kan daarin ongehinderd werken, want de database zelf is niet versleuteld:
Windows Recall stores everything locally in an unencrypted SQLite database, and the screenshots are simply saved in a folder on your PC.
In de database staan de OCR teksten van alles wat de gebruiker ziet, dus mogelijk best wel veel informatie waar apps normaal niet zomaar bij kunnen. Wellicht dat het met de preview status van Recall te maken heeft en dat de versleuteling wel gaat komen. Maar dan nog zou je zo'n slechte beveiliging eerder in een alpha release verwachten dan zo dicht op de final.

Hier is een mooie vraag en antwoord van onderzoeker Kevin Beaumont:

https://doublepulsar.com/...now-possible-da3e12e9465e

[Reactie gewijzigd door FvdM op 22 juli 2024 20:54]

Probleem is dat TotalRecall en veel informatie van voor de 7 juni wijzigingen zijn. Dus veel uitspraken moeten opnieuw getoetst worden met nieuwere builds van de feature.
Ja ok, dat is inderdaad wel zo. Ze hebben de preview ingetrokken in afwachting van de update.
Ja maar wat voor een os draait deze laptop nu?
Ik ben benieuwd hoe lang dat Recall daadwerkelijk in bedrijf gaat zijn.
Daar is MS ook al op teruggekomen. Je kan het gewoon uitzetten (of aanzetten, twijfel even of ze er optin of optout van hebben gemaakt. Maar het kan aan- en uitgezet worden).
Heeft iemand de ARM laptops nou al getest? De recente LTT video was een grote advertentie waar hij uiteindelijk helemaal niet de claims van ARM verifieerde. De luchtbubbel is wel heel groot voor een chip die niemand mag benchmarken.
Release van de Surfaces is de 18e (over een week dus), ik gok dat we dan onafhankelijke benchmarks te zien krijgen.
Ik zou vooral graag zien hoe ze 't onder linux doen, arm64 linux support is prima, mits er een device-tree is voor het device. Draai nu al vrij veel workload op (hetzner) arm64 vm's, dus qua linux support weet ik wel dat alles draait, maar hoe goed 't ook werkt op laptops blijft lastiger te zeggen.
ik denk niet dat ARM veel claims over Qualcomm hun CPU gaat maken of toch zeker geen positieve gezien hun zwaar verzuurde relatie
although of course we're going to have to verify those claims when the review embargo lifts next week
Aldus Linus in een video die op zaterdag 8 juni gepubliceerd is.

Wanneer het embargo precies afloopt is niet bekend, en mogen ze waarschijnlijk ook niet delen.

Gezien op dinsdag 18 juni de laptops officieel in verkoop gaan zal het waarschijnlijk (iets) daarvoor zijn.
De hoofd feature is AI en MS eigen AI tools is AI compute strickt voor NPU alleen.
Dus die Lunarlake met CPU GPU NPU commbineerde 120 TOP mag daarvan alleen NPU deel gebruiken. Thirdparty apps die MS SDK voor AI gebruiken zullen hetzelfde probleem hebben. Gebruik middleware van derden zoals nV tools kan in PC met 4090 of paar er helemaal wild mee gaan.
Copilot+ heb je minstens 40TOP beschikbaar dus voldoende om die taken vlot te doen.
Apple silicon zit in dezelfde prijsklasse grof gezien. Met minder TOPS M4 38 A17 35tops M3 18tops. Igpu kan ook flink verschil zijn.
Het kan dus dat copilot gebeuren wel goed zit , maar AI compute is ook afhankelijk hoe goed de AI compute optimized is en NPU architectuur TOP is rauwe theoretische limiet.
Maar op core igpu mem bandbreedte SP en MT zal er wel degelijk verschil zijn. Dus misschien op dat vlak kan tegen vallen. Naast M3 al snel vervangen wordt over de hele lijn door M4. 18TOP naar 38TOP
Medion is een submerk van Lenovo toch? Snap niet waarom ze dan met dit budgetmerk nu al in zouden stappen op Copilot+. De CP+ Yoga begint bij 1499 meen ik, maar die 200 euro verschil gaat er niet voor zorgen dat een 'budget' klant opeens voor zo'n copilot+ gaat 🤔
Tegenwoordig is Medion inderdaad een submerk van Lenovo.
Maar van oorsprong is het een Duitse computerproducent.

Een 'budgetmerk' zou ik Medion niet meer echt willen noemen met hun prijzen en ook de tijd dat ze in de vitrine bij de Aldi stonden is al een tijdje voorbij.

Vooral in hun laptops zijn zaken zoals extra NVMe sloten en upgradebaar RAM de gewoonste zaak van de wereld.
Waar andere merken het zo moeilijk (of zelfs onmogelijk maken) om dingen te upgraden, zijn Medions altijd fijne laptops gebleven om aan te werken.

Het is in mijn ogen een zeer sympathiek merkje.
Als we merken moeten categoriseren, dan hoort medion welzeker bij de budgetspelers. Ze hebben tot voor zeer kort en nog altijd in sommige aldis beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door Netrunner op 22 juli 2024 20:54]

Coca Cola is ook bij de Aldi beschikbaar… niet bepaald het budget merk. Ik bedoel maar te zeggen, het hoeft niet perse een budget merk te zijn als Aldi het verkoopt. :+
Precies mijn gedachte, welke mafklapper gaat er nou een Medion laptop kopen van 1300 euro 8)7

Snap het wel, ze willen natuurlijk hun hoofdmerk niet beschadigen met deze sprong in het diepe, maar ik kan me niet voorstellen dat dit goed gaat verkopen
Het kan aan mij liggen, maar ik vond die medion laptops (welke ik in handen heb gehad en waar ik aan heb gesleuteld) toch best wel hele goeie apparaten, en dat was ruim 10 jaar geleden. Ik snap de negativiteit niet zo goed, volgens mij is er niets mis mee. Het zal wel een Aldi imago dingetje zijn.
Medion is altijd best prima geweest, maar het is wel een budgetmerk. Het is gewoon een beetje als 50.000 euro betalen voor een Peugeot; dat zal vast een hele dikke bak zijn met flink wat vermogen en comfort, maar het blijft een Peugeot, en voor dat geld kun je ook een Audi of Volvo kopen.
Voor 1300 euro heb je best wel leuke laptops van hoofdmerk Lenovo of van een willekeurig ander merk, dus waarom zou iemand deze Medion kopen?
Ik gok dat het imago van Medion in andere landen (zoals bijv. Duitsland) mogelijk heel anders is en niet gezien wordt als budget merk. Onze associatie is mogelijk negatiever door de ALDI winkels die er nogal pauper uitzagen, (volgens mij is dit tegenwoordig een stuk beter). Waarom zou iemand deze Medion kopen?' geen idee, het zal ook niet mijn keuze zijn. Toch denk ik dat ze in no-time zijn uitverkocht. Wij kunnen het vanuit onze beperke visie nog zo zinloos vinden tegenover andere "grotere & betere" merken maar dat is niet hoe de wereld werkt. Waarom zou je een pizza bestellen bij die andere 50 pizzaboeren in dezelfde straat, ik vind die namelijk niet te vreten. Toch hebben ze allemaal een goed draaiende business.
“Sprchrgd”? Seriously?
Waarschijnlijk uit te spreken als "supercharged". Maar waarom er geen klinkers gebruikt mogen worden is mij een raadsel. Misschien omdat ze deze naam wel kunnen trademarken en "supercharged" niet.
Lappoie is ook een mooie bij de screenshots. Heel misschien is dit artikel door de AI op een copilot+ laptop geschreven, of de copy paste fairy. Ik ben in ieder geval heel erg benieuwd naar al dat nieuwe spul.
Sprchrgd lappoies zijn de beste lappoies.
Alle klinkers die ze overhadden hebben ze extra als naamgeving bij de afbeeldingen gezet.
Ja ik sprak het net ook al tegen mijn collega kijhard uit, "moet je de naam van deze laptop horen!" SPRrr-GRrrr-G'd!, Prachtig, tis net een scheldwoord met de harde G's, en ja natuurlijk snap ik dat ze supercharged bedoelen, maar dat ga ik niet zo uitspreken want dit is natuurlijk veel leuker. Zeker ook leuk om rond te vragen in de ALDI, waar is de SPRrr-GRrrr-G'd!? En dan totaal ongeïnteresseerd weglopen.
Kan ik die machine niet kopen zonder microsoft-taks? Graag met opendos, linux of wat anders, maakt me niet uit eigenlijk.
Hoe weet je dat het dezelfde is? Tuxedo noemt specifiek een modelnummer, maar in dit artikel staat alleen dat het dezelfde serie is, geen modelnummer. Het hoeft dus niet per se precies dezelfde SoC te zijn.
De uitdaging hier is dat het OS gecompileerd moet zijn voor de ARM instructieset. Vervolgens moeten ook de applicaties gecompileerd zijn voor ARM, of een vertaallaag gebruiken (zoiets als Rosetta voor Apple).

Beschikbaarheid is nog niet echt geweldig. Een oorzaak is het gebrek aan ARM hardware. Apple is met de M chips wel over naar een ARM architectuur maar de drivers zijn closed source. Dat maakt dat je wel Linux op je M Macbook kan zetten (Ashanti) maar dat je er rekening mee moet houden dat niet alle hardware het zal doen.

Nu SnapDragon met dit platform komt zal het ook heel hard gaan met Linux op ARM.
wat is lappoie ?
De goedkopere uitvoering heeft 512GB aan ssd-opslagruimte en 16GB Lpddr5x-geheugen. De duurdere variant van 1399 euro beschikt over een 1TB-ssd en 32GB Lpddr5x-ram
Kijk, dat zijn betaalbare upgrade prijzen! 100 euro meer voor 16 GB ram en 512 GB ssd extra.

Jammer alleen dat hier geen Windows hello webcam in zit, dat is wel spijtig.

[Reactie gewijzigd door segil op 22 juli 2024 20:54]

Ik denk dat het tijd wordt voor een rebrand van het merk Medion, of ligt dat aan mij? Ik krijg er nog steeds Aldi-vibes van. En die idiote termen als 'sprchrgd' helpen ook niet bepaald. Terwijl het er verder allemaal prima uitziet, toch?
Wie weet kan je hem binnenkort vinden in de glazen vitrine in de Aldi :P
Het zal inderdaad een goed idee zijn om wat aan het imago te doen, want volgens mij is het verder ook prima spul
100 euro meer voor 500Gb extra SSD en 16Gb extra mem is wel netjes vind ik.
Die zijn voor Copilot, niet voor jou, sorry!
Wirth's law is an adage on computer performance which states that software is getting slower more rapidly than hardware is becoming faster.
https://en.wikipedia.org/wiki/Wirth%27s_law
Hoewel je daarover inmiddels kunt discussiëren, associeer ik de term PC toch echt met een x86- of verwant platform. Het is een schitterend apparaat, maar met een ARM aan boord om Windows te draaien noem ik het nog geen PC. Ik heb zelf een Macbook Pro die prima Windows 11 for ARM in een hypervisor draait, en goed presteert met x86-emulatie, maar dat maakt het nog geen PC.
Elke computer voor persoonlijk gebruik kwalificeert wat mij betreft als 'PC'. Met een desktop-OS, want anders vallen alle smartphones en tablets er ook onder.
Ik denk dat heel weinig mensen jouw definitie (als ik me niet vergis gebaseerd op 'IBM PC' toch?) aanhoudent tegenwoordig.
Je had ook de IBM power PC , maar die was ook wel persoonlijk denk ik.
Je had zelfs iMacs met PowerPC architectuur :+
En waarom precies niet? Is x86 meer personal, of meer computer?
Tja, zal een generatiedingetje zijn. Ik ben nog van de tijd dat je echte PC’s en clones had. Een PC was op den duur in ieder geval iets met een x86 platform.
Anoniem: 454358 @Exirion11 juni 2024 22:13
Een pc is pas een pc als er IBM opstaat :+
Even aan ChatGPT gevraagd:
One of the earliest known uses of the term "personal computer" was in 1972 by the Xerox PARC team, who developed the Xerox Alto, considered one of the first personal computers.
Maar het werd pas echt populair met de IBM kloontjes natuurlijk. Toch, het feit dat de term al bekend was voordat de IBM klonen bestonden geeft wel aan dat het zeker niet x86 specifiek is.
Xerox had een bijzonder goede research afdeling maar verkocht niks. Apple en Ms gingen daar graag langs voor goede ideeën. En ze waren niet de enige in die tijd.
Klopt, dat soort bedrijven deden er te weinig mee. Maar goed, Xerox bestaat nog steeds en heeft een omzet van 6.9 miljard dollar. Dat kunnen veel andere bedrijven uit die tijd niet herhalen; het is sowieso een godswonder dat Apple niet is omgevallen destijds (met dank aan een leeflijntje van o.a. Microsoft).
Want de instructieset maakt iets uit?
Is een moderne PC ook minder PC omdat het een GUI heeft en de PCs vroeger alleen een CLI hadden?
Dat is onjuist ik had een Bondwell 8086 met een Aston Tate gui. Leek een beetje op Windows maar dan waren de vensters gebaseerd op Bios karakters.

En dat was al een tijdje geleden. Maar verder is de term natuurlijk erg duidelijk. Een computer voor persoonlijk gebruik, geen server of mainframe
Ik zie die tekens niet zo snel meer in een tabel, ik vond wel dit.
“Saturday, May 17, 1997 by Dave Winer.

Back in the mid-80s, before Windows was the standard way of using a PC, Ashton-Tate released a ground-breaking DOS program called Framework.

It was an integrated program containing a word processor, spreadsheet, mini-database and (get this) an outliner. A graphic app on a character based machine. A memory-based database built around a scripting language called FRED.”

Mogelijk Unicode of LMBCS, Epson had ook een variant.
Waarom vind je dat zo belangrijk? Ik gebruik applicaties en of er nu een Intel of ARM onder de motorkap zit, boeie.
Als een goede serie op tv is vind het dan relevant of de KRO of de VARA het uitzend?

[Reactie gewijzigd door Jan Onderwater op 22 juli 2024 20:54]

Nou Apple heeft vele jaren Intel aan boord gehad,. Waren dat dan PC's?
Zo heeft iedereen iets. Voor mij is een pc, een computer met een desktop-OS. De CPU-architectuur is voor mij irrelevant.

De eerste reguliere pc’s (die zo genoemd werden in woonkamers) waren XT’s. Dat was nog voor de x86-architectuur ;)

Apple heeft natuurlijk een hele sterke marketing met hun iPhone, Mac, iPad, AirPods, enz. Voor mij blijven het respectievelijk een Smartphone (of telefoon), pc (of computer), tablet en ‘oortjes’/headset/dopjes.

Ik noem m’n auto ook niet de hele tijd m’n Megane. :)


Puur persoonlijk natuurlijk
Hangt er af hoe oud je bent je kent alleen X86 omdat die heerste en totale leven binnen die periode valt. Onze 1st PC Z80 Zilog ZX81 ik zie mijn Mac mini ook als PC met x86 een Nuc tegenhanger en binnen die form factor Mac mini met M socs zie ik dus ook als Mac pc . Apple silicon zie ook meer als mobile tech die opgeschaald is naar desktop en workstation. Met mijn 50+ is PC ook overwegend x86 dus met PC denk ook aan X86 maar ik kan dat wel loslaten.

C++ maak je directe executables en DLL maar bij voorbeeld met managed net languages maak je tussen stap wat net runtime pas naar machinecode wordt omgezet.
Tenzij je managed C++ gebruikt ook via net runtime.
Hangt er af hoe oud je bent je kent alleen X86 omdat die heerste en totale leven binnen die periode valt. Onze 1st PC Z80 Zilog ZX81
Ik ben in '84 begonnen op een VG8020 en in '85 op een Atari 600XL. Net als jouw ZX81 waren dat de Home Computers van toen, geen PC's. De PC's waren echt de x86 IBM PC's en clones met MS-DOS. In de jaren '90 kwam de kreet Wintel op, wat feitelijk een definitie van het moderne PC-platform was: x86 met Windows. Tijden veranderen uiteraard, maar de kreet PC hoort voor mij nog echt bij Wintel-platformen. Maar zoals ik al zei: inmiddels kun je daar wel over discussieren omdat Windows for ARM inmiddels een serieus alternatief voor x86 Windows is.

[Reactie gewijzigd door Exirion op 22 juli 2024 20:54]

A personal computer, often referred to as a PC, is a computer designed for individual use.[1] It is typically used for tasks such as word processing, internet browsing, email, multimedia playback, and gaming. Personal computers are intended to be operated directly by an end user, rather than by a computer expert or technician.
......
Since the early 1990s, Microsoft operating systems (first with MS-DOS and then with Windows) and Intel hardware – collectively called "Wintel" – have dominated the personal computer market, and today the term "PC" normally refers to the ubiquitous Wintel platform.[5] Alternatives to Windows occupy a minority share of the market; these include the Mac platform from Apple (running the macOS operating system), and free and open-source, Unix-like operating systems, such as Linux. Other notable platforms until the 1990s were the Amiga from Commodore, and the PC-98 from NEC.
.......
The term "PC" is an initialism for "personal computer". While the IBM Personal Computer incorporated the designation into its model name, the term originally described personal computers of any brand. In some contexts, "PC" is used to contrast with "Mac", an Apple Macintosh computer.[6][7][8][9]

Since none of these Apple products were mainframes or time-sharing systems, they were all "personal computers" and not "PC" (brand) computers. In 1995, a CBS segment on the growing popularity of PC reported: "For many newcomers PC stands for Pain and Confusion."[10]
Wikipedia: Personal computer

Ik begrijp wat je bedoelt, maar toch is een PC meer dan een Wintel systeem.

[Reactie gewijzigd door segil op 22 juli 2024 20:54]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.