Medion stopt met verkoop via eigen webwinkel

Het van oorsprong Duitse elektronicamerk Medion heeft zijn webwinkel donderdag gesloten. Volgens het bedrijf komt dit door de 'impact van de economische malaise in Europa' op het bedrijf. De producten zijn nog wel verkrijgbaar bij andere webwinkels.

De klanten van Medion werden via een e-mail op de hoogte gesteld, waarin de fabrikant meldt dat zijn webwinkel per 28 september 2023 ophoudt te bestaan. Medion zegt dat het noodzakelijk is om de webwinkel te sluiten 'om een gezonde financiële toekomst te kunnen waarborgen'. De verandering heeft verder geen grote gevolgen voor klanten.

"Mocht u in het bezit zijn van een artikel dat via de webwinkel is aangeschaft, dan kunt u hiervoor onverminderd rekenen op volledige service en garantie", schrijft Medion in de nieuwsbrief. In Nederland en België blijven de producten van Medion online verkrijgbaar via onder meer Amazon, Bol.com en Blokker.

Medion is sinds 2011 onderdeel van Lenovo en had tot voor kort Erazer als eigen gamingmerk. Eerder dit jaar ging Erazer echter verder als losstaand merk binnen de Lenovo-groep.

Medion nieuwsbrief webwinkel
Een screenshot van Medions e-mail

Door Loïs Franx

Redacteur

28-09-2023 • 11:23

132

Submitter: Antonio di

Reacties (132)

132
132
92
1
0
31
Wijzig sortering
Dit is zeer zonde, ik heb vanmorgen de emal ontvangen en heb via Medionshop vaker leuke deals kunnen scoren met zowel pc's als laptops.

De bouwkwaliteit van hun laptops is gewoon prima en upgradepaden zijn makkelijk te bewandelen of zelfs nog extra m.2/2,5'' ssd's/hdd's bij te plaatsen.

Ook de aftersales waren gewoon ronduit prima.
Zo had ik eens een pc daar gekocht waar in de advertentie onduidelijk was vermeld of er een RTX 3060 of RTX 3060TI grafische kaart in zat.
Ik ging er vanuit dat er de 3060TI in zat, wat niet bleek te kloppen.
Het waardeverschil van de videokaart kreeg ik netjes teruggestort binnen 1 dag op mijn rekening of mocht ook kosteloos de pc eventueel retourneren.
De verwarrende specificaties werden ook gelijk aangepast op hun webshop.

Ook met product ondersteuning werd je altijd snel geholpen door iemand met kennis van zaken, zo was mijn vraag of de garantie behouden bleef als je zelf iets zou upgraden.
Dit bleek het geval te zijn, mits uiteraard netjes gemonteerd door iemand met kennis van zaken.

Ik ben benieuwd hoe het nu afloopt met de service van Medion en of deze behouden blijft, ik heb er in ieder geval zeer positieve ervaringen mee.
ja ik ook ik had een paar jaar geleden een pc gekocht bij mediamarkt hier in maastricht.En ik had er lang plezier aan beleeft,ondertussen een zelfbouw pc besteld bij iemand anders en vervolgens lag er bij de aldi in belgie ook een pc die van medion was en die heb ik dus nu ook gekocht alleen voor te internetten geen zware specificaties.Bij bijde medions heb ik geen negatieve dingen gehad ze deden het altijd en waren bij wijze van spreken niet kapot te krijgen.de laatst genoemde configuratie heb ik nu een jaar doet het naar behoren en is prima in gebruik.
"Economische malaise"? Je kunt ook overdrijven natuurlijk... Ja, er is sprake van hardnekkige inflatie, maar er is nog steeds economische groei.
"Economische malaise"? Je kunt ook overdrijven natuurlijk... Ja, er is sprake van hardnekkige inflatie, maar er is nog steeds economische groei.
De inflatie in Europa valt nog reuze mee als je het vergelijkt met buiten Europa.

Dit is gewoon een nonsense reden dat eigenlijk zegt dat hun producten gewoon amper verkocht worden.
Ja, eens. Misschien ben ik de enige, maar er kleefde bij mij altijd zo'n "Medion is van de Aldi dus goedkope meuk" vooroordeel aan. Ook al was de prijs-kwaliteitverhouding helemaal in orde. Ik kocht het niet in ieder geval.

Edit: foutje, Lidl moet Aldi zijn. Dank @bouwfraude

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 22 juli 2024 15:28]

De Aldi verkocht het, vroeger stonden er nog rijen voor de deur bij een nieuwe PC. Mijn eerste laptop was een Medion.
Klopt. Bizar goede specs voor een lage prijs...
En goede aftersales: mijn Radeon 9700pro ging legde binnen 2 weken het loodje, en werd gelijk on-site vervangen.
Ik heb wel eens na (bijna?) twee jaar een upgrade van de GraKa gehad omdat de mijne er mee uit schee en de oorspronkelijke kaart niet meer te krijgen was... Netjes thuis vervangen door een monteur, top service!
Daar bleef het dan ook wel bij. Er zijn veel te veel van die klotedingen door mijn handen gepasseerd toen ik nog nog computers repareerde / fixte.
herkenbaar, bij een vorige werkgever regelmatig modellen met een meetbaar "eerste week defect" percentage van rond de 30% ....
Ja inderdaad. Ik heb zowel een Medion Erazer desktopje als een laptop in gebruik gehad en beide zijn echt hele goede apparaten geweest voor een hele lage prijs. De desktop bestaat ook uit allemaal ATX compatible standaard onderdelen (kuch, dell en hp kijken jullie mee?) Dus was makkelijk te onderhouden en uit te breiden.
Hun dweilrobot is onovertroffen imho
Dat laatste zal ongetwijfeld mee hebben gespeeld bij de beslissing. Iets goedkoop naar de markt brengen is niet zo moeilijk.
dat is er nog steeds, maar dan gewoon hier in Duitsland, vaak als er een nieuwe laptop is.
Is het vaak zo dat die morgen alle voorraad weg is.

Nederland is een klein landje, dus minder verkoop = minder omzet.
Nadeel van laptops in andere Europese landen is wel het lokale toetsenbord. Ik zit er niet op te wachten om een qwertz indeling te hebben om een paar centen te besparen...
of Medion 50in LCD TV was toen vaak rij 20 man voor 3 Tv die winkel had. was vaak actie rond WK en EK.
Als grensbewoner was het nog leuker, meestal kwam dezelfde PC ook in Duitsland voor een aanzienlijk lagere prijs dan in Nederland. Heb indertijd een 2GHz Pentium 4 Medion desktop gekocht daar, lang plezier van gehad.
De Aldi verkocht het, vroeger stonden er nog rijen voor de deur bij een nieuwe PC. Mijn eerste laptop was een Medion.
Wel een kanttekening, voor 2011 was het een zelfstandig bedrijf. Daarna is het onder lenovo komen te vervallen, als ik kijk uit een laptop die we hadden voor 2010 en toen ik een laptop van hun getest heb 4 jaar terug is de bouwkwaliteit en prijs niet meer zoals ze hem vroeger bouwde. Zelfs Lenovo zelfs bouwde een betere laptop.
Bij de Aldi heb ik mijn eerste nieuwe Medion desktop gekocht. Ik had er weinig vertrouwen in maar toen ik hem thuis open schroefde was ik stomverbaasd dat er allemaal A-merk compartimenten in zaten.

edit: kleine toevoeging.

[Reactie gewijzigd door Technomania op 22 juli 2024 15:28]

Daar mijn eerste desktop gekocht in 2005. Werkt nog altijd en wordt nog onder andere gebruikt om te kunnen printen .'Virtual Machines' in W7 werkt hiervoor niet helemaal goed en heb echt XP nodig.
Die rijen stonden er omdat er maar een stuk of 1-5 voor verkoop beschikbaar waren per winkel. Plus het aantal wat medewerkers achter hielden voor hunzelf of hun vrienden/familie.

Was bang voor buck, maar voornamelijk marketing.
Daarom gingen mensen in de rij staan want het was al weg voordat de deuren open waren.

Source: familielid was fliaalleider bij Aldi.
die van mij ook, was echt wel een goede laptop.

mijne was een Medion MD 41300, Pentium 4, geforce FX.( ik denk 5200)

met een koelertje boven het toetsenbord.

hier een linkje :D

https://nl.hardware.info/...dion-md-41300-aan-de-slag

[Reactie gewijzigd door Rietveldusa op 22 juli 2024 15:28]

Onze eerste computer thuis was een Compaq Presario 5520 maar alle andere systemen werden Medion. Veel meer waar voor je geld! Met 4 kinderen was dat toch wel een dingetje.
Maar ik snap de weerzin ook wel. Hoewel vaak ongegrond koop ik liever ook geen gereedschap of apparatuur daar.
Niet geheel ongegrond, er zit nou eenmaal vaak troep tussen. Maar voor sommige doeleinden kunnen die gereedschappen juist prima zijn vanwege de prijs. Denk aan kwasten die je met bepaalde verfsoorten na 1 keer gebruiken weggooit, dat hoeven geen super dure kwasten te zijn (al moet het wel goed genoeg zijn dat je niet constant losse kwast haren in je werk vind ...).

Ik beschouw het Medion spul wat dat betreft wel een andere categorie, dat spul was over het algemeen gewoon goed. Goedkoop zat hem dan wellicht in simpel plastic behuizing enzo, maar de hardware gewoon dik in orde.
Ja, je moet een beetje geluk hebben en dat is niet altijd prettig om mee te nemen in de overweging om iets te kopen. Daarom was Medion inderdaad voor mij een positieve verrassing. Aan de andere kant heb ik in een opwelling daar ook eens een schuurmachine aangeschaft die welgeteld 1,5 keer meeging. Dat was dan weer een beetje jammer. De accuschroeftol houdt het dan weer bijzonder lang uit... Je kunt er geen pijl op trekken.
In de jaren negentig waren de Medion PC's van de Aldi wel meuk. Bij iedere PC actie kwamen na een half uur na openingstijd al de eerste reparatie meldingen.

Als je eraan moest werken moest je ook zorgen dat je pleisters bij je had omdat die kasten slecht afgebraamd waren. Die moederborden hadden toen nog losse cache-chips die vaak defect waren, we moesten dan de cache in de BIOS altijd uitzetten. Ook vaak waren de NiCad cmos accu's lek.
Ik werkte destijds bij Vobis. Je kon de klok erop gelijk zetten: de ochtend dat die Aldi-Medions in de verkoop gingen, werd het bij ons op de technische dienst druk met mensen die er niet uitkwamen of een DOA hadden gekregen (vooral dat laatste).

De problemen waren loszittende kabels (door transport denk ik), tot niet draaiende harddisks en voedingen die niets deden. In één geval ontbrak het geheugen in de PC - de klant zweerde dat hij de kast niet had geopend, dus dan zou die machine zo de fabriek moeten hebben verlaten.

Bij de Aldi werden ze doorverwezen naar een duur telefoonnummer waar ze een uur of drie (!) in de wacht stonden - nogal wat mensen hadden immers zo'n Aldi PC op te kop getikt die ochtend, en ik denk dat meer dan de helft het niet deed bij thuiskomst (gezien de drukte bij ons).

En dus kwam men naar de grotere PC-winkels toe voor hulp en reparatie. We hielpen ze wel, maar uiteraard niet gratis - daar werd men dan weer boos over (gek eigenlijk als je erover nadenkt). Uiteindelijk kwam er zelfs een speciaal "Aldi-reparatie-tarief" als afschrikmiddel (onze eigen klanten gingen natuurlijk voor).

Vobis was ook fel tegenstander van de acties van de Aldi - ze zagen het als broodroof. Als ludieke reactie gaven ze toen een volle winkelwagen met boodschappen mee bij de aankoop van een Vobis-PC.
Klopt, ook je aanvulling over prijs-kwaliteit klopt.

In een ver verleden kocht ik ook al 's een externe harde schijf of 3 van Medion in de Aldi... en hoewel het geen top-apparaten waren, waren ze prijs-kwaliteit gewoon ok. ik gebruik ze niet meer maar het laatste dat ik weet, rond 2020 moet ik er nog wel 's eentje aangesloten hebben, werken ze gewoon nog.

Heb ook nog ergens een 19 inch monitor liggen van Medion, nog met VGA (en als ik het me goed herinner had ie ook DVI maar kan me vergissen, sowieso had ie nog geen HDMI)... heeft jarenlang onder het stof gelegen en rond de coronaperiode terug kortstondig gebruikt i.v.m. thuiswerk. Werkte toen ook nog perfect. (ben wel snel overgegaan naar een nieuwe monitor, gezien thuiswerk er vanaf dan ook nooit meer uitgegaan is)

...maar idd... ze hebben altijd die verbondenheid met Aldi gehad, in hun nadeel wellicht.
...er waren andere budgetmerken (kuchMagnumkuch) die het vééél slechter deden, dàt was pas rotzooi.

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 22 juli 2024 15:28]

Ik heb meerdere medion pc's, laptops, monitoren en andere spullen gekocht. Via de aldi (3 jaar echte garantie) of in de medion webshop. Prima spullen, ook wanneer je niet naar de prijs kijkt. Goede support: laptop 1 (aan het einde van de 3 jaar garantie nog een nieuwe voeding gekregen), laptop 2 (aan het eind van de 3 jaar garantie een vervangende laptop ontvangen (een nieuwer type), terwijl het defect het gevolg was van mijn eigen onhandigheid (iets met glas drinken en toetsenbord). Ik gebruik nu een all in one desktop die eind vorig jaar in de aanbieding was.
Een nadeel van die Aldi Medion configs was wel dat er soms geen standaard onderdelen inzaten. Zoals een nvidia gpu met een modelnr dat verder nergens anders voorkwam. Of een afwijkend moederbord formaat. Dat soort dingen weerhielden mij altijd ervan om ze te kopen. Hoe goed zijn ze later nog te upgraden en blijven wel drivers uitkomen voor die custom made hardware?
Dat is niet veel anders met andere OEM merken. HP had dan ook wel eens een exotisch Geforce kaart. Lekker drivers zoeken voor Windows Vista waar HP weer geen driver voor had uitgebracht. Nvidia moest er ook niets van weten uiteraard.

Dan nog die leuke bios locks waarbij je niet zomaar je cpu kon upgraden.
De voedingen zijn ook nooit ATX compliant.
Als het een keer stuk ging mocht je exact dezelfde vinden. Upgrade was vrijwel niet mogelijk.
Is tegenwoordig volgens mij allemaal niet anders
Het is ook goedkoop en soms doet het niets onder voor veel duurdere meuk. Paar jaar geleden een draadloze (met bedrade optie) koptelefoon met anc gekocht voor € 35. Ik heb koptelefoons van drie, vier keer zoveel gebruikt die zeker niet beter waren, minder comfortabel zaten, qua bouwkwaliteit stukken minder waren en plastic krakende geluiden gaven tijdens het dragen.
Gaat niet zozeer over inflatie alleen, maar over het effect consumentenuitgaven. Zal wel even duren voordat je het terugziet in publiek beschikbare cijfers maar kijk voor de grap eens naar de beurswaarde van Ceconomy (mediamarkt) en FNAC/Darty. Beiden teruggezakt naar de situatie van begin 2020, met de start van corona-onzekerheid.

Zeker in Duitsland, bijvoorbeeld, merken ze nu echt wel dat je niet 2 jaar lang 10% yoy inflatie kan hebben en verwachten dat consumenten nog steeds op hetzelfde tempo laptops blijven kopen.
Beurswaarde geeft een indicatie, maar is absoluut geen betrouwbare graadmeter voor de staat van de economie. Lees dit maar eens.
Ik weet het. Gaat me ook niet om de economie als geheel, maar specifiek om bestedingen van het type dat Medion aanbiedt. Potje pindakaas is de helft duurder, inkomen stijgt amper mee, dan kan je ongeveer wel raden wat er gebeurt bij Medion op dit moment. Maar prima als we de kwartaalcijfers van beursgenoteerde partijen afwachten.

PS: je artikel gaat over de AEX, dat als samengesteld ding inderdaad nogal onderheving is aan wegingen etc. Mijn verhaal ging over specifieke bedrijven actief in semi-dezelfde sector als Medion. Ook daar is beurswaarde geen 100% indicatie van onderliggend bedrijfsresultaat, maar om andere redenen.

[Reactie gewijzigd door Roytoch op 22 juli 2024 15:28]

Ik kan van een uurloon een hele tray pindakaas kopen, boodschappen zijn echt niet zo duur.
Kosten voor een woning zijn absurd in vergelijking tot onze boodschappen, in veel andere landen ligt dit meer in verhouding.

Maar nog niet zo scheef als in Nederland (hoofdsteden uitgezonderd)
Prima, dan zeg ik 'Rentes en huren zijn een stuk hoger, inkomen stijgt amper mee, dan kan je ongeveer wel raden wat er gebeurt bij Medion op dit moment.'

Het ging niet om het potje pindakaas, het gaat om het effect van prijsstijgingen (waar dan ook) op allocatie van inkomen.
Als je op jaarbasis 1000 producten hebt gekocht die allen 50 cent duurder zijn geworden, kom je echter wel een laptop tekort op je begroting. Dat is het punt en dat is wat zaken als Medion en Mediamarkt weldegelijk voelen.

Dan overweeg je of je nog een jaartje langer met het oude apparaat kunt doen, laptops gaan immers in de regel niet kapot, maar worden vervangen omdat nieuwe beter is.
Ik zou juist verwachten dat daardoor mensen gaan opschuiven van de A-merken naar de B-merken en van B- naar huismerken. Een Medion koptelefoon kost echt veel minder en doet vaak niet onder of is zelfs beter dan een B-merk dat het dubbele kost.
Dit is gewoon een nonsense reden dat eigenlijk zegt dat hun producten gewoon amper verkocht worden.
Nee, dat zegt het niet. Dit bericht en deze actie zegt niets over de verkoopbaarheid van Medion computers, puur over de waarde van een eigen webwinkel. De Bol.com, Amazon.nl en Blokker.nl kanalen blijven gewoon bestaan.

Aan de ene kant zal een Medion goed hebben geboerd aan het begin van de pandemie, maar door het 'frontloaden' van PC verkopen tijdens de pandemie, zal de hele PC markt de komende jaren veel minder verkopen. Daarnaast is de kans aanwezig dat we op een economische crisis gaan stuiten in de (nabije) toekomst, dus bedrijven gaan nu al hakken in de kosten/personeel zodat ze dat niet hoeven te doen wanneer het te laat is. Het nadeel hiervan is dat ze dat met legio andere bedrijven doen, er minder geld vloeit in de economie en dus die economische crisis hoe langer hoe dichterbij komt...

Ik weet niet hoe de kwaliteit zich heeft ontwikkeld na de overname door Lenovo, maar Medion was vroeger een relatief goedkope, maar geen slechte PC leverancier (via Aldi)... Ook al heb ik volgens mij nooit een Medion gekocht (na mijn eerste Vorbis PC, eigenlijk daarna voornamelijk aan zelfbouw gedaan), reviews waren relatief goed, ervaringen waren over het algemeen goed.
hehe eindelijk iemand die leest, alleen het eigen verkoop kanaal verdwijnt, overigens waarom blijft me een raadsel want je kunt beter zelf verkopen dan via bijv. bol.com die ook een deel van winst wil. Anderzijds besparen ze nu wel op de kosten van het eigen verkoop kanaal. Maar blijkbaar werd er meer verkocht via andere kanalen ofzo?
Je hebt wel dat je het moet versturen wat je niet kunt doen voor de prijs die Bol.com betaald, en je hebt al het gedoe wat erbij een webshop komt. Als je dan over 2-3 jaar dalende volumes ziet en er weinig aan kan doen... tja, dan is dit geen rare beslissing.
Het kan ook gaan om te weinig winst maken ten opzichte van alleen anderen het laten verkopen.
De verkoop via de webshop is niet langere voldoende om deze, met achterliggende verzendsysteem, in de lucht te houden. Ze geven zelf aan dat ze via andere wegen gewoon blijven verkopen. In hoeverre die verkopen zijn afgenomen wordt nergens vermeld.
De inflatie in Europa valt nog reuze mee als je het vergelijkt met buiten Europa.
Het is beter om te zeggen dat de inflatie in de Eurozone mee valt vergeleken met buiten de Eurozone. Er is een hele reeks landen in Europa met hogere of erg hoge inflatie maar die liggen allemaal (net) buiten de Eurozone. Hongarije heeft bijvoorbeeld ruim drie keer zo hoge inflatie als in de Eurozone, Polen twee keer zoveel.

Harmonized index of consumer prices (HICP) inflation rate in Europe in June 2023, by country

Nou weet ik niet of Medion last zal hebben gehad van inflatie. Dat begint pas echt parten te spelen als mensen minder kopen als gevolg van inflatie. Tot die tijd kun je gewoon je verkoopsprijzen mee laten stijgen met de inkoopsprijzen. Bovendien, ik weet niet of je dan je webwinkel afstoot, dat lijkt me eerder een personeelskostenprobleem.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 22 juli 2024 15:28]

Is dat zo? Er zijn al meer grote bedrijven failliet gegaan dit jaar.
Mensen doen nu meer op telefoon en tablet.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 22 juli 2024 15:28]

De PC-markt is de afgelopen tijd behoorlijk gekrompen, dat is waar Medion naar refereert.

2022: Historische krimp op pc-markt
2023: Global PC Shipments Continue to Decline
Tsja 20 jaar geleden kocht je een nieuwe moederbord en je voelde dat je pc sneller ging. van 5400rpm naar 7200rpm en dan had je nog die raptors van WD. Een cpu of video card upgrade. Je kon elke 3 maanden wat nieuws in je pc stoppen en deze ging gewoon sneller. Dat is er nu echt wel niet meer voor huis/tuin/keukengebruik. Als je games speelt is het nog wat anders of eventueel video bewerking, maar dat doet ook niet iedereen. Enja programma's en osen zijn zwaarder geworden. Maar een beetje laptop met i5 en 16gb ram kan nog een paar jaar mee hoor. Mensen vervangen een computer nu alleen nog als hij "stuk" is. Vroeger was het nog wel al eens ... dit is te traag, die reden is er bijna niet meer als je de afgelopen paar jaren een nieuwe pc gekocht hebt.
Ik programmeer (python, golang, react). Ik heb een 3700x, asus met 550chipset, 32gb ram, 2x1 tb nvme en een 2060 super. Die videokaart zou ik wel willen upgraden. Alles gekocht in begin 2020. Ik kan gerust nieuwe dingen kopen, om te gamen zou het helpen, zeker op dat 4k scherm dat ik nu heb. Maar dan zou ik de rest ook meedoen, maar heeft dat veel nut ? Af en toe render ik eens een demo film ofzo, en dat kan sneller, maar voor die 4-5x per jaar. Gamen is ook maar af en toe, er moet tijd zijn. Naar de kostprijs hoef ik ook niet echt te kijken, is zakelijk, dus als ik een 4090 wil kopen dan doe ik dat gewoon. Maar dat is gewoon overkill. Met deze pc kan ik nog een hele tijd verder. En dat is dus ook waarom pc en laptops minder verkopen. Voor kantoorwerk hetzelfde, vroeger was dat dikwijls om de 2-3 jaar vervangen. Nu zie ik al veel bedrijven 4-5 jaar en zelfs langer met een pc doen. Je gaat er (buiten voor bepaalde toepassingen) niet veel meer uithalen om wat nieuws te kopen
Grootste bottleneck als je videokaart op 99% zit bij gaming, is jawel je videokaart. Als je cpu niet richting de 100% zit heeft die niet veel te lijden. Zeker met 4K, hoe hoger de resolutie hoe meer er geleund wordt op de videokaart en minder op de cpu.
Nu is jouw huidige PC dan ook flink sneller dan dat wat de meeste laptops weten te bieden. Zeker met hoe er wordt bezuinigd op koeling, zal jouw PC urenlang op volle toeren kunnen torren, terwijl een laptop bij wijze van spreken van een 4K Youtube video nog aan z'n thermische grenzen zal raken en terug zal klokken. Veelal alsnog tot een acceptabel niveau, maar er zit nu eenmaal minder rek in.

Dat gezegd hebbende, iedere moderne quadcore van de afgelopen 6 jaar doet in feite alles nog op z'n sloffen en wordt veelal bij de zwaarste taken, zoals het renderen van UHD video, nog door de GPU ondersteund. Zolang er maar een SSD in zit is naar mijn ervaring iedere laptop van de afgelopen 10 jaar nog snel genoeg voor huis, tuin en keuken gebruik.

En renderen is een term die men hooguit kent van Gordon Ramsey. :D
Inderdaad meestal 3 tot 5 jaar.
Prima, maar noem dat dan specifiek als reden en niet de "economische malaise".
Het had dus moeten zijn: "de economische malaise waarin Europa Medion" zich bevindt... :Y)
De PC-markt is de afgelopen tijd behoorlijk gekrompen, dat is waar Medion naar refereert.
De links die je aanhaalt vergelijken 2021-Q4 met 2022-Q4, en 2022-Q2 met 2023-Q2. Is dat niet gewoon de verwachte post-COVID-19 dip? Toen COVID-19 begon waren PC's niet aan te slepen omdat iedereen thuis moest werken. De PC's die toen gekocht waren zijn nog niet afgeschreven, dus het is logisch dat er minder verkocht wordt. Na periode met veel hogere verkopen mag een periode met veel lagere verkopen verwacht worden.

Verder verkoopt Medion meer dan enkel PC's. Ik denk niet dat teruglopende PC-verkopen de (enige) reden is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:28]

Tjah, Medion is een Duits bedrijf, en vanuit Duitsland gezien is het wel crisis nu.
Maar al sinds 2011 in Chinese handen (lenovo).
Lenovo is een van de top 3 dus die doet het verder wel goed.
Top 3: Dell, HP en Lenovo.
Ik weet niet of Medion een beter contract kan afsluiten met Bol/Blokker/Amazon, maar die platformen rekenen soms 15-30 procent marges voor het gebruik van hun platformen. Dat weegt dan blijkbaar op tegen de kosten voor een webwinkel....?!
Dat vroeg ik mij ook af, nu geven ze een stuk marge af en waarom?
Verkeer van en naar je website en allerlei betaalmiddelen kosten ook een hoop geld. Hoe meer verkeer op je website hoe meer je in de maand aan je Web Hosting provider moet betalen.
Tja, als door inflatie (geld word minder waard) je ballans cijfers hoger worden dan lijkt het of je meer verdient.
Inflatie en economische groei (gemeten in Euro's) gaan hand in hand. Als de prijzen stijgen, dan neemt het bestede bedrag namelijk automatisch toe en dan heb je al een economische groei. Eigenlijk zou je moeten kijken of de economische groei groter is dan de inflatie. Dat laatste is nu dus niet het geval.
Kijkende naar de terugloop van online aankopen door klanten , de inflatie , de instabiele energie markt , dan kan je wel spreken van een "Economische malaise".
En de pc verkopen waren al een tijdje aan het krimpen. Men doet nu ook langer met elektronica, vervangen alleen als het noodzakelijk is.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 22 juli 2024 15:28]

Hah, mijn eerste reactie ook. We leven absoluut niet in een hoog-conjunctuur, maar "malaise". Er is inflatie, maar qua werkgelegenheid is in veel sectoren juist sprake van krapte. Vind maar eens bouwvakker, docent of software developer.

Je kunt dat ook malaise noemen, maar niet voor de consument/werknemer!
In Duitsland is de situatie somberder. Wellicht heeft het daar mee te maken?
Bepaalde sectoren zie je wel heel erg harde terugval, b.v. chemie. Vakantie-business zie je ook oude namen omvallen (Vacansoleil vandaag). Horeca natuurlijk idem. Ben zelf als zzp'er - php'er - en sinds kort opzoek naar extra werk, maar dat ging voorheen ook stukken makkelijker.

'Economische malaise' is idd overdreven, maar 't is even niet als pre-2020.
Medion is Duits, dus ze rekenen vanuit de duitse economie en die is op dit moment slechter dan die van ons.
Goed punt!
Wat kost het om zo'n webshop draaiende te houden?
Mja daar zat ik dus ook mee. Zo duur kan een webshop toch niet zijn voor een bedrijf wat al het andere toch al moet doen? Magazijn blijft. Voorraad systemen blijven, logistieke dienst blijft, maar ook content en marketing afdelingen blijven. Het enige wat stopt is een stukje webhosting en mogelijk de “individuele inpak afdeling”
Niet mogelijk, maar zeker gewoon (waarschijnlijk meerdere) werknemers die nu pakketjes verzenden. Daarnaast het contract met het vervoersbedrijf. De aftermarket salesafdeling. De telefoondienst en wellicht zelfde de infrastructuur daarvoor. En misschien ook nog een of meerdere webdevelopers.
Is dat zo?
Het bedrijf zit in Duitsland en de Duitse webshop blijft volgens mij gewoon bestaan.
Ik kan zo vlug niet heel veel info vinden wat voor soort operatie ze voor Nederland hebben draaien en als consument zien we alleen maar de melding op de webshop, maar we hebben geen idee wat er op de achtergrond verandert.
Maar als het alleen om de digitale webshop zou gaan levert dat natuurlijk niet veel op.

Een regionaal magazijn dat alleen bestemd is voor de retail- of directe klantzendingen in de Benelux kost daarentegen een hoop geld.
En voor een Duits bedrijf dat een paar honderd kilometer verderop zit kan het vele malen efficiënter en goedkoper zijn om gebruik te maken van een alles in één oplossing zoals bijv. Bol.com biedt.

In het slechtste geval bespaar je op personeel dat de website vertaalt, onderhoud en zelfs als er qua logistiek niets verandert kosten minder pakketjes gewoon minder geld.
Het bedrijf zit in Duitsland en de Duitse webshop blijft volgens mij gewoon bestaan.
Oke dan snap ik het helemaal niet. Dan is het hoogstens content vertalers, logistiek, aftersales en misschien een deel van een warehouse, maar verder heb je dan toch nog steeds alle kosten die bij bedrijf zijn om de hoek komen kijken?

Tenzij je online ineens minimale sales hebt in je eigen shop, zie ik dit juist als een grote mogelijkheid om zelf marge te pakken. Je hoeft namelijk niet onder adviesprijs te concurreren (sterker nog. Zou ik juist niet doen om andere shops niet in het vaarwater te zitten)
Het is niet alleen de webshop, maar daarachter zit ook een warehouse, de orderpickers, voorraad beheer, verpakken en versturen. Al met al best wat kosten.
Als je als bedrijf je producten ook al goed via anderen kunt verkopen is zo'n webshop vooral een soort service, maar geen voornaam verkoopkanaal. Als de verkopen via de eigen webshop tegenvallen en alleen verder lijken terug te lopen is het niet zo'n vreemde actie om die webshop gewoon op te heffen. In plaats daarvan zal mogelijk een zoekmachine komen waarmee je gemakkelijk een reseller bij jouw in de buurt kunt vinden.
Zou dat echt gescheiden zijn van de mensen die ze nodig hebben om hun andere kanalen (bol, aldi etc.) gaande te houden? Maar goed, de overhead zal wel dusdanig zijn dat er toch reden was om de stekker eruit te trekken.
Ja, dat is echt gescheiden. Een webwinkel voor consumenten is een heel ander verkoop kanaal dan business to business. Je verkoopt ineens per stuk rekent direct af (met de nodige bankkosten), moet btw/vat rekenen enz. In de praktijk is een gemengde voorraad voor b2b en consumenten verkoop haast niet te doen. Op zijn gunstigst heeft de webshop dan een eigen hoekje in het grote warehouse.
Waarschijnlijk meer dan waar we in de eerste instantie aan denken.
Je hebt mensen nodig om de webshop up-to-date te houden, orders aan te nemen en te verwerken, teruggestuurde spullen te verwerken. Je hebt natuurlijk voorraad nodig, een gebouw van waaruit men werkt, en nog andere dingen waar ik zo niet aan denk.
Ben bang meer dan we zouden denken.
Denk ook aan dat je als verkopende partij aan particulieren allemaal diverse risico's op je neemt, zoals risico van bezorging van het product en wettelijke garanties.
Alleen hiervoor wil je toch wel aardig wat processen op orde hebben, want anders kun je toch aardig wat klanten teleurstellen en kunnen er andere (juridische) maatregelen tegen je worden ondernomen.

Waarschijnlijk verkopen ze gewoonweg niet veel via hun eigen shop en hebben ze enorm veel overhead, door o.a. bovenstaande.
Ik zie eerlijk gezegd ook niemand echt denken van ' laat ik eens een Medion computer/laptop etc. kopen '
Dit is/was toch eigenlijk een budgetmerk die je in de budgetwinkels (aldi/lidl) tegenkomt en dan als ' budgetalternatief ' bij de grote webshops tegen komt.
Vond het daarom ook wel onlogisch dat ze een eigen webshop hadden.
( Maar misschien zijn er echte Medion fans onder ons! ;) )
Je zou verwachten dat een eigen webshop zorgt voor de meest ideale marges (want geen tussenhandel). Dan gaan de verkopen wel heul slecht
Ik gok dat je je daarop erg verkijkt. Binnen mijn werkgever hebben we dit ook geprobeerd in aanvulling op de normale verkoop kanalen. Echter kwam daar zoveel bij kijken dat dit niet rendabel is om dit zelf te doen. Het beleggen (zoals Medion nu doet) bij externe partijen als een Bol, Amazon is dan vele malen lucratiever. Je hebt veel minder overhead in het hele traject waardoor het goedkoper is en de marges zelfs beter als alles inhouse hebben.
Precíes dit! Mensen verkijken zich hier enorm op, omdat men eigenlijk geen idee heeft wat er allemaal bij komt kijken. In alle eerlijkheid: heel veel webshop eigenaren hebben daar nog steeds geen weet van en voldoen niet aan de vereiste wet- en regelgeving omtrent online retail. Daar kom je mee weg, totdat je er niet meer mee wegkomt.
Ik heb eerlijk gezegd inderdaad geen idee. Als ik er wat langer over nadenk, dan moet je zelf je supply chain inrichten, maar ook retouren afhandelen. Dan moet je inderdaad wel heel veel omzet halen uit je eigen webshop voordat het zich loont.

Thanks, mijn visie is weer verbreed
Er komt een hoop meer bij kijken dan alleen een hogere marge. Het versturen van een pallet naar een afnemer kost een stuk minder tijd (en dus geld) dan een enkel product te verpakken, 100x op een dag.
Daarnaast ben je ook de verkopende partij, en moet je alle service, garantie afhandeling zelf doen, stuk voor stuk, in plaats van een RMA van 1 klant, met meerdere producten.

Daarnaast ook nog is eventueel extra marketing, voor je eigen webshop, het bekend maken dat je het ook direct kan kopen, en zo zijn er nog wel paar extra dingen op te noemen.
Ja dat zat ik ook te denken, zolang je nog voor retail zooi aan Aldi levert, wat houd je tegen om daarvan extra te maken dan wel restanten via de shop te leveren.

Waarschijnlijk lopen de non Aldi producten niet zo goed en/of blijven ze daar mee zitten en dan kan ik het me voor stellen

Wat is precies de relatie tussen medion en aldi, ik dacht medion een merk van Aldi was?
Lenovo is de eigenaar, grappig wist ik niet...

[Reactie gewijzigd door jeanj op 22 juli 2024 15:28]

De webshop van Medion concurreert vooral tegen de fysieke winkels waar hun spullen kant en klaar staan om mee te nemen. Een eigen voorraad, personeel en (internationaal)verzenden enz. kost ook geld. Bovendien komt er wat extra administratie bij. Voor verkoop aan consumenten zit je met een btw/vat administratie en afdracht.
Als de je producten goed via stenen winkels of andere webshops worden verkocht, dan kan een webshop best een kostenpost worden.
Was toch de Lidle pc zeg maar.
In de consumentenelectronica waar Medion in werkt, gaat het wel degelijk niet goed. Idem met verkoop van Smartphones, Laptops, Desktops etc. Voor Tweakers gerelateerde zaken kan je je ook afvragen of dit nog veel beter zal worden de komende jaren. De vooruitgang in zaken als CPU, GPU, Geheugen enz. zijn namelijk kleiner en kleiner. Waarom zou een consument een nieuwe computer kopen, als de huidige nog prima voldoet.

Mijn ondertussen afgedankte computer uit 2012 had al 8 GB ram... Vroeger (1990-2010) werden CPU's per generatie of per jaar wel 20-40% sneller. Nu moet je al tevreden zijn met een vooruitgang van 10% generatie op generatie... De Ryzen 5600x is nog steeds te koop, maar die CPU is wel al meer dan 3 jaar geleden geintroduceerd, dat zou vroeger totaal verouderd zijn.
Een goede ondernemer kent de markt, speelt in op verandering en wijzigende klantbehoeftes. "De economie" de schuld geven van je eigen falende beleid is IMHO gewoon erg zwak.
Een goede ondernemer kent de markt, speelt in op verandering en wijzigende klantbehoeftes. "De economie" de schuld geven van je eigen falende beleid is IMHO gewoon erg zwak.
Tsja, je kunt het zwak noemen, of gewoon best goed kunnen rekenen en een verstandig besluit nemen.
Dat is wel een beetje kort door de bocht - markten veranderen, voorkeuren verschuiven. En dit is toch een ondernemer die inspeelt op de markt? Dat hij die markt nu als minder goed ziet betekent dus afbouwen van bepaalde activiteiten.
Het "falende beleid" veranderen is toch precies wat ze doen??
Wellicht ook dat veel meer mensen dan normaal in de coronatijd apparatuur gekocht hebben, en nu dus gewoon meer mensen voorzien zijn en nu de vraag dus inzakt?
Wie drie jaar geleden een redelijke computer of laptop kocht kan daar nu inderdaad nu nog steeds goed mee uit de voeten. Alleen de basic computers van toen beginnen nu wel de nadelen daarvan te ondervinden.
Voorheen vroegen nieuwe versies van software vaak ook wel een iets krachtigere computer. De systeem eisen voor spellen en de echt zware software (3D rendering, film-editing) en games vragen nog steeds elke versie om betere specificaties van de computer (met name de grafische kaart).

Zelf heb ik ook een systeem wat al vier jaar oud is. Alleen de processor is een keer ge-upgrade van een Ryzen 5 naar een modernere Ryzen 7. Mijn laptop is inmiddels ook drie jaar oud, maar nog steeds snel genoeg.
De laptop van mijn dochter (ook drie jaar) had onlangs wat software problemen. Even gekeken of het niet handiger was om die maar gelijk te vervangen, maar als je dan kijkt naar de eisen die ze aan een laptop zou stellen, voldeed die "oude" laptop daar nog steeds ruim aan.

In het bedrijfsleven zie je een vergelijkbare ontwikkeling. Waar vroeger een computer/laptop over drie jaar werd afgeschreven, is dat nu vier tot 5 jaar.
Je krijgt een hoop voor weinig geld, de kwaliteit is ook vaak wel een stuk minder.

Maar, eerlijk is eerlijk, je kan in mijn profiel twee reviews vinden. Eén van een Dell en één van een Medion, die gelijktijdig zijn aangeschaft in 2016 met zowat gelijk(w)aardige hardware.

De Dell hield het nog geen 1,5 jaar vol. De Medion is een paar maanden geleden vervangen, na 7 jaar intensief gebruik, en eigenlijk alleen vanwege een ratelende fan die niet meer leverbaar was.
Medion had altijd prima spul en goede garantie/service is mijn ervaring van andere kennissen.
Soms kan het onderhouden/repareren van laptops natuurlijk wel lastig zijn als deze moeilijk open zijn te maken.
Maar alleen de fan defect? Dat moet toch wel eenvoudig zijn lijkt mij,
Medion onderdeden zijn ook meestal via andere kanalen wel te verkrijgen.
Zonde om om zoiets dan de laptop af te schrijven,,
Ik heb nog hier nog wel veel oudere laptops prima werkend met een nuttige bestemming (inburgering/taal/cursussen enz) na een SSD upgrade. :)
en eigenlijk alleen vanwege een ratelende fan die niet meer leverbaar was.
Uh?
Ja contact gehad met Medion, maar was niet meer leverbaar. Het was de laptop van mijn vrouw en ze had hem nodig, dus ik zag het niet zitten om wat te gaan klooien met andere fans, sowieso heb ik nog nooit in mijn leven een defecte laptop succesvol weten te repareren. Dus we hebben maar na 7 jaar besloten dat ie op was. Ik heb hem nog liggen overigens, je kan hem zo krijgen van me :+ hij doet het verder uitstekend, met ssd, caddy en alles er op en eraan :D
Waaom niet even de laptop meenemen naar een repair café ?
Medion is ooit begonnen in de onderkant van de markt en gebruikte winkels als de Aldi als afzetmarkt. In die tijd kreeg je al best waar voor je geld, maar de kwaliteit was wel in verhouding met de lage prijs.
Inmiddels is Medion gewoon een goed merk geworden. Hun producten krijgen goede reviews. De kwaliteit is duidelijk toegenomen, maar de prijs ook.
Zo nu en dan brengt Medion nog eens een goedkoper model uit, of maken ze van een model wat tegen het eind van de looptijd loopt nog een grote partij om als een goedkope aanbieding via de oude kanalen te verkopen.
Jammer,
Medion's eigen website had soms zeer scherpe aanbiedingen. Zoals afgelopen Pinksteren
mijn Medion MD10444 luchtreiniger voor 89 euro euro en de losse 3-1- filter voor 19,00 euro.
Dat soort prijzen nooit gezien voor deze categorie "huishoudelijke artikelen" bij wederverkopers.
Wat mogelijk ook gelijk het probleem is; als je enkel je producten verkoopt met enorme kortingen, dan is dat geen gezond verdienmodel.
Zonder die kortingen waren ze m.i. namelijk toch ook totaal niet interessant.
Ja, wellicht net iets goedkoper dan een vergelijkbaar product van de concurrentie, maar dan is het onzeker of het onder de motorkap ook vergelijkbare kwaliteit is, en niet te vergeten de ' Medion badge ' i.p.v. een gerenommeerd A merk.
Dan is de keuze snel gemaakt.

Overigens hoeft het in de realiteit niet zo te zijn en zou een Medion zelfs beter kunnen zijn, uiteraard.
Maar het imago van Medion was toch vooral een goedkoper B-merk alternatief.
Dan moet je tenminste dat eerste ook echt waarmaken, want anders heeft de consument geen interesse in jouw product.

[Reactie gewijzigd door JohanNL op 22 juli 2024 15:28]

Was dat niet de merk pc die je soms bij supermarkt kon kopen…? Als ik me goed herinner.

Ah, ik lees hierboven van wel….;) geinige pcs waren dat.

[Reactie gewijzigd door polord1 op 22 juli 2024 15:28]

Ja, laptops met 2 (eGPU) grafische kaarten, een game kaart en een zuinige kaart. Toen de processoren nog geen iGPU hadden.
Werd met hele instabiele Medion software overeind gehouden. Je kon beter puur de Game GPU aanhouden voor een stabiele ervaring. Dit alles was nog voor Optimus enzo.

Mooie tijd.
Blijft dus zo: ze verkopen alleen niet meer via hun eigen kanaal.
Jammer, want zo af en toe hadden ze best lekkere aanbiedingen. Afgelopen april stond er nog een gaming laptop van Medion in de BBG

Vorige maand zelfs nog een mini-pc bij Medion gekocht voor moeders (alleen wat internetten, mail), voor een prijs waarvoor ik geen pc kan bouwen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.