Lenovo neemt Medion over

De Chinese computerfabrikant Lenovo neemt de Duitse onderneming Medion AG over, zo zijn beide bedrijven overeengekomen. Lenovo hoopt met Medion onder de gelederen zijn positie op de Europese consumentenmarkt te verstevigen.

Lenovo krijgt door de overname vooral voet aan de grond in Duitsland, waar Medion een aanzienlijk marktaandeel heeft. Ook in Nederland timmert het bedrijf, dat onder andere desktops, laptops en tablets maakt, al een tijd aan de weg. In Duitsland verdubbelt Lenovo zijn marktaandeel tot 14 procent, terwijl in West-Europa een marktaandeel van 7,5 procent gerealiseerd zou worden door de overname. Met dit laatste zou Lenovo de op twee na grootste computerfabrikant in Europa zijn.

Lenovo zal als onderdeel van de geplande overname een bod doen van 13 euro per aandeel op de uitstaande aandelen van Medion. Dit is 29 procent meer dan het gemiddelde over de afgelopen maand. Afgaande op het aantal van 48,4 miljoen uitstaande aandelen bedraagt de waarde van Medion 629,4 miljoen euro.

Medion-oprichter en directeur Gerd Brachman zal zijn aandelen niet publiek verhandelen, maar verkoopt zijn belang van 40 procent in het bedrijf direct aan Lenovo. De overname gaat alleen door als minstens 15 procent van de uitstaande aandelen aan Lenovo wordt verkocht. Het bedrijf zou dan 55 procent van de aandelen in handen hebben. Brachman blijft grootaandeelhouder met 20 procent van de aandelen.

"De overname laat opnieuw zien dat Lenovo zijn langetermijnstrategie gaat realiseren. Het vult onze pc-verkoop aan en opent nieuwe mogelijkheden", vertelde Yang Yuanqing, de ceo van Lenovo. "Deze overeenkomst versterkt Medions concurrentiepositie terwijl we onze stabiele, flexibele en bestaande bedrijfsstructuur in Essen behouden", aldus Brachmann. De overname moet nog goedgekeurd worden door mededingingsinstanties en kan dan in het derde kwartaal van dit jaar afgerond worden, verwachten de partijen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

01-06-2011 • 09:28

84 Linkedin

Reacties (84)

84
84
68
3
0
0
Wijzig sortering
Sommigen onder jullie vergeten dat IBM nog altijd voor de service van de Think-reeks zorgt. Bel je naar Lenovo voor een vraag over je Thinkpad, dan wordt je doorverwezen naar IBM.
Een Ideapad en een Thinkpad kan je dus totaal niet vergelijken. Ze mogen dan beiden onder het beheer van Lenovo geproduceerd worden, op gebied van kwaliteit en garantie zijn ze volledig verschillend. Dus nuanceer je antwoord als je het hebt over de kwaliteit en garantie van Lenovo.
Dus voortaan Lenovo bij de Aldi...

Dat klinkt in mijn ogen als een behoorlijke devaluatie van het merk Lenovo, dat ik toch redelijk hoog had staan.

[Reactie gewijzigd door tes_shavon op 1 juni 2011 09:32]

Ja idd. Dat was ook mijn gedachte. Of blijft de naam Medion wel bestaan?
Nooit gedacht dat Medion zo'n groot marktaandeel heeft trouwens...

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 1 juni 2011 09:40]

Van de medion website

Omzet 2010 1639 miljoen
(Omzet Duitsland 1219 miljoen / Buitenland 420 miljoen)
Materiaalinnzet 1451 miljoen
Personeel 27,7 miljoen
Andere kosten, marketing klantendienst andere 124 miljoen
Afschrijving 4,2 miljoen

Winst voor belasting28 miljoen / Netto 19 Miljoen (Dat is dus netto 1,15% winst op de omzet, niet echt veel en bijna al jaren zo)
Medwerkers 1007

Als je naar de cijfers kijkt zie ik veel omzet maar met een hele lage marge.
Nu staan de marges in deze sector al jaren onder druk maar lenovo koopt dus gewoon veel omzet met weinig marge.

[Reactie gewijzigd door bbob op 1 juni 2011 09:58]

Ze zijn steeds groter geworden maar eigen ontwikkeling nee niet echt, hup inkopen label erop medion en klaar.
Dat is gewoon hetzelfde als 95% van al de laptops op de markt ;) HP, Apple, Sony, Asus en Acers zijn allemaal in elkaar gezet door om en nabij dezelfde partijen... Ook dat soms nieuwere hardware wordt gebruikt (zoals de display port of hoe dat ding ook heet) betekend niet dat het in eens door iemand anders wordt in elkaar gezet.

Het verschil zit hem in de design afdelingen... Die pakken soms wel de nieuwste hardware om zo innovatie te implementeren maar verder ook niet :) Bij medio willen ze gewoon mainstream hardware om goed te kunnen concurreren (R&D staat hier vaak redelijk los van)

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 1 juni 2011 10:08]

Dat is gewoon hetzelfde als 95% van al de laptops op de markt HP, Apple, Sony, Asus en Acers zijn allemaal in elkaar gezet door om en nabij dezelfde partijen...
In elkaar gezet ja, niks meer, niks minder. Bedrijven als Foxconn, Hon-Hai, Asustek (de fabricage-poot van Asus) zijn niks meer dan assemblagelijnen, die krijgen de onderdelen aangeleverd en schroeven ze vervolgens in elkaar. Ze doen niks aan productontwikkeling, niks aan design, niks aan materiaalkeuze, ze produceren geen IC's, geen schermen, geen moederborden, ze bepalen in het geval van grote klanten zelfs niet eens hun eigen QA standaarden. Met andere woorden: ze 'draaien alleen maar schroefjes aan' (om het plat te zeggen).

Er zit dus ook wel degelijk verschil in de kwaliteit van de onderdelen en hoe laptops van verschillende fabrikanten in elkaar zitten.

Edit: @Mellow Jack
Dan zijn we het volgens mij eensch :*) ;)

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 1 juni 2011 11:31]

Bedrijven als Foxconn, Hon-Hai, Asustek (de fabricage-poot van Asus) zijn niks meer dan assemblagelijnen, die krijgen de onderdelen aangeleverd en schroeven ze vervolgens in elkaar. Ze doen niks aan productontwikkeling, niks aan design, niks aan materiaalkeuze
[....]
Loop eens rond op een CeBIT en je ziet daar standaard designs van ODM's langskomen die off the shelf door 'grote' merken worden ingezet.
Ja, ook die maken een keuze uit een aangeleverd setje designs van je ODMs.
Ja, dus, wat is je punt? Zo werkt het bij letterlijk elk product, overal. Dacht je dat Audi al zijn onderdelen zelf produceert? Dat een aannemer zijn eigen bakstenen bakt? Dat Unilever zijn eigen graan en mais verbouwt?

Elke fabrikant beslist zelf wat voor onderdelen ze nodig hebben, wat voor materialen ze gebruiken, hoe het er uit ziet, wie het produceert, wat het mag kosten, enzovoorts. Daar zit het kwaliteits verschil. Medion gaat naar de eerste de beste cheap-ass plastic boer en trekt daar de allergoedkoopste kast van de plank en gebruikt die, Sony kiest een magnesium legering, en Apple laat een aluminium unibody CNC'en. Het punt was dat er geen verschil was in kwaliteit, omdat alles bij wijze van spreken bij Foxconn van de band rolt, maar die twee dingen hebben helemaal niks met elkaar te maken.

Overigens werken toeleveranciers van onderdelen ook meestal in opdracht van klanten, en wordt R&D naar betere onderdelen aangestuurd en betaalt door de klant (bijvoorbeeld Apple). De toeleveranciers proberen op zoiets als de CeBit alleen maar te laten zien wat ze kunnen om zo orders binnen te halen, maar verkopen doorgaans geen designs of onderdelen, maar productietechnieken en capaciteit.
Ik reageerde meer op de post boven mij (die nu is geedit en dr staat geen woord meer in die dr in stond toen ik reageerde, in het vervolg even F5'en :P) Maar dat bedoelde ik dus inderdaad het zijn de designers (in de zin van innerlijk en uiterlijk) die de innovatie doen en nieuwe producten verzinnen. De partijen die het in elkaar zetten doen gewoon wat ze gevraagd is (letterlijk uit persoonlijke ervaring met Chinezen, vergeet je te melden dat dr een code op de doos moet dan komt die code dr echt niet :P)

Het ging mij dus inderdaad om het feit dat je niet aan de assembler kan bepalen of de kwaliteit gewaarborgd is want (zoals jij ook al zegt) maakt Foxcon goede producten en slechte producten zolang de eisen van hun klant maar ingevuld worden

Edit: @Janbetonschaar, inderdaad. Ik ben vandaag alleen niet echt duidelijk :P

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 1 juni 2011 15:13]

Hon-Hai Precision Industry Ltd = moederbedrijf van Foxconn. :-)
Maar je opmerking dat ze in feite schoefjes aan draaiers zijn is wel een goede.
Als bagger materiaal gebruikt wordt en zeer deskundig bijelkaar is geschroeft blijft het bagger.

Als goed spul zeer deskundig inelkaar wordt geschroeft..is het een goed product.

Toch wel een interessante ontwikkeling, uiteindelijk hebben we 3-5 mega fabrieken die alls bouwen.
En Lenovo kan als Chinees bedrijf makkelijker werken met een mega fabriek.

We zullen zien hoe het allemaal ontwikkeld.
Asus heeft bij een dochteronderneming gewoon zijn eigen laptopfabriek hoor. Daar zijn zelfs vele macbooks geproduceerd.

En dan de designafdeling: Daar zit het verschil ook al. Als je je eigen design inlevert krijg je gewoon de laptop zoals je hem wil. Je kan de materialen en dergelijke zelf bepalen. Medion heeft echter ook dat niet. Bijna alles van Medion komt rechtstreeks van MSI.
Klopt in het jaarverslag van medion staat ook dat ze geen eigen ontwerpafdeling hebben, ze doen alles samen met de fabrikant.

Een echt sterk is medion daarom ook niet, ze hebben zo veel producten waar ze hun naam op plakken dat ze nergens echt in uitblinken. Wat dat betreft is het gewoon een hele grote dozenschuiver die zich wil voordoen als A merk.
Sommige dingen doen ze echter beter als sommige A-merken.

Ik kan me een vehaal herinneren (paar jaar terug, consumenten-magazine op TV) dat de beste 3 voor klantendienst/klachtafhandeling Medion, Targa en Asus waren, en daarna op grote afstand de andere A-merken.

Ook is Medion, één van de weinige die nog installatie-CD's meelevert terwijl vrijwel alle andere fabrikanten zich er vanaf maken met enkel een installatie-partitie.
1.15% is een normale marge en echt niet slecht te noemen in deze markt. Op hardware zitten flinterdunne marges. Winkels zoals Mediamarkt knijpen hun leveranciers dan ook compleet uit.
Is een beetje te makkelijk om te zeggen dat Lenovo nu als merk devalueerd. Waarschijnlijk blijven de merken gewoon naast elkaar bestaan. Zal medion op de goedkopere segmenten gaan zitten en Lenovo op de hogere (zakelijke segmenten). Lijkt me sterk dat ze nu elkaars markt gaan kanibaliseren.

Uiteraard zullen productie, ontwikkeling enzovoort deels samengaan om kostenbesparingen toe te passen.

Dit is meer te vergelijken met een overname van Océ door Canon. Beide merken leveren ook nog aan een eigen segment. (Océ levert enkel middels een leasecontract, Canon ook gewoon aan de particulier zonder lease).
Effe offtopic:
Océ levert niet alleen middels een leasecontract hoor.
Als je geld genoeg hebt mag je de apparatuur meteen aftikken :)
Lenovo is op zich ook maar een goedkoop chinees merkje... Echter hebben ze de computertak van IBM een paar jaar geleden overgenomen. En IBM (Thinkpad) was wel een enorm sterk merk. Omdat Lenovo de Thinkpad naam mocht overnemen is het merk opeens een topper geworden. Het heeft alle goede verhalen van Thinkpads zeg maar overgekocht.

Maar vergis je niet, die oude Thinkpad lijn is inderdaad goed. Lenovo maakt echter (en dat deden ze dus vooral voor de overname van de IBM tak) ook gewoon goedkope budgetlaptops die echt niet meer voorstellen dan een Acer, Packard Bell, MSI, Medion of whatsoever.

[Reactie gewijzigd door GENETX op 1 juni 2011 09:37]

Anoniem: 14842
@GENETX1 juni 2011 10:01
Maar vergis je niet, die oude Thinkpad lijn is inderdaad goed. Lenovo maakt echter (en dat deden ze dus vooral voor de overname van de IBM tak) ook gewoon goedkope budgetlaptops die echt niet meer voorstellen dan een Acer, Packard Bell, MSI, Medion of whatsoever.
Ik zal niet in gaan op de kwaliteit van MSI/Acer/Medion, maar wil toch wel wat verhelderen.

Lenovo maakte inderdaad laptops van mindere kwaliteit. Ze hebben echter niet alleen de Thinkpad naam overgekocht, ook de productiefaciliteit is overgenomen. De kwaliteit van de zakelijke Thinkpads is dus nog steeds erg goed te noemen! En dan heb ik het over de kwaliteit van de hardware en het frame.

De software van Lenovo vind ik maar wat gammel, maar dat vond ik ook al in het IBM tijdperk.

Medion is trouwens een prima merk, gebruiken gewoon A kwaliteit onderdelen (bekende merken) en zetten die heel goedkoop in elkaar door massaproductie. Vergelijk het een beetje met een BMW en een Toyota: de Toyota heeft motorisch een betere kwaliteit en is betrouwbaarder én goedkoper dan de BMW. Simpelweg omdat er veel meer Toyota's worden gemaakt dan BMW's.
Medion is trouwens een prima merk, gebruiken gewoon A kwaliteit onderdelen (bekende merken) en zetten die heel goedkoop in elkaar door massaproductie. Vergelijk het een beetje met een BMW en een Toyota: de Toyota heeft motorisch een betere kwaliteit en is betrouwbaarder én goedkoper dan de BMW. Simpelweg omdat er veel meer Toyota's worden gemaakt dan BMW's.
Eh? Ik vind dit een beetje een kromme vergelijking.

1. Hoeveel Toyota's zijn er wereldwijd wel niet teruggeroepen? Of BMW weet het goed te verbergen of het komt bij BMW simpelweg minder vaak voor.
2. Ik vind BMW juist een sterker merk dan Toyota. Omdat de aantallen lager liggen en er meer aandacht wordt besteed aan het productieproces is het uiteindelijke product exclusiever en "beter". Massaproductie is in mijn ogen niet altijd een goed proces.

De gemiddelde tweaker zet toch ook liever zelf zijn eigen PC in elkaar in plaats van dat er een prefab Dell / HP / Packard Bell / Acer of wat voor systeem dan ook aangeschaft wordt?

Ik zelf heb geen Medion/Lenovo apparatuur in huis maar ik kan mij voorstellen dat dit een goede vooruitgang voor Lenovo betekent.
Goed, hele andere discussie. massaproductie heeft niks met "goedkoop" te maken maar met lokale efficiency. Wat toyota doet is "lean" manufacturing. maar dan noemen zij het "toyota production system". het productiesysteem dat ze zelf uitgevonden hebben. inmiddels hebben alle autoproducenten dit overgenomen omdat de kwaliteit, leverbetrouwbaarheid en kosten gunstiger waren bij Toyota. dit gaat uit van systeem efficiency. dus ingang-uitgang. niet machine 1, machine 2, machine 3 produceren efficient. machine 4,5,6 ook. maar daartussen (heel veel voorraad) wordt niet meegenomen.

Helaas is toyota ergens de markt kwijt geraakt, iets wat bij lean-manufacturing nooit mag gebeuren. dit heeft nl als basis dicht bij de klant te staan.

OT:
goede zaak. zou mooi zijn als ze de oudere versies van de thinkpad uitbrengen onder medion. zijn goede dingen, die van nu zijn nl veels te duur of te groot. zo'n t40 ofzo, dat lijkt me wel wat van medion.

[Reactie gewijzigd door Heinemancp op 1 juni 2011 11:13]

Anoniem: 260522
@Heinemancp1 juni 2011 12:42
volgens mij is medion altijd een merk geweest wat zeer bewust kijkt naar wat de klant wilt en daar een product op afstemd welke vervolgens in no-time bij de lidl uitverkocht is..
daarbij heeft medion (behalve de voeding dan misschien) altijd gewoon a-merk hardware in z'n systemen zitten
klein voorbeeldje dat medion wel degelijk naar z'n klanten luistert
Anoniem: 167912
@E-B1 juni 2011 14:32
waarom een exclusiever product per definitie beter is ontgaat mij.
Met de Thinkpads is ook helemaal niks mis mee (misschien op de Edge na). Dat zal ik zeker niet ontkennen en dat heb ik ook nergens beweerd. Lenovo maakt echter ook non thinkpads. De Ideapads zijn al een stuk minder van kwaliteit en bevat gewoon regelrechte budgetmodellen.
Ik heb zelf een Ideapad U450p, en ik moet zeggen dat deze een stuk degelijker aanvoelt dan de gemiddelde HP- of Asus-meuk uit hetzelfde prijssegment. En nog een stuk zuiniger met de accu ook...
Je hebt volgens mij nog nooit een budget Lenovo in handen gehad. Ik heb zel een Lenovo G530. Consumentenlaptopje dus, van een een ongelooflijk goede bouwkwaliteit. Na 2 jaar intensief gebruik:
- zijn de scharnieren nog altijd even strak als de eerste dag.
- zit er nergens slijtage op de lettertjes van het toetsenbord.
- zitten er nauwelijks krassen op

Ook kan je ongeveer elk onderdeel zelf vervangen zonder je halve laptop te slopen, en heeft dit ding een aanval van onze 11-maanden jonge dochter (ze vond het een leuk "stoeltje") overleefd. Vergelijk dus Lenovo zeker niet met Acer, PB of MSI (Medion heb ik zelf geen ervaring mee, de andere 3 niet).
Niet direct. Packard Bell is ook eigendom van Acer en toch blijft Packard Bell bestaan.

Lenovo heeft zijn goede naam vooral te danken aan IBM die nog altijd voor de service zorgt voor de Thinkpads/centres/stations/servers. Heb je een vraag over je Thinkpad en je belt naar Lenovo, dan zullen ze je doorverwijzen naar IBM.
Ik heb inderdaad het idee als ik naar Lenovo bel dat ik infeite bel met IBM Nederland, alleen begroeten ze je wel met Lenovo en niet met IBM.

Edit: Toen ik rescue CD's opvroeg kwamen ze in iedergeval van IBM

[Reactie gewijzigd door Zydronium op 1 juni 2011 09:52]

Lenovo is een apart bedrijf dat "toevallig" bedrijfsruimte huurt bij IBM Nederland. Buiten het delen van een receptie is de Lenovo vestiging verder geheel gescheiden van IBM.
Nu zouden tablets bij de Aldi wel leuk zijn. Dit zou best wel eens een goede strategie zijn om meer tabletgebruikers te creeeren. Tablets worden steeds goedkoper, dus Aldi tablets zouden over een tijdje west wel eens een nieuwe doelgroep kunnen aanboren.
Zal wel niet...

Medion kun je in 7.600 Aldi winkels in Europa vinden.

Als die Chinezen het slim aanpakken kunnen ze marktleider worden in consumenten segment.

Lenovo was op het moment dat IBM niet meer als merk konden gebruiken al een B-merk. (al zullen zakelijke inkopers dat niet met mij eens zijn :-) )
Je zou het ook andersom kunnen zien, Aldi gaat evalueren door Lenovo in zijn schappen te verkopen. Dan zal Aldi hoger bij jou moeten komen te staan.

Lijkt me geen probleem een kwaliteit computer bij de Aldi te kunnen kopen.
Ik ben benieuwd of de garantie en kwaliteit van Medion nu beter wordt.
ik heb verschillende Medion producten gehad of nog steeds en ken mensen met spullen van Medion die nooit of nauwelijks problemen hebben ervaren.

ik ken ook mensen die spullen van apple, asus, dell of weet ik wat hebben gekocht en er de grootste ellende mee hadden

omdat Medion van de aldi komt krijgen de meeste een vertekend beeld van het merk

ik zou zelf ook niet staan te springen om een nieuwe pc van Medion. maar dat omdat ik zelf graag knutsel met die dingen. maar voor een oom of tante zijn het prima dingen.

service is ook prima. maar dat is alleen mijn eigen ervaring.
Ik moet zeggen dat ik de medion pc die samen met tweakers is bedacht gekocht. Ik ben er erg tevreden over.

Een vriend had wat minder geluk die had dus een gebogen moederbord met de medion pc. Maar wel netjes opgepakt ze kwamen hem na 2 werk dagen op halen om te vervangen. Wat ik dan weer service noem. (ben benieuwd hoe ze het oplossgen nieuwe geven of moederbord fixen).
Ik ben er ook benieuwd naar. Ik ga het alleen niet uitproberen, en verwacht het niet dat de kwaliteit beter wordt.
Ik heb momenteel alleen nog maar medion gehad, en alle medion die ik voorbij zag komen was goedkoop voor de prestatie's, en zijn leuke dingen als ze werken. Alleen deden ze bij mij dat niet zo lang...
De Medion die ik had die was 2 maanden weg voor reparatie en kreeg daarna pas een refund. Hopelijk wordt dat dan nu iets beter.
Don't get your hopes up.
voor goede service betaal je. Voor Medion niet. Het is dus kiezen: of je wilt een goed merk, met goede service voor een flinke prijs, of je kiest voor een billig merk, met billige service, voor een billige prijs. Je kunt niet je cake hebben en hem opeten.
Mijn laptop was nu niet bepaald goedkoop. Ik heb hem nu een tijdje. Hij is ik weet niet hoevaak opgestuurd voor reparatie. Een paar keer omdat het moederbord weer eens defect was, 4 of 5 keer voor het scherm, en ook nog voor de brander. 1/2 maandjes nadat de garantie was verlopen: dvd-brander is al weer een keer stuk, en het scherm is kapot aan het gaan. Die houdt het niet bepaald lang meer vol. En dat alles voor een krappe 1000 euro..

Volgende laptop wordt een MacBook Air van 1000 euro..
Succes met die Air :P Als je de MacBook Air wilt vergelijken met een laptop van 1000 euro dan kom je bedrogen uit... Wat een traag pokke ding is dat zeg (heb dr nu toevallig 1 op me bureau staan :P)

Hij ziet dr wel mooi uit... Dat is een voordeel

Maar even ontopic: Het is natuurlijk onzinnig om te stellen dat de kwaliteit van je laptop een verband heeft met de support die je krijgt. Jij hebt gewoon onwijs pech gehad (ik ken iemand die al 4 jaar een Medio laptop heeft zonder problemen). Daarnaast wil ik opmerken dat het echt per bedrijf verschilt hoe de service is... Een Asus is namelijk perfect (komen hem ophalen en vaak heb je binnen enkele dagen een nieuwe) terwijl Sony soms wel wat te wensen overlaat (tenminste uit eigen ervaring) terwijl ze actief zijn in hetzelfde prijs segment

Hoe Medion hier scoort kan ik helaas niet beoordelen

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 1 juni 2011 10:14]

Anoniem: 286841
@Mellow Jack1 juni 2011 11:43
Dan heb ik ook zeker pech ? Vier van de vier laptops gingen bij mij stuk. Netwerkkaart, backlight, paar keer moederbord, graka. Twee zijn een P4 en twee zijn een netbook e1210. Ik heb ook nog twee desktops van Medion, die draaien probleemloos. Maar voor mij geen Medion meer
Wow dan heb je inderdaad wel ontzettend pecht... Ook snap ik dat je gelijk geen Medion meer koopt

Toch is de ene Medion niet de andere Medion dus het kan zijn dat jij slechte modellen hebt en de personen die ik ken toevallig goede modellen hebben (of goede batches dat kan natuurlijk ook) maar ja als consument wil je niet je geld inzetten op een toevallige goede batch
Anoniem: 135018
@84hannes1 juni 2011 10:15
Het is niet waar! na 3 jaar ervaring bij groote electronica keten moet ik helaas zeggen dat alle consumenten laptops en desktops van het zelfde kwaliteit zijn ongeacht het merk!
Wat was er mis met de garantie?
3 jaar garantie aan huis, ze zijn 1x langsgeweest na 2 jaar en 9 maanden voor een nieuw moederbord. Gewoon helemaal gratis, en thuis geïnstalleerd.

kwaliteit is gewoon standaard MSI-kwaliteit meestal.

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 1 juni 2011 10:55]

Medion is ook kwaliteit hoor!
Alleen is de prijs er naar!
Daarbij 3 jaar garantie gratis..... en thuis opgehaald, dat zie je nergens!
Hoop dat Medion blijft behouden zoals het is!
Medion is ook kwaliteit hoor!
Alleen is de prijs er naar!
Daarbij 3 jaar garantie gratis..... en thuis opgehaald, dat zie je nergens!
Hoop dat Medion blijft behouden zoals het is!
Medion heeft idd een goede prijs/kwaliteit verhouding.
Maar die 3 jaar garantie daar betaal je ook voor (niets is gratis) ;)
Dus lijkt het me logisch dat de gebruikte componenten iets minder van kwaliteit zijn.
Echt.. welke componenten :')
halen ze een b-component bij Intel weg?
Of een B-schijf van Seagate?
Of B-kwaliteit geheugen van Samsung?
b-kwaliteit moederbord en graka van MSI? Of is de chip erop van slechte kwaliteit thanks to AMD/nvidia/Intel?
is het een slechte voeding geleverd door Fortron?

Serieus, dat soort uitspraken kan ik niet serieus nemen.

Juist omdat ze 3 jaar garantie leveren moeten ze wel een kwaliteitsstandaard hebben, en reken er maar niet op dat Medion accepteert dat ze slechtere producten krijgen.
Sorry hoor, maar bij computercomponenten heb je ook gewoon goede runs en slechte runs, de slechte is gewoon goedkoper voor dit soort fabrikanten.

Hetzelfde komt voor met voedselproducten, als je hetzelfde product van hetzelfde merk dat je in nederland haalt in een ander land haalt is de smaak anders en vaak de kwaliteit gewoon beter.
Van Spaansche komkommers ga je dood; van Nederlansche niet.
Ben ik mee eens, ze zijn ooit eens een gps van 88 euro bij me thuis komen ophalen en weer afleveren... . Eerst gebeld naar hun hulplijn die trouwens ook gratis was. .
Mijn ouders hun Medion doet het anders al 10jaar goed. Hij is dan niet van de snelste, maar dat zijn zij ook niet :)

Ik hoop ook dat Medion hun prijzen hierdoor niet omhoog gaan.
jammer, Ik was altijd in de veronderstelling dat Medion zo goedkoop systeempjes kon leveren omdat ze "shopte" bij de beste OEM leverancier. Nu ze onder Lenovo vallen zal dat wel voorbij zijn.
"beste" kwam mijns insziens in het geval van Medion overeen met "goedkoopste"
Dus jij vindt MSI ook 'het goedkoopste'?
Daar kwam de behuizing meestal weg, net als het moederbord en graka.
HDD had verschillende leveranciers, maar vaak Seagate.
Processor is gewoon een Intel hoor, geen hakkietakkie
Voeding is van FSP Fortron, en soms van Delta, wat gewoon een prima OEM-leverancier is.
RAM kwam in mijn oude Medion van Samsung, weet niet wat ze nu hebben.

Waar is 'het goedkoopste'?


Ze weten gewoon behoorlijk degelijke producten op de markt te zetten, alleen maken ze weinig winst omdat de marges zo laag zijn.
Umm vaak zijn de moederborden hoewel van MSI toch wel een beetje "gestript". Minder features, wat minder snel geheugen en dat soort zaken.
Zoals de seagates bijvoorbeeld dan een kleinere cache hadden bij de medions.

Overal is dus op bespaard maar in het algemeen doen ze toch niet zo gek.
Ik denk niet dat Seagate speciaal HDD's voor Medion gaat maken of rebranden. Dat zijn gewoon standaard soortige HDD's.
Overigens heeft Seagate ook bij retail HDD's vaak minder cache dan de concurrentie.
Toegegeven, ik ben niet bekend met de langetermijnsstrategie van Lenovo, maar mij verbaasd dit wel. Medion staat niet bekend als een kwaliteitsmerk, terwijl Lenovo... Nouja, dat is Lenovo, wat wil je nog meer aan kwaliteit :P
Ik vond juist medion degelijk spul. soms wel iets te fancy.
Lenovo daar in tegen alleen maar slechte ervaring mee.

Garantie is wel een stuk beter van lenovo


Maar we zullen zien wat het gaat worden.
Ik vond juist dat Lenovo een betere kwaliteit had dan Medion. Als je een Lenovo en een Medion vergelijkt van 5 jaar terug, toen Lenovo nog IBM was, is de Lenovo nu nog steeds bruikbaar en is de Medion nu allang kapot.
Mwah, bij mijn ouders staat er toch echt een Medion die nog steeds draait naar 6 jaar. Met een CRT-beeldscherm van Medion dat vermoedelijk nog ouder is.

Aan de andere kant is een andere Medion PC van mijn ouders wel kapot, maar die was dan ook al 7 jaar oud. Vermoedelijk iets met de videokaart.

Beide PC's hebben een 'periode van problemen' gekent waarin een aantal keer iemand langs is geweest. Eén keer moest een PC worden opgehaald, en hoewel het al weer een aantal jaar geleden is, kan ik mij niet herinneren dat de PC extreem lang weg was.

Verder ken ik Lenovo overigens niet, zal ongetwijfeld een degelijk merk zijn zoals hier de consensus schijnt te zijn, en zal gemiddeld genomen misschien ook wel betere kwaliteit zijn dat langer meegaat. Maar om nou alle Medion-hardware te bestempelen als iets dat maar een paar jaar meegaat is m.i. een tikkeltje overdreven.
Dat is natuurlijk gewoon niet waar! Lenovo staat gewoon bekend om de kwaliteit en adverteerd daar ook mee, en die is ook gewoon erg goed! Medion doet dat gewoon niet.

[Reactie gewijzigd door warhamstr op 1 juni 2011 09:42]

Dan zal je wellicht een ideapad gekocht hebben en geen thinkpad, want de garantie van de thinkpads wordt nog altijd door IBM behandeld.
Prijs/kwaliteit was over het algemeen wel goed van Medion. Ben wel verrast door deze overname. Aangezien Medion zich op een ander segment van de markt begeeft. We zullen zien wat dit op de termijn zal brengen..
En welk segment denk je dat Lenovo wou bedienen met zijn budget-serie (Ideapads e.d.) ?

In mijn ogen is Medion net zoals de Acer, Packard Bell's en soortgenoten met als enige verschil dat ze bijna alleen in de Aldi verkocht werden (kan ook direct online kopen van Medion).

Ik denk dat ze vooral de infrastructuur van Medion willen overkopen. Een waarschijnlijk snellere manier om voet op grond te krijgen in Europa. Hier in België bijvoorbeeld is het bijna een speld in een hooiberg zoeken als je een degelijke Lenovo-reseller zoekt...
Dienst na verkoop van Medion is altijd super geweest .

Dat is bij Lenovo wel even anders . Ook support op hun software die ze bij hun laptops leveren is erg slecht . Hun update server heeft bijvoorbeeld een tijd terug bijna een jaar plat gelegen .
Vind het toch wel facinerend om te lezen hoe verschillend de ervaringen met Medion support zijn hier. Ik heb namelijk vele problemen met mijn medion gehad en die is 2x voor langer dan een maand weg geweest voor reperaties (waarvan hij de eerste keer defect terugkwam).
Uiteraard zullen ervaringen met producten verschillen, een defect stuk hardware kan altijd voorkomen, maar dat meningen en ervaringen over de service zo verschillen is opmerkelijk.
Hopelijk gaat nu de kwaliteit van Medion laptops vooruit, ik heb een Medion laptop gehad.. daarbij vielen de schroefjes er gewoon uit..
Geen punt, dat vijsjes er uit vallen heb ik bij mijn Vaio, mijn Dell Latitude en mijn HP ProBook en EliteBook's gehad...
Je laat het klinken alsof het heel normaal is, maar het is toch niet normaal dat de schroefjes eruit vallen? 8)7

Nog nooit meegemaakt in elk geval met mijn laptops (Packard Bell, Dell, ASUS, Apple)...
Nu nog hopen dat de Medions gaan komen met de bouwkwaliteit van de Thinkpads, maar dat zal wel niet

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee