IFA: Lenovo kondigt U300S-ultrabook aan

De Chinese hardwarefabrikant Lenovo heeft een ultrabook, oftewel een platte ultraportable, uitgebracht: de U300S heeft een aluminium unibody. Het bedrijf heeft tevens twee IdeaPads met beeldschermen van 13 en 14 inch aangekondigd.

Alleen de U300S mag de naam ultrabook dragen: de laptop werd volgens Intels ontwerpspecificaties gemaakt, heeft een aluminium unibody-behuizing en weegt 1,34 kilo. Een vergelijking met de twee millimeter dikkere MacBook Air wordt door het glazen trackpad van de U300S aanlokkelijk: de U300S is 14,9 millimeter dik en heeft een beeldschermdiagonaal van 13,3 inch met 1366x768 beeldpunten. De ultraportable wordt aangedreven door een Core i5-2467M of i7-2667M Sandy Bridge-processor, bijgestaan door 4GB ddr3-geheugen. De opslag wordt verzorgd door een ssd van maximaal 256GB.

De twee nieuwe IdeaPads, de U300 en U400, hebben een beeldscherm met diagonalen van respectievelijk 13,3 en 14 inch. Het 14"-model heeft als enige nieuw geïntroduceerde laptop een losse videokaart aan boord: de AMD HD 6470M zou ingebouwd zijn. De twee IdeaPads hebben dezelfde 1366x768-resolutie als de ultrabook en ook de maximale ssd-capaciteit is met 256GB identiek. De laptops kunnen voorzien worden van een Intel Core i5-2430M of Core i702620M-processor en maximaal 8GB geheugen. Naast een ssd kunnen de IdeaPads voorzien worden van een harde schijf tot een capaciteit van 1TB.

De ultrabook en laptops zullen vanaf oktober of november in Amerika verkocht gaan worden. Het instapmodel van de U300S zal voor 1200 dollar verkrijgbaar zijn. De U300 en U400 beginnen bij respectievelijk 800 en 850 dollar. De laptops zijn voorlopig nog niet in Nederland verkrijgbaar: Lenovo verkoopt hier nog nauwelijks consumentenlaptops, alleen zakelijke modellen zijn verkrijgbaar.

Update, 14:37: volgens onze correspondent in Berlijn zal de U300S met i5-processor en 128GB voor 999 euro verkocht worden; de i7-versie met 256GB-ssd wordt wat duurder. De ultrabook heeft één usb 3.0-poort en geen netwerk- of vga-poort, maar die zijn middels dongels voor de usb-poort te repliceren. De lipo-accu is niet verwisselbaar, maar een resetknop moet de stroom onderbreken indien nodig. De accu houdt de ultrabook dertig dagen in slaapmodus, van waaruit hij in zes seconden ontwaakt. Een koude start zou ongeveer tien seconden duren.

Lenovo U300S Lenovo U300 Lenovo U400

Door Willem de Moor

Redacteur

02-09-2011 • 13:42

37 Linkedin

Reacties (37)

37
37
24
2
0
4
Wijzig sortering
Ik weet dat je beter ideeën kan stelen dan slechte ideeën uitwerken.
Ik weet ook dat de Apple een enorm succes heeft gehad met de Pro en Air.
Ik weet dat dit al 300 keer gezegd is, maar........

Is het zo moeilijk om een ander ontwerp in elkaar te frutselen, wat niet op de Macbook lijkt? Elke Ultrabook lijkt op een Pro of Air. Als er nou 1 bedrijf is dat even iets anders gebruikt dan Aluminium, maar een sterkere variant ervan of geheel een andere kleur, dan ben je al heel ver. Maak het helemaal zwart en je pakt een hele markt die "anti-Apple" is. Niemand wilt een laptop kopen om vervolgens steeds aangekeken worden met: Hey, das een mooie Apple, of ohnee....

[Reactie gewijzigd door kx22 op 2 september 2011 13:57]

Sorry hoor,

maar van álle ultrabooks die vandaag zijn aangekondigd vind ik deze nog wel het minst op de MBA lijken.

Met een dun design kun je gewoon niet heel erg veel. Ondanks dat deze laptop geen 'wedge'-design heeft, hebben ze er wel een subtiel lijntje aangegeven: foto. Ik durf zelfs te zeggen dat op de ventilatie-gril na, ik dit de mooiste niet-Apple-ultrabook vind. Op de foto's ziet de afwerking e.d. er echt super uit.

Daarnaast maken veel fabrikanten gebruik van aluminium en dat is nu eenmaal grijs. Daar voegt Lenovo nog aan toe dat hij ook in andere kleuren leverbaar is. (ik weet overigens niet of dat ook voor de U300S geldt). En een chicklet-toetsenbord is gewoon standaard geworden, net zoals de one-surface-trackpads.

Je kunt blijven roepen dat ze allemaal op een MBA lijken (en sommigen doen dat ook), maar deze Lenovo lijkt er echt totaal niet op.

I.t.t. het design, is er iets anders waar ik me veel meer zorgen over maak. De prijs. Hoe je het ook went of keert, Apple-kopers zijn 'gewend' een premium prijs te betalen voor een product met een Apple logo erop (Ik ben er daar 1 van). De grote vraag is of de overige consumenten dat ook zijn. Want net zoals bij de iPad, kunnen fabrikanten de prijs van de MBA maar moeilijk evenaren. De goedkoopste ultrabooks beginnen bij €799 wat maar €149 onder de goedkoopste MBA is. True, je krijgt er vaak een grotere harde schijf voor terug, maar in de Air zit een SSD. En als je wat hoger op de ljist gaat kijken (d.w.z. 13", SSD, snelle i5, hoge resolutie-scherm) dan lijkt de MBA zelfs de goedkoopste van het stel.
'Vroeger' was Apple 'duur'. Sinds de iPad lijkt dat simpelweg niet meer waar te zijn.

De belangrijkste vraag is dus: "Zijn er genoeg gewone consumenten, die hetzelfde neer willen leggen voor een gelijkwaardig product, dat níet van Apple afkomstig is?". En ik denk dat de iPad al heeft uitgewezen dat dat niet het geval is.

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 2 september 2011 14:17]

De belangrijkste vraag is dus: "Zijn er genoeg gewone consumenten, die hetzelfde neer willen leggen voor een gelijkwaardig product, dat níet van Apple afkomstig is?". En ik denk dat de iPad al heeft uitgewezen dat dat niet het geval is.
De animo voor de Tab 10.1 heeft dat al tegengesproken. Nou is de Tab 10.1 wel weer beter natuurlijk, maar is de iPad ook weer goedkoper in de pricewatch.
Welke animo, de opmerkingen "Die ga ik zeker halen!".. "Liever dit dan een EIpad!1!!1!".. ? Ik heb nog nergens verkoopcijfers van de Tab 10.1 gezien. Het enige waar ik er veel over gehoord heb zijn de tech-blogs en dan met name de FanDroid-blogs.

De Tab 10.1 is zeker een goed product, maar ik wil eerst werkelijke verkoopcijfers zien, geen shipping-cijfers.

De Transformer schijnt goed te verkopen, maar die is dan ook weer een stuk goedkoper. Én ook hier geldt, hoe populair is die bij de 'gewone' consument?

Stel jezelf eens de volgende vraag: "Onderweg, in de trein, OV, op straat, op het terras, hoeveel v/d tablets die je ziet zijn iPads?". Ik zit zelf nu in Australië en ik heb nog geen enkele Android-tablet in het wild gezien (De Tab 10.1 mag hier overigens niet verkocht worden, maar dan nog). iPads zie ik echt iedere dag minimaal 1.

Het probleem bij de tablets is dat de Android-tablets nu vooral niche-producten zijn, voor de tech-savvy populatie die graag wil tweaken en wat meer mogelijkheden wil. En dat is prima, dat is een goede niche. Maar als je daar met 20 fabrikanten in zit, dan is het niet goed. Niet goed voor verkoop-aantallen, maar ook niet voor evt. ondersteuning.
Nog een ander probleem is dat ze als paddestoelen uit de grond schieten. De Tab 10.1 is nog geen twee weken op de markt of Samsung heeft alweer 3 nieuwe tablets aangekondigd (7.7, 8.9 en series7). Om over de andere merken nog maar niet te spreken. Je tablet is direct 'verouderd'.

Ik hoop dat de 'ultrabooks' niet in dezelfde 'val' terecht komen, puur vanwege de price-setting (en natuurlijk de huidige populariteit van Apple).

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 2 september 2011 15:15]

De U300S lijkt inderdaad niet op een MacBook Air. De bovenkant van de body (met het toetsenbord) heeft wel wat weg van een MacBook Pro. Door de rechthoekige vorm van de MBP en de U300S is de packaging uiteraard een stuk makkelijker. De wigvorm van de MacBook Air en de bolle onderzijde worden gebruikt om de body zo slank mogelijk te doen lijken aan de randen. Om er alle componenten en accu's voor 5-7 uur gebruiksduur in te krijgen is een hoge mate van integratie mogelijk. Voor fabrikanten die per model een minder grote afzet hebben dan Apple is dat niveau van integratie minder eenvoudig te realiseren. Dat zie je ook aan de componenten in de ultrabook van de Acer, die minder ruimte heeft voor accu's dan de MBA. Je mag aannemen dat de U300S dankzij zijn vorm een vrij hoge accucapaciteit heeft.
Ik denk a) niet dat elk topic over een willekeurig produkt over Apples zou moeten gaan, maar ik begrijp je argument dat er een compelling argument moet zijn om voor een zelfde prijs iets anders te kopen dan de Ipad of of in dit geval de MBA.
De MBA heeft echter toch wel een andere positie. Bij tablets is buiten Europa en Azie de Ipad simpelweg de enige erkende/bestaande. Ga een winkel binnen en de verkoper schuift die naar voren want zoals men vroeger van IBM zei daar is nog nooit iemand voor ontslagen.

Kijk je in Azie en Europa zie je al veel meer variaties. Ik zie hier in mijn lokale electronica zaak al 8 tabletten liggen (woon in Zuid Spanje dus niet het meest trendy hoekje van Europa). Op een intercontinentale vlucht ben ik zo goed als de enige met een niet Ipad als ik mijn NotionInk adam uit zet. Men wil hem vervolgens wel graag vasthouden en oh en ahhen dat je hem bij het raam zonder backlight kan lezen.

Kortom jij zit in Australie en ziet ze niet. Hier in Europa zie ik regelmatig mensen met een Archos of een Tranformer. Over de verkoopcijfers van de Samsungs kun je het beste dit artikel lezen http://uk.ibtimes.com/art...0-1-sales-lawsuit-sue.htm omdat het gelijk duidelijk maakt waarom niemand die kent.

Qua ultra-thin achtigen is de situatie bijna omgekeerd.. Ik zou hier maar lastig aan een MBA kunnen komen, terwijl ieder ander merk wel aangeboden wordt. Een ultra light Toshiba ligt gewoon in het schap tussen de aanbiedingen. De mensen associeren buiten een specifieke groep een laptop toch met een Windows PC en het marktaandeel van de MBA´s is dan ook onbelangrijk klein.

De grote vraag is dus gewoon of Lenovo uberhaupt de schappen eindelijk gaat halen (want over dat merk ging het topic). Daar vrees ik het ergste voor. Ze maken prachtige produkten (wie is er niet groot geworden met twee boterhammen pindakaas en iets later een Thinkpad op de rug :)), maar het heeft nooit geboterd met het retailkanaal.

IBM had daar al een zwakke positie omdat ze er als organisatie niet op ingesteld waren en Lenovo heeft heel lang op exact hetzelfde corporate segment gemikt. Mét succes dat wel, maar nu hebben ze tablets, goedkopere series dan the thinkpad en nu deze prachtig ogende ultra-thin.

Dat soort produkten wil je zien en aanraken en in een impuls kunnen kopen. Die andere ultra thins liggen er immers wel in het najaar. Ik ben uit de distributie dus ik weet niet hoe nu de marges op Lenovo produkten zijn (met de net aangekondigde A1 tablet van 199$ kan dat niets zijn), maar als postorderprodukt gaan ze het niet redden.

Jammer want het oogt fraai, de specs zijn goed, de bruikbaarheid qua aansluitingen (USB 3.0!!) en dergelijke hoog dus hij zou me best kunnen liggen. Met de resolutie kan ik prima leven. Als je lang op 1024x768 op 15" gewerkt heeft word je heel tolerant (en heb je meestal oude ogen :)

p.s. zoals al opgemerkt, maar niet opgevallen is de foto bij dit artikel niet van de U300S. Die is veel mooier zie dus inderdaad dit plaatje http://cache.gawkerassets.../09/lenovo-u300s-side.png

[Reactie gewijzigd door max3D op 3 september 2011 02:34]

Anoniem: 298599
@kx222 september 2011 14:00
Hoe lijkt de u300s op de macbook air?

http://www.youtube.com/watch?v=ui2Dbgu8F2o

EDIT:
Ter verduidelijking:
foto 1 is de U300s (14,9mm)
foto 2 is de U300 (18,3mm)
foto 3 is de U400 (22,6mm)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 298599 op 2 september 2011 14:12]

Anoniem: 288526
2 september 2011 14:00
Als dit Ultra is ben ik Napoleon.... dat ding is nog dikker dan een MacBook Pro |:(
Uhm.. Nee:

U300S: "de U300S is 14,9 millimeter dik"

MBP: Apple site: 2.41 cm

MBA: op z'n dikste punt 1.7 cm

Kortom. Hij is dunner dan een MB Air.

Dit plaatje is mssn wat representatiever.

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 2 september 2011 14:04]

Had het ook al opgezocht en je hebt gelijk. Maar goed de foto's in het artikel zien er nogal lomp uit. Maargoed ik heb zelf wel eens het gevoel dat iets er groot uit ziet en als je het later in de handen hebt blijkt dit echter totaal niet zo te zijn. Foto's zeggen meer dan woorden? soms wel niet altijd :)
De MBA heeft een wigvorm met op het dunste punt een dikte van 0,3 centimeter dus je vergelijking loopt mank. Het volume van de MBA is waarschijnlijk kleiner.
Die namen vind ik ook wat ver gaan.

ultra-portable???

Wat zijn de andere stappen? "fairly-portable", "not-so-portable" en "definitely-not-portable" ?
Gebouwd op stevigheid denk ik, want hij oogt toch redelijk lomp vergeleken met veel andere getoonde Ultrabooks. Hoewel lomp misschien niet het juiste woord is omdat het nogsteeds een elegant ding is. Hij is in ieder geval vrij dik en hoekig aan de randen.
Misschien voor de perceptie van stevigheid omdat andere modellen afschrikken vanwege hun "iele constructies"?

Ik ben benieuwd of ze dit paradepaardje weer met een goedkoop TN-paneeltje hebben uitgerust, zie de review van de Acer op de frontpage.
voor 999 euro vind ik een TN geen probleem hoor
voor laptops vind ik dit zelf minder belangrijk aangezien de kijkhoek niet belangrijk is bij kleine laptops: 1 gebruiker die er normaal gezien recht voor zit en een klein scherm is toch niet geschikt voor grafisch werk
Bij andere Ultrabooks is het gebrek aan dikte voor een groot gedeelte optisch. In het midden zijn ze veel dikker dan aan de randen.
Lomp? Ik vind het juist een prachtig compact ding. Zou hem zo willen hebben.
Mooi afgewerkt, heel futuristisch. Mooi ontwerp, heel wat mooier dan die dingen van Apple. Ik vind het helemaal niet erg als een laptop ietsje dikker is. Dan heb ik tenminste iets in mijn handen. Maar ik heb dan ook liever een stevige camera in mijn handen dan een iel licht ding. :)
SSD opslag is natuurlijk altijd fijn, maar ben benieuwd wat je voor de U300S zal betalen met een i7 Sandy Bridge en 8GB werkgeheugen er in. Ben benieuwd wat de kwaliteit is en dan vervolgens de prijs/kwaliteit verhouding.

Dunne laptop... een aluminium unibody-behuizing is echter vaak wel stevig. En licht uiteraard. De laptop oogt echter in foto 2 wat vierkant/blokkerig.

Ik heb zelf geen ervaring met Lenovo.

[Reactie gewijzigd door Selmer op 2 september 2011 13:48]

De laptop op de tweede foto is niet de U300S maar de U300!
Ik moet zeggen dat ik de normale behuizing die overal even hoog is en geen aflopende randjes heeft echt een opluchting vind. Lenovo kan ten minste een normaal ontwerp ultrabook maken.

Ook is het erg mooi dat het 14" model gewoon een dedicated videokaart heeft, en dus niet afhankelijk is van de crappy graphics van de sandy bridge processor. Dan kan je ten minste eindelijk eens iets grafisch doen op je ultrabook!
Alleen is de 14" 'officieel' geen ultrabook... Er zit ook geen ULV-SandyBridge in.
Geen zin om te vertalen:

"The U400 has an all-metal body that's 0.8 inches thick, a 14-inch display, an Intel Core i7 processor that runs at 2.9 Ghz (Core i5 and Core i3 options are also available), discrete AMD Radeon 5400M graphics, up to 8GB RAM and your choice of a 1TB HDD or 256GB SSD. The U400 will also boot in 17 seconds and has a battery that lasts 7 hours."

(van Gizmodo)
jammer van de resolutie dat is toch wel een afknapper deze dagen op veel nieuwe releases.
Veel consumenten zijn niet hoger gewend dan 1280x800. In dat geval is 1366x768 zelfs een (subtiele) upgrade. Echter vind ik een dergelijke resolutie op 13-14 inch ook te laag. Op 12 inch zou ik het kunnen accepteren.
In de Hands-on van Acers eerste Ultrabook wordt vermeld dat een van de eisen voor het mogen dragen van de naam Ultrabook is dat de prijs niet hoger mag zijn dan $ 1000,-.

Aangezien de U300S begint bij $ 1200,- mag deze dus geen Ultrabook genoemd worden lijkt me?
Zal wel een foutje wezen denk ik dan :o mischien bedoelde ze dat de U300 of U400 een ultrabook is aangezien deze onder de 1000 zitten :)
Ik vind het vrij duur t.o.v. de MBA. Misschien is de U300S nog steviger qua behuizing. Verder is de schermresolutie een minpunt (en Lenovo-schermen staan ook niet bekend om hun goede schermhelderheid). En dat Lenovo weer een aantal landen waaronder Nederland overslaat is ook een misser.

Overigens is het sowieso jammer dat er nog weinig pc-fabrikanten zijn die met een 11,6 inch ultrabook komen. Waarschijnlijk moeten de fabrikanten eerst nog ervaring opdoen met 13,3 inch modellen voordat ze verder miniaturiseren.
Waarom altijd die brakke resoluties |:( ... Die acer had dat ook al. Wanneer leren die fabrikanten het nou om te gaan naar 900p minimaal... Hopen dat Sony en Asus het wel mogelijk maken.
Damn, waarom die rot-resolutie op die ultrabooks. Waarom geen 1440*900? Zo moeilijk moet dat toch niet zijn in een 13,3"?

Moet eerlijk zeggen dat ik dit tot nog toe de 'mooiste' v/d 'Ultrabooks' (wat een naam, wie bedenkt die marketingcrap) vind.
Mja ben het met je eens zeker de mooiste van de "Ultrabooks" volgens mij heeft Intel deze naam verzonnen?

Ben het trouwens ook eens over de naam vraag me eigenlijk af wat er zo speciaal is aan het fijt dat het nu een ultrabook is. Wat is er gebeurt met het woord laptop? is dat opeens niet meer goed genoeg ofzo?
Anoniem: 298599
@Hylix2 september 2011 14:13
wrs gewoon samentrekking van Ultraportable Notebook

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee