Lenovo introduceert nieuwe Android- en Windows-tablets

Computerfabrikant Lenovo heeft drie nieuwe tablets aangekondigd. Twee draaien op Googles Android-besturingssysteem, terwijl er ook een Windows 7-model komt. De tablets hebben een 10,1"-scherm met een resolutie van 1280x800 pixels.

Het consumentenmodel in Lenovo's tabletfamilie wordt de IdeaPad Tablet K1. Deze Android-tablet wordt aangedreven door een Nvidia Tegra 2-soc, heeft 1GB werkgeheugen en 32GB aan opslaggeheugen. Ook zijn een micro-sd-slot, dockingpoort en hdmi-uitgang aanwezig.

Aan de voorzijde is een 2-megapixelcamera geplaatst en de achterzijde herbergt een 5-megapixel-exemplaar. De aluminiumbehuizing is 13,3mm dik en het apparaat weegt 725 gram. Lenovo levert ongeveer veertig applicaties mee, die volgens het bedrijf een gezamenlijke waarde van 50 euro hebben.

Lenovo IdeaPad Tablet K1 Lenovo IdeaPad Tablet K1 Lenovo IdeaPad Tablet K1

Met de ThinkPad Tablet richt het bedrijf zich naar eigen zeggen naast consumenten ook op zakelijke gebruikers. Deze Android-tablet is wat strakker vormgegeven dan de K1 en heeft uiterlijk veel weg van de ThinkPad-notebooks. De interne hardware is gelijk aan die van de K1, maar aan de buitenkant zijn wel verschillen te ontdekken. Zo is het scherm bedekt met krasbestendig Gorilla Glass en wordt gebruikgemaakt van een ips-paneel voor betere kijkhoeken.

Verder is de ThinkPad Tablet voorzien van fysieke knoppen aan de onderzijde van het scherm en beschikt het apparaat over een full-sized usb 2.0-poort en een sd-kaartlezer. Video-uitvoer verloopt via een mini-hdmi-uitgang. Lenovo zal ook een speciale stylus leveren, die met de ThinkPad Tablet kan worden gebruikt. Ook heeft het een speciale hoes ontwikkeld met een ingebouwd toetsenbord, dat van een tracking point is voorzien.

Op softwaregebied heeft Lenovo enkele aanpassingen gedaan om de tablet geschikter te maken voor het bedrijfsleven. Zo wordt er VPN-software van Cisco meegeleverd, kunnen gestolen exemplaren getraceerd worden en is het mogelijk om data op verschillende wijzen te versleutelen.

Lenovo ThinkPad Tablet Lenovo ThinkPad Tablet Lenovo ThinkPad Tablet

De IdeaPad Tablet P1 is uitgerust met Windows 7 en wordt aangedreven door een ongespecificeerde processor van Intel op 1,5GHz. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om de Atom Z670, die speciaal voor tablets bedoeld is. Het multitouchscherm kan zowel met de vingers als met een optionele stylus bediend worden. De P1 is 14,5mm dik en weegt iets minder dan 900 gram.

Lenovo kondigt met de tablets ook zijn App Shop aan, waarin alleen applicaties terechtkomen die door het bedrijf getest en goedgekeurd zijn. De ThinkPad moet in september in Nederland verkrijgbaar zijn en gaat afhankelijk van de configuratie tussen 459 en 629 euro kosten. Beide IdeaPads komen voorlopig niet naar Nederland.

Update 10:17
Informatie over prijzen en beschikbaarheid toegevoegd.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

20-07-2011 • 06:01

27 Linkedin

Reacties (27)

27
26
16
1
0
5
Wijzig sortering
Het multitouchscherm kan zowel met de vingers als met een optionele stylus bediend worden.
Het lijkt me misschien handig om te vermelden dat het hier om technologie van N-Trig gaat. Voor sommige mensen maakt het uit of er een N-Trig of een Wacom active digitizer in zit. :)
De Thinkpad is aan de zware kant met zijn dik 700 gram (geen 900 gram zoals hieronder beweerd wordt), maar als je daar de bouwkwaliteit van de oorspronkelijke Thinkpads (qua naam waren ze hun naam ver vooruit) voor terug krijgt is dat het wel waard.

Geen Wacom tablet inderdaad, maar voor het zakelijk segment voldoet deze pen prima. Stuk preciezer dan je vinger, dus je kunt er serieus spreadsheets mee kloppen en op 1280x800 zie je wat je doet. Door het opgeruwde oppervlak is hij beter vast te houden als de typische consumenentmodellen die je nu in het bedrijfsleven soms tegen komt.

Als het gewicht vooral in de batterij is gaan zitten, wat zo lijkt met een opgave van bijna 9 uur, is het nog niet zo´n slechte deal, maar de praktijk zal dat moeten leren. Per slot is het gewicht niet verschillend van de Ipad 1 die ook als comfortabel beschouwd werd. De fysieke knoppen zijn handig als je hem met handschoenen moet bedienen wat in veel plaatsen toch nodig is, waar je de pen ook zo goed kan gebruiken.
De kracht zal toch moeten komen van de Lenovo naam in het bedrijfsleven en het feit dat ze hem built to order kunnen leveren in zoveel configuraties en VPN ondersteunen.

Veel alternatieven voor een serieuze business pad zijn er niet en de markt is er duidelijk wel. De autmatiseringsafdelingen zullen deze liever ondersteunen dan een typisch consumentenmodel zonder eigen goedgekeurde App store voor business apps en professionele support voor Cytrix and Active Directory support, fatsoenlijke encryptie, device access control etc.

Met een full SD en USB slot die ik vaak mis, 3G slot, een opbergplek voor je pen, een handige tas met ingebouwd toetsenbord en een heel redelijke prijs lukt het me wel een succes. Vormgeving is gewoon precies zoals je mag verwachten dus dat is ook mooi. Geen gezeur dat Henkie model 2012 al heeft, want ze lijken weer sprekend op de klassieke Thinkpad lijn.

Jammer dat het docking station alleen portrait lijkt te ondersteunen en dat er geen VGA is voor beamer support, verder een prima ding voor een lagere prijs dan verwacht, maar denk erom dat alle opties inclusief de pen extra geld kosten. Nu nog afwachten of hij net zo stevig is als je zou verwachten van het merk.

Het consumentenmodel zie ik weinig heil in. Lenovo heeft daar geen naam, het scherm is geen IPS plots, maar een TN met een rot kijkhoek. Hij zal de degelijkheid missen en dat je DRM over je HMDI mee kan spelen is leuk, maar niet uniek.

Zie ik niet plots een hit worden, maar de Thinkpad ga ik zeker naar kijken in Augustus. Had hij een PixelQI display gehad, dan was mijn Adam NotionInk nu te koop en zelfs zonder ben ik in verleiding....

Qua functionaliteit lijkt hij er erg op, maar dan echte Android 3.1, 1280 res, ongetwijfeld fantastische kwaliteit, een IPS scherm en een serieuze leverancier is het een goede upgrade voor mijn geliefde Adam. Jammer dat hij geen draaibare camera heeft, maar ach.

+sleepy leverde 1024 op, edited :) En TN is prut voor panels. Bovendien blijkt het panel glossy, brrrr. Zie vers artikel + video hier http://www.engadget.com/2...olio-case-hands-on-video/

[Reactie gewijzigd door max3D op 20 juli 2011 09:59]

Waar haal je 1280x1024 vandaan? In de tekst staat 1280x800 wat me een stuk logischer lijkt.
Wat die 900 gram betreft, dat is het windows model (en daar heeft Amdk6II het ook over).
TN hoeft verder niet per se een rot kijkhoek te hebben. Het wordt niet zo goed als IPS natuurlijk, maar je hebt best TN schermen die heel aardig te doen zijn. Hoe dat in dit geval is zal afgewacht moeten worden tot de tablets beschikbaar zijn voor reviews.
Hier sluit ik me bij aan, eindelijk een tablet waar een full-size SD-kaart in kan (twee had nog beter geweest aangezien Android toch verwacht dat er één gebruikt wordt voor de persoonlijke bestanden), eindelijk normale usb (toetsenbord icm dockingstation, hubje). Dit zou hem best wel eens kunnen worden als ik een tablet aanschaf, de anderen, ook de ipad's zijn het gewoon net niet, althans voor mij.

Toepassing, waar deze beter scoort als alle andere: voor de fotograaf die zijn beelden onderweg wil laten zien, mischien als imagetanks, en alles wat andere Android-tablets ook kunnen.

edit: ik heb het dus over de Android Thinkpad Tablet, de Android Ideapad mist die sterke punten die ook op de concurrentie ontbreken (me-too) en aan de windows variant heeft, denk ik, niemand behoefte, behalve misschien systeembeheer.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 20 juli 2011 21:54]

Zou je nu met zo'n tablet met Windows 7 bijvoorbeeld vlc-player of desnoods Zune/WMP gewoon kunnen draaien?

Lijkt me best handig om zo'n ding dan via een dock aan je home cinema set aan te sluiten als een soort htpc. Al je favo muziek en films streamen vanaf een NAS en je hebt een multifunctioneel htpc/tablet systeem in huis! XBMC erop zou ook handig zijn.

AB'tje erbij en je kan hem vanaf de bank bedienen voor films en om enkel een muziekje te luisteren hoeft niet die 40 inch tv van me aan.

Als dat zou kunnen is het alleen nog 'even' wachten op Windows 8 voor waarschijnlijk een iets betere functionaliteit als je hem puur als tablet gebruikt.
Ja tuurlijk kan dat, het is gewoon een full featured windows wat er op staat en je draait nog op een x86 compatible CPU. Het zal alleen de vraag zijn of hij krachtig genoeg is om af te spelen wat je wil kijken en of de interface lekker werkt met touch (maar dat laatste lijkt me met xbmc geen enkel probleem, die is al geoptimaliseerd voor TV schermen waardoor alles lekker groot is).
Anoniem: 8510
20 juli 2011 07:54
IMO is deze IdeaPad 1. te dik en 2. te zwaar. Een stylus is daarentegen wel handig om Windows 7 te gebruiken want met de vingers Windows 7 bedienen is een drama.
Het zou fijn zijn als er een lichtere zou komen, maar op dit moment is 900 gram voor een windows tablet niet echt zwaar. De hardware om windows te draaien eet helaas wat meer energie op dus heb je een dikkere accu nodig om een acceptabele werkduur te houden. Een tablet van 600 gram die continu aan de adapter moet hangen daar wordt ook niemand blij van.
Ik vind het fantastisch dat er steeds meer android tablets komen, helaas verkopen ze nogal slecht vanwege het kip-ei probleem met de Apps. Zeg met plezier mijn ipad vaarwel als er voldoende goede tablet apps beschikbaar zijn.
zo weinig apps zijn er toch niet?
Er zijn al veel tablet only apps en alle 10000 apps uit de market werken ook gewoon?
Ik mis vooral het super batterij leven van de iPad en een aantal hele mooie muziek programma's die er niet voor Android zijn
Vind zowel de naam (IdeaPAD) als t design nogal overeen komen met Apple's iPad. Ben benieuwd of hier nog een soortgelijk verhaal uitkomt als bij o.à. Samsung....
Ik vind hem ook wel een beetje lijken op de HP Compaq TC1100, maar daar hoor ik niemand over.
Ik vind hem wel wat lijken op het digitale fotolijstje dat hier naast me staat! ben benieuwd of de fabrikant daarvan een proces gaat aanspannen...
Misschien, maar wees maar niet bang. IBM (Lenovo nu) brengt al sinds 1992 thinkpads op de markt. Laptops dus. De naam ideapad past wel bij een tablet of netbook gezien het verschil in gebruik.
Voorwerk/ideeen werk je uit op een simpel apparaat, het echte werk op een laptop.

De desktop modellen dragen oa. de naam ideacentre en thinkcentre.

Wat inhoudelijk het artikel betreft, 900 gram is erg zwaar voor en tablet, Windows 7 kan handig zijn om veel bestaande software te draaien. Maar dit apparaat onderscheid zich nauwelijks van een netbook behalve cisco vpn software (wat is daar zo bijzonder aan? Voorgeinstalleerd) en het missen van een toetsenbord.
De naam ideapad is volgens mij bij lenovo al langer in gebruik bij de consumentenmodellen.
Tja ze waren in ieder geval al jaren het de term pad vooruit toen ze de eerste thinkpad uit brachten. Dus denkend dat Apple overal het 1e mee uit komt.... think again
Ach ja. Zo'n ding waarop je informatie kunt lezen en dat je kunt aanraken heet al sinds jaar en dag een PADD (Personal Access Display Device). Het is al in vele vormen vertoond sindsdien.

Misschien moet Paramount Apple maar eens aanklagen. (Ik weet niet of Paramount / Star Trek de eesrste was met een concept zoals dit...)

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 20 juli 2011 22:00]

De naam IdeaPad wordt al sinds 2008 voor de huis-tuin-keuken Laptop serie van Lenovo gebruikt. Dus de naam is al 2 jaar ouder dan die van Appple.
Waarom hebben al die tablets in godsnaam geen pennetje... Dan kan ik het tenminste als e-paper gaan gebruiken met xournal ofzo...
Dat ligt aan het soort scherm wat gebruikt wordt.
De capacitieve schermen die tegenwoordig in tablets zitten werken niet met een stylus pen.
Behalve als je daar een stylus voor hebt die ook werkt op capacitieve schermen, kijk naar de HTC Flyer :)

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door broadbeanprop op 20 juli 2011 09:50]

ik vind de hoeken van de IdeaPad K1 toch een iets te grote ronding te hebben
ik vind ze echt te duur voor de tijd waarop ze verschijnen.
Windows 7 op een tablet werkt gewoon niet en ik spreek uit ervaring.
De Android is wel aardig
Joepie alweer een paar nieuwe tablets.. Wanneer ontdekken we nou dat ze nou ook weer niet zo nuttig zijn?
voor veel mensen met een laptop is dit net zo nuttig als hun laptop maar dan compacter en vaak een betere accutijd.
Engadget heeft overigens een leuk videotje van het Android model en het bijbehorende toetsenbord.
http://www.engadget.com/2...olio-case-hands-on-video/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee