Lenovo introduceert stevige Thinkpad X130 voor onderwijs

Lenovo heeft een nieuwe laptop in zijn ThinkPad-lijn geïntroduceerd, die speciaal voor scholieren en studenten is bedoeld. De 11,6"-X130e beschikt daartoe over een extra stevige rubberen behuizing, aangepaste scharnieren en verzonken poorten.

Lenovo levert de X130e in verschillende configuraties, waarbij klanten kunnen kiezen uit processors van zowel Intel als AMD. Het gaat daarbij om de Core i3-2367M, de Fusion E-300 of de Fusion E-450. Er kan maximaal 8GB geheugen ingebouwd worden en voor opslag is er de keuze tussen een 320GB- of een 500GB-harde schijf. De laptop is voorzien van een rubberen schermcover, een 1,2mm dik plastic paneel over het scherm en verzonken poorten om zo beter bestand te zijn tegen intensief gebruik. De scharnieren zijn volgens Lenovo goed voor 30.000 open-sluitcycli.

De X130e beschikt verder over een webcam, hdmi- en vga-uitgangen, wifi en usb-poorten. Het chiclet-toetsenbord is in het midden voorzien van een rode trackpoint, zoals gebruikelijk bij Lenovo-laptops. Het apparaat weegt minder dan 1,8kg en moet volgens Lenovo 8,5 uur kunnen meegaan op een enkele acculading. Verder meldt het bedrijf dat de laptop dankzij zijn Rapidboot-technologie in minder dan 20 seconden start. Vanaf 20 december is de laptop in de webshop van Lenovo te koop, beginnende bij 469 euro.

Lenovo ThinkPad X130e Lenovo ThinkPad X130e Lenovo ThinkPad X130e

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

06-12-2011 • 09:40

41 Linkedin

Reacties (41)

41
38
23
1
0
6
Wijzig sortering
Ik vind het spijtig dat ze met de X121e en deze X130 afgestapt zijn van stalen scharnieren waarbij je het scherm 180° kan kantelen zoals bij de X100e en X120e (klik). dat is namelijk zeer handig om iets dat op je scherm staat te kunnen tonen aan een groep mensen. Ikzelf heb meermaals mijn X201 volledig opgeklapt en verticaal gehouden om zo snel iets op mijn scherm te kunnen tonen aan de leerlingen waaraan ik les geef.
20 seconden? Met een soort Mini Linux, Windows 7 of Windows 8? Dat verschilt nogal veel namelijk.
Windows 7 dus ...

Zoek op Google naar Rapidboot:
RapidBoot for Windows 7 cuts boot-up time to just seconds. Watch us put it to the ... Lenovo Enhanced Experience 2.0 for Windows 7 with RapidBoot. Up to 2nd...http://rapidboot.com/uk

Maar Linux boot ook heeeeel snel. En wie boot er eigenlijk vandaag de dag nog zijn laptop? Klep dicht en hij gaat of in hibernation of op stand-by. Klep open en floep, daar is je dekstop weer. Ik reboot eigenlijk alleen nog maar als ik wissel tussen Linux of WindowsXp of Windows 7
Ik heb een lenovo met 'rapidboot', 't kan aan m'n dualboot systeem liggen, maar ik heb hem nog nooit zo snel zien opstarten. Niet dat'ie traag is, maar 20 seconden redt'ie niet. Of het moet tot aan de login prompt zijn.

Linux - wat ik vrijwel uitsluitend gebruik - start ik regelmatig op. Wanneer ik m'n laptop niet in standby zet, sluit ik'm af. Uit 'hybernation' komen duurt in Ubuntu vrijwel zo lang als opstarten namelijk (en dat is geen reclame voor snel opstarten, maar voor langzaam wakker worden!)
Windows 8 is nog niet gereleased. Geen enkele fabricant gaat laptops of desktops leveren met een beta-versie.
Voor dit soort tijden wordt vaak een basis, kale versie, van het geleverde OS geleverd. In dit geval waarschijnlijk Windows 7.

Een laptop die snel genoeg is voor de meeste opleidingen, stevig, goedkoop en alsnog licht! een mooie prestatie van Lenovo. 8 uur op accu is ook mooi voor een schooldag, vooral in een gebouw waar weinig stopcontacten zijn!
Lenovo verkoopt alleen laptops met WIndows en windows 8 is nog niet uit, het lijkt me dat ze een versie van Windows 7 bedoelen. Het zou, met de maximale specificaties, op zich best kunnen. Een voorganger van deze laptop (x120e) startte ook al behoorlijk rap op.

EDIT: spuit 11

[Reactie gewijzigd door Ook al Bezet op 6 december 2011 10:03]

Windows 7 dus ...

Zoek op Google naar Rapidboot:
RapidBoot for Windows 7 cuts boot-up time to just seconds. Watch us put it to the ... Lenovo Enhanced Experience 2.0 for Windows 7 with RapidBoot. Up to 2nd...

Maar Linux boot ook heeeeel snel.

[Reactie gewijzigd door VirtualGuineaPig op 6 december 2011 10:02]

20 seconden met windows 7:
rapidboot of Enhanced Experience,
speciaal aangepast drivers en software, die versnelt opstarten,
verschil is duidelijk merkbaar(ik heb zelf een andere Lenovo laptop, de G560e, en na 30 seconden ong. zit ik al op internet, met een cold boot)
Zonder OS lijkt me dan... De laptop zelf blijkbaar.. snel hoor.
Zonder OS lijkt me dan... De laptop zelf blijkbaar.. snel hoor.
Mijn laptop verlaat binnen 2 seconden het bios. Lijkt me niet dat dit zonder OS is.
Voor dus zo'n 500,- heb je zo te zien een stevige laptop met prima specs een lange accuduur en dat allemaal niet al te groot en niet erg zwaar. Het klinkt echt als een prima laptop in mijn oren. Sowieso maakt Lenovo altijd al stevige laptops. Het trackpoint mogen ze van mij wel weglaten, maar ach er is ook een touchpad dus dat geeft niet. Qua uiterlijk is het ook een prima ding, beetje zakelijk maar dat vind ik zelf altijd een stuk mooier dan al dat glimmende spul. Ik ben benieuwd wat de directe concurrenten van deze laptop nu zijn.
Anoniem: 346066
@roy-t6 december 2011 10:03
Toch had ik liever een kleine SSD er in gezien (60 Gb), dit moet ruim genoeg zijn voor het normale schoolwerk dat leerlingen hier op doen, maar maakt de laptop wel iets meer schok bestendig.
Deze laptop is bedacht met studenten in het hoofd. Dan zul je moeten compenseren om de prijs laag te houden. Je hebt een valide punt, een SSD is sneller en de laptop wordt een stuk bestendiger, maar je moet wel een 100 euro bij de prijs optellen. Als je zelf een SSD wil in deze laptop kan dat natuurlijk ook.
Een kleine SSD kost ongeveer 80 euro, dit zou ongeveer een meerprijs zijn van een euro of 30-50 boven op een HD van 320 GB. De prijs valt wel mee, en ik vind het dan ook jammer dat ze dit niet als optie aanbieden.

Zelf de schijf vervangen kan natuurlijk altijd alleen zit je dan weer met een kleine HD die je verder niet gebruikt (of het moet mogelijk zijn om twee schijven in je laptop te plaatsen, maar daar ga ik maar even niet van uit.).
Of je koopt een externe behuizing voor die overbodige extra disk en dan heb je gelijk een backup medium erbij toch?
Als je de disk in een thinkpad gaat vervangen, let er dan wel op dat thinkpads een 7mm dikke schijf nodig hebben, en 99% van de SSDs 9mm dik zijn!

Sommige SSDs hebben een 2mm dikke plastic spacer die je er uit kan halen om de schijf 7mm dik te maken. Ik heb dat zelf met een Crucial gedaan. Voorbeeld: http://forum.thinkpads.com/viewtopic.php?f=43&t=98531
De nieuwe Samsung 830 SSD serie is direct te plaatsen: pricewatch: Samsung 830 series Notebook Upgrade Kit 128GB

Deze is slechts 7mm hoog, waardoor het verwijderen van een spacer o.i.d. niet meer nodig is, bovendien behoud je op die manier je garantie.
Hiermee doe je de aanname dat leerlingen niet meer dan 60gb nodig zullen hebben, ik denk dat je je hierin misschien nog wel eens vergist ;) Vooral studenten die op een campus wonen met 100mbit en toegang tot een intern netwerk vol met allerlei goodies...

Neemt niet weg dat een SSD wel erg fijn is :) Maar ook een stuk duurder. Wellicht dat ze deze als optie kunnen aanbieden.
Anoniem: 346066
@JT6 december 2011 10:51
Mwah voor zulke verzamelaars is een 300-500 GB HD ook niet voldoende ;) , een externe HD er aan hangen van 1-2 TB zal in dat geval meer nut hebben.
Ik vind het trackpoint van Thinkpads juist heerlijk!

Na een jaartje een thinkpad edge te hebben gebruikt wil ik niet meer terug naar een laptop zonder trackpoint.

Vooral als student moet je veel typen, het feit dat je dan niet je handen van het toetsenbord af hoeft te halen maakt het allemaal een stuk efficiënter en makkelijker.
Hier kan ik alleen maar mee instemmen, als Lenovo bij al zijn laptops een trackpoint zou leveren dan had ik er al lang een gekocht. De Thinkpads zijn toch net wat te veel geld.

Je moet er even aan wennen, maar dan werkt dat oneindig veel beter dan een trackpad.
Ik werk nu op een nieuwe Dell Latitude met TP maar die werkt toch niet zo lekker als de TP in mijn oude T23 en X31.

Dus pas TP bashen als je een echte IBM/Lenovo TP hebt gebruikt ;)
Lijkt me niet perse alleen voor scholieren interessant, een goedkope robuuste laptop kan ook voor veel bedrijven een interessante optie zijn!

Misschien was het inderdaad een leuke optie geweest om ook een SSD model te leveren, dan wordt het bijna echt geschikt voor het betere gooi en smijtwerk. Wat ik mij uit mijn middelbare schooltijd herrinner is het op de linolium vloer een soort van curling beoevenen met de (toen nog) boekentas. Ik weet niet of dat met de huidige laptops ook gebeurt maar het zou toch erg jammer zijn als zo'n volkssport verdwijnt.
Rapidboot.is onzin met de manier waarop ze hem pre-installen Net zelf een thinkpad gekocht met rapid boot en een 7200rpm hdd, maar door alle bloatware was het nog steeds een traag geheel.

SSD erin, verse win7 install met het broodnodige, en nu kan ik pas echt zeggen dat ik in 20 seconden gebruiksklaar in windows zit.

[Reactie gewijzigd door TRG op 6 december 2011 10:44]

Wie boot er eigenlijk vandaag de dag nog zijn laptop? Klep dicht en hij gaat of in hibernation of op stand-by. Klep open en floep, daar is je dekstop weer. Ik reboot eigenlijk alleen nog maar als ik wissel tussen Linux of WindowsXp of Windows 7
Lenovo Enhanced Experience maakt ook in-slaap-vallen/resumen uit standby en hibernation sneller.
nog sneller? (mn pc gaat meteen in sleep zodra ik die optie aanklik), het zou eerder handig zijn als de monitor sneller aan zou gaan het ontwaken uit hibernation.
Precies. Ik heb net mijn nieuwe PC (even een klein beetje offtopic), maar als ik op de aan-knop druk en het scherm aanzet (cold boot), staat het bureaublad er bijna eerder dan mijn scherm aan is (is dat heel erg voor een scherm, ongeveer 8 seconden).

On-topic: Onze school wil volgend jaar het laptopplan vernieuwen (iedereen heeft een eigen laptop op school), dus dit zou een hele mooie optie zijn!

[Reactie gewijzigd door DiedB op 6 december 2011 15:25]

Nou, ik? Als het ding een kwartiertje uit moet inderdaad niet, maar zeker als ik em een paar uur niet nodig heb, gaat hij gewoon uit. Zorgt ervoor dat er niet nog allerlei gare dingen open blijven staan, die opeens menen m'n laptop wakker te moeten schoppen. Verder is uit gewoon uit, en kan ik em vergeten tot de volgende dag. Ik hou niet van sluipverbruik ...
Dit doet me sterk denken aan een wat ouder bericht ("Apple's Jobs Starts New Firm, Targets Education Market"). Zouden ze bij Lenovo de biografie van Steve Jobs eindelijk uit hebben en daarom een gat in de markt zien?
Volgens mij maakt bijna elk merk al jaren studenten laptops of speciale versies. Tenminste toen ik net van school kwam ruim 20 jaar geleden (ouwe man hier!! hehehe) kwamen er al computers special voor studenten uit (IBM liep hierin vooraan toen).
Laat de thinkpad serie nou net van IBM afkomstig zijn.
Erg leuk! misschien wat voor mij.
Mijn laptop heeft het helaas ook op school begeven.
Zou er dan misschien ook een speciaal garantie plan wezen voor "ongelukken"
Zou ideaal wezen!
Ik moet dan denken aan die mini lunux besturings systeem die asus en sony al hebben.
Is we'll een leuke toevoeging als je kijkt naar mensen die ff snel iets moet opzoeken op 9292ov.nl. Of snel een mailtje openen.
Volgens mij was een SSD een vereiste om van rapidboot gebruik te maken?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee