Lenovo kondigt dual-cpu-laptop en nieuwe ultrabook aan

Lenovo heeft een nieuwe versie van zijn zakelijke X1-thin & light aangekondigd die over een Core i- en additionele Snapdragon-chip beschikt. Deze laatste draait een instant on-OS voor lange accuduur. Ook komt Lenovo met een nieuwe ultrabook.

De Lenovo X1 Hybrid ziet er hetzelfde uit als de oorspronkeljke X1, die Tweakers.net vorig jaar getest heeft, en heeft ook vergelijkbare specificaties. De laptop heeft een glanzend 13,3"-scherm met Gorilla Glass-plaat, Core i-processor, een dikte van 22mm en een fijn toetsenbord met de bekende rode pointing stick.

Een groot nadeel van de oorspronkelijke X1 was de beperkte accuduur. Dat euvel heeft Lenovo op opvallende wijze aangepakt. De X1 Hybrid heeft namelijk een additionele Snapdragon APQ8060-processor, extra 1GB geheugen en een ssd van 16GB waarop een Linux-OS draait dat het bedrijf Instant Media Mode noemt. Waarschijnlijk betreft het een Android-variant, zoals eerder bericht.

Een 3g-module is optioneel en de X1 Hybrid beschikt verder over Intel vPro3-technologie, versleutelde harde schijven met ondersteuning voor beheer op afstand en een vingerafdruklezer. Informatie over de Nederlandse beschikbaarheid en prijs is er nog niet.

Lenovo komt daarnaast met een zakelijke ultrabook, de ThinkPad T430u. De cover is van aluminium, de dikte bedraagt 20mm en het gewicht is minder dan 1,8 kilo. Dat is redelijk fors voor een ultrabook, maar de T430u zou dan ook over een Ivy Bridge-processor, optionele Nvidia-gpu en opslagruimte van 1TB gaan beschikken. Daarnaast is er een tweetal usb-poorten, ethernetpoort, hdmi en sd-kaartlezer aanwezig. Wie geïnteresseerd is in de T430u, zal nog even geduld moeten hebben want de ultrabook komt pas in augustus uit in Nederland. Het model moet 656 euro gaan kosten.

Lenovo Thinkpad T430u Lenovo Thinkpad T430u Lenovo Thinkpad T430u

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-01-2012 • 13:10

41 Linkedin

Lees meer

Reacties (41)

41
40
19
0
0
12
Wijzig sortering
dus in principe gewoon 2 laptops in 1 doosje ? Als je naadloos kan overstappen van internet naar performance mode, en evt. ook de HDD kan aanspreken in internet mode (of de SSD in performance mode, dan kan dit wel eens heel populair worden. Als het is zoals de instant-on die in sommige moederborden steekt, dan denk ik niet dat dit populair wordt.

Alles hangt af van de integratie tussen de 2 "laptop delen"
Het zijn 2 verschillende architecturen met 2 totaal verschillende OS'en. Reken er maar gewoon op dat het een soort van dualboot systeem wordt.
Dat hoeft niet persé, juist doordat het twee ontzettend gescheiden systemen zijn (zowel Intel als Qualcomm chip hebben een IGP) zou je kunnen bedenken dat ze een soort KVM-switch hebben ingebouwd die het ene OS in standby/S3 zet, en het andere er juist uit haalt.
Ik denk net zoals asus doet met zijn/haar laptops, een aan knop aan de linker kant voor een of andere media omgeving en aan de rechterzijde een gewone aan knop.
Dit lijkt meer op een laptop met ingebouwde smartphone. Linux/Android is klein en licht genoeg om op de hardware van een gemiddelde smartphone te draaien. Vraag me dan wel af dit een extra (mini) moederbord nodig heeft, of dat ze zelf een moederbord hebben ontwikkeld waar een gedeelte apart aanspreekbaar is.

[Reactie gewijzigd door TenTimes op 5 januari 2012 13:19]

Als ze nou het scherm zo hadden gemaakt dat je het los kan halen, en dan daar het ARM gedeelte in hadden gestopt hadden ze ook een tablet gehad.
En dan hadden ze waarschijnlijk moeten betalen voor het patent. En dan moeten ze een touchscreen inbouwen waardoor de laptop duurder word.
Interresant als straks windows 8 ARM klaar is.
Word interessant als linux en windows hun OS'en minder stroom laten gebruiken. Als ze de technieken gaan toepassen die door het gebruik van mobiele telefoons zijn ontwikkeld en getest, zullen we later zien dat op iedere mobiele telefoon software zal komen te staan die ook op de thuiscomputer werkt. En daar gewoon hetzelfde OS op komt te draaien.

[Reactie gewijzigd door DutchReaper op 5 januari 2012 13:53]

Het nadeel van zo'n oplossing is dat je laptop uit moet zetten zodat je weggaat uit linux mode. En daarna hem weer moet opstarten om even vlug een word document te openen.

Misschien dat het iets is voor bepaalde mensen, ik hoef het echter niet omdat ik veel wissel tussen taken en meerdere dingen tegelijk doe.
Heel nieuw is dit idee niet, ik typ hier op een sony vaio welke ik al ruim 2 jaar gebruik. deze heeft ook een additionele arm CPU aanboord voor een alternatief OS op te starten in "web" functie. In praktijk gebruik ik het zelden.
"Your battery life is doubled when you're here"
Hmm, lijkt me maar een kleine verbetering eigenlijk, dubbele batterijduur. Ik zou net verwachten dat die snapdragon op een gewone laptopbatterij wel een uurtje of 10 zou uithouden. Leuk als je eens snel iets wil opzoeken op internet, een handige extra feature had kunnen zijn dat ondertussen je gewone systeem in de achtergrond kan opstarten of bepaalde taken uitvoeren die intensief zijn.
Het scherm, Wi-Fi, bluetooth, etc. blijft echter evenveel stroom verbruiken als in de gewone modus. Dus je bespaart wel door een lager CPU verbruik (en misschien wordt de GPU ook niet gebruikt, of op een lager pitje). Ik denk niet dat je daardoor opeens 90% op je verbruik bespaart.
Maar tablets hebben dat ook allemaal, bij tablets lukt het wel :) de componenten in een laptop kunnen dan wel iets minder zuinig omspringen met energie, maar dan nog :)
Zie die nieuwe X1 meer als een experimenteel ding wat eigenlijk meer iets is om op beursen te showen - er zijn wel eerder rare Thinkpads geweest(W701DS, die dingen met butterfly keyboards en die leuke printer combis).

Mis alleen een beetje de interesse in de nieuwe modellen hier - die nieuwe T serie mist ook een boel dingen van een echte T laptop zoals de T420. Hier heb ik het met name over de bouwkwaliteit en dat toetsenbord..


Ach ja, het is wel de eerste ultrabook die me aantrekt al hoewel ik het nut van ultrabooks mis aangezien de Vaio Z en Thinkpad X lijnen daar beter voor geschikt zijn.
Een dikte van 22nm (nanometer)??
Die wil ik!
Nee bedankt, dan breekt de notebook al als ik hem op zou pakken :/

Mooi en innovatief is het wel om een ARM CPU in deze notebook op te nemen zodat je langer simpele taken zoals internetten en muziek luisteren kunt doen op de accu (vooral handig bij lange vluchten :)).
Wel vindt ik het persoonlijk jammer dat ze voor Android hebben gekozen, met Ubuntu (draait ook op ARM) heb je veel meer vrijheid, maar dat zal wel weer ten koste gaan van de accuduur.
Ik heb hier ubuntu op mijn asus transformer draaien (Tegra2 2x1ghz en 1gb ram) en erg soepel is het niet. android is veel beter aangepast aan ARM en is daardoor een vrij logische keuze. Voor (home)servers is arm dan weer wel perfect. aangezien ik hier al jaren een plugpc heb draaien met debian
Anoniem: 112442
@svenvv25 januari 2012 14:14
Ik heb hier ubuntu op mijn asus transformer draaien (Tegra2 2x1ghz en 1gb ram) en erg soepel is het niet. android is veel beter aangepast aan ARM en is daardoor een vrij logische keuze. Voor (home)servers is arm dan weer wel perfect. aangezien ik hier al jaren een plugpc heb draaien met debian
We zijn momenteel bezig met de openSUSE ARM port. Ik het openSUSE nu op mijn Toshiba AC100 draaien met een Tegra2 en 512MB eerst met KDE4 dit was helaas te zwaar. Nu gebruik ik WindowMaker. Nu is deze meer dan bruikbaar.

http://en.opensuse.org/Portal:ARM

Ik heb deze reactie gepost vanaf mijn Toshiba AC100 met openSUSE.
Laat sowieso maar links liggen.
Ik dacht: oe! Ultrabook! Ik las:
....is er een tweetal usb-poorten...
Ow wacht: ultrafail...
Je doet je muis erin, je stopt je usbstick erin, je wilt van de ene naar de andere stick kopi...
owja...

[Reactie gewijzigd door Nas T op 5 januari 2012 18:37]

Het is wel schraal, ik kan zeker dingen bedenken waardoor het weinig is maar je geeft even een slecht voorbeeld :P (hint harde schijf!)

Ondanks dat is het een heel mooi concept! je ziet nu al met de nvidia tegra 3 dat er een extra core beschikbaar is voor idle-modus, dit lijkt mij een leuk opstapje! Misschien kan je ooit in toekomstige versies wel vanuit windows je android booten waarna windows op slaapstand gaat en je rustig met Android verder kan en vice versa, zou handig en soepel zijn.
handig onderweg..
Alsof je onderweg met een bedrade muis gaat werken 8)7 Dat gezeur altijd over het aantal USB-poorten. Mijn vorige laptop had er 2, de huidige 3. Het enige wat ik onhandig vind is dat ze alle 3 links zitten (Lenovo W500). Dit is een draagbare laptop die zo compact mogelijk moet zijn, dan is er simpelweg weinig ruimte voor USB-poorten :)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 5 januari 2012 15:55]

Ik ben niet zo heel bekend met laptops en ik heb sinds kort pas mijn eerste draadloze muis... maar heb je geen ontvangen nodig die een USB-poort in beslag neemt? :P Het enige wat ik me hier op kan bedenken is dat deze Lenovo's een ingebouwde ontvangen hebben, daar ga ik dan maar even van uit.
Bluetooth is weliswaar optioneel bij deze X1, maar bij de meeste laptops zit het gewoon standaard ingebouwd dus heb je geen losse ontvanger nodig inderdaad :)
Mooie van Thinkpad's is dat je geen muis nodig hebt. Daar is juist de point-nav voor, als je die toch niet gebruikt, kan je net ze goed geen Thinkpad kopen...
Mijn touchpad doet het anders prima met multi touch. Net als die van mijn laptop van 5 jaar geleden... En nee, ik draai geen hackintosh.
Mooie strakke laptops zeg! Die T430u is met 1,8kg inderdaad aan de zware kant voor een 14 inch ultrabook. Overigens kost deze in de VS 849 dollar, dus dan vind ik de prijs van 656 euro voor Nederland wel meevallen.

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 5 januari 2012 13:26]

Ik vind de prjis vrij laag als je het vergelijk met het model dat Asus op de markt heeft gebracht, de Zenbook. Ik snap ook niet zo hoe die prijs zo laag kan zijn, zeker voor een Lenovo laptop. Hoewel het ongetwijfeld het instapmodel zonder losse GPU en 1TB opslagruimte zal zijn ;) Als je een W520 aankleedt tot gelijk niveau van een willekeurige Asus N55 en je ziet dat je op grofweg een twee- tot driedubbele prijs uitkomt.

Ik was trouwens in de veronderstelling dat alle Ultrabooks met een SSD uitgerust moesten zijn, of zit die 1TB _naast_ de SSD? Dat zou die 1,8kg verklaren (toch vrij fors voor een ultrabook).

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 5 januari 2012 13:44]

Yep, erg goed prijsje in euro's. Ik hoop wel op een mat scherm. Jammer dat het nog zo lang duurt (na de zomervakantie), anders had ik hem morgen nog besteld.
Leuke ontwikkeling, als ik het dus goed begrijp zijn er dus twee moederborden aanwezig in de X1? Eentje voor normaal gebruik, die de Core i- gebruikt, en een andere gebaseerd op de ARM structuur met 1GB geheugen en 16GB ssd? Of is er nog een overlap mogelijk?

Ben nog geen laptop tegengekomen die dit heeft, dit kan nog eens de entree van Linux (android) op de desktop/laptop markt betekenen. Dat andere fabrikanten dus Linux standaard meeleveren (ipv windows) als de Instant On aanslaat.

Is er nog informatie over hoe lang de accu meegaat in de Instant on Mode?

[Reactie gewijzigd door C.Hariri op 5 januari 2012 13:21]

Zou je kunnen denken aan twee OS die tegelijk opgestart worden, waarvan Android de OS zal zijn die standaard voorgeschoteld wordt. Hierop kan je alle simpele taken doen.
Dan kan je switchen naar, bijvoorbeeld Windows, zodat je met je laptop kan gamen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee