Lenovo wil dit jaar tenminste 36 systemen officiële Linux-ondersteuning geven

Lenovo wil de officiële ondersteuning voor Linux als besturingssysteem uitbreiden naar tenminste 36 platforms. Verschillende systemen in de L-series, E-series en Z-series van Lenovo krijgen officiële Linux-ondersteuning.

Tijdens een presentatie op een Debian-conferentie heeft Lenovo zijn plannen bekendgemaakt voor het ondersteunen van Linux op zijn computers, meldt Phoronix. De fabrikant wil nog voor het einde van dit jaar in totaal meer dan 36 van zijn systemen voorzien van officiële Linux-ondersteuning. Ook moeten er meer laptops beschikbaar komen waarop Linux van te voren wordt geïnstalleerd.

Volgens de technical lead van Lenovo, Mark Pearson, is het de bedoeling dat Linux beter ondersteund gaat worden naast Windows. Pearson maakt bekend dat er nieuwe laptops uit de Z-series en E-series worden ondersteund. Ook is een aantal L-series-laptops met een AMD-chip toegevoegd aan de lijst.

Het gaat om laptops met een AMD Rembrandt of AMD Barcelo. Ook is de ondersteuning voor Intel Alder Lake-chips uitgebreid. Tijdens de presentatie deelde Pearson een volledige lijst met laptops en desktopsystemen die Linux-ondersteuning krijgen. De volledige presentatie kan worden teruggezien op de website van DebConf22.

Bron: Presentatie Lenovo DebConf22

Door Robert Zomers

Redacteur

01-08-2022 • 09:38

210

Submitter: TheVivaldi

Reacties (210)

210
210
102
6
0
79
Wijzig sortering
Ik zou dit soort berichten wel met een flinke korrel zout nemen.

Allereerst: er zijn maar een paar drivers (bijv: ACPI) die door Lenovo gemaakt worden. Voor de rest ben je afhankelijk van closed-source drivers van derde partijen (bijv: nVidia driver, en binary blobs voor de WiFi/BlueTooth, etc.). En de drivers die Lenovo levert zijn doorgaans van slechte kwaliteit.

Ik heb een Lenovo laptop met 'officiele' Linux support en de ervaring is ronduit slecht. Veel problemen met stand-by, batterij status, hoog energieverbruik, thermal profiles, hotplugging. Thunderbolt is een hit-and-mis (toegegeven: dat is ook zo onder Windows) en de dual-GPU setup in mijn X1E is onbetrouwbaar.

Onder Lenovo fans is een soort van nostalgie, want de T4xx series (een 20 jaar(!) oude laptop) werkte zo goed met Linux. Maar probeer een moderne Lenovo laptop onder Linux en je zult zien dat er een hoop unfinished business is.
Hoe komen ze daar mee weg? Je kunt toch niet beweren dat je linux /een distro ondersteuning hebt en dat de vingerafdruklezer nog niet werkt of dat je geen monitor in je thunderbolt kunt pluggen? Etc.
Mijn gok is dat de gemiddelde Linux gebruiker wat toleranter is voor dit soort zaken, na 20 jaar Linux gebruiker te zijn geweest ga ik er een soort van uit dat het allemaal net niet helemaal correct werkt.

Dus het 'werkt' allemaal wel, alleen lang niet altijd goed. Bijvoorbeeld: een extern scherm via Thunderbolt werkt bij mij, maar na stand-by, of een hotplug word deze soms niet meer herkend. Een ander probleem wat ik ook regelmatig (maar niet altijd) heb, is dat een scherm via thunderbolt niet op stand-by gaat als ik mijn desktop vergrendel. Ik kan de batterij status van de laptop *meestal* uitlezen, maar met regelmaat geeft de ACPI driver status 'unknown' terug. etc.

De laptop is dus wel prima bruikbaar in dagelijks gebruikt, maar de kwaliteit van de drivers is slecht. Dus, vandaar dat ik spreek over 'unfinished business'.
Er zijn echt enorme verschillen tussen laptops onderling op dit gebied. Een Dell XPS 13 werkt echt probleemloos onder Ubuntu voor mij, inclusief Thunderbolt dual monitor hot plug, en ik reboot 'm minder vaak dan collega's die Windows draaien.
Wat ik heb geleerd is dat het niet verschilt per laptop maar per platform. Een kennis en ik hebben beide een HP omen (zelfde model en jaar) maar omdat ik voor AMD heb gekozen en hij voor Intel zijn het eigenlijk 2 compleet verschillende platformen.

Geen idee hoe AMD het nu doet maar in het verleden was intel wel heer en meester op het Linux vlak
Moderne AMD CPU's en GPU's zijn ondersteund in de Linux kernels.
Ik heb er 0 problemen mee.

Ja toen ik mijn huidige GPU kocht op ongeveer launch-day was mijn kernel te oud :X
Het was al ondersteund in de nieuwste stable, maar die zat nog niet in mijn distro.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 22 juli 2024 23:17]

Dat lukte zelfs niet met mijn Intel nuc onder windows: regelmatig na een suspens dat maar 2 van de drie monitoren beeld gaven. Drivers of hardware of een samenspel hiervan. Draai inmiddels weer Linux op mijn desktop met een normale gpu (ik vermoed dat displayport mst het probleem was) en alles is goed. Anekdotisch, geef ik toe maar hardware en drivers zijn zo complex geworden dat het meer geluk dan wijsheid begint te worden of een bepaalde combinatie goed draait.
Ik zal je niet tegen spreken als je zegt 20 jaar Linux te hebben gebruikt.. Ik heb nog wel iets langer Linux gebruikt, vroeger eigen kernels compilen en dan dus ook onderhouden, vage patches overal vandaan toveren.. Tegenwoordig heb ik eigenlijk nooit ergens problemen meer mee. Ik moet wel zeggen dat ik van tevoren wel even de support check, en ik ben geen gamer wat helpt omdat ik niet super fancy graphics nodig heb. Het laptopje waarop ik dit nu typ is een Lenovo laptop zonder officiële linux support, maar met een Intel CPU + IGP. Volgens lspci heb ik precies 1 pci device dat niet van Intel is.
Exact alle problemen die je noemt heb ik met de Macbook van mijn werk. Daarnaast loopt de accu soms leeg als ik hem dichtklap (dus geen standby), laat audio over de speakers lopen als de koptelefoon disconnect, na standby doet meestal mijn monitor het niet meer, totdat ik de monitor uit/aan zet of de kabel erin/eruit doe, voordat de monitor het weer doet na standby duurt iets van 30-60 seconden, ben er aan gewend maar vooral irritant als ik snel even iets wil doen of wil laten zien. Is een Macbook 'pro' uit 2019.
Ik had met mijn Lenovo ThinkPad L380 Yoga uit 2018 anders geen enkel probleem met Linux, en nog steeds niet. En mijn vader met zijn ThinkPad L380 (niet-Yoga) ook niet. Ik mag toch aannemen dat 2018 modern genoeg is?
Ligt minder aan moderniteit en meer aan de vraag of de leverancier vd componenten moeite heeft gedaan voor Linux drivers (of het volgen van een universele standaard zoals usb muizen)
Ik geloof je direct. Maar m'n nieuwe ThinkPad E15 Gen 3 werkt top met Ubuntu (webcam, audio, hibernate, suspend, accu). Scheelt wel dat deze enkel een integrated GPU heeft. Dus iig niet elke moderne Lenovo laptop werkt matig op Linux :).
Als ze slim zijn gaan ze gewoon hun Chromebook hardware platform hergebruiken voor de Linux compatible laptops en maken ze shims voor de Chromebook drivers. Net als GalliumOS. Is veel realistischer dan zelf te proberen hardware drivers up to date te houden.
Meeste onderdelen die je noemt, werken prima met hier en daar een bug na.
Denk wel dat ze niet yolo een product ontwikkelen, en achteraf bedenken er Linux erop te zetten.
Dat kost klauwen vol geld als ze iets leveren met een OS waar het niet op werkt.
Dat geld voor elke mee-gebundelde OS overigens.

Ze zullen wel goed gekeken hebben welke chips erin verwerken, die goede (opensource?) drivers beschikbaar hebben.

Ik kan zelf voorstellen dat ze bij het afnemen van een bepaalde chip ook goede ondersteuning krijgen dat het ook goed gaat werken onder Linux.

Kwa ondersteuning is een andere verhaal.
Support zullen niet (gauw) gecertificeerde mensen aannemen wegens geld.
Ik denk dat dit de grootste bottleneck zou kunnen zijn, als Linux wat mee geleverd word, troep is.
Anoniem: 1028301 @LeonM1 augustus 2022 21:51
Als een systeem standaard met Windows geleverd wordt, of geoptimaliseerd is voor Windows, kun je Linux het toch niet kwalijk nemen dat er dingen niet werken zoals je dat met Windows zou verwachten.
In mijn ervaringen met verschillende systemen is dat er weinig te wensen is.
Definieer modern?

Heb hier een 6 jaar oude laptop, Lenovo Yoga en alle hardware (audio, video, netwerk, multi-vinger trackpad, de kaartlezer, Bluetooth, webcam, microfoon, touch screen, enz) werkte meteen. Niet 1 keer in de terminal hoeven te duiken om iets te in te stellen.

Heb hier ook een nog geen 1 jaar oude laptop met 11e generatie Intel CPU Lenove Ideapad. Hier in Paraguay betaal je schrikbarend veel voor laptops met 12e generatie CPU, als je deze al aan kan komen in de reguliere markt. Terug naar het punt: Alles werkt ook op deze laptop, op 1 ding na. De knoppen om schermhelderheid in te stellen doen het niet. Getest met Pop!_OS (22.04) en Linux Mint (Cinnamon 21).

Dezelfde distro's ook geboot vanaf pendrive op een Dell 3410, welke zeker net zo oud is als mijn Lenovo Yoga. Dat was een veel minder prettige ervaring en een heleboel hardware werkte niet of niet naar verwachting.

De goede ervaringen van Linux op mijn Yoga, hadden de doorslag bij de aanschaf van de Ideapad. Had met spoed een nieuwe computer nodig. De Ideapad was goedkoper en daadwerkelijk verkrijgbaar hier, in tegenstelling tot de desktop onderdelen waar ik normaal gesproken mijn computers mee opbouw. En de laptop had ook een US toetsenbord ipv. de gangbare Spaanse of Portugeze toetsenborden. Laptop dus in aller haast aangekocht.

Kwam er thuis achter dat er Windows 11 S op was voorgeinstalleerd. Heb jaren een Windows 8 installatie gebruikt en dat beviel me uitstekend. Dit meld ik alleen maaar om aan te geven dat een afwijkende gebruiksomgeving geen probleem voor me is. De artificiele limieten in WIndows 11, daar had ik al heel gauw een bloedhekel aan. Het was niet makkelijker en had meer kliks nodig om hetzelfde doel voor elkaar te krijgen.

Werd al heel gauw een Windows 11 hater en gebruikte liever mijn Yoga met Pop!_OS (20.04) als daily driver dan Windows 11. Nu ben ik in de laatste maand van de garantie periode aanbeland en wanneer deze over is, dan twijfel ik tussen Pop!_OS en Linux Mint. En omdat mijn tests aangaven dat dit geen probleem is, ga ik WIndows 11 gedag zeggen. Ben sinds Windows 3.11 al bezig om mijn geld te verdienen met Windows systemen. De uitstekende Linux Desktop ervaringen met de Lenovo laptops in mijn bezit zijn de nagel in de doodskist voor Windows 11.
Perfect.
Manjaro Gnome biedt mijn ouders en mij een veel makkelijkere, minder irritante computer ervaring. Stuk prettiger.

Wanneer een computer of laptop nodig is wordt dat gezien als necessary evil.

Manjaro maakt dat zo makkelijk mogelijk, zonder dat je gestoord wordt door bijzaken die niet bijdragen aan de taak die je probeert af te ronden. Alleen al Windows Update kan je beschikbare tijd echt verzieken. Updates worden zoveel maal sneller geïnstalleerd op Linux, helemaal op Manjaro (sneller dan Ubuntu) heb je vrijwel geen last van. Heerlijk.
Plus Manjaro update gelijk alles in 1x, net zoals je Play Store bij Google of App Store bij iOS dat doet: OS updates, Security updates, drivers/firmware, applicaties.
Zonder gekloot en zonder handmatig repositories toevoegen zoals bij Ubuntu.

Op mij HP Spectre x360 14 werkt verder alles out-of-the-box zonder ook maar na te denken over drivers!

Verder gewoon focus en performance voor je taak. Foto's cullen en selecteren, wat shit online uitzoeken, administratie, CV bijwerken, een komende reis uitzoeken. Gewoon stuk minder "last" van het OS tijdens deze taken.

En erg gebruiksvriendelijk en indien gewenst helemaal naar wens aan te passen, zoals ik hier heb gedaan, zo is elk systeem dat ik installeer direct weer geconfigureerd en gepersonaliseerd, zonder dat ik dat ik nog hoef te klooien. Geen systeem backup meer nodig:
https://github.com/zilexa/manjaro-gnome-post-install
is dit een verkapte "BTW i use Arch!" ;-)

Maar in alle serieusheid, ik heb JUIST voor een Lenovo laptop gekozen toen ik besloot van Apple af te stappen. De hardware zit goed en degelijk in elkaar, ziet er goed uit, en werkt inderdaad vlekkeloos met Manjaro ;-)
Hey! i use Arch!

Maar inderdaad een Lenovo laptop + manjaro = perfect.
Mis mijn Appeltje geen moment als ik eerlijk ben.
Arch is prima voor een domme eind gebruiker die weigert even de moeite te nemen om Linux from Scratch te gebruiken :D
de niet hobbyist*

LFS is voor niemand interessant behalve zij die dit per se willen gebruiken of een specifieke use case hebben. Voor de rest van de planeet is een distro met voorgebakken gui en installer veel beter.

De overgrote meerderheid wordt van één OS installeren al zenuwachtig, laat staan Linux.
Dat kun je ook over Arch zeggen. Ik probeerde gewoon een grapje te maken.
my bad, waarom geen void? :)

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 23:17]

Toch een van de fijnere Linux ervaringen.

Arch had bij mij toch af en toe kuren met booten
Waarom niet TempleOS? :+

[Reactie gewijzigd door borbit op 22 juli 2024 23:17]

Hannah Montana Linux is dan toch echt fijner
Haha nee, maar wel stukje reclame voor Manjaro als prima dagelijkse laptop OS voor het gros van de mensen :)
Ik moet zeggen dat Pop OS dat eigenlijk gewoon beter doet.

Het is nog steeds retesnel en heeft naar mijn ervaring veel betere automatische hardware detectie dan manjaro. Met name printen, netwerkschijven en bluetooth werkt op Pop OS een heel stuk vloeiender.

Manjaro is erg gebruiksvriendelijk, maar soms moet je iets hebben wat niet out of the box werkt, en manjaro/arch tutorials komen een heel stuk sneller neer op “ja edit even dit config bestandje met vim en vul daar <insert linux magie die voor ons allemaal heel normaal is> en restart daarna even de daemon.”
Dan ben je 99% van de mensen kwijt

Pop OS is iets beter in de terminal omzeilen dan Manjaro is. En dat is maar goed ook, de terminal is voor bijna iedereen heel erg eng en dat gaat nooit veranderen. Alles heeft tegenwoordig een wizard en steeds meer OS’en gaan naar een grafische appstore met algoritmes die de juiste programmas in je recommended zetten zodat iedereen het snapt.

Linux distributies hebben het centrale updaten al heel goed door, nu alleen de helpende hand nog

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 23:17]

Laatste keer dat ik checkte maakt Pop! OS geen gebruik van BTRFS en configureert het BTRFS dus ook niet voor je.
Juist voor simpele thuisgebruikers vind ik btrfs filesystem echt ideaal, met instant snapshots en rollbacks als er iets mis is.

Manjaro regelt dat alles voor je out-of-the-box. Voor een update wordt er automatisch een snapshot gemaakt etc. en tijdens boot kan je kiezen om "terug in de tijd" te gaan.

Dat gemak was voor mij reden om Pop! OS (nog) niet te overwegen.
Btrfs is officieel nog niet stable. Overweeg ik sowieso niet voor andere gebruikers dan mij zelf. De rest kan lekker ext4 gebruiken wat mij betreft.

Kan de gok eens wagen binnenkort. De laptop van mijn grootouders is buiten officiele support momenteel
Hoe kom je daarbij?
https://btrfs.wiki.kernel.org/index.php/Status

Het is een geavanceerd filesystem met een hoop optionele features. Niet al die optionele features zijn helemaal af, maar die zijn ook echt dat: optioneel. Verder is het juist retestabiel en wordt het voor een hoop mission critical zaken gebruikt door grote corporates, inclusief zij die het actief ontwikkelen. Het wordt dan ook allang als stable beschouwd.

Ik gebruik het al 4 jaar met veel plezier, in 5 verschillende huishoudens en inmiddels wel 11 PCs/laptops/homeservers.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 22 juli 2024 23:17]

ah my bad. Op de vraag hoe ik erbij kom, arch wiki volgensmij
Anoniem: 613510 @Aherin1 augustus 2022 16:17
Install Gentoo :+
Ik wil al jaren Manjaro/Arch proberen. Maar ik heb een verzekering voor mijn bedrijf. En daar staat dus letterlijk in dat TPM verplicht moet aanstaan. En ik gebruik linux .... Dat is dus een heel gedoe. Dat is dus bij veel bedrijven zo. Verzekeraars hebben weinig kaas gegeten van IT in elk geval. Nuja ik heb dus zo een verzekering nodig. Dit is dus voor mij een struikelblok. Heb ik geen tijd voor om mij met 2-3 volle pagina's bezig te houden en te hopen dat dit dan werkt. Daarom gebruik ik dus nog altijd gewoon Mint.

Nu bij Ubuntu moet je alleen repositories toevoegen voor "externe" software. En eventueel voor distro upgrades. Bij vele ubuntu derivaten is dit automatisch.
Linux kan gewoon dealen met TPM hoor al heel lang ook. En ook met Secure Boot (en drive encryption en alle andere dingen die je zou kunnen willen).
Ja maar sommige distributies moet je echt een hele hoop doen voor dat je dit werkende krijgt. Daar heb ik dus echt geen tijd voor. Er is 1 ding dat je niet kunt kopen met geld en dat is tijd. Je kan iemand anders betalen om dingen voor jou te doen en mogelijk tijd winnen, maar daarom is het niet altijd goed gedaan.
Maar goed als je die security nodig hebt dan heb je vrij weinig keus toch? En er is zeker meerwaarde voor al die features hoe boos mensen er ook over waren...
Daarom neem ik dus Mint, want dat kan gewoon mee met de installatie en hoef je zelf niet liggen klooien. En ik snap best dat dit voor wintendo is, dus de kans dat dit ooit bij Arch (of manjaro) standaard mee in de installer zal zitten is klein. Dit is de pagina https://wiki.archlinux.or...are_Interface/Secure_Boot

Ok valt allemaal wel mee, maar er is altijd risico op fouten etc. Voor zoiets heb ik gewoon geen tijd. Ik heb vroeger ook bijvoorbeeld wel eens gentoo geïnstalleerd, zat mijn pc 1 dag te compilen ofzo. Allemaal leuk, maar als je gewend bent ... stick insteken, 5 a 10 minuten later ben ik vscode & gitkraken aan het installeren.
Ik heb geen idee hoe dat zit, TPM. Maar is dual boot dan geen optie?

Sowieso als je zegt "proberen" is het een fluitje van een cent natuurlijk. Gewoon de USB stick erin en klaar.
Ja zo simpel is het niet, als ik een nieuwe pc in elkaar steek dan wil ik binnen de 2u terug up and running zijn. Oude pc blijft staan zodat ik snel source kan overzetten et voila terug verder kan. EN ik heb al zo weinig tijd, dat ik hier geen uren kan mee liggen klooien om het zo te zeggen
Ik bedoel dat je elke Linux distributie vrijwel volledig werkend kan proberen door simpelweg de boot stick te maken met de betreffende distributie erop, in je werklaptop steken en opstarten. Je installeert dan niks.
Je gaf aan dat je Manjaro wil proberen. Zo doe je dat.

Rebooten, stick eruit en voila je zit weer in Windows en er is niks verandert.
TPM ga je niet testen met een stick. En ik heb niks met Windows ik draai al sinds 2000 hoofdzakelijk linux als daily driver. Window draai ik alleen om af en toe eens een test te doen of een game te spelen zoals COD.
Ik quote je maar even, want ik reageer nog altijd op je eerste reactie, waarbij je als eerste zegt:
Ik wil al jaren Manjaro/Arch proberen.
En dat kan dus echt prima, nu direct. Geen obstakels.

Je hebt niet gezegd dat je Manjaro+TPM wil proberen, maar dat TPM juist een obstakel voor je is om Manjaro te proberen. Om Manjaro te proberen is het feitelijk geen obstakel.

Om Manjaro te installeren met TPM aan kan ik me voorstellen dat je beetje moet klooien ja. Maar een nieuw OS installeren puur omdat je het wil proberen is volgens mij sowieso de verkeerde insteek. Nogal zonde om je laptop zo ingrijpend te wijzigen puur voor het uitproberen en jezelf wegwijs te maken in een nieuw OS. Daarvoor is juist de live USB bedoeld.
TPM aan doet helemaal niets, de software moet er letterlijk om vragen voordat dat ding wat doet. Secure Boot is waar wat voor gedaan moet worden voordat je kunt booten.
Bij mij is dus "proberen" totaal wat anders dan een USB stick insteken. Ik bedoel dus ook meteen gebruiken als os om te werken/daily driver voor x aantal tijd. Pas dan kan je een evaluatie maken. Een usb stick is gewoon leuk om te zien werkt alles qua hardware. Software moet ik niet van wakker liggen, dat krijg ik wel aan de praat. Maar ik wil ook zien op langere termijn, hoe zijn updates, maken ze iets kapot etc. Dat kan je dus alleen door langere periode te "proberen" en zo een dingen zie je dus niet met een USB stick.
Ik heb gewoon geen tijd om mij met eventuele problemen bezig te houden. Dit is mijn "werkpaard" en dat is nou het probleem. Ik kan mij dus geen uren bezig houden met een probleem op te lossen door een update. Niet dat die er zijn, maar het kan altijd. En dan nog extra tijd voor installatie etc.
TPM kan toch gewoon in de BIOS aan blijven staan? Bedoel je misschien dat sommige distro's niet met Secure Boot overweg kunnen en dat die aan moet staan? In dat geval ben je denk ik sowieso inderdaad het minste tijd kwijt met Ubuntu of Mint.

Sowieso probeer ik alleen een nieuw OS of desktop environment als ik tijd heb, of dat nu MacOS, een nieuwe Windows of een andere Linuxvariant is, omdat iets dat erg afwijkt potentieel veel tijd kan kosten.
Ook een fantastische Manjaro ervaring hier.
Manjaro is de enige distro die op mijn Asus TUF laptop zonder problemen draait.
Ik heb vroeger jaren Kubuntu gebruikt op een Samsung laptop, maar Asus gebruikt blijkbaar nogal wat exotische componenten die weinig ondersteund worden.
VMware of Virtualbox draait er trouwens ook niet op, die crashen om de haverklap, ook onder Windows.

Voor mij geen Asus meer, Lenovo lijkt me wel een interessante keuze te worden voor mijn volgende laptop.
met nieuwe Lenovo AMD laptops had ik de laatste paar jaar ook slechte ervaringen. Duurde echt 2 jaar voordat alles normaal werkte. Met mn HP Intel heb ik daar gelukkig niet dezelfde ervaring mee.
Wellicht appels en peren (niet Lenovo versus HP maar Intel versus AMD), want AMD Linux ondersteuning voor consumenten producten was slecht, maar is laatste 12 maanden steeds beter geworden. Zo is AMD nu al ondersteuning voor de komende 7000 chips aan het toevoegen terwijl die nog niet uit zijn.

Dat was voor de Ryzen 4000u wel anders.. die waren allang uit maar werden slecht ondersteund. Niet alle C levels, waardoor verbruik hoog bleef en je accu snel leeg liep.
Anoniem: 1028301 @Jazco2nd1 augustus 2022 13:35
AL jaren gebruik ik Ubuntu, nooit heb ik iets handmatig moeten toevoegen uit repositories.
Kan dit aan de gebruikte versie(s) liggen?
Het komt soms voor als je bleeding edge spul wilt hebben.
Bijvoorbeeld de nieuwste staging wine ipv de stable versie.
Op mij HP Spectre x360 14 werkt verder alles out-of-the-box zonder ook maar na te denken over drivers!
Ook de B&O audio zonder modprobe info te zetten?
B&O is een merk. Dus ik weet niet wat je precies bedoelt?
Audio werkt, input, output en klinkt verassend goed!
B&O heeft aanpassingen gemaakt aan de speakers/subwoofer op de Realtek chipset, hiervoor is meestal een patch nodig...
Bedoel je niet gewoon dat er B&O op de verpakking staat voor marketing doeleinden? En dat B&O hooguit in de hardware de equalizer heeft lopen tweaken?

Ik denk niet dat er wat mist.. maar hoor graag hoe ik dat kan testen.
Wat houdt "officiële Linux-ondersteuning" in? Bijna elke computer die windows draait kan toch ook Linux draaien? Is deze ondersteuning iets speciaals of enkel een icoontje op de doos?
wat denk je van hardware die niet werkt door closed drivers
Het is niet zo zo dat hardware niet werkt vanwege closed source drivers, zolang er maar drivers beschikbaar zijn voor Linux. Zie moderne Nvidia videokaarten. Dat werkt goed tot redelijk, naargelang je eisen en wensen.

De meest duurzame oplossing bestaat uiteraard volledig uit open source drivers. Zie bijvoorbeeld de driver voor Intel IGP's. Kleinere partijen (voor bijvoorbeeld vingerafdruklezers, zoals @asing noemt) en closed source Linux drivers gaan eigenlijk nooit goed samen, omdat ze de ondersteuning voor nieuwe kernel versies niet bij kunnen houden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 23:17]

Nvidia dat goed werkt op linux, wat een giller!

Nvidia optimus laptops booten op de gemiddelde distro nieteens zonder hacky fixes van de gebruiker

Per definitie is het wel zo dat hardware niet werkt vanwege closed source drivers. Dan moet je namelijk gaan reverse engineeren om het aan de praat te krijgen en dat is, aan de hand van de populariteit van de hardware een lange termijn plan

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 23:17]

Vroeger had Nvidia net de beste grafische drivers op Linux. Geen idee hoe het vandaag zit. Optimus is daarbij een grote uitzondering gebleken al werkte dat ook op Windows niet altijd even vlekkeloos.
Tegenwoordig is AMD vele malen beter.
Mede omdat het officiële open source drivers zijn.
En niet te vergeten in de Kernel zijn ingebakken

[Reactie gewijzigd door youri_ajax op 22 juli 2024 23:17]

nvidia doet het zelfs zo goed dat dit filmpe van Torvaldis uitkwam: https://www.youtube.com/watch?v=i2lhwb_OckQ waarin hij nvidia toesprak over de kwaliteit van de drivers.
Wat een goede driver is, is een kwestie van smaak. Een criterium is installatiegemak en dat het in één keer werkt, en daarop is Nvidia voorbijgestreeft door AMD, doordat AMD de basisdriver in de kernel heeft zitten en die basisdriver bovendien redelijk onafhankelijk is van de userspacedriver. De basisdriver is compatibel met propriëtaire en openbron OpenGL- en Vulkan-implementaties in meerdere versies, de meeste Linuxdistributies gebruiken Mesa en het maakt niet uit welke versie is, het werkt gewoon. Het is zelfs zo dat vaak als er een nieuwe GPU uitkomt, enkel ondersteuning in de kerneldriver nodig is, Mesa moet alleen de architectuur kennen (GCN4, RDNA1, RDNA2 e.d.). De kans dat een nieuwe GPU op een wat oudere distributie werkt zonder veel handmatig te upgraden is dan ook groot.

Bij Nvidia zijn kernel- en userspacedriver hard aan elkaar gekoppeld en heb je altijd de ellende dat als er een nieuwe kernel uitkomt, Nvidia zijn driver moet updaten. Nog even los van het feit, dat zelfs als het kwa kernelversie e.d. goed is, je de driver nog altijd expliciet moet downloaden, en moet opletten dat Noveau niet geladen wordt.

Op zich is er niet zoveel veranderd aan de Nvidia-driver; ik denk dat hij nog steeds heel stabiel werkt en net als in het verleden goede prestaties neerzet. In het verleden was de AMD-driver trager dan de Windows-driver, maar dat is al lang niet meer zo.

Tegenwoordig is de AMD-driver dus zowel snel, als dat het gemak om hem aan de praat te krijgen dusdanig veel hoger ligt, dat Nvidia werk te doen heeft, ik zou in de huidige stand van zaken geen Linuxgebruiker aanraden om een Nvidia-GPU te kopen.
Dat was vroeger. Tegenwoordig is nvidia op linux gigantische hoofdpijn. Je moet open source drivers na installatie gelijk disablen zodat je de desktop kunt halen en dan gelijk closed source installeren. Dan gaat het “werken” maar niet goed. Power usage blijft hilarisch slecht dus je kunt ze beter disablen gelijk en alleen aanzetten als je een lader aansluit en dan moet je rebooten.
Automatisch wisselen tussen igpu en dgpu werkt voor geen meter en veel window compositors zijn heel erg buggy op nvidia hardware

Tenzij een distro expliciet nvidia compatibility adverteerd, kom je in dat vagevuur

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 23:17]

Nvidia dat goed werkt op linux, wat een giller!
Ik schreef:
Dat werkt goed tot redelijk, naargelang je eisen en wensen.
Nvidia optimus laptops booten op de gemiddelde distro nieteens zonder hacky fixes van de gebruiker
Moderne Optimus is niet meer de Optimus van vroeger. Zelf heb ik een notebook onder Linux met Intel IGP en een GTX 1650. Gaat prima. Je hebt uiteraard wel de standaard Nvidia nukken (min of meer gebonden aan X.org, uit- en inloggen bij het schakelen tussen hybrid en dedicated GPU modes, etc.). Hybride mode werkt goed, waarmee je per applicatie kan bepalen op welke GPU die moet draaien. Bij het gebruik van meerdere monitoren werkt dedicated GPU mode beter, want alle outputs naast het interne scherm zitten aangesloten op de Nvidia GPU. Overschakelen is geen ramp. Op een plek waar ik meerdere monitoren gebruik is altijd wel een stroomaansluiting beschikbaar, dus voor de accuduur is het een non-issue.

Voor mij werkt het zo al twee jaar goed. Het kan absoluut beter, maar functioneel gezien werkt het.
Per definitie is het wel zo dat hardware niet werkt vanwege closed source drivers.
Als Linux closed source drivers beschikbaar zijn, dan kan hardware prima wel werken onder Linux zonder open source drivers. Zoals genoemd is Nvidia daarvoor het voorbeeld. Uiteraard zou volledig open source beter zijn, maar die keuze is er vaak niet (in ieder geval niet voor mij).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 23:17]

Ik heb hier een optimus laptop die prima werkt met Ubuntu LTS 22 bij installatie incl secure boot, AMD GPU en Nvidia GPU.

Bij LTS 20 had ik problemen met de AMD GPU omdat de chipset niet ondersteund werd in de kernel, Nvidia en CUDA werkte out of the box.

Schakelen gaat prima, handmatig en automatisch, beter dan in Windows waar ik een poll app moet installeren om te voorkomen dat automatisch geschakeld wordt naar de AMD GPU.

Ongeveer elke chip heeft tegenwoordig een binary blob firmware, Nvidia is gewoon een *ss naar de OSS community.
Mijn ervaring (en die van vele anderen) is dat NVIDIA een grote verschrikking is op Linux. De grafische performance op X11 is om te janken, vergeleken met een Intel iGPU of AMD dGPU, en dan heb ik het nog niet eens over Wayland gehad...

Alleen om deze reden ben ik op mijn desktop nog geforceerd om momenteel Windows te draaien, want Arch ziet er voor geen meter uit en werkt alles behalve top met Nvidia als enige gpu.
Dat vele andere blijven mensen maar roepen maar ik deel die ervaring niet. Draai al ruim 9 maanden probleemloos met Nvidia drivers (6 maanden pop Os en 3 maanden Manjaro) .Performance is prima en ook qua games draait er heel veel. Ik kan nou flauw zeggen en voor vele anderen draait het ook probleemloos maar eigenlijk zeggen al deze N=1 uitspraken weinig zonder verdere info. Zijn er geen problemen te verwachten? Zeker wel. Twee voorbeelden: Wayland ondersteuning is nog niet op het niveau van X11 (stabiliteit) en het probleemloos draaien met twee monitoren met verschillende refresh rates is vaak niet werkende te krijgen. Ik heb die problemen dus niet want maar 1 monitor en ik werk via x11.
Goed om te horen dat het bij jou wel naar jouw eigen standaard goed draait. Echter draai ik meerdere monitoren, waarvan een met G-Sync en 100Hz refresh rate. Als ik de grafische prestaties vergelijk met mijn laptop, die minder snel is dan mijn desktop maar dan wel met een intel iGPU, is de Wayland ervaring op mijn laptop zoveel beter dan de X11 ervaring op mijn PC. Mijn laptop heeft dan ook een 144Hz refresh rate en trouwens ook nog een NVIDIA kaart die ik alleen gebruik voor VM passthrough, of als ik games speel op Arch. Voor games werkt het trouwens wel perfect, maar ik kan het onmiddelijk zien als ik op X11 draai met mijn NVIDIA kaart in mijn laptop in plaats van de iGPU op Wayland.

Ik denk dat de 'verwarring' hier ook vooral is omdat sommige Tweakers, waaronder ikzelf, de gebreken zien met een NVIDIA kaart op Linux (letterlijk) en waar anderen daar dan wellicht weer minder last van hebben. Zelfde geldt dat sommige mensen het verschil tussen een 120hz telefoon en een 60hz telefoon niet actief kunnen waarnemen, wellicht beetje hetzelfde verhaal hier.

Overigens draai ik de laatste NVIDIA drivers (closed source, want de prestaties van Nouveau zijn natuurlijk niet best) in combinatie met SDDM en KDE Plasma. Heb NVIDIA DRM aanstaan en alle andere settings om het wat beter te maken, maar is nog steeds niet zoals in Windows qua smoothness als ik vensters versleep of wat dan ook. Op mijn laptop met iGPU is dat wel zo, sterker nog dat draait velen malen beter dan Windows naar mijn mening, vandaar dat ik in mijn situatie kan zeggen dat NVIDIA nog steeds gewoon weg slecht is op Linux. Ik hoop dat daar in de toekomst verandering in komt, maar zoals het er nu naar uit ziet wordt mijn volgende dGPU van AMD.
Nou de suggestie dat iemand het wel niet zal zien en dat "jouw eigen standaard" noemen vind ik een beetje uit de hoogte. Ter info ik draai met een RTX 3080, laatste versie Nvidia proprietary drivers, G-sync aan, 165hz monitor, Gnome en X11. Daarbij heb ik sinds kort een telefoon met een 120hz scherm en het verschil met 60 is overduidelijk dus zelf ga ik er vanuit dat het met mijn waarneming nog goed is gesteld.
Zoals al gezegd ik heb geen rare dingen tijdens normale applicaties (video bewerking en bijvoorbeeld blender) en met games die goed werken is geen of nauwelijks verschil te zien met dezelfde game draaiende op een Lenovo legion met RTX 3060 en een 144hz scherm onder Windows (mijn on the go gaming laptop). Dus ik denk zelf eerder aan een combi van hardware/drivers en use case dan aan het persoonlijke beoordelingsvermogen. ;)
Het verschil zal dan naar alle waarschijnlijkheid in de hardware zitten, ik probeerde niet uit de hoogte te komen excuses als dat zo over kwam. Was vooral gewoon verbijsterd dat er daadwerkelijk mensen zijn die enthousiast zijn over NVIDIA op Linux. Ik heb zelf een GTX 1070 in mijn PC zitten (Pascal series) en een RTX 2060 in mijn laptop. Kan dan ook niet mijn ervaringen delen met de RTX 30xx series, maar ik geloof het onmiddelijk van je dat het daar beter mee is. Welke desktop environment gebruik je? Heb zelf ook wel eens GNOME geprobeerd, dat draait beter met NVIDIA maar ik vind het esthetisch gewoon niks. Bij mij zit het probleem hem vooral in dat KDE Plasma niet smooth is met NVIDIA, games en applicaties draaien verder prima.
No problem. Ik draai Manjaro stable met Gnome 42. Zonder het "hard" te kunnen maken heb ik inderdaad ook het idee dat mensen minder problemen ervaren met recente GPU's. Moet er ook bij zeggen dat ik dit systeem echt als daily driver gebruik en er dus nauwelijks mee experimenteer. Over KDE kan ik geen uitspraken doen omdat ik dat enkel heb getest op een oudere testlaptopje zonder dedicated gpu. Dat werkte overigens prima (geen games op getest uiteraard).
Ik denk dat je hier iets overdrijft. Ik heb al jaren Nvidia kaarten in gebruik, en Linux werkt er 'gewoon' mee. Het kan zijn dat bepaalde Distributies niet goed met de Nvidia kaarten werken.

Mijn laptop heeft een iGPU en Nvidia (Geforce GTX 850M), en draait zonder problemen zijn grafische geweld, alhoewel hij niet op kan tegen mijn desktop. Ik kan wisselen tussen de iGPU en Nvidia voor stroomverbruik, maar het is iets lastiger om te doen, niet echt gebruikersvriendelijk (als in, je moet uitloggen). En mijn desktop heeft een dedicated Nvidia GPU (GeForce RTX 2060 Rev. A), en alle 3D spellen die ik speel maken vol gebruik van zijn kracht.

Wat wel is, is dat Nvidia minder ondersteuning heeft voor uitgebreidere opties. Dus heb je een Nvidia en heb je een probleem, dan is het moeilijker om met een oplossing te komen. (Wayland en multi-monitor bijv.) .

Mijn advies: Als je een computer met Nvidia GPU hebt, kies dan een distro die daar fatsoenlijke ondersteuning voor heeft, en blijf bij de drivers die de distro je aanlevert. Ga niet experimenteren met Nvidia drivers bijv. direct van de Nvidia website.

Mijn PC hier is Linux Mint 20.3, en de Nvidia driver is 515.48.07 . Geselecteerd door via Stuurprogrammabeheer op de laatste Nvidia versie te klikken.
Ja uiteraard werkt het er mee, je kan er prima mee 'computen' maar zoals ik al eerder zei hierboven is de grafische performance in je desktop environment gewoonweg slecht. In principe kan je elke distro gewoon gebruiken voor NVIDIA, de een is niet per se beter dan de ander zolang je maar weet wat je aan het doen bent. Voor veel mensen is de 'automagically' manier wellicht de beste aanpak, ik kan mij voorstellen dat distro's zoals Mint, CentOS of Pop OS dan ook daar het makkelijkste in zijn. Maar met Arch is het zelfde resultaat net zo goed te bereiken.

Op mijn laptop gebruik ik optimus-manager om te switchen tussen iGPU, Hybrid of dGPU modus, dan moet even mijn display manager (SDDM) herstart worden en moet ik van Wayland naar X11 switchen. Het feit is gewoon dat Wayland superieur is qua beveiliging en prestaties aan X11, zolang het maar goed ondersteund wordt. Dus het feit dat je met NVIDIA eigenlijk nog geen Wayland kan draaien, omdat je anders trucjes moet gaan uithalen met XWayland e.d. waar het ook zeker niet beter van wordt, is al problematisch naar mijn mening.

Verder is het simpelweg verslepen van een venster in KDE Plasma met alleen NVIDIA op X11 al slecht, in vergelijking met mijn laptop op Intel met Wayland waar het echt super smooth is. Don't get me wrong, je kan prima NVIDIA gebruiken op Linux en ook gamen, wat ik zelf ook wel eens doe op Arch, en zelfs multi-monitor kan je allemaal instellen. Echter zou ik tot op heden niet zeggen dat NVIDIA 'goed' werkt op Linux.
Alleen om deze reden ben ik op mijn desktop nog geforceerd om momenteel Windows te draaien, want Arch ziet er voor geen meter uit en werkt alles behalve top met Nvidia als enige gpu.
Zelf heb ik Arch Linux draaien op een Optimus configuratie. Gaat perfect, ook als dedicated GPU mode wordt gebruikt. Werkt soepel, ziet er goed uit.
Ik moet toch anders oordelen. Mijn hoofd desktop heeft een 3080, en dat draait prima met Fedora en de RPMFusion akmod drivers. Ook op Wayland (al is dat pas sinds de 515.xx drivers echt werkbaar).

Secure boot staat ook aan, is ook geen probleem meer tegenwoordig. Ook mijn andere hardware werkt prima met Fedora en de nvidia kaarten die ik heb (een 1060 en mijn 3080)
Driver support, bijvoorbeeld :)
Dan moeten ze geen nVidea spul meer gaan verkopen ;)
Dat wat iedereen roept over drivers als eerste. Mijn vorige X1 Carbon had een vingerafdrukscanner die niet werkte onder Linux. De maker wilde geen Linux driver ontwikkelen en reverse engineering van de Windows driver was zo goed als onmogelijk. Om maar een voorbeeldje te noemen.

Daarnaast is het voor veel gebruikers nog steeds lastig om vanaf scratch Linux op een machine te zetten. Distro uitzoeken, USB stickje maken, booten van USB (hoi UEFI en SecureBoot!) en dan de installatieprocedure maken het gewoon iets lastiger voor de meeste mensen.

Door nu alle hardware te ondersteunen en Linux alvast voorgeïnstalleerd mee te geven maak je die drempel een heel stuk lager.
En zelfs als je alsnog besluit je eigen distributie te installeren is het een enorm voordeel, want de fabrikant eist dan van zijn eigen leveranciers officiële Linuxondersteuning, de kans dat je een driver moet gebruiken die gemaakt is op basis van reverse engineering of onvolledige documentatie is een stuk kleiner. Dikke kans dat na doorlopen van de installatieprocedure alles in één keer werkt. Bij niet officieel ondersteunde hardware is de kans een stuk groter dat je zelf nog naar drivers op zoek moet.
Het gaat nog een stapje verder. Iedere driver zit in de Kernel ingebakken. Dat wil zeggen, je kan iedere Linux distributie pakken die je wilt, mits deze recent genoeg is om de drivers te bevatten.
Er zit nog wel wat verschil wat er precies meegecompiled wordt per distributie maar verder sure.
Ik heb serieus met secureboot en uefi in 10+ jaar geen enkel probleem gehad. Moet wel zeggen, dat is met Fedora/RHEL. Dat werkt gewoon out of the box.
Ik krijg het er ook altijd wel op, maar af en toe moet je iets in het BIOS/UEFI wijzigen om van stickje te kunnen booten. Dat is een hindernis voor veel mensen.
Mua, mijn ervaring is dat je, net als met een BIOS systeem trouwens, even moet aangeven dat je van USB wil booten. Dat geld trouwens voor elk OS, een Windows install/recovery USB stick moet je dat ook bij doen, want (moderne) machines zijn meestal standaard geconfigureerd om te booten vanaf interne media (HDD/SSD), wat ook logisch is
Het belangrijkste zijn, imo, de firmware updates - het is voor hardware zonder linux-ondersteuning allemaal wel mogelijk met kunst-en-vlieg-werk usb boot drives, maar het kan voor de wel-ondersteunde systemen nu veel eenvoudiger met (bijvoorbeeld) de gnome software manager. Bovendien hoeft de gebruiker niet zelf voor ieder stukje hardware na te gaan of er dergelijke updates zijn, maar komen ze (net als bij windows?) nu vanzelf binnen met de reguliere software updates.
Dat is het LVFS project. Fabrikanten kunnen bij dat project firmware uploaden zodat het op linux gewoon op een uniforme manier toegepast kan worden.
Uhm, dat de fabrikant van de laptop garant staat voor werkende drivers? Ja linux draait op veel apparaten gewoon, maar het is nooit een garantie. Vingerafdrukscanners, webcams, speakers, bluetooth support, videokaarten, kunnen zomaar niet werken en dan kun je bij niemand aankloppen met je 1000 euro laptop, straks dus wel.

Nu kun je lekker fora browsen voor een oplossing ipv gewoon een ticket aan te maken.

Er zijn een hoop gevallen waarin “ja waarschijnlijk werkt het gewoon” bij lange na niet genoeg is.
Het moet werken en het moet na iedere update ook blijven werken tot de support periode over is en anders heb je recht op een fix

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 23:17]

Naast drivers heb je ook ondersteuning voor speciale toetsen, firmware tooling, battery tuning, etc, etc, etc.
Dat kan toch gewoon per onderdeel in de Linux-kernel gezet worden, zonder dat je daar specifieke apparaten voor moet ondersteunen?
Per chiptype ja.
Wat een OEM als Lenovo garandeert met Linux ondersteuning is dat die chipsets goed werken onder Linux. En ze pre-installeren Linux op die machines. Dat is het in principe.
Denk vooral dat het om driver/firmware support en onderhoudt gaat. Zie op https://fwupd.org/ alleen de Thinkpad serie terug komen. En vgm is LVFS een beetje de standaard aan het worden wat betreft vendor support.
Service-ondersteuning? Sommige fabrikanten doen moeilijk als je geen Windows op je pc hebt, omdat dat het enige is wat zij ondersteunen. Zelfs áls het een hardwarematig probleem blijkt te zijn, doen sommige fabrikanten nog steeds moeilijk. Met deze ondersteuning zou dat geen probleem meer moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 23:17]

Mooie zaak, maar de meeste thinkpads hadden dit al. Maar dit is toch voor een select publiek. Ik gebruik zelf al linux sinds 96-97 en is mijn daily driver. Windows is enkel voor af en toe eens een game te spelen zoals COD. Maar linux desktop is al ver gekomen, maar bij echte problemen is dit niet voor jan met de pet. En hoe je het draait of keert, een commandline daar huiveren velen bij. Nochthans niks zo gemakkelijk.
Anoniem: 454358 @cricque1 augustus 2022 09:51
als je al 25 jaar cli gebruikt is het wellicht makkelijk.
Maar 99% van de andere mensen vinden het niks, die gaan echt niet al die commandos onthouden. Dan moet je bij een probleem dus naar een linux forum, waar iedereen als eerste zegt, 'zoek het maar uit, die vraag is al eerder gesteld.' om dan ergens wat te vinden, wat je dan copy paste in een terminal moet invoeren met alle eventuele gevolgen van dien.

ik werk geregeld met een linux bak, maar zodra het wat lastiger word zou ik toch geen linux aanraden voor de gemiddelde gebruiker.
Apart. Mijn vader (75) is verre van een IT'er en klaagt werkelijk nooit over zijn computer met Kubuntu. Integendeel. Hij wíl niet eens windows meer omdat alles nu gewoon werkt zonder crashes, langdurige updates en tig reboots. Support hoef ik ook niet meer te verlenen. En de cli heeft hij geen idee van, het bestaan niet en ook hoe die te gebruiken. De Linux desktop is al jaren volwassen. Alleen om een of andere reden hebben velen dat nog steeds niet opgepikt.
Tot op een bepaald punt wel ja. Maar sommige software zal toch nog altijd manueel toe te voegen zijn, want dit zit bijvoorbeeld niet in de repositories, of er is geen snap etc. Ik zeg niet dat dit niet werkt. Dit werkt zelf heel goed, tot je buiten de lijntjes wilt kleuren. Je kan perfect linux gebruiken zonder commandline, maar wil je buiten de lijntjes kleuren of heb je een probleem. Dan is de commandline toch meestal de redding.
Anoniem: 1733082 @cricque1 augustus 2022 10:55
Als je Ubuntu gebruikt dan komt dat tegenwoordig zeer weinig voor. Zelfs printer fabrikanten hebben op z'n minst een losse installer voor de meeste zoniet alle modellen.

Alle mainstream software is of al voorgeïnstalleerd of met 1 druk op de knop te installeren vanuit de app store van je window manager. Alleen dat al maakt de grote window managers veel gebruikersvriendelijker dan windows waarvoor je nog steeds websites moet afstruinen op zoek naar een installer. En natuurlijk heeft ook windows al wat jaren een store maar die is verre van een succes.
Normaliter wel ja, maar voor mijn HP laser (zo eentje waar je zelf toner kan bijvullen) was het toch ook weer even wat zoeken. En dat is nou net het probleem. Mensen zijn gewend dat dit werk als je het insteekt. En dat is bij nieuwere hardware soms toch wel wat zoeken. Ik heb hier ook bijvoorbeeld razer muis met dock, razer keypad. Die kleuren was toch wat zoeken. Verlichting van mijn geheugen (g skill) in combinatie met mijn asus moederbord is toch ook weer prutsen. Dat zijn dus allemaal dingen waar velen het snel zullen opgeven.
Maar standaard dingen geen probleem. En HP printers printen gewoon meestal wel out of the box, andere merken trouwens ook. Maar het zijn de "speciallekes" die soms een probleem geven
Dat is helaas een kip-ei probleem welke niet te verhelpen is zonder het marktaandeel van Linux op de desktop te laten stijgen.
Wat dus nooit zal gebeuren als het minder makkelijk werkt dan Windows... Linux is toch al jaren de droom? De kinderschoenen zijn misschien een maatje gegroeid in de afgelopen 20 jaar maar dat is het dan toch echt wel.
De meeste Linux mensen geven compleet niks om het desktop aandeel. Het aandeel groeit elk jaar een klein beetje. In elke andere markt is Linux groot of domineert het.
Linux is Sommige distros zijn tegenwoordig vrij goed voor non technische gebruikers maar als het mis gaat of als je iets afwijkends wilt dan kan het toch nog een aardige world of pain worden. Dat de bijbehorende communities een veel meer technische insteek hebben helpt daarbij niet voor mensen die er niet zo in thuis zijn.

Dat Windows onstabiel is of dat updates lang duren wil ik tegenspreken. Het OS is retestabiel en updates duren echt niet langer dan een willekeurige apt upgrade o.i.d.

[Reactie gewijzigd door oef! op 22 juli 2024 23:17]

Anoniem: 1733082 @oef!1 augustus 2022 11:03
Dan heb jij een andere ervaring dan ik. Ik heb vaak genoeg tegen eeuwig durende updates aan zitten kijken. En dan moeten herstarten en dan krijg je weer dat eeuwig draaiende rondje voor je eindelijk weer eens in kunt loggen. En dan blijken er daarna opeens nog meer updates te zijn. Windows doet het graag vaak in 2 update cycles. Geen idee waarom. Minstens 1 reboot vereist, uiteraard..

Linux reboot ik eens in de 3 maanden. Dat systeem draait gewoon, inclusief updates. Het is veel minder onderhoudsgevoelig, vervuilt zichzelf na verloop van tijd niet met gigabytes aan oude bestanden en maakt mij mede hierdoor onderaan de streep veel productiever. Zelfs een upgrade naar een nieuwe OS versie duurt max 20 minuten, inclusief download en installatie. En dat in 1 vloeiend proces en een reboot die net zo snel gaat als elke andere.
Jij hebt dan toch gelukkig een andere ervaring dan ik, bij mij duren Windows updates toch regelmatig uren duren en de performantie van je systeem naar beneden halen, en dan ook nog eens meerdere reboots vragen.
Ik snap niet dat Microsoft dat na al die jaren nog steeds niet op orde krijgt.

Bovendien is het me ook wel al eens een paar maal overkomen dat Windows update mijn bootsector overschrijft, en ik daardoor de Linux bootmanager terug moet gaan installeren.

Op het moment dat ik extra plaats nodig heb op mijn SSD, gooi ik Windows er gewoon af.
Dat is toch wel vreemd. Op een 10 jaar oude laptop van me doet Windows 10 er inderdaad lang over om te updaten en vliegt Linux Mint min of meer. Ik vermoed dat het vooral met de 4gb geheugen te maken heeft.

Maar op mijn zakelijke, moderne laptop en mijn game pc vliegen windows 10 en 11. Een update duurt zelden langer dan een minuut.
Vervang de HDD door een SSD, dan wordt het allemaal stukken vlotter.
In de oude laptop zit al een ssd. Ik vermoed dat het een sata 1 bus is.
Mijn windows update altijd als ik slaap. Ik zou niet weten wanneer de laatste keer was dat ik er op heb moeten wachten.

Dus ik zie het probleem niet aangezien je hier zelf volledig de controle over hebt.
Mijn Linux OS update gewoon terwijl ik mijn PC gebruik, tegelijk krijgen buiten het OS, ook mijn applicaties een update, dat duurt nog geen minuutje en het trekt de performantie van het systeem niet naar beneden.

Het is voor mij dus niet nodig om daarvoor mijn PC s'nachts te laten aanstaan en nodeloos stroom te laten verbruiken, dat is zo een verspilling.
Linux is Sommige distros zijn Windows is tegenwoordig vrij goed voor non technische gebruikers maar als het mis gaat of als je iets afwijkends wilt dan kan het toch nog een aardige world of pain worden.
Hetzelfde argument. Windows werkt goed totdat het niet goed gaat.
Dat Windows onstabiel is of dat updates lang duren wil ik tegenspreken. Het OS is retestabiel en updates duren echt niet langer dan een willekeurige apt upgrade o.i.d.
Het update mechanisme van Windows is een draak t.o.v. packages in verschillende Linux distributies. Transparantie is ver te zoeken (zeker wanneer je een 0xDEADBEEF-achtige foutmelding ontvangt), het vreet CPU, en heeft soms zelfs meerdere herstarts nodig inclusief de daarbij benodigde gebruikersinterventie (inloggen, opnieuw voor herstarten kiezen nadat Windows Update klaar is).

Verder zijn er zat artikelen langsgekomen over de jaren heen van moderne Windows versies waarbij het OS niet meer op wilde starten of andere problemen had na bijvoorbeeld een printer driver update (wat om de één of andere reden nog steeds bestaat uit een kernel driver).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 23:17]

Hetzelfde argument. Windows werkt goed totdat het niet goed gaat.
Het ding is, Windows is veel zelfredzamer en kan redelijk wat problemen zelf al verhelpen. Automatisch drivers of updates rollbacken bv. Of gewoon terugvallen op de ingebouwde drivers als een 3rd party de boel sloopt met een update.

Laat Windows bv 3 keer falen met opstarten en het gaat al een diagnose starten om het één en ander te proberen.

Zelf gebruik ik al zo'n 20 jaar zowel Windows als Linux en ondanks dat Windows me genoeg kopzorgen heeft gegeven, heeft het er nog nooit zo'n puinhoop van gemaakt als wat ik recent nog meegemaakt heb op Linux.

Linux heeft er nog steeds af en toe moeite mee als de boel onvoorzien stroomloos raakt, beetje je drive index kwijtraken en dus zo al je data kwijt zijn, want fuck metadata en andere features die NTFS een beetje trager maakt dan Ext4.

Of een kernel panic bootloop omdat je een samba share in de fstab gooit waar het spontaan ineens moeite mee krijgt en je hele systeem aan gort helpt. |:(

Mijn Windows systeem kloot ik veel meer mee en die draait al vele jaren stabiel. Dit jaar al 2 Pi's en een VM met Linux opnieuw mogen installeren vanwege gelazer.

Linux is nog veel te veel een fire and forget systeem. Je zet het op, stelt het in en dan blijf je er vanaf!

Het update mechanisme van Windows is draak vanwege keuze door Microsoft. Die hebben ten tijde van Windows 7 er mee gespeeld en een live updatebare Windows in elkaar gezet a la het update systeem van Linux. Daar zaten alleen wat haken en ogen aan, vooral edge cases en security. Microsoft heeft zakelijk nogal wat meer verantwoordelijkheid en kiest er bewust voor om Windows Update wat eigenwijzer te laten herstarten en meer tijd te laten nemen. Er zit ook weinig voordeel aan het live patchen. Want bij security problemen moet je toch alle services die gepatched worden gaan herstarten en zorgen dat de handles gesloten worden.

Op Linux is het ook gewoon aan te raden het systeem te herstarten als je veel updates binnen trekt(dist upgrade bv) en vooral als je wat belangrijkere services gaat upgraden.

Daar komt bij, geen 1 systeem is belangrijk genoeg dat het nooit offline kan. Dan staat de hele omgeving al wankel.
Ik ben een power user, Linux is een verademing. Alle dingen die ik zo moeilijk moest instellen bij windows, gaan als een zonnetje op Linux.

Soms kom ik wel eens in aanraking met een windowsbak, en dat voelt gewoon als 12 jaar terug in de tijd. Niet eens tabs in de file exporer 8)7
Vreemd, ik heb sinds Windows 2000 nooit meer een crash gehad.... Updates zijn altijd langdurig, dat zie ik ook bij Android (Linux onder water), macOS (fork van FreeBSD als ik me niet vergis) en ik zie geen verschil tussen patch Tuesday op Windows en van die mensen die elke 3e dag de Linux kernel opnieuw compileren.

Linux is prima op de servermarkt, op de desktop gaat het niks worden, behalve bij wat individuele mensen (waaronder ik overigens ook). In 1997 geloofde ik ook dat het met Windows snel gedaan was, maar we zijn 25 jaar verder en het Linux landschap voor desktops is alleen maar verdeelder geworden en belangrijke applicatie ontwikkelaars weigeren voor Linux te schrijven :(
Anoniem: 1733082 @PageFault1 augustus 2022 11:47
Dat is met alle respect wel een beetje een dwaalspoor. Linux is slechts de kernel en niet het OS. Ja Android gebruikt de Linux kernel maar het OS lijkt in niets op GNU Linux.

MacOS heb ik geen ervaring mee maar jij zo te zien niet met updates voor bijv Ubuntu en dat is nu net waar het om draait.

En kernels compileren? Leuk maar dat doet misschien 1% van Linux desktop gebruikers. Dat heeft niks met de snelheid van updates te maken.
Tja.....

Er zijn zat distro's die dat automatisch kunnen en ik ken maar weinig mensen en bedrijven die Ubuntu draaien (ik draai Debian, Ubuntu noodgedongen en heb nog een oude CentOS die binnenkort naar Rock moet denk ik....).

Kernels compileren doet 50% van diegene die ik ken, dus wat is waarheid?
Anoniem: 1733082 @PageFault1 augustus 2022 12:12
Het percentage is irrelevant in dit verhaal. Het heeft nogmaals niets met update snelheid te maken. Compileren is optioneel. Daarnaast is het totaal niet te vergelijken met de mainstream desktop OS'en waar helemaal niets van te compileren valt voor eindgebruikers.
Ik heb exact de zelfde ervaring. Jaren geleden heb ik de computers van mijn ouders overgezet van windows naar linux. Naar grote tevredenheid! Alles werkt gewoon. Ook hij is geen IT'er. Zeker niet.
Een enkele keer heeft hij een vraag die ik op afstand snel kan oplossen.
Windows vind hij drama. Soms moet hij booten naar windows vanwege zijn oude tomtom. Een en al ergernis dan.
Er gaat geregeld iets mis bij de windows update. Zie dat dan maar weer eens goed te krijgen.
Ik ben ook vrijwilliger bij Seniorweb en kom geregeld bij ouderen aan huis, en windows update problemen zijn dan aan de orde van de dag.
Geef mij maar Linux. Waren meer mensen daar maar van doordrongen.
Wat gaat er dan in hemelsnaam mis bij jullie met updaten. Ik heb dat serieus nog nooit mee gemaakt en gebruik Windows toch al zo'n 30 jaar.
En Windows wel? Laat een gemiddelde gebruiker eens door de event viewer gaan, of de resource monitor. Een kat vindt er haar jongen niet meer in terug.

Daarnaast is zelfs MS volledig aan het overgaan naar CLI. De GUI die je vandaag nog hebt in Windows is een schil over wat er met PowerShell en .Net allemaal mogelijk is. Meer en meer systeembeheer gebeurdt vanop de CLI, ook onder Windows.
Puntje is wel dat je in Linux vziw geen event viewer hebt. De logging van X staat afhankelijk van de distro op een bepaalde locatie. De Windows event viewer is een verademing wat dat betreft.

Voor normale gebruikers is ook niet erg relevant - die zullen er sowieso niet naar kijken net zoals de powershell cli.
In mijn ervaring zijn er meer problemen met Windows dan met Linux. Ik moet in iedergeval vaker andere helpen met hun windowsbakken dan dat ik in hetzelfde tijdsbestek aan mijn linux bak moet sleutelen.

Verder kan je sinds 2012 gewoon leven zonder cli in linux. CLI is voor sommige taken sneller als je het kent, maar het is niet nodig.

Verder draaien de PC van meerdere ZZPers die ik ken gewoon op Linux omdat er dan minder downtime is.

Recentelijk nog lopen rotzooien zeg, niet normaal.
Alle PCs hadden er last van dat de browser elke keer crashde. Zelfs edge deed het. Nadat ik op mijn telefoon ben gaan googlen bleek dus dat een of andere windows update ervoor zorgde dat alle browser konden gaan crashen, zelfs edge.
Kon ik even op 4 PCs die update gaan verwijderen.

Los van het hele feit dat windows errorcodes nutteloos zijn, als je er al 1 krijgt. Ga je die googlen, kan het alles zijn, van je PSU, moederboord tot de broodrooster van de buurman.
Als je een errorcode krijgt in linux, is het altijd duidelijk wat nou het probleem is en ben je 1 google van je probleem verwijderd.
Dan moet je bij een probleem dus naar een linux forum, waar iedereen als eerste zegt, 'zoek het maar uit, die vraag is al eerder gesteld.'
Maar hier bewijs je al een troll te zijn. Zelfs de meest simpele vragen worden gewoon beantwoord. Ik kan het weten, ik heb ze allemaal gesteld en beantwoord ze samen met grote groepen op IRC of SE.
Er zijn gewoon veel meer Windows machines dus gaat het vaker fout, en de target audience is anders. De stap van het installeren van Linux is al vaak een gigantische dus dan heb je al een heel groot filter.
Met dat argument zou mijn Opel ook gewoon uit elkaar kunnen vallen en kan Open zeggen:"Er zijn gewoon veel meer Opel machines dus gaat het vaker fout"

Verder gebruik ik thuis mijn Linux bak voor dezelfde doeleinden als windows, namelijk gamen en een beetje youtube kijken. Maar zoals ik net al zei, je kan niet eens normaal een browsertje gebruiken op windows.
Dat heeft niets met target audience te maken, want wie gebruikt er nou geen browsers?
users are reporting that they can't launch popular web browsers anymore after installing the most recent Windows updates. The error message "the application was unable to start correctly (0xc0000022)" is thrown on these devices, and the issue appears to affect browsers such as Firefox, Chrome and even Microsoft's own Edge browser.
Ja maar ik bedoel meer als Opel de meest populaire auto was was het inderdaad normaal geweest als er meer fouten voorkomen, ik bedoel dat is gewoon statistiek. x % van een grotere hoeveelheid is nou eenmaal gewoon meer, dat is opzich niet zo speciaal.

En je tweede stuk schijrf je alsof dat nooit fout gaat buiten Windows, grappenmaker. Moet je eens een poosje een rolling release draaien. Gaat BIJNA altijd goed en soms niet, nouja dat hoort een beetje bij software.

En het heeft wel degelijk met Target audience te maken, vooral voor alle low level problemen (wat toch het overgrote deel is). Hoe meer techisch je gemiddelde gebruiker is hoe beter ze die dingen kunnen voorkomen.
Het verschil met een Opel en een besturingssysteem is natuurlijk dat dat laatste gewoon overal hetzelfde werkt dankzij de abstractie die er is.

Rolling release draaien, grappenmaker, dat is windows ook niet, en de meeste rollingreleases hebben amper problemen. Ken zat mensen die arch draaien(ik niet, gewoon debian).
En het heeft wel degelijk met Target audience te maken, vooral voor alle low level problemen (wat toch het overgrote deel is). Hoe meer techisch je gemiddelde gebruiker is hoe beter ze die dingen kunnen voorkomen.
Rare opmerking om gezicht te redden na mijn voorbeeld van de browsers. Want de target audience van windows is facebooken en gamen. Beide heb je een browser nodig, en zelfs dat krijgen ze niet werkend.
Kijk als jij je analogie niet goed vind moet je er natuurlijk ook niet mee beginnen. En de Opel is in dat voorbeeld natuurlijk de analoog van het besturingssysteem en werkt natuurlijk ook overal hetzelfde als auto (door de abstractie wielen, benzine etc.).

Dat is letterlijk 1 update waarin het fout gegaan is, dus ik bedoel "zelfs dat krijgen ze niet werkend" is echt het domste wat je daar dan over kan zeggen. Dan kunnen alle software devs wel opdoeken, ik denk dat je je beter bij de realiteit neer kunt leggen.

En zonder rolling release gaat het ook wel een stuk (Pop! OS met het steam package om maar een publiek voorbeeld te noemen (kunnen ze dat dan niet eens werkend krijgen :+ )). Met rolling releases gaat het gewoon vaker stuk dus was het een goed voorbeeld, daar is de ervaring wat gebruikelijker.

En nee een target audience kan niet "facebooken" en/of "gamen" zijn. Een target audience is een groep mensen geen stuk of soort software. Het gaat om de personen die het OS moeten gebruiken of het meeste gebruiken. En Linux en Windows hebben toch echt een andere primare gebruikers groep.
Dus ik weet niet waarom jij er ineens gezichtsverlies bijhaalt, maar hier gaat het nog helemaal goed hoor.
Dat is letterlijk 1 update waarin het fout gegaan is
https://www.howtogeek.com...ting-peoples-files-again/

Windows 10’s New Update Is Deleting People’s Files Again

https://www.ubackup.com/w...es-delete-files-4125.html

Automated Windows 10 Updates Deleted My Files

https://www.stellarinfo.c...using-user-file-deletion/

Windows 10 Update Causing User File Deletion

https://windowsreport.com/windows-10-deleted-all-my-files/

What to do if Windows 10/11 update deletes all your files

https://www.bleepingcompu...dates-may-break-printing/

Microsoft warns that new Windows updates may break printing

https://www.bleepingcompu...-sign-ins-on-arm-devices/
https://www.windowslatest...5015807-july-2022-update/
https://www.maketecheasie...ndows-10-update-problems/
https://www.pcmag.com/how...stall-a-windows-10-update
https://answers.microsoft...df-4bf3-abe8-2dccbbf3a690
https://turbofuture.com/c...for-Small-Business-Owners
https://www.theregister.c.../windows_10_printer_bork/

Inderdaad, 1 update 8)7
En in jouw voordeel heb ik de zoekmachine op recentelijk gezet, anders moest ik wel heeeeeel veel copy pasten. Dit is nog maar van de eerste pagina :9~
Vent jij haalde toch 1 voorbeeld aan (wat dus inderdaad 1 keer fout gegaan is), denk je nou echt dat iemand echt geloofd dat er maar 1 bug ooit is geweest? Ik weet niet in wat voor waanwereld jij leeft maar bugs zijn een alledaags probleem in ieder stuk software en sommige halen de release en andere niet.
Jij zegt letterlijk:
Dat is letterlijk 1 update waarin het fout gegaan is
Hoe simpel wil je het hebben?

Trouwens net nog een voorbeeld bedacht.
Op mijn werk heb ik voor een apparaat een dedicated netwerk kaart nodig omdat er anders willekeurig blue screens optreden, terwijl het gewoon een ip camera is. Dit gebeurt op alle computers en verschillende merken ip camera's geprobeerd.

De enige PCs waar dit geen probleem was, waren de linux PCs.

Dus zoals ik al zei, browsing / internet kunnen ze niet eens 8)7
CLI niet nodig ? Als developper kan ik niet zonder CLI. Een gewone desktop gebruiker misschien wel. Maar ga jij maar eens react/go/node/python doen zonder cli.

Maar linux support ... vind je meestal wel een oplossing voor je probleem. Maar je zal toch vaker '"RTFM" of daar staat het op, je kan toch ook lezen' ok misschien niet zo verwoord, maar daar komt het wel op neer. Sommige dingen zijn gewoon niet voor de hand liggend voor velen.

Ik heb vorig jaar een cursus aan volwassenen gegeven ... CLI ? nee, nee dit moet klikken zijn. Dat was gewoon een ramp. Opeliding als programmeur van 0 tot webapps maken... en de meesten wisten zelfs nog niet wat DOS prompt was, of een windows service. Installeer effe mariadb ... 1 dag mee bezig geweest
Als dev, zeker. Maar voor de target audience van de gemiddelde gebruiker is CLI nergens voor nodig.

Maar eens, de gemiddelde student eerste jaars ICT kan echt niets, bijzonder grappig.
Yups, dat is dus een beetje het probleem voor henk om de hoek om het zo te zeggen. En als veel mensen dit ook gaan gebruiken, zullen er genoeg "malafide" websites komen met ... sudo add repository ... en dan sudo apt-get etc. En een 2de zal zijn, ja maar die thinkpad is x euro goedkoper tov die andere thinkpad dus we nemen die wel ... hmmm dit ziet er anders uit, dit werkt niet etc. Help ik kan geen Photoshop installeren ... Terwijl Pinta (paint.net voor linux) goed genoeg is voor 99% van de mensen die perse photoshop moeten hebben om een foto te verkleinen.
Mijn moeder gebruikt Fedora zonder problemen. Juist Windows was een issue. Je kan als normale gebruiker alles regelen en makkelijk vinden in GNOME. Verder starten de meesten mensen toch alleen maar een browser op tegenwoordig. Dat gaat prima in Linux.
Ik snap die houding niet.

Zie LTT met Linus die echt wel veel computerkennis heeft. Had omdat overal geroepen word doe het via CLI want effectiever. Zijn GUI verwijderd, door iets wat die even van internet had gepakt.

Dat dat dan gebeurd is 1 ding, maar volgens is bijna heel de Linux community getriggerd want hij snapt het niet goed. Had beter moeten lezen en weten.

Maar ben even reëel als zelfs zo'n persoon al zijn ervaring kan verpesten hoe zou het dan zijn voor iemand die veel minder snapt van computers? Dat is toch gewoon een grote ramp. Maar omdat er binnen de Linux wereld meerdere puristen zijn en die compleet uit hun plaat gaan als er aanpassingen gedaan worden dat iets wegstuurt van de CLI. Zal het ook niet snel komen.

Ik werk ook regelmatig met Linux, doe dan 99% van de dingen via een CLI. Echter vind ik het ook wel eens fijn en prettiger om dingen te kunnen doen via een simpele wizard. Is vaak veel overzichtelijker ook al is het langzamer.
Linux heeft computerkennis. Maar voor linux moet je dus niet bij hem zijn. Kijk ik had een b550 gekocht en nieuwe cpu etc, dus zet mijn pc in elkaar 2-3 weken na launch van b550. Ik installeer linux mint ... geen netwerk. Dit zat toen bijvoorbeeld nog niet in de standaard kernel (2,5gb intel nic). Maar linux mint heeft ook altijd een andere kernel. Dan werkte het wel. Weekje of 2-3 later zat het ook gewoon in de standaard kernel. Dit kan zeker via klikken aangepast worden. Maar dan moet je verdomd goed weten waar je dit moet doen en wat voor impact dit heeft op je systeem. Ok dit is nu een uitzondering. Maar dit is ook het enige akkefietje dat ik gehad heb in de afgelopen 10 jaar ofzo. Buiten logitech streamcam op usb-c. Gewoon een verloopstuk usb-c -> usb gekocht na een tijd en werkt perfect. Logitech cams en linux werken wel, maar dan moet je een jaartje of 2 wachten meestal na release. Dit had ik veel mensen wel eens willen zien oplossen zonder een cli.
Dat Linus zoveel computerkennis heeft is juist een grote factor in de problemen waar hij tegenaan liep. Deze kennis is namelijk gegrond in Windows en hoe dat OS werkt. Stel dat we nu een windows en een nieuwe computer gebruiker voor het eerst een iphone geven. De nieuwe computer gebruiker heeft geen idee van hoe een computer hoort te werken, dus zal deze leren dat je software moet installeren via de appstore. Een windows gebruiker heeft een idee van hoe een computer kan werken, alleen de iphone is een heel ander type computer, dus de kans is groot dat deze gebruiker wil proberen software te installeren via de browser wat uiteraard niet werkt.

Dit staat parallel met de verschillen tussen Windows en Linux. Linux heeft voor de langste tijd al het idee van een centrale hub voor software, maar bied wel de mogelijkheid om software via de browser gedownload te installeren als inferieure optie. In dit geval werkt je Windows kennis dus tegen je.

De eerste keer dat ik ooit Linux gebruikt heb liep ik ook tegen het probleem aan dat ik probeerde mijn Windows kennis te gebruiken waardoor het een ramp werd. Pas toen ik het jaren later weer probeerde zonder assumpties te maken hoe een computer werkt pikte ik het ineens op.

Ik zou juist het argument geven dat hoe minder je weet van computers, hoe makkelijker Linux word. Juist Windows powerusers zullen het het moeilijkst hebben met overstappen.

De bug waar de desktop verwijderd werd geef ik je overigens gewoon gelijk in. Dat was een vreselijke bug. En ik kan niet zeggen dat het nooit kan gebeuren. Maar wel kan ik zeggen dat het wel echt een uitzonderlijk iets is.
Voor iemand die zogenaamd veel ervaring had, had die behoorlijk domme dingen gedaan en compleet niet gelezen wat de package-manager terug gaf.

Ik gebruik al jaren Linux fulltime, inclusief Steam. Ik vraag me serieus af wat ie allemaal heeft zitten kloten om de machine zo enorm te verpesten.
En wat ie probeerde te verwijderen dat zelfs X eraf gegooid werd xD

En ja als root kan je je machine vernielen. Als root ben je god.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 22 juli 2024 23:17]

Hij heeft eigenlijk vrij standaard gedaan wat iedereen doet. Enkel was de package voor enkele uren fout waardoor dit probleem voorkwam. Dit was geen user error maar een issue met het package.
Sure, maar dan niet lezen wat de package manager terug gaf toen ie het probeerde te verwijderen?
Alle packages kunnen fouten bevatten, net als updates.
Dat geld voor elk OS

100'en packages terug krijgen zou minimaal je wenkbrauwen omhoog moeten laten gaan, zeker voor een IT'er.
Maar daar gaat het al mis. Hij had moeten lezen, het feit dat er niemand is die denkt van misschien is het systeem verkeerd opgebouwd. Zegt al genoeg. Ik heb veel Windows systemen over de zeik gekregen. Maar het is mij nog nooit gelukt om de GUI te bricken/vewijderen met installatie van iets zo onschuldig als Steam installeren. Linux? Is het blijkbaar vrij makkelijk, als je even niet leest/op let. Gaat het mis.

Daarnaast zeker voor nieuwe gebruikers is de CLI eng en gek. Ze snappen het niet maar ze lezen dat een of andere guru het ze verteld oh dat zal wel goed zijn. Snappen daardoor de impact niet.

Dat root god is leuk een aardig, maar het feit dat je zo makkelijk root bent is misschien niet handig? Zeker voor nieuwe gebruikers. Het is in mijn optiek hetzelfde als dat jij morgen je eerste rondje in een kart rijdt en vervolgens de opdracht krijgt om in te vallen van Max Verstappen. De curve is veel te stijl.

Waarom heb je niet een root light? Wil je een vol root account hebben? Dat je daar al is het maar 1 instelling iets voor moet doen? Ik zou zo iets niet gek vinden op een desktop distro. Je beschermt je gebruikers maar de mensen die willen kunnen het toch nog gebruiken. Al ben ik wel bang dat in de tuts die nu online staan, er een stap bij komt. Stap 1 zet root aan. Stap 2. sudo apt.....
De meeste Linux distro's komen standaard met 2 accounts:
1) Je gewone user account (die kan dit niet)
2) Het root account die alles mag.

Soms wordt de 1e ook als sudo-capabele ingesteld, maar evengoed vereist dit het commando sudo + je wachtwoord om acties als root te doen. Als je niet expliciet sudo gebruikt krijg je als user een access-denied. Grafisch inloggen als root is (standaard) niet mogelijk op de gebruikers-vriendelijke distro's.

Linux zal nooit prompten voor dat wachtwoord tenzij je iets op systeem-niveau gaat doen wat je gewone user niet mag. Als de user überhaupt geen sudo mag doen wordt om het root-wachtwoord gevraagd.
Mensen die niet met een pc overweg kunnen en iemand hebben die de pc onderhoud geef je simpelweg dat wachtwoord niet en geen sudo-toegang.

Het is zeker mogelijk om via sudo minder rechten te geven, maar er moet nu eenmaal minimaal 1 account systeem-admin rechten hebben.
En ja root mag alles. Root is vergelijkbaar met System onder Windows, niet administrator.

In dit geval was blijkbaar de installer verkeerd. Als je een programma onder Windows installeert die per ongeluk je C-drive wist met een bug (dit is al meerdere keren gebeurd, het blijft mensenwerk) ga je ook nat.
Dit is zeker niet het standaard gedrag onder Linux ;) Normaal had ie alleen gekregen dat nog lib A, B & C geïnstalleerd zal worden en done.
Dat dit toevallig een bug is, heeft er denk ik niet veel mee te maken. Het probleem is dat het vrij makkelijk is om de rechten te hebben om zoveel schade aan je OS te doen. Ik zeg niet zo iets niet in het verleden ook in Windows mogelijk was.

Nu proberen mensen het eerst zelf om iets te installeren. Komen er niet uit en gaan dan Googlen. Waarbij dan vaak een Linux guru verteld word van je moet even sudo dit en dit doen. Die mensen komen over als legit. Zeker voor iemand die hoort van Linux en denkt ik wil af van alle data die MS of Apple van mij verzameld. Dan of een Linux laptop koopt of iemand vraagt die hij toevallig kent om het te installeren voor hem.

Dan kun je afvragen moet zo'n persoon wel Linux gebruiken? Ik vind dat ook hij het gewoon moet kunnen gebruiken. Je moet niet eerst een cursus moeten doen om een beetje overweg te kunnen met een OS.

Daarnaast zijn er veel package managers die er vanuit gaan je root bent als je iets wilt installeren. Is ook niet helemaal lekker. Je kunt in Windows met een gewoon account sommige applicaties installeren. De rest heb je administrator nodig, wat minder krachtig is als root wat een goed ding is.

Een desktop OS moet in mijn optiek zo opgezet dat een gewone gebruiker zonder te veel kennis zomaar als root iets kan doen. Dat de gewone processen die je doet, waar onder programma's installeren valt gewoon kan.

Zelfs de snap store van Ubuntu slaat de root gegevens op, die je activeert door bij installeren je eigen wachtwoord te geven. (Link) Dan hebben wij het nog niet over de helse discussie of je nu wel of niet van snaps gebruik moet maken.

Voor adoptie van Linux moet er meer naar gedacht worden voor gewone gebruiker ook in de community. Mensen die stomme vragen stellen, gewoon normaal behandelen en niet van zoek beter. Ook zal er binnen de community meer gedaan kunnen worden om simpele dingen die je wilt doen uit te leggen via een GUI en niet via de CLI. Maar ik heb het gevoel vele puristen zich daar te goed voor voelen want het gaat in hun optiek tegen het mooie van Linux in.


Ik ben voorstander van Linux, laat ik daar duidelijk over zijn. Maar ik merk dat er door sommige mensen te veel blijven leunen op het moet op deze en deze manier want dat doen wij als sinds het ontstaan van Linux. Gebruikers moeten maar beter oppassen. Maar als je Linux ook aan een grotere groep wilt verkopen, moeten er wel dingen veranderen. Niet iedere gebruiker heeft de tijd en kunde om het te leren zoals het nu gaat. Die wil gewoon iets wat werkt maar wel zonder bijvoorbeeld dat alles wat je doet naar MS/Apple gestuurd word. Dan zou Linux iets heel moois zijn, als er ook meer aan die groep (mogelijke) gebruikers gedacht word.

Als er een discussie/gesprek komt hierover merk ik altijd weerstand alsof er iets afgenomen word. Terwijl ik juist denk er veel mogelijkheden zijn om daar te groeien. De gewone gebruiker moet zijn dingen kunnen doen, maar ook de powerusers die extreem efficiënt zijn met de CLI zijn moeten ook gewoon hun ding kunnen blijven doen. En alles wat daar tussen zit.

[Reactie gewijzigd door Tjidde op 22 juli 2024 23:17]

De gewone gebruiker opent gewoon de grafische store, zoekt daar op een programma en klikt op installeren. Google/Apple/Microsoft hebben het idee voor hun software stores afgekeken van de Linux package managers.
Die store prompt voor het beheerders-wachtwoord (met goede reden) en regelt dan de rest.
Niks ingewikkeld doen met de cli. Dit werkt perfect, bugs in de applicaties nagelaten.

De snap-store slaat niet de root-gegevens op. Hij vraagt het wachtwoord van het account met sudo rechten om dingen uit te voeren als root. (Do as Superuser).
Deze stores zijn een grafische front-end voor de package-manager, die direct ook het updaten van het OS en de applicaties regelt. Alles netjes bij elkaar en gebruikbaar zonder technische kennis.
Via deze store had Linus ook Steam kunnen installeren, of weigerde de store het omdat ie detecteerde dat er wat mis was?

Via de cli heb je veel meer fijnmazige controle over de package manager. Je kan veel meer dan via de grafische tools inclusief overrulen, maar met de downside dat je dus ook de boel kapot kan maken.
Een snap-store zal in 99% van de gevallen genoeg zijn voor een gewone gebruiker.

Maar als ik Google "How to install steam Ubuntu". Niet zo'n gek iets wat iemand met minimaal tot geen ervaring van het OS zou kunnen opzoeken. Dan krijg ik als eerste hit een handleiding via de CLI.

Daar valt in mijn optiek veel te winnen voor dat soort websites en de community.

PS.
Dat ik de manier hoe snap-store omgaat met root/sudo was niet helemaal correct opgeschreven. Echter zit er qua kracht geen verschil. Enige verschil is dat je als inlogt als root je alle rechten op alles hebt met elke actie. Bij een gewone gebruiker met sudo rechten is het per handeling dat je alle rechten hebt.
Googlen voor een applicatie is een typische Windows reactie.
Ik leer mensen altijd aan om eerst in de store te kijken. 99% kans dat het daarin staat.

En ja helaas duwt Google de cli-versies hoger dan de verwijzingen naar de store.
Bij Google is het grofweg 50/50 tussen de store en cli. DuckDuckGo eerste result is de store.

Lees wat we zeggen: Je kan NIET alle acties wat je doet als root doen. De distro's blokkeren dit. Het prompten is per actie (oké er zit een korte grace op als je binnen een paar minuten weer sudo doet).
Ook op de cli, tenzij je expliciet de commando's start met sudo zullen ze als user draaien.

In de praktijk zullen alle acties voor een gebruiker als user draaien behalve software installeren/verwijderen/updaten.

In een specifieke terminal kan je wel root worden door het commando sudo -i, maar dat geld dan alleen voor die terminal. Alles erbuiten draait nog als user.
Sudo kan heel fijnmazig ingesteld worden wat je ermee mag. Bijvoorbeeld voor developers die dan alleen de webserver mogen herstarten. Standaard is het inderdaad redelijk aan de root-rechten inderdaad, maar dat hoeft niet.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 22 juli 2024 23:17]

Maar daar gaat het al mis. Hij had moeten lezen, het feit dat er niemand is die denkt van misschien is het systeem verkeerd opgebouwd.
Dat klopt niet, system76, de maker van de distributie in kwestie, heeft ondertussen de procedure zo aangepast dat het, ook bij bugs in andere pakketten, het niet meer mogelijk is om op dergelijke manier de installatie te verpesten.
Dat root god is leuk een aardig, maar het feit dat je zo makkelijk root bent is misschien niet handig?
Je bent niet makkelijk root. Praktisch alle distro's blokkeren het root account als standaard login, en root kun je alleen worden als je je wachtwoord opgeeft (of een andere verificatievorm). Dan is het in Windows nog makkelijker om root te worden, want daar heb je de User Account Control, en kun je door een simpele klik administrator werkzaamheden uitvoeren.
Mwah, als newbie-vriendelijke distro moet je nu eenmaal rekening houden met gebruikers die door niet nader benoemde os-en zijn getraind tot niet-lezende ja-klikkers. Een simpele installatie van de steam client is niet bepaald iets waarvan je verwacht dat het potentieel de gui verwijdert, dus zo raar was het gebeurde nu ook niet.

Dat is overigens niet om met de vinger naar pop!_os te wijzen, meer een leermoment over hoe binnenkomende gebruikers zich zullen gaan gedragen. Dat hebben ze daar overigens ook wel goed opgepakt bij system76, met toevoegen van een extra stap die, ook de nieuwe instappers, niet als automatisme nemen.
De installatie van de steam-client deed dat ook niet.
Het geven van bepaalde commando's op de cli als root deed dat.

En de cli gaf toen ook nog een zware waarschuwing met de lijst wat er allemaal verwijderd zou worden en vroeg bevestiging.
It is not the kernel's job to prevent shooting your self in your foot. If you want to shoot your self in your foot it is the kernel's job to deliver mister bullet to mister foot in the most efficient way it knows
sudo apt-get install steam
om precies te zijn (ik heb het even nagekeken op https://youtu.be/0506yDSgU7M

En ja, er komt een waarschuwing, maar het is toch echt een simpele steam installatie en geen arcane command als fuckupmysystemplease.
Ik heb het even bekeken. Eerst blokkeerde de store het.
Erna via de cli, enorme lijst met changes met ook nog de duidelijke prompt "Do as I say"

Zelfs op enter drukken had niks gedaan, hij had letterlijk ingetyped dat het OS zijn mond moest houden en het commando moest uitvoeren 8)7
Effectief ging het zo:
1) Install steam (store) => no
2) Install steam (cli) => euhm, dit moet allemaal gedaan worden. Dit breekt je system, weet je dit heel zeker? (Do as I say)
3) Ja => oke, you are the boss => krak.

Ik miste btw een hele belangrijke stap vlak na installatie: updaten.....

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 22 juli 2024 23:17]

door iets wat die even van internet had gepakt.
Kek, en dat is bij windows anders?
Ik gebruik al jaren openSUSE, en ken maar een paar commando's uit me hoofd.

Dat komt vooral omdat ik de cli nauwelijks gebruik.

sudo zypper dup voor updaten, cd en ls.

Waar het met LTT vooral mis ging is dat hij windows gewend is.
Die waarschuwt voor van alles, dus dat leest vrijwel niemand meer.

Die fout maakte ik in het begin op Linux ook, ik las nauwelijks wat Linux zei.
Gevolg ik had geen desktop meer, terwijl Linux mij hier toch echt voor waarschuwde.
(Er stond letterlijk, dat als ik dat commando uitvoerde ik waarschijnlijk de desktop verloor, en toen maakte ik ook nog de fout om opnieuw op te starten, ook zo een windows gewoonte) :)

Nu is het mooie van openSUSE dat YAST zowel op de desktop te gebruiken is, als op de cli.
Ik typ dus yast, en kan dan gewoon programma' s en onderdelen installeren.
Voor de gemiddelde gebruiker zou ik ook geen windows aanraden trouwens. Wat je een gemiddelde gebruiker aanraadt is: wees geen gemiddelde gebruiker.
Ik heb linux (mint) geinstaleerd voor een 80 jarige dame en voor een 8 jarig meisje. Beiden draaien al maanden zonder problemen.
Lijkt me een goede keuze voor de consument. Hopelijk zijn de licentiekosten voor Windows dan ook van de totaalprijs afgehaald zodat de Linux-versie goedkoper is.
wat zijn de oem licentiekosten per laptop eigenlijk? 15 euro oid?
Al was het 1 cent, waarom betalen voor iets wat ik niet wil.
Bij een aantal Lenovo laptops kun je in de configuratie kiezen Windows weg te laten. Day scheelt je dan 60 euro. Niet niks dus.
Bij lenovo wel in mijn ervaring. Bij het samenstellen van een thinkpad die deze support al heeft gaan de licentie kosten er rechtstreeks vanaf in de configurator.
Als ze het als Dell doen niet. Daar gaan de kosten op aan het omscholen van de helpdesk om klanten met Linux ook te kunnen helpen.
Vind ik niet eens erg, eigenlijk wel een goede
Als ik bij Dell kijk dan zie ik gewoon dat een linux systeem €142,36 goedkoper is dan een windows systeem.
Wel vreemd als ze 30,67 euro meerprijs voor Windows rekenen.
Waarom is dat vreemd? Microsoft is een meester in het onzichtbaar maken van de kosten van Windows, maar Windows-licenties kosten toch echt geld.
Ehm, nou, dan koop je hem met Linux. Zelf Windows installeren scheelt je dan 112 euro... (Als je 30 euro voor Windows over hebt. Dat lukt ook legaal voor 5 euro.)

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 23:17]

Via een sleutelboer kun je goedkoop licenties krijgen, ja. Doe er je voordeel mee. Voor Windows Pro via een officieel kanaal klopt het bedrag. Zie ook: pricewatch: Microsoft Windows 11 Pro (NL, OEM)

[Reactie gewijzigd door dmantione op 22 juli 2024 23:17]

Een Nederlandse website met KvK-nummer is niet officieel genoeg? MS is gewoon Windows aan het pushen omdat niemand er 140 euro voor over heeft. Alle grote OEM-retailers proberen te doen alsof de prijs nog steeds normaal is.
Een Windows-licentie mag doorverkocht worden. Microsoft heeft jarenlang rechtszaken gevoerd om dat te voorkomen, maar is keer op keer in het ongelijk gesteld. Als iemand een computer afdankt, mag de licentie opnieuw gebruikt worden voor een nieuwe computer. Sleutelboeren maken van dit principe gebruik om sleutels goedkoop aan te kunnen bieden.

Het is een legitieme handel, maar dat maakt het niet officieel. Microsoft zelf verkoopt geen sleutels voor €5.
Het grootste deel van deze goedkope licenties zijn ongelimiteerde versies voor niet-commerciele instanties. Die zouden gewoon geblokkeerd kunnen worden.
Zo is het gegaan vanaf Windows 95. Niks betalen voor thuisgebruik is nooit een probleem geweest. Dat moedigen ze eigenlijk gewoon aan.

Als je het mij vraagt had Windows 10 een groot probleem gehad als iedereen er voor thuis echt noodgedwongen 140 euro voor moest betalen
Zeker, maar het is goed om te beseffen dat je dat wel degelijk betaalt. Windows-licenties voor nieuwe computers zijn waar Microsoft zijn geld aan verdient. Home is goedkoper dan Pro, grote fabrikanten kunnen vaak nog wat meer korting krijgen, maar je betaalt bij een nieuwe computer wel degelijk voor Windows.

De eindgebruiker wordt door Microsoft inderdaad ontzien, omdat ze mensen in de waan willen laten dat Windows niets kost, komen ze bijvoorbeeld met een aanbod om gratis naar Windows 10 te upgraden, of ondernemen weinig tegen misbruik. Het geld dat daarmee te verdienen valt is toch al klein. Een grote fabrikant als Dell is evenwel melkkoe en daar willen ze omzet uit halen.
Ja, de Dell configurator heeft wel vaker dat soort rare dingen. Als je goed kijkt zie je dan win10-pro er al bij zit, en dat win11-pro niets meer kost.. maar dat je ook €30,67 kan neerleggen voor.. win10/11-pro? Met dezelfde talen, dezelfde versies.

Wellicht zit er wel een verschil tussen, maar wat het verschil is zie je niet op die pagina.
Dit geeft gewoon aan hoe het spelletje werkt. De retailers gaan er zelf ook aan meedoen. Is die 30 euro-licentie wel een "officiele"? Volgens mij bestaat dat verschil niet echt. Er worden bewust licentie-code's niet gecontroleerd. Het hele idee van het recht om een licentie door te verkopen werkt pas als je kan aantonen dat je de oorspronkelijke eigenaar bent. Dat is enkel voor het bedekken van het werkelijke probleem: Windows is geen 140 euro waard en zeker niet een nog hoger bedrag voor zakelijk.

Bij XP deden ze het al. Ik wist de 1e 5 letters van een aantal van die "educatieve" code's. De rest was vindbaar met Google. Daarna kreeg je WGA, bleek ook een grote grap te zijn. Beveiliging tegen piraterij, sure...

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 23:17]

Als je nu bij Dell kijkt voor een XPS 13 of XPS 13 Plus zie je dat de varianten met Ubuntu goedkoper zijn.
Ja, nu. Toen Dell dit programma net startte waren de Ubuntu versies net zo duur als hun Windows tegenhangers. Ik heb toen een mailtje naar Dell gedaan met de vraag waarom dit was, kreeg toen terug dat dit was om de kosten te dekken van het helpdeskpersoneel (training).
Leuk om te zien dat steeds meer fabrikanten ondersteuning uitspreken voor Linux. Ligt het aan mij of komt Linux stapje bij beetje steeds meer in het licht? Daarmee doel ik ook op de WLS in Windows.
Ja, Microsoft is er (eindelijk) achter gekomen dat enorm veel ontwikkelaars Linux gebruiken om hun software te hosten en te ontwikkelen. Ze zijn dus gestopt met het boycotten van Linux, dragen zelf ook bij aan Linux én hebben hun .NET platform werkend gemaakt op Linux (.NET Core, .net).

Hiermee proberen ze het gemakkelijker te maken voor ontwikkelaars om software te maken die (ook) op Linux draait en hiermee de ontwikkelaars niet compleet over te laten stappen op Linux.
En vergeet WSL niet, voor mij als dev is Windows nu meer een Window Manager, voor VSCode die via remote SSH aan een Linux cluster hangt, en WSL2 geeft me BASH, SSH, Docker, Git etc. Firefox laat me de resultaten zien van mijn arbeid zien.

Ik zou liever gewoon helemaal Linux gebruiken maar goed, IT wil graag "fully managed endpoints". En het is wel handig voor O365.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 22 juli 2024 23:17]

Ook linux werkplekken kunnen gewoon fully managed endpoints zijn. Daarvoor hebben ze bijv ansible uitvonden.

[Reactie gewijzigd door Cybermage op 22 juli 2024 23:17]

Ja, zeg dat maar tegen IT hier, en leg ze gelijk uit wat Nixos is want dat lijkt me nog cooler ;)
Je vergeet er wel bij te zeggen dat MS bar weinig bijdraagt aan de Linux kernel, behalve hun HyperV stuff. Wat precies werkt van dotnet? Want als ik mij hier vergist is daar al jaren geleden de stekker uitgetrokken. Toegeven dat Edge nu wel werkt op Linux, maar ook dat vooral voor hun eigen (cloud) services.

WSL is vooral voor MS een bridge om ontwikkelaars toch op Windows te houden. Begrijp mij goed, ik ben erg blij met WSL(V2) en de manier hoe MS het mogelijk maakt Linux te gebruiken (zeker als je kijkt hoe onvriendelijk Linux draaien nog op ChromeOS is), maar ik zou MS verre van een Red Hat of zelfs Oracle bijvoorbeeld plaatsen.

Tuurlijk is elk vergelijk met een Linux (based) company niet eerlijk, maar ik ben zelf nog altijd septisch hoe veel liefde MS nu eigenlijk voor Linux heeft.

Edit: Ik was niet goed op de hoogte van .NET (Core) - heb het weggehaald.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 22 juli 2024 23:17]

De stekker uit getrokken?
.net werkt al een poosje op Linux, en tot de dag van vandaag wordt hier nog enorm hard aan gewerkt door Microsoft.

Sinds de introductie van .NET Core werkt het (min of meer) op Linux. Na .NET Core 3.1 hebben ze besloten om .NET Core & .NET Framework (windows only) met elkaar te mergen en het cross-platform te maken. Hier is .NET 5 uit ontstaan. Inmiddels zijn we op .NET 6, werkt het altijd nog op Linux en wordt .NET 7, wat wederom ook op Linux draait, eind dit jaar verwacht.

Momenteel ziet het .NET landschap er dus zo uit:
.NET Framework - Windows only, wordt nog onderhouden door MS.
.NET/.NET Core - Cross platform (windows/linux/macOS). (vanaf versie 5 heet het .NET, maar wordt het nog vaak als .NET Core benoemd). Dit is de main-stream version, en wordt dus nog volop onderhouden en doorontwikkeld.

[Reactie gewijzigd door joost00719 op 22 juli 2024 23:17]

Oeps! Je hebt helemaal gelijk.

Dan hebben we het wel nog steeds over een .NET framework van MS en geen bijdrage aan de Linux-kernel. Het is beter dan niets, maar dat is wat ik persoonlijk meer zou willen zien van MS.
Ik denk dat de gemeenschap meer baat heeft bij dotnet en alle gerelateerde projecten in de .NET Foundation dan de bijdragen die MS zou doen aan de linux kernel buiten hun eigen platformen. Core linux is toch meer Torvalds feestje en nog een paar anderen. Kan men beter gewoon (meer) geld geven aan de Linux Foundation lijkt me dan. Al die andere bedrijven zitten eigenlijk allemaal in software eromheen en de drivers.
De stekker is zo erg uit dotnet getrokken dan .NET 7 komende oktober gereleased wordt? Wat?
Sorry, was niet goed op de hoogte. :)

Dat betekend wel nog altijd dat MS niet veel bijdraagt aan de Linux-kernel, tuurlijk wel met software als Edge, VSCode, etc. - maar dat was het punt dat ik wilde maken.
Edge nu wel werkt op Linux
Waarom zou je dat willen?
Als je vasthangt aan MS services, bijvoorbeeld om je bookmarks/passwords te syncen.
Testen van webapplicaties in Edge, scheelt weer een VM.
In principe hoeft dat niet meer, elke Chromium browser zou hetzelfde (ongeveer) moeten zijn, op experimental features na.
Zou moeten ja.
Op dat punt vertrouw ik MS absoluut niet.
Het gaat nog verder : SQL Server draait nu ook op Linux. :)

Als ze nu ook Office uitbrengen voor Linux, dan zijn we er wat de desktop betreft. Dan moeten ze alleen nog iets doen om Linux te integreren in Intune/Endpoint Manager.
Opensource is een langzaam bewegende gletsjer. Veel commerciële partijen komen er gewoon achter dat je daar niet tegen kunt concurreren. Ook al gaat het langzaam de kracht is te groot. En als je ze niet kunt verslaan ... .
OpenSource is helaas niet altijd zaligmakend helaas, zie bijvoorbeeld log4j.
Maar een groot lek bij een grote commerciele jongen zou toch ook vervelend zijn?
Zeker weten, geen twijfel over. Wil alleen maar zeggen dat OpenSource soms als heilig wordt gezien.
Ja dat is ook zeker waar. log4j wordt natuurlijk wel in heel veel andere opensource projecten gebruikt, dus wellicht maakt dat de verspreiding veel groter dan een commerciele/gesloten partij.
Zou Windows 11 toch tot een gamechanger zijn in de IT-wereld?
Ik denk dat er meer speelt dan alleen Windows 11. Hier speelt bijvoorbeeld:
1) Kleine impact: Verplicht gebruik secure boot - > hardware vervangen of niet
2) Middel impact: Afhankelijkheid ecosysteem zoals bij iOS/Android. Integratie Onedrive of Windows store: Valve/steam risico analyse (xbox concurrent) was zijn tijd ver vooruit.

Naast de Windows 11 features speelt ook de onafhankelijkheid op politiek niveau een steeds grotere rol. Het verminderen van de afhankelijkheid van Windows gaat ook een speerpunt zijn de aankomende jaren door de verandering van overheidsbeleid in de BRICS landen

1) Grote impact: Counteren politiseren van software en hardware door grootmacht. Huawei ban is hier een voorbeeld van.

[Reactie gewijzigd door adebruin op 22 juli 2024 23:17]

Dat zou best kunnen, TPM is een gedrocht.
Vooral wanneer mensen upgrade van Windows 10 naar 11 kun je gezeur krijgen met office licenties, mag je alles opnieuw activeren.

De instellingen zijn nu zo erg veranderd dat linux in ene keer logisch in elkaar zit :+ .
Waar voorheen linux voor technische mensen was, moet je nu eerder technisch onderlegd zijn om windows 11 goed in te kunnen stellen ;(
Volgens mij zijn er meer redenen voor laptop leveranciers om linux te ondersteunen. Misschien is de grootste aandrijver wel ChromeOS op de ChromeBook systemen van de zelfde leveranciers.

Voorheen had microsoft vaak speciale contracten met leveranciers, dat ze alleen msWindows op de laptops mee leveren. Nu er met ChromeOS voor de leveranciers een redelijk alternatief is, gaat die constructie van microsoft met msWindows door hardware leveranciers minder snel geaccepteerd worden.

Tel daarbij dat ChromeOS gebruik maakt van de linux kernel en daarmee de zelfde firmware en drivers gebruikt. Dus daar duwt en trekt Google ook aan de ondersteuning van hardware onder linux: Als hardware in ChromeOS gebruikt wordt, dan kan het (technisch) eenvoudig ook in linux worden gebruikt. Al zit hier dan nog wel een mogelijk licentie issue aan.

Nu nog de langer-durende ondersteuning van ook oude hardware. Hier in huis een aantal laptops van rond 2010 met nvidia hardware: Die worden door de commerciële nvidia drivers al lang niet meer ondersteund. Met de opensource drivers werkt helaas de hdmi/dvi/dp poort niet...
Worden Lenovo devices met linux dan ook voordeliger dan de Windows variant? Omdat linux (zover ik weet) zo goed als altijd gratis is? If gaan de makers van Linux meer verdienen dan?

\Of begrijp ik het artikel verkeerd, dat het een reversibele keuze is? (Ofwel, stel je kiest Linux, en wilt over twee jaar toch Windows, dat je dat makkelijk kan "resetten"?)
Nee, want op Windows preinstalleren ze allemaal rotzooi om de licentie terug te verdienen.
Zullen meer Chinese bedrijven gaan doen verwacht ik. Zo kun je langzaam van windows ( westen ) af.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.